#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/01/2011 22:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στρατηγικό βάθος και στρατηγικός πάτοςτου Σταύρου Καρκαλέτση *

Η τελευταία συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου, δείχνει πως η όλη υπόθεση εξελίσσεται σε φαρσοκωμωδία, που θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάμματα.

Από Γενεύη (Αύγ. 1974) σε Γενεύη (Ιαν. 2011) χωρίς ΤΙΠΟΤΑ να έχει αλλάξει.

Η Ελλάδα άνοιξε διάπλατα τις ευρωπαικές θύρες στους Τούρκους, με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις σε ρόλο κλόουν-τελετάρχη των τουρκικών εισοδίων στην Ευρώπη. Δίχως κανένα αντάλλαγμα. Δίχως να αποχωρήσει ένας, έστω ένας Αττίλας από την Κύπρο. Και με τα οικόπεδα της Αναβύσσου και του Σουνίου να πωλούνται προσεχώς ''με φως, νερό, τηλέφωνο και απεριόριστη θέα τον τουρκικό στόλο''.

Τι γίνεται όμως στην Κύπρο; Ενεργειακό και προεκτατικά γεωστρατηγικό παιχνίδι για γερά νεύρα. Απούσης της Αθήνας, όπου όλοι ασχολούνταν με την εισβολή των Μαροκινών στο ΄΄ελεύθερο ανοιχτό (από πάσης απόψεως) πανεπιστήμιο'', ο Χριστόφιας έχει διαρρήξει το εσωτερικό μέτωπο. Είναι τώρα μόνος, αφού στα υπόλοιπα κόμματα όλο και δυναμώνουν οι αντιδράσεις στην ''Χριστόφια δώστα όλα'' (στους Τούρκους) πολιτική.

Αλλού είναι όμως η ουσία. Στην μόνη θετική κίνηση της Λευκωσίας τα τελευταία χρόνια (τη συμφωνία με τους Ισραηλινούς για την ΑΟΖ), παρείσφρυσε σκληρό παρασκηνιακό πόκερ. Με δύο υπό διαμόρφωση άξονες: Ισραήλ-Noble Energy-ΓΑΠ από τη μιά. Η αμερικανο-εβραική κοινοπραξία πιέζει για ''fast deal'' και υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου μεταφοράς φυσικού αερίου, με δρομολόγιο Χάιφα-Βασιλικό (Κύπρος) και από εκεί το λόγο έχει ο ελληνικός εφοπλισμός. Ο Χριστόφιας φρόντισε από πλευράς του να ανοίξει δεύτερο άξονα: Με Μεγ. Βρετανία και Shell. Πιθανότατα αποσπώντας αγγλικές διαβεβαιώσεις (ξέρουμε όλοι πόσο αξιόπιστες) για πιέσεις στην Τουρκία, η οποία (πάλι ξέρουμε όλοι, που) τις γράφει κανονικά.

Αν επιβεβαιωθούν οριστικά τα περί γιγαντιαίων κοιτασμάτων στο ισραηλινό ''Λεβιάθαν'' και το κυπριακό ''οικόπεδο 12'', αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής τι μεγέθους συμφέροντα θα συγκρουστούν εκεί: πραγματικά κολοσσιαία. Συμφέροντα γεωστρατηγικά, ενεργειακά, κοινοπραξιακά.

Δεν χρειάζεται να θυμίσω το ασύγκριτο πλεονέκτημα που θα είχε σήμερα ο Ελληνισμός στην υπόθεση του φυσικού πλούτου της Ανατ. Μεσογείου, αν ίσχυε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος-Κύπρου (Ναι! Του δόγματος που ο ψευδοεκσυγχρονιστικός σημιτισμός ενταφίασε στο Τυμπάκι, όπου και το ''κοιμητήριο'' των S-300 PMU. Αλήθεια, βολή των ρωσικών συστοιχιών θα γίνει ποτέ, όπως ζητά το ΓΕΑ κάτι χρόνια τώρα; Ή ούτε αυτό επιτρέπεται;)

Αν το δόγμα ήταν ζωντανό, Ελλάδα και Κύπρος θα ήλεγχαν σε κάποιο βαθμό (μέσω S-300 και όχι μόνο) τη μεταξύ τους θάλασσα, εγγράφοντας σήμερα υποθήκες. Ο πολύτιμος και νευραλγικός αυτός θαλάσσιος χώρος θα αναδείκνυε γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά την ενωμένη ισχύ των δύο κρατικών υποστάσεων του Ελληνισμού.

Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Η Ιστορία επιστρέφει στο ραντεβού, ακόμη και αν υπήρξες δειλός, ανάξιος εραστής της. Τι μπορεί και πρέπει να γίνει τώρα λοιπόν;

Η πρόταση υψηλής στρατηγικής ¨για κυπριακό-ΑΟΖ-ανατολική Μεσόγειο που ακολουθεί, ξεκαθαρίζεται πως δεν αφορά τις τωρινές κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας. Διότι ούτε θέλουν, και ούτε μπορούν. Ελπίζω όμως να την προσέξουν κάποιοι άλλοι, που ίσως κυβερνήσουν αύριο.

Συμπυκνωμένα:

1. Εγκατάλειψη του κάλπικου και ευθυνόφοβου ''η Λευκωσία αποφασίζει, η Αθήνα συμπαρίσταται''. Το νέο δόγμα θα μεταφράζεται όχι σε ψοφοδεή συμπαράσταση αλλά σε ενεργή ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ.

2. Σύσταση πανεθνικού συμβουλίου συντονισμού Ελλάδος-Κύπρου (πρωθυπουργοί, ΥΠΕΞ, υπουργ. οικονομικών, ΓΕΕΘΑ, αρχηγοί Όπλων, ΕΥΠ κτλ). Το συμβούλιο θα συνεδριάζει εκ περιτροπής, Αθήνα και Λευκωσία, και τουλάχιστον ανά τρίμηνο. Αυτό θα χαράσσει την κοινή στρατηγική, ρεαλιστικά-αποτρεπτικά και όχι φοβικά-ενδοτικά, όπως συμβαίνει σήμερα.

3. Συμφωνία ΑΟΖ με Λευκωσία. Χθες, όχι αύριο!

4. Αναζήτηση συμμαχιών που ανοίγουν το δρόμο σε νέα γεωστρατηγικά δεδομένα. Η βολιδοσκόπηση των Ισραηλινών, για διάθεση στην ελληνική πολεμική αεροπορία αεροδρομίου στο Ισραήλ, γνωρίζει κανείς στην κυβέρνηση ΓΑΠ τι ακριβώς σημαίνει (τεχνικά-επιχειρησιακά) για αεροπορική κάλυψη της Κύπρου; Αμφιβάλλω...

5. Μεσοπρόθεσμα, και εφ' όσον υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική και restart της οικονομίας, ενεργοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, ο οποίος θα είναι το ''εργαλείο'' για ασφαλή άσκηση των ελληνικών (ελλαδικών και κυπριακών) κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, για έρευνα, εξόρυξη και ότι άλλο δικαιούμαστε βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Κοντολογής: ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ - ΑΠΟΤΡΟΠΗ - ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΝΕΕΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

Ξανατονίζεται πως μια τέτοιας έκτασης και έντασης, σταδιακή πάντως, ''επιστροφή'' των Ελλήνων στα νερά του Κίμωνος και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στις γνώριμες θάλασσες ανάμεσα Καστελλόριζου και Πάφου, αφορούν ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ηγεσίες, άλλου τύπου κυβερνήσεις. Που να διαβάζουν Θουκυδίδη και Κονδύλη. Που να έχουν διάθεση διαχείρισης και ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού, όχι ''ευελιξίας'' (έτσι λέγεται σήμερα ο εκγιουσουφακισμός της εξωτερικής μας πολιτικής).

Απέναντι στο στρατηγικό βάθος του Νταβούτογλου, μόνο στρατηγικό πάτο έχουμε φοβισμένοι να επιδείξουμε; Εκτός κι αν πιάσαμε πάτο ήδη....

* Ο Σταύρος Καρκαλέτσης είναι αυτός που το 1996 εισήγαγε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου στην ελληνική βιβλιογραφία. Το 2004 υπήρξε εκ των επικεφαλής στην ''ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για το ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ'' και σήμερα διευθύνει το ''ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ'' (www.elkeda.gr)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GRAEKUS avatar
  GRAEKUS 30/01/2011 22:56:09

  η ΝΔ ακούει ή ασχολείται με άλλα "σοβαρά" ζητήματα;

 2. AXAIOΣ avatar
  AXAIOΣ 30/01/2011 23:09:51

  EΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! Ένα άρθρο που μιλάει για το αύριο και όχι για το χθες! Αυτό χρειάζεται ο τόπος: Προτάσεις και ιδέες! Όλα τα άλλα...

