10/05/2008 19:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο δρόμο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και άλλος ΣΥΡΙΖΑ

Και ο ΣΥΡΙΖΑ παραρτήματος του Υμηττού στο δρόμο των άλλων συνιστωσών ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΚΟΚΚΙΝΟ και Διεθνιστική Εργατική Αριστερά . Οργανώνει στις 17 Μαΐου 2008 εκδρομή στα Σκόπια (τα οποία αποκαλεί ήδη «Μακεδονία») όπου θα συμμετάσχει σε δημόσια και ανοιχτή εκδήλωση της ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, «για να συνομιλήσουμε και να διαδηλώσουμε εναντίον των εθνικισμών, εναντίον της προγονολατρείας, εναντίον του μιλιταρισμού, για κοινωνική δικαιοσύνη και για την προστασία του περιβάλλοντος».
Στο σχετικό κείμενο της ιστοσελίδας μεταξύ άλλων:
- Ζητάνε τον «αυτοκαθορισμό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας»
- Απορρίπτουν «την προγονολατρεία που δημιουργεί εθνικισμούς βασισμένους σε πολεμικά πρότυπα και φιγούρες, και εμπνεόμαστε από άλλους προγόνους, που πριν επίσης δυόμισι χιλιάδες χρόνια αντιστάθηκαν στους τότε διαρκείς πολέμους, όπως μας δείχνει το έργο Αχαρνής του δραματουργού Αριστοφάνη».
- Ζητάνε επίσης «την αναγνώριση των μειονοτήτων στην Ελλάδα» καθώς και «την αναγνώριση και την προστασία των γλωσσών των δύο χωρών, των επισήμων και των μειονοτικών»
Και όχι μόνο αποφάσισαν ήδη υπερ της ονομασίας «Μακεδονία» αλλά κάνουν και χιούμορ με το σκοπιανό χαρτονόμισμα αναπαράγοντας κύκλους των Σκοπίων.
Αλλά τι να πεις για μια πολιτική οργάνωση που αποφεύγει ακόμα και να αναφέρει το όνομα του Αλέξανδρου και τον θεωρεί μια ακόμα ιστορική φιγούρα (!!!)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σπύρος avatar
  Σπύρος 10/05/2008 19:47:48

  Υποθέτω πάνε για να καταγγείλουν τούς κατασκευασμένους προγόνους τών Σκοπιανών στά πλαίσια τής ΄καταδίκης τής προγονολατρείας΄.
  Καλό Ταξίδι..
  Και τού χρόνου εκδρομή στον Λευκό Οικο ...
  Θα τούς περιμένει ο Φρίντ με ανοικτές αγκάλες.
  Φαιο-ρόζ ιστορίες γιά γέλια και γιά κλάματα...
  Ποιά Μ.Κ.Ο. τούς επιδοτεί ρέ παιδιά,γιατί σκέπτομαι να κάνω και εγώ ένα ταξιδάκι κατά τον Ιούλιο....

 2. LEON avatar
  LEON 10/05/2008 20:04:05

  Μά είναι γνωστή ΜΚΟ..οί Τ.Χ.Σ...Τουρίστες Χωρίς Σύνορα...

 3. Σιωπηλος avatar
  Σιωπηλος 10/05/2008 20:36:27

  Θλιβεροί.

 4. thanos avatar
  thanos 10/05/2008 20:54:24

  ....Kai molis ftasoun ekei tha tous poune "Vre kalwsta ta paidia.."

 5. Σπύρος avatar
  Σπύρος 10/05/2008 21:21:57

  Το σχόλιο 7 τόχουμε ξαναδεί αυτούσιο.
  Καλά δεν αλλάζετε κανένα κόμμα τουλάχιστον έτσι για να φαίνεται οτι υπάρχει κάποια πρωτοτυπία και δέν είναι φέϊγ-βολάν............

 6. Σπύρος avatar
  Σπύρος 10/05/2008 21:22:51

  Και τά περί παράνοιας στην Ελλάδα,επιστρέφονται αυτούσια σέ αυτούς πού επιθυμούν να ξεπουλήσουν την χώρα τους.

 7. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 10/05/2008 21:46:57

  Τελικά πότε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ? Τώρα με αυτή την αφίσα, ή στη διαδήλωση του 92 Macedonia is only Greek
  Αυτή την "πλήν Λακεδαιμονίων"???

 8. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 10/05/2008 22:39:59

  Μόνο που τα μακεδονικά που διδάχτηκαν στο σχολείο ήταν στην πραγματικότητα βουλγάρικα...

 9. Σπύρος avatar
  Σπύρος 10/05/2008 23:23:56

  Bουλγάρικα τής Δυτικής Βουλγαρίας(απο την περιοχή Περλεπέ)μέ δάνειες λέξεις απο Σερβία και άλλες βαλκανικές χώρες...
  Κανανε ένα τουρλού και ταϊσανε το πόπολο και έφτασε το abecedar μέχρις τον Αριστοτέλη.
  Με abecedar διδάχτηκε ο Αλέξανδρος..
  Τι τά θέμε και τά λέμε τώρα?
  Αφού το λένε οι Συριζαίοι Υμητού έτσι θάναι...
  Εχει και καθαρό αέρα εκεί οπότε μάλλον δίκιο θάχουν..
  Υ.Γ.
  Το τσιγκολελέτα που θα τραγουδάνε στην εκδρομή τά ΄Χαρούμενα Παιδιά΄νά το πάνε μεταφρασμενο στά ΄Μακεδονίτικα΄μην χάσει ο πολιτισμός....

 10. ntinos avatar
  ntinos 10/05/2008 23:50:55

  "Κανείς σοβαρός ιστορικός -που δεν θέτει εαυτόν στην υπηρεσία της εθνικής προπαγάνδας της χώρας του- δεν αμφισβητεί την ύπαρξη μακεδονικού έθνους (δηλαδή μακεδονικής εθνικής συνείδησης) πολύ πριν από τη συγκρότηση της ομόσπονδης σοσιαλιστικής «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Οι υπερβολές και η «αλεξανδρολαγνεία» θεωρητικών ή προπαγανδιστών του μακεδονικού εθνικισμού (όπως συμβαίνει σε όλους τους εθνικισμούς, του ελληνικού πρωταγωνιστούντος) δεν πρέπει να αποτελούν εκ του πονηρού τέχνασμα των Ελλήνων εθνικιστών για να αρνούνται την ύπαρξη μακεδονικού έθνους..."

 11. Σπύρος avatar
  Σπύρος 10/05/2008 23:59:20

  Μπούχαχαχαχαχαχαχα.
  Ο Μανδραβέλης ή ο Μιχας τά γράφουν αυτά.??
  Πάω να κρυφτώ ..
  Μας λένε οι ΄εκδρομείς΄ εθνικιστές...
  Υ.Γ.
  Αληθεια σε τι χαρτί γράφουν τις προκηρύξεις τους??
  Σε εκεινο το φαιοκίτρινο που δανείζονταν απο την Σκιντέϊα τού Τσαουσέσκου ??
  Ετσι δεν έβγαινε η ΄Αυγούλα΄??
  Eυρωκομμουνιστικά ,δωρεά τού Νικολάε..
  Να τραγουδήσουν την τσιγκολελέτα στά ΄Αρχαια Μακεδονικά΄ και να θυμηθούν αντάμα-πουσαι βρε Κυρκο-τά κοινά προχριστιανικά ήθη καί έθιμα τών προγόνων τους...

 12. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/05/2008 00:50:36

  Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως: "H ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΗ του ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ", by The Prophetic Gangsters

  "ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ & ΔΥΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

  Kυρίαρχο ρόλο στην παραπληροφόρηση παίζει η ψευδεπίγραφη προπαγανδιστική εκστρατεία ενάντια στον ΕΘΝΙΣΜΟ. Bάζοντας στη θέση τού εθνισμού που δεν είναι και τόσο εύκολος αντίπαλος για τους θεωρητικούς μας, τον ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ που λόγω της αρνητικής παραδήλωσης του όρου είναι παιχνιδάκι, επιτυγχάνουν εύκολα μ’ αυτήν την ταχυδακτυλουργία διπλό στόχο. Aπ’ τη μια εξουδετερώνουν τον κύριο εχθρό τους τον ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ μέσω της συκοφαντίας κι απ’ την άλλη αποσιωπούν έντεχνα έναν άλλο ανελέητο εθνικισμό, του οποίου η χώρα είναι θύμα ..

  Aποσιωπάται επιμελώς το γεγονός ότι η κύρια συνιστώσα του εθνικισμού των Δυτικών μεγάλων δυνάμεων είναι οι ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ θεωρίες στις οποίες βασίστηκε η ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ και μετέπειτα ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ. Tόσο η βρετανική όσο και η γαλλική αποικιοκρατία θεμελιώθηκαν θεωρητικά με την εφαρμογή της Δαρβινικής Θεωρίας της φύσης στα έθνη και στις κοινωνίες: H ε ξ ά λ ε ι ψ η των καθυστερημένων λαών από τους προηγμένους είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ και προς το σ υ μ φ έ ρ ο ν της ανθρωπότητας.

  Eτσι στα τέλη του προηγούμενου αιώνα ο Γάλλος πρωθυπουργός Zιλ Φερί που με τα σημερινά κριτήρια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δημοκράτης, κεντροαριστερός εκσυγχρονιστής, δήλωνε καθαρά: «Οι ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΦΥΛΕΣ έχουν ένα δικαίωμα απέναντι στις κ α τ ώ τ ε ρ ε ς φυλές, ένα δικαίωμα που μετατρέπεται σε καθήκον. ΓΙΑΤΙ έχουν καθήκον να εκπολιτίσουν τις κατώτερες φυλές», (σ.σ. Ιράκ). Eνώ ο πατριάρχης του βρετανικού ιμπεριαλισμού Nτισραέλι μιλούσε για ΕΘΝΗ-ΑΡΧΟΝΤΕΣ που λόγω της αρετής τους, προορίζονται να επεκταθούν σε όλο τον κόσμο.
  Δηλαδή τα ανώτερα έθνη έχουν το δικαίωμα στη ΣΦΑΓΗ των καθυστερημένων για να τα ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΟΥΝ. Δεν είναι περίεργο που τόσο ο ιταλικός φασισμός όσο και ο γερμανικός ναζισμός γεννήθηκαν φυσιολογικά από τέτοιες θεωρίες.

  H αναπτυσσόμενη όμως σήμερα ξενοφοβία στη χώρα μας .. είναι διαφορετικού τύπου ποιοτικά και ποσοτικά από τον πάρα πάνω δυτικό ρατσιστικό εθνικισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Eλληνες δεν είναι ρατσιστές εξ ορισμού (λόγω φιλοξενίας κ.λπ.). H διαφορά δεν είναι ΟΥΤΕ βιολογικού ΟΥΤΕ θρησκευτικού, ΟΥΤΕ πολιτισμικού χαρακτήρα α λ λ ά ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ, (σ.σ. Ιστορία = Γνώση).

  Στην Eλλάδα ΔΕΝ υπάρχει συναίνεση για το πάρα πάνω δικαίωμα στον «εκπολιτισμό» των οικονομικά καθυστερημένων χωρών, γ ι α τ ί στη σύγχρονη εποχή των δύο τελευταίων αιώνων η Eλλάδα δεν είχε αποικιοκρατική ή ιμπεριαλιστική πολιτική ενώ α ν τ ί θ ε τ α υπήρξε η ίδια θύμα αλλεπάλληλων ξένων επεμβάσεων. H πολιτική κουλτούρα της που πηγάζει απ’ τους λαϊκούς αγώνες της πρόσφατης ΙΣΤΟΡΙΑΣ είναι διαφορετική. Aυτός είναι ο λόγος της απομόνωσης της Eλλάδας στα ζητήματα των εξωτερικών στρατιωτικών επεμβάσεων. (Aς μην ξεχνάμε ότι ακόμη και οι μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Bέλγιο, η Ολλανδία, η Iσπανία και η Πορτογαλία είχαν σημαντική αποικιοκρατική δράση.) Eτσι στη ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ στις δυτικές χώρες υ π έ ρ των στρατιωτικών επεμβάσεων ¬ στα Φόκλαντ, στο Iράκ, στην πρώην Γιουγκοσλαβία κλπ αντιπαρατίθεται στη χώρα μας η συναίνεση ε ν ά ν τ ι α στις επεμβάσεις.

