#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/09/2010 19:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο πνεύμα των θέσεων Σαμαρά κινείται και το ΙΟΒΕΕκθεση κόλαφος για την ελληνική οικονομία και την πολιτική της κυβέρνησης, είναι αυτή του ΙΟΒΕ που δόθηκε σήμερα. Υπενθυμίζουμε μόνο ότι επικεφαλής του ΙΟΒΕ είναι ο “πράσινος” Γιάννης Στουρνάρας, οπότε αυτόματα η έκθεση παίρνει άλλη διάσταση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία των αναλυτών, αναμένεται για φέτος ανάπτυξη στο -3,5% ενώ η ανεργία θα φτάσει το 13,5%.

Τα πάντα στην αγορά εμφανίζονται διαλυμένα και σε ότι αφορά την οικονομία γενικότερα, το ΙΟΒΕ τονίζει ότι δύσκολα η Ελλάδα θα αποφύγει τη στάση πληρωμών ακόμη κι αν εφαρμοστεί το αισιόδοξο σενάριο το οποίο προβλέπει ύφεση 3,5%, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μέσω πώλησής της και άλλα μέτρα σοκ.

Κατά τα άλλα η έκθεση του ΙΟΒΕ επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις του Αντώνη Σαμαρά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έκθεση, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την Οικονομία:

-Το πρώτο σενάριο, το «σενάριο της ελπίδας» προβλέπει ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει, σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του Μνημονίου. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι θα επιτύχει την επιστροφή στις διεθνείς αγορές, διότι το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνει. Η πιθανότερη και λογικότερη έκβαση στην περίπτωση αυτή είναι η επέκταση του χρονικού ορίζοντα των δανείων που μας έχει χορηγήσει η «τρόικα».

-Το δεύτερο σενάριο, το «σενάριο της καταστροφής», οδηγεί σε «ακαριαίο» ή σε «αργό» «θάνατο». Και αυτό θα γίνει όταν η δημοσιονομική προσαρμογή δεν συνοδεύεται από διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «αντισώματα».

-Και το τρίτο σενάριο, το «σενάριο της σωτηρίας», προβλέπει ότι η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει τις πολιτικές του πρώτου σεναρίου και θα προχωρήσει ταυτόχρονα σε επιθετική πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης κρατικής περιουσίας.

Τα σενάρια αυτά οδηγούν στις ακόλουθες διαπιστώσεις, οι οποίες και διατυπώθηκαν έγκαιρα από τη Νέα Δημοκρατία:

1ον. Ο δανεισμός της χώρας με λογικούς όρους δεν είναι εξασφαλισμένος ακόμη και με την αισιόδοξη εκδοχή, αφού είναι γνωστή η εκτίμηση του Μνημονίου ότι, μετά από μία τετραετία ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί, από 115% του ΑΕΠ που ήταν το 2009, στο 145% το 2014.

2ον. Η πιθανότητα για επέκταση του χρονικού ορίζοντα των δανείων, αλλά και κάθε σκέψη για παράταση του Μνημονίου, 5 μήνες από την εφαρμογή του, επιβεβαιώνουν ότι το ακολουθούμενο μίγμα οικονομικής πολιτικής δεν αποτελεί το σωστό «θεραπευτικό σχήμα».

3ον. Η υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή (20% του ΑΕΠ σε μία πενταετία προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κατά 11% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο) επιβάλλεται να συνοδευθεί από μέτρα «τόνωσης» της αγοράς για την ανάκαμψη αρχικά, και την ανάπτυξη μεταγενέστερα της οικονομίας.

4ον. Επιβάλλεται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Πρόσφατα, ο κ. Πρωθυπουργός «ανακάλυψε» από την Αμερική την αξία της.

Κατά τα λοιπά, το ΙΟΒΕ βλέπει επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και βαθιά ύφεση και τονίζει αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση: “Η προσπάθεια για δημοσιονομική συστολή, είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή πλήθους μέτρων σε διάφορα επίπεδα, επηρεάζοντας αφενός το πραγματικό εισόδημα σε ευρείες κατηγορίες πολιτών, αφετέρου τη συνολική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας. Αποτέλεσμα είναι η σημαντική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, καθώς η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει αναπόφευκτα σε τροχιά ύφεσης. Καταγράφεται ωστόσο στο τρίμηνο αυτό σταθεροποίηση του κλίματος, γεγονός που ως ένα βαθμό υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα”.

