#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2011 17:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο τέλος θα μας πάρουν και το ... scalpΤου Γιώργου Χαρβαλιά*

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η τροχοδρόμηση της χώρας σε ένα καθεστώς χρεοκοπίας, αρχικά εντός του ευρώ, με παράλληλη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και εγκαθίδρυση κοινοτικών «μηχανισμών εποπτείας», που θα αναφέρονται σε μία και μόνο ευρωπαϊκή πρωτεύουσα(σ.σ. την γνωστή εξής μία...)

Το ερώτημα είναι αν το περιβόητο «κούρεμα» θα επιβληθεί σε δόσεις, με λογική σαλαμοποίησης, ή με μία κίνηση-σόκ που προσομοιάζει στην μέθοδο κομμωτηρίου που επέβαλαν οι... Ερυθρόδερμοι στην Άγρια Δύση.

Σε κάθε περίπτωση το κρανίο του μέσου Έλληνα δεν θα μείνει ανέγγιχτο, αφού το λεπίδι αναμένεται να φτάσει στο κόκαλο, το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2012, όταν θα είναι έτοιμος και ο μηχανισμός στήριξης (ESM) της ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Η απόφαση είναι ειλημμένη. Αλλά σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Ευρωζώνη», υπάρχουν στρατόπεδα που εκφράζουν δύο διαφορετικές σχολές σκέψης.

Μόνο που και οι δύο σχολές ξεκινούν από μία κοινή διαπίστωση. Οτι η Ελλάδα, του Γιώργου Παπανδρέου, που αποτέλεσε την θρυαλλίδα της κρίσης, είναι πλέον «καμένο χαρτί» και απολύτως αναλώσιμη στα ευρωπαϊκά σχέδια ανάταξης, ακόμη και αν χρειαστεί να πτωχεύσει και να εγκαταλείψει το «κλάμπ» των Βρυξελλών.

Από κει και πέρα οι αντιλήψεις για την ταχύτητα, αλλά κυρίως τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να λυθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ποικίλουν, γεγονός που αντανακλάται στην σημερινή πολυφωνία.

Η σχολή της «ηπιότερης προσαρμογής» που προκρίνει ένα πρώτο κούρεμα έως 35% των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν ιδιώτες μέσω της γνωστής διαδικασίας PSI, εκφράζεται κυρίως από τους Γάλλους και τις χώρες της μεσογειακής περιφέρειας, αλλά και από το διεθνές τραπεζικό λόμπι καθώς και την απερχόμενη διοίκηση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.

Όλοι οι παραπάνω, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, δεν επιθυμούν ένα «δραστικό κούρεμα»  50-60% του ελληνικού χρέους, διότι θεωρούν ότι αυτό θα προκαλέσει άμεσα πιστωτικό επεισόδιο και θα οδηγήσει πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες στο καναβάτσο και συνακόλουθα στην εθνικοποίηση.

Οι αντιρρήσεις των Γάλλων που είναι και οι βασικότεροι συνομιλητές των Γερμανών, θα μπορούσαν να καμφθούν αν η συνδρομή για να καλυφθούν κεφαλαιακά οι μαύρες τρύπες των τραπεζών τους, ήταν συλλογική(μέσω του ΕFSF) και όχι σε εθνική/κρατική βάση. Στο σημείο αυτό όμως, φαίνεται ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία γεγονός που ενισχύει σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές το σενάριο ενός κουρέματος σε δόσεις, με την πρώτη να κινείται λίγο πιο πάνω από το 30%.

Από την πλευρά της πάντως, η γερμανική κυβέρνηση μαζί με μία ομάδα οικονομολόγων που επηρεάζουν το περιβάλλον Μέρκελ και Σόιμπλε, επιθυμεί λύση «μία και έξω» που θα περιλαμβάνει σε μορφή πακέτου-τελεσιγράφου προς την Ελλάδα:

1. Γενναίο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, έστω και με χρεοκοπία

2. Διακομματική δέσμευση για εφαρμογή ακραίων μέτρων αντίστοιχης «εσωτερικής υποτίμησης», τουλάχιστον έως το 2015

3.  Εγκατάσταση πρόσθετων μηχανισμών εποπτείας της Κομισσιόν στα ελληνικά υπουργεία και

4.  Εκχώρηση δικαιωμάτων πώλησης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.

