12/11/2010 11:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στρώνουν το χαλί για ελεγχόμενη αναδιάρθρωση

Μια περίεργη, όσο και κακή για την Ελλάδα, είδηση κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα έχει επαφές με τις γερμανικές τράπεζες προκειμένου να διαπιστώσει αν ένα “κούρεμα”  των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους θα τις επηρέαζε αρνητικά.

Αν αυτό συμβαίνει πραγματικά τότε πιθανότατα στρώνεται το χαλί για  hair cut της ελληνικής οικονομίας, ή αλλιώς αναδιάρθρωση έστω κι ελεγχόμενη. Οι Γερμανοί βλέπουν πόσο μπορούν να πληγούν από το “ελληνικό πρόβλημα” και παίρνουν τα μέτρα τους και τα... μέτρα μας. Διότι αν δοθεί από το Βερολίνο το σύνθημα για “κούρεμα” ομολόγων τότε πάμε σε μια διαδικασία αργής πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας ενώ άγνωστο είναι πόσο μπορούν να αντέξουν οι δικές μας τράπεζες οι οποίες διαθέτουν τεράστιο χαρτοφυλάκιο με ομόλογα του δημοσίου.

Τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί περί ελληνικής αναδιάρθρωσης θα επιχειρήσει να διασκεδάσει η ελληνική κυβέρνηση με τον Γ. Παπανδρέου να μεταβαίνει στο Παρίσι στις 15 και 16 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσει δύο πράγματα:

1. Τι μπορεί να γίνει ώστε να σταματήσουν οι φήμες περί αναδιάρθρωσης του χρέους. Οι φήμες μας πείραξαν δηλαδή, κι όχι ότι η οικονομία πάει από μόνη της σε αναδιάρθρωση λόγω κακών επιλογών.

2. Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Αν υπάρχουν δηλαδή τέτοια περιθώρια.

Ξύπνησαν φαίνεται στην κυβέρνηση και αρχίζουν να μιλάνε κι             αυτοί για επαχθείς όρους που πρέπει να αλλάξουν. Το ζήτημα είναι αν ο πρωθυπουργός έχει τη διαπραγματευτική ικανότητα και ισχύ να πετύχει ευνοϊκότερους όρους ή θα πάμε σε μια επιμήκυνση π.χ. με επαχθείς ρυθμίσεις, δηλαδή με ένα καινούργιο μνημόνιο που θα μας βάζει σε ακόμη πιο βαθύ τούνελ.

Την ώρα, πάντως, που ο πρωθυπουργός θα είναι Παρίσι, στην Αθήνα θα αλωνίζει το κλιμάκιο της Τρόϊκας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι τα “έχουν πάρει κρανίο” με την κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά τίποτε και καμιά μεταρρύθμιση. Οπότε τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και η τρίτη δόση του δανείου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 12/11/2010 11:16:13

  Μα δεν μπορεί έχουμε υπογράψει το μνημόνιο.

 2. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 12/11/2010 11:34:17

  Μα όταν οργίαζαν οι φήμες με την Lazard, και δεν διαψεύστηκαν, τώρα που επιβεβαιώνονται είναι πια αργα...

 3. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 12/11/2010 11:52:08

  Από http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5946212

  "
  Με απόλυτη πρόκληση, απροκάλυπτο εμπαιγμό και για τα νέα βάσανα που ετοιμάζουν για το λαό, οι κυβερνητικοί παράγοντες αναλαμβάνουν και ρόλο ντελάλη του τραπεζικού κεφαλαίου. Το τελευταίο διάστημα διαφημίζουν τις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, την επάνοδο τω ντόπιων τραπεζών στη διατραπεζική πιάτσα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν και στο πλαίσιο του μνημονίου τους.