  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ & ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

  H σημερινή π α γ κ ο σ μ ι ο π ο ί η σ η δεν σημαίνει ΟΥΤΕ κατάργηση του Kράτους-Eθνους, ΟΥΤΕ οικουμενικότητα, ΟΥΤΕ διεθνισμό, όπως άλλωστε και διεθνισμός δεν σημαίνει άρνηση του ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ.. Eιδικά για τις σημερινές HΠA η παγκόσμια στρατηγική τους εντάσσεται απόλυτα στα πλαίσια των κλασικών δυτικών ρατσιστικών εθνικισμών που αναφέραμε .. Tο ρατσιστικό χαρακτήρα άλλωστε τον δείχνει καθαρά η επίσημη αμερικάνικη θεωρία του r o g u e s t a t e s (κράτη αλήτες) που δεν είναι παρά απλοϊκή παραλλαγή της αποικιοκρατικής θεωρίας του ΕΘΝΟΥΣ-ΑΡΧΟΝΤΑΣ..

  A μ ε ρ ι κ ά ν ι κ ο ς ε θ ν ι κ ι σ μ ό ς τέλος είναι να θέλεις να γίνεις κύριος του AΙΓΑΙΟΥ για να ελέγχεις τους δρόμους μεταφοράς του πετρελαίου της MΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Aυτός ο αναβαθμισμένος ρόλος έχει ανατεθεί για την Mέση Aνατολή στην TΟΥΡΚΙΑ (σσ. Βοσνία, Αλβανία, Κοσυφοπέδιο είναι υπό τον "προστασία" της) και το IΣΡΑΗΛ ..

  Συχνά προβάλεται η άποψη, σαν π ρ ο φ α ν ή ς και ε ύ λ ο γ η και άρα ΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΙΜΗ ότι είναι απαράδεκτο ν’ αμφισβητείται ο πατριωτισμός ορισμένων ή να κατηγορούνται για μειοδοσία ορισμένοι πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες κλπ. H θέση αυτή παρ’ ότι και παλαιότερα αμφισβητήσιμη για την Eλλάδα, σήμερα είναι νεκρή ΛΟΓΩ της π α γ κ ο σ μ ι ο π ο ί η σ η ς και της αναγόρευσης της επένδυσης και του επενδυτή (δηλαδή καπιταλιστή) σε ΥΠΕΡΤΑΤΗ αξία, τον οποίο καμία εξωοικονομική δύναμη δεν έχει δικαίωμα ν’ αγγίξει ..

  Kατανοούμε τώρα το λόγο του συνεχούς παραμυθιάσματος του κόσμου σχετικά με τα «ΕΘΝΙΚΑ» θέματα. Tη χλεύη ενάντια στον ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ που παρουσιάζεται σ α ν εθνικισμός, την ψιμυθίωση (σ.σ. μακιγιάζ) της μειοδοσίας. Tην πρωτοφανή αυτή ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ από τους μηχανισμούς έμμεσης βίας πούναι τα MME αφού το ΨΕΜΑ ο ΔΟΛΟΣ και η ΑΠΑΤΗ είναι έμμεση βία. Tον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούν σήμερα στα MME οι ιδιοκτήτες τους εφοπλιστές και άλλοι μεγαλοκαπιταλιστές ..

  H ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΗ του ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ όμως ΕΙΝΑΙ αρκετά ΒΑΡΙΑ…,

  «Ε.Ο. 17 ΝΟΕΜΒΡΗ» (!;!;!) , Αθήνα, Απρίλης 1998″, «Οι προκηρύξεις», εκδ. Κάκτος, σελ. 801- 815, (Εθνικισμός, εθνισμός, πατριωτισμός και ΜΜΕ- Στάζι + FBI + CIA + KGB)

  Επιμύθιον

  «Ο καθένας είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ γι’ αυτά που ΛΕΕΙ, για το π ώ ς τα λέει, γι’ αυτά που ΠΡΑΤΤΕΙ, για το π ώ ς το πράττει και συνεπώς το μόνο που μπορεί να αιτιάται είναι τον ίδιο του τον εαυτό»,

  Επαναστατική Οργάνωση 17 ΝΟΕΜΒΡΗ, Αθήνα 31-3-95, (ό.α. σελ. 781- 786, -Απάντηση στον Φυντανίδη και την «Ε»)


  ΥΓ. Δεν πιστεύω να είναι κανένας πιο αριστερός από την 17Ν, -ε, "Σοράκια"; (που λέει κι ο Σπύρος);

  Φοβερή, πάντως, αυτή η 17Ν! Όποτε "σκάει" κάποιο ζήτημα πολιτικό ή οικονομικό, διεθνές ή εθνικό, κοιτάζω τι λέγαν, ΤΟΤΕ, και παθαίνω πλάκα! Τα αληθινά ΑΡΧΕΙΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ είναι, για την Μεταπολίτευση. Μπράβο τους! για ...λήσταρχοι, καλά τα καταφέρανε!

 13. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/05/2008 00:53:44

  «Ο άνθρωπος είναι, κατά βάθος, λογικός και η αλήθεια, όσο πικρή ή ξαφνική κι αν είναι, είναι σεβαστή. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να την παραβλέψη. Και τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι Έλληνες ανακαλύπτουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυτήν την αλήθεια. Αυτό αρκεί. ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΑΝ οι Έλληνες μάθουν την ΙΣΤΟΡΙΑ τους και αντιληφθούν το ποιοί είναι στην πραγματικότητα.

  Όσο για το μέγεθος της χώρας αυτής και τον πληθυσμό, πιστεύουμε πως δεν έχει τόση σημασία. Ένα είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδος, στο οποίο καμμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί ν’ αντισταθή. Κι αυτό είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, η θεϊκή μαθηματική γλώσσα του Ιαπετού, του Θείου Λόγου. ΛΟΓΟΣ σημαίνει λογική και αλήθεια. Και Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ!», Αθ. Αγγελόπουλος, «Νέο Λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», Ελεύθερη Σκέψις

 14. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/05/2008 01:00:22

  ΑΛΗΘΙΝΟ = ΕΘΝΙΚΟ

  "Τούτοι εδώ οι χωριάτες μιλάνε μια γλώσσα που την καταλαβαίνουν κι οι Σέρβοι κι οι Βουργάροι. Τους πρώτους τους μισούν γιατί τους πιλατεύουν και τους μεταχειρίζουνται για Βουργάρους. Και τους Βουργάρους τους μισούν γιατί πήραν τα παιδιά τους στον πόλεμο. Εμάς τους Ρωμιούς μας δέχουνται με κάποια συμπαθητικιά περιέργεια, μόνο και μόνο γιατί είμαστε οι γνήσιοι υποταχτικοί του Πατρίκ, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριάρχη. Η ιδέα του Πατριαρχείου απλώνεται ακόμα, τυλιγμένη μέσα σε μια μυστικοπάθεια πολύ παράξενη, πάνου σε τούτον τον απλοϊκό χριστιανικό κόσμο. Ύστερα είναι και οι τάφοι των προεστών και των παπάδων τους που ‘ναι σκαλισμένοι με τα ιερά και μυστηριώδικα ελληνικά γράμματα. Τα ίδια γράμματα είναι γραμμένα πάνου στα παλιά σκεβρωμένα κονίσματά τους, γύρω απ’ τ’ άγρια ασκητικά κεφάλια των αγίων του Βυζαντίου και μέσα στα κιτρινισμένα Βαγγέλια. Μολαταύτα δε θέλουν να ‘ναι μήτε Μπουλγκάρ μήτε Σρρπ (= Σέρβοι) μήτε Γκρρτς (= Έλληνες). Μονάχα Μακεντών ορτοντόξ”, Στρατής Μυριβήλης, "Η ζωή εν τάφω", σελ. 301, 304-305, .


  "Ήταν ένα κράμα όλων των βαλκανικών εθνικοτήτων τότε η Μακεδονία. Έλληνες, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Αλβανοί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, ζούσαν φύρδην-μίγδην κάτω από τον βαρύ ζυγό των Τούρκων.

  Η γλώσσα τους ήταν η ίδια, μακεδονίτικη, ένα κράμα και αυτή από σλαβικά και ελληνικά, ανακατωμένα με λέξεις τούρκικες.
  Όπως και στα Βυζαντινά χρόνια, οι πληθυσμοί ήταν ανακατωμένοι τόσο, που δύσκολα χώριζες Έλληνα από Βούλγαρο - τις δύο φυλές που κυριαρχούσαν. Εθνική συνείδηση είχαν την μακεδονική μονάχα.

  Όταν όμως οι Βούλγαροι κήρυξαν την εκκλησιαστική τους ανεξαρτησία, και αναγνωρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη αρχηγός της βουλγάρικης εκκλησίας ο Έξαρχος αντί του Πατριάρχη, και όταν η σύνοδος του 1872 κήρυξε σχισματικούς τους Βούλγαρους, χωρίστηκε η Μακεδονία σε Πατριαρχικούς Έλληνες κι Εξαρχικούς Βούλγαρους, χωρίστηκαν και οι συντοπίτες, οι συγχωρίτες - ακόμα και οι οικογένειες”, Πηνελόπη Δέλτα, “Στα Μυστικά του Βάλτου”, σελ. 44

 15. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 01:19:04

  Ρε την 17 Ν.
  Στην υπηρεσία τών ΄φωταδιστών΄και αυτή..
  Την μιά το ΛΑΟΣ την άλλη η 17Ν ετοιμες οι ρετσινιές απο τούς κυρ-Πάσχους αυτής τής χώρας.

 16. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/05/2008 01:37:58

  Σπύρο,
  για τα Σοράκια και τον ΛΑΟΣ μπορεί να λες ό,τι θες. Για την 17Ν, να πλένεις το στόμα σου πρώτα.

 17. κάποιος avatar
  κάποιος 11/05/2008 09:20:54

  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ (ECRI)

  Τρίτη Εκθεση για την Ελλάδα
  της 5ης Δεκεμβρίου 2003

  Στρασβούργο, 8 Ιουνίου 2004

  http://www.coe.int/T/E/human_rights/Ecri/1-ECRI/2-Country-by-country_approach/Greece/3e_rapport_Gr%E8ce_grec.pdf


  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

  - Μακεδόνες και άλλες μειονοτικές ομάδες

  80. Στην δεύτερή της έκθεση η ECRI ενεθάρρυνε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι όλες οι ομάδες στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Μακεδόνων και των Τούρκων, θα εδύναντο να ασκούν τα δικαιώματά τους ως προς την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες δικαίου.

  81. Η ECRI σημειώνει ότι οι Ελληνικές αρχές είναι περισσότερο έτοιμες να αναγνωρίσουν την ύπαρξη μειονοτικών ομάδων στην Ελλάδα, όπως οι Πομάκοι και οι Ρομά, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι ομάδες αυτές έχουν άλλη μητρική γλώσσα από την Ελληνική. Εντούτοις άλλες ομάδες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως για παράδειγμα οι Μακεδόνες και οι Τούρκοι. Ακόμη και σήμερα, άτομα που επιθυμούν να εκφράσουν την Μακεδονική, την Τουρκική ή άλλη ταυτότητα επισύρουν την εχθρότητα του πληθυσμού. Είναι στόχοι προκαταλήψεων και στερεοτύπων, και ενίοτε αντιμετωπίζουν διακρίσεις, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας. Στην απόφασή του της 10ης Ιουλίου 1998, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε στην υπόθεση Σιδηρόπουλου και άλλων κατά της Ελλάδος ότι η άρνηση εγγραφής του σωματείου «Σπίτι Μακεδονικού Πολιτισμού» αποτελούσε παρεμπόδιση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι όπως αυτή διασφαλίζεται από το Αρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η ECRI αποδοκιμάζει το γεγονός ότι μετά παρέλευση πενταετίας από την εν λόγω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο σύνδεσμος ακόμη δεν έχει εγγραφεί παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις που έχουν κάνει τα μέλη του. Η ECRI σημειώνει ότι παρόμοιες υποθέσεις ευρίσκονται ενώπιον των Ελληνικών δικαστηρίων ως προς την εγγραφή σωματείων των οποίων ο τίτλος περιλαμβάνει το επίθετο «Τουρκικό».

