#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/08/2011 10:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στρώνουν το χαλί για το ξεπούλημα ελληνικών τραπεζών σε ξένουςΜια αλλοπρόσαλλη τακτική σχετικά με το μέλλον των τραπεζών, ακολουθεί η κυβέρνηση με αποτέλεσμα κάποιοι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι να κινδυνεύουν να χάσουν την ελληνική τους ταυτότητα και να πέσουν στα χέρια ξένων. Γερμανικές και γαλλικές τράπεζες καραδοκούν καθώς ορισμένα από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Και δεν εννοούμε μόνο την κεφαλαιοποίησή τους στο χρηματιστήριο που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Άλλωστε, ποιος θα φανταζόταν ότι η Εθνική θα είχε 2.70 ευρώ, η Eurobank και Alpha 1,5-2 ευρώ, ή η Marfin μόλις 29 λεπτά. Οι αποδόσεις των μετοχών σ ένα μήνα ήταν Εθνική –30%, Alpha –38%, Τράπεζα Κύπρου –40%, Marfin Popular –51% , Τράπεζα Πειραιώς 41% και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο –56%. Έτσι, με μερικά δις ευρώ κάποιος ξένος επενδυτής μπορεί να αγοράσει όλες τις τράπεζες μαζί.

Κι ενώ κάποτε η ίδια η κυβέρνηση περηφανευόταν για το ισχυρό τραπεζικό σύστημα που άντεξε στην κρίση λόγω Lehman, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σίγουρο αφελληνισμό κάποιων τραπεζών.

Εδώ έχει σημασία να παραθέσουμε ένα σημείο από την σημερινή συνέντευξη του Α. Σαμαρά στον "Κόσμο του Επενδυτή":

 

Πώς σχολιάζετε τις φήμες περί κρατικοποίησης των τραπεζών;

 

Α. Σαμαράς: Ασφαλώς δεν μπορώ να σχολιάσω φήμες. Γιατί μεταξύ άλλων αυτό θα τις ανατροφοδοτούσε. Πάντως συντηρούνται από λανθασμένες κινήσεις, οι οποίες επιδεινώνουν την πτωτική τάση του Χρηματιστηρίου. Και απαξιώνουν τα πάντα…

 

Η αλλοπρόσαλλη τακτική της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι από τη μια έχει δώσει δεκάδες δις ευρώ για να τις ενισχύσει κι από την άλλη, αφαιρεί ρευστότητα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, αναγκάζει σε κούρεμα ομολόγων αφού πρώτα τις «φόρτωσε» με τοξικά και παράλληλα, ανακοινώνει νομοσχέδιο για τη δημιουργία «κακής» τράπεζας η οποία θα απορροφήσει τα άθλια χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το νέο πακέτου δανεισμού της Ελλάδας είναι στον αέρα μετά τις γκάφες με τις εγγυήσεις, επέτειναν την κατάσταση και οδήγησαν σε κατάρρευση τον τραπεζικό κλάδο και το χρηματιστήριο γενικότερα. Όταν χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτήθηκε εάν το Δημόσιο θα λάβει προνομιούχες ή κοινές μετοχές σε περίπτωση ένταξης των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απάντησε: «Το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι το Δημόσιο λαμβάνει κοινές μετοχές τραπεζών σε αυτό το ενδεχόμενο».

Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες ημέρες το δημόσιο έχει αποσύρει περί τα 15 δις ευρώ από τις εγγυήσεις στις τράπεζες αφήνοντάς τις εκτεθειμένες ενώ η ίδια είχε εγγυηθεί για τη ρευστότητά τους.

Σε συνδυασμό με το κούρεμα έως και 21% των ομολόγων που κρατούν οι τράπεζες γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, για κάποιους στα όρια της επιβίωσης.

Κάποιοι κάνουν λόγο για υπόγειο πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών αλλά μάλλον είναι πολύ… επαναστατικό για την κυβέρνηση να πάει κόντρα στους τραπεζίτες που τόσο καιρό είχε αγκαλιάσει.