  Ταυτόχρονα, η καπιταλιστική κρίση έχει ανοίξει διάπλατα τους κρουνούς, τον πακτωλό της κρατικής χρηματοδότησης προς τους τραπεζίτες σε όφελος και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (τέλος Οκτώβρη 2010), το τζάμπα χρήμα που έχουν αντλήσει οι ντόπιες τράπεζες και μόνο από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φτάνει στο αμύθητο ύψος των 92,4 δισ. ευρώ, χώρια οι άλλες παρεχόμενες διευκολύνσεις. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι κεφάλαια υπερσυσσωρευμένα και σε υπεραφθονία ρέουν καθημερινά για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, ελέω καπιταλιστικής κρίσης, έχουν ξεκοκαλίσει ποσά πάνω από ένα ολόκληρο ΑΕΠ (εθνικά πακέτα, κρατικές εγγυήσεις, ειδικά ταμεία «Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.ά.). Τα συνολικά κεφάλαια που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μοιράσει στο σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης διαμορφώνονται σε 528,8 δισ. ευρώ!

  Τις διαδικασίες για την εκποίηση ποσοστού 20% της θυγατρικής στην Τουρκία Φινάσμπανκ δρομολογεί ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Στόχος να μαζέψουν ακόμη 1 δισ. ευρώ σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου (1,8 δισ. ευρώ). Σε ρόλο συμβούλου της συναλλαγής βάζουν τα μονοπώλια τις τράπεζες Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, BofA, Merrill Lynch, Goldman Sachs και HSBC. Σήμερα η Εθνική Τράπεζα έχει το 95% από τις μετοχές της Φινάσμπανκ.

  "

  Τελικά οι κυβερνήσεις μόνο μία ομάδα πολιτών θεωρούν ότι πρέπει να στηρίξουν οικονομικά: τους τραπεζίτες.

  Θραξ Αναρμόδιος

 4. anonymous avatar
  anonymous 12/11/2010 11:53:58

  Σας έχει περάσει από το μυαλό οι Ελληνικές τράπεζες κατ εντολή της κυβέρνησης να μαζεύουν σε χαμηλές τιμές ομόλογα και όταν τα μαζέψουν όλα να πάμε σε διακανονισμό όπου θα λάβουν τα χρήματα που έδωσαν; π.χ. το 40% της ονομαστικής αξίας;
  Αυτό σημαίνει ότι
  1) η φασαρία με την οικονομία είναι στημένη
  2) έχουμε μια μείωση του χρέους τόση όση είναι η πτώση της τιμής των ομολόγων.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ anonymous 12/11/2010 16:48:23

   Μακάρι να το έχουν οργανώσει έτσι. Αλλά που μυαλο...

  • Σοσιαληστής avatar
   Σοσιαληστής @ anonymous 12/11/2010 20:00:39

   εδώ δεν έχουν ρευστό για άλλα και άλλα μερικά ψωροδισ θα βρεθούν έτσι εύκολα;

 5. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 12/11/2010 11:55:52

  Από
  http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-11-12-00-20-05-2010111230261/

  "
  Τί αποκαλύπτουν τα κρυφά στατιστικά στοιχεία για το παγκόσμιο χρέος.

  ...η αλήθεια είναι ότι αυτό το χρέος δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ. Ένα τμήμα αυτού θα διαγραφεί και ένα άλλο θα αναχρηματοδοτείται αιώνια δημιουργώντας την εξάρτηση δανειστών – δανειοληπτών η οποία κινεί τον κόσμο.
  "

  Θραξ Αναρμόδιος

 6. Misha avatar
  Misha 12/11/2010 12:17:33

  Θράκα, αυτή την δραματική αλήθεια «το χρέος θα αναχρηματοδοτείται αιώνια δημιουργώντας την εξάρτηση δανειστών – δανειοληπτών η οποία κινεί τον κόσμο.» οφείλουν να την διαβάσουν και να την αποδεχθούν οι φίλοι που θεωρούν πως ο καζινοκαπιταλισμός των διεθνών τοκογλύφων είναι η μόνη διέξοδος.

  Η πατρίδα, υπ αυτές τις συνθήκες, έχει πολύ περιορισμένο χρόνο ζωής.Το φέρετρο της ήδη περιάγεται στις σπηλιές της διεθνούς κερδοσκοπίας.

  Αν εμείς δεν αντισταθούμε, τότε δεν υπάρχει κανείς που θα το κάνει για λόγου μας.