  82. Η ECRI υπογραμμίζει ότι οι αρχές πραγματοποίησαν ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης με το άνοιγμα των συνόρων για λίγες ημέρες κατά το θέρος του 2003 σε άτομα Μακεδονικής καταγωγής που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα κατά τον εμφύλιο πόλεμο όταν οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήταν παρά παιδιά. Ωστόσο η ECRI αποδοκιμάζει το γεγονός ότι δεν δόθηκε άδεια εισόδου στο Ελληνικό έδαφος σε άτομα με διαβατήρια όπου το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας τους στην Ελλάδα ήταν γραμμένο στην Μακεδονική και όχι στην Ελληνική του μορφή.

  83. Η ECRI σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι της Μακεδονικής κοινότητας έχουν ζητήσει από τις αρχές να αναγνωρίσουν το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό, καθώς και την ύπαρξη Μακεδονικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα. Επίσης έχουν ζητήσει την κύρωση της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων και του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες, θεωρώντας ότι αυτό το βήμα θα βελτίωνε την κατάστασή τους στην Ελλάδα.

  Συστάσεις:

  84. Η ECRI ενθαρρύνει τις Ελληνικές αρχές να λάβουν περαιτέρω μέτρα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης των μελών των Μακεδονικών και Τουρκικών κοινοτήτων που ζουν στην Ελλάδα. Χαιρετίζει την χειρονομία συμφιλίωσης στην οποία προέβησαν οι Ελληνικές αρχές προς τους Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας πρόσφυγες από τον εμφύλιο πόλεμο, ενώ τις ενθαρρύνει έντονα να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερη πρόοδο στην κατεύθυνση αυτή με τρόπο που δεν θα προβαίνει σε διακρίσεις.

  85. Η ECRI επίσης συνιστά στις Ελληνικές αρχές να εξετάσουν εκ του σύνεγγυς τις αιτιάσεις περί διακρίσεων και πράξεων μισαλλοδοξίας κατά των Μακεδόνων, Τούρκων και άλλων, και να λάβουν μέτρα για την δέουσα τιμωρία τέτοιων ενεργειών.

  86. Η ECRI συνιστά έντονα στις Ελληνικές αρχές να ανοίξουν διάλογο με τους εκπροσώπους των Μακεδόνων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στις εντάσεις που σημειώνονται μεταξύ αυτής της ομάδας και των αρχών, καθώς και μεταξύ της ομάδας και του γενικότερου πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η συνύπαρξη με αμοιβαίο σεβασμό προς το συμφέρον όλων.


  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΗΣ 3ΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ECRI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  Η αναφορά του κειμένου της Εκθέσεως στην «μακεδονική» μειονότητα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι εσφαλμένη.

  Πράγματι, 2.500.000 Έλληνες που διαβιούν στην Ελληνική Μακεδονία αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Η χρήση του όρου «Μακεδονική» μειονότητα από έναν μικρό αριθμό Ελλήνων της Βορείου Ελλάδος, που ομιλούν ένα σλαβικό ιδίωμα, αντιποιείται το όνομα και την ταυτότητα της ανωτέρω ευρείας πλειονότητας των Ελλήνων Μακεδόνων. Δημιουργεί, επίσης, σοβαρά προβλήματα στις Ελληνικές Αρχές, καθώς ο οποιοσδήποτε επίσημος αυτοπροσδιορισμός μιας τέτοιας ομάδος ενδέχεται να δημιουργήσει σύγχυση και να οδηγήσει στην διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος.

  Επιπλέον, δεν υφίσταται κανένας κανόνας του διεθνούς δικαίου που υποχρεώνει τα Κράτη να αναγνωρίζουν επισήμως την ύπαρξη μειονοτήτων, με βάση και μόνο το κριτήριο ότι ένας μικρός αριθμός πολιτών ομιλεί ένα δεύτερο ιδίωμα. Τα Κράτη είναι σε καλύτερη θέση να εκτιμούν πότε μια ορισμένη ομάδα πληροί τα κριτήρια για την επίσημη αναγνώρισή της ως μειονότητα. Εντούτοις, ακόμα και εν τη απουσία μιας τέτοιας αναγνώρισης, τα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες αυτών των ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας εκφράσεως όπως και των αρχών της ισότητας και της μη – διάκρισης.

  Επιπλέον, όσον αφορά στην υπόθεση Σιδηρόπουλου κατά της Ελλάδος (παρ.80 της Έκθεσης), οι Ελληνικές Αρχές θα ήθελαν να επιστήσουν την προσοχή των μελών της ECRI στο γεγονός ότι η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ έχει υιοθετήσει την Τελική Απόφαση DH (2000) 99, όπου αναφέρεται ευκρινώς ότι η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικού χαρακτήρα και ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το άρθρο 53 της ΕΣΔΑ.

  Στην παράγραφο 79 της Έκθεσης η λέξη «Τούρκοι» χρήζει διευκρινήσεων, καθότι ως «Τούρκοι» θεωρούνται τα άτομα Τουρκικής ιθαγενείας, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων εκ Τουρκίας που διαμένουν στην Ελλάδα ως οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες.

  Συνεπώς, χάριν ακρίβειας της Έκθεσης, η εν λόγω φράση θα έπρεπε να διατυπωθεί ως ακολούθως : ….« ότι όλες οι ομάδες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Μουσουλμανικής μειονότητας». Το ίδιο ισχύει για την παράγραφο 80 ( 1η και 2η γραμμή) που θα πρέπει να διατυπωθεί ως εξής : «η ECRI σημειώνει ότι οι Ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν την ύπαρξη μειονοτικών ομάδων στην Ελλάδα, όπως είναι οι Πομάκοι και οι Ρόμα, που ανήκουν στην Μουσουλμανική μειονότητα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι …»

  Στην παράγραφο 86 ( Τρίτη σειρά), η Έκθεση θα έπρεπε να διατηρήσει τον ορισμό της λέξης «Τούρκοι» για να προσδιορίσει εκείνους που ανήκουν στην Μουσουλμανική μειονότητα και αυτοπροσδιορίζονται ως Τουρκογενείς. Συνεπώς η εν λόγω φράση θα έπρεπε να διατυπωθεί ως ακολούθως : «η πλειονότητα των οποίων αυτοπροσδιορίζονται ως άτομα Τουρκικού γένους».

  -------------------

  ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
  ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (CCPR)

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  Ογδοηκοστή Τρίτη σύνοδος

  Καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

  ΕΛΛΑΔΑ (CCPR/CO/83/GRC, 31 Μαρτίου 2005)

  (μετάφραση ΕΠΣΕ από το αγγλικό πρωτότυπο: http://193.194.138.190/tbs/doc.nsf/(Symbol)/0b0fece5de7503b0c1256ffc00489e4b?Opendocument)

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

  20. Η Επιτροπή σημειώνει τη δέσμευση του Κράτους μέλους ότι όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα πρέπει να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την εθνοτική καταγωγή. Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει με ανησυχία την προφανή απροθυμία της κυβέρνησης να επιτρέψει σε οποιεσδήποτε ιδιωτικές ομάδες ή ενώσεις να χρησιμοποιούν τίτλους ενώσεων που περιλαμβάνουν την ονομασία «τουρκικός» ή «μακεδονικός», απροθυμία που έχει τη βάση της στον ισχυρισμό του Κράτους μέλους ότι δεν υπάρχουν άλλες εθνοτικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές μειονότητες στην Ελλάδα εκτός από τους Μουσουλμάνους στη Θράκη. Η Επιτροπή σημειώνει ότι τα άτομα που ανήκουν σε τέτοιες μειονότητες έχουν σύμφωνα με το Σύμφωνο το δικαίωμα να απολαμβάνουν το δικό τους πολιτισμό, να ομολογούν και να ασκούν τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις, και να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα από κοινού με τα άλλα μέλη της ομάδας τους. (άρθρο 27)

  Το Κράτος μέλος πρέπει να αναθεωρήσει την πρακτική του στη βάση του Άρθρου 27 του Συμφώνου.


  -------------------------

  ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
  Επιτροπή για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα
  33η Συνεδρίαση (26 Απριλίου – 14 Μαΐου 2004)

  Καταληκτικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και
  Μορφωτικά Δικαιώματα

  ΕΛΛΑΔΑ

  (μετάφραση ΕΠΣΕ από το αγγλικό πρωτότυπο: http://193.194.138.190/tbs/doc.nsf/(Symbol)/0fcc2b5b27738e28c1256f430056245b?Opendocument)

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

  Δ. ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ

  10. Η Επιτροπή ανησυχεί γιατί υπάρχει μόνον μια επίσημα αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και άλλες εθνοτικές ομάδες που επιθυμούν το καθεστώς αυτό.

  28. Η Επιτροπή ανησυχεί επειδή υψηλό ποσοστό Ρομά και τουρκόφωνων παιδιών δεν εγγράφονται στα σχολεία ή εγκαταλείπουν το σχολείο στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης. Παρότι στη Θράκη παρέχεται δίγλωσση εκπαίδευση, στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα σε δύο δευτεροβάθμια σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας, η Επιτροπή σημειώνει με ανησυχία ότι δεν υπάρχει παρόμοια δυνατότητα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή εκτός της Θράκης και ότι τα μέλη άλλων γλωσσικών ομάδων δεν έχουν τη δυνατότητα εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας στο σχολείο.

  29. Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της επειδή του συμβαλλόμενο κράτος δεν της παρείχε πληροφορίες για τα μέτρα που εφάρμοσε για τη διατήρηση, την προστασία και την προαγωγή μειονοτικών γλωσσών και πολιτισμών.

  Ε. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

  31. Η Επιτροπή καλεί το συμβαλλόμενο κράτος να επανεξετάσει τη θέση του όσον αφορά την αναγνώριση άλλων εθνοτικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών μειονοτήτων που ενδέχεται να υπάρχουν στο έδαφός του, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και το καλεί να κυρώσει τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (1995).

  50. Η Επιτροπή καλεί επιτακτικά το συμβαλλόμενο κράτος να υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα για την αύξηση της παρακολούθησης των τουρκόφωνων παιδιών και των παιδιών Ρομά στα σχολεία, συμπεριλαμβανομένης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να διασφαλίσει στο ευρύτερο δυνατό μέτρο τη δυνατότητα των παιδιών που ανήκουν σε γλωσσικές μειονοτικές ομάδες να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών διαλέκτων, στο σχολείο, και να εξασφαλίσει την κατάλληλη στελέχωση των σχολείων με δασκάλους εξειδικευμένους στην πολυπολιτισμική εκπαίδευση.

  51. Το συμβαλλόμενο κράτος καλείται να περιλάβει στην επόμενη έκθεσή του πληροφορίες για τα μέτρα που υιοθέτησε για τη διατήρηση, προστασία και προαγωγή των μειονοτικών γλωσσών και πολιτισμών, που δεν πρέπει να περιορίζονται στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

 18. Nick avatar
  Nick 11/05/2008 10:16:44

  Και ποιά είναι η Μακεδονική γλώσσα;

  Το σίγουρο είναι πως δεν έχει Κυριλικό αλφάβητο.

  Όπως επίσης η Θεσσαλονίκη στα "Μακεδονικά" δεν λέγεται Solun...

  Σας πήραν πρέφα. Προτεκτοράτο των Αμερικάνων είστε για να ανακόψεται τη κάθοδο των Ρώσων και την επιρροή τους.