Επίσης, φήμες που κυκλοφόρησαν έκαναν λόγο για επίσπευση των συγχωνεύσεων τραπεζών με Alpha και Eurobank να βρίσκονται σε πυρετώδεις συζητήσεις. Το σίγουρο είναι ότι σύντομα κάτι θα «σκάσει» στην αγορά. Θα είναι άραγε deal, κατάρρευση τράπεζας;

Το πιο πιθανό είναι κάποιες τράπεζες να αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ταμείο Επείγουσας ρευστότητας και να οδηγηθούν σε κρατικοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι στρώνεται το χαλί του γενικού ξεπουλήματος ελληνικών τραπεζών σε ξένους. Αυτό φυσικά μπορεί να γίνει έπειτα από μια μεγάλη συγχώνευση και με τις αποτιμήσεις να παραμένουν χαμηλές. Ποιος ξένος όμως δε θα ήθελε σε τιμή ευκαιρίας ελληνικές τράπεζες που έχουν σημαντικά assets, από ακίνητα μέχρι δάνεια αλλά και συμμετοχές σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση επιλέγει να ανοίξει την Κερκόπορτα και να μπουν οι ξένοι να αλώσουν το τραπεζικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ο Μήτσος avatar
  ο Μήτσος 27/08/2011 10:40:27

  Εδώ η Τράπεζα Ελλάδος είναι άγνωστο σε ποιά χέρια βρίσκεται και περιμένετε να την γλυτώσουν οι υποτιμημένες ιδιωτικές;

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 27/08/2011 10:52:45

  Φάκτορα, θυμάσαι από πότε τα είχαμε πει εμείς; Έντεκα μήνες πριν:

  http://www.antinews.gr/2010/09/25/63287/

 3. Xmm avatar
  Xmm 27/08/2011 10:53:18

  Τραπεζίτης με τα λεφτά άλλων γίνομαι και εγώ. Το ´εθνικό´ κεφάλαιο εφόσον θέλει να έχει τράπεζες εκτός απο διυλιστήρια κλπ κλπ ας βάλει το χέρι στη τσεπη

  • Xmm avatar
   Xmm @ Xmm 27/08/2011 11:03:47

   Εκτός αν έχουμε σκανδαλώδη επανάληψη φαινομένου ΕΛΠΕ φυσικά φυσικά ...

 4. Πητ avatar
  Πητ 27/08/2011 11:09:55

  Έχει σημασία σε ποιον ανήκει μια τράπεζα; Σημασία έχει να γίνεται καλή χρήση των καταθέσεων της. Όταν λοιπόν μια τράπεζα δίνει δάνειο για το 100% της τιμής ενός σπιτιού, πληρώνει έξοδα όπως δικηγόρους κλπ και μετά σου δίνει κι άλλο δάνειο για επισκευές προφανώς το παραπάνω δεν ισχύει. Σε αυτά να προσθέσουμε επίσης τα δάνεια σε MEDIA και άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα ξοφλήσουν, τα υπερβολικά ενοίκια καταστημάτων που ανήκουν σε συγγενείς ή φίλους των διευθυντών και φυσικά οι προσλήψεις ατόμων που δουλεύουν σε πολιτικά γραφεία.
  Όλη η φούσκα των ακινήτων δημιουργήθηκε, διογκώθηκε και συνεχίζει να υπάρχει λόγω των τραπεζών. Αυτές έδιναν τα δάνεια και μπλοκάρουν και τους πλειστηριασμούς τώρα. Φταίνε φυσικά το κράτος και οι πεινάλες οι Έλληνες αλλά χωρίς τις τράπεζες θα μένανε με την όρεξη.
  Οι τραπεζίτες έφεραν τους εαυτούς τους και τις επιχειρήσεις τους στην παρούσα κατάσταση. Και μετά αναγκάζουν το κράτος να εγγυηθεί την λειτουργία τους. Ας τις αγοράσει όποιος μπορεί χειρότερα δεν μπορούν να γίνουν τα πράγματα. Γίνανε κι οι γιδοβοσκοί τραπεζίτες στην Ελλάδα.

