#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/06/2010 08:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στράγγιξε η αγορά από ρευστόΣτράγγιξε η αγορά από ρευστό με αποτέλεσμα οι επόμενοι μήνες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για την αγορά. Μετά την ανακοίνωση ότι έφυγαν εκτός Ελλάδας πάνω από 15 δισ. ήλθαν και οι ακάλυπτε επιταγές να επιτείνουν το πρόβλημα. Μέσα στο πεντάμηνο τα φέσια στην αγορά έφτασαν τα 731 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 48% από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι επιταγές έχουν χαθεί από την αγορά διότι κανείς δεν αγοράζει τίποτε, οπότε δεν υπάρχει λόγος να γίνονται πληρωμές. Μόνο για τον Μάιο οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα 136,5 εκατ. ευρώ, ποσό που ήταν κατά 59,26% χαμηλότερο από πέρυσι.

Το θέμα είναι ότι κανείς δεν πληρώνει πια. Το κράτος δεν δίνει χρήματα διότι δεν έχει. Πληρώνει τα χρέη του με ομόλογα και ξεμπερδεύει έτσι για κάποια χρόνια.

Οι επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε ευρώ διότι δεν εισπράττουν, έργα δεν υπάρχουν, το κράτος τους παγώνει την επιστροφή ΦΠΑ, πληρώνουν φόρους και εισφορές. Όσο για τους πολίτες εκεί επικρατεί το απόλυτο χάος. Αγορές δεν κάνουν, ότι καταθέσεις έχουν τις βάζουν στο σεντούκι ενώ οι περισσότεροι ζουν με δανεικά.

Κι ύστερα σου λένε πάει καλά η οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αθανασιος Ι. avatar
  αθανασιος Ι. 16/06/2010 08:32:30

  Μα η χθεσινή υποβάθμιση της Moodys ..ουσιαστικά επιβεβαιώνει την τεραστία χρεωκοπία του ελληνικού κράτους που πραγματοποιείτε υπό τον «φωτισμένο» ΓΑΠ

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 16/06/2010 08:43:20

  Σε μικρότερες (από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) πόλεις, μαθαίνω ότι οι έμποροι έχουν αρχίσει τις εκπτώσεις -χωρίς και πάλι να καταφέρνουν σχεδόν καθόλου να τονώσουν την κίνηση-, που φτάνουν και στο 40%. Όχι στις ονομαστικές τιμές όμως, αλλά "στο ταμείο", δηλαδή στο μιλητό. Προφανώς δεν ρίχνουν τις ονομαστικές τιμές περιμένοντας να ξανάρθουν οι... παχιές αγελάδες!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Αυριανιστής 16/06/2010 11:37:29

   Δε ρίχνουν τις τιμές γιατί είναι παράνομο. Θα τους πουν ότι κάνουν πρόωρες εκπτώσεις.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ anonymous 16/06/2010 13:30:11

    Δεν είναι παράνομο να ρίξουν τις ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ τιμές. Μιλάμε για ΜΙΑ, χαμηλότερη τιμή, και όχι για δύο τιμές (προ και μετά) οπότε θεωρείται πρόωρη έκπτωση.

    Να το πω αλλιώς: εννοώ μόνιμη ανατιμολόγηση των πωλούμενων προϊόντων, σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό δεν απαγορεύεται από κανέναν.

 3. Thraphsorchis avatar
  Thraphsorchis 16/06/2010 08:59:34

  Γκρινιάζαμε όταν αυξάνονταν οι ακάλυπτες, γκρινιάζουμε και τώρα που μειώνονται.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Thraphsorchis 16/06/2010 09:16:37

   Οι μεταχρονολογημένες επιταγές ήταν στην Ελλάδα σαν χρήμα. Εξω τις λένε commercial paper. Ανεξέλεγκτο μεν, χρήμα δε. Πολλοί τις έχασαν (1) γιατί τους πήραν τα καρνέ οι τράπεζες, και (2) γιατί οι αποδέκτες τις φοβούνται. Εχει ξαναεμφανιστεί η συναλλαγματική που, αν ζούσες, ήταν της μόδας το 60 και 70. Η μείωση του χρήματος που κυκλοφορεί (και οι επιταγές ήταν και είναι σαν ανεξέλεγκτο χρήμα) έχει ακριβώς τοπ ίδιο αντίκτυπο με την μείωση κάποιου Μ1, Μ3 κλπ. Μείωση χρήματος φέρνει αποπληθωρισμό. Συνήθως και ανεργία και ύφεση. Η έλλειψη χρήματος έφερε την ύφεση της δεκαετίας του 30, οι κεντρικές τράπεζες αυτή την φορά έριξαν χρήμα αβέρτα στην αγορά, το αν θα δουλέψει το πέιραμα ή όχι θα δείξει η νεκροψία.