 19. Ο Ιδιώνυμος avatar
  Ο Ιδιώνυμος 11/05/2008 10:24:22

  Και εγώ θα ήθελα να πάω εκδρομή στο ψευδοκράτος των
  Σκοπίων, αλλά που να γραφτώ ? Τα συντρόφια του Υμηττού θένε να πάνε στη Μακεδονία, ήγουν Θεσσαλονίκη, ε ?

 20. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 10:30:33

  Σιγά που θα πλένω και το στόμα μου γιά τούς ΄επαναστάτες΄τού γλυκού νερού τύπου 17 Ν..
  Εχει χαθεί η μπάλλα φαίνεται ή μερικοί διάβαζαν κλασσικά εικονογραφημένα μικροί και ονειρευόντουσαν να γίνουν Μπλέκ ή Μικροί Ηρωες για να φέρουν την ΄Κοινωνία΄στον ισιο δρόμο,για τον Λαό βεβαίως-βεβαίως αλλά ερήμην τού Λαού...
  Απο πότε το κουμπούρι τού Κουφοντίνα ειναι ΄Επανάσταση΄??
  Σε παρακαλώ τώρα,που θα μου κάνεις και υποδείξεις για την 17 Ν.
  Καποτε η Ιστορία θα αποδείξει τι σημαιναν οι ΄αυθόρμητες΄παραδόσεις τού κουμπουροφόρου..
  Σωθηκε η Ελλάδα απο ΄τρομοκράτες΄τέτοιου τύπου..
  Αλλάξανε οι σχέσεις παραγωγής.....
  Οπως και στην Ιταλία με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες....

 21. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 10:47:00

  Ας καταλάβουν κάποιοι πως τα επιχειρήματα “ποια μακεδονική γλώσσα σήμερα, απο πού και ως πού μακεδονική?” μπορούν με σχετική ευκολία να επιστραφούν ως “ποια ελληνική γλώσσα σήμερα, από που και ως πού ελληνική?” και να χαθεί η μπάλα.
  Όπως κι εμείς κατασκευάσαμε με τους «δασκάλους του γένους» την γλώσσα μας και την εθνική μας ταυτότητα ουσιαστικά εκ του μη όντως, έτσι και αυτοί προσπαθούν να κάνουν περίπου το ίδιο. Ομολογουμένως είναι πιο άκυροι από εμάς και πιο άκομψοι στον τρόπο που κατασκευάζουν την ιστορία τους, αλλά τι να κάνουμε οι μαλακίες επιστρέφονται βλέπεις, αν όχι ακριβώς, στο περίπου. Νόμος της φύσης.
  Δεν έχεις μόνο εσύ δικαίωμα να δηλώνεις οτι σε συμφέρει και να κατασκευάζεις ότι σε συμφέρει, το έχει και ο απέναντι. Λίγο πάνω, λίγο κάτω έτσι είναι. Άν εσύ είσαι "Έλληνας" και όχι "Ρωμανός" ή "Ρωμιός" μια φορά, ο άλλος είναι "Μακεδόνας" και όχι "Σκοπιανός" ή "Βαρντάσκος" και κάτσε βρες την άσπρη μύγα τώρα.
  Έλα Σπύρο, χώσε περί Σοράκιων, πάμε

 22. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 11:07:08

  May 11th, 2008 at 11:04 am

  Κανενας Φοινικας.,
  Να διαβάσεις την Τελευταία Βυζαντινη Αναγέννηση τού Ρανσιμαν …
  Ισως καταλαβεις καλύτερα πώς η ελληνική γλώσσα επιβίωσε στούς αιώνες και πώς πολλά κειμενα γράφονταν στην Ελληνική.
  Στο Βυζάντιο υπήρχε πάντα η διάκριση μεταξύ τής εξωτερικής παιδειας που ηταν ελληνική και τής εσω παιδειας που ήταν η χριστιανική.
  Η εξωτερική παιδεία βασιζόταν στο παλιό ελληνικό σύστημα τού τρίβου και τής τετρακτύος (Τrivium,Quadrivium)που βασιζόταν σε μαθηματα φιλοσοφίας.
  Ψαξε και τον Krumbacher ή τον Vasilief και ισως καταλάβεις περισσοτερα.
  Αργοτερα ο Πληθων ο Γεμιστός έγραφε:’Ελληνες εσμέν γένει τε και παιδεία΄
  Ουδέποτε εξαφανίστηκε η ελληνική παιδεία και η γλώσσα επιβίωσε στούς αιώνες.Αυτά ειναι γεγονότα.

  Ψαξε και τον ΄Πρωτο Βυζαντινό ουμανισμό΄τού Lemerle..Oι Δυτικοί δεν γνώριζαν γρί ελληνικά ενώ στο Βυζάντιο ομιλούνταν.. γύρο στο 600 μ.χ.
  Παμε και εις Παρισίους …Jean Christophe Saladin:La bataille dy grec a la Renaissance,Παρίσι 2000 σ.30-32
  Παμε και στον Berschin:Ελληνικά Γράμματα και λατινικός μεσαιωνας…University studio press,Θεσσαλονίκη 1998
  Φαινεται οτι σοβαροτατοι Δυτικοί γνωρίζουν καλύτερα την Ιστορία απο τούς εδώ ψευτοϊστορικούς πού αγωνίζονται μανιασμένα να εξαφανισουν τα ίχνη τής ελληνικότητας…
  Φυσικά για τον Σβορώνο οι πιό πολλοί κάνετε γαργάρα…
  Για τραβάτε στο βιβλιο του:’Το Ελληνικό Εθνος.Γενεση και διαμορφωση του νέου Ελληνισμού΄
  Καθορίζει τήν ύπαρξη τού Νεου Ελληνισμού το 1081 οπότε και έγινε αυτοκράτορας ο Αλεξιος Κομνηνός ιδρυτής τής πρώτης ελληνικής δυναστείας..
  Γράφει λοιπόν ο Σβορώνος:’Απο το 1081 και μετά την Αλωση τών Φραγκων το 1204…το μόνο συστατικό στοιχείο που μενει ειναι ο Ελληνισμός,που απομονωμένος και περικυκλωμένος απο εχθρικούς πλέον Λαούς-Εθνότητες,παιρνει βαθυτερη συνειδηση τού εαυτού του ως ιδιαιτερης πολιτικής και πολιτισμικής οντότητας.Η Ελληνική Ιδέα,πού ειχε αρχισει να αποακαθισταται απο πρίν,παρουσιάζεται στους σημαντικότερους συγγραφείς,σαν δικη τους Κληρονομια για την οποία ειοναι υπερήφανοι.
  Το ονομα Ελλην αρχίζει και ξαναπαίρνει το διπλό πολιτιστικό και εθνολογικό του περιεχόμενο.
  Ελλην ειναι όποιος μετέχει της Ελληνικής Παιδείας και έχει Ελληνικη καταγωγή……Απο το τελευταιο τέταρτο λοιπόν τού 11ου αιώνα ως το 1204 ο Βυζαντινός αρχίζει να συνδεεται με το ιστορικό του παρελθόν και να ξαναβρίσκει σιγά-σιγά τίς λαϊκές ρίζες τού πολιτισμού του.Αρχαία ελληνική κληρονομιά και χριστιανική πίστη αρχίζουν να συμβιβάζονται στην συνειδησή του και να γινονται τα συστατικα της στοιχεία΄…………..
  Αυτάααααααααααααα.
  Και πολλά άλλα…Εκδοσεις Πολις Αθηνα 2004..
  Τζαμπα είναι..
  Απο το να τρεχετε στούς Λιακους και στις Ρεπουσηδες που οι Φαρισαιοι δηλωνουν μαθητες του μαρξιστή Σβορώνου διαβάστε τον ιδιον..

  Αφηστε τούς ημιαγράμματους που παλευουν να αποδείξουν οτι δεν υπήρξε Ελληνισμός…
  Εχουν φάει πολλάκις τά μουτρα τους και θα συνεχίσουν να τα τρώνε…Η ΄αναθεωρητική σχολη της Ιστορίας΄θα συνεχίσει να συντρίβεται κάτω απο την μονομερειά της και την ξενοδουλεία της…

  Υ.Γ.
  Οχι αγόρι μου.Σορακι δεν εισαι...
  Στα μαθανε μισά..

 23. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 11:17:18

  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A6-2008-0059+0+DOC+XML+V0//EL

  Παρτε και την αποφαση του 2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου..
  Για διαβάστε την παραγραφο 17.
  Υμνει τον Σορος...
  Ενταξει Σοράκια τώρα??
  Aντε.
  Σας ανελαβε και το ευρωπαϊκο Κοινοβουλιο τώρα.
  Την αποφαση την ψηφισε και η Μαριλενα Κοπα του ΠΑΣΟΚπου συμμετεχει στις Σοροοργανωσεις τύπου C.D.R.S.E.E.
  Σας εχω βάλει επανειλημενα τα επισημα sitew τής θλιβερής οργάνωσης αλλά μάλλον σάς πιανει τύφλωση...
  Για να μην λετε για συνωμοσιολογίες δηλαδή...

 24. κάποιος avatar
  κάποιος 11/05/2008 11:34:03

  Σπύρο

  Καλά όλα τα ιστορικά που λες αλλά για τα επισημα κείμενα των ειδικών οργανων του ΟΗΕ και του Συμβουλόυ της Ευρώπης δεν θα πεις τιποτε; Ή και αυτά τα όργανα (ένα από τα οποία έχει και έλληνα μέλος το Στ. Περράκη ενώ σε όλα η Ελλάδα εξέθεσε τις απόψεις της πριν βγουν τα κειμενα)τα κατευθύνουν οι Σόροι και οι Συριζες;

 25. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 11:41:39

  Και ο Σβορώνος όπως και οι υπόλοιποι, αρνείται να δηλώσει ξεκάθαρα πως το έθνος είναι μια ενότητα ανθρώπων που αποφασίζουν και πορεύονται μαζί και όχι ένα μεταφυσικό μόρφωμα αιώνιο και υπερκόσμιο
  Παρ’ όλα αυτά, προσδιορίζει τουλάχιστον ως αρχή της σημερινή ύπαρξής του έθνους μας τον 13ό αιώνα και αυτό αν μη τι άλλο τον τιμά. Συμπτωματικά πάντως, εκείνη ακριβώς την περίοδο είναι που οι λόγιοι τις εποχής επέβαλαν -«ετσιθελικά» που λένε και οι τσιριζέοι- μια ρομαντική μεταστροφή (ή επιστροφή) στην λέξη «Έλληνας» προσδιορίζοντας του Ρωμιούς στα συγγράμματά τους.

 26. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 11:48:13

  Επίσης, όση "Ελληνική ιδέα" έχει επιστρέψει στο κεφάλι της Έφης Σαρρή σήμερα, άλλη τόση "ελληνικότητα" επέστρεψε και στα κεφάλια των κατοίκων του Βυζαντίου μετά το 1204. «wishfull thingking at its worst» λεω εγώ. Το να μιλάς για Ελληνικότητα του Βυζαντίου είναι σαν να αναφέρεσαι σε ναυτοσύνη των Ελβετών. Το να λες οτι ο Βυζαντινός βρήκε την φόρμουλα και (ξανά)έγινε Έλληνας, είναι σαν να λες πως η σαύρα πήγε πίσω κι έγινε δεινόσαυρος. Παραβιάζει κάθε κανόνα λογικής και επιστημονικής παρατήρησης της εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών.