 5. popolaros avatar
  popolaros 27/08/2011 11:14:13

  χαχα...μα ήταν δυνατόν η Τράπεζα της 'Ελλάδας' να ανήκει στην...Ελλάδα.
  Απόλυτη ομερτά επί δεκαετίες ολόκληρες.

  http://www.koutipandoras.gr/?p=5897

  • ο Μήτσος avatar
   ο Μήτσος @ popolaros 27/08/2011 11:58:15

   Ακριβώς!

  • Πητ avatar
   Πητ @ popolaros 27/08/2011 12:17:07

   Αυτά είναι λεπτομέρειες. Στις περισσότερες χώρες η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Επιπλέον και που είναι εισηγμένη με κάτι περίεργους νόμους το κράτος αν και έχει μόνο ένα μικρό μέρος των μετοχών εισπράττει την συντριπτική πλειοψηφία του μερίσματος που δίνει. Και ο χρυσός ανήκει αποκλειστικά στο κράτος. Για αυτό είχε πουλήσει και ο Σημίτης τότε τους είκοσι τόνους. Επί διοίκησης Γκαργκάνα τον οποίο μετά η ΝΔ φρόντισε να επιβραβεύσει κάνοντας τον και επίτιμο, με τα προνόμια φυσικά που συνοδεύουν τον τίτλο.
   Την έχω δει τη συγκεκριμένη εκπομπή και ακολουθεί την γραμμή όλων των συνομωσιολογικών παραληρημάτων. Μουσική, συνεχείς ερωτήσεις, αποσπάσματα συνεντεύξεων κοκ.

   • nikos1969 avatar
    nikos1969 @ Πητ 27/08/2011 13:42:55

    πουλησε ο σημιτης? μα ηταν σχεδιο τεχνιτης υποτιμησης του χρυσου προκειμενου να κρατηθει η αξια του δολαριου σε υψηλα επιπεδα...σε παραπεμπω στο sofokleous10...εχει ενα καλο αρθρο πως επι μια 10ετια κρατουσαν χαμηλα την αξια του χρυσου

  • φωνη avatar
   φωνη @ popolaros 27/08/2011 14:47:00

   Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες δήθεν κεντρικές τράπεζες ομοσπονδιακές και στη FED το ίδιο συμβαίνει ανήκει στους ιδιώτες τραπεζίτες που ελέγχουν και τη ρευστότητα και δανείζουν τις κυβερνήσεις.

   Άκουσα χθες στο ALTER οτι ο Μπερνάκι είπε δεν κόβω χρήμα, γιατί η κρίση είναι προσωρινή. (ενώ πριν 15 μέρες είπε η Αμερική δεν έχει πρόβλημα μπορεί να πληρώσει οποιοδήποτε χρέος γιατί κόβουμε χρήμα όποτε θέλουμε). Και τον εκθίαζε και ο Κώνστας γιατί λέει το πήραν θετικά οι αγορές στη Wall Street αυτό που είπε ο Μπερνάκι τον άκουσαν, ενώ τους Ευρωπαίους δεν τους ακούν.

   Έλεος ο Μπερνάκι είναι σημαιοφόρος των κερδοσκόπων φυσικά και τον ακούν, φυσικά και θέλουν να τον κάνουν να φανεί αξιόπιστος.

   Οι ίδιοι άνθρωποι γερμανοεβραίοι τραπεζίτες που διοικούν τη FED θέλουν να εξαγοράσουν τώρα και το δικό μας τραπεζικό σύστημα.

   Η Black Rock έλεγε το ΠΑΡΟΝ την προηγούμενη Κυριακή κλήθηκε από την Κυβέρνηση να κάνει έλεγχο για τις ελληνικές τράπεζες, παρότι αυτές είχαν περάσει τα στρες τεστς της Ευρώπης.