   Η μείωση των μεταχρονολογημένων ήταν αναπόφευκτη και απαραίτητη, η ύφεση και η ανεργία είναι αναπόφευκτες, για το "απαραίτητες" θα κρίνεις εσύ όταν σε ακουμπήσουν (αλλά ξέχασ, εσύ θα φυσάς με το στόμα για να γυρίζουν τα αιολικά και θα πουλάς ρεύμα στον άνεργο γείτονά σου)

   • salmonellas avatar
    salmonellas @ archaeopteryx 16/06/2010 10:53:08

    Οταν εχουμε μπροστα μας ενα πτωμα, μικρη σημασια εχει ο ακριβης τροπος που πεθανε. Αυτο που μετρα ειναι αν καποιος μπορει να κανει κατι για να αποφευχθει ο θανατος.

  • Thraphsorchis avatar
   Thraphsorchis @ Thraphsorchis 16/06/2010 10:29:51

   Έχετε το προσόν να είστε προσβλητικός και παράλογος ακόμα και όταν δεν προκαλείστε, ούτε καν φαίνεται να διαφωνείτε..

   Καταδεικνύω το προφανές: δεν μπορεί ΚΑΙ η έκρηξη ΚΑΙ η μείωση των ακάλυπτων να είναι πρόβλημα για την οικονομία. Μπορεί το σημερινό μας πρόβλημα να είναι σοβαρότερο από τα προηγούμενα. Μπορεί η μείωση των ακάλυπτων να είναι σύμπτωμα μιας σοβαρότατης κρίσης ΑΛΛΑ σίγουρα είναι θετικό το ότι ως πρακτική υποχωρεί και επιστρέφει την νομισματική πολιτική σε κεντρικό επίπεδο.

   Εγκυκλοπαιδικά συμπληρώνω πως οι συναλλαγματικές και τα γραμμάτια συνοδεύονταν από τέλη που αντιστάθμιζαν την πληθωριστική πίεση που προκαλούσαν, ενώ οι επιταγές ήταν νομισματοκοπείο στα χέρια του κάθε ιδιώτη, η δε έκρηξή τους δημιούργησε την ψευδαίσθηση ρευστότητας που κράταγε τις τιμές ψηλά.

   Όσο για τον αποπληθωρισμό, θα είναι κάτι σαν τις «διορθώσεις» του Χρηματιστηρίου. Θα καταστραφεί λογιστικός και όχι πραγματικός πλούτος. Εκτός εάν θεωρείτε πως τα τριάρια στο Περιστέρι ήταν όντως ισάξια με τις καμπάνες της Κυανής Ακτής.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Thraphsorchis 16/06/2010 10:37:23

    Καταδεικνύεις την ασχετοσύνη σου, και όταν καταλάβεις τι είναι απολπληθωρισμός, γράψε μου.

   • Thraphsorchis avatar
    Thraphsorchis @ Thraphsorchis 16/06/2010 10:43:48

    Πράγματι δεν ξέρω τι είναι "απολπληθωρισμός"

    Με τιμάριθμο στο 5% κάθε συζήτηση αποπληθωρισμού αφορά πτώση τιμών ακινήτων και παγίων όχι αγαθών.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 16/06/2010 09:16:47

  Μα δεν μειώνονται οι επιταγές επειδή εξυγιάνθηκε η οικονομία, μειώθηκαν γιατί
  α. κανείς δεν παίρνει επιταγές διότι θα είναι οπωσδήποτε ακάλυπτες
  β. δεν εκδίδονται νέες διότι οι επιχειρήσεις είναι χρεωμένες στον τειρεσία
  γ. κανείς δεν κόβει επιταγές διότι κανείς δεν ανοίγεται, κανείς δεν επενδύει, οι επιχειρήσεις έχουν περιορίσει τις αγορές τους, όσες επιχειρήσεις λειτουργούν λειτουργούν στο ρελαντί, ή υπολειτουργούν

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ αλλενάκι 16/06/2010 09:24:07

   ναι, αλλά οι πολλοί εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες, μικροί και μεσαίοι, που δεν το έχουν κλείσει το μαγαζί τους, προσπαθούν. Αν δεν βρείς τρόπο ωστόσο να ανανεώσεις πίστωση, κάπως, τότε έχει λουκέτο. Και εκεί θα πάει, δυστυχώς, για πολλούς. Το 5% "κούρεμα" (μάθαμε και το "κούρεμα") από την ΕΚΤ, θα μεταφέρει το πρόβλημα πολύ πιο σοβαρά σε μεγάλες επιχειρήσεις. Κι όταν το 5 γίνει 10 ή 15, τότε ας τα να πάνε.

