#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο Antinews γνωρίζετε μήνες πριν τι θα γίνει...Antinews, Τελευταία γραμμή άμυνας στην Τρόϊκα, 07/02/2012, πριν 280 ημέρες:

"....3.Να διακανονίσουμε τώραδεσμευτικά και οριστικά – όλες τις παραμέτρους των Δανείων που – έχουμε ήδη – και πρόκειται να πάρουμε από τους εταίρους μας Ευρωζώνη/ ΔΝΤ. Γιατί αυτά τα δάνεια θα αποτελούν τον κύριο κορμό του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες. Κι αυτές οι παράμετροι αφορούν όλες τις παραμέτρους, όπως ενδεικτικά:  A. Το Συνολικό Ποσό που χρειάζεται η χώρα έως να μπορέσει να ελέγξει το λόγο χρέους/ΑΕΠ (ας υπάρχει βασικό σενάριο του 120% το 2020, το οποίο στο πλαίσιο των 130δις και του εμφαινομένου PSI δεν μπορεί να επιτευχθεί εκτός αν η Ελλάδα γίνει τα επόμενα χρόνια Κίνα στην ανάπτυξη και ταυτόχρονα Νορβηγία στη δημοσιονομική διαχείριση και επιτύχει και το σύνολο των στόχων των αποκρατικοποιήσεων….)...."....

Antinews, Το μεγάλο παιχνίδι, 16/02/2012, πριν 270 ημέρες:

"..... Ο πιο ενδιαφέρον παίκτης ίσως – σήμερα – να είναι το ΔΝΤ. Για δύο λόγους: πρώτον γιατί έχει μία διοικητική προϋπόθεση που αποτελεί ταυτόχρονα και όπλο στη φαρέτρα του (και με κατάλληλους χειρισμούς ίσως και στη φαρέτρα της Ελλάδας). Την ανάγκη να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιωσιμότητας της χώρας που καλείται να δανείσει. Και το ΔΝΤ εδρεύει στην Washington και δεν έχει εκλογές. Δεύτερον, γιατί το ΔΝΤ, ως οργανισμός, διατρέχει τον κίνδυνο της “ελληνικής αποτυχίας” περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη, εκτός Ελλάδας. Οποιαδήποτε αποτυχία στο εγχείρημα της Ελλάδας θα απονομιμοποιούσε το Ταμείο ως “παγκόσμιο εργαλείο”. Και αυτός ο κίνδυνος αποτελεί δυνητικά όπλο στην φαρέτρα της Ελλάδας (αρκεί να το αντιληφθεί). Το ΔΝΤ χρειάζεται τελική λύση για την Ελλάδα και γνωρίζει ότι αυτή δεν υπάρχει σήμερα και δεν θα υπάρξει ούτε αύριο όσο η διαδρομή παραμένει στον εφιάλτη της ύφεσης......"....

Antinews, Εθνική ανάταξη χωρίς νέο Κούγκι, 25/02/2012, πριν 262 ημέρες....

"Η στρατηγική της αγοράς χρόνου συνθήκη” για να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο. Για αυτό το λόγο είναι στρατηγικά σωστή. Εάν δεν είχαμε χρόνο να επαναπροσεγγίσουμε σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους που θα άρουν τη “δομική αντίφαση” αυτού του προγράμματος, δεν θα μπορούσε αύριο ο Αντώνης Σαμαράς να επαναδιαπραγματευτεί  και να “επιβάλει” την αναγκαία αλλαγή πολιτικών που έχει αναδείξει. Και σήμερα έχει τουλάχιστον ενάμισι σύμμαχο έναν το ΔΝΤ και μισό, ένα τμήμα της ευρωζώνηςΜέχρι αύριο θα τους έχει όλους."

