#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/10/2013 15:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στρατηγική ανυπαρξία Πατριαρχείου: Πηγαίνοντας για μαλλί, θα βγούμε κουρεμένοι…"Τζαμί στην Αθήνα θέλει η Τουρκία για να ξαναλειτουργήσει η Χάλκη..." διεκδικούν οι Χαλίφηδες της Τουρκίας με τα φαντασιακά Στρατηγικά Βάθη, που δεν είναι παρά πραγματικά Διπλωματικά  Ναυάγια...

Με όρους ανατολίτικου Παζαριού όμως, Ποτέ μη σώσει και ξαναλειτουργήσει!

Επιτέλους ας αποκτήσει το Πατριαρχείο ρεαλιστική πολιτική...

Ας ξεφύγει από τον επικίνδυνο ρομαντισμό του παρελθόντος, το οποίο το έχει οδηγήσει στην απαξίωση και τελικά στην εξάρτηση από το Τουρκικό Καθεστώς.

Δεν φυλάει τίποτα το Πατριαρχείο στην Πόλη, παρά μόνο φαντάσματα... και ενισχύει την Τουρκική οικονομία από όλους αυτούς τους "ξέγνοιαστους" Ελλαδίτες τουρίστες. Γιατί για πολλούς γνώστες δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του "τουρίστα" που περνά μια εβδομάδα στην Πόλη με αυτόν που περνά μια νύχτα στα καζίνο των Κατεχόμενων. Γιατί στην πράξη και οι δύο κατηγορίες ενισχύουν την Τουρκική οικονομία και τίποτε παραπάνω... Όλα τ΄ αλλα είναι για ρομαντικούς Δονκιχώτες. Καμία διαφορά μεταξύ του τζογαδόρου στα Κατεχόμενα και της κυρά Κατίνας που πάει εκδρομή με πούλμαν στην Πόλη... Απολύτως!

Στην πράξη και οι δυο δίνουν τα Ευρωπούλια τους για να μπορεί ο Σουλτάνος Ερντογάν να κομπάζει για το Τουρκικό θαύμα της ανάπτυξης και του Τουρισμού. Ίσα ίσα που ο τζογαδόρος δεν μπερδεύει το στόχο του ταξιδιού του με την Ιστορία… Αντιθέτως η κυρία που πάει στην Πόλη γυρνά βουρκωμένη, κλαμένη και απογοητευμένη, με το ηθικό της χειρότερο από ότι πριν.

Και τι θα κάνουμε;

Η λύση πλέον έγκειται στη Διεθνοποίηση της κατάστασης με συνεχή ανάδειξη και καταγγελία των χρόνιων διωγμών του Τουρκικού Κράτους εναντίον των Χριστιανών που ζούσαν στις τέως Οθωμανικές κατακτήσεις.

Αυτό σε πρώτη φάση απαιτεί την:

1. Άμεση αυτοεξορία του Πατριάρχη και του Πατριαρχείου εκτός Τουρκίας με πρώτη επιλογή το Άγιον Όρος, του οποίου εξάλλου τελεί Πνευματικός Ηγέτης

2. Κήρυξη ανεξαρτήτου κράτους με την επωνυμία "Φανάριον, Αγία Ορθόδοξη Πατριαρχική Έδρα", με νόμιμη έδρα το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης και ως ακριβή επικράτεια του την περιοχή αυτή. Προσωρινή βάση λόγω αυτοεξορίας του Πατριαρχείου θα ορίζεται το Άγιον Όρος.

3. Ίδρυση Πρεσβειών του Κράτους  "Φανάριον, Αγία Ορθόδοξη Πατριαρχική Έδρα" σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και έδρες διεθνών οργανισμών.

Αυτή θα ήταν μια ουσιαστική αλλαγή στρατηγικής στο χρόνιο ζήτημα του Πατριαρχείου και της κοροϊδίας των Τούρκων. Έτσι φέρνεις το παιχνίδι στο γήπεδο του αντιπάλου. Έτσι του δημιουργείς πρόβλημα. Εξωστρέφεια με απόκτηση πρωτοβουλίας κινήσεων είναι η λύση των θεμάτων μας και όχι να ακολουθούνται συνεχώς τα σχέδια του εχθρού.

Το ντόμινο που θα ακολουθούσε μιας κήρυξης ανεξαρτησίας δύσκολα θα μπορούσε να γίνει πλήρως προβλεπτό. Σίγουρα ωστόσο το "παίγνιο" που θα δημιουργούταν θα έβαζε νέες διαστάσεις με κανόνες δικούς μας, που θα έπιαναν τους αντιπάλους μας τουλάχιστον αδιάβαστους.

Αναφέρω μερικές:

α) Θα αναγνωριζόταν το Πατριαρχικό Κράτος αμέσως από την Ρωσία και τους δορυφόρους της;

β) Και οι ΗΠΑ, θα άφηναν τη Ρωσία ως μοναδικό προνομιακό εταίρο της  "Αγίας Ορθόδοξης Πατριαρχικής Έδρας";

γ) Το Βατικανό; Θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αν αρνιόταν την αναγνώριση του ανεξάρτητου "Φαναρίου"

δ) Κι αν το Βατικανό το αναγνώριζε τι θα έκαναν γύρω στις 20 χώρες τις λατινικής Αμερικής που δεν έχουν απολύτως καμιά εμπορική σχέση με την Τουρκία;

ε) Το Ιράν, η Ινδία και η Κίνα τι στάση θα κρατούσαν;

στ) τέλος ο περίφημος ΟΗΕ με τις επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ΣΙΑ ΟΕ; Αναγνωρίζει ήδη ότι καταπατούνται τα δικαιώματα του Πατριαρχείου, αλλά άραγε δεν θα αναγνώριζε το Κράτος του;

Είναι κρίμα να έχεις «τόξα στη φαρέτρα σου» και να μη τα χρησιμοποιείς. Ο Πατριάρχης έχει δυνάμεις εκ της θέσεως του και της Ιστορίας που σήμερα ούτε που τις φαντάζεται. Είναι ο Πνευματικός Ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Κανείς δεν του απαγορεύει να γίνει και Πολιτικός Ηγέτης μιας υπερεθνικής Κρατικής Αρχής.

Και ας μην ξεχνούμε: Όποιος δεν ελίσσεται, τελικά δεν εξελίσσεται.

Tonia G.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ 03/10/2013 15:58:52

  Δεν στέκει η πρόταση γιατί οδηγεί στη βατικανοποίηση του Πατριαρχείου. Όπως είναι τώρα αποτελεί ορθόδοξη μαρτυρία έστω και υπό διωγμό.

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/10/2013 15:59:23

  "Κανείς δεν του απαγορεύει να γίνει και Πολιτικός Ηγέτης μιας υπερεθνικής Κρατικής Αρχής."
  Κάνεις λάθος. Το απαγορεύει η ορθόδοξη χριστιανική αυτοσυνειδησία και η ορθόδοξη εκκλησιολογία. Και οι κανονες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, από τους αποστολικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Ο παποκαισαρισμός (αυτό που σε μικρογραφία έκανε ο μωροφιλόδοξος και διεφθαρμένος Μακάριος στην Κύπρο) είναι η καταστροφή του χριστιανισμού. Πάπες στην Ανατολή δεν χρειαζόμαστε, η παπική ιδεολογία έφερε μακροπρόθεσμα την καταστροφή του χριστιανισμού στη Δύση.

  • ΠΙΘΗΚΑΣ avatar
   ΠΙΘΗΚΑΣ @ ΒΙΣ 03/10/2013 17:17:11

   Εύγε ΒΙΣ!!!
   Συμφωνώ απολύτως!
   Διάβασε παρακάτω και τη δική μου ανάρτηση.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ ΒΙΣ 03/10/2013 22:47:57

   Έλα ΒΙΣ το ξέρεις πως δεν είναι έτσι... Οι Εσφιγμενίτες λένε τέτοια. Και ξέρεις πως αυτοί είναι αιρετικοί και δεν κοινωνούν με το Πατριαρχείο.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Tonia G. 03/10/2013 23:52:08

    Δέν εἶναι αἰρετικοί.

    • Tonia G. avatar
     Tonia G. @ Κυθήριος 03/10/2013 23:58:12

     Παλαιοημερολογήτες.

     • Επισκέπτης avatar
      Επισκέπτης @ Tonia G. 04/10/2013 10:00:53

      Το Άγιον Όρος ακολουθεί το Ιουλιανό Ημερολόγιο, δεν το γνωρίζετε;

     • Tonia G. avatar
      Tonia G. @ Επισκέπτης 04/10/2013 13:21:05

      Του αυτοκράτορος Ιουλιανού του Παραβάτου; του ιδίου που η τότε εκκλησία εναντιώθηκε... Ε και τι με αυτό;
      H ουσία είναι ότι οι Εσφιγμενίτες βρίσκονται ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ με το Πατριαρχείο.
      Για να το κλείσουμε σου παραθέτω την τοποθέτηση της νόμιμης αδελφότητος Μονής Εσφιγμένου (αυτή που αναγνωρίζει το Οικ. Πατριαρχείο) : "Η Πατριαρχική Συνοδική Πράξις διαπίστωσε και επιβεβαίωσε κάτι ήδη υφιστάμενο, δεν δημιούργησε κάτι καινούριο. Είναι προφανές και αυτονόητο ότι ήταν και είναι σχισματικοί, αφού απεκόπησαν από την κοινωνία της Εκκλησίας (και μάλιστα με όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιπτώσεως αυτής, δηλ. αποκοπή κυριάρχου Μονής από το ʼγιον Όρος κλπ), και αυτό το διαπιστώνει η εκκλησιαστική αρχή στην δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν. Αυτοί λέγουν ότι ο Πατριάρχης είναι σχισματικός, ως αποκοπείς από την μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία, που είναι η παράταξή τους, και αυτό το διαπιστώνουν Αυτοί μόνοι τους ή εν πάση περιπτώσει η αρχή - παράταξη που Αυτοί αναγνωρίζουν. Σε όλον αυτό τον αφελή παραλογισμό τίθεται τελικά το ερώτημα Μήπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανήκει στην δικαιοδοσία της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, για να αποφαίνονται οι εν αυτή περί αυτού, ή (κατά το Σύνταγμα) η Ιερά Μονή Εσφιγμένου ανήκει στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οπότε βεβαίως αυτό ορθώς και αρμοδίως έπραξε; ʼλλωστε, εάν επίστευαν στις ιδέες τους που διακηρύσσουν εν τη πλάνη των, δεν Θα έπρεπε να αντικρούουν με κοσμικά μέσα την πράξη του κατ' αυτούς δήθεν αιρετικού Πατριάρχη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν κάποια προσωρινή σκοπιμότητα, πράγμα που δείχνει πλήρη έλλειψη σταθεράς ιδεολογίας και καιροσκοπισμό."

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Tonia G. 04/10/2013 16:02:58

      Έλεος! Ονομάζεται «Ιουλιανό» από τον Ιούλιο Καίσαρα που το θέσπισε (προ Χριστού).

     • Dimitrios Kottas avatar
      Dimitrios Kottas @ Tonia G. 04/10/2013 17:27:21

      Πραγματικα ελεος... ακους εκεί του Παραβατου...

      Και οι Εσφιγμενίτες είναι σχισματικοί, οχι αιρετικοί...

     • kyklika avatar
      kyklika @ Dimitrios Kottas 04/10/2013 23:06:52

      Οι Εσφιγμενίτες είναι σχισματικοί. Αποκαλούν δε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αιρετικό. Καλά κουμάσια δηλαδή... κι εσύ κυρ-ΚΜ το παίζεις Κινέζα...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Dimitrios Kottas 05/10/2013 01:56:19

      Εγώ μεγάλε στην ετυμολόγηση της ονομασίας του ημερολόγιου αναφέρθηκα! Αλλά αν θες να μιλήσουμε για τους καλογέρους της Ιεράς Μονής Εσφιγμενίτου, ναί, είναι σχισματικοί (όχι όμως «κουμάσια»). Αλλά κι ο Πατριάρχης δεν τα έχει κάνει όλα τέλεια, απ' την άλλη.

    • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
     ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ Κυθήριος 04/10/2013 00:25:36

     Είναι σχισματικοιλ

    • Ύπαρ avatar
     Ύπαρ @ Κυθήριος 04/10/2013 01:05:43

     Ακριβώς!

     • Ύπαρ avatar
      Ύπαρ @ Ύπαρ 04/10/2013 14:56:11

      Το "ακριβώς" είναι για το "Δέν εἶναι αἰρετικοί", του Κυθήριου.

 3. anonymous avatar
  anonymous 03/10/2013 16:05:50

  Το θέμα της Χάλκης δεν είναι διμερές. Συνεπώς δε νομιμοποιούνται να το χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτικό χαρτί. Εμένα προσωπικά δε με ενδιαφέρει η σχολή. Αν επιτρέψουν τη λειτουργία της έχει καλώς αν όχι δε διαπραγματευόμαστε κάτι.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ anonymous 03/10/2013 22:48:58

   Ορθώς μιλάτε. μαζί σας.

 4. NK avatar
  NK 03/10/2013 16:18:57

  Υποθέτω πως πρότυπό σας είναι το Βατικανό, το οποίο όμως προ'υ'πήρχε, ως κράτος, της Ιταλίας. Δεν το επινόησαν μετά.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ NK 03/10/2013 16:38:25

   Σωστά, το Βατικανό είναι στην πράξη ότι απέμεινε απο το μεσαιωνικό "Stato Pontificio"

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ NK 03/10/2013 22:59:54

   Πρότυπο μου αγαπήτε ΝΚ, είναι η ανάγκη μου και τα συμφέροντα μου. Αν δε η Αμερική και ο τροχός έχουν ανακαλύφθεί τότε δεν χρειάζεται να χάνω χρόνο με την ανακάλυψη τους.
   Να σημειώσω ωστόσο με την ευκαιρία του ενδιαφέροντος σχολίου σου, ότι το Πατριαρχείο επί Τουρκοκρατίας εκτός από πνευματικό κέντρο ήταν ο απόλυτος Διοικητικός Φορέας σε ότι αφορούσε τους Χριστιανούς. Κατά συνέπεια, Εκκλησιαστικό Κράτος είχαμε τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Οι Οθωμανοί ως γνωστόν τη διοικητική μέριμνα των Χριστιανών την είχαν δώσει στο Πατριαρχείο και επεμβαση γινόταν μόνο όταν δεν πληρώνονταν φόροι ή κατά τη διάρκεια κινημάτων και επαναστάσεων.
   Χαρακτηριστικά τα λόγια του Μωάμεθ Β' του Πορθητή προς τον Γεννάδιο Σχολάριο, τον πρώτο Πατριάρχη μετά την Άλωση: "Πατριάρχευε... έχων πάντα τα σα προνόμια, ως και οι προ σου πατριάρχαι είχον". Ο Πατριαρχης έχει το ρόλο του "εθνάρχη" των χριστιανών και είναι υπόλογος στον Σουλτάνο για τις πράξεις τους.