 27. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 11:52:31

  Απο πότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί έναν ΄ουδέτερο οργανισμό΄.??
  Κατήργησε ο Συριζας την πάλη τών τάξεων σάν τούς Γαλλους Σοσιαλιστές και θεωρεί οτι στην Ευρώπη επικρατεί η ΄Καλή Παγκοσμιοποίηση΄??
  Aν ειναι έτσι να μάς το πεί να βγούμε να πανηγυρίζουμε υπο τούς ήχους τής 9ης..
  Αυτό πρός τον Κάποιον...
  Αν και αναμενω σχολιασμό εκεί όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει οτι το Ιδρυμα Σορος έχει ΄καλούς σκοπούς΄στην Ν.Α.Ευρώπη...παρ.17 του 2007.
  Δεν ηξερα οτι η ροζ-αριστερά θεωρεί το ευρωκοινοβουλιο σχεδόν σαν τον υπέρτατο θεσμό ανεξαρτήτως του συσχετισμού δυνάμεων...
  Τέτοια ξενοδουλεία,συναγωνίζεται επάξια την Δεξιά τού 50-60

  Ξενε Δακτυλε με τά λέγε -λέγε φτάσαμε στον 13ο αιώνα απο το 1829..
  Τωρα βεβαια μου τά γυρνάς με τά περί ΄ρομαντισμού΄..
  Δεν λένε κατι τετοιο οι Ιστορικοί...
  Μαλλον για Ιστορική Αναγκαιότητα μιλάνε..
  Αλλά όπως καταλαβαίνεις η γλώσσα και ο πολιτισμός δέν χάθηκαν στο πέρασμα τών αιώνων..
  Αυτό πού παρέμεινε ήταν μπόλικο και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στον 12ο αιώνα και επέζησε και στά 400 χρονια σκλαβιάς στην ΄ανεκτική΄-κατά Λιακορεπουσηδες-Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 28. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 11:56:39

  Για την Ελληνικοτητα δεν τα λεω εγώ ,Δυτικοί Ιστορικοί τά λένε...Αλλά πριν ειπες οτι τιμας τον Σβορώνο που τά λεει και αυτος.
  Και φυσικά γραπτά αποδεικτικά στοιχεία περί Πλάτωνα και Αριστοτέλη που διδάσκονταν στα Ελληνικα υπάρχουν.Πάντα τα Ελληνικά υπήρχαν στο Βυζάντιο άλλοτε σε υφεση άλλοτε σε άνθηση.
  Δεν ξαναγίνεται κάποιος κάτι..
  Υιοθετεί την Γλώσσα και την Παιδεια και εκει βρίσκει στήριγμα...Και δημιουργεί εθνότητα..

 29. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 12:04:26

  Αυτό που είμαστε είναι Ρωμιοί προσκυνημένοι στην εβραϊκή πίστη. Ελλάδα, Ελληνισμός και Ελληνικότητα είναι έννοιες νεκρές και πρέπει να της αναζητήσουμε εκ νέου όχι μόνο εμείς, όλη η υδρόγειος, εμείς είμαστε απλά νοικάρηδες των πρωτύτερων εδαφών τους, είτε το εξετάσεις φυλετικά, είτε πνευματικά είτε κοινωνιο-πολιτικά. Είμαστε ΡΩΜΙΟΙ. Με όσα κακά (και όμορφα για κάποιους) συνεπάγεται αυτό.
  Και όταν λέω «ελληνισμός» και «ελληνικότιτα» δεν αναφέρομαι σε τίποτα «κεντητά πουκάμισα» και «γλάστρες με βασιλικούς». Δεν είναι ελληνικότητα αυτή, είναι η κακομοιριά και ο φουκαραδισμός της ρωμιοσύνης του Ελύτη, που την βαφτίζει «αρχοντιά». Ούτε χρειάζεται επιστροφή στον μαίανδρο και την χλαμύδα a la Τηλεάστυ, αυτά είναι για τα μουσεία.
  Αυτό που χρειάζεται είναι επιστημονική έρευνα, πρόοδος, ανάπτυξη, ορθολογισμός, τεχνοκρατική σκέψη και όλα αυτά στις σωστές τους διαστάσεις, με τις σωστές δικλείδες ασφαλείας για να μη φτάσουμε στα άκρα και γίνουμε Ναζί. Οι πιο «Έλληνες» από όλους στις μέρες μας, είναι οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί και οι Δανοί και οι τελικά, αν θέλουμε να το πάρουμε συλλογικά.
  Ατομικά, Έλληνες μπορείς να βρεις στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Μασαχουσέτης ως καθηγητές ή αριστούχους μαθητές, ανεξαρτήτου χρώματος και εθνικής ταυτότητας. Πρεσβεύουν τον «ελληνισμό» καλύτερα από όλους.

 30. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 12:15:49

  "Ξενε Δακτυλε με τά λέγε -λέγε φτάσαμε στον 13ο αιώνα απο το 1829.."

  Όντως, από τον 13ο αιώνα κι έπειτα, κουτσά στραβά μπορώ να το χωνέψω ως εθνική μου ταυτότητα και συνείδηση. Ποιο πίσω, πρέπει να έχω πάθει εγκεφαλικό για να δεχθώ να το τραβήξω.

  "Η ΄αναθεωρητική σχολη της Ιστορίας΄θα συνεχίσει να συντρίβεται"

  Να επαναλάβω και εδώ: καμία συντρηβή. Κοίτα ειδήσεις, διάβασε τί γίνεται και που πάει το πράγμα. Δεν μπορεί να είναι όλα πια θέμα "pipeline politics".

 31. κάποιος avatar
  κάποιος 11/05/2008 12:18:33

  πού το είδες το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο; μηπως πρεπει να προσεχεις τι διαβάζεις

  και που αναγνωριζει τα περι Σορος το κοινοβούλιο - εδω συγγνωμη αλλα ισως κατι μου ξεφευγει εμενα

 32. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 12:18:50

  Που ακόμα και από εκεί να ξεκινούν όλα καθολικά, να χρηματοδοτούντε από σκοτεινά κέντρα και να εξυπηρετούν συμφέροντα, πάντοτε έτσι ήταν. Είναι ο μοχλός που κινεί το νήμα της κοινωνικο-ιστορικής εξέλιξης. Ανάμεσα στο "κεντιτό πουκάμισο" και το playstation 3, κρατάω το playstation και οι άλλοι ας μείνουν με τον βασιλικό και τη γουρνοπούλα στη λαδόκολλα.

 33. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 12:26:51

  Που το ειδα το ευρ.κοινοβουλιο??
  Στο thread που παρεθεσα.
  Και στην παρ.17 που γινεται αναφορα στο Ιδρυμα Σορος..
  Οσα εγραψα περί ΄ουδετερότητας΄του ευρω.Κοιν.Ισχύουν αυτούσια για τις επιτροπές κατα τού ΄ρατσισμου΄και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
  Ανεξάρτητοι οργανισμοί οντως που εργάζονται για το καλο τής ανθρωποτητας...
  Πλάκα κανουμε τώρα??
  Και εκει ισχύει το περί συσχετισμών δυνάμεων..
  Ας μας πουν οι Συριζαιοι τελικά εάν ήλθε η ΄Καλή Παγκοσμιοποιηση΄στον κόσμο για να γνωριζουμε..
  Τοση ευεπείθεια στούς δυνατους του ΟΗΕ ούτε ο Παναγιωτάκης ο Κανελλοπουλος δεν επέδειξε.

 34. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 12:27:39

  ευπείθεια.οχι ευεπειθεια προφανώς.

 35. κάποιος avatar
  κάποιος 11/05/2008 13:24:52

  οι επιτροπες εμπειρογνωμόνων δεν ειναι κρατικα όργανα

  αλλα προφανώς για σενα ανεξαρτητος ειναι μόνο οποιςο συμφωνεί με σενα - όλοι οι θεσμοί είναι για πεταμα

  και εμενα μη με μπλεκεις με συριζες -έτσι;

 36. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 13:42:19

  Πηξαμε στίς ανεξάρτητες Αρχες.
  Και στούς αξιοσέβαστους ανεξάρτητους θεσμούς ...
  Μα φυσικά ολα ειναι θεματα συσχετισμών και συμφερόντων...
  Διαβάζουμε και Ιστορία με ΄ουδετερότητα΄τωρα??
  Yπαρχει γεωγραφικο κομματι Μακεδονιας και μονον..
  Τελεια και παύλα..
  Δεν σάς αρέσει..
  Χτυπηθειτε οσο θελετε.
  Μακαρι να δειχνατε ιδιες ευαισθησιες για τους Κουρδους που ξεπουλησε ο Σημιτάκος και για το ημι-φασιστικό καθεστώς της Τουρκιας...Και για το εθνοκαθαρμένο Κοσσοβο...
  Αλλά που τετοιες ευαισθησίες οι ΄πεφωτισμένοι΄.
  Τοίς κείνων ρήμασι πειθόμενοι...........
  Και πουσαι...
  Τραβα να πείσεις τουλάχιστον τον 95% του Ελληνικού Λαού,που πιστευει άλλα απο τούς υπηρέτες τυπου Μιχα ,Μανδραβελη ,Σωμεριτη κ.λ.π.

 37. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 13:42:55

  Και βλέπω για το Ιδρυμα Σορος και το C.D.R.S.E.E. γαργάρα...

 38. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 14:04:42

  Άλλη φάση πάντως να αντιμετωπίζεις το 95% μούρη με μούρη στην καθημερινότητα και άλλο να του χαϊδεύεις τα αυτιά.
  Εντωμεταξύ δεν γίνεται κάθε φορά που εδω μέσα κάποιος λέει κάτι που δεν αρέσει (ή δεν στέκει κατά κάποιους) να ονομάζετε «ψηφοφόρος της ροζ αριστεράς» και «αριστερούλης» προκειμένου να διευκολυνθεί ο λιθοβολισμός.
  Σπύρο εκεί που εσύ βλέπεις 95% συμμάχους, συμπατριώτες και συμπολίτες σου, εγώ βλέπω μια αηδία με ημερομηνία λήξης και πολύ λυπάμαι οτι δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά, μόνο αυτό με στεναχωρεί. Νιώθω πιο Έλληνας από δαύτους, ακριβώς γιατί δεν τους χωνεύω. Αν τους χώνευα, θα ήμουν Ρωμιός.
  Δεν είμαι υπερ του να ονομάζεται η κάθε σλαβο-εθνότητα «Μακεδονία» από το πουθενά αλλά για να λέω τα σύκα-σύκα θεωρώ οτι οφείλω πρώτα να κρίνω τα του οίκου μου. Δεν γίνετε να παραβλέπω το καδρόνι στο δικό μου το μάτι και να μιλάω για το σκουπιδάκι του άλλου. Εντάξει εμείς δεν ονομαστήκαμε «από το πουθενά» Έλληνες, κάτι υπήρχε. Δεν αρκούσε όμως τελικά ουτε ποιοτικά ούτε ποσοτικά για να υιοθετήσουμε αυτή την ονομασία και αυτό το διαπιστώνω καθημερινά γύρω μου.
  Όλοι έχουμε τις αναφορές και τις πηγές μας, δεν φυτρώσαμε. Ερχόμαστε από διαφορετικό δρόμο, συμφωνήσαμε με διαφορετικούς ανθρώπους, προπαγανδιστήκαμε από διαφορετικά πράγματα και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ.

  Για τα περί ABECEDAR, πληροφορίες –της δικής μου πλευράς- ενταύθα: http://doncat.blogspot.com/2006/11/to-abecedar.html

 39. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 14:08:42

  Ξενε Δακτυλε ο Ελύτης δεν έγραψε για κανεναν φουκαραδισμό της Ρωμιοσύνης...
  Αλλα είπε.
  Σε blog ειμαστε,μαθήματα περί Ελύτη δεν γίνονται.
  Οτι κατανοεί καθείς..
  Μεγάλα παιδια είμαστε..
  Μια παρατηρηση μονον...
  Κατι Γαβριηλιδηδες έριξαν στον Καιάδα την Ποιηση του Σολωμού τού Καλβου του Ελυτη του Σεφερη τού Ριτσου.
  Σε 5 χρονια τον Γαβριηλίδη και τούς ομοιους του θα τούς έχει ξεράσει η Ιστορια ,οι ποιητες θα μεινουν.
  Και σε παραπέμπω στον διάλογο του Σολωμου με τον Σοφολογιωτατο..
  1823 τον έγραψε...
  Ισχύει αυτούσιος καί σήμερα.
  Υ.Γ.
  Ο ελληνισμος του τηλε αστυ ειναι καρικατούρα...
  Αντεστραμένο ειδωλο τού φωταδισμου της Αυγής..
  Μην μου ξαναγυρνας την συζήτηση στίς χλαμύδες..

 40. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/05/2008 14:10:10

  Ξένε Δάκτυλε,

  μόνο ...ξένος δεν είσαι και προς Ιδαίους ...Δακτύλους μου φέρνεις, φίλε! Μου 'φτιαξες τη μέρα!

