18/05/2008 22:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο τραπέζι το «Gorna Macedonia»

«Gorna Macedonia» («Βόρεια Μακεδονία») είναι το όνομα που μπορεί να αποδεχτεί -μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης- ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από συζητήσεις του με ξένους συνομιλητές του. Η είδηση αναφέρεται στο site του Ελεύθερου Τύπου. Σημειώνεται ότι με αυτό το όνομα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών είχε φτάσει ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με την ηγεσία των Σκοπίων τον Ιανουάριο του 2002, αλλά η λύση δεν ήρθε, γιατί ξέσπασε η κρίση στο Τέτοβο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γκρούεφσκι εμφανίζεται (στα μηνύματα που μεταφέρει εκτός συνόρων) διατεθειμένος να αποδεχτεί σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό για διεθνή χρήση, αλλά θα επιμείνει μέχρι τέλους στην κατοχύρωση στο πλαίσιο συμφωνίας «μακεδονικής ταυτότητας» και «μακεδονικής γλώσσας». Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, για την ικανοποίηση προεκλογικών αναγκών ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρεται επί του παρόντος με πολύ γενικό και αόριστο τρόπο στο πρόβλημα της ονομασίας, απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο, και δεσμεύεται για δημοψήφισμα προκειμένου να μην επηρεαστεί η πρόθεση ψήφου από φοβίες και εθνικές ανασφάλειες.

Η στρατηγική του κ. Γκρούεφσκι -η οποία, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, έχει αμερικανική σφραγίδα- θα εστιάσει στη διεκδίκηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, που είναι επί της αρχής δημοφιλές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 1ης Ιουνίου στα Σκόπια μπορεί να διαρκέσει, τυπικά, από 10 έως 40 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για την ελληνική διπλωματία; Θα αποδεχτεί ως βάση διαπραγμάτευσης (εκ νέου) πρόταση διπλής ονομασίας, που θα προβλέπει δηλαδή διατήρηση του συνταγματικού ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και σύνθετη ονομασία για διεθνή χρήση; Κι αν ναι, πώς θα διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα υιοθετήσουν το νέο όνομα; Αρκεί ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας με παραινέσεις ή υποδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. giorgos avatar
  giorgos 18/05/2008 23:06:01

  To θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη και ο χρόνος έχει κυλήσει σε βάρος μας σίγουρα. Μπορεί το κράτος επίσημα να δηλώνεται ως "Βόρεια Μακεδονία",αλλά στη συνείδηση των ξένων έχει καταχωριστεί ως "Μακεδονία" και "Μακεδόνες".

 2. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 19/05/2008 00:13:04

  Gorna σημαίνει πρακτικά "άνω" ("high" ή "upper" στα αγγλικά). Όπως λέμε "Άνω Ραχούλα".

 3. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 19/05/2008 09:01:15

  Καλά, από πότε ο ...Μπαλάσκας έγινε πρωθυπουργός της Gorna ή CORNA ή “άνω” ή ”high” ή “upper” ή, απλώς, "Άνω Κάτω 'Μακεδονίας'";

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.