 5. Σ Μ avatar
  Σ Μ 03/10/2013 16:28:56

  (χωρὶς παρεξήγηση φίλη Tonia G., δὲν εἶναι προσωπικὸ τὸ θέμα)

  Ἐγκεφαλικό. Ἡ ἀπόλυτη φρίκη. Τὸ ἄρθρο περιγράφει τὸν ἀπόλυτο ἐφιάλτη, τὴν τελεσίδικη καταστροφὴ ὁποιουδήποτε λείμματος οἰκουμενικοῦ ἑλληνισμοῦ καὶ ὀρθόδοξης ἐκκλησιαστικότητας στὴν ὐφήλιο. Ἀντιλαμβάνεται ἕναν θεσμὸ ὅπως τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο Κωνσταντινουπόλεως μὲ ὅρους νομαρχιακῆς ἐπιτροπῆς ΟΝΝΕΔ. Δὲν ἔχω ξαναδιαβάσει ἄρθρο ποὺ νὰ μὲ φέρει τόσο κοντὰ στὸ καρδιακὸ ἐπεισόδιο.

  Δυστυχῶς δὲν ἔχω τὴν χρονικὴ δυνατότητα νὰ διαφωνήσω μὲ τὰ ΣΕΝΤΟΝΙΑ κειμένων ποὺ θὰ χρειάζονταν γι' αὐτὸ τὸ σκοπό. Μακάρι σὲ κάποια στιγμὴ μέσα στὶς μέρες νὰ τὰ καταφέρω. Ἤθελα ὅμως, ἔστω καὶ τηλεγραφικά, νὰ ἀποτυπωθεῖ ἠ γνώμη μου γιὰ τὶς προτάσεις τοῦ κειμένου: μόνο πάνω ἀπὸ τὸ κακοποιημένο καὶ τεμαχισμένο μας πτῶμα (οὔτε κἂν ἀκέραιο πτῶμα, καὶ ὡς ἀκέραιο θ' ἀντισταθοῦμε!), ὅσων ἀνθρώπων μὲ ἐκκλησιαστικὴ συνείδηση ἔχουν ἀπομείνει σ' αὐτὸν τὸν τόπο.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Σ Μ 03/10/2013 22:38:33

   Έτσι έγραφαν σεντόνια κειμένων και οι εκατοντάδες χιλιάδες καλόγεροι επί χρόνια ακόμη και πριν την άλωση αντί να είναι στρατιώτες-ακρίτες στα πέρατα της αυτοκρατορίας να φυλάττουν "θερμοπύλες"... Και την πόολη τελικά υπερασπίστηκαν το πολύ 30 χιλιάδες πολυ εκ των οποίων ήταν ξένοι εκ της δύσεως...
   Ο φανατισμός και ο άκρατος δογματισμός δεν ωφέλησε ποτέ κανένα Εθνος αγαπητέ Σωτηρη αν μου επιτρέπεις. Εμεις δυστυχώς ως σημερινός ελληνικός λαός τα έχουμε και τα δυο υπερμετρα σε σημείο που μας απαγορεύουν να δούμε ακόμη και τη μύτη μας.

   • parsifal avatar
    parsifal @ Tonia G. 03/10/2013 23:42:52

    Θερμά συγχαρητήρια ! Η απάντησις σας τα λέγει ολα και μαζί με την ανάρτηση σας κόβει γόρδιους δεσμούς αιώνων "ησυχαστικής" απραξίας και ραγιαδισμού.

 6. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 03/10/2013 16:32:45

  Χρόνια έλεγα ότι όλοι αυτοί που πάνε για "προσκύνημα" στην Πόλη στην πραγματικότητα χρηματοδοτούν τον τουρκικό στρατό για την επόμενη εισβολή. Στην Πόλη θα πάμε μια και καλή όταν έρθει το ποθούμενο, και όχι σαν τουρίστες. Και να δώσει ο Θεός να έχουμε σύντομα έναν άξιο Πατριάρχη, κάποιον που να μην ήταν στα νιάτα του δόκιμος αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού και περήφανος για την πατρίδα του, την Τουρκία. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένει να πεθάνει ο Βαρθολομαίος (ο χειρότερος πατριάρχης των τελευταίων 3 αιώνων τουλάχιστον), μπορεί να παραιτηθεί όπως και ο Αιρεσιάρχης Ρώμης που τόσο θαυμάζει και να αφοσιωθεί απερίσπαστος, ως ιδιώτης πια, στην πανθρησκειακή οικουμενική ενότητα, στην διάσωση της σπάνιας τριχωτής πεταλούδας του Αμαζονίου, στο λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και την "υπερθέρμανση του πλανήτη" (μαζί με τον αρχιτσαρλατάνο Αλ Γκορ).

  • Κυαίστωρ avatar
   Κυαίστωρ @ Μανώλης Πετράκης 03/10/2013 22:49:43

   ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ

  • Θησειώτης avatar
   Θησειώτης @ Μανώλης Πετράκης 04/10/2013 17:42:34

   σωστός

  • stratis avatar
   stratis @ Μανώλης Πετράκης 05/10/2013 06:07:57

   Επικροτώ και επάυξάνω. επιτέλους και μια ορθή τοποθέτηση από έναν όπως τον βλέπω μη παρωπιδιασμένο θρησκόληπτο Έλληνα Εύγε!

 7. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 03/10/2013 16:34:08

  Πολύ ενδιαφέρον Τόνια. Ετσι πρέπει να σκεφτόμαστε , άνορθόδοξα.

  Δεν είμαι βέβαιος πως θα λειτουργούσε , βέβαια. Κατ'αρχήν θα έπρεπε να ταιριάζει με τα σχέδια των Αμερικάνων και των Εβραίων. Εκει ίσως πετυχαίναμε τη σωστή συγκυρία.

  Αλλα η "αυτοεξορία" θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή διεθνώς μόνο αν την προκαλούσαν βίαια γεγονότα ,όχι στα καλά καθούμενα.

  Επειτα , το Βατικανό ανακυρήχθηκε σε ανεξάρτητο κράτος με τη συμφωνία του Ιταλικού κράτους (συνθήκη Λατερανού). Εδώ θα είχαμε μονομερή απαίτηση απόσπασης Τουρκικών εδαφών ,έστω και του Φαναρίου μόνο. Δύσκολο να γίνει αποδεκτό ,εκτός αν στο μελλον η Τουρκία απομονωθεί διεθνώς.

  Αλλιώς θα καταλήγαμε απλά σε ένα "πατριαρχείο Αγίου Ορους"

  Η Ρωσία? Με τίποτα δε θα ήθελε μια τέτοια αναβάθμιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αντίθετα ,το δυνατό χαρτί μας είναι η υποστήριξη των Αμερικάνων με βάση αυτόν τον ανταγωνισμό.

  Ισως θα είχε περισότερη ουσία η ανακήρυξη αυτού του "Ορθόδοξου Βατικανού" να γίνονταν με τον Πατριάρχη στην Τουρκία ,όχι εξόριστο. Τι θα ΄καναν οι Τουρκοι τότε , θα τον έκλειναν φυλακή? Καλύτερα ,θα λειτουργούσε υπέρ μας!

  Ισως τον εξόριζαν. Τότε θα πηγαίναμε στο δικό σου σενάριο , αλλα "θυματοποιημένοι" , που πάλι θα βοηθούσε.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ ΣΤΕΛΙΟΣ 03/10/2013 23:08:18

   Στέλιο κρατώ την πρώτη γραμμή σου περί του ανορθόξου. Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία. Το πρόβλημα μας είναι ότι ξεχάσαμε ότι τους κόμπους δεν τους λύνεις... ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΙΣ.
   Το πιο αστείο είναι πως αυτοί που "σκιζουν" τα ρούχα τους για τα αρχαία διδάγματα, κάνουν κηρύγματα ψευδό-δεξιοφροσύνης, περνιώνται για πατριώτες και θα την έπεφταν "με μαχαίρια" στο σκηνοθέτη της ταινίας "Αλέξανδρος" είναι οι ίδιοι που δεν έχουν πάρει ΧΑΜΠΑΡΙ τι εννοούσε ο Αλέξανδρος ο Μέγας όταν έκοβε το Γόρδιο Δεσμό...

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Tonia G. 04/10/2013 01:36:02

    Δεν πρόκειται για ανορθόδοξη αντίληψη αλλά για ξεκάθαρα μη Ορθόδοξη αντίληψη.

 8. nikos avatar
  nikos 03/10/2013 17:02:52

  Είστε πραγματικά επικίνδυνοι - εξτρεμιστές (επίκαιρος και δικός σας χαρακτηρισμός) εδώ στο Antinews.
  Για την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου που αναγνωρίζει ακόμα και ο Παγκόσμιος Χωροφύλακας Λευκός Οίκος έχετε ακούσει κάτι; Για την συνεχή οικονομική και πνευματική υποστήριξη των Ελλήνων της Πόλης από το Πατριαρχείο έχει πάρει το αυτί σας; Το Πατριαρχείο πρέπει να είναι εκεί προκειμένου να τους ενοχλεί, να τους πονάει.
  Για ποιο ανεξάρτητο κράτος μιλάτε; Την μισή Κύπρο κατέλαβαν και δεν έγινε τίποτα. Στο ανεξάρτητο κράτος θα σταματήσουν; Η μόνη λύση είναι να συνεχίζουν να ακούνε Ελληνικά, ακόμα και από τους τουρίστες. Τους Έλληνες επισκέπτες της Πόλης δεν τους ελκύει το Πατριαρχείο αλλά τα Παγκόσμια Ελληνικά μνημεία της Πόλης, τα οποία θα συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε με ή χωρίς Πατριαρχείο

  • Ύπαρ avatar
   Ύπαρ @ nikos 04/10/2013 01:18:44

   "Είστε πραγματικά επικίνδυνοι – εξτρεμιστές"

   Σιγά μην είναι και εγκληματική ομάδα!!!

  • Dimitrios Kottas avatar
   Dimitrios Kottas @ nikos 04/10/2013 17:30:45

   +1000!!!

 9. firiki2010 avatar
  firiki2010 03/10/2013 17:12:59

  Δεν νομίζω ότι στέκει η πρόταση σου κατ΄ αρχήν και κυρίως επειδη όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο ΒΙΣ δεν το επιτρέπει "η ορθόδοξη χριστιανική αυτοσυνειδησία"
  Οσο για την Σχολή της Χάλκης συμφωνώ ! Αν είναι να μπει η λειτουργία της στο παζάρεμα ας μην λειτουργήσει ποτέ ! Δεν ξέρω πια "αξεπέραστα" προβλήματα θα λύσει η λειτουργία της αλλά αν πρόκειται εν ονόματι αυτής να βάλουμε κεχαγιάδες στο κεφάλι μας ... να μας λείπει.

 10. Σ Μ avatar
  Σ Μ 03/10/2013 17:13:56

  Τὸ ἄρθρο εἶναι πραγματικὰ ἐφιαλτικό, εἶναι ὅ,τι τρομακτικότερο ἔχω διαβάσει τὰ τελευταῖα χρόνια.

  • Σ Μ avatar
   Σ Μ @ Σ Μ 03/10/2013 17:14:23

   Εὐτυχῶς ποὺ λογαριάζει χωρὶς τὸν ξενοδόχο.

  • Συμπέρασμα; avatar
   Συμπέρασμα; @ Σ Μ 03/10/2013 17:24:15

   Θέλετε να μας πείτε και το γιατί το λέτε αυτό;

 11. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 03/10/2013 17:16:17

  Ἀγαπητή Tonia,ἄμεση αὐτοεξορία τοῦ Πατριάρχη,αὐτομάτως αὐτοκαταργεῖ τό Φανάρι καί κατά συνέπεια τήν ἴδια τήν Κωνσταντινούπολη ὡς φυσική ἔδρα τοῦ Πατριαρχίου,ἱστορικᾠ δικαίω.
  Ἔπειτα,μέ τήν κεντρική ἐξουσία τοῦ Πατριαρχείου,τόν ἴδιο τόν Πατριάρχη,νά βρίσκεται αἰῶνες τῶρα στήν ἱστορική αὐτή ἔδρα,οἱ Τούρκοι καί πάλι ψάχνουν κάθε εὐκαιρία γιά προβοκάτσιες ἐναντίον του,πόσω μᾶλλον ὅταν ἐκλείπει καί ἡ φυσική του παρουσία.
  Τέλος,δέ νομίζω τό Πατριαρχεῖο τῆς Ρωσίας νά ἀναγνώριζε τόσο εὔκολα μιά τέτοια κίνηση ἀνεξαρτησίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.
  Καί,ὅταν μιά κίνηση δέν τήν κάνει ὁ Πατριάρχης Μόσχας,δέν τήν κάνουν καί ἄλλες αὐτοκέφαλες Ἐκκλησίες...