   Η Black Rock ανήκει στους Ρόθτσιλντ που είναι οι οίκοι αξιολόγησης, που είναι οι κερδοσκοπικές τράπεζες και αυτούς τους κάλεσε πιθανότατα η κυβέρνηση να αξιολογήσει το ελληνικό τρπεζικό σύστημα. Καλείς τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;

   Το ΠΑΡΟΝ έλεγε ότι η ΝΔ θα φέρει το θέμα στη βουλή και θα ζητήσει το λόγο :
   1.Γιατί χρειάστηκε να γινει αξιολόγηση ενώ είχαν ήδη περάσει τα στρεσ τεστς.
   2. Με τι είδους διαγωνισμό επιλέχτηκε η Black Rock
   3. Και ποια η αμοιβή της;

 6. ο Μήτσος avatar
  ο Μήτσος 27/08/2011 11:21:50

  Ειδικά για την ΤΕ έχει τεράστια σημασία. Γιατί δεν δίνουν τα ονόματα αυτών που κάνανε τα κέρδη τους συνάλλαγμα;

  • Πητ avatar
   Πητ @ ο Μήτσος 27/08/2011 11:52:41

   Πάλι χάνουμε το δάσος και βλέπουμε μόνο το δέντρο. Καταρχήν που ξέρεις εσύ ότι η ΤτΕ δεν ανήκει στην Ελλάδα; Αν γνωρίζεις κάτι πες το και σε μας.
   Και έστω ότι δεν ανήκει. Αφού η σημαντικότερη λειτουργία μιας κεντρικής τράπεζας είναι η έκδοση νομίσματος και αυτή έχει μεταφερθεί στη ΕΚΤ τότε τι μας πειράζει;
   Και τα δάνεια που βρίσκονται στο αέρα δεν είναι ευθύνη της ΤτΕ αλλά των εμπορικών τραπεζών. Ξένη τράπεζα, προερχόμενη από χώρα με χαλαρή εποπτεία, έχει στην Ελλάδα ένα από τα πιο υγιή χαρτοφυλάκια δανείων. Ήταν θέμα επίβλεψης; Προφανώς όχι, ήταν θέμα κουλτούρας και εταιρικής ευθύνης που στις ελληνικές τράπεζες είναι ανύπαρκτη.

   • nikos1969 avatar
    nikos1969 @ Πητ 27/08/2011 13:39:58

    1.διαβασε το καταστατικο τησ τραπεζας...ο υπουργοσ οικονομικων δεν εχει δικαιωμα να ελενξει την τραπεζα....κρατοσ εν κρατη
    οχι τωρα και παλιοτερα το ιδιο γινονταν
    2.εχει δικαιωμε εκτυπωσης...δες τι εγινε ιρλανδια
    η ελλαδα δεν εχει εκτυπωσει το 100% των ευρω που τις αναλογει

    3.ξενη τραπεζα...μηπως λεσ για την αγκρικολ? του ροτσιλ μα αυτη ελενχει κ την κεντρικη τραπεζα της ελλαδος κ οχι μονο

    • Πητ avatar
     Πητ @ nikos1969 27/08/2011 15:01:21

     Γιατί έχει ο οποιοσδήποτε υπουργός το δικαίωμα να ελέγξει την οποιαδήποτε ανεξάρτητη Αρχή ή υπηρεσία; Αυτό άλλωστε δεν είναι το νόημα του να είναι ανεξάρτητη; Αν είναι να παίρνουν εντολές από το κάθε τυχαίο που έγινε υπουργός χαθήκαμε.
     Βασισμένη σε μια λεπτομέρεια αλλά ναι, έχεις δίκαιο. Άρα πάλι μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των τραπεζών για ρευστότητα.
     Μιλάω για την HSBC. Όταν άλλες τράπεζες κατέρρεαν στο ΗΒ αυτή δεν χρειάστηκε καμιά βοήθεια. Τα ίδια και η Citibank στην Ελλάδα, όχι στις ΗΠΑ
     Πες μου, που ξέρεις ότι η Credit Agricole ανήκει στους Ρότσιλντ; Το ίδιο και η Blackrock; Ξέρετε κανέναν από τους Ρότσιλντ και σας το εκμυστηρεύτηκαν;

     • nikos1969 avatar
      nikos1969 @ Πητ 27/08/2011 19:42:41

      χτες πιναμε καφε μαζι κ ειχαμε την συζητηση σου...
      χαχαχα....
      παραν της πλακας ποτε δεν ειχαμε τον ελενχο τησ κεντρικης τραπεζας ...κ εκει ειναι η πηγη ολλων των προβληματων
      δεν ειναι θεμα συνωνοσιας..τακτικης καποιων κ σχεδιασμου
      για να μη μακρυγορουμε...η Ελλαδα απο το 1453 αλλαζει αφεντικα κ ζει με ψευδαισθησεις ανεξαρτησιας...

