#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/05/2008 22:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο τραπέζι και οι εξοπλισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων

Η πιάτσα των εμπόρων όπλων, των αντιπροσώπων πολεμικών βιομηχανικών και των μεσαζόντων είχε πάρει φωτιά εδώ και καιρό. Τι περίμεναν; Την εξαγγελία μετά την χθεσινή κυβερνητική επιτροπή ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος (ΕΜΠΑΕ). Ως γνωστόν, οι μεγάλες προμήθειες για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είχαν παγώσει επισήμως εξαιτίας της κατάστασης στην οικονομία. Κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των εμπόρων όπλων, των αφεντικών τους, αλλά και των κάθε λογής εγχώριων διαπλεκομένων συμφερόντων, τα οποία υπολογίζουν στις χρυσοφόρες μπίζνες των εξοπλισμών. Τι άλλαξε λοιπόν τώρα και η κυβέρνηση αποφάσισε αγορές, οι οποίες εκτιμώνται στα 12 δις. Ευρώ; Μήπως η κατάσταση στην οικονομία και στην τσέπη του Έλληνα που μέρα με την ημέρα βλέπει τα οικονομικά του να χειροτερεύουν; Προφανώς, οι πιέσεις του «λόμπι των όπλων» ήταν τεράστιες. Όπως επίσης, και η αναγκαιότητα να υπάρξει και διπλωματική στήριξη στη χώρα μας και πολιτική στην κυβέρνηση. Κάτι που ουδέποτε προσφέρεται δίχως ακριβό αντίτιμο

Το καλοκαίρι λοιπόν, εκτιμάται ότι το ΚΥΣΕΑ θα λάβει απόφαση αρχικώς για την αγορά 30-40 ευρωπαϊκών αεροσκαφών, Eurofighter (νέο μαχητικό τέταρτης γενιάς). Έτσι ικανοποιούνται οι Γερμανοί, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στην συμπαραγωγή. Αργότερα, από το 2014, για να ικανοποιηθεί και ο αμερικανικός παράγων, θα αγοραστεί και το JSF (περί τα 60 αεροσκάφη). Συνολικά, η πρώτες αγορές μαχητικών υπολογίζονται στα 5 δις ευρώ. Εάν σε αυτά βέβαια περιληφθούν και οι εξοπλισμοί τους, τότε είναι βέβαιον ότι θα πλησιάσουν τα 8-9 δις. Αγορές θα γίνουν και για το Πολεμικό Ναυτικό. Ειδικότερα, 6 φρεγάτες FREMM, έναντι 2,8 δις. Στο ελληνικό Πεντάγωνο θεωρούν ότι η τιμή της κάθε μιας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 400-450 εκ. ευρώ, ενώ οι Γάλλοι (βλέπε και εδώ) πιέζουν για 600 εκ. Στα ποσά αυτά πρέπει βεβαίως να προστεθούν και οι εξοπλισμοί τους. Στο ΕΜΠΑΕ θα προστεθεί και ο εκσυγχρονισμός παλαιών αεροσκαφών τύπου Mirage, ύψους 500 εκ. ευρώ. Η Πολεμική Αεροπορία πάντως, ζητάει και αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης. Στους Ρώσους, τέλος, έχουν ήδη κατακυρωθεί τα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΑ) έναντι σχεδόν 1,5 δις. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το Φθινόπωρο. Δεν αποκλείεται πάντως, να αγοραστούν από την Ρωσία και αντιαεροπορικά μέσου βεληνεκούς, τύπου BUK

Όσον αφορά τέλος το περίφημο «νέο» αμυντικό δόγμα που αναμασούσαν σήμερα τα κανάλια, μόνο νέο δεν είναι. Υπάρχει εδώ και δύο χρόνια και είναι «αμυντικό-αποτρεπτικό». Δηλαδή, οι Ένοπλές Δυνάμεις της Ελλάδος δεν περιορίζονται πλέον μόνο στην άμυνα της χώρας, εφόσον δεχθεί επίθεση από την Τουρκία, αλλά φροντίζουν να λειτουργούν αποτρεπτικά, ακόμα και καταφέρνοντας το πρώτο πλήγμα στον αντίπαλο.  Προφανώς το «νέο αμυντικό δόγμα» ξανασερβίρεται για να ενισχυθούν τα επιχειρήματα υπέρ των εξοπλισμών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 06/05/2008 23:45:16