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Κυθήριος 03/10/2013 23:28:52

   Φίλε Κυθήριε προσπαθώ να βάλω μια δόση άλλου τρόπου αντιμετώπισης των χρόνιων δεινών μας. Γιατί τα δεινά μας δεν τα προξενούν πάντα οι ξένοι. ΆΠοψη μου είναι πως πάνω από τα μισά τα προκαλούμε μονοι μας μας με τη ξεροκεφαλιά και τον ωχαδερφισμό μας. Μπορεί το Πατριαρχείο Ρωσία να μην το αναγνώριζε. Και; Φτιχνοντας ένα Κράτος δεν σε ενδιαφέρει παρά η αναγνώριση από άλλα Κράτη. Οι Ορθοδοξες Εθνικές εκκλησίες δεν είναι κράτη. Αρα στο παράδειγμα σου: Οι Αμερικάνοι σε αναγνωρίζουν, το Βατικανό (το κράτος) σε αναγνωρίζει, η Ινδία σε αναγνωρίζει, η Κίνα επίσης τότε και η Ρωσία θα έχει στοιμωχτεί. Περαιτέρω η κρατική αναγνώριση δεν αλλάζει τη σχέση πνευματικής υποτέλειας του Πατριαρχείου Μόσχας έναντι του Οικουμενικού.
   Ας καταλάβουμε αγαπητέ φίλε τις δυνατότητες που μας παρέδωσαν οι ΣΟΦΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ μας. Μας παρέδωσαν Οικουμενικό Πατριαρχείο και εμείς του συμπεριφερόμαστε σαν παράρτημα, δίνοντας του τις εισπράξεις των ενορίων της Β. Ελλάδος... Με καταλαβαίνεις; Είμαστε υποτελείς της μετριότητας του μυαλού μας.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Tonia G. 04/10/2013 00:19:01

    Ἡ πνευματική ἀναγνώριση ἀγαπητή Tonia,μιᾶς Αὐτοκέφαλης 'Ἐκκλησίας ἀπό ἄλλες,δέν ἔχει τόση σχέση μέ τήν κρατική ἀναγνώριση μεταξύ κρατῶν.
    Τό Πατριαρχεῖο Μόσχας δέ,παίζει τό ρόλο τῶν ΗΠΑ ὡς ὑπερδύναμη,καί ἡ πνευματική του ὑποτέλεια ἀπό τό Οἰκ.Πατριαρχεῖο ἐξαρτᾶται ἀπό τίς διαθέσεις τοῦ ἐκάστοτε Πατριάρχη Μόσχας. Ὁπότε ἡ ἀναγνώριση ἀπό τό Πατρ.Μόσχας ἔχει τήν πρέπουσα πνευματική καί ἱστορική σημασία γιά τό Οἰκ.Πατριαρχεῖο.
    Συμφωνῶ ἀπόλυτα μαζί σου ὅτι μόνοι μας βγάζουμε τά μάτια μας καί γιά νά ἐνισχύσω τήν ἄποψη αὐτή νά σοῦ θυμίσω τήν διένεξη μεταξύ Πατριαρχείου καί Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας πρίν μερικά χρόνια,ἐπί μακαριστοῦ Χριστοδούλου...
    Πέρα ἀπό αὐτά ὅμως,πιστεύω ὅτι τό μεγαλύτερο πρόβλημα γιά τήν ἴδια τήν ὑπόσταση τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου εἶναι ἡ ἔνδεια τοῦ ἄμεσου ποιμνίου του,τό ὁποῖο ἐπ' οὑδενί λόγο δέν πρέπει νά ἐγκαταληφθεῖ ἔστω καί προσωρινά. Ἐν κατακλείδι,νομίζω πῶς ἡ καλύτερη λύση θά ἦταν ἡ περαιτέρω στήριξη καί τό ἔμπρακτο ἐνδιαφέρον γιά τό Πατριαρχεῖο,ἀπό τό Ἑλληνικό Κράτος καί ἡ ἐξεύρεση λειτουργῶν,νέων στήν ἡλικία, μέ ἰδιαίτερη διάθεση γιά διακονία.

    • Tonia G. avatar
     Tonia G. @ Κυθήριος 04/10/2013 11:03:28

     Συμφωνώ μαζί σου με τα της "πνευματικής υποτέλειας" και τη σημασία τους, η οποία δεν προτείνω να αλλάξει. Το άμεσο ποίμνιο του των 2.000 ηλικιωμένων σε 10 χρόνια το πολύ ΔΕΝ θα υπάρχει. Ας γίνουμε ρεαλιστές και ακτιβιστές.
     Η όλη πρόταση έχει να κάνει με το Διοικητικό-Πολιτικό ρόλο του Θεσμού που λέγεται Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο είναι μόνο ΈΝΑ παγκοσμίως. Άρα πρέπει να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του. Επαναλαμβάνω αγαπητέ μου Κυθήριε, επειδή οι δυο μας έχουμε από τις πιο ουσιώδεις διαλόγους για το θέμα, ότι:
     Οι πρόγονοι μας παρέδωσαν ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ Πατριαρχείο και εμείς του συμπεριφερόμαστε σαν παράρτημα, δίνοντας του τις εισπράξεις των ενορίων της Β. Ελλάδος… Δηλ. το Οικ. Πατ. να εξαρτάται από την Ελλαδική Εκκλησία και την εκάστοτε Ελλαδική Κυβέρνηση και φυσικά από τις διαθέσεις της Τουρκικής Ελίτ. Και μέχρι τώρα που είναι εξαρτώμενο από της διαθέσης της Τουρκίας σωστά βρίσκουν πάτημα οι Ελλαδικοι κύκλοι και του ασκούν κριτική. Να γιατί έφτασε ως εδώ. Γιατί πολιτικο-οικονομικα είναι εξαρτώμενο και ως τέτοιο θα έχει τη μοίρα κάθε οργανισμού που χρωστά.
     Με αλλα λόγια πρέπει το Οικ. Πατ. να βγει από τον Ελλαδισμό ή τον Τουρκμενισμό που του χει επιβληθει. Να τα σπάσει και με τα δυο κατεστημένα και να "πετάξει" τόσο σε Πνευματικό (που είναι όντως ψηλά), όσο και σε Πολιτικό-Οικονομικό-Διοικητικό (που το μοντέλο του είναι αποτυχημένο και χρήζει αλλαγής άμεσα, αλλιώς σε μερικά χρονια θα σβήσει πλήρως). Ξέρεις φεύγοντας η γενιά των σημερινών 50-60ρηδων, θα τελειώσει ένας ακόμη κύκλος. Και οι γενιες που ακολουθούν δεν ομοιαζουν... Είμαστε υποτελείς της μετριότητας του μυαλού μας. Πρέπει να το υπερβούμε.

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Tonia G. 04/10/2013 13:31:29

      Συμφωνῶ ἀπολύτως ἀγαπητή μου Tonia μέ τό πνεύμα τῶν σχολίων-ἀπαντήσεών σου (καί σ' εὐχαριστῶ γι' αὐτά),δηλαδή ὅτι κάτι πρέπει ν' ἀλλάξει στίς σχέσεις μας ὡς Ἑλληνικό Κράτος καί Ἑλλαδική Ἐκκλησία μέ τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο.
      Ἔχεις δίκιο,ὅτι ἐμεῖς οἱ Ἕλληνες,τουλάχιστον τῆς παλαιᾶς Ἑλλάδας ἴσως νά τό ἀντιμετωπίζουμε ὡς ''παράρτημα'',ἐνῶ οἱ ξένοι τό βλέπουν ὡς πραγματικά Οἰκουμενικό θεσμό.
      Μέ μιά διευκρίνηση μόνο,ὅτι δέν πρέπει νά ὑπάρχει ''πνευματική ὑποτέλεια'' μεταξύ τῶν Αὐτοκεφάλων Ἐκκλησιῶν καί τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου,ἀλλά πνευματική σχέση,ἀναγνωρίζοντας τήν ἱστορική καί πνευματική μητρότητά του ἔναντι ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν.
      Πέρα ἀπ' αὐτά ὅμως,μήπως θά ἔπρεπε νά ὑπάρχει καί μιά ἀλλαγή στάσης σέ ὁρισμένα θέματα καί ἀπό τόν ἴδιο τόν κ.Βαρθολομαῖο; Γιατί οἱ θεσμοί ἐκπροσωποῦνται ἀπό πρόσωπα.
      Ἕνα παράδειγμα,δική μου σκέψη,ἡ συχνή συμπροσευχή καί μετοχή σέ τελετές ἀλλοδόξων Ἐκκλησιῶν. Ξέρεις,στά μάτια πολλῶν Ὀρθοδόξων καί δέν ἐννοῶ μόνο φανατικῶν θρησκόληπτων,χτυπάει πολύ ἄσχημα αὐτή ἡ τακτική καί ἴσως κι αὐτό νά εἶναι καί ἕνας ἀπό τούς λόγους πού θεωροῦν ξεπεσμένο ὡς θεσμό,τό Οἰκ.Πατριαρχεῖο.

 12. Ναύτης avatar
  Ναύτης 03/10/2013 17:59:44

  Ό,τι και να θέλει η Τουρκία, τζάμπα ονειρεύεται.

 13. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 03/10/2013 18:04:18

  Πάντως δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε στη μακροημέρευση του Πατριαρχείου με τις συνθήκες υπό τις οποίες αναγορεύεται κάποιος Πατριάρχης.
  α. Τούρκος υπήκοος (πόσοι Ελληνικής καταγωγής ιερωμένοι, Τούρκοι υπήκοοι έχουν απομείνει?)
  β. Να εγκριθεί από την Τουρκική διοιήκηση από κατάλογο που υποβάλλεται.

 14. γελωτοποιος avatar
  γελωτοποιος 03/10/2013 18:08:41

  καλα στη de facto αναγνωριση του πατριαρχικου κρατους δινεις ρεστα...φοβεροοοοο!!!!

 15. ορεσέιβιος avatar
  ορεσέιβιος 03/10/2013 18:15:47

  Ας αφήσουμε τις κατίνες να πηγαίνουν τις εκδρομές τους κα τόνια μας..Αφήστε και εσείς τα θέματα αυτά καλύτερα..

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ ορεσέιβιος 03/10/2013 23:33:26

   Βαριέσαι ε;

   • ρεμαλι avatar
    ρεμαλι @ Tonia G. 09/10/2013 16:42:46

    δεν ειστε μονο ασχετη αλλα επικινδυνη

 16. OLYMPIOS avatar
  OLYMPIOS 03/10/2013 18:18:28

  Δυστηχως αυτα παθαινουμε οταν το μονο που μας ενδιαφερει ειναι το πολιτικο
  κοστος . Καταλαβαν οι Ερντογανηδες οτι εχωμε μπλεξει με τους χρυσαυγιτες και
  μας δουλευουν ψιλο γαζι. Γιατι δεν βγαινετε να εξηγησετε στον κοσμο οτι
  η Κωνσταντινουπολη διεθετε δυο τζαμια για τους επισκεπτες και τους αντιπροσωπους που επισκεπτονταν την πολη οταν ηταν στην πληρη αντιπαραθεση της με το μουσουλμανικο κοσμο?Εμεις εδω φερωμαστε σαν αξεστοι
  βαρβαροι που δυστηχως δεν εχωμε ιχνος πολιτισμου και διπλωματιας που διεθεταν οι προγονοι μας. Καιμην παθωμε και αλλα χειροτερα.

 17. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 03/10/2013 18:29:41

  Τὸ ἄρθρο ὄντως εἶναι ἐφιαλτικό καὶ ἀνεδαφικό. Ὁ συντάκτης τοῦ ἄρθρου ἔχει ζήσει στὴν Τουρκία γιὰ ἔξι μῆνες; Γνωρίζει τουρκικὰ; Γνωρίζει τὴν τουρκικὴ ἱστορία, τὴν τουρκικὴ πραγματικότητα, τὴν κοινωνία;

  Πάντως, πλάκα ἔχει, μὲ τὴν ἀφέλεια καὶ τὴν ἀμάθεια τους, κάποιοι πᾶνε νὰ σώσουν τὸν κόσμο καὶ νὰ ὑποδείξουν στοὺς ἄλλους τὶς προτάσεις τους μὲ μιὰ βεβαιότητα, ποὺ τοὺς χαίρεσαι, βρέ παιδί μου.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 03/10/2013 23:40:41

   Της αστυνομίας είστε; μήπως να ζητήσουμε την άδεια σας; Πόσους μήνες κατά τη γνώμη πρέπει να ζήσει ένας συντάκτης στην αγαπημένη σας Τουρκία για να μπορεί να γράψει κάτι γι αυτήν;
   Κατά το θεσπέσιο σκεπτικό σας, ο κ. Νταβούτογλου, κ. Ρούμογλου, για να ζητάει 2 τζαμιά στην Αθήνα πρέπει να χει ζήσει σίγουρα 10 χρόνια στη Πατρίδα μας. Σας απαντώ λοιπόν έχω ζήσει στην Τουρκία όσο και ο θρασύτατος Νταβούτογλου στη Ελλάδα. Κι αν αυτός ο Ασιάτης ζητάει δυο τζαμιά στην Αθήνα , εγώ θα γράψω ότιδήποτε πιστεύω ότι πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάς από το ψευδοκράτος που λέγεται Τουρκία με ζωή μόλις 80 έτη... Για να μην ξεχνιόμαστε κ. Ρουμογλου μας.

 18. ΘΥΜΙΟΣ avatar
  ΘΥΜΙΟΣ 03/10/2013 18:32:04

  Eυκαιρία να τους ζητήσουμε κι εμείς, μαζί με ολη την ΕΕ, να ξαναγίνει χριστιανικός ναός η Αγιασοφιά...

 19. helios avatar
  helios 03/10/2013 19:21:34

  Η ανέγερση του τζαμιού αποτελεί την επίσημη νομιμοποίηση του εποικισμού της πατρίδας μας. Και φυσικά δεν θα μείνουμε μόνο στο ένα. Το ένα θα φέρει το άλλο καθώς ο αριθμός των μουσουλμάνων στην Ελλάδα είναι πλέον τεράστιος, μουσουλμανικές κοινότητες έχουν πλέον δημιουργηθεί σχεδόν σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας, ακόμα και η όμορφη Κέρκυρα έχει γεμίσει με Πακιστανούς. Με την ανέγερση του τζαμιού στην Αθήνα τα αιτήματα για τζαμιά θα ξεπηδάνε σαν μανιτάρια.


  Oι τουρκοι θα στελνουν λαθρομεταναστες,εμεις θα τους νομιμοποιουμε και θα τους κατασκευαζουμε τζαμια ,στη συνεχεια θα τους χορηγουμε την ελληνικη ιθαγενεια και θα ψηφιζουν και στο τελος θα γινουμε μειονοτητα στην ιδια μας την πατριδα,αναιμακτη γενοκτονια δηλαδη.
  Ποσο γελοιος εχει καταντησει πλεον αυτος ο λαος.

  Οι εκκλησιες στην Τουρκια προυπηρχαν της ισλαμικης εισβολης και κατακτησης και τα τζαμια στην Ελλαδα που υπαρχουν ή θα κατασκευαστουν ειναι προιον της ισλαμικης εισβολης και κατακτησης.

 20. Σ Μ avatar
  Σ Μ 03/10/2013 19:30:35

  Θέλει κείμενο 4.000 λέξεων καὶ δὲν προλαβαίνω μὲ τίποτα. Δυστυχῶς αὐτὸ εἶναι τὸ πρόβλημα, ἀλλιῶς θὰ χαιρόμουν.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Σ Μ 03/10/2013 23:16:24

   Κατ΄αρχάς Σωτήρη ηρέμησε. Μην ανεβάζεις σφυγμούς, συζήτηση κάνουμε. Νομίζω πως μπερδεύεις τον ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ρόλο του Πατριαρχείου με τον ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ του ρόλο. Ας μην είμαστε υποκριτές. Διοικητικό ρόλο και λόγο είχε το Πατριαρχείο επί αιώνες επί Αν. Ρώμης (Βυζαντίου) και επί Τουρκοκρατίας. Τον έχασε με την ίδρυση της αυτοκέφαλης Ελλαδικής, Βουλγαρικής, Σερβικής Εκκλησίας κτλ κτλ. Άρα το παραμύθι περί του ότι το Πατριαρχείο θα χάσει τον πνευματικό του ρόλο άμα ιδρύσει Κράτος σου εξηγώ ξεκάθαρα ποιος το ΠΟΥΛΑΕΙ. Οι εκκλησίες και οι κυβερνήσεις όλων αυτών των κρατών... Σκέψου λίγο με αυτόν τον τρόπο... λίγο απλά συλλογίσου τι σου λέω και θα δεις μια άλλη διάσταση.

