#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/10/2012 12:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η διετής επιμήκυνσηΗ διετής επιμήκυνση βρίσκεται βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τα μέλη της τρόικας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διεθνές δανειστές εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ελλάδα δύο ακόμα χρόνια προκειμένου να φτάσει τους στόχους του προϋπολογισμού της για τη μείωση του ελλείμματος.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο επιπλέον χρόνος δεν θα σήμαινε περισσότερα χρήματα από την ευρωζώνη ενώ εκτίμησε ότι ενδεχόμενη παράταση δύο ετών στο πρόγραμμα, θα κόστιζε περίπου 12 δισ. ευρώ.

Σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση των υπολοίπων υπουργών Οικονομικών για το θέμα, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι «έχουμε μόλις αρχίσει τις συζητήσεις και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

Ακολουθούν βασικά σημεία της ενημέρωσης που έκανε ο κ. Στουρνάρας στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη του Eurogroup:

 

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, κατά την ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup ξεκίνησε με την Ελλάδα. Αρχικά πήρε τον λόγο η τρόικα. Και οι τρεις εκπρόσωποί της, ο κ. Olli Rehn, ο κ. Mario Draghi και η κα Christine Lagarde ήταν θετικοί. Κάποιες από τις εκφράσεις μάλιστα που χρησιμοποίησαν ήταν οι ακόλουθες: “determined Government”, “significant progress, despite difficult negotiations”, “Greece should go back to markets” “(Greece) has to stay in the euro zone”, “great changes”, “courageous Government”, “major progress”, κλπ.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, παρά τη λεπτομερέστατη ενημέρωση της τρόικας, αλλά και τη δική του παρέμβαση που αφορούσε την πρόοδο μέχρι σήμερα, υπήρξαν χώρες μέλη που φάνηκε να μην γνωρίζουν ακριβώς τα στοιχεία (για παράδειγμα κάποια χώρα θεωρούσε ότι αυξάνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ενώ αντίθετα έχει μειωθεί δραστικά ή δεν ήταν γνωστή η μεγάλη μείωση του εργατικού κόστους στην Ελλάδα). Επομένως, είναι ουσιαστικό να δημοσιευθεί επιτέλους η έκθεση της τρόικας, προκειμένου να γίνει κτήμα όλων η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα.

Απ’ την πλευρά του ο Υπουργός, κατά την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της προσαρμογής: 84% μείωση δαπανών και 14% αύξηση εσόδων για την περίοδο 2013-2014. Επίσης, για την περίοδο 2010-2014 τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι της τάξης του 40% του ΑΕΠ. Όπως επισήμανε ο Υπουργός στους ομολόγους του, καμία άλλη χώρα μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει κάνει τέτοια πρόοδο. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα σημαντικότερα μέτρα που θα έχουν σαν αποτέλεσμα οι πρωτογενείς δαπάνες της Ελλάδας (ως ποσοστό του ΑΕΠ) να είναι από τις χαμηλότερες στην ευρωζώνη (περίπου 40%). Απ’ την άλλη, αναφέρθηκε και στους κινδύνους που υπάρχουν. Συγκεκριμένα, όπως εκτιμά, είναι υπερβολική η απαίτηση να ληφθούν όλα αυτά τα (δημοσιονομικά) μέτρα, θεωρώντας ότι είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων, μόνο κάτω από ένα πάρα πολύ απαισιόδοξο μακροοικονομικό σενάριο, που σύμφωνα με τον Υπουργό, δεν θα υλοποιηθεί, εάν λάβουμε εγκαίρως τη δόση και φύγει η αβεβαιότητα που υπάρχει.

Επίσης, ο Υπουργός επισήμανε ότι, κατά την άποψή του, το στοιχείο του front-loading είναι υπερβολικό και ζήτησε να δοθούν στην Ελλάδα όχι μόνο τα 31,5 δις ευρώ της επόμενης δόσης, αλλά και τα 5 δις που έπρεπε να δοθούν τον Σεπτέμβριο. Επομένως η επόμενη δόση θα πρέπει να είναι 31,5 + 5 δις, ούτως ώστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία. Η γενική εικόνα που δόθηκε είναι ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όσον αφορά τα δημοσιονομικά, έχει φθάσει πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί. Απομένουν τα διαθρωτικά μέτρα, για τα οποία πρέπει να αφιερώσουμε την περίοδο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Αναφερόμαστε στα 88 μέτρα του μνημονίου που έπρεπε να έχουν περατωθεί μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2012. Βέβαια, υπήρξε η παραδοχή ότι το 70% περίπου των μέτρων αυτών έχει ήδη υλοποιηθεί, όμως εκείνα που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί θα τεθούν ως prior actions.