  Φίλε Σπύρο,

  τα κείμενά σου με εμψυχώνουν και γι' αυτό με ενδυναμώνουν, πολλές φορές. Αλλά, "φίλος μεν Σπύρος, φιλτάτη δε η αλήθεια", που θα ΄λεγε κι ο Πλατυκούτελος.

  Λες "Σιγά που θα πλένω και το στόμα μου για τούς ΄επαναστάτες΄τού γλυκού νερού τύπου 17 Ν". Για πες μας κανέναν του ...αρμυρού.

  "για να φέρουν την ΄Κοινωνία΄στον ισιο δρόμο,για τον Λαό βεβαίως-βεβαίως αλλά ερήμην τού Λαού". Μην παραπληροφορείς, έστω εν αγνοία σου. Η 17Ν δεν έκανε καμιά Επανάσταση. Προπαγάνδιζε την ανάγκη ένοπλης ανατροπής του Κοινοβουλευτικού Συστήματος με Επανάσταση. Όπως, δηλαδή, κάθε ειλικρινής και έντιμος Μαρξιστής/Λενιστής/Κομμουνιστής όφειλε και οφείλει να κάνει. Αν η Ιδεολογία τους ήταν/είναι σωστή, αδιάφορο για την Ιστορία, και για μένα προσωπικά, που την θεωρώ λάθος. Έτσι, αντί για αφοριστικές απορρίψεις, ίδιον δογματικών, δώσε μας στοιχεία που οδηγούν στους χαρακτηρισμούς σου, ως ορθολογιστής που είσαι.

  "Καποτε η Ιστορία θα αποδείξει τι σημαιναν οι ΄αυθόρμητες΄παραδόσεις τού κουμπουροφόρου". Αδερφέ, λίγο σεβασμός. "Μικροί μεγάλοι στα καφενεία"; Εμείς εδώ, αραχτοί και λάιτ να λέμε το μακρύ και το κοντό μας, κι ο άλλος, για "μια αιωνιότητα και μια μέρα", να βλέπει την πανσέληνο ...ριγέ, -για να σου πω το πιο ανώδυνο απ΄ όσα τραβάει. Αν ξέρεις τι θα αποδείξει η Ιστορία, για δεν το λες και σε μας;

  Ας ξεφύγουμε, πια, από παρωπίδες, ταμπού και ταμπέλες. Επειδή ο Μεταξάς ήταν Φασίστας, δεν πρέπει να του αποδώσουμε τα εύσημα; Επειδή ο Βελουχιώτης ήταν Κομμουνιστής, ή διαγράφηκε από το ΚΚΕ, δεν πρέπει να τον τιμάμε κομμουνιστές ή μη; Επειδή η Χούντα ήταν καταδικαστέα δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, αντίθετα με το εκλεγμένο ΠΑΣΟΚ, δεν επέτρεψε την χρήση της Ελλάδας από τους Αμερικανούς στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 67; Επειδή δεν γουστάρουμε τους αναρχοαυτόνομους, δεν θα τιμούμε την Εξέγερση του Πολυτεχνείου; Επειδή βγάζουμε σπυράκια με την Δεξιά, δεν θα αναγνωρίσουμε στον Καραμανλή την είσοδό μας στην ΕΟΚ; Επειδή μας την έσπασαν οι γυφτοπασόκοι, δεν θα αναγνωρίσουμε στον Ανδρέα την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης;
  Μήπως θα πρέπει να γίνουμε απλά Έλληνες, ώστε να χωρέσουμε εκεί μέσα, αδερφέ, όλοι, και μετά να δούμε τι θα κάνουμε, πλέον, ως νυν Έλληνες; Τι σημαίνει Έλληνας, σήμερα; Ποιος είναι ο ορισμός του Έλληνα, για να δούμε ποιος είναι και ποιος δεν είναι. Αλλιώς, είμαστε όλοι, "Να 'χαμε να λέγαμε και γόπες (από joint "οπίου του λαού";) να φουμέρναμε"...

  ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ, λοιπόν, ΣΗΜΕΡΑ;?; -αδέρφια, ξαδέρφια και λοιποί συνέλληνες συν-γενείς

 41. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 14:25:13

  Νήπιε σωστά όσα επεσήμανες στην τελευταία παράγραφο, αλλά κοίτα να δεις που ενώ σου έφτιαξα τη μέρα και κάγχασες χορταστικά με τα γραφόμενά μου, αν το ερώτημα που θέτεις στο τέλος γίνει ξεχωριστό post έστω και χωρίς τη δική μου συμμετοχή σε αυτό, προβλέπω τη μία να πεθαίνεις από το γέλιο και την άλλη να κλαις

 42. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 14:29:08

  Νηπιε Γεροντα να με συγχωρείς αλλά διαφωνούμε στην εκτίμηση περί 17Ν..
  Πρωτοπορίες ερήμην τού Λαού δεν πείθουν...
  Και σάμπως με τις ενέργειες της 17Ν ξεκουνηθηκε κανείς??
  Mερίδα τού κόσμου απλά αισθανόταν ικανοποιημένη στον καναπέ της μέ τίς πράξεις της 17Ν.
  Αυτο δεν ήταν το άκρον άωτον τού μικροαστισμού.??
  Επανάσταση με εξουσιοδότηση δηλαδή..
  Ασε που οι στόχοι τής 17Ν δημιουργούν πολλές απορίες..
  Χτυπήθηκαν τά παλιά τζάκια και ουδένα απο αυτά που δημιουργηθηκαν μετά την Μεταπολιτευση..
  Εμενα σαν ξεκαθαρισμα λογαριασμών μεταξύ κεφαλαιοκρατών μου φανηκε πιό πολύ παρά ως επαναστατικές πράξεις...
  Κατασκευή μυστικών Υπηρεσιών μου φανηκε παρά ΄τρομοκρατική΄οργάνωση..
  Ο Βελουχιώτης είχε λαό μαζί του και μιλούσε για Εθνική Ανεξαρτησία...Και δίπλα είχε τον παπά και τον δάσκαλο..
  Ιδιος με τον Κουφοντίνα ήταν ??
  Θα τρίζουν τά κοκκαλά του.
  Στα υπόλοιπα,δηλαδή το να κρίνεις πράξεις τών πολιτικών και όχι μονον κομματική προέλευση θα μπορουσα και να συμφωνήσω..
  Η εξωτερικη πολιτικη του Ανδρέα μοιάζει επαναστατική μπροστά στην ξενοδουλεια του Σημίτη..Τα ανοιγματα του Κωστάκη σήμερα τον καθιστούν πιο σημαντικό απο το Τίποτα τον Λογιστή.
  Τυχαιο είναι που σήμερα ο Παπούλιας τιμά τον θεσμό τής Προεδρίας με τον Πατριωτισμό του??
  Kαθόλου.

 43. κάποιος avatar
  κάποιος 11/05/2008 14:45:40

  το 95% της ελληνικής ομοφωνίας με στκινεί όσο και το 95% της ομοφωνίας στο Ισραήλ για τα όσα εγκληματικά κάνει η χώρα αυτή - για να μην πάω στο 95% -μάλλον 99%- των Γερμανών που στήριζαν το Χίτλερ...

  όμως εσύ εδώ βρίζεις ότι δεν σου αρέσει -αφού δεν έχεις επιχειρήματα- και αυτό απλώς δείχνει τι επίπεδο της (γηπεδικής ενίοτε) σκέψης σου

 44. κάποιος avatar
  κάποιος 11/05/2008 14:46:59

  συγγνήμη συγκινεί ήθελα να γραψω όχι στκινεί

 45. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 14:52:12

  Tα επιχειρήματα ειναι πάμπολλα και καταγεγραμένα..
  Αλλα σιγά μην τά διαβάσει ο αφιονισμένος ΄πεφωτισμένος΄..Ε ναι δεν διαβαζω Ιους και Μανδραβέλη για νάμαι in και νάχω τά ΄ορθά ΄επιχειρήματα...
  Μας πεταξες στα μουτρα την επιτροπη κατά του ρατσισμου και έπρεπε να κατσουμε ολοι προσοχή..
  Δικό σου πρόβλημα τι σε συγκινει και τι οχι...
  Για τον Σορος γαργάρα πάντως.Για τόν ρόλο των θεσμών κουβέντα...Βρηκαμε και λαλάμε τά περί αυτοπροσδιορισμών και νομίζουμε οτι έχουμε επιχειρήματα...
  Αλλά φαινεται οτι με το που ανατρέπονται τα χιλιοειπωμένα ψελλίσματα τών υποταγμένων οι άλλοι είναι γηπεδικοί...
  Θα βάλω την γάτα μου να κλαίει..
  Υ.Γ.
  Πάω να ετοιμάσω το σακιδιό μου για την ΄πολύχρωμη΄χαρούμενη εκδρομη τού Συριζα τώρα...
  Θα πάνε και ο Δημητράς και ο Βαλλιανάτος υποθέτω........

 46. Σιωπηλος avatar
  Σιωπηλος 11/05/2008 15:06:53

  Κάποια εκδρομουλα και στην Κωνσταντινούπολη, συγγνώμη Ισταμπουλ, προκειμένου να υπερασπιστούν τα δίκαια του Τουρκικού λαού που καταπατούμε (αφου εξακολουθούμε να θεωρούμε την Ρόδο, την Κω, την Θράκη ελληνικά εδάφη) μήπως οργανώνεται από κάποιο πολιτικό σχηματισμό, η μόνο τουρκόφιλοι δημοσιογράφοι θα πάνε όπως πριν από δυο χρόνια?

  http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=898896&lngDtrID=244

 47. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 15:22:41

  Όταν δεν έχεις επιχειρήματα, κάνεις έναν και δυο και τρεις αφορισμούς και έχεις καθαρίσει. Πετάς και κανα δυο χαρακτηρισμούς στο αντίπαλο στρατόπεδο, μπουγάδα η δουλειά. Έτσι προβάλεις παράλληλα και το προφίλ ανθρώπου με γνώμη, άποψη, πυγμή και κάποιους συν-σχολιαστές να δηλώνουν πως τα κείμενά σου τους «εμψυχώνουν και γι’ αυτό τους ενδυναμώνουν» (οεο).

 48. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 15:26:57

  “Το Ελληνικό κράτος που επί δεκαετίες αρνείται την ύπαρξη αυτής της μειονότητας, είχε τυπώσει το 1925 ένα αναγνωστικό στην (ανύπαρκτη) γλώσσα της, για να την διδάσκει στα σλαβόφωνα παιδιά της Βόρειας Ελλάδας. […] Μία στιγμή κρατάει μόνο μία στιγμή. Το αλφαβητάριο με το όνομα ABECEDAR αποσύρθηκε πριν καν διανεμηθεί στα σχολεία. Κι από κει και πέρα το Ελληνικό κράτος κάθισε επάνω στο φοβικό του ΟΧΙ και ΔΕΝ. Η επίσημη εκδοχή είναι τώρα ότι η «Μακεδονική» γλώσσα είναι δημιούργημα του Τίτο. (Μόνο που το 1925 δεν υπήρχε Τίτο). Για δεκαετίες η γλώσσα ήταν υπό διωγμόν – όποιος την χρησιμοποιούσε ανοιχτά, είχε να κάνει με τον χωροφύλακα. Επίσης – τι ειρωνεία! – όποιος δήλωνε πως ήταν «Μακεδόνας».”

  Και λεω εγώ τώρα ο ημιμαθής παπαρολόγος: Ίσα ρε πατριώτες

 49. Σιωπηλος avatar
  Σιωπηλος 11/05/2008 15:27:10

  Και πριν λίγες ημέρες επίσης…

 50. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 15:27:22

  Kαλά.
  Τα ιδια ακουγαμε και απο τους Λιακορεπουσηδες..
  Ειδαμε λογικα επιχειρήματα..
  Απο εθνικη συνειδηση στο 1829 φτάσαμε στούς Κομνηνούς..
  Επιχειρήματα περί Ελύτη συγκλονιστικα...Για τον Σορος πάντως γαργάρα...Το ξαναγράφω..
  Παιδες περαστικά..
  Πατε να πείσετε την ελληνικη κοινωνία ..
  Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό...
  Και εάν δεν την πείσετε ρίξτε τους ένα μπινελίκι ΄φωταδιστικό΄οτι δεν καταλαβαινουν οι απαίδευτοι και κοιταχτείτε στον καθρέφτη σας...
  Υ.Γ.
  Εχει και ο Νακρατζάς blog.Eκεί έχει ακροατές καλούς...

