#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/09/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο στόχαστρο της Τρόικα οκτάωρο, αποζημιώσεις και εξαήμεροΤο «φάκελο» με τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα άνοιξαν, χθες, οι εκπρόσωποι της Τρόικας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θέτοντας επί τάπητος όχι μόνο τις επερχόμενες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και την περαιτέρω συρρίκνωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης έως 50%, τη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του ημερήσιου χρόνου απασχόλησης, την καθιέρωση ενός μηχανισμού διαμόρφωσης του ελάχιστου κατώτατου μισθού (με καθοριστικό, πλέον, το ρόλο της εκάστοτε κυβέρνησης) και την επαναφορά της εξαήμερης εργασίας.

Και συμφέροντα

Ακόμη και αν αυτά τα μέτρα-σοκ δεν συμπεριληφθούν στο υπό διαμόρφωση «πακέτο» περικοπών, ύψους 11,8 δισ. ευρώ, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τη διετία 2013-14, θεωρείται βέβαιο πως θα εξεταστούν πριν από το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων μεταξύ πιστωτών και κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τα συνδικάτα, πιέζουν ασφυκτικά και ισχυροί εργοδοτικοί κύκλοι της χώρας.

Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, στη χθεσινή, κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, του υφυπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου και των αρμόδιων γενικών και ειδικών γραμματέων με τους αξιωματούχους της Τρόικας, οι εκπρόσωποι των δανειστών έφεραν στο επίκεντρο των συζητήσεων το περιεχόμενο του «non paper», το οποίο είχαν αποστείλει πριν από δύο εβδομάδες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Η ατζέντα

Με πρωτοβουλία των πιστωτών, οι δύο πλευρές συζήτησαν:

1 Κατ’ αρχάς, τη μη υπαναχώρηση της κυβέρνησης σε σχέση με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (όπως της διαμόρφωσης -με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Παπαδήμου- του κατώτατου μισθού στα 511 για τους κάτω των 25 ετών και στα 586 ευρώ το μήνα, μικτά, για τους μεγαλύτερους ηλικιακά).

2 Την περαιτέρω μείωση του ποσού της αποζημίωσης (μετά τις περικοπές που ήδη έγιναν με νόμο του 2010) σε περίπτωση απόλυσης, ακόμη και στο μισό του ποσού το οποίο δικαιούνται σήμερα οι εργαζόμενοι. Για το θέμα αυτό, οι τροϊκανοί ζήτησαν είτε την απευθείας περικοπή του ποσού της αποζημίωσης είτε την περαιτέρω μείωση του απαιτούμενου χρόνου προειδοποίησης, αφήνοντας να διαφανεί ότι στόχος ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων είναι να προχωρήσουν μέσα στο 2013 στην απόλυση μεγάλου αριθμού εργαζομένων με σημαντική προϋπηρεσία. Επίσης, οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζήτησαν να εξισωθεί πλήρως η αποζημίωση ανάμεσα στους υπαλλήλους και τους εργάτες (σε μια τέτοια περίπτωση, όσοι εργάζονται σε γραφείο θα έχουν απώλεια έως και περίπου 72%).

3 Την υιοθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος για τη θέσπιση ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού νομοθετημένου σε μόνιμη βάση από την κυβέρνηση, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ηγεσίες των συνδικάτων και των εργοδοτικών φορέων θα προτείνουν έναν ελάχιστο μισθό, αλλά το ύψος του θα καθορίζεται τελικά από την κυβέρνηση, με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

4 Την αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών στις 6 (αντί των 5 που ισχύει σήμερα). Εφόσον αυτή η πρόταση υιοθετηθεί τότε, ως παράδειγμα αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων θα δουλεύουν με τον ίδιο μηνιαίο μισθό και το Σάββατο.

5 Τη διευθέτηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και της ετήσιας άδειας, καθώς και τον ορισμό της ελάχιστης ημερησίας ανάπαυσης στις 11 ώρες. Στο θέμα αυτό οι τροϊκανοί ζήτησαν επί της ουσίας από την κυβέρνηση να ελαστικοποιηθεί περαιτέρω ο ημερήσιος χρόνος απασχόλησης, φτάνοντας έως και τις 12 με 13 ώρες.

6 Την αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης καθώς και την άρση των περιορισμών σχετικά με τον ελάχιστο και μέγιστο χρόνο ανάμεσα στις πρωινές και τις απογευματινές βάρδιες. Επί του συγκεκριμένου θέματος, οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζήτησαν να επιτρέπεται η άδεια δύο διαδοχικών εβδομάδων να ληφθεί οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του χρόνου στους εποχικούς τομείς.

7 Τη μείωση των συντελεστών κοινωνικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, την οποία ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης μόλις πριν από δύο ημέρες (το μέτρο θα έχει ισχύσει καθολικά μέχρι τα τέλη του 2013 ή τις αρχές του 2014).

