#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2009 13:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο μόνο που συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η άνοδος Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑΑύξηση της συσπείρωσης βλέπει η Ν.Δ. – Αμετάβλητο το σκηνικό, αντιτείνει το ΠΑΣΟΚ

Τον απόηχο των δύο τηλεοπτικών αναμετρήσεων επιχειρούν να αποτιμήσουν τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων, αναγνωρίζοντας ότι τα debate μπορούν, ενδεχομένως, να μεταβάλουν τάσεις, όχι όμως και να οδηγήσουν σε ανατροπή. Από όλα τα στρατόπεδα συστηνόταν πάντως, χθες, «υπομονή», καθώς σαφής εκτίμηση για την επίδραση των δύο τηλεοπτικών αναμετρήσεων και δη αυτής μεταξύ των κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες, ενώ ουδείς μπορεί να εκτιμήσει πώς θα λειτουργήσουν τα «εκλογικά ρεύματα» την τελευταία ημέρα πριν από τις κάλπες.

Στελέχη της Ρηγίλλης εμφανίζονταν χθες ικανοποιημένα, κρίνοντας ότι η εμφάνιση του κ. Κ. Καραμανλή στις δύο αναμετρήσεις εμπέδωσε το κεντρικό προεκλογικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας περί της κρισιμότητας των περιστάσεων και της απουσίας ξεκάθαρου πολιτικού λόγου εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου. Κομματικές πηγές έκαναν λόγο για ουσιαστική ενίσχυση της «ηγετικότητας» του πρωθυπουργού έναντι του κ. Παπανδρέου. Στον αντίποδα, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν, σαφώς, πιο επιφυλακτικά. Αναγνώριζαν μεν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής ήταν «καλύτερος στα σημεία» από τον ανταγωνιστή του, προσέθεταν ωστόσο ότι αυτή η εικόνα ενδεχομένως ισοσταθμίστηκε από τη σαφώς βελτιωμένη εικόνα του κ. Γ. Παπανδρέου σε σχέση με τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις του 2004 και του 2007.

Η Ρηγίλλης εξέφραζε χθες τη βεβαιότητα πως η εκλογική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι, την 4η Οκτωβρίου, σαφώς καλύτερη αυτής που εμφάνισαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η βεβαιότητα εδράζεται αφενός στην κινητοποίηση, τα επόμενα 24ωρα, όλων των κορυφαίων, αλλά και στο «ένστικτο επιβίωσης» των γαλάζιων ψηφοφόρων που τη «12η ώρα», όπως σημειώνει ο Γιάννης Λούλης, θα σπεύσουν να στηρίξουν το κόμμα.

Ικανοποιημένοι εμφανίζονταν και στην Ιπποκράτους, κρίνοντας θετική την παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου στα δύο debate. Εκτιμούσαν δε ότι, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν στη διάθεσή τους, ο κ. Παπανδρέου ήταν «καθαρός νικητής» στην αναμέτρηση με τον κ. Καραμανλή, ενώ στο debate μεταξύ των «6», τη Δευτέρα, υπήρξε σχεδόν ισοπαλία. Προσέθεταν, δε, ότι σε όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά, πλην της «ηγετικότητας», ο κ. Παπανδρέου υπερτερεί του κ. Καραμανλή, ενώ σημείωναν πως οι εκτιμήσεις θέλουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (ποσοστό άνω του 75%) να μην επηρεάζεται από το debate ως προς την ψήφο του.

Σε κάθε περίπτωση, Ιπποκράτους και Ρηγίλλης δεν αρνούνταν ότι η τηλεοπτική επίδοση του κ. Τσίπρα ενδεχομένως απομάκρυνε τον ΣΥΡΙΖΑ από τον εφιάλτη του ορίου της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (3%), ωστόσο οι προσεγγίσεις για την επίδραση στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού διίστανται. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «ψαλιδίσει» τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας αμφίβολη την πράσινη αυτοδυναμία που, την Παρασκευή, προεξοφλούσαν οι δημοσκοπήσεις. Στο ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, θεωρούσαν ότι ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ επ' ουδενί δεν μπορεί να επηρεάσει τις τάσεις που έχουν ήδη καταγραφεί.