 51. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 15:31:03

  Ξενε Δακτυλε ξεμπροστιαστήκαμε βλέπω...
  Απο την δήθεν νηφαλιοτητα φτασαμε στα γνωστα περί ΄Μακεδονιας΄...
  Το συμφωνο του 25 που αναφερεις ουδεποτε εφαρμοστηκε.....Καποια στιγμή πηγε να το κανει και ο δικτατορας ο Παγκαλος...Αλλα σταματησε και αυτός..
  Ασε ...Τα ξερουμε...
  Λες και φτιαχνετε αντίγραφα ρε σείς...
  Τα ιδια μοιραζετε σε ολα τά blogs...
  Ασε μας εμας να μνημονευουμε Διονυσιο Σολωμό και Αλεξανδρο Παπαδιαμαντη που λεει και ο φουκαρας της Ρωμιοσυνης ο Ελύτης..

 52. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 15:43:51

  Ο Ευαγγ. Αβέρωφ στο κακόφημο (αλλά απ' ό,τι φαίνεται ακριβές σε πολλά σημεία) "Φωτιά και τσεκούρι", αναφέρει ότι ομάδες συνεργατών του τακτικού στρατού, την περίοδο του εμφυλίου, συνελάμβαναν σλαβόφωνους για να ...διαπιστώσουν αν είναι Έλληνες ή όχι.

  Έλεγαν "Είμαι Έλληνας", αλλά στα σλάβικα.

  Και τους δολοφονούσαν

 53. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 15:44:11

  Ενας Ελληνας διπλωμάτης συζητά με έναν «ανύπαρκτο»!

  Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

  Είναι ασφαλώς σπάνιο ένας Ελληνας διπλωμάτης να δημοσιοποιεί με τη μορφή βιβλίου σχετικά πρόσφατες εμπερίες του. Γι' αυτό το βιβλίο τού εν ενεργεία διπλωμάτη Γρηγόρη Βασιλοκωνσταντάκη «Διπλωματία του επείγοντος» (το οποίο έχει προλογίσει ο Βασίλης Βασιλικός) παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

  Ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης ήταν ο πρώτος επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου που ιδρύθηκε στην Πρίστινα, μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών το φθινόπωρο του 1999. Από τη θέση του αυτή και συνεπικουρουμένος από την ελληνική ΜΚΟ Focus, ο Ελληνας διπλωμάτης έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της όχι ιδιαίτερα θετικής εικόνας της Ελλάδας που επικρατούσε μεταξύ των Αλβανών Κοσοβάρων.

  Το βιβλίο του κ. Βασιλοκωνσταντάκη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τεκμήριο για την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή και περιέχει ενδιαφέρουσες περιγραφές των Αλβανών, Σέρβων και Ευρωπαίων πρωταγωνιστών των εξελίξεων. Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει στα τέλη του μήνα.

  Σε ένα κεφάλαιο ο συγγραφέας περιγράφει μια τυχαία συνάντησή του στην Πρίστινα με έναν Σλαβομακεδόνα ελληνικής καταγωγής. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την περιγραφή της συνάντησης του Ελληνα διπλωμάτη με τον «ανύπαρκτο»:

  «Τι στ' αλήθεια συμβαίνει εδώ;

  Βγήκα απ' το "Γκραντ" σχεδόν τρέχοντας, καθώς βιαζόμουν να προλάβω τη λειτουργία στο τάγμα, αλλά ενώ κατευθυνόμουν στο τζιπ άκουσα μια άγνωστη φωνή να με καλεί στα ελληνικά:

  "Κύριε! Κύριε... Εσένα λέω". Πάγωσα.

  Στράφηκα. Εντελώς παράλογα -ήμουν ακόμη πολύ φρέσκος- φοβήθηκα πως θα γινόμουν δέκτης κάποιες απειλητικής προειδοποίησης για την παρουσία μου (ως εκπροσώπου της Ελλάδας, εννοείται) ή κάτι τέτοιο. Αλλά, σε γενικές γραμμές, μετά και την πολύ καλή δουλειά του FOCUS, η αλβανοκοσοβαρική πλευρά ήταν ανοιχτή απέναντι στη χώρα μας κι, επιπλέον, με τις διπλωματικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες το κλίμα βελτιωνόταν αισθητά.

  «Ελληνας δεν είσαι;»

  Ο άνθρωπος, που εκλιπαρούσε πλέον απάντηση, ήταν γεροδεμένος σαραντάρης, ντυμένος ζεστά αλλά φτωχικά και με πολύ κουρασμένη όψη. Τα χαρακτηριστικά του δεν ήταν κοσοβάρικα. Στην ερώτησή μου για τον λόγο της επιμονής του -είχα αρχίσει ν' αργώ και ο Μάριαν, ο οδηγός του Γραφείου, μου 'δειχνε αδημονώντας το ρολόι του- ο άνθρωπος αυτός μού είπε κατά λέξη και με την ίδια βαριά προφορά τα παρακάτω λόγια, ενώ στα μάτια του γυάλιζαν δάκρυα που με πολλή προσπάθεια δεν τ' άφηνε να κυλήσουν:

  "...Ελληνας δεν είσαι, κύριε; ...Εμαθα πως ήρθες... Σ' άκουσα που μιλάς ελληνικά και... να... ήθελα λίγο να τα μιλήσω... το νιώθω από μέσα μου...".

  Και με πολύ δισταγμό πρόσθεσε:


  "Ξέρεις, είμαι κι εγώ Ελληνας. Η μαμά μου ήταν ...πρόσφυγας... Στον παρτιζάνικο(!) πόλεμο έφυγε στο Shkup (Σκόπια, αλβανικά) και παντρεύτηκε τον μπαμπά μου εκεί... Μετά ήρθαν εδώ. Εγώ... εδώ γεννήθηκα. Η μαμά μου μιλούσε μονάχα ελληνικά πάντα... Συγγνώμη... Βιάζεσαι...".

  Αποσβολώθηκα.

  Ηταν η σειρά μου να συγκρατήσω τα δάκρυα πουμε πλημμύριζαν -ταπεινή σπονδή στην απόκρυφη Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας- και να τον τραβήξω απ' το μανίκι, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει:

  "Στάσου! Πώς σε λένε, πού μένεις, πού είναι η μητέρα σου, έχεις δουλειά;"...

  Μείναμε στο lobby του "Γκραντ" για περισσότερο από μιάμιση ώρα. Ο Ismail, που τα ελληνικά του λύθηκαν εντελώς μετά από μισή ώρα κουβέντας και που δεν ήταν βέβαια μουσουλμάνος, είχε μεγαλώσει με τον πόνο που ένιωθε η μάνα του για την Ελλάδα και σχεδόν απέδιδε τον πρόσφατο και σχετικά πρόωρο χαμό της σ' αυτή την αθεράπευτη νοσταλγία της... Ο μπαμπάς του, Αλβανομακεδόνας (απ' το Τέτοβο), είχε πεθάνει πολύ παλαιότερα, θύμα μιας δύσκολης ζωής στα πρώτα χρόνια της ομοσπονδίας. Από τα λεγόμενα του αναπάντεχου συνομιλητή μου και χωρίς να επεκταθώ κατάλαβα ότι η μητέρα του στις δύσκολες εποχές είχε χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες ελληνικές διοικητικές αρχές ως σλαβομακεδονικής συνειδήσεως και υπέθεσα ότι δεν θα μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στην ιδιαίτερη παρτίδα της, κάπου στην Πέλλα. Οπως και να 'χει, τα χείλη του Ismail δεν ξεστόμισαν ποτέ το παραμικρό παράπονο ή έστω κάποιον υπαινιγμό για τη μοίρα της Ελληνίδας μητέρας του. Κατάλαβα από την άλλη πλευρά ότι ο ίδιος δεν θα άντεχε ψυχολογικά να ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τώρα. Και πάντως ποτέ δεν υπαινίχθηκε κάτι, αν και του έδωσα ευκαιρίες... Μοναχοπαίδι και ορφανός από πολύ μικρός, δούλευε νοσοκόμος στο νοσοκομείο της Μιτροβίτσα. Μου είπε με υπερηφάνεια πως ακόμη και τώρα, που τα πράγματα είχαν γίνει δύσκολα για τους Αλβανούς εργαζόμενους σε σερβικές επιχειρήσεις, η ελληνική καταγωγή του (που τη γνώριζαν φυσικά όλοι στον χώρο της δουλειάς του) του εξασφάλιζε προνομιακή μεταχείριση.

  Δεσμευθήκαμε να συναντιόμαστε κάθε Πέμπτη απόγευμα στο lobby του "Γκραντ" και να τα λέμε. Το τηρήσαμε ευλαβικά, ακόμα και τις δύσκολες μέρες των διχοτομικών συγκρούσεων στη Μιτροβίτσα, που τον εξόρκιζα να μην πηγαίνει στη δουλειά, ώσπου να ησυχάσουν τα πράγματα. Ξέραμε βέβαια κι οι δύο μας πως τα πράγματα δεν θα ησύχαζαν...

  Ιστορική ιδιαιτερότητα

  Σε κάθε μας συνάντηση με πλημμύριζε η αίσθηση πως ο Ismail -άθελά του φυσικά- ενσάρκωνε μια συγκεκριμένη ιστορική ιδιαιτερότητα, έχοντας μάλιστα ο ίδιος επίγνωση ότι αποτελεί τρόπον τινά και θύμα της. Βέβαια -σκεφτόμουν-, στη γερασμένη μας ήπειρο εμφανίζονται κάπου-κάπου παρόμοιες συγκυριακές "ενσαρκώσεις": ας πούμε, κάπως αναλογικά, κάτι σαν Κορσικανός, εκ γενετής στο Μπέλφαστ. Μόνο που το μοναχικό προσωπικό αδιέξοδο του Ismail -αμείλικτη και συνάμα ανοικτίρμων επιλογή της Ιστορίας- με αφορούσε ευθέως.

  Δύο Πέμπτες πριν φύγω τον κάλεσα στην αποχαιρετιστήρια δεξίωσή μου, που θα γινόταν την παραμονή της οριστικής μου αναχώρησης. Εδειξε μεγάλη χαρά για την πρόσκληση. Ωστόσο, για δικούς του λόγους, που δεν μου εξήγησε ποτέ φυσικά, δεν θέλησε να με τιμήσει με την παρουσία του: από τότε δεν ξανάκουσα τίποτα για τον Ismail...

  ...Ανέβηκα στο τζιπ με μελαγχολική διάθεση».


  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2006

 54. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 15:44:33

  Karakasidou, Anastasia N.: Fields of Wheat, Hills of Blood, Chicago Univeristy Press

  Στον πρόλογο της Καρακασίδου - που βοηθήθηκε ίσως ν' αποκτήσει πιό α μ ε ρ ό λ η π τ η κρίση κι απ' το γεγονός ότι εργάζεται εκτός Ελλάδας και παντρεύτηκε Αμερικανό υπήκοο.

  θα προσθέσω πως εκεί αναφέρεται και το υβριστικό περιστατικό (1990-...,άν θυμάμαι καλά, καθότι η έρευνα γράφτηκε ΄περί τα τέλη της δεκαετίας 1980, και μού έκανε μεγάλη εντύπωση), περιστατικό του γνωστού ...εθναμύντορα, Σαράντου
  Κ α ρ γ ά κ ο υ.