 Έχει συνέχεια

Αυτά τα ζητήματα θα απασχολήσουν τους εκπροσώπους της Τρόικας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και την επόμενη εβδομάδα, σε συνάντηση η οποία θα καθοριστεί άμεσα. Κύκλοι κυβερνητικοί ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επιθυμούν οι αρμόδιοι υπουργοί να έχουν καταλήξει στις τελικές αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες και, σίγουρα, πριν από το τέλος του 2013.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tpe avatar
  tpe 12/09/2012 08:56:19

  Κάποιος δουλεύει κάποιον εδώ μου φαίνεται.
  Αν, λέω αν, η Τρόικα, έβαλε στο τραπέζι αυτά τα "θέματα", ο Βούρτσης γιατί δεν τους έστειλε στο διάολο; Μιλάμε για προτροπή για παραβίαση του συντάγματος και όλων των συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ κλπ κλπ κλπ...
  Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει υπεύθυνα τι στο διάολο παίζει με αυτά τα θέματα;

  • kristim avatar
   kristim @ tpe 12/09/2012 10:39:08

   Έτσι!!! Απορώ πώς καταδέχονται και ακούνε οι δικοί μας στο ίδιο τραπέζι με την τρόικα, αν όντως ξεστομίζονται αυτά τα αίσχη από την τελευταία.

  • tsechos avatar
   tsechos @ tpe 12/09/2012 17:08:55

   Είναι ο καπιταλισμός φίλε.Άκουσε και λίγο καμμιά φορά τι λέει το 4,5%.Δρούτσης,Γιωργάκης,Σαμαράς,Βενιζέλος και όλο το σκυλολόι είναι υπηρέτες των ίδιων αφεντάδων του μεγάλου κεφαλαίου.Απλώς εναλάσονται για να σε κοροιδεύουν καλύτερα.Ξυπνάτε ρε .Αντισταθείτε γιατί θα μας διαλύσουν εντελώς οι καπιταλιστές.Ταξικό πόλεμο έχουμε.Πότε θα το καταλάβετε;

 2. stathis08 avatar
  stathis08 12/09/2012 09:06:31

  Ζήτω η πολιτισμένη Ευρώπη , Ζήτω η Δύση , Ζήτω ...

 3. Decodex avatar
  Decodex 12/09/2012 09:54:05

  Αυτα τα ζητηματα δεν πρεπει να απασχολησουν κανενα. Αν ειναι ετσι να ερθουν και οι Τουρκοι να βαλουν στην ατζεντα το μοιρασμα του Αιγαιου...θα παει κανεις να το συζητησει; Δεν παμε καθολου καλα! Μεθαυριο οι κομισαριοι θα βαλουν και στην ατζεντα τον αριθμο των λαθρο που θα εργαζονται στις ΕΟΖ...

 4. tpe avatar
  tpe 12/09/2012 10:29:02

  Επιμένω πως εδώ τα πράγματα ΔΕΝ είναι σοβαρά. Σε καμία χώρα του πολιτισμένου κόσμου δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία, πουθενά. Το 40ωρο είναι επίσης θεσμοθετημένο, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ.

  Επίσης, όσον αφορά το .5. αυτό είναι κάτι που ισχύει ΗΔΗ. Το ξέρω από πρώτο χέρι όταν στην εταιρεία μου έγινε χαμός γιατί κάποιος έξυπνος ήθελε μετά από βραδυνή εργασία οι υπάλληλοι να έρχονται και την επόμενη μέρα το πρωί! Φυσικά, αυτό δεν γίνεται γιατί θα πρέπει να υπάρχει, υποχρεωτικά 11ωρη ανάπαυση! Υπόψη, το ίδιο ισχύει σε τουλάχιστον 3 χώρες της ΕΕ, οπότε δεν αποκλείεται να είναι και κοινοτική νομοθεσία.

  Οπότε, ρωτάω πάλι: ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ λένε; Ποιος παίζει τέτοια άσχημα παιχνίδια;

  • tsechos avatar
   tsechos @ tpe 12/09/2012 17:16:34

   Ποιός είναι ο πολιτισμένος κόσμος φίλε;Ο καπιταλισμός θέλει αίμα εργατικό.Θα σαρώσει παντού τα πάντα.Ξυπνάτε.Οργανωθείτε.Παλέψτε.Σαρώστε τα κοινωνικά παράσιτα τους καπιταλιστές.Μας δώσαν για λίγο χρόνια πενταροδεκάρες απο τον τεράστιο πλούτο που παράγουμε ΜΟΝΟ εμείς οι εργαζόμενοι και τώρα αφου λένε κατάμουτρα οτι φάγαμε και πολύ θα μας το πάρουν πίσω δέκα φορές.ΞΥΠΝΑΤΕ!!!!!!

 5. jimRL avatar
  jimRL 12/09/2012 10:46:37

  Μην ανησυχείτε τουλάχιστον είμαστε στο ευρώ...