 3. ierofantis avatar
  ierofantis 30/01/2011 23:12:16

  Καλησπέρα,

  Η Αθήνα δεν πρέπει απλώς να συμπαρατάσσεται με τους Κύπριους αδελφούς μας.

  Πρέπει να καλύπτει ενδεχόμενες διπλωματικές αδυναμίες και στρατηγικές συμμαχίες, που λείπουν από την Κύπρο λόγω ειτε μεγέθους (χωρικού, οικονομικού, στρατιωτικού κλπ) είτε λόγω στσχετισμού συμφερόντων σε σχέση με την νήσο.

  Με άλλα λόγια πρέπει να υπαγορεύει και πολιτική, ειδικά εφόσον άπτεται η όλη σχέση με την Κύπρο, των ευρύτερων στρατηγικών συμφερόντων των Ελλήνων στην περιοχή.

  Και μάλιστα δεν θα το κάνει αυθαίρετα. Το υπαγορεύουν και της το αναγνωρίζουν, οι Συμβάσεις Εγγύησης, καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει Εγγυήτρια Δύναμη...

 4. AXAIOΣ avatar
  AXAIOΣ 30/01/2011 23:20:06

  Κάποτε, να αναλάβει ο πολιτικός κόσμος της χώρας (όσοι ζωντανοί...) τις ευθύνες του. Οι Άγγλοι πήγαν στην άλλη άκρη του κόσμου (Φώκλαντς) για 4.000 (!!!!) ομοεθνείς τους και δυό βράχια.....
  Εμείς την Κύπρο τη γράψαμε, και μαζί και 700.000 Ελληνισμό! Κανένας εκεί δεν ξεχνά πως το μαύρο 1974, η επίσημη Ελλάδα δεν έστειλε ούτε ΜΙΑ σφαίρα....Και επί Ιωαννίδη, και επί Καραμανλή Α'....

 5. ΤΡΙΚΑΛΑ CITY avatar
  ΤΡΙΚΑΛΑ CITY 30/01/2011 23:25:52

  Η ΝΔ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ....ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ. ΑΝΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΑΚΗ, ΡΟΥΣΣΟ ΚΑΙ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ....

 6. Κώστας avatar
  Κώστας 30/01/2011 23:30:10

  Να δούμε τις δηλώσεις της ΝΔ για να κρίνουμε αν ακούει:
  Σαμαράς στη Βουλή:

  "Η θάλασσα ήταν ανέκαθεν και παραμένει η δύναμη της Ελλάδας. Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την κατοχυρώνει και την ενισχύει. Κι όμως, εμείς δεν αξιοποιούμε μέχρι τώρα αυτό το πλεονέκτημα...

  Σήμερα, από το επίσημο αυτό βήμα της Βουλής, προτείνω –δεν αναφερθήκατε σε αυτό καθόλου κ. Παπανδρέου- να προχωρήσουμε άμεσα στη θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της ΑΟΖ, στη θέσπιση και μετά να την οριοθετήσουμε Με όσες παράκτιες χώρες της περιοχής έχουν επικάλυψη μαζί μας κι είναι έτοιμες να το κάνουν.

  Να σημειωθεί ότι η ΑΟΖ περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες εντός των υδάτων και στο υπέδαφος του βυθού. Περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα και πηγαίνει πολύ πιο πέρα...

  Κι όλοι καταλαβαίνουμε, σε μια τέτοια εποχή, τι σημαίνει αυτό. Όταν σε Αιγαίο και Μεσόγειο είναι γνωστό ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

  Η θέσπιση και η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι δύο ξεχωριστά πράγματα!.

  Άρα, εμείς μπορούμε άμεσα να κηρύξουμε μονομερώς, να θεσπίσουμε, δηλαδή, την ΑΟΖ προς πάσα κατεύθυνση. Κι ύστερα να προχωρήσουμε στην οριοθέτησή της με όσες άλλες χώρες δεχθούν μια τέτοια συμφωνία μαζί μας, εφ’ όσον βέβαια υπάρχει αλληλοεπικάλυψη. Υπάρχουν τέτοιες χώρες;

  Η Κύπρος το έκανε ήδη με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο και με το Λίβανο.