 5. donaE avatar
  donaE 16/06/2010 09:23:20

  Και τα ομολογα τα κουρευουν...

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ donaE 16/06/2010 09:28:35

   οου γιες, και στα πιστωτικά όρια τραπεζών σε μεγάλους πελάτες, που θα περάσουν το κούρεμα ή στην τσέπη τους, ή στην επιχείρηση, που θα το περάσει σε πελάτες, εργαζόμενους και προμηθευτές και πάει λέγοντας, και ΔΕΝ υπάρχει το δεκανίκι το πουλάς πάγια να ρεφάρεις, σε αυτή την αγορά κανείς δεν θέλει πάγια. Μπαίνουμε σε φάση δυσκολίας που για τον μέσο όρο δεν θα πιάσει πάτο μέχρι το 2014-15, άρα, αν δεν είμαι εντελώς λάθος, καταλαβαίνεις τι κοκταίηλ ανεργίας και ανέχειας φτιάχνουμε, με μονη ελπίδα να ανακάμψει κάποια ξένη αγορά, να πάμε μετανάστες, και αυτό χλωμό.

 6. ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ 16/06/2010 10:18:16

  Εκει που πρεπει να επικεντρωθει η δημοσιογραφικη (και οχι μονο) ενημερωση, δεν ειναι στα "ηλιου φαεινοτερα" ζητηματα, οπως δηλαδη το στεγνωμα της αγορας.Δεν υπαρχουν λεφτα (μονο ο ΓΑΠ ισχυριζοταν οτι υπηρχαν), και το ζητημα πλεον επικεντρωνεται στο Τραπεζικο Συστημα.Κακα τα ψεματα, αν οι Τραπεζες ειχαν δυνατοτητες θα τροφοδοτουσαν την υγιη επιχειρηματικοτητα της Χωρας (δεν ειναι ανεκδοτο, υπαρχει και τετοια).Οι Τραπεζες ομως δεν τροφοδοτουν κανεναν (εσχατως αποφευγουν και τις αναχρηματοδοτησεις επιχειρησεων, ακομη και με επαχθεις ορους).ΑΡΑ ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.Δεν θα επισελθω στην "κινδυνολογια" τα αν και κατα ποσο οι τραπεζικες καταθεσεις ειναι ασφαλεις η οχι.Δεν νοειται ομως επιχειρηματικη δραστηριοποιηση χωρις τραπεζικο δανεισμο. Ειναι δηλαδη σαν να πας να παιξεις ποδοσφαιρο γραβατωμενος και με σκαρπινακι τελευταιας μοδας...Οπως επισης δεν νοειται τραπεζικη λειτουργια με υπαλληλους που επι οκταωρο (πλην των ημερων που πληρωνονται//ΓΙΑ ΟΣΟ ΑΚΟΜΑ//μισθοι,συνταξεις), να μετραν τα λεπτα της ωρας ως αργομισθοι Δημοσιοι Υπαλληλοι.Κατι "τρεχει" με τις Τραπεζες, που κανεις δεν το ομολογει.Ποσο δηλαδη "ασφαλη" ειναι τα Ελληνικα Ομολογα που θα εισπραξουν ως "αντιπαροχη" οι Τραπεζες για να πληρωσουν τα εφαπαξ των Δημοσιων Υπαλληλων??Θα τα πληρωσουν κιολας??Γιατι για να τα πληρωσουν (οταν και αν), πρεπει να τα ανταλλαξουν με πραγματικο ρευστο.Το διαθετουν??Ειναι--θελω να πιστευω--για πολλους απο εμας ιδιαιτερα καιρια τα προαναφερθεντα ερωτηματα.Εδω λοιπον, "παιζεται" το παιχνιδι του παραλογου...Το Κρατος (εστω και αν δεν το "ομολογησε"), δεν εχει σεντ.Οι Τραπεζες με τις διαφημιστικες τους καμπανιες και την "τρομοκρατια" επι των καταχρεωμενων ΜΜΕ, κυρηττουν αφενος σιωπητηριο, αφετερου προσπαθουν να "θελξουν" τον Ελληνα Καταθετη.Αυτο που το συστημικο προαναφερθεν διπολο (Κρατος-Τραπεζες), μαλλον δεν εννοουν, ειναι οτι και ο κακομοιρης ο Ελληνας πλεον δεν μπορει να βοηθησει, γιατι δεν εχει...Επεξηγωντας λοιπον το ανωτερω "παιζεται", εννοω οτι υπαρχει μια γατα κουτση (Κρατος-Τραπεζες) που θελει να κυνηγησει ενα ποντικι (Ελληνες) υπο την επηρρεια ποντικοφαρμακου...Ακομα και να το φαει, θα ψοφησει και η ιδια απο το δυλητηριωδες φαρμακο..Γι'αυτο και πιστευω οτι τα οποια "σεναρια" περι επιστροφης στην δραχμη, διακινουνται τεχνηεντως απο το ιδιο το Κρατος, μονο και μονο γιατι δεν διαβλεπει αλλη προσκαιρη (ισως και ουσιαστικη για το διηνεκες) λυση.Ο ατερμονος δανεισμος του παρελθοντος θεωρειται πλεον ονειρο θερινης νυκτος για το Κρατος, ομοιως ομως και για τις Τραπεζες, που πλεον θα αντλουν (για ποσο ακομα??), ρευστοτητα απο την ΕΚΤ δινοντας Κρατικα Ομολογα κατηγοριας Junk/ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΔΗΛΑΔΗ.Γιατι αν οι ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝΕΣ//ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ,αμφισφητουσαν οντως (και οχι απλως σημειολογικα), την Εκθεση της Moody's, δεν ειχαν παρα να την παραβλεψουν!!!Την "παραβλεπουν" ομως, μονο λεκτικα--καθοσον--ανταλλασσουν πλεον τα Ελληνικα Ομολογα κατα 5% φθηνοτερα, αρα και υποβαθμισμενα.Μεσα σε αυτο το "πανηγυρι" της αβεβαιοτητας, καπου "χανεται"και ο Ελληνας.Δεν ξερει τι του ξημερωνει.Δεν ξερει ποιος του λεει τι, και γιατι.Το Συστημα κατα την εκτιμηση μου χρειαζεται νεες φωνες και νεους ανθρωπους με Γνωση και Ηθος για να το καθοδηγησουν. Αδυνατω να πιστεψω, οτι ολοι οσοι μας φερανε ως εδω, μπορουν να μας πανε πιο περα.Εκτος και αν αποφασισαμε να μας οδηγησουν στον γκρεμο, και να μας χαιρετανε διερχομενοι απο τον αερα με τα ελικοπτερα που θα διαφευγουν!!!