  Όταν ο Ελληνικός Λαός αγωνιά (και αγωνίζεται) να επιβιώσει μεσ'στη δύσκολη οικονομική του κατάσταση, είναι ντροπή και πρόκληση να συζητάμε πως θα ρίξουμε (νέα) δισεκατομύρια € στον "πίθο των δαναϊδων-εξοπλισμών". Δεν βαρεθήκαμε να αγοράζουμε όπλα; Ως πότε; Εξεγερθείτε και φωνάξτε συνέλληνες να σταματήσει αυτό το ξέφρενο κυνήγι των εξοπλισμών. Που στο τέλος της γραφής, δεν καταλαβαίνουμε και το λόγο που γίνονται.

 2. Frixos13 avatar
  Frixos13 07/05/2008 00:10:50

  Από τις ειδήσεις: «Της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη …. Όπως δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, ολοκληρωμένες αποφάσεις θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ»
  Μήπως αυτή είναι η σημαντικότερη είδηση της χθεσινής συνεδρίασης για τους εξοπλισμούς; Και τι μπορεί να έκαναν οι τρεις τους; Κατανομή αρμοδιοτήτων; Μοιρασιά;

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/05/2008 00:50:04

  Στο πλαίσιο παίρνουμε λίγα από όλους για να ικανοποιήσουμε τους πάντες, σωστά ψωνίζουμε. Σε αυτήν την σελίδα σχολιάζουν άνθρωποι με άποψη για αεροπλάνα. Ρωτώ λοιπόν ο φουκαράς (ή φουκαρού κατα που πάμε...): Το JSF καταλαβαίνω τι κάνει. Το Eurofighter? To Eurofighter θα παίζει κατενάτσιο και το JSF θα πάει νύχτα στην Άγκυρα;

 4. Suhoi avatar
  Suhoi 07/05/2008 00:50:23

  Συνάντηση μάλιστα, που διήρκεσε τρείς (!) ώρες.

 5. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 07/05/2008 02:02:48

  "Με νέα πρόταση προς την Αθήνα επανήλθε η κυβέρνηση Νικολά Σαρκοζί: αποδεσμεύει τους «Σκαλπ-Ναβάλ», αν πάρουμε τις γαλλικές φρεγάτες..

  Έτσι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που η Γαλλία της αποδεσμεύει προς πώληση στρατηγικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς!
  Μετά την υπόθεση των Σκοπίων και τη στάση της Γαλλίας και του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, η γαλλική κυβέρνηση επανήλθε με νέα επίθεση, αυτή τη φορά όμως με αυτονόητα ανταλλάγματα.

  Η ανακοίνωση ότι, αν η Ελλάδα αποφασίσει να πάρει τις γαλλικές φρεγάτες, έχει την άδεια να βάλει επάνω και τους πυραύλους «Σκαλπ ναβάλ» -με βεληνεκές 1.000 χιλιόμετρα- έκανε αίσθηση τόσο στο ελληνικό όσο και σε ξένα πεντάγωνα.
  Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα το οποίο χαρακτηρίζεται στρατηγικό. Αυτό, ΔΙΟΤΙ αλλάζει τα αμυντικά δεδομένα της χώρας που το διαθέτει και ΚΥΡΙΩΣ αλλάζει την ισχύ δυνάμεών της πολλαπλασιάζοντάς την πολλές φορές.

  Τα όπλα αυτά, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, τα διαθέτουν ελάχιστες χώρες στον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα και μέχρι τώρα δεν δίνονται άδειες εξαγωγής τους σε άλλες.

  Οι αντίστοιχοι αμερικανικοί πύραυλοι είναι οι γνωστοί από τους πρόσφατους πολέμους «Τόμαχοκ», που εκτοξεύονταν από τα αμερικανικά πλοία, από ασφαλή απόσταση, εναντίον της Βαγδάτης και πόλεων του Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχουν δώσει τα οπλικά συστήματα ΜΟΝΟ στο Ισραήλ και το Κογκρέσο ΔΕΝ εγκρίνει άλλες άδειες.