  Εμείς μπορούμε άμεσα να το κάνουμε με την Κύπρο και να το προωθήσουμε με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

  Κι αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, διαβάστε απλώς, το σχετικό απλούστατο Νόμο της Κύπρου. Και ακολουθήστε τον...
  Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ξεπερνά και το ανύπαρκτο «ζήτημα» που έχει δημιουργηθεί τελευταία με το Καστελόριζο"


  Μάλλον ακούει λοιπόν...Εμείς ακούμε ή καταπίνουμε το "όλοι ίδιοι είναι" ;

  • GRAEKUS avatar
   GRAEKUS @ Κώστας 31/01/2011 09:55:27

   Εκφώνησε ο Αντώνης ένα κορυφαίο πολιτικό λόγο για θέματα εθνικής ασφάλειας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η ΝΔ είναι συντονισμένη στο λόγο του Αντώνη. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, αποδέχομαι την άποψή σου ... σήμερα λοιπόν μπορώ να ελπίζω σε:

   - καταγγελία της απραξίας ή της επιβλαβούς πολιτικής της κυβέρνησης ΓΑΠ συνολικά στον τομέα της εθνικής ασφάλειας (από τη λαθρομετανάστευση και τη δημόσια τάξη μέχρι τις προμήθειες κρίσιμου υλικού των ΕΔ, από την ανυπαρξία διπλωματικής φωνής και τη διάλυση της ελληνοκεντρικής παιδείας μέχρι την υπονόμευση του φρονήματος των στελεχών των ΕΔ και το ξεσάλωμα του προξενείου Κομοτηνής)

   - πρόταση μομφής τουλάχιστον κατά των Υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Προ.Πο., Εσωτερικών

   - καταγγελία ως αντισυνταγματική της σύμβασης του Μνημονίου, τουλάχιστον στο σκέλος του που αφορά στην υποθήκευση της χώρας και του πλούτου της, στην εκχώρηση δικαιοδοσίας σε ξένα δικαστήρια, στην μονομερή δυνατότητα του δανειστή να μεταβιβάσει το χρέος σε τρίτους.

   Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.
   Η Ελλάδα όμως χρειάζεται κάποιον να ρίξει τη δρυ, όχι να την κοιτά και να περιμένει να πέσει μόνη της.

 7. GAP avatar
  GAP 31/01/2011 00:03:36

  H Noble energy μπροστά στην Shell, είναι ένα ασήμαντο σκουπιδάκι.

  Καλά έκανε ο Χριστόφιας. Όλα τα υπόλοιπα είναι μούφες. Όσο αφορά τους Έλληνες εφοπλιστές, τα LNG της Shell αυτοί θα τα μεταφέρουν ούτως ή άλλως, συνεπώς διπλό μπράβο για τη κίνηση του Χτιστόφια.

  Και δεν είναι μόνο Άγγλοι πίσω από τη Shell, αλλά και Αμερικανοί και Ολλανδοί.

  Εκτός και εάν θεωρείτε ότι το Ισραήλ από μόνο του κάνει παιχνίδι...

  Ενιαίος αμυντικός χώρος, όσο το Ισραήλ είναι σχετικά δυνατό, αποκλείεται να υπάρξει. Εάς μπούνε πιο δυναμικά στο παιχνίδι οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι (Ιδιαίτερα μετά του χουνέρι της Αιγύπτου) και εάς ενισχυθεί η Ελλάδα ως ο "βράχος" της Ευρώπης και όχι ως σταθμός προς το Ισράηλ.

  Ένα ακόμη μεγ΄λαο μπράβο στο Χριστόφια που βλέπει μπροστά!


  Υ.Γ Αυτό με τους Σ-300 πλάκα έχει...καλά ρε παιδιά δεν έχετε ΑΚΟΜΑ πάρει χαμπάρι ότι η Ελλάδα "Ανήκει εις του Αγγλοσάξωνες"?

  Ρώσσοι, Ισραηλινοί, Γάλλοι είναι για να περνάει η ώρα.

