#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2010 14:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο μαγκανοπήγαδο μέχρι το 2012Αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα εμπεριέχει νέα έκθεση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει πριν από το τέλος του 2012 θέτοντας μάλιστα ως προϋπόθεση ότι θα εφαρμοσθούν στο ακέραιο όσα ορίζονται στο Μνημόνιο που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως ο πληθωρισμός πρέπει να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα χαμηλότερα  από τον μέσο κοινοτικό όρο (1,5%), προκειμένου να ανακτήσει η Ελλάδα γρήγορα ανταγωνιστικότητα τιμών.

Προς τον σκοπό αυτό προτείνεται μείωση της εσωτερικής ζήτησης, μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής και των προσπαθειών για μείωση μισθών και συντάξεων, μαζί με τον περιορισμό των δαπανών στην οικονομία.

Προστίθεται ακόμη ότι με αυτήν την έννοια είναι ουσιαστικό να καταπολεμηθούν ολιγοπωλιακές δομές, να υπάρξει απελευθέρωση των δικτύων μεταφορών και ενέργειας, αλλά και ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται πως οι διαρθρωτικές αλλαγές, μολονότι θα έχουν θετική επίδραση, θα πάρουν αρκετά χρόνια για να δείξουν την επίδρασή τους στην οικονομία.

Κατά την Κομισιόν, όλα τα δημοσιονομικά μέτρα έχουν προγραμματισθεί για το διάστημα μέχρι και το 2012, με στόχο το έλλειμμα να περιορισθεί σημαντικά κάτω από το 3% έως το 2014. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση από κει και μετά, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει να έχει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να καταφέρει να μειώσει το ύψος του δημοσίου χρέους της.

Για τον τραπεζικό τομέα, η Κομισιόν επισημαίνει πως αυτός αντιμετωπίζει προκλήσεις- κι είναι εκτεθειμένος σε κινδύνους τόσο στο σκέλος της ρευστότητας όσο και του δανεισμού. Σημειώνει, ωστόσο, ότι όλες οι επιδόσεις του κλάδου θα εξαρτηθούν από τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίδει ιδιαίτερη έμφαση «στην προσαρμογή τιμών και μισθών», σημειώνοντας πως οι αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων αυξήθηκαν δυσανάλογα με των άλλων Ευρωπαίων την τελευταία δεκαετία, αλλά και δυσανάλογα με την παραγωγικότητα.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ρητά, «αντίστοιχα και με τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι ώστε να επιτρέψουν τον περιορισμό του κόστους για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο».

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κικη avatar
    Κικη 28/07/2010 17:34:55

    Ναι και αμα πεθανουμε οι συνταξιουχοι - που παναθεμα τους ζουν πολυ,ρηση του Λοβερδου σε τηλεοπτικη συνεντευξη-δεν θα εχουν να πληρωνουν και συνταξεις.
    Να φυγουνε και ευρωπαιοι να πανε αλλου με αυτα τα μυαλα που κουβαλανε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.