  Η προμήθεια των νέων φρεγάτων από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να ξεκινήσει σχετικά σύντομα και ενδιαφερόμενες χώρες είναι η Ολλανδία, η Αμερική, η Γερμανία και φυσικά η Γαλλία. Η προμήθεια θα γίνει με διακρατική συμφωνία και για τον λόγο αυτό η γαλλική κρατική εταιρεία ίδρυσε από ΧΘΕΣ τα γραφεία της στην Αθήνα, ώστε να μπορούν να βρίσκονται σε επαφή με το ελληνικό υπουργείο χωρίς ενδιάμεσους",
  "greece-salonika", αναρτήθηκε από The acrobats, 15/4/08. (Τα κεφαλαία δικά μας)

 6. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 07/05/2008 09:03:51

  λέτε τώρα που άδειασαν την Ακρόπολη από τα αρχαία να την τοποθετήσουν εκεί  http://www.avgi.gr/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=488461&-w=&-V=hpress_int&-P

 7. Rogue avatar
  Rogue 07/05/2008 12:00:00

  Έχουμε ήδη scalp με τα mirage.
  Περίπου 90. Και είναι μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα. Οι Fremm (ή κάτι τέτοιο) πρέπει να αγοραστούν. Ο Τούρκος φτιάχνει σε μεγάλο αριθμό τη δική του κορβέττα, με στοιχεία απόκρυψης ίχνους και harpoon.

  Η πάλαι ποτέ αναλογία δυνάμεων έχει ανατραπεί, ενώ σήμερα αλωνίζανε τουρκικά οπλισμένα μαχητικά 65 μέτρα ΠΑΝΩ από το Φαρμακονήσι!!

  http://www.naval-technology.com/projects/fremm/

 8. bill avatar
  bill 07/05/2008 14:33:51

  Μειμαράκης και το κόμμα θα αυξήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς(ίσως και κανένας λιγούρης στρατιωτικός)

 9. Suhoi avatar
  Suhoi 07/05/2008 17:28:54

  Προς Factorx: Είχατε κάνει στις 2 Μάη 2008 ανάρτηση με τίτλο "Εκνευρισμός για τις αμυντικές προμήθειε¨ς", όπου αναφέρατε μεταξύ άλλων ότι "το γνωστό συγκρότημα των κυρ Χρήστου και κυρ Σταύρου, έχει εκνευριστεί πολύ με κάτι μεγάλες αμυντικές προμήθειες". Είχατε επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι κάποια συμφέροντα πλήττονται και ως εκ τούτου η δυσασέσκεια.

  Μήπως θα πρέπει να εξετάσετε εάν παρόμοια δυσαρέσκεια υπάρχει και στο συγκρότημα Μπόμπολα; Ως γνωστόν, στο πρόσφατο παρελθόν είχε εμπλακεί σε αμυντικές προμήθειες.

  Το "Πρώτο Θέμα" επίσης, το οποίο αγοράστηκε πρόσφατα από το συγκρότημα Μπόμπολα, εμμέσως πλήν σαφώς, είχε στραφεί κατά του "Ευρωμαχητικού".

 10. Suhoi avatar
  Suhoi 07/05/2008 17:30:24

  Και ένα ερώτημα για το περιβάλλον του κ.Μεϊμαράκη και τις προμήθειες: Τι σχέση έχει η Ολυμπιακή και ο ιππόδρομος με το υπουργείο Αμύνης;

 11. Greek Rider avatar
  Greek Rider 07/05/2008 20:11:24

  Καλοί οι εξοπλισμοί για τις μεγάλες εταιρείες στρατιωτικού εξοπλισμού και την ασφάλεια γενικότερα αλλά πότε επιτέλους θα απελευθερωθούμε από το "νταβατζιλίκη" αυτό; Εξωτερική πολιτική επι χρήμασι..

 12. vedista avatar
  vedista 31/05/2008 01:50:09

  Οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα μιλάνε για άχρηστα όπλα και ειρήνη πάσι, οι ίδιοι όταν ξανααντιμετωπίσουμε τίποτα Ίμια θα μιλάνε για το άχρηστο κράτος που δεν φρόντισε να αγοράσει όπλα.
  Λές και οι Τούρκοι θα εκτιμήσουν την αποχή μας απο εξοπλισμούς και θα μας στρώσουν καθαρά σεντόνια.
  ΟΠΛΑ με κάθε κόστος. Προσέχουμε για να έχουμε.
  Δημήτρη τα λεφτά του Ελληνικού λαού ειναι που πληρώνουν ένα σωρό άχρηστους δημοσίους υπαλλήλους και πολιτικούς. Τα όπλα που είναι για την επιβίωσή μας σε πείραξαν΄? Τάσεις αυτοκαταστροφής ή καθαρή βλακεία?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.