Το δια ταύτα είναι σαφές: Στην πρώτη περίπτωση του «λελογισμένου κουρέματος», θα απολαύσουμε μία ακόμη μαύρη κωμωδία με τον κ. Παπανδρέου να κερδίζει ρανίδες πολιτικού χρόνου και να διατείνεται ότι...μας έσωσε (υπό συνθήκες εσωτερικής πτώχευσης και κοινωνικής διάλυσης). Στην δεύτερη περίπτωση, του...βαθέος κουρέματος, θα βρεθούμε ντε φάκτο πτωχευμένοι και ενώπιον γερμανικού τελεσιγράφου, παρόμοιο με αυτό που παρέδωσε ο Εμμανουέλε Γκράτσι στον Μεταξά ένα βροχερό φθινοπωρινό βράδυ του 1940...

(*δημοσιεύεται στον «Τύπο της Κυριακής»)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 15/10/2011 18:34:16

  Και η αντίδραση στα τεκταινόμενα σε βάρος του λαού και της χώρας, ακόμη και στη περίπτωση που αυτή (η αντίδραση) παίρνει σκληρή μορφή

  "αποτελούν βούτυρο στο ψωμί του συστήματος" ;;;;

 2. Quid avatar
  Quid 15/10/2011 19:13:54

  Ποιο είναι λοιπόν το δέον γενέσθαι, κατά τον αρθρογράφο; Το λογικό συμπέρασμα από τα όσα γράφει είναι ότι δεν χρειάζεται κανένα κούρεμα. Σίγουρα δεν μας εξυπυρετεί το μεγάλο. Αλλά και το μικρό, το μόνο που θα κάνει θα είναι να κλονίσει σοβαρά τη θέση των ελληνικών τραπεζών, άρα και τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.

  Ίσως πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τη σχεδόν ιδεοληπτική εχθρότητα προς τις τράπεζες και να συνειδητοποιήσουμε ότι ένας βασικός λόγος που οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την οικονομία είναι ότι από τότε που μπήκαμε στο Μνημόνιο προετοιμάζονται συνεχώς για κάποια μορφή haircut, ήτοι, δραστική μείωση των κεφαλαίων τους. Με τέτοια σοβαρότατη εκκρεμότητα πάνω από το κεφάλι της, δεν είναι δυνατόν για καμία τράπεζα να χρηματοδοτήσει τους πελάτες της.

  Αν λοιπόν αφήσουμε τα haircut κατά μέρος, θα ανασάνουν οι τράπεζες, θα χρηματοδοτηθεί η οικονομία και η ανάπτυξη θα έρθει πολύ πιο γρήγορα από όσο φανταζόμαστε.

  Ας μην τρομάζουμε από τα νούμερα του χρέους. Αν η ανάπτυξη δημιουργήσει πλεονάσματα, τότε η χρηματοδότηση του χρέους από τις αγορές θα καταστεί σύντομα δυνατή.

 3. wraia ta leme avatar
  wraia ta leme 15/10/2011 19:38:31

  To κούρεμα από μόνο του, η παραγραφή ή διαγραφή δημόσιου χρέους δηλαδή, είναι μια χαρά διαδικασία. Χωρίς αυτό το ελληνικό χρέος δεν θα καταστεί ποτέ βιώσιμο. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να κουρευτεί το σύνολο του δημόσιου χρέους(δηλαδή και τα ομόλογα της ΕΚΤ και τα όσα οφείλουμε στην τρόικα), προκειμένου να έχει κάποιο νόημα η διαδικασία. Επιπλέον για να σου διαγράψουν χρέος, κάτι θα σου ζητήσουν. Και ο αρθρογράφος πολύ σωστά επισημαίνει ότι αν είναι μας ζητήσουν και το...σώβρακο, πρέπει να τους πούμε OXI. Στο κάτω-κάτω της γραφής μπορούμε να κουρευτούμε και μόνοι μας!