  • man8os avatar
   man8os @ Misha 12/11/2010 12:23:38

   Μισα,
   Ακομα και αν εμεις εχουμε προδοτικη κυβερνηση, ακομα και αν ημαστε αδυναμοι,
   Οταν πανε στην Ευρωπη να επιτεθουν, οπως κανουν τωρα, εκει η αποφαση θα ειναι πολιτικη.
   Θα πεσει αγριο @@ απο την Γαλλια και την Γερμανια στους κερδοσκοπους. Θα χασουν πολλα λεφτα. Αλλα δυστηχως, ο Τζεφρυ εχει διωξει ΟΛΟΥΣ τους συμμαχους μας, με αποτελεσμα να αντιμετωπιζουμε την καταιγιδα μονοι μας...

   • Misha avatar
    Misha @ man8os 12/11/2010 12:45:26

    Ποιος θα κυνηγήσει ποιον;
    Ο Σαρκοζύ τον, ομόθρησκο και ομόφυλο του , σοσιαλήσταρχο του ΔΝΤ , Στρος Καν;
    Μαζί στηνουν τα κόλπα. Μην τρέφετε αυταπάτες, η ΕΕ είναι μέρος του προβλήματος και συνδημιουργός του.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Misha 12/11/2010 12:25:12

   Μίσα, με το χρέος σαν όπλο και εργαλείο είναι που σκλαβώνουν τους λαούς. Κι εμάς μ' αυτό μας κρατούν σκλαβωμένους τόσα χρόνια.

   Θραξ Αναρμόδιος

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Misha 12/11/2010 12:43:42

   Έθεσα ένα (ρητορικό) ερώτημα, αλλά διαπιστώνω ότι μάλλον το έθεσα σε λάθος ανάρτηση. Για εδώ ήταν καταλληλότερο: http://www.antinews.gr/?p=71110#comment-564637

 7. Νίκος avatar
  Νίκος 12/11/2010 12:31:03

  Εγώ προτείνω διαφορετική στρατηγική, τουτέστιν να κάνουμε το πρόβλημά μας ...πρόβλημά τους, αλλά υπό την προυπόθεση οτι ΑΠΑΛΛΑΓΟΜΑΣΤΕ απο τις αλυσσίδες που λέγονται μνημόνιο πρώτα.
  1) Τους αφήνουμε να μας ...δανείζουν έως ότου το χρέος φτάσει το 1 δις.
  2) Κατόπιν, τους ζητάμε "κούρεμα" με την ψιλη ειδάλλως...δεν θα πάρουν μία.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Νίκος 12/11/2010 12:45:15

   Απαπαπαπα, φτου κακά!!! Τι λόγια είναι αυτά που λες και θα τρέξουν αμέσως οι νεοφιλελεύθεροι εθελόδουλοι να σε πουν "κουτοπόνηρο ελληναρά"...

 8. Κύρος avatar
  Κύρος 12/11/2010 13:29:30

  Ο Μενιππος εχει δώσει πρίν 2 χιλιάδες τόσα χρόνια την απάντηση!

  http://3.bp.blogspot.com/_ilbUcpZXz5w/TN0jAxBYhlI/AAAAAAAAAMA/YwDJHu1Pjgo/s1600/nekr.jpg