 Antinews, Η χαραμάδα της επαναδιαπραγμάτευσης, 05/03/2012, πριν 252 ημέρες

".... Στην πρώτη εκδοχή (που ισχύει σήμερα) η πρωταρχική ανάγκη είναι η εξαφάνιση οποιουδήποτε χρηματοδοτικού κενού υπολογίζεται στις ημερομηνίες επιθεώρησης (για να κλείσει η καμπύλη χρέους στο 120% έως το 2020). Αυτή η προτεραιότητα στόχευσης θα ήταν εφικτή εφόσον υπήρχε ήδη επαρκής χρηματοδότηση στο σύστημα. Όμως δεν υπάρχει. Η πρόσθετη χρηματοδότηση, εφόσον είναι δανειακή, θα αντισταθμίζεται από το κόστος της (τόκοι) με συνέπεια μικρότερο καθαρό αποτέλεσμα και συντήρηση του χρηματοδοτικού κενού. Εάν προέρχεται από ίδια κεφάλαια της Ελλάδας θα συμπιέζει την ελληνική οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση και υποβάθμιση της αξίας των στοιχείων προς αποκρατικοποίηση / αξιοποίηση (fire sales). Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να λειτουργήσει η σημερινή εκδοχή είναι να συμβάλουν με ίδια κεφάλαια και οι δανειστές μας, δηλαδή να αποδεχτούν “κούρεμα” των δανείων τους. Αυτό δεν είναι ακόμα το βασικό σενάριο και μέχρι να γίνει θα συμπιέζεται η οικονομία μας...."

Antinews, Αυτήν την επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, 16/07/2012, πριν 120 ημέρες:

".... Η διαπραγμάτευση οφείλει να είναι διαδικασία κοινού συμφέροντας (common interest) και όχι θέσεων (positioning). Τα κύρια επιχειρήματα αφορούν στην επίτευξη ηρεμίας και την άρση της περαιτέρω αβεβαιότητας (κύριο ακροατήριο Ευρωζώνη), τη διασφάλιση της επιτυχίας (legacy) του προγράμματος (κύριο ακροατήριο ΔΝΤ) και την ελαχιστοποίηση της συνολικής χρηματοδότησης για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος (ακροατήριο Ευρωζώνη και ΔΝΤ)»....."

 Antinews, Τώρα παίζονται όλα!, 10/11/2012, πριν 7 ημέρες

"....... Δεν ξέρω εάν έχουν υπάρξει προ-συνεννοήσεις σε ότι αφορά την επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας, αλλά ξέρω ότι είτε το θέσουμε εμείς επίσημα είτε όχι, το θέμα έχει μπει de facto και de jure στη διελκυστίνδα μεταξύ του ΔΝΤ (επιμένω με όλες τις συνιστώσες του) και της Γερμανίας.

Δεν ξέρω τι θα πάρουμε τη Δευτέρα, τι έως τις 16/11 ή τι έως το τέλος Νοεμβρίου, αλλά ξέρω ότι όσο θα εντείνεται η συζήτηση για την επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους μας, οι εταίροι μας, δηλαδή οι Γερμανοί θα πρέπει να εξηγήσουν στους φορολογούμενούς τους ότι τώρα θα χάσουν αληθινά χρήματα από την Ελλάδα. Γιατί έως τώρα κερδίζουν, αλλά δεν τους το έχουν πει…

Δεν ξέρω πότε οι Γερμανοί θα συναινέσουν στο κούρεμα των δανείων τους ή πως θα δομήσουν τα ενδιάμεσα εργαλεία της μείωσης επιτοκίων, των επαναγορών από τη δευτερογενή, της επιστροφής των κερδών από ΕΚΤ ή της μετακύλισης λήξεων και τι όρους θα μας θέσουν, αλλά ξέρω ότι τους τελευταίους μήνες ο Ομπάμα έτρεχε προεκλογικά και η Μέρκελ διοικούσε ενώ από χθες ο Ομπάμα διοικεί και η Μέρκελ (δηλαδή και ο Σόιμπλε) βλέπει ήδη τις εκλογές της....."
Διαβάστε τώρα τι θα γίνει και τις επόμενες ημέρες...
Συνοψίζοντας, το Antinews είχε διαβάσει το παιχνίδι και είχε κάνει συγκεκριμένες επισημάνσεις. Αν φέρουμε forward στο χρόνο, στο σήμερα, τις κυριότερες σε μία παράγραφο θα λέγαμε ξανά:

Να διακανονίσουμε τώρα – δεσμευτικά και οριστικά – όλες τις παραμέτρους των Δανείων που – έχουμε ήδη – και πρόκειται να πάρουμε από τους εταίρους μας Ευρωζώνη/ ΔΝΤ. Γιατί αυτά τα δάνεια θα αποτελούν τον κύριο κορμό του ελληνικού χρέους τις επόμενες δεκαετίες.