 21. Σ Μ avatar
  Σ Μ 03/10/2013 19:31:44

  Δὲν ἰσχύει πλέον ἡ ρήτρα τῆς τουρκικῆς ὑπηκοότητας. Ὅποιος εἶναι ἐπίσκοπος τοῦ Θρόνου μπορεῖ νὰ τὴν πάρει αὐτομάτως, δίπλα σὲ ὅσες ἄλλες θέλει. Ἔχει λυθεῖ αὐτό.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Σ Μ 03/10/2013 23:32:37

   Ναι αλλά πόσες μετάνοιες θα κάνεις για να ζήσεις καθημερίνα με ανεξάρτητο λόγο και ρόλο σε αυτή τη χώρα-τρομοκράτη. Ας μιλάμε ειλικρινά. Παιρνεις την υπηκοότητα. Ε και; Σου παρακολουθούνε λεπτό πρός λεπτό το τηλ. το φαξ, το ιντερνετ, μέχρι και το σκύλο σου... Μπορεί να λειτουργει έτσι ένας θεσμός αυτού του βεληνεκούς;

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ Σ Μ 04/10/2013 09:20:58

   Ποιές προυποθέσεις έπιβάλλονται για να είσαι επίσκοπος του Θρόνου;
   Μπορεί ένας Ελλαδίτης να χρισθεί επισκοπος του Θρόνου;

   • Γιώργης Α. avatar
    Γιώργης Α. @ ΣΟΝ ΠΕΝ 04/10/2013 12:12:17

    Έχουν γίνει οι κινήσεις παιδιά. Δε φαντάζομαι να νομίζει κανείς ότι περιμένει το πατρειαρχείο να αντιδρα με τη γνώση και τα αντανακλαστικά του Ελλαδικού κράτους. Ούτε να μην περιμένει να παρακολουθούνται οι συνομιλίες τα φάξ και τα τηλέφωνα. Αυτά είναι στοιχειώδη... Εδώ ελειτούργησε επί τουρκοκρατίας και επιβίωσε. Και έκαμε και λάθη αλλά εκαμε και σωστά. Και διατηρεί τη συνέχεια.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ ΣΟΝ ΠΕΝ 04/10/2013 14:48:10

    Βεβαίως καί μπορεῖ,ἀρκεῖ νά κατάγεται ἀπό τίς νέες χῶρες.

    • Σ Μ avatar
     Σ Μ @ Κυθήριος 05/10/2013 01:50:51

     Ποιές νέες χῶρες; Μόνο οἱ νέες χῶρες; Δωδεκάνησα, Κρήτη!

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Σ Μ 05/10/2013 09:22:39

      Σωστά,μοῦ διέφυγε.

   • Σ Μ avatar
    Σ Μ @ ΣΟΝ ΠΕΝ 05/10/2013 01:48:26

    Ναί, ναί, μπορεῖ.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Σ Μ 04/10/2013 18:31:41

   @ ΣΜ

   Είναι βέβαιο αυτό; Πότε καταργήθηκε; Διότι πάνε λίγα χρόνια, που Κρήτες Ιεράρχες (και όχι μόνο) πήραν την τουρκική υπηκοότητα, για να μπορούν να μετέχουν της Ι.Ο.Συνόδου.

   Ήταν ένα "δώρο", τρόπον τινά, του Ερντογάν προς το Οικ. Πατριαρχείο, το οποίο σηκώνει πολλές ερμηνείες.

   • Σ Μ avatar
    Σ Μ @ Επισκέπτης 05/10/2013 01:49:48

    Εἶναι μόνιμο τὸ μέτρο ἔκτοτε, δὲν ἦταν ἅπαξ.

    • Επισκέπτης avatar
     Επισκέπτης @ Σ Μ 05/10/2013 15:26:24

     Αυτό λέω κι εγώ. Άρα δεν έχει καταργηθεί η ρήτρα της τουρκικής υπηκοότητας.

     Επί πλέον, για να γίνει ένας μητροπολίτης πατριάρχης, πρέπει τα πέντε τελευταία χρόνια να έχει την μητρόπολή του εντός τουρκικού εδάφους.

     Η Τουρκία έχει δέσει καλά τον γάιδαρό της από την εποχή του μακαριστού πατριάρχη Αθηναγόρα, που τούς είχαν επιβάλει οι Αμερικανοί, για λόγους που δεν είναι του παρόντος.

 22. Σ Μ avatar
  Σ Μ 03/10/2013 19:34:06

  Εἶχε μιὰ σκασίλα ἡ ΕΕ...

  Ἡ ἑνωμένη Εὐρώπη εἶναι ἐκ κατασκευῆς της ἀντι-'βυζαντινή' (ἀντιρωμαϊκή), γι' αὐτὸ ἄλλωστε ἀνάγει τὶς ἀπαρχὲς τῆς ἱστορίας της στὸν Καρλομάγνο. Τὸ «Βυζάντιο» εἶναι ὁ μεγάλος ἱστορικὸς ἀντίζηλος καὶ ὁ μεγάλος ἱστορικὸς ἐχθρός. (Κι ἐμεῖς τὸ χάψαμε ἀσμένως, υἱοθετώντας τὴν «μετακένωση» καὶ ἄλλες πνευματικὲς δουλεῖες ποὺ μέχρι σήμερα ὑπερηφάνως ὑπερασπιζόμαστε.)

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ Σ Μ 03/10/2013 20:11:22

   Δεν είναι τυχαία τα τόσα φιλοπροτεσταντικά άρθρα που γράφονται στη Γερμανία αλλά και αλλού για το ότι φταίει που είμαστε ορθόδοξοι και έχουμε οικονομική κρίση...
   Συμφωνώ με αυτά που έγραψες πιο πάνω,βέβαια αλλαγή έδρας δεν σημαίνει ότι δεν θα ήταν πια οικουμενικό ή Κωνσταντινουπόλεως,άλλωστε ούτε το Αντιοχείας βρίσκεται στην Αντιόχεια και η παπική έδρα είχε μεταφερθεί στην Αβιονιόν το μεσαίωνα για κάποιο διάστημα.

  • Γιώργος Καλύτερος avatar
   Γιώργος Καλύτερος @ Σ Μ 03/10/2013 21:52:47

   Ακριβώς. Ακριβέστατα.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ Σ Μ 04/10/2013 00:29:24

   Σωστά.

  • Μαθηματικός avatar
   Μαθηματικός @ Σ Μ 04/10/2013 12:08:03

   Προσυπογράφω !!!!!

 23. Nik avatar
  Nik 03/10/2013 20:10:23

  Κουβέντα για το αντάλλαγμα και την τακτική του παζαριού, στα οποία τελικά θα υποκύψουμε και ενδεχομένως να περηφανευόμαστε ότι ναι μεν έγινε τζαμί στην Αθήνα αλλά το αντάλλαγμα ήταν η Σχολή της Χάλκης.

  Τζαμί είχαν στην Πόλη κλπ κλπ, ναι αλλα, εδώ δεν είναι μόνο μουσουλμάνοι οι μετανάστες. Δίνεται προτεραιότητα σε λατρευτικό χώρο για αυτήν και μόνο θρησκεία ακριβώς επειδή έχει πάτρονες, ενώ οι Ινδουιστές, Βουδδιστές, Ιανοί και άλλοι παίρνουν τον πούλο ενώ είναι εξίσου πολυάριθμοι, και έτσι αποδεικνυόμαστε κότες για μια ακόμη φορά.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Nik 03/10/2013 20:21:29

   Σωστά.Προτείνω μέ τό κτίσιμο τοῦ τζαμιοῦ στήν Ἀθήνα,τήν ταυτόχρονη ἀνέγερση ἑνός Angor Wat καί ἑνός Thak Thok Gompa...

 24. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 03/10/2013 21:51:15

  Αγαπητή Τόνια, η εξέλιξη δεν έχει πάντα θετικό πρόσημο...

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Νίκος Αργεάδης 03/10/2013 23:46:45

   Σε αυτό έχεις δίκιο αγαπητέ φίλε, εκτός κι αν βρίσκεσαι στη θέση της Ελλάδας σήμερα. Είσαι ήδη επί 60 χρόνια στο αρνητικό πρόσημο. Πόσο πιο αρνητικό να γίνει με ήδη έμμεση χρεοκοπεία και υποθήκευση για τα επόμενα 30 έτη; Μόνο με restart- control - alt delete που λέει και η διαφήμιση θα κάνουμε κάτι διαφορειτικό...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Tonia G. 04/10/2013 09:23:53

    Αγαπητή Τόνια, υποθέτω πως έχεις σκεφτεί ενδελεχώς το ζήτημα και οι περισσότεροι από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και εμού, όχι. Μου αρέσουν οι ιδέες σου που είναι ρηξικέλευθες -συμφωνώ (Μακεδών γαρ...) πως τους Γόρδιους δεσμούς πρέπει να τους κόβουμε, όχι να τους λιβανίζουμε, αλλά δεν πιστεύω πως μεταφέροντας το Πατριαρχείο στο Άγιον Όρος ενισχύει τις θέσεις του Ελληνισμού απέναντι στον Τουρκικό επεκτατισμό. Η επεξεργασία του θα με διαφώτιζε.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Tonia G. 04/10/2013 09:26:36

    "Είσαι ήδη επί 60 χρόνια στο αρνητικό πρόσημο. Πόσο πιο αρνητικό να γίνει με ήδη έμμεση χρεοκοπεία και υποθήκευση για τα επόμενα 30 έτη; Μόνο με restart- control – alt delete που λέει και η διαφήμιση θα κάνουμε κάτι διαφορειτικό…"

    Σύμφωνοι, αλλά όχι πριν αυξήσουμε την εθνική μας ισχύ, και με τους Βενιζέλους του κλεπτοκρατικού απο(συσ)στήματος, δεν γίνεται να κάνεις ρηξικέλευθες κινήσεις. Σϊγουρα έχεις ακούσει για τακτικές υποχώρησης, που εξυπηρετούν μια επιθετική κατά τα άλλα στρατηγική.

    • Tonia G. avatar
     Tonia G. @ Νίκος Αργεάδης 04/10/2013 12:51:51

     +1000!

 25. apergospastis avatar
  apergospastis 03/10/2013 21:58:01

  Πώς θα το έλεγε ο Γιανναράς; Φαντασιωνόμαστε την Ορθοδοξία με όρους Δύσεως. Βατικανό αυτοί; Βατικανό κι εμείς. Δυστυχώς τέτοια άρθρα δείχνουν ότι την Ορθοδοξία την έχουμε εύκολη στο στόμα, αλλά δεν την καταλαβαίνουμε καθόλου πραγματικά.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ apergospastis 03/10/2013 23:48:45

   Ο φόβος τα έρμα φυλάει... Μη φοβάσαι! Τόλμα και θα ανταμειφθείς.

 26. Νίκος Δραγασιώτης avatar
  Νίκος Δραγασιώτης 03/10/2013 22:17:24

  Ἴσως σχετικό, ἴσως καὶ ἄσχετο. Δείχνει πάντως τὴν προκλητικότητα τῶν Τούρκων. Βρέθηκα τὸν Μάρτιο στὴν Πόλη καὶ ἐπισκεπτόμενος τὰ Πατριαρχεῖα παρατήρησα τὸ ὄνομα τῆς ὁδοῦ ὅπου βρίσκεται ἡ ἱστορικὴ πύλη: ὁδὸς Ἀχμὲτ Σαδίκ. Μάλιστα. Τὸ ὄνομα τοῦ ἀλήστου μνήμης ἐκ Κομοτινῆς τουρκόφρονος ἰατροῦ καὶ ἀνεξαρτήτου βουλευτοῦ Θράκης, ποὺ ἔχασε τὴ ζωή του πρὶς ἀπὸ ἀρκετὰ χρόνια σὲ αὐτοκινητιστικὸ δυστύχημα.

  • Σ Μ avatar
   Σ Μ @ Νίκος Δραγασιώτης 03/10/2013 22:51:13

   Πάλι καλὰ νὰ λές, μέχρι πρότινος ἔφερε τὸ ὄνομα τοῦ sadrazam ali paşa...

   • Νίκος Δραγασιώτης avatar
    Νίκος Δραγασιώτης @ Σ Μ 03/10/2013 23:01:01

    Τίς ἦν ὁ ἐφέντης; Μή μοι φθονήσῃς τῆς διαφωτίσεως! (Τὸ ἔγραψα σωστὰ τὸ ἀρχαῖο;)

 27. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 03/10/2013 23:31:04

  E, αϊ σικτίρ (σε οικτίρω, δηλ.) Αχμέτ Νταβούτογλου! Η επαναλειτουργία της Χάλκης και το καθεστώς του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι διμερές θέμα Ελλάδας-Τουρκίας!...Για την σημασία της παρουσίας του Πατριαρχείου νομίζω ότι η αρθρογραφούσα κάνει λάθος...Μην θέτουμε ζητήματα που δεν μας θέτουν οι καλοί μας γείτονες...

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Αιρετικός 03/10/2013 23:54:30

   Οι γείτονες μας φίλτατε είναι ΚΑΚΟΙ. Βλέπεις ούτε γι΄αστείο δεν δέχομαι την "καλοσύνη" τους. Ας μας το θέσουν το θέμα. Τα κτήρια εκεί θα μείνουν. Οι άνθρωποι ήδη έχουν φύγει. Σκέψου απλά ότι ο αυτοκράοτρας Κωνστντίνος αν σκεφτόταν όπως κάποιοι σχολιαστές εδώ μέσα δεν θα μετέφερε πότε την Πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στο Βυζάντιο. Απλά σκέψου τι θα του έσουραν Συγκλητικοί, αριστοκράτες και λοιποί της εποχής. Και σημειωτέον πως και ο ιδιος ήταν Ρωμαίος... Και όμως σκέφτηκε ανορθόδοξα, λογικά και με ουσία... πήγε αντίστροφα στο ρεύμα και τελικά νίκησε η ιδέα του και χτίστηκε η Πόλη.

   • Αιρετικός avatar
    Αιρετικός @ Tonia G. 04/10/2013 10:52:00

    Η λογική (?) σας έρχεται σε αντίθεση με τις πάγιες ελληνικές θέσεις και ενισχύει αυτές των ¨καλών¨μας γειτόνων...Βλ. http://www.mfa.gr/zitimata-ellinotourkikon-sheseon/eidikotera-keimena/oikoumeniko-patriarheio.html
    Άλλο θέμα η μεταφορά της πρωτεύουσας ενός κράτους και άλλο της έδρας ενός θρησκευτικού ιδρύματος...Το σημερινό ποίμνιο του Πατριαρχείου δεν έχει καμία σημασία, κατ΄την γνώμη μου, σε έναν κόσμο ρευστό και πολυπολιτισμικό...