 9. deldio avatar
  deldio 12/11/2010 18:24:23

  Είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα διαψεύδουν οι εξελίξεις όλους όσους έχουν τη "μαγική συνταγή" για την "ανάκαμψη" της ελληνικής οικονομίας. Το σημερινό δράμα της Ιρλανδίας πριν από λίγα χρόνια ονομαζόταν από τους ΣημιτοΚαραμανλοΠαπανδρέου "ιρλανδικό θαύμα" και "κέλτικος τίγρης", και όλοι μας υποδείκνυαν να του μοιάσουμε.! Όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι, δηλ. εκτός από τους παραπάνω εντεταλμένους "φωστήρες" πρωθυπουργούς και τις ορντινάτσες τους και διάφοροι άλλοι οικονομικοί "παράγοντες" και "δημοσιογράφοι" πχ. Λουκάς Παπαδήμος (ναι αυτόν που πλασσάρει ο ΛΑΟΣ για πιθανό πρωθυπουργό οικουμενικής και είναι άτυπος σύμβουλος του Παπανδρέου τρομάρα μας), Στουρνάρας, Λοβέρδος, Τσίμας κλπ. Τόσο σοβαρά. Έκανε τότε ταξίδια ο Τσίμας στην Ιρλανδία και μας ανέλυε αμβριθώς πόσο καλά και μελετημένα τα έκαναν οι Ιρλανδοί!!! Στις μέρες μας κάποιοι υποστηρίζουν στα σοβαρά ότι θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων στο 10% για να προσελκυθούν ξένες επενδύσεις και για να μην φύγουν οι ελληνικές στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Κύπρος κλπ). Μία μικρή λεπτομέρεια για να μην ξεχνιόμαστε παιδιά: Το ίδιο έκανε ξέρετε και η πάλαι ποτέ "αναπτυσσόμενη" Ιρλανδία, είχε δηλ. ιδιαίτερα χαμηλή φορολογία για να εισρεύσουν ξένα κεφάλαια. Πράγματι εισέρρευσαν ξένα κερδοσκοπικά και τυχοδιωκτικά funds και "επενδυτές", οι Ιρλανδοί υπερχρεώθηκαν και όταν βρήκαν αλλού καλύτερες αποδόσεις έφυγαν και τους άφησαν με τα χρέη τους, ύφεση, μηδενική παραγωγική βάση και ανεργία τρομακτική. Γι' αυτό ας μην υιοθετούμε αβασάνιστα όποια παπάρα αναρτά ο καθένας χωρίς να ξέρουμε τις συνέπειες.

 10. Κρης avatar
  Κρης 12/11/2010 18:32:28

  '' το ξένο κεφάλαιο στην ελλάδα ''
  ......
  Να πώς περιγράφει, με τη δική του γλώσσα, (όπως αποσπασματικά το μεταφέρω) ο Μπελογιάννης, για παράδειγμα, τις προσπάθειες του Χαρίλαου Τρικούπη να πάρει δάνεια την περίοδο 1887-93 που οδήγησε στο γνωστό «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»:

  «Για να πάρει δάνειο ο Χαρίλαος Τρικούπης υποχρεώθηκε να παραγγείλει σε γαλλικές εταιρείες τρία θωρηχτά και κανόνια που στοίχισαν 26 εκατομμύρια, τιμή υπερβολική για την εποχή εκείνη.

  Καμιά τριανταριά και περισσότερα εκατομμύρια πήραν οι ντόπιοι τραπεζίτες

  για απόσβεση των παλιότερων δανείων τους.

  Ύστερα ήρθε η σειρά των ξένων τοκογλύφων και μετά έμειναν κάποια ψίχουλα

  για να σκεπάσουν μερικά από τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού.

  Το δάνειο είχε γίνει καπνός.

  Κάθε δάνειο γινόταν καπνός.

  Το κάθε δάνειο άνοιγε αναγκαστικά την πόρτα για καινούριο.

  Με ληστρικούς όρους. Ακόμα και ο Τρικούπης, επικεφαλής του πιο εξελιγμένου κομματιού της αστικής τάξης, άν ήταν στο χέρι του, θα διέθετε όλα τα δάνεια για την πρόοδο της χώρας.

  Τον λόγο όμως είχαν οι ξένοι και οι ντόπιοι τοκογλύφοι, το παλάτι, τα τζάκια, το λεφούσι από κομματικούς φίλους, η ρουσφετολογία, η στείρα και μικρόχαρη αντιπολίτευση, ο λογιοτατισμός.»

  Και σε άλλο σημείο: «Τι απέμενε μετά στην ελληνική κυβέρνηση;

  Το μαγείρεμα καινούριων φορολογικών νομοσχεδίων

  για νʼ αναπληρώσουμε τα έσοδα που χάσαμε.»

  Οι συνειρμοί με το σήμερα είναι ανατριχιαστικοί. Γερμανικά υποβρύχια – Άνγκελα Μέρκελ. Γαλλικές φρεγάτες – Νικολά Σαρκοζί.

  Και στο βάθος Eurogroup, ΔΝΤ και διαπραγματεύσεις υπό την απειλή της διόγκωσης των spreads και την αίρεση παραγγελίας πολεμικών αεροπλάνων.

  ΣΑ ΝΑ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

  http://polites-ampelokipon.blogspot.com/2010/04/blog-post_424.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.