Σε βιομηχανία, κατασκευές, κατανάλωση οι δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Το 72% των νοικοκυριών θεωρεί ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί στο επόμενο 12μηνο, ενώ σχεδόν τέσσερις στους πέντε καταναλωτές προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μειωμένο είναι και το ποσοστό όσων θέλουν να κάνουν αποταμίευση ενώ το 50% των καταναλωτών τονίζει ότι “μόλις που τα βγάζει πέρα”.

Κι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για ανάσταση της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 29/09/2010 20:01:27

  Η πεμπτουσία της προσέγγισης Σαμαρά είναι ότι αν δεν αλλάξει η ψυχολογία την κάτσαμε.

  Και το πρόβλημα με την αναλυση του ΙΟΒΕ είναι ότι συμβάλλει κι αυτό στην αρνητική ψυχολογία.

  Και ό,τι λένε, το λένε σε επίπεδο διασπιστώσεων. Λύσεις δεν έχουν να προτείνουν;

 2. perastikos avatar
  perastikos 29/09/2010 21:04:26

  Σωστος

 3. Nίκος Θ. avatar
  Nίκος Θ. 29/09/2010 22:16:34

  Επι τέλους ο κ. Στουρνάρας πλησιάζει "πλαγίως" τις διαπιστώσεις και θέσεις του Αντώνη Σαμαρά. Το ίδιο έκανε και ο υποψήφιος του Πασόκ για τη Δημαρχία της Αθήνας χθές. Ενας ένας αποκαλύπτονται. Και αυτό μας δίνει ικανοποίηση. Υστερα απ΄αυτά, μόνο οι λίγοι "απιστοι θωμάδες - βουλευτές" της Νέας Δημοκρατίας παραμένουν άφωνοι και μη ενεργοποιημένοι. Αντώνη Σαμαρά, δώσε τους την τελευταία ευκαιρία. Μετά έχεις τον λόγο και ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΠΕΛΕΚΥ.

 4. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 30/09/2010 00:02:50

  Λύθηκε το πρόβλημα του καθορισμού της ταξικής διάρθρωσης των (περισσότερων) σχολιαστών του antinews. Αφού συμπίμπτουν με τις αναλύσεις και τις επιδιώξεις του οργάνου του ΣΕΒ άρα είναι βιομήχανοι και αυτοί (το λιγότερο). Τουλάχιστον δεν είναι τραπεζίτες. Ρε φουκαράδες τουλάχιστον ο Σαμαράς είναι φύσει και θέσει αστική τάξη της Ελλάδας και αργά ή γρήγορα με τον ΣΕΒ και το ΙΟΒΕ θα καταλήξει. Εσείς τι χτυπιόσαστε για τα δεινά που επιφέρει το πασόκ στο λαό; Για τα ψηφαλάκια του; Και αποφασίστε ποιούς θα καλοπιάσετε για να κερδίσετε την εξουσία. Τους πολλούς (το λαό) ή τους βιομήχανους;

 5. deldio avatar
  deldio 30/09/2010 00:48:03

  Εντάξει, αφού αυτές τις μπούρδες τις λέει το ΙΟΒΕ αλλάζει το πράγμα. Το ΙΟΒΕ που χρηματοδοτείται από τον ΣΕΒ και είχε βγάλει στημένη "μελέτη" ότι με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα αυξανόταν το ΑΕΠ κατά 13%! Για τέτοιες μαλακίες συζητάμε. Στουρνάρας κλπ φωστήρες της οικονομικής επιστήμης.

 6. petros avatar
  petros 30/09/2010 00:53:45

  Μπορεί κάποιος να βρει και να αναδημοσιεύσει από τον Ελεύθερο Τύπο ένα χθεσινό ( ; ) άρθρο για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση 12 φόρους που σχετίζονται με τα ακίνητα ; Έψαξα στην αναζήτηση και δεν υπάρχει πουθενά στο διαδίκτυο.

 7. Thrapsorchis avatar
  Thrapsorchis 30/09/2010 11:48:37

  Πηγαίντε στο //techiechan.com/?p=537 ( χωρίς www ) για μία ενδελεχή ανάλυση των μελετών του ΙΟΒΕ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.