 7. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 27/08/2011 12:34:04

  Την κύρια ευθύνη για τη σημερινή άθλια οικονομκή κατάσταση των Ελληνικών τραπεζών ΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ των. Αδυναμία σχεδιασμού, έλλειψη μηχανισμών κεφαλαιακής προστασίας, χορήγηση δανείων σε μη αποδεκτούς, πιστοληπτικά, πελάτες, ξέφρενος "ξιπασμός επίδειξης και φούμαρα του αέρα μέσω πληρωμένων κονδυλοφόρων". Η υποβολή παραίτησής των άμεσα είναι η μοναδική λύση, πριν την οποιαδήποτε κρατική, ή ξένη διάσωση των.

 8. anonymous avatar
  anonymous 27/08/2011 13:00:29

  Το αν θα πάρουν οι ξένοι τις τράπεζες εξαρτάται από την υγεία των τραπεζών. Σας υπενθυμίζω ότι πούλησαν Γενική-Εμπορική στους Γάλλους και οι Γάλλοι τραβάνε τα μαλλιά τους. Όλο ζημίες είναι.

  Αν οι τράπεζες είναι υγιείς τότε να είστε σίγουροι ότι θα τις πάρουν Έλληνες. Σήμερα με 1,5 δις αγοράζεις την Εθνική. Τα λεφτά αυτά υπάρχουν σε χέρια Ελλήνων ή είναι εύκολο να βρεθούν. Τώρα αν τις δώσουν σε ξένους μολονότι είναι κερδοφόρες θα πρόκειται για προδοσία.

  • drider avatar
   drider @ anonymous 27/08/2011 13:39:56

   Μην ανησυχείς, καμιά αστική τάξη στο κόσμο δε θέλει να χάσει τον έλεγχο των τραπεζών της. Οι ελληνικές τράπεζες θα διασωθούν όπως ήδη διασώθηκαν οι Γερμανικές και οι Γαλλικές. Όσα μνημόνια και αν χρειαστούν!

 9. factorx avatar
  factorx 27/08/2011 13:12:01

  Επισπεύδει τις από καιρό αναμενόμενες εξελίξεις στο μέτωπο των τραπεζικών deals η αναταραχή που έχει εκδηλωθεί στη χρηματιστηριακή αγορά, με καταβαράθρωση των αποτιμήσεων των τραπεζικών μετοχών, αλλά και οι πληροφορίες- που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα- για είσοδο δύο εξ αυτών στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA.

  Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους δύο γεγονότα έχουν οδηγήσει σε αυτή την κλιμάκωση των πιέσεων που έχει λάβει σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αφ ενός η δήλωση Βενιζέλου ότι τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές – κι αφετέρου η εμπλοκή που έχει δημιουργήσει η υπόθεση των εγγυήσεων προς τους Φιλανδούς, σε σχέση με το δεύτερο πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα.

  Γνώστες της αγοράς σημείωναν μάλιστα ότι με τον τρόπο που δομήθηκαν οι ασφαλιστικές δικλείδες στις ελληνικές τράπεζες προσέφεραν μεν απόλυτη ασφάλεια στον καταθέτη, κατέστησαν όμως απολύτως ανασφαλή το μέτοχο των τραπεζών, καταδεικνύοντας ότι σε αυτή τη φάση οι πολιτικές προτεραιότητες ήταν αυστηρά μονοσήμαντες.