 7. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 16/06/2010 10:40:00

  Οι μόνες που μπορούν να ρίξουν χρήμα στην αγορά είναι οι ιδιωτικές τράπεζες. Δια των δανείων που δεν δίνουν.

  Θα μπορούσε και το δημόσιο να ρίξει χρήμα στην αγορά, με όχημα τις δημόσιες επενδύσεις (ένα πικρό αστείο), αλλά στην συγκυρία που είμαστε...

  Το μεγάλο παράδοξο είναι ότι με το ευρώ, το ελληνικό δημόσιο, έπαυσε να είναι ο δημιουργός του χρήματος και ο πρωταρχικός διακινητής του στην κοινωνία. Και περιμένει από τις ιδιωτικές τράπεζες να το κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνει το ίδιο. Να δημιουργήσουν δηλαδή χρήμα δια των δανείων και να το ρίξουν στην αγορά. Ενώ οι τράπεζες την περίοδο αυτή δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένες να κάνουν κάτι τέτοιο.

  Λίγη σημασία έχουν όμως όλα αυτά πια.
  Το στόμα της αβύσσου είναι μπροστά μας ορθάνοιχτο.
  Και δεν καταλαβαίνει ούτε από ιδεολογίες, ούτε από συνέδρια, ούτε τίποτε...

  Θραξ Αναρμόδιος

 8. yannidakis avatar
  yannidakis 16/06/2010 11:10:42

  ειναι γεγονος. η οικονομια περνα απο σφοδρη κριση & ειναι αυτο το σημειο στο οποιο ο ελληνας πρεπει να επιδειξει υπευθυνοτητα στο σπιτι του & τη χωρα του. Εντελως παραλογη η μεταφορα χρηματων στο εξωτερικο, δεδομενης της επανεξετασης του οικογενειακου προϋπολογισμου.
  Μιλησαμε για θυσιες κι αυτες κανουμε. Εν καιρω αναμενουμε τα αποτελεσματα :[