 4. akrovolistis avatar
  akrovolistis 15/10/2011 19:40:10

  Αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι Γερμανοί για κούρεμα παραπέμπει σε...crew cut με την ψιλή...Θυμάστε τα παιδάκια της Κατοχής;...

 5. dorothea avatar
  dorothea 15/10/2011 19:42:17

  Eγώ ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας επι του θέματος. Δεν θέλει κούρεμα, για να μην πληγεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους; Η μήπως προτιμά να της σκάσει η χρεοκοπία στα χέρια;...

 6. A.M. avatar
  A.M. 15/10/2011 20:15:30

  Όλο το άρθρο αναφέρεται στο τι θα αποφασίσουν οι ΆΛΛΟΙ για την Ελλάδα.

  Είναι θλιβερό αλλά φαίνεται πως η Ελλάδα έχει απωλέσει οριστικά το δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια για τις τύχες της.

  Και κάποιοι πρέπει κάποτε να λογοδοτήσουν σχετικά με το πως και το γιατί απεμπόλησαν το δικαίωμα της Ελλάδος να αποφασίζει για τον εαυτό της.

 7. rally monkey avatar
  rally monkey 15/10/2011 20:45:22

  ο Ελληνικος λαός το επετρεψε να συμβει - δεν μπορει να τους αφηνεις αναξελεγκτους να καταστρεφουν την χωρα επι 2ετια και να περιμενεις ευνοικές εξελιξεις απο τους ξενους

 8. Απορία avatar
  Απορία 15/10/2011 21:18:16

  Μέσα μας θέλουμε να ελπίζουμε, αλλά τα σημάδια δεν είναι καλά.
  Δεν πρόκειται να κάνει εκλογές. Θα το πάει όσο πάει. Τέλη του 2012, αρχές ή μέσα του 2013, ποιος ξέρει.
  Σίγουρα πάντως όσο θα μπορεί να τον κρατήσει απάνω η άρτι υπερ-εκπαιδευμένη του φρουρά, τα ΜΑΤ και η Eurogendfor. Μετά ούτως ή άλλως θα έχουμε γίνει Λίβανος, δεν θα έχουμε σημασία για τον οποιονδήποτε.

  Αφού ολοκληρώσει λοιπόν όλες τις επιθυμητές για τους ξένους πωλήσεις και εκχωρήσεις θα μπει ένα ωραίο βράδυ στο αεροπλάνο κάποιου φίλου του και μην τον είδατε.

  Από το μεγάλο παράθυρο του Λήαρτζετ θα βλέπει τη φωτιά, τη στάχτη και τον μπουχό που θα αφήνει πίσω του και το πολύ-πολύ να πει κανένα "why I wasted myself for these morons"...

 9. sitting duck avatar
  sitting duck 15/10/2011 21:23:13

  Mπορεί να μας πει κάποιος υπευθύνως ποιές θα είναι οι (ευεργετικές ή καταστροφικές) συνέπειες ενός "βαθέος κουρέματος"; Βλέπουμε ότι δεν το θέλουν με καμία δύναμη οι τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων των ντόπιων. Αλλά τώρα αυτό τι είναι καλό ή κακό; Να σωθούν οι τραπεζίτες και να πεθάνει η χώρα;...

 10. Απορία avatar
  Απορία 15/10/2011 21:39:31

  Απ'την άλλη βέβαια το ότι τις τελευταίες μέρες βλέπουμε συνεχώς την φάτσα της θυγατέρας στο γυαλί ίσως να είναι καλός ...οιωνός των πολυπόθητων εκλογών... οψόμεθα για το καλύτερο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.