 6. Kst avatar
  Kst 12/09/2012 11:06:47

  Το γεγονός ότι δεν αποδέχονται ως αποτελεσματικά τα ισοδύναμα μέτρα για την φοροδιαφυγή και τις περικοπές στις δαπάνες, αποτελεί πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και της κρατικής μηχανής, καθώς μας λένε κατάφορα ότι "Κύριοι δεν μπορείτε να εισπράξετε, όσα πρόστιμα κι αν επιδώσετε..." Μόνο και μόνο αυτό φτάνει για να καταλάβουμε ότι έχουμε φτάσει στο ναδίρ όχι μόνο της αξιοπιστίας της χώρας εντός και εκτός των συνόρων, αλλά και της περιφρόνησης ως προς τις αποφάσεις που θέλει να πάρει η κυβέρνηση, οι οποιες, εαν δεν αλλάξει, θα είναι πάντα καθοδηγούμενες από εξωγενείς δρώντες...

 7. Λιογκος avatar
  Λιογκος 12/09/2012 11:14:02

  Μήπως τελικά μας εξωθούν στο να βγούμε στους δρόμους αρματωμένοι? Κύριε Βρούτση για τολμήστε....

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Λιογκος 12/09/2012 13:15:56

   Γιατί να μην τολμήσει; Πριν γίνει βουλευτής, ήταν μεγαλοσυνδικαλιστής της ΔΑΚΕ. Έβρεξε ποτέ κώκο για να πιάσει ψάρι, ώστε να ξέρει τι περνάνε οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα;

 8. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 12/09/2012 13:12:42

  Κύριοι μόλις διαπίστωσα οτι πρέπει να ξαναπαρακολουθήσω το μάθημα της αριθμητικής της τριτης και τετάρτης δημοτικού γιατί κάνω συνεχώς λάθος ολες τις πράξεις πρόσθεσης αφαίρεσης πολλαπλασιασμου και διαίρεσης.
  Ιδου και ο λόγος που ανακάλυψα την αμορφωσιά μου.
  H τροικα ζητά μειωση των δαπανων μισθοδοσιας μεσω απολύσεων
  Παιρνω το τετραδιο μου και γραφω
  εστω 100 οι υπαλληλοι που αμοιβονται με 1 ευρω και αρα κοστιζουν 100 στο κρατος
  απολυουμε τους 15 και μας μενουν 85 αρα κερδος 100-85= 15
  Εναλλακτικά η τροικα ζητα ως ισοδύναμο αυξηση του οριου ηλικιας συνταξιοδότησης στα 67 απο τα 65 που ειναι τωρα.
  Ξαναπαιρνω το τετραδιο και γραφω
  Εστω οτι οι παραπανω υπαλληλοι που μας κοστιζουν 100 δουλευαν 2 χρονια παραπανω για να φτασουν στα 67 αρα κόστος 100+100=200 αρα κανενα κέρδος.
  αν ομως διωχναμαι τους 15 (συμφωνα με το πρωτο σεναριο) θα μας κόστιζαν 85+85= 170 αρα κερδος 30.
  Πανω που ξεκίνησα για την επανεγγραφή μου στο δημοτικό για να μάθω την νεα αριθμητική που ανατρέπει τις παραπάνω προσθεφαιρέσεις συνειδητοποιησα οτι η τρόικα δεν μιλάει για αυξηση συνταξιοδότησης του οριου ηλικίας μόνο στον δημόσιο τομέα αλλα και στον ιδιωτικό.
  Δηλαδή ιδιωτικοι υπάλληλοι και επαγγελματίες να δουλεψουν 2 χρόνια παραπάνω για να πληρώσουν μεσω τις φορολογίας τους και των ασφαλιστικων εισφορών τους τους δημόσιους υπαλλήλους
  Και ρωτώ;
  Αυτή ειναι φιλελευθερη πολιτική ή ο ορισμος του σοσιαλκουμμουνισμού;
  Ορισμός του καπιταλισμού δεν είναι το επιπλέον κέρδος για να καλυφθούν τα ελλείμματα;
  Τελικά τι είναι η τρόικα; ενα συνοθυλευμα Σταλινομαοικων με αρκετή δόση απο θάτσερ για να καλύπτουν όλες τις πτυχές;

  • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
   Εμμανουήλ Πρόιος @ Χμμμμ 12/09/2012 13:34:45

   +1000!

  • tsechos avatar
   tsechos @ Χμμμμ 12/09/2012 17:29:11

   Εσύ είσαι πολύ μπερδεμένος φίλε.Να σε βοηθήσω λίγο λοιπόν στην αριθμητική.Ο θεμελιώδης νόμος του καπιταλισμού είναι Χ-Ε-Χ'.Το χρήμα Χ μετατρέπεται σε εμπόρευμα και αυτό μετατρέπεται σε αυξημένο χρήμα εμπεριέχοντας το κέρδος του καπιταλιστή απο την εργασία του εργάτη.Αυτό το άτιμο το Χ' θέλουν να μεγαλώσουν με όλα αυτά που κάνουν (Κ. Μάρξ, Μισθός,τιμή και κέρδος) .Άκουσε και το τραγουδάκι "Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος''.Ο Πέτρος, ο Γιόχαν κι ο Φράντς...

 9. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 12/09/2012 17:21:58

  Παιδια μη διαπραγματευοσαστε τοσο πολυ και δεν μπορεσουν οι τροικανοι το βραδυ να κοιμηθουν . Με το μαλακο.

 10. ano-kato avatar
  ano-kato 13/09/2012 03:10:35

  Σιγά τα αίματα εσύ!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.