  Τα βρίσκεις με την Ουάσινγκτον...με το Λονδίνο? Πάς μπροστά!

  Μπράβο Χριστόφια. Θα μείνεις στην ιστορία!

 8. φωτεινη avatar
  φωτεινη 31/01/2011 00:46:50

  η shell μετα τη βρ εχει υπογραψει κατι συμβολαια πολυ χοντρα με μια ρωσσικη εταιρεια νομιζω.

 9. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 31/01/2011 07:22:39

  Αναφέρομαι στην προ-τελευταία παράγραφο.
  Δυστυχώς/ευτυχώς οι διάφοροι... πάτοι απέχουν αρκετά. Αλλά ας μην ανησυχούμε, στο πασοκιστάν (και όχι μόνο) δουλεύουν σκληρά για να τους πιάσουμε, και όταν τους πιάσουμε, τότε θα αρχίσει το σκάψιμο, να πάμε πιο βαθιά... Και ο μόνος τρόπος να σταματήσει το κακό, είναι να αρχίσουμε να φωνάζουμε πιο δυνατά... πολύ πιο δυνατά!
  Προς το παρόν ψιθυρίζουμε...

  Χαρίλαος

 10. ΠΑΝΙΚΟΣ avatar
  ΠΑΝΙΚΟΣ 31/01/2011 09:52:42

  GAP ομίλησες ως ....ΓΑΠ!!!! Εύγε, για το λιβάνισμα σε Άγγλους και Τουρκόφια....Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι ρόλο έπαιξαν και παίζουν οι Άγγλοι στο κυπριακό... Όσο για τον Κύπριο ...Μπίστη (Χριστόφια), τι να σου θυμίσω; Πως έβριζε την Ελλάδα ως ''ξιπετσισμένον κουρκουτάν''; (κυπριακά: ξεπουπουλιασμένος χαμαιλέοντας). Μήπως θυμάσαι πως πριν λίγες εβδομάδες έβρισε ξανά την Ελλάδα ως ''εισβολέα'' στην Κύπρο; Ή να σου πω πως έχει εξαπολύσει κυνηγητό εναντίον ό,τι ελληνικού στο νησί, κάνοντας ακόμα και μετριοπαθείς εφημερίδες (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ) να μιλούν για ''κόκκινη χούντα''; Μάλλον ξέρεις την Κύπρο μόνο από το χάρτη....

 11. ANNITA avatar
  ANNITA 31/01/2011 10:20:23

  Κατ αρχην θα συμφωνήσω πρώτα απ όλα με τις προτάσεις του κ. Καρκαλέτση σε θέματα άμυνας και προστασίας Ελλάδας- Κύπρου, αν ήταν εφαρμόσιμες από κάποια μελλοντική κυβέρνηση οι προτάσεις αυτές το σίγουρο είναι ότι θα λύναμε αρκετά σοβαρά προβλήματα εθνικής ασφάλειας, που αφορούν Ελλάδα και Κύπρο. Ειδικά η πρόταση για πανεθνικό συμβούλιο Ελλάδας-Κύπρου θα δώσει λύσεις σε θέματα που χρονίζουν και δεν θίγει κανείς. Θα επισημάνω σε κάποιους αμφισβητίες ότι πάντα ο Σαμαράς ακούει και ενημερώνεται για όλο το πολιτικό γίγνεσθαι, στηρίζει τις σωστές πολιτικές προτάσεις και μέχρι τώρα ακολουθεί μια πολύ σωστή στρατηγική στον πολιτικό δρόμο που χάραξε.

 12. ΑΧΑΙΟΣ avatar
  ΑΧΑΙΟΣ 31/01/2011 10:57:59

  Σήμερα, ''όλοι παίζουν με όλους'' στην παγκόσμια παιδική χαρά! Πρώτοι διδάξαντες οι Τούρκοι. Μόνο εμείς είμαστε δεδομένοι....

 13. blue nile avatar
  blue nile 01/02/2011 02:20:35

  Το ότι ο Σταύρος Καρκαλέτσης είναι αυτός που το 1996 εισήγαγε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου στην ελληνική βιβλιογραφία είναι λάθος.
  Ο Κώστας Ζουράρης μίλησε γι'αυτό κάποια χρόνια πριν στο βιβλίο του : Γελάς Ελλάς Αποφράς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.