  Το αποτέλεσμα πάντως σε κάθε περίπτωση είναι πιέσεις στις αποτιμήσεις που αν συνεχιστούν με αυτή την ένταση θα καταστήσουν αδύνατη την πραγματοποίηση μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου και κατά συνέπεια θα οδηγήσουν κάποιες τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

  Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ήδη φήμες στην αγορά που συζητούν για προσέγγιση μεταξύ είτε της Alpha με την Eurobank, είτε της Eurobank με την Eθνική, είτε ακόμη και για αναζωπύρωση του ειδυλλίου, μεταξύ της Εθνικής και της Alpha.

  Τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr δεν αρνήθηκαν ότι υπάρχουν λόγοι για την αναζωπύρωση της φημολογίας, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έσπευσαν να προσθέσουν ότι "όλοι μιλούν λίγο πολύ με όλους" στην κορυφή του τραπεζικού συστήματος.

  Παράγοντες της αγοράς, τονίζουν ότι σε αυτή την περίοδο υψηλές πιθανότητες συγκεντρώνει ένα deal μεταξύ της Alpha και της Εurobank, (ενδεχόμενο επί του οποίου σημειώθηκε έντονη φημολογία την Παρασκευή) αφενός επειδή υπήρξε το ναυάγιο στο επιδιωκόμενο πρόσφατα deal μεταξύ της Εθνικής και της Alpha, αλλά και διότι ένα deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank ενδεχομένως θα έφερε τον όμιλο Λάτση στη θέση του βασικότερου μεμονωμένου μετόχου του νέου σχήματος.

  Μάλιστα στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες για το συγκεκριμένο «ζευγάρι» (Alpha Eurobank), ότι συζητά συνένωση αλλά και αύξηση κεφαλαίου του νέου σχήματος με μετρητά, πληροφορίες που το Euro2day.gr δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει με τους άμεσα εμπλεκόμενους.

  Ωστόσο τίποτε δεν αποκλείει όχι μόνον να υπάρξει άλλο «ζευγάρι» αλλά να δούμε διαδοχικά και επόμενο «ζευγάρι» να κάνει την εμφάνιση του στην εξάδα των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών. Κι εδώ βέβαια οι «καραμπόλες» γίνονται πολλές.

  Εν τούτοις οι συζητήσεις δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχουν ευτυχή κατάληξη. Υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Πάντως σημείωναν με νόημα στο Euro2day πηγές της αγοράς «αν είναι να γίνει κάτι θα γίνει σύντομα».

  http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/654103/Article.aspx

  • Πητ avatar
   Πητ @ factorx 27/08/2011 13:19:50

   Σιγά μη βάλει ο Λάτσης το χέρι στην τσέπη. Αν γίνει κάτι τέτοιο να περιμένουμε μετά και την επιστροφή της Κύπρου.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Πητ 28/08/2011 00:27:18

    Δεν βλέπω πλέον να τον νοιάζει και πολύ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μάλλον η Άλφα (συνεπικουρούμενη από τον Καταρ-αμένο) φαίνεται ότι θα έχει το πάνω χέρι στο νέο σχήμα.

 10. kakofonix avatar
  kakofonix 27/08/2011 14:17:20

  Δεν υπάρχει κανένας ''κίνδυνος'' αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος. Κανένας ξένος παίκτης δεν είναι τόσο ηλίθιος ώστε να σπαταλήσει μερικά δις για να αγοράσει πολλαπλάσια χρέη, σε μια αγορά που, ούτε αποδίδει, ούτε πρόκειται να ανακάμψει. Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν εντός ολίγων μηνών, αφού πρώτα εκποιήσουν τις βαλκάνιες θυγατρικές τους, για να κερδίσουν κεφαλαιακή παράταση λίγων εβδομάδων.

  Οι ελληνικές τράπεζες είναι μια χαμένη ιστορία, την οποία οι μυημένοι γνωρίζαμε από τον Μάιο του 2009. Η προσπάθεια στήριξής τους από το κράτος και την ΕΚΤ ήταν ότι πιο ηλίθιο έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια.