Απομένουν δυο ακόμα στοιχεία που πρέπει να κουβεντιάσουμε την επόμενη περίοδο. Πρόκειται για το dept sustainability και το funding gap που θα προκληθεί απ’ το extension του προγράμματος για δύο χρόνια και το οποίο όλοι θεώρησαν ότι πρέπει να γίνει. Το extension δημιουργεί ένα funding gap της τάξης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου. Σύμφωνα με τον Υπουργό, εάν η οικονομία ανακάμψει, κανένα από τα δυο αυτά στοιχεία δεν αποτελεί πρόβλημα. Αφού όμως υπάρξει συμφωνία στο δημοσιονομικό μέρος και στα διαρθρωτικά μέτρα, τα υπόλοιπα δύο στοιχεία είναι περισσότερο τεχνικά και λιγότερο πολιτικά και μπορούμε να κουβεντιάσουμε εφικτές λύσεις. Η βασικότερη παράμετρος που καθορίζει το dept sustainability είναι το GDP growth rate. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει ανάλυση (ΙΟΒΕ) που δείχνει ότι εάν ανακάμψει το ποσοστό επενδύσεων μέχρι το 2020 με μια πολύ ρεαλιστική τροχιά ανάκαμψης, τότε το GDP growth rate θα είναι 0,5% περίπου τον χρόνο υψηλότερο από το baseline σενάριο του ΔΝΤ. Και αυτό το 0,5% είναι ικανό να φέρει το χρέος πάλι στο 120% του ΑΕΠ, όπως τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι οι ελληνικές εκτιμήσεις είναι ρεαλιστικές και αυτές ότι ΔΝΤ ιδιαίτερα απαισιόδοξες.

Ένα ακόμα ζήτημα που έχει θέσει ο Υπουργός στους εταίρους του καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι ότι, ως ένα βαθμό, αυτό που λέγεται ότι είμαστε εκτός στόχων, οφείλεται και στην υπερβολική δοσολογία των μέτρων (τα μέτρα έχουν έναν διορθωτικό χαρακτήρα του ελλείμματος, αλλά προκαλούν παραπάνω ύφεση). Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός, εάν ο ίδιος έθετε την ατζέντα, το πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι πολύ λιγότερο front-loaded από αυτό που η τρόικα ζητά από την Ελλάδα σήμερα. Επίσης, όπως εκτιμά, δεν θα πρέπει να εμμένουμε δε δογματικές απόψεις που δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση (ο Υπουργός έδωσε το παράδειγμα του 120% ως dept sustainability, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά μια αυθαίρετη υπόθεση).

Όπως πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, υπάρχουν και άλλες τεχνικές λύσεις μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως για παράδειγμα, εάν συμφωνηθεί να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών μέσω του ESM, θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και για την Ελλάδα (επομένως να περάσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που γίνεται μέσω του EFSF, στο EMS) 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εθνικιστης avatar
  Εθνικιστης 09/10/2012 12:17:46

  Το 2016, το ελλειμμα θα ειναι 8,5 -4*0,5=6,5%, με πολυ αισιοδοξη εκτιμηση για υφεση 7% και οχι 11% που προβλεπουν οι πιο σοβαροι οικονομολογοι. Επισης, θα κατεχουμε την 110η θεση (στις 114) σε ανταγωνιστικοτητα απο την 90η το 2010. Επομενως, η επιμηκυνση που πρεπει να ζητησει ειναι (8,5-3)/0,5= 11 χρονια για να μειωσει το ελλειμμα <3% του ΑΕΠ ή 17 χρονια αν θελει να κλεισει το ελλειμμα τελειως. Το κατα κεφαλην ΑΕΠ θα ειναι 11*-7%= -77%, ητοι 70 δις χονρικα και αν μεινουμε με 7 εκ. πληθυσμο θα αναλογει 1.000 ευρω στο καθενα απο 29.000 προ κρισης. Ξερω αρκετες χωρες της Αφρικης που εχουν παραπανω...

 2. Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
  Κάνω ότι δεν βλέπω 09/10/2012 12:43:38

  Αυτή η Λαγκάρντ με τα φουλάρια και την καλοχτενισμένη κόμη της πολύ τον προσεγγίζει τον Γιάννη: ή τον κογιονάρει ή τον γουστάρει.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ Κάνω ότι δεν βλέπω 09/10/2012 17:57:07

   Kατά δήλωσή της, αισθάνεται άβολα όταν συνυπάρχει στον ίδιο χώρο, με τη τεστοστερόνη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.