Ο πιο ενδιαφέρον παίκτης σήμερα είναι το ΔΝΤ. Πρώτον γιατί έχει μία διοικητική προϋπόθεση που αποτελεί ταυτόχρονα και όπλο στη φαρέτρα του, την ανάγκη να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιωσιμότητας της χώρας που καλείται να δανείσει και δευτερον, γιατί το ΔΝΤ, ως οργανισμός, διατρέχει τον κίνδυνο της “ελληνικής αποτυχίας” περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη, εκτός Ελλάδας. Οποιαδήποτε αποτυχία στο εγχείρημα της Ελλάδας θα απονομιμοποιούσε το Ταμείο ως “παγκόσμιο εργαλείο”. Αυτός ο κίνδυνος αποτελεί δυνητικά όπλο στην φαρέτρα της Ελλάδας. Το ΔΝΤ χρειάζεται τελική λύση για την Ελλάδα και γνωρίζει ότι αυτή δεν υπάρχει σήμερα. Ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε, συνεπώς, να  διαπραγματευτεί έχοντας τουλάχιστον ενάμισι σύμμαχο – έναν το ΔΝΤ και μισό, ένα τμήμα της ευρωζώνης. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η εξαφάνιση οποιουδήποτε χρηματοδοτικού κενού υπολογίζεται στις ημερομηνίες για να κλείσει η καμπύλη χρέους στο 120% έως το 2020.

Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε να διασφαλιστεί είναι να συμβάλουν με ίδια κεφάλαια και οι δανειστές μας, δηλαδή να αποδεχτούν “κούρεμα” των δανείων τους. Αυτό δεν είναι ακόμα το βασικό σενάριο και μέχρι να γίνει θα συμπιέζεται η οικονομία μας. Η επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας είτε το θέτουμε εμείς επίσημα είτε όχι, έχει μπει de facto και de jure στη διελκυστίνδα μεταξύ του ΔΝΤ (με όλες τις συνιστώσες του) και της Γερμανίας. Οι Γερμανοί θα πρέπει να εξηγήσουν στους φορολογούμενούς τους ότι τώρα θα χάσουν αληθινά χρήματα από την Ελλάδα. Γιατί ενώ έως τώρα κερδίζουν, δεν τους το έχουν πει. Αυτή η διαπραγμάτευση οφείλει να είναι διαδικασία κοινού συμφέροντας (common interest) και όχι θέσεων (positioning). Τα κύρια επιχειρήματα αφορούν στην επίτευξη ηρεμίας και την άρση της περαιτέρω αβεβαιότητας (κύριο ακροατήριο Ευρωζώνη), τη διασφάλιση της επιτυχίας (legacy) του προγράμματος (κύριο ακροατήριο ΔΝΤ) και την ελαχιστοποίηση της συνολικής χρηματοδότησης για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος (ακροατήριο Ευρωζώνη και ΔΝΤ)

Antinews

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΝΕΚΚ avatar
    ΝΕΚΚ 17/11/2012 16:50:08

    Δυστυχως υπαρχουν αρκετοι που γνωριζαν, διαισθανονταν, εγραφαν, παρεπεμπταν και φωναζαν για το τι σημαινε ακομη και η εξαγγελια του Καστελοριζου. Τουλαχιστον να θωρακιστουμε οσο μπορουμε για τις επιπτωσεις του τυφωνα που μας επληξε βιωνοντας τωρα τα αποτελεσματα του. Ελπιζουμε επισης η ανοικοδομηση μετα την καταστροφη να εχει κοινο οφελος και να μην καταληξει σε φιασκο που θα οφελει μονο τις πολυεθνικες εναντι των ελληνικων επιχειρησεων. Ευχομαι κι ελπιζω!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.