Στους «κερδισμένους» των debate καταγράφονται, από τα κομματικά επιτελεία, και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Απαντες προεξοφλούσαν χθες ότι η εμφάνιση του Νίκου Χρυσόγελου θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών του κόμματος, χωρίς όμως να επιτύχει υπέρβαση του 3% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή. Υπό αυτή την έννοια, ακόμη κι αν αλιεύσουν ψήφους από το πρώτο κόμμα, δεν αποκλείεται τελικά να «λειτουργήσουν υπέρ του», καθώς ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού των εκτός Βουλής κομμάτων περιορίζει τον πήχυ της αυτοδυναμίας.

 (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100070_24/09/2009_330600

ΣΧΟΛΙΑ

 1. qwert avatar
  qwert 24/09/2009 14:00:20

  Τα δύο σαφή στοιχεία: άνοδος Συριζα στα όρια του 4%, πτώση ΛΑΟΣ κάτω του 5%.
  Τα δύο ανεπιβεβαίωτα στοιχεία: μικρή συσπείρωση ΝΔ, στασιμότητα Πασοκ.
  σε κάθε περίπτωση η μόνη αξιόπιστη βάση είναι οι ευρωεκλογές 2009.
  Πολύ κρίσιμο στοιχείο ενδεχόμενη άνοδος των Οικολόγων, οι οποίοι δεν πρόκειται να μπουν στη Βουλή αλλά με άνοδο στο 2,5% μειώνουν στο 40,5% το μέτρο αυτοδυναμίας, πράγμα ως φαίνεται εφικτό.

  • qwert avatar
   qwert @ qwert 24/09/2009 15:26:02

   διόρθωση: μικρή επανασυσπείρωση ΝΔ..

 2. user avatar
  user 24/09/2009 14:16:13

  http://emprosdrama.blogspot.com/2009/09/blog-post_9467.html
  Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα από τις τρεις έρευνες που ξεκίνησαν χθές και συμπεριλαμβάνουν και τα δύο de bate και θα παραδοθούν σήμερα μέχρι τις 11 το πρωί σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.


  Προκύπτει μια αύξηση της συσπείρωσης της Ν.Δ. που ξεπερνά τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό κατεγράφη και στην χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη όπου το πλήθος, ο ενθουσιασμός και ο παλμός της συγκέντρωσης θύμιζαν εκλογές του 2000 και του 2004!


  Ο Καραμανλής φαίνεται ότι κατάφερε να κάνει ένα πρώτο καλό μασάζ στους Νεοδημοκράτες, με αποτέλεσμα οι οργανώσεις του κόμματος να επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν πολιτικές συγκεντρώσεις.


  Το ηθικό των ΝΔτων έχει ανέβει κατακόρυφα!


  Από κει και πέρα και πάντα σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, καταγράφεται αύξηση ΚΑΙ στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.


  Λένε μάλιστα ότι ο Τσίπρας κατάφερε να επαναφέρει ένα ποσοστό ψηφοφόρων του κόμματός του, που δήλωναν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.


  Ο Παπανδρέου και παρόλη την εξοργιστική στήριξη των ΜΜΕ δεν φαίνεται να έχει κερδίσει κάτι από την αναμέτρηση της Δευτέρας .


  Στους χαμένους των debate είναι και ο Καρατζαφέρης, αφού όπως φαίνεται δεν έχει κερδίσει κάτι από την αναμέτρηση της Δευτέρας.


  Στη Ρηγίλλης περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ανάλογα μ' αυτά θα καθορίσουν και την καμπάνια τους από δω και πέρα..

 3. aris53m avatar
  aris53m 24/09/2009 21:37:47

  τον είδα τον μικρό και μου άρεσε (καμμία σχέση με την πεταλούδα που πετούσε από ... "λουλούδι" σε "λουλούδι")

  i might reconsider me decision for the 4th :)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.