  Τα ζητήματα που μένουν ακόμα ανοικτά είναι:

  1. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις και αν η ΕΚΤ με πολιτική παρέμβαση θα θελήσει να τις διασώσει, φοβούμενη γενική κατάρρευση του Ευρώ και

  2. Τι θα γίνει με τα ενυπόθηκα δάνεια, αν θα επιλεγεί μια λύση γενικής αμνηστίας, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία ή αν θα επιλεγεί μια μαζική τιτλοποίηση, ώστε να αποζημιωθούν εν μέρη οι καταθέτες

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ kakofonix 27/08/2011 23:03:43

   Ε, αφού τα γνωρίζατε οι "μυημένοι" από το Μάιο του 2009, γιατί δεν μας λυπηθήκατε και εμάς τους αμύητους και δεν μας τα είπατε;

   Βασικά, αυτά που λες μου φαίνονται τόσο μεγάλη παπαριά, που είναι ανάξιο σχολιασμού.

 11. factorx avatar
  factorx 27/08/2011 16:18:37

  Alpha Bank + Eurobank

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ factorx 27/08/2011 18:34:38

   + Κατάρ...
   Ο Θείος από την Αμερική.
   Μετά το φιάσκο του Αστακού και του Ελληνικού, επιστρατεύεται ξανά το φάντασμα του Κατάρ, μπας και σηκωθεί λίγο το χρηματιστήριο, πάρει ανάσα ο Τούρκογλου από τις σφαλιάρες και μπορέσει να εμφανιστεί με κάτι το GAP στη ΔΕΘ.
   Μετά θα επικαλεστούν τις εκθέσεις της Black Rock για τα subrimes και όλα τα σχετικά και θα κάνουν πίσω. Στο μεταξύ θα έχει διασωθεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση για κανένα μήνα. Στοίχημα ότι στις 8.30 όλοι θα έχουν ξεχάσει τις πυρκαϊές και την επικείμενη χρεοκοπία και θα ασχολούνται με το.... Κατάρ!!! ΑΘάνατο ΠΑΣΟΚ.

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/08/2011 20:10:23

  Στα τσακίδια, οι κάφροι.
  Τους είδαμε και τους "Έλληνες" βασικούς μετόχους, τόσες δεκαετίες.
  Από πάνω τρόμπα, από κάτω πριόνα και ρουφήχτρα.
  Έτσι φθάσαμε ALFA 1,90, Eurobank 1,73, ΠΕΙΡ 0,56.
  Ιδανικοί αυτόχειρες. Θα φύγει ένα βάρος.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Ο Θείος 27/08/2011 23:08:04

   Λοιπόν, στον Κακοφωνίξ απαξίωσα να απαντήσω, αλλά ας το πω σε εσένα αυτό που δεν είπα παραπάνω.

   Οι ελληνικές τράπεζες κανένα πρόβλημα απολύτως δεν είχαν μέχρι που ήρθε το Μνημόνιο του 2010. Για την ακρίβεια, μέχρι που ήρθε ο ΓΑΠ στην εξουσία. Είχαν δηλαδή μια αύξηση των NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων), αλλά δεν ήταν τίποτε σπουδαίο αυτό μπροστά στα τοξικά που είχαν οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες.

   Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε για τις ελληνικές τράπεζες, από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα έγιναν τοξικά και τότε γέμισαν κι αυτές τοξικά.

   Παρόλα αυτά, τα κατάφεραν περίφημα σε σύγκριση με τις αμερικανές ομόλογές τους και το μόνο που χρειάστηκαν ήταν οι εγγυήσεις του κράτους για να μπορέσουν να έχουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, μια που, εξαιτίας του κράτους, έκλεισε για αυτές η διατραπεζική αγορά.

   Ούτε διασώσεις ούτε τίποτε χρειάστηκαν οι τράπεζές μας, παρά το ότι η ελληνική κρίση κρατάει σχεδόν 20 μήνες. Αυτό δείχνει και την ποιότητά τους, σε σχέση με τις αλλοδαπές.

   Καθόλου αυτόχειρες λοιπόν. Και εδώ δράστης, δολοφόνος, είναι και πάλι ο ΓΑΠ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.