    • Tonia G. avatar
     Tonia G. @ Αιρετικός 04/10/2013 13:40:21

     Σε ότι αφορα τη δεύτερη παραγραφό σου εγώ μιλώ για ίδρυση Πατριαρχικού Κράτους. Αρα μιλώ για Κρατικές Οντότητες.
     Στην πρώτη... επειδή διάβασα το σύνδεσμο σου θα πω ένα πράγμα: με τέτοια κείμενα καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί το Υπουργείο Εξωτερικών αυτής της χώρας. Και λειτουργεί ως μια ακόμη δημόσια υπηρεσία. Το κείμενο αυτό έτσι όπως είναι γραμμένο θα μπορούσε να είναι γραμμένο από προπτυχιακό φοιτητή! Κατά συνέπεια υπουργείο όπως αυτό που λειτουργούσε και λειτουργεί έτσι, Σιγουρα δεν προκειται να λύσει κάποιο από τα ζητήματα του Ελληνικού Κράτους...
     Αλλά με την ευκαιρία να σου επισημάνω και κάτι ακόμη: Τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν ταυτίζονται πάντα με τα συμφέροντα του Ελληνικού Κράτους..., ούτε του Κυπριακού Κράτους, ούτε του Σερβικού κτλ...
     Κράτα το αυτό.

     • Αιρετικός avatar
      Αιρετικός @ Tonia G. 04/10/2013 21:44:39

      Ορθώς, τα συμφέροντα του Πατριαρχείου δεν ταυτίζονται με αυτά των εθνικών κρατών που αναγνωρίζουν την οικουμενικότητά του...αλλά, εσείς η ίδια θέτετε την δημιουργία Πατριαρχικού κράτους στην χερσόνησο του Αγίου Όρους ως αντίβαρο στις αξιώσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα! Νομίζω δε, ότι σας διαφεύγει μία "μικρή λεπτομέρεια" βλ. άρθρο 105 παρ.1 Ελληνικού Συντάγματος "Η Χερσόνησος του Άθω...είναι, σύμφωνα με το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του, αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, του οποίου η κυριαρχία πάνω σ΄αυτό παραμένει άθικτη...".
      Όσο για το το κείμενο του ΥπΕξ, για το Πατριαρχείο, στην ιστοσελίδα του, φαντάζομαι ότι όλο και κάτι παραπάνω, κατ΄αντικειμενική κρίση, θα αξίζουν οι αρμόδιοι διπλωμάτες μας από προπτυχιακούς φοιτητές!

 28. ΠΙΘΗΚΑΣ avatar
  ΠΙΘΗΚΑΣ 04/10/2013 00:48:24

  Το κείμενο αυτό αποτελεί πραγματικά ένα λίβελο κατά των ομογενών μας Κωνσταντινουπολιτών, προσβάλλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από θεολογικής απόψεως , ενώ παράλληλα συνιστά μνημείο άγνοιας της διεθνούς πολιτικής και του διεθνούς δικαίου.
  Προσωπικά ως Νεοδημοκράτης και ως Οννεδίτης διαφωνώ πλήρως και θεωρώ ότι συνιστά ένα παραλήρημα παραλογισμού και ημιμάθειας που δεν ταιριάζει στην μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, αλλά σε ανεφάρμοστες στον πραγματικό κόσμο χρυσαυγίτικες ιδεοληψίες.

  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την πλήρη του αποδόμηση απαντώντας στα ερωτήματα που τίθενται:

  α.)Το "Πατριαρχικό κράτος" δεν θα αναγνωριζόταν ποτέ από τη Ρωσία και τους δορυφόρους της, καταρχήν διότι αυτό θα συνιστούσε παραβίαση του δημοσίου διεθνούς δικαίου και κατά δεύτερον διότι δεν νοείται κράτος χωρίς εδαφική επικράτεια.
  Έπειτα, η Ρωσία έχει ήδη υποστεί μέγα διπλωματικό πλήγμα αναγνωρίζοντας τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη , παρά το γεγονός ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχαν ερείσματα στο διεθνές δίκαιο.

  β.)Οι ΗΠΑ επίσης δεν θα αναγνώριζαν ποτέ ένα τέτοιο κρατίδιο, καθώς σε καμμία περίπτωση δεν θα ρίσκαραν τις προνομιακές τους σχέσεις με την Τουρκία(ειδικά σε αυτή την κρίσιμη εποχή για τη Μέση Ανατολή), για ένα τόσο επουσιώδες ζήτημα.
  Πέρα από το γεγονός ότι θα ήταν μια άσκοπη για τα συμφέροντά τους παραβίαση του διεθνούς δικαίου, παράλληλα δεν θα είχε κανένα αντίκτυπο απέναντι στη Ρωσία.
  Αν οι ΗΠΑ θέλουν να αποδυναμώσουν το το Ρώσο Πατριάρχη αυτό μπορεί να γίνει πρωτίστως μέσα από την αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία και δευτερευόντως μέσα από την ενίσχυση άλλων Χριστιανικών δογμάτων, ακόμη και παγανιστικών δοξασιών που εδώ και μια δεκαετία ανθούν στη Ρωσική περιφέρεια και δη στη Σιβηρία, στο Βόρειο Καύκασο και στις Ουράλιες αυτόνομες δημοκρατίες.
  Τέλος, ενώ σήμερα οι ΗΠΑ στηρίζουν δυναμικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με αυτή τη μονομερή ενέργεια το Οικουμενικο Πατριαρχειο θα έχανε τον καλύτερό του σύμμαχο.

  γ.)Το Βατικανό μαζί με το Ιράν συνιστούν τα μόνα θεοκρατικά κράτη στην υφήλιο και για πολλούς αποτελούν πρόκληση για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα .
  Το Βατικανό ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης ως αναγνωρισμένο κράτος και de facto κινείται στα όρια της νομικής αναγνώρισής του ως κρατική οντότητα.
  Η αναγνώριση μιας ακόμη θεοκρατίας για άλλο Χριστιανικό Δόγμα, απλά θα προκαλέσει κύμα αμφισβήτησης και της δικής του οντότητας στον Ευρωπαϊκό χώρο, καθώς η φιλελεύθερη Ευρώπη δεν θα ανεχτεί τη μετατροπή των θρησκευτικών της ηγετών σε παράγοντες πολιτικών εξελίξεων.
  Οπότε το Βατικανό αντί για να πετύχει την αναγνώριση άλλου θεοκρατικού κρατιδίου, μπορεί τελικά να χάσει και τα δικά του προνόμια επ'αφορμής των εξελίξεων που θα τεθούν στο προσκήνιο.

  δ.)Το Ιράν θα κρατούσε σαφώς αρνητική στάση, καθώς ως σιιτική θεοκρατία έχει ήδη πολλά προβλήματα σε σχέση με τη σουνιτική νατοϊκή Τουρκία, οπότε σε καμμία περίπτωση δεν θα ήθελε να προσθέσει ένα ακόμη που δεν αφορά στο ελάχιστο τα συμφέροντά του.
  Η επισήμως άθεη Κίνα και η ανεπισήμως παγανιστική Ινδία θα επικαλούνταν το διεθνές δίκαιο για να απορρίψουν το όλο εγχείρημα.
  Άλλωστε τόσο η Κίνα , όσο και η Ινδία έχουν πολλά αποσχιστικά κινήματα στην επικράτειά τους, οπότε δεν θα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα αρνητικό δεδικασμένο σε νομικο επίπεδο που σε βάθος χρόνου θα αποτελούσε νομικό τεκμήριο σε βάρος τους.

  στ)Ο ΟΗΕ γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία καταπατά τα ατομικά και θρησκευτικά δικαιώματα των Χριστιανών πολιτών της.
  Ωστόσο, πέρα από τις αρνητικές εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων της στους εξειδικευμένους οργανισμούς του ΟΗΕ, δεν υπάρχει τρόπος να της επιβληθεί αλλαγή στάσης, πολλώ δε μάλλον σε ένα κόσμο που άλλα πολιτικά καθεστώτα σφάζουν και καταδιώκουν αντίστοιχες θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες.


  Εν ολίγοις, το όλο εγχείρημα όχι μόνο δεν αποτελεί "βέλος στη φαρέτρα", αλλά συνιστά βόμβα που σκάει στα χέρια των επίδοξων βομβιστών.
  Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι πνευματικός ποιμένας de facto το πολύ 15.000.000 ανθρώπων(είναι πολιτικά αδιάφορο αν de jure ηγείται όλων των Ορθοδόξων) , που για ένα κόσμο με 7 δις κατοίκους, η δύναμή του "πολιτικά" μετράται ως αμελητέα.
  Παράλληλα είναι μέγα σφάλμα να εκτραχύνεται ο θρησκευτικός του ρόλος σε πολιτικές σκοπιμότητες και σε εθνικιστικά παιχνίδια μηδενικής χρησιμότητας και νομιμότητας.


  Τέλος, νομικά δεν δύναται ακόμη και στο παραπάνω φανταστικό σενάριο να ηγείται μιας υπερεθνικής κρατικής αρχής, καθώς πρώτον δεν θα υφίσταται κράτος και δεύτερον εθνότητα ή εθνότητες με νομικό δεσμό σε σχέση με το προτεινόμενο κρατίδιο, οπότε τα ουσιώδη συστατικά μέρη του ορισμού της έννοιας τούτης θα εκλείπουν.

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ ΠΙΘΗΚΑΣ 04/10/2013 01:32:54

   Αφου εισαι ΣΥΡΙΖΑ, γιατι λες οτι εισαι Ν.Δ ?? Εχεις ακομα προβλημα με τους ηλικιωμενους Ελληνες ?? Εχεις καποια προβληματα στο οικογενειακο σου περιβαλλον, κι αυτα σε κανουν να μισεις τους Ελληνες γεροντες ??

   Τελικα, σας εχουν φανατισει πολυ εκει στη Κουμουνδουρου...

   • ΠΙΘΗΚΑΣ avatar
    ΠΙΘΗΚΑΣ @ Μικρασιάτης 04/10/2013 18:53:47

    Just cut the drugs...

    • αντιρεαλιστής avatar
     αντιρεαλιστής @ ΠΙΘΗΚΑΣ 05/10/2013 15:04:51

     Στο Πατριαρχείο αλλά και στην Ομογένεια Κωνσταντινουπόλεως είναι σχεδόν όλοι γέροι,άρα προς τι όλος αυτός ο χαμός;μια ευθανασία και πολύ τους είναι...όπως λες συνήθως πίθηκα.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ ΠΙΘΗΚΑΣ 04/10/2013 11:16:23

   Η άγνοια είναι δική σου. Και δεν είναι μόνο θρησκόληπτη η στάση σου. Κυρίως εκφράζεις τον ραγιαδισμό από τον οποίο πάσχει η κοινωνία μας και γι αυτό βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Από που να πρωτοξεκινήσω... από το φανατισμό και το δογματισμό σου. Από την ΑΛΗΘΕΙΑ η οποία σoυ σένα δόθηκε παρέα με το Μωυσή... Στις ύβρεις σου έναντι κάθε άλλης άποψης...
   Όσο για τις απόψεις σου για το ποιος θα αναγνωρίσει την Αγία Ορθόδοξη Πατριαρχική Εδρα, αποτελούν εικασίες και τίποτε παραπάνω. Το πολιτικό παιχνίδι το οποίο από αυτά που γράφεις φαίνεται καθαρά πως ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, παίζεται από τους ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ και όχι από τους ΑΠΟΝΤΕΣ ή τους ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ. Θέλουμε λοιπόν να μετέχουμε του παιγνίου ή να είμαστε οι τίποτες, οι τελευταίοι, οι κλαψιάρηδες και τα θύματα;
   Πάντως κ. Πιθηκα χαίρομαι για σένα, γιατί είσαι ευχαριστήμενος από τη θέση της χώρας σου, του λαού σου και του μελλοντός μας. Ακολουθώντας τις ιδέες σου είναι βέβαιο ότι όσοι τελικά απομείνουμε στην Ελλάδα, θα ανέβουμε κι εμείς στα δέντρα να σου κάνουμε παρέα.

   • ΠΙΘΗΚΑΣ avatar
    ΠΙΘΗΚΑΣ @ Tonia G. 04/10/2013 15:10:49

    Τόνια μην το παίρνεις προσωπικά!

    Είσαι στο διαδίκτυο, δηλαδή στο βασίλειο της ανωνυμίας, οπότε η αρνητική μου κρίση στο πνευματικό σου πόνημα(που μας πόνεσε κατακούτελα) δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο το βιογραφικό σου ή την πραγματική σου ζωή.

    Προσωπικά, επειδή τυγχάνω να έχω 2 μεταπτυχιακά και να ειμαι υποψήφιος διδάκτορας στα σχετικά αντικείμενα, είναι σαν να διαβάζω έκθεση ιδεών από παιδί γυμνασίου ή στην καλύτερη περίπτωση διακήρυξη υποψήφιου ισλαμιστή δικτάτορα(κατ' αναλογία).

    Γενικά τρέφω μεγάλη συμπάθεια στο γυναικείο φύλο που εκπροσωπεί το 90% των επαγγελματικών μου συνεργατών, οπότε ελπίζω να μην σε προσέβαλα.

    Έχεις ωραίες ιδέες, είσαι πατριώτισα, αλλά ζεις σε ένα ρομαντικό κόσμο που δεν υπάρχει και αντιμετωπίζεις κρίσιμα διακρατικά ζητήματα από ανέξοδη ερασιτεχνική σκοπιά.

    Ο κόσμος του 21ου αιώνα είναι ένας κόσμος όπου οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι απίστευτα περίπλοκοι και τα πάντα διέπονται από τις γενικώς παραδεδεγμένες αρχές του δημοσίου διεθνούς δικαίου, που με τους ρυθμούς εξειδίκευσης και κωδικοποίησής τους μέχρι το 2100 θα έχουν αντικαταστήσει πλήρως όλα τα εθνικά δίκαια.

    Αγαπάω την Ελλάδα ,είμαι εθνιστής(όχι εθνικιστής), αλλά ο 20ος αιώνας που ανέδειξε τα κράτη-έθνη έφτασε στο τέλος του.

    Ο θεσμός του κράτους-έθνους ζει το κύκνειο άσμα του και το μέλλον ανήκει σε περιφερειακούς υπερεθνικούς οργανισμούς(πολυπολικός κόσμος).

    Οπότε η όλη σου πρόταση συνιστά σενάριο επιστημονικής φαντασίας που είναι νομικά ανεφάρμοστο, πρακτικά ανεφάρμοστο και πολιτικά επικίνδυνο.

    Τέλος, ως προς τους ραγιαδισμούς και τις θρησκοληψίες που με κατηγορείς, απλά επιβεβαίωνεις την πρότερη κρίση μου.

    Προσωπικά είμαι φιλελεύθερος αστός δημοκράτης ,οπότε δεν έχω μάθει να είμαι ούτε ραγιάς ,ούτε θρησκόληπος.