 9. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 16/06/2010 11:31:21

  Πολύς κόσμος κρατάει τα λεφτά του μακρυά απ' τις τράπεζες και καλά κάνει. Προσπαθώ να πείσω διάφορους ότι καλύτερα να έχουν τις οικονομίες στο σεντουκι παρά να σε ξένες τράπεζες, γιατί εμαθαν περί φυγής κεφαλαίων... ))

 10. milkman avatar
  milkman 16/06/2010 11:35:22

  ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2010
  Η εταιρία eiste oloigiatonmoutso Limited Co παρουσιάζει τα πολιτικά βραβεία 2010.
  -Βραβείο Μη Σωστού Υπολογισμού στον Γιώργο-mountainbike-Παπανδρέου για την μη κατανόηση της κατάστασης όταν δήλωνε:Λεφτά υπάρχουν,Εχω σχέδιο,Δεν θα καταφύγουμε στο ΔΝΤ.
  -Βραβείο Πολιτικής Υποκρισίας στον Ευάγγελο-τροφοσυλλέκτη-Βενιζέλο που δήλωσε πρόσφατα ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί(μη) ευθύνης υπουργών,ξεχνώντας ότι ο ίδιος τον επεξεργάστηκε και τον έδωσε στον τότε υπουργό δικαιοσύνης Φιλ.Πετσάλνικο για να τον περάσει για ψήφιση το 2003.
  -Βραβείο Ατρόμητου Πολιτικού στον Φίλιππο-γερμανοφάγο-Πετσάλνικο για την σθεναρή του στάση απέναντι στα γερμανικά ΜΜΕ προκειμένου να υπερασπίσει τα δίκαια των ελλήνων πολιτών και βέβεια κατ'επέκταση των υπαλλήλων της βουλής.
  -Βραβείο Καλύτερου management στον Ακη-δεν ξέρω πόσα σπίτια έχω-Τσοχατζόπουλο για την πολύ καλή οικονομική του διαχείριση ώστε μόνο με την βουλευτική του αποζημίωση μπόρεσε να αποχτήσει 11 ακίνητα(τόσα του βρήκαν ως τώρα) και να κάνει ένα γάμο της προκοπής στο Παρίσι.
  -Βραβείο καλύτερου Χορευτή στον Γιώργο-ακούω μόνο απ' το δεξί-Σουφλιά που μετά την συμφωνία για τα διόδια και άλλα έργα που χάρισε σε μεγαλοεργολάβο,χόρεψε με τον διευθυντή του το καλύτερο τσάμικο ever.
  -Βραβείο Πιο Ενάρετου Πολιτικού στον Θόδωρο-πεφωτισμένο-Ρουσόπουλο για τις στενές επαφές με τον πνευματικό του κ.Εφραίμ και τις τακτικές του επισκέψεις στο Αγιο Ορος για να παίρνει τις ευλογίες του και να πορεύεται στη ζωή με τις αρχές του Ευαγγελίου.
  -Βραβείο Καλύτερου Πατέρα στον Τάσο-τα πήρα για το παιδί μου-Μαντέλη που πήρε μίζα-χορηγία για να σπουδάσει το παιδί του στην Αμερική.
  -Βραβείο Πιο Ειλικρινούς Πολιτικού στον Θόδωρο-της πόπης-Τσουκάτο γιατί παραδέχθηκε ότι πήρε 1 εκ. για το κόμμα του.(Ασχετα αν αυτό το παίζει ανήξερο).
  -Βραβείο Επιχηρηματία και Πολιτικού στον Γιώργο-δώσε και σε μας οικοπεδάκι-Βουλγαράκη για τις off shore εταιρίες του.
  -Βραβείο Μη Επαφής Με Την Πραγματικότητα στους ηγέτες της αριστεράς.
  -Βραβείο Προσαρμοστικότητας στον Γιώργο-όπου φυσάει ο άνεμος πάω-Καρατζαφέρη.
  -Βραβείο grande τρόμπα στον Βύρωνα-μου πήρε ο αέρας τα μαλλιά-Πολύδωρα(χωρίς περαιτέρω αιτιολόγηση).
  -Τέλος Βραβείο grande "μακακα" στον περήφανο Ελληνικό Λαό που τους ψήφιζε τόσα χρόνια.

  • Γιάννης Χριστόπουλος avatar
   Γιάννης Χριστόπουλος @ milkman 16/06/2010 14:01:52

   Γαμάτο! Στο επόμενο επεισόδιο, θέλω τα βραβεία που παρέλειψες να απονείμεις σε άλλους τόσους και άλλους τόσους "εθνοσωτήρες"!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.