    ΥΓ:Από περιέργεια,μιας και είμαστε στο ανώνυμο διαδίκτυο ,μπορείς να μου αναφέρεις σε γενικές γραμμές την επιστημονική και επαγγελματική σου κατάρτιση;

    • Tonia G. avatar
     Tonia G. @ ΠΙΘΗΚΑΣ 04/10/2013 15:54:19

     Πίθηκα σου μιλώ με δικά σου λόγια: "Μην το παίρνεις προσωπικά Πίθηκα! Είσαι στο διαδίκτυο, δηλαδή στο βασίλειο της ανωνυμίας, οπότε η αρνητική μου κρίση στο πνευματικό σου πόνημα δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο το βιογραφικό σου ή την πραγματική σου ζωή".
     Συγγνώμη αν σε πόνεσα κατακούτελα Πίθηκα, αλλά έτσι είναι η ζωή... με χτυμήματα παντού. Να είσαι ευτυχής για το ότι ήταν κατακούτελα. Να φοβάσαι αυτά κάτω από τη μέση... Πάντως αν τρως χτυπήματα κατακούτελα, θα συνιστούσα να βελτιώσεις την άμυνα σου.
     Περαιτέρω, το να καταθέτεις τις επαγγελματικές και ακαδημαϊκές σου περγαμηνές στο κόσμο του ανώνυμου διαδικτύου είναι παντελώς άχρηστο για να μην πω ανώριμο.
     Θα μπορούσα να είμαι 22 ή 72 ετών, εργάτρια, αγρότισσα, νοικοκυρά ή καθηγήτρια Πανεπιστημίου. Θα μπορούσα να είμαι βουλευτής του Κοινοβουλίου, Πρέσβης, Υπουργός ή μια άνεργη από την Πτολεμαϊδα. Γι' αυτό, για τους σχολιαστές εδώ στο Antinews τουλάχιστον μετρά η προσωπική τοποθέτηση και ουδέποτε η προσωπική προβολή των (πιστοποιημένων ή όχι) γνώσεων μας. Φαντάζομαι ότι όταν κι εσύ εισέρχεσαι σε ένα φιλόξενο site σχολιασμού θεμάτων, το κάνεις όχι για να καταθέσεις τις όποιες επιστημονικές σου γνώσεις ή την τεχνοκρατική σου αυθεντία, αλλά απλά για να καταθέσεις την άποψη σου. Εάν επιζητείς αναγνώριση ή αξιολόγηση αυτών θα πρέπει να απευθυνθείς στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ή σε άλλο σχετικό φορέα.
     Τέλος λες ότι είσαι ΝΔκράτης και Οννεδίτης και μετά προσθέτεις: "είμαι εθνιστής(όχι εθνικιστής), αλλά ο 20ος αιώνας που ανέδειξε τα κράτη-έθνη έφτασε στο τέλος του. Ο θεσμός του κράτους-έθνους ζει το κύκνειο άσμα του και το μέλλον ανήκει σε περιφερειακούς υπερεθνικούς οργανισμούς". Πόσο νόημα νομίζεις ότι βγάζουν όλα αυτά μαζί;
     O καθείς αγαπητέ κρίνεται από το θάρρος της γνώμης του και τη λογική των λόγων του. Και δόξα τω θεώ η κοινότητα μας στο site αυτό μπορεί και κρίνει.
     Σε ευχαριστώ παρόλα ταυτα για τις απόψεις σου.

    • MCA avatar
     MCA @ ΠΙΘΗΚΑΣ 04/10/2013 22:58:27

     ….΄΄Ο θεσμός του κράτους-έθνους ζει το κύκνειο άσμα του και το μέλλον ανήκει σε περιφερειακούς υπερεθνικούς οργανισμούς(πολυπολικός κόσμος)΄΄…..
     Βιάζεστε να παραδώσετε την χώρα, τώρα μάλιστα που έχουν βρεθεί κοιτάσματα προς εκμετάλλευση για τις επόμενες τρεις τέσσερις δεκαετίες, αξίας αρκετών τρις ευρώ.
     Ας κάνουν την αρχή λοιπόν τα πιο εξελιγμένα κράτη και κοινωνίες ΗΠΑ, Γερμανία,Μεγάλη Βρετανία,κ.λ.π Ας παραδώσουν αυτοί πρώτοι την εθνική τους κυριαρχία και ας ακολουθήσουμε μετά εμείς.

     • kyklika avatar
      kyklika @ MCA 04/10/2013 23:20:21

      +++MCA! To αστείο είναι ότι με τις εξυπνάδες που γράφει ο ΠΙΘΗΚΑΣ, από αύριο θα αλλάξει παρατσούκλι...
      Ακου ένα καλό που έγραψε πιο πάνω για τον εαυτό του:
      "Εν γένει ,χαίρομαι να εμπλουτίζω τις γνώσεις όσων το έχουν ανάγκη.
      Όσα σου παραθέτω τελούν σε λογική αλληλουχία και διέπονται από την πρέπουσα επιστημονική τεκμηρίωση."
      Μιλάμε για περίπτωση!

     • ΠΙΘΗΚΑΣ avatar
      ΠΙΘΗΚΑΣ @ kyklika 05/10/2013 01:50:10

      Ο πίθηκας θα είναι πάντα εδώ να αποστομώνει τους αφελείς και τους ημιμαθείς.
      Οι ημέρες της μπουρδολογίας σας τελείωσαν ανεπιστρεπτί.
      Το antinews έχει απίστευτα καλά άρθρα, αλλά όταν μερικοί γράφουν σαχλαμάρες θα λαμβάνουν την ανάλογη κριτική.

     • Ναύτης avatar
      Ναύτης @ ΠΙΘΗΚΑΣ 05/10/2013 08:09:07

      Πίθηκα κόψε επί τέλους παιδί μου τις ληγμένες μπανάνες και θα έρθεις σύντομα στα ίσα σου. Επίσης, μη διακόπτεις τις συνεδρίες με τον ειδικό που σε παρακολουθεί, γιατί σε λίγο η παραληρηματική εκτροπή σου, δε θα΄χει επιστροφή! Νισάφι πια...

     • ΠΙΘΗΚΑΣ avatar
      ΠΙΘΗΚΑΣ @ MCA 05/10/2013 02:02:55

      Η διαμόρφωση του πολυπολικού κόσμου είναι μια σταδιακή διαδικασία που ήδη λαμβάνει χώρα στον 21ο αιώνα.

      Αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε σήμερα και αυτά διδάσκονται σε όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια της υφηλίου.

      Αν εσύ θέλεις να ζήσεις απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο το εθνικοσοσιαλιστικό σου παραμύθι ,όπως καλή ώρα οι τρελαμένοι μαχαιροβγάλτες παγανιστές χρυσαυγίτες, υπάρχουν πολλά κελιά στον Κορυδαλό δίπλα στο χιτλερικό Μιχαλολιάκο και στο νονό της νύχτας Λαγό...

      Οι Έλληνες ως έθνος δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν ,όπως άλλωστε υπήρξαν στο παρελθόν και σε πολλές άλλες πολυεθνικές αυτοκρατορίες, όπως για παράδειγμα στη Ρωμαϊκή και στην Οθωμανική.
      Απλά η Ελλάς δεν θα λειτουργεί πια ως κράτος-έθνος , αλλά ως μέλος μιας ευρύτερης συμμαχίας κρατών-μελών.

      Κάθε λεπτό που περνάει όλο και μειώνεται η εθνική κυριαρχία της κρατικής μας οντότητας από την απλή έκδοση μιας κοινοτικής οδηγίας μέχρι την κύρωση μιας διεθνούς πολυμερής συνθήκης.

      Οι Έλληνες είναι ένα λαμπρό έθνος που δεν θα σβήσουν ποτέ ,αλλά η νοοτροπία του κράτους έχει ήδη πεθάνει από ιστορικής απόψεως.

      Οι μόνοι που στηρίζουν αυτή τη νοοτροπία είναι οι μειοψηφίες των εθνικοσοσιαλιστών, των κομμουνιστών και των ονειροπαρμένων λαϊκιστών.

     • MCA avatar
      MCA @ ΠΙΘΗΚΑΣ 05/10/2013 09:02:42

      Δεν νομίζω πως ο Ομπάμα και η Μέρκελ που χρησιμοποιούν τους υπερεθνικούς οργανισμούς και επιβάλλονται σ αυτούς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των χωρών τους, είναι εθνικοσοσιαλιστές.

      ….΄΄Οι Έλληνες ως έθνος δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν΄΄….Έτσι όπως πάμε με τους λαθρομετανάστες και την υπογεννητικότητα, σε μερικές δεκαετίες στο γεωγραφικό μας χώρο θα είναι μειοψηφία και αργότερα θα εξαφανισθούν. Ίσως να παραμείνουμε ως γυρολόγοι σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Στο τέλος ο Ελληνισμός θα εξανεμισθεί και θα μείνει ως ιστορική ανάμνηση.

      Βλέπετε πολύ μακριά στο μέλλον. Κοιτάξτε όμως πρώτα μπροστά σας, να δείτε που πατάτε γιατί θα σκοντάψετε και θα φάτε τα μούτρα σας.

     • ΕΥΘΥΜΙΟΣ avatar
      ΕΥΘΥΜΙΟΣ @ ΠΙΘΗΚΑΣ 05/10/2013 11:21:11

      Φίλε ΠΙΘΗΚΑ αυτά συνέβαιναν μέχρι το 1989 και η αιχμή του δόρατος που οδηγούσε την ανθρωπότητα προς τη διαμόρφωση του πολυπολικού κόσμου, ήταν η ΕΕ, η πρώτη ένωση κρατών στην ιστορία της γής ου έγινε εκούσια χωρίς πόλεμο και είχε ως βασική αρχή την αρχή της απόλυτης ισοτιμίας των εταίρων και στόχο την πλήρη πολιτική, αμυντική και τέλος οικονομική ένωση σ' ενα ομόσπονδο κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, σύμφωνα με τα ιδανικά των ιδρυτών της που οι βασικοί ήταν ο Φρανσουά Μιττεράν και ο Ζάκ Ντελόρ που βάδιζαν πάνω στην αρχικό όνειρο του Ντε Γκώλ για μια Ευρώπη ενιαία απο τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια. Ομως το 1989 κατέρρευσε πλήρως το "τείχος" και ο υπαρκτός σοσιαλισμός και μας προέκυψε ο νεοφιλελευθερισμός με τη μορφή των Ρηγκανόμικς και του Θατσερισμού, στα βήματα της οικονομικής σχολής του Σικάγο και του Φρίντμαν. Οι νικητές, αντί να φερθούν με γενναιοδωρία και συγκατάβαση προς τους ηττημένους, έπεσαν με τα μούτρα στο πλιάτσικο, με αποτέλεσμα σήμερα να ζούμε το δράμα της καταστροφής των κεκτημένων εκατοντάδων χρόνων για τους λαούς, στο όνομα της αποθήκευσης υπο μορφήν ακινητοποιημένου=νεκρού κεφαλαίου στα υπόγεια των Παγκοσμιοποιημένων 10-20 Υπερτραπεζών.
      Η πορεία της ανθρωπότητας προς την ανθρώπινη ένωσή της ανεστάλη και αντικαταστάθηκε με την "παγκοσμιοποίηση" του κεφαλαίου που επέτρεψε την συγκέντωση του 80-90% του πλούτου της ανθρωπότητας στα χέρια του 1-3% των πλουσιωτέρων ανθρώπων της γής. Και ενώ η εργασία αντί να μειωθεί υπέρ της ευζωίας, αυξάνεται και καθίσταται "ανταγωνιστικώτερη" και περισσότερο υποδουλωτική για τον άνθρωπο με αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση του πλούτου, το αποτέλεσμα είναι οι φτωχοί να γίνονται περισσότεροι και φτωχότεροι και οι πλούσιοι λιγώτεροι και πλουσιώτεροι, χωρις να μπορούν καν να χρησιμοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους που απονεκρώνεται.
      Βεβαίως η τεράστια φούσκα που δημιούργησε αυτή η δήθεν παγκοσμιοποίηση, έσκασε ήδη απο το 2008 κυρίως με την Leehman Brothers και όσες χώρες κι αν χρεωκοπήσουν οι Υπερτραπεζίτες, αν δεν πάψουν να φουσκώνουν όπως κάνουν ακόμα τη φούσκα, την επόμενη φορά θα σκάσει παταγωδώς και δεν θα συμμαζεύεται... Τότε θα επιστρέψουμε στην φυσιολογική παγκοσμιοποίηση των Εθνών όπως αυτή είχε ξεκινήσει με την ΕΕ των λαών και όχι των τραπεζών.
      Αυτή η φυσιολογική παγκοσμιοποίηση που πρωτίστως θα αφορά τους ανθρώπους και όχι τα εμπορεύματα και το χρήμα όταν συντελεσθεί σε 100 -150 χρόνια (η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη όταν δεν υπάρχει εξαφάνιση του είδους),δεν θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για τα έθνη-κράτη που απλά τότε θα αναφέρονται με υπερηφάνεια ως τόποι μακρινής μας καταγωγής, όπως συμβαίνει σήμερα με τους πολίτες των ΗΠΑ και τις αρχικές τους πατρίδες...

     • kyklika avatar
      kyklika @ ΠΙΘΗΚΑΣ 05/10/2013 15:02:18

      Θέλεις μανιωδώς να περνάς στο προφίλ σου ότι είσαι "μορφωμένος με μεταπτυχιακά" κτλ. Στην πραγματικότητα η όποια μόρφωση κι αν απέκτησες σε έχει οδηγήσει σε Πνευματική Παραμόρφωση.
      Έπισης αυτοπαρουσιάζεσαι ως Νεοδημοκρατης και Οννεδίτης. Τέτοιος ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ, όχι τουλάχιστον των Καραμανλήδων, του Αβέρωφ, του Εβερτ ή του Σαμαρά. Θα έλεγα ούτε καν του Μητσοτάκη.
      Μόνο της ΔΗΣΥ της Ντόρας θα μπορούσες να είσαι, αν είσαι κιόλας. Με τον αυτοπροσδιορισμό σου σπηλώνεις όχι μόνο υπολήψεις αλλά και ιδεολογίες. Γιατί τα επιχειρήματα και η συμπεριφορά σου είναι ακριβώς -αλλά μιλάμε ακριβώς- η αντίληψη της ΔΗΜΑΡ του Φώτη και της Μαρίας Ρεπούση για τα πράγματα. Αυτοί μιλούν για όσα κι εσύ μιλάς με τον ίδιο τρόπο... Ούτε Δεξιός είσαι λοιπόν, ούτε Πατριώτης. Η μόρφωση δεν είναι συνώνυμη της Παιδείας κ. Πίθηκα, κι εσύ υπολείπεσαι πλήρως του δευτέρου. Ατομα που αυτοπροσδιορίζονται, όπως εσύ, Νεοδημοκράτες είναι που ΒΑΣΙΚΑ τρέφουν το αυγό του φιδιού.
      Εύχομαι να βρεις το δρόμο σου, πριν βλάψεις τον εαυτό σου αλλά κυρίως άλλους που δεν σου φταινε σε τίποτα.

    • Σ Μ avatar
     Σ Μ @ ΠΙΘΗΚΑΣ 05/10/2013 02:01:18

     «Γενικά τρέφω μεγάλη συμπάθεια στο γυναικείο φύλο που εκπροσωπεί το 90% των επαγγελματικών μου συνεργατών»

     Ποιό εἶναι αὐτὸ τὸ ἐπάγγελμα; Ἐνδιαφέρομαι.

     • ΠΙΘΗΚΑΣ avatar
      ΠΙΘΗΚΑΣ @ Σ Μ 05/10/2013 02:04:29

      Δικηγόρος-διεθνολόγος-νομικός υπάλληλος διεθνούς οργανισμού.
      Στα μεταπτυχιακά ήμουν το μόνο αγόρι...

     • Σ Μ avatar
      Σ Μ @ ΠΙΘΗΚΑΣ 05/10/2013 02:50:44

      Πῆρα τὴ ζωή μου λάθος

 29. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/10/2013 11:25:12

  Το Πατριαρχειο δεν θα δεχθει καμμια απομακρυνση του απο την Κωνσταντινουπολη.Δεν ενδιαφερεται για την τυχη του ελληνικου κρατους περισσοτερο απο τα δικα του συμφεροντα.Επομενως ακομη και εαν η προταση αυτη ηταν ρεαλιστικη δεν την θελει το Πατριαρχειο.
  Υπαρχει απλουστερη λυση : το Πατριαρχειο μπορει να μεινει στην Κωνσταντινουπολη αλλά η πατριαρχικη σχολη να μεταφρεθει "προσωρινα" και μεχρι να δωσουν την αδεια οι Τουρκοι - εαν τη δωσουν - στην Αλεξανδρουπολη.
  Ειναι μονο 180 χλμ απο την Πολη και με τους σημερινους δρομους μονο δυο ωρες αποσταση.Θα τονωσει και την οικονομια της περιοχης.
  Η κυβερνηση πρεπει να προτεινει αυτη τη λυση στο Πατριαρχειο.Για την ανεγερση των κτιριων μπορουν να συμβαλλουν πολλοι ευποροι ορθοδοξοι απο την Ελλαδα και το εξωτερικο.Θα τονισθει οτι η λυση ειναι προσωρινη μεχρι να δοθει αδεια απο την Τουρκια στην κανονικη σχολη στη Χαλκη.
  Εαν το Πατριαρχειο δεν δεχθει τη λυση αυτη θα του επισημανθει οτι η Ελλαδα δεν θα προβει σε κανενα ανταλλαγμα προς την Τουρκια στο ελληνικο εδαφος για την επαναλειτουργια της Χαλκης.
  Στην Τουρκια θα λεχθει οτι θα συζητησουμε μαζι της μονο τα σχετικα με τη μειονοτητα της Θρακης σε αμοιβαιοτητα με την ελληνικη μειονοτητα της Κωνσταντινουπολης.Τα θρησκευτικα θεματα των μουσουλμανων μεταναστων στην Αθηνα και τη Θεσσαλονικη θα τα συζητησουμε με τις αραβικες χωρες και κυριως την Αιγυπτο που εχει και το πιο εγκυρο ισλαμικο ιδρυμα.Η Τουρκια ειναι αναρμοδια για ζητηματα μη Τουρκων υπηκοων.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ ψυχραιμια 04/10/2013 13:06:33

   Το ζήτημα που θέτω δεν είναι η σώνει και καλά η μόνιμη απομάκρυνση του Πατριαρχείου. Κάθε άλλο. Αυτό που είναι το σημαντικότερο με τη σκέψη για ίδρυση Πατριαρχικού Κράτους με έδρα το Φανάρι είναι η αναβάθμιση και η ανάδειξη της Πολιτικοοικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας του (που δεν την έχει). Και γι αυτό υποφέρει.
   Οσο με τα της τελευταίας παραγράφου σου συμφωνώ πλήρως με την σημείωση ότι στους Μουσουλμάνους της Θράκης πρέπει εμείς να αναδείξουμε τις 3 διαφορετικές κοινότητες τους.

 30. Tonia G. avatar
  Tonia G. 04/10/2013 11:26:00

  Ναι ναι καταλάβαμε... Κι εσείς ευχαριστημένος από το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οπως λεει και ο Πιθηκας, του οποίου είστε θαυμαστής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πνευματικός ποιμένας το πολύ 15.000.000 ανθρώπων. Δηλαδη σε μιά πρόταση του το εξίσωσε στο επίπεδο της Ελλαδικής Εκκλησίας... Μα με 15 εκ. δεν είναι Οικουμενικό παρά μάλλον τοπικό. Προσέξτε γιατί αυτά που λέτε είναι τα επικίνδυνα.
  Πάντα μιλάτε όμως με γνώση και με ύφος χιλιών ΠΙΘΗΚΩΝ!
  Πρέπει να ξεκολλήσουμε από το βούρκο... του μυαλού και της "αυθεντίας" μας.

 31. Tassos avatar
  Tassos 04/10/2013 12:16:04

  Οι Ελληνες τουρίστες πάνε για τα Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία, δεν παν για τον Πατριάρχη. Πολλοί παν να τον δου αλλά οι περισσότεροι όχι.

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ Tassos 05/10/2013 11:59:48

   πηγαίνουν για το άλλο Ελληνικό παγκοσμίου εμβέλειας κτίσμα την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και φυσικά για την ιστορικής συνέχειας κτίσματα της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΕΩΣ

 32. PA avatar
  PA 04/10/2013 12:56:42

  Τα προνόμια / διακιώματα του Πατριαρχείου και θέματα όπως η επαναλειτουργία της Σχολής στη Χάλκη ΔΕΝ μπορούν (και δεν πρέπει) να ανάγωνται σε ζητήματα σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, διότι πολύ απλά ρυθμίζονται αυτοτέλως από διεθνείς συνθήκες (όπως αυτή της Λωζάννης). Στο πλαίσιο αυτό (και μόνο) μπορεί το Πατριαρχείο να ζητεί από το τουρκικό κράτος να τηρεί τις υποχρεώσεις του και η Ελλάδα (ως συνυπογράφουσα τις συνθήκες) να συνηγορεί. Αν όμως κάνουμε το λάθος να αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα ως διμερή, πολύ απλά ανοίγουμε την όρεξη των Τούρκων να ζητούν ανταλλάγματα...Ας το αντιληφθούν αυτό επιτέλους όσοι ασκούν εξωτερική πολιτική..

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ PA 04/10/2013 13:07:57

   +1000

 33. Ρηνα avatar
  Ρηνα 04/10/2013 13:39:14

  Τελευταια διαβασα καπου -δεν συγκρατησα που-οτι ο Πατριαρχης εχει ετοιμασει για μετεγκατασταση του Πατριαρχειου πτερυγα στη μονη Ξηροποταμου, αν δε κανω λαθος, αν τα πραγματα μεταξυ Ελλαδος και Τουρκιας εξελιχθουν σε εμπολεμη κατασταση.....Γνωριζει φαινεται απο τους Αγιους Πατερες οτι το θεατρο του πολεμου θα ειναι η Πολη και εχει προετοιμαστει για να μην αιφνιδιαστει....
  Το δευτερο που μου ηρθε στο μυαλο διαβαζοντας τα σχολια ειναι η ρηση του γεροντα Παϊσιου:"αφου δεν ειμαστε αξιοι να ρυθμισουμε τα του Εθνους, θα αναλαβει ο Θεος να τα ρυθμισει..."

 34. ΠΙΘΗΚΑΣ avatar
  ΠΙΘΗΚΑΣ 04/10/2013 15:16:15

  Σε ευχαριστώ αγαπητέ μου!

 35. Απορών avatar
  Απορών 04/10/2013 16:19:03

  Αρκετά δεινά επέφερε το ελληνικό κράτος στον ελληνισμό και μάλιστα σε αυτόν της Μικράς Ασίας. Ας μην προστεθούν και άλλα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι μαγαζάκι μας, σαν την Εκκλησία της Ελλάδος, οπότε ΕΥΤΥΧΩΣ δεν μας πέφτει λόγος.

  • Σ Μ avatar
   Σ Μ @ Απορών 05/10/2013 02:07:23

   Ἀκριβῶς. Δυστυχῶς, τὸ πατροκτονικὸ φαγοπότι δὲ λέει νὰ τελειώσει, καὶ στὸ μυαλὸ καὶ στὴν πράξη. Ἕλληνας, ὁ οὐροβόρος ὄφις. Ἂν δὲ φάει ὁλόκληρον τὸν ἑαυτό του, δὲ θὰ ἡσυχάσει.

 36. Tonia G. avatar
  Tonia G. 04/10/2013 17:19:33

  ΚΜ έχεις δίκιο για το ημερολόγιο.

 37. Νικος Β avatar
  Νικος Β 04/10/2013 19:01:47

  Επιτέλους, καθαρά καί ξάστερα. Αν θέλουν το Πατριαρχείο να λέγεται οικουμενικό, ας αφήσουν καί μη έλληνες να το διεκδικήσουν. Μακάρι να είχαμε ρώσο πατριάρχη κων/πολης, θα εξυπηρετούσε πολύ καλυτερα τα συμφέροντα της ελληνικής πολιτείας. όσο, για τη θεολογική σχολή της χάλκης, ας μην ανοίξει ποτέ, ας την ανοίξουν κάπου αλλού, φτάνει πιά με την παπαδοκρατία

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Νικος Β 04/10/2013 19:25:27

   Ἀπό τή μιά σέ ἐνοχλεῖ ἡ παπαδοκρατία κι ἀπό τήν ἄλλη θέλεις ρῶσο Πατριάρχη...Ἀφοῦ ἐνοχλεῖσαι τί ἀσχολεῖσαι.

   • Νικος Β avatar
    Νικος Β @ Κυθήριος 04/10/2013 21:39:34

    Αν η ορθοδοξια ειχε ρωσο πατριάρχη και εδρα την πολη ή το αγιο ορος, θα ειχε καί πολιτικη δυναμη ισαξια του βατικανου. με ελληνα πατριαρχη, δεν μας υπολογιζει κανένας,

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Νικος Β 04/10/2013 21:48:33

     Ἡ Ὀρθοδοξία ἀγαπητέ Νίκο δέν ἔχει ἀνάγκη πολιτική δύναμη καί μάλιστα ἰσάξια μέ τοῦ Βατικανοῦ,ἔχει πνευματική δύναμη ἀνεκτίμητη,πού δέν μπορεῖ νά συγκριθεῖ μέ καμμία πολιτική δύναμη.

     • Αιρετικός avatar
      Αιρετικός @ Κυθήριος 04/10/2013 22:38:40

      +1.000!

    • ρεμαλι avatar
     ρεμαλι @ Νικος Β 09/10/2013 16:36:38

     αφελης εισαι η ...χαιρετισματα στον ρωσο πρεσβευτη.

 38. ΠΙΘΗΚΑΣ avatar
  ΠΙΘΗΚΑΣ 04/10/2013 19:36:44

  Ο εθνιστής είναι αυτός που αγαπάει το έθνος του, όπως εν προκειμένω εγώ το Ελληνικό έθνος.
  Ο εθνικιστής είναι αυτός που μισεί τα άλλα έθνη και πιστεύει στη φυλετική υπεροχή της εθνότητάς του, εν προκειμένω οι Χρυσαυγίτες.

  Το κράτος-έθνος ορίζεται ως το κράτος που "φέρει" θεσμικά εθνική συνείδηση και δημογραφικά αποτελείται από μία κυρίαρχη εθνότητα.
  Ο πολυπολικός κόσμος, που είναι το μέλλον, αποτελείται από περιφερειακές σε παγκόσμιο επίπεδο υπερεθνικές ενώσεις κρατών-μελών με έντονα συνδετικά στοιχεία
  σε οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
  Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση κλπ.

  Εν γένει ,χαίρομαι να εμπλουτίζω τις γνώσεις όσων το έχουν ανάγκη.
  Όσα σου παραθέτω τελούν σε λογική αλληλουχία και διέπονται από την πρέπουσα επιστημονική τεκμηρίωση.
  Εσύ αντιθέτως τα απορρρίπτεις με ύβρεις χωρίς κανενα αντεπιχείρημα.
  Λυπάμαι...

  ΥΓ:Παρουσίασε το κείμενό σου στον Υπουργό Παιδείας Αρβανιτόπουλο που από όσο γνωρίζω υπήρξε υπεύθυνος καθηγητής σε μεταπτυχιακό διεθνών νομικών σπουδών.
  Αφού δεν θέλεις να με ακούσεις και αρέσκεσαι σε ύβρεις που δεν ταιριάζουν σε γυναίκα, τουλάχιστον άκουσέ τα από έναν άνθρωπο που φαντάζομαι ότι σέβεσαι.

  • kyklika avatar
   kyklika @ ΠΙΘΗΚΑΣ 04/10/2013 21:58:40

   Get a job man and a woman too... fast!

   • ΠΙΘΗΚΑΣ avatar
    ΠΙΘΗΚΑΣ @ kyklika 05/10/2013 01:47:37

    Είμαι σε σχέση 8 χρόνια.
    Προφανώς σήμερα δεν είναι η τυχερή σου ημέρα.
    Μην παίξεις λαχείο.

 39. Ρηνα avatar
  Ρηνα 04/10/2013 20:36:54

  Οι Ρωσοι θελουν να "καπελωσουν" ολη την Ορθοδοξια, αυτο ειναι γνωστο τοις πασι. Ας ρωτησουν τους Αγιοταφιτες κατω στα Ιεροσολυμα που θεωρουν οτι οι Ρωσοι εποφθαλμιουν την πρωτοκαθεδρια των Ελληνορθοδοξων,οχι αδικα κατα τη γνωμη μου, εκμεταλλευομενοι την αριθμητικη υπεροχη τους και διαγραφοντας την ιστορικη προσφορα του Πατριαρχειου των Ιεροσολύμων σε χρονια δυσκολα.

 40. Νίκος Τσ. avatar
  Νίκος Τσ. 04/10/2013 22:33:01

  Μια τραγικά ΠΑΝ-Α-ΣΧΕ-ΤΗ (θεολογικά και διεθνοπολιτικά) αρθρογράφος, ακόμα τραγικότερα ανυποψίαστη για την χαοτική ασχετοσύνη της, καταπιάνεται με ένα θέμα ευαίσθητο. Ευαίσθητο από πολλές πλευρές. Θεολογικές, εκκλησιολογικές, διορθόδοξες, εθνικές. Το αποτέλεσμα; Ο απόλυτος κλαυσίγελως. Πραγματικά διερωτώμαι αν αξίζει να κλάψει κανείς ή να γελάσει, διαβάζοντες τις παρατιθέμενες περισπούδαστες παιδαριωδίες του άρθρου.

  Άσε τα άλλα αστοχήματα. Και μόνο που εξυπονοεί πως η Ρωσία θα σπεύσει να αναγνωρίσει ένα υποτιθέμενο ορθόδοξο Βατικανό, τη στιγμή μάλιστα που η Ρωσική Εκκλησία (έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της ρωσικής πολιτείας) αποβλέπει στο να υποσκελίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα Πρωτεία της Ορθοδοξίας (η γνωστή θεωρεία της Μόσχας ως "Τρίτης Ρώμης") και μια τέτοια αυτοκαταστροφική εκ μέρους του Πατριαρχείου κίνηση θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της, αφού θα προκαλούσε - δικαιολογημένα - την οργή κάθε ορθόδοξης συνείδησης όπου γης (ας μην ξεχνάμε, ότι ένα από τα κορυφαία ζητήματα διάστασης ορθοδόξων-ρωμαιοκαθολικών είναι ο καισαροπαπισμός του Βατικανού), και μόνο αυτό αρκεί για να καταλάβει, όποιος γνωρίζει έστω και ακροθιγώς τα της ορθοδόξου εκκλησιολογίας και τα τεκταινόμενα στις διορθόδοξες σχέσεις, πόσο άσχετη είναι η συντάκτρια, για να έχει αξιώσεις να πάρουμε τα όσα γράφει στα σοβαρά.

  • kyklika avatar
   kyklika @ Νίκος Τσ. 04/10/2013 23:56:14

   Δεν ξέρω άνθρωπε μου τι έχεις στο μυαλό σου αλλά σίγουρα η κεφάλα σου είναι γεμάτη φανατίλα και μίσος... Χριστιανός μόνο κατ΄όνομα μπορεί να ναι κάποιος που εκφράζεται με τέτοιο τρόπο όπως εσύ, αντί να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα και όχι με ύβρεις.
   Απόρω δε αν μπορείς να διαβάσεις κι αν γνωρίζεις τα σημεία στίξης... Ερωτήματα από όσο διάβασα θέτει το άρθρο, όχι βεβαιότητες.
   Αλλά ο φανατισμένος όπως εσύ δεν ξέρει να διαλέγεται, βρίζει και επιβάλει!
   Αυτή δεν είναι η τακτική σου ανεκδιήγητε Νίκο Τσ.
   Τύποι σαν εσένα είναι η καταστροφή της Ελλάδας και των Ελλήνων διαχρονικά. Γιατί μπορείς να διαφωνείς, αλλά κράτα την αξιοπρέπεια σου. Μη ρίχνεις το επίπεδο τόσο της συζήτησης όσο και του Αντινιους.
   Εκτός κι αν ανήκεις σε αυτούς που αναφέρω ακριβώς από κάτω. Σε αυτούς που έχουν συμφεροντα από τη σημερινή άθλια κατάσταση του Οικομενικού Πατριαρχειου...

 41. kyklika avatar
  kyklika 04/10/2013 23:15:20

  Εδώ η χώρα και το έθνος πνίγεται και κάποιοι μες τα μπλογκς παριστάνουν τους Βυζαντινολόγους... Το Πατριαρχείο σχεδόν δεν υφίσταται κι αυτοί είναι ευχαριστημένοι με το πνευματικό του έργο....
  Κάποιοι από δω μέσα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πως δεν μπορούμε άλλο την υποκρισία σας. ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ...
  Είμαι σίγουρος πως ιερωμένοι της Ελλαδικής εκκλησιας γράφουν στο Αντινιους και την έπεσαν με φόρα σήμερα... Ηλίου φαεινότερον ποιος με τη δικαιολογία της "ανεκτίμητης πνευματικής δύναμης" δεν θέλουν ούτε για πλάκα το Πατριαρχείο να αναλάβει Πολιτική Δύναμη μέσω της ίδρυσης Κράτους. Εγώ απλά θα σκεφτόμουν ποιος έχει συμφέρον από την τωρινή τρισάθλια κατάσταση του Πατριαρχείου. Και δεν είναι οι Ρώσοι αυτοί με το μεγαλύτερο συμφέρον αδελφια... δυστυχώς άλλοι είναι... πολύ πιο "δικοί μας¨.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ kyklika 05/10/2013 03:35:57

   Τον θεολογικό διάλογο με τους ρωμαιοκαθολικούς και τους αλλους αιρετικούς τον έχει αναλάβει ανέκαθεν στο μεγαλύτερο βαθμό το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όχι η Εκκλησία της Ελλάδος ή κάποια άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία. Ε, ένα από τα πιο σκανδαλώδη ζητήματα για τα οποία εγκαλούνται οι ρωμαιοκαθολικοί (από το ίδιο το Πατριαρχείο, όπως άλλωστε και από όλους τους πατέρες της Εκκλησίας, από τότε που υφίσταται το ζήτημα) είναι η αξίωση του Πάπα για κοσμική εξουσία. Δηλαδη ο ίδιος Πατριάρχης διαφωνεί με αυτά που εσύ προτείνεις. Ε, θες να τον κάνεις κωλοτούμπα τον Πατριάρχη, λες και είναι κανας πολιτικάντης, και να εξευτελίσεις τον θεσμό, με το να κάνει αυτό ακριβώς για το οποίο εγκαλούσε (και ορθώς) εδώ και χίλια χρόνια και μέχρι αυτή τη στιγμή, τους άλλους; Άμα το κάνει αυτό, παίρνει σβάρνα κι εγώ δεν ξέρω πόσες Οικουμενικές Συνόδους (άν ξέρεις τί πάει να πει Οικουμενική Σύνοδος). ΠΑΥΕΙ να είναι Ορθόδοξος στην ουσία, γίνεται κάτι άλλο. Οι πιστοί νομίζεις θα τα δεχτούνε αυτά; Εδώ για ένα ημερολόγιο ξέρω γω, στις αρχές του 20ου αιώνα και είχε γίνει τεράστιος χαμός και ακόμα δεν έχουν επουλωθεί 100% οι πληγές. Για τον παποκαισαρισμό, που είναι κάτι πολύ σκανδαλωδέστερο, λες θα περάσει έτσι; Και μιλάω για τους Έλληνες. Γιατί πχ οι Ρώσοι Ορθόδοξοι θα είναι ακόμα πιο απόλυτοι στην απόρριψή τους και δεν θα χάσουν την ευκαιρία να τον αποκηρύξουν ως αιρετικό (που δεν θα έχουν και άδικο!) προκειμένου να υποκαταστήσει το δικό τους το Πατριαρχείο τον ρόλο του Οικουμενικού.

   Αυτά και χειρότερα. Ούτε Οικουμενικό θα είναι πια, ούτε κάν Ορθόδοξο, το Πατριαρχείο, αν τυχόν επιδιώξει Βατικανοποίηση. Και δεν σημαίνει ότι μας αρέσει η τωρινή κατάσταση - απλώς δεν θέλουμε να γίνουν τα πράγματα ΑΚΟΜΑ χειρότερα.

   • kyklika avatar
    kyklika @ ΚΜ 05/10/2013 14:38:23

    Ευτυχώς ή δυστυχώς άλλοι οι Ελληνες πριν 100 χρόνια άλλο σήμερα. Εδώ σύμφωνα με πολλούς σε λίγο δε θα χουμε Πατρίδα ελληνική. Λες να τους πειράξει η Κοσμική εξουσια του Πατριάρχη;;; Αναρωτησου αν πριν 20 χρόνια θα υπήρχαν άνθρωποι που θα αποδέχονταν αυτά που σήμερα θεωρούμε λογικά και αποδεκτά. Π.χ. ομοφυλλοφυλία, προγαμιαίες σχέσεις και τόσα άλλα. Ο κόσμος και η κοινωνία έχουν αλλάξει...

    • Σ Μ avatar
     Σ Μ @ kyklika 05/10/2013 15:18:06

     Ἔ, ἐμεῖς τὰ τελευταῖα περίπου 2.000 χρόνια παραμένουμε ὑπερήφανα ἐμμονικοί. Καὶ προτιθέμεθα νὰ συνεχίσουμε ἔτσι, μπάη δὲ γουέη.

     • kyklika avatar
      kyklika @ Σ Μ 05/10/2013 15:27:44

      Εσύ είσαι ένας. Μιλούμε γενικώς για την κοινωνία. Θα έχεις προσέξει φαντάζομαι πως πλέον οι άνθρωποι συζουν 1,2,5 χρόνια πριν επισημοποιήσουν τη σχέση τους. Ή ότι δεν παρεμβαίνει κανένας εισαγγελέας οταν σύζυγος σημερινού υποργού παρουσίαζε ενα τηλεπαιχνίδι που ξεφτύλιζε την οικογενειακή ζωή ανθρώπων...
      Τι να κάνουμε η ζωή άλλαξε. Το να εμμένεις στο χθες είναι το μεγαλύτερο λάθος... Λεγεται οπισθοδρόμηση. Με σεβασμό στην παράδοση οφείλουμε να ζούμε στο σήμερα και να σχεδιάζουμε το αύριο. Χωρίς οπισθοδρομηση όμως.... Φαντάζομαι πως συμφωνείς σε αυτό.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ kyklika 05/10/2013 18:56:38

      Την παλεύεις γενικώς; Άλλαξε ό,τι θες αλλά δεν θα είσαι ορθόδοξος μετά, θα είσαι κάτι άλλο! Αυτό ΔΕΝ μπορείς να το αποφύγεις και δεν υπάρχει τίποτα πιο ολέθριο από αυτό γιατί θα αντιβαίνει στον ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ της Εκκλησίας επί γης. Πώς να στο πώ πιο απλά; Θα είναι σχίσμα σαν του 1054.

      Και στην τελική, δεν βλέπω και κανένα υποτιθέμενο όφελος από το δήθεν «ανεξάρτητο κράτος» (σκορδαλιά χωρίς σκόρδο) και τα λοιπά μασκαριλίκια - μόνο αρνητικά. Άν αποτύχει αυτό το εγχείρημα που υποστηρίζεις, όπως σου εξηγώ ότι θα αποτύχει, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Θα είναι ακόμα χειρότερα όμως άν πετύχει.


      ΥΓ: Για την ομοφυλοφιλία, που την θεωρείς «φυσιολογική», μίλα για πάρτη σου μόνο.

      ΥΓ2: ΣΜ κάνε ένα ψυχικό και γράψτο εκείνο το 4000άρι το άρθρο γιατί βλέπεις τί σύγχυση επικρατεί...

     • kyklika avatar
      kyklika @ ΚΜ 05/10/2013 23:16:19

      Άλλ΄αντί άλλων...
      Τις προγαμιαίες σχέσεις πως τις βλέπεις ΚΜ;

  • ρεμαλι avatar
   ρεμαλι @ kyklika 09/10/2013 16:46:46

   ανθρωπε μου εισαι απλα φανατικος. ασχετε

 42. Νικος Β avatar
  Νικος Β 04/10/2013 23:35:03

  Με όλο το σεβασμό αγαπητέ Κυθήριε, εγώ προσπαθώ να δω πως η Ορθοδοξία θα μπορούσε να βοηθήσει τους έλληνες πολίτες καί όχι το αντίστροφο. Δεν είναι όλοι οι έλληνες ορθόδοξοι.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Νικος Β 05/10/2013 01:07:56

   Μα αφού την ορθοδοξία την θέλετε οικουμενική, γιατί θέλετε να "βοηθήσει" ειδικά τους έλληνες πολίτες και δη τους μη ορθόδοξους?...

 43. Γιάννης Π. avatar
  Γιάννης Π. 05/10/2013 23:23:58

  Μια ματιά στη διεθνή νομική υπόσταση,την ιστορία και τη δύναμη του Βατικανού αρκεί για να καταλάβει η αρθρογράφος ότι η σκέψη της εδράζεται σε σαθρά και τελείως αντι-στρατηγικά θεμέλια.

  Καλύτερη προεργασία πριν γράψεις το οτιδήποτε. Η ανωνυμία δεν σημαίνει ανευθυνότητα..

 44. K. Kappas avatar
  K. Kappas 06/10/2013 16:12:57

  Άκρως ενδιαφέρουσα η συλλογιστική του κειμένου. Σίγουρα πρωτοποριακή. Αν θα πετύχαινε μένει να μελετηθεί από τους ειδικούς, το Πατριαρχείο και τους Συμβούλους του. Κανείς εδώ δεν μπορεί να ξέρει. Ειδικά όταν άνθρωποι με καθαρά "συναισθηματικά" ή ακόμη και ιδιοτελή κριτήρια προβαίνουν σε αφορισμούς και επιθέσεις...
  Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η πολύτιμη ιδιότητα του διαδικτύου να ενοχλεί την καθεστηκυία τάξη και τους υποτελείς της.
  Προτάσεις όπως αυτή της ανάρτησης δεν θα έβγαιναν ποτέ σε άλλο μέσο διότι θα ΄"επνιγετο" από το πρώτο δευτερόλεπτο. Απλά γίνεται εμφανές γιατί η Ελλάδα είναι βυθισμένη επί δεκαετίες. Συμφέροντα και υποτελείς σε αυτά επιτίθενται με μανία όχι μόνο σε οτιδήποτε νέο, αλλά ακόμη και στη σκέψη για νεοτερισμό και πρόοδο. Γι΄αυτό κυβερνούμαστε έτσι, γι αυτό είμαστε τελευταίοι. Γι αυτό το μελλον της Πατρίδας είναι σκοτεινό και άγνωστο. Οι σκοταδιστές, με την προβιά κάλυψης του κονδυλοφόρου σχολιαστή, ως πειθήνια όργανα των εξουσιαστών πετροβολούν οτιδήποτε ΘΑ τους απειλήσει και Οχι απλά ότι τους απειλεί σήμερα... Ξεχνούν οι αχρείοι ότι ακόμη και η ιδια η Ορθοδοξία χρειάστηκε αρκετές Οικομενικές Συνόδους για να σφυρηλατηθεί σε αυτό που είναι σήμερα. Δηλαδή επίσκοποι - άνθρωποι αποφάσισαν τους κανόνες του παιχνιδιού... Και όταν άνθρωποι φτιάχνουν τους κανόνες τότε μπορούν κι αλλάζουν, ανάλογα με τα συμφέροντα. Τα υπόλοιπα είναι για ιδεολογικούς Ταλιμπάν και μισθοφόρους. Η Ελλάδα είναι γεμάτη δυστυχώς από τέτοιους όλων των ειδών, μα το αφεντικό τους θεωρώ πως είναι το ίδιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.