  Όταν διάβασε το βιβλίο ο παραπάνω - απλός φροντιστής ιστορίας είναι, κι όχι βέβαια εξειδικευμένος επιστήμοντας/ερευνητής,- φαίνεται ότι...εξεγέρθηκε.
  Πήγε στην κωμόπολη, όπου η Εθνολόγος έκανε τις μελέτες της, δηλ. στον Ά σ σ η ρ ο Κιλκίς, μόλις 20 χιλιόμετρα βορείως της Θεσσαλονίκης,- (που η ορθή κι επί αιώνες κρατούσα ονομασία του ήταν σλαβομακεδόνικη : ''Γιουβέζνα'' !).Κι εκεί ξέσπασε κατά των σεβάσμιων ογδοντάχρονων, Σλαβομακεδόνων Ελλήνων υπηκόων, των γερόντων, που είχαν αφηγηθεί στην εθνολόγο Καρακασίδου την ιστορία τους, τις αναμνήσεις τους κτλ,- πολύτιμο εθνολογικό υλικό - :

  "-Έλληνες είστε σείς ; Ή εξωμότες ; Δέν ντρέπεστε ; " κ.τ.λ. κ.τ.λ. (περίπου).

  Όταν της αφηγήθηκαν τα κατορθώματα του ...εθνοπροπαγανδιστή, η επιστήμων ξέσπασε σε κλάματα.
  Αυτά για την Ιστορία - για να ιδείτε δηλαδή τί ήταν και είναι η κρατούσα Εθνο-καταγωγική διατυμπανιζόμενη ''θεωρία'' της Ελίτ και των ...εθνικοφρόνων Μ.Μ.Ε.

 55. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 15:46:29

  Αντε ντε .
  Και Μιχας στο ρεπερτοριο...
  Αντε ...
  Ξεμπροστιαστήκαμε..

 56. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 15:47:10

  Μη μας πρήζεις τα συκώτια με τον Σόρο, τους Μασόνους και τους Ιλλουμινάτι, είναι συζητήσεις καφενείου. Ακόμα κι έτσι, και οι Σόροι μέσα στο πρόγραμα είναι, από όλες τις πλευρές. Μάθε να προσεγγίζεις την αλήθεια έξω από το στενά ατομικό σου συμφέρον, όχι απαραίτητα υλικό αλλά και ψυχικό

 57. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 15:55:09

  Ψιιτ ΄πεφωτισμενε΄
  Αρχισες τώρα και τά ψυχικα...
  Και ο Λιακος για ψυχωτικούς έλεγε...
  Ιδιοι εισαστε ολοι.
  Ατομικό συμφερον έχεις εσύ και οι ομοιοί σου...
  Μονον που επεσες στην παγιδα και άρχισες απο τά γλυκανάλατα και διαλεκτικά να αραδιάζεις τούς Μιχες και τά γνωστα επιχειρήματα του Ουρανιου Τοξου.
  Και μην μπερδευεις εσκεμενα τον Σορος και τούς επιδοτουμενος απ΄αυτον με τις μπουρδες περι Μασονειας και Ιλουμινατων...
  Τα γραπτα μενουν και ειναι εδώ...
  Χανεις την ψυχραιμια σου αγορι μου..

 58. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 15:58:41

  Οι γνωστοί καφανειακοί αφορισμοί παλι

 59. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 16:00:43

  Στην τελική εσύ που την βρίσκεις με Γιανναρά πως να σε χαρακτηρίσω εγω, πες μου πως και πόσοι τόνοι ειρωνείας και χλευασμού σου αναλογούν επιτέλους

 60. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 16:05:28

  Χανεις την ψυχραιμια σουουου..
  Σου παρεθεσα βιβλιογραφία.Μικρη βεβαια.Σε blog ειμαστε.
  Οταν διαβάσεις τά ξαναλέμε.....
  Τα Μιχοπουλα τους μαθητες του Ανδριανοπουλου τους ξερουμε...
  Γραφουν και στην Wall Street Journal..
  Eγραφαν μαζι με τον Ανδρεα για τους σχιζοφρενεις ελληνες που καταδικάζουν τους βομβαρδισμους στην Γιουγκοσλαβια..
  Αυτά πείτε τα σε χτεσινούς νεολαιους του Συριζα μπάς και πείσετε...
  Καλή εκδρομή στα Σκόπια.

 61. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 16:07:03

  Δεν την βρισκω με Γιανναρά...
  Ανεφερα και άλλους...
  Πές οτι θές...
  Θα ιδρωσει το αυτι μου..??
  Εδω δεν ιδρωσε σε πιό δύσκολες εποχές...
  Τωρα θα ιδρώσει??

 62. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 16:07:44

  Πέραν απο υποθετικές ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΕΣ συνομοσιολογίες, υφάκι περισπούδαστο και ad-hominem επιθέσεις, ουδέν..
  Δεν ξέρουμε την τύφλα μας όλοι, ευτυχώς που υπάρχεις εσύ και κάποιοι άλλοι να κρατάτε το ίσο σε αυτή τη χώρα και να μας επαναφέρετε στην τάξη με ανύπαρκτη επιχειριματολογία και συνεχείς αναφορές σε πρόσωπα πράγματα και καταστάσης που μυρίζουν απο ναφθαλίνη έως πτωμαϊνη

 63. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 16:18:12

  Παλι για συνωμοσιολογιες...
  Μπες στά ΕΠΙΣΗΜΑ sites και διαβασε...
  Οι ιδιοι τά γράφουν..
  Κανενας δεν επαναφέρεται στην τάξη..Δημοκρατία έχουμε..Απλά ανατριχιάζω στην σκέψη να αναλάβουν την εξουσια οι ΄φωταδιστες΄..Θα φτασουν την Ελλάδα στην Λαμια,οπως καποτε έλεγαν οι Βασιλικοί και θά μάς απαγορέψουν να μιλάμε για Πατριδα...Και θα μάς δινουν ρετσινολαδο για να αποστηθιζουμε Μιχα και Μανδραβελη...Οποιος διαβάζει Σολωμό και Ελύτη εξορία..
  Αλλως τε η άποψη πού γράφεις επικρατεί στις ΄προοδευτικες φυλλάδες΄ και στά media..
  Λαμπρακιστάν ,Ελευθεροτυπια ,Καθημερινή αυτά πού τσιτάρεις προωθούν..
  Καλό Απογευμα και οποιος καταλαβε κατάλαβε.

 64. LEON avatar
  LEON 11/05/2008 16:24:23

  Ξένε Δάκτυλε,κόντεψες νά μέ πείσεις,συγχαρητήρια..
  ΄΄Αξιος ό μισθός σου...ώς P.R. τού Σόρος..

  Γιά τόν ηθικό μισθό μιλάω.. έτσι?

 65. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 16:26:03

  Σιγά μη σας κάνουμε και φάλαγγα. Δεν πρόκειται να αναλάβουμε την εξουσία –και δεν αναφερόμαστε σε κόμματα αλλά σε κάτι ευρύτερο- γιατί προς το παρών φωνές όπως η δική σου είναι πρακτικά χρησιμότερες, με την στενή έννοια του όρου.
  Μην ανησυχείς, δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι συνθήκες για να αναλάβουν τα ινία άνθρωποι της ψυχοσύνθεσης και ιδιοσυγκρασίας που εχθρεύεσαι, προς το παρόν σας τρωμε εμείς στη μάπα κάνοντας τουμπέκι εδώ και δεκαετίες. Όταν και άν έρθουν στα πράγματα, εγώ κι εσύ θα έχουμε πεθάνει από καιρό. Καλά κάνεις και δεν ιδρώνεις, σε αυτή τη χώρα είσαι καβάλα στ’ άλογο, 95% λέμε, μπετόν αρμέ

 66. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 16:31:06

  Άλλος από κει. Ένας απλός βοηθός λογιστή είμαι 25 χρονών στο Λεκανοπέδιο Αττικής που στις εκλογές ρίχνω άκυρο, τι θέλετε από έμενα (και από τον κάθε έμένα) για να καταλάβετε οτι κάθε αντίθετη άποψη προς αυτή την κατεύθυνση δεν προέρχεται από ΣΥΡΙΖΕΟΥΣ και υπαλλήλους του Σόρος? Να αναρτήσω link με φωτοτυπία της ταυτότητάς μου και πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων?
  Που μου μαζευτήκατε όλοι στα blogs εδώ και ένα χρόνο, καλά ήσασταν στις καφετέριες και τα μπιλιαρδάδικα

 67. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 16:32:21

  Ε οχι και τουμπεκι...
  Την Σημιτική περιοδο δοσατε ρεσιτάλ...Πρωτες μουρες παντου...Δεν τολμουσε άνθρωπος να μιλησει για Πατριδα γινοταν αμεσως ΄εθνικιστής ΄και ΄φασιστας΄..
  Τωρα σφιξανε οι κ...λοι...
  Καλο ειναι πού υπάρχετε...
  Ετσι καταλαβαινει καλύτερα ο κοσμος τίς ΄αγνες προθεσεις ΄σας.
  Δεν το λεω προσωπικά...

 68. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 16:36:02

  Ποια μπλιαρδαδικα ρε παιδαριο??
  Αντε μπραβο..
  Που ξερεις την ιστορια του καθενος??
  Αμα εισαι μονον 25 χρονων αντε διάβασε και άσε τα μπιλιαρδαδικα..
  Αντε μπραβο που θα μιλησεις για καφετεριες και μπιλιαρδαδικα....
  Αντεγραψες τον Μιχα και τον Μανδραβελη και θα μας μιλησεις και για μπιλιαρδαδικα.
  Ειπαμε..
  Την εχασες την ψυχραιμια σου...
  Σου εφυγε ολη η ΄διαλεκτική γλύκα΄...

 69. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 16:40:36

  Την επομενη φορά να μας αναφερεις Ιωακειμιδη,Ηρακλειδη και Βερεμη...
  Βαρεθηκαμε με τον Μιχα.

 70. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/05/2008 17:02:24

  Ξένε Δάκτυλε,

  μάλλον με παρεξήγησες. Είδες 17Ν και με ...κακοχαρακτήρισες. Δεν διάβασες, φαίνεται, το "Η καλογερική του Πατριωτισμού", μια κι ήταν διπλόφαρδο σεντονάκι. Στο "μόνο …ξένος δεν είσαι και προς Ιδαίους …Δακτύλους μου φέρνεις, φίλε! Μου ‘φτιαξες τη μέρα!", δεν κάγχασα, αλλά, τουναντίον, χάρηκα, (ή "εμψυχώθηκα κι ενδυναμώθηκα"), και προσπάθησα να ανταποδώσω με λογοπαίγνιο. Γιατί, ενώ το "ξένος δάκτυλος" είναι αρνητικό, δεν είσαι καθόλου "ξένος", αλλά, ίσα ίσα, "Έλληνας" που τιμάει το όνομα, και όχι χαζο-προβοκάτορας, μα έξυπνος σαν τους Δακτύλους.

  Όσο για το άλλο που λες στον Σπύρο, "κάποιους συν-σχολιαστές να δηλώνουν πως τα κείμενά σου τους «εμψυχώνουν και γι’ αυτό τους ενδυναμώνουν» (οεο)", πρώτ' απ' όλα παραλείπεις το "πολλές φορές" στο τέλος της πρότασης, -καθόλου ελληνικό αυτό, φίλε-, και πάρε και ένα παράδειγμα αυτού του "πολλές φορές", γιατί, προφανώς, είσαι νέος στην παρέα, ή σου ξέφυγε:


  1. Σπύρος Says:
  May 9th, 2008 at 7:06 pm, (σ.σ. στις 9 Μάη 1945, υπογράφηκε η άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας).


  "ΤΙΜΗ σέ όσους πολέμησαν την μεγαλύτερη λαίλαπα ολων των εποχών τον Ναζισμό…

  ΤΙΜΗ στά εκατομύρια τών Σοβιετικών πού θυσιάστηκαν γιά να ανασάνει ο κόσμος…

  ΦΤΥΝΩ στά μούτρα εσθονούς και λεττονούς πού κάνουν γιορτές με ναζιστικές στολές και μιλάνε γιά αντίσταση κατά τών Σοβιετικών υπό τά χειροκροτήματα τού Σολάνα..

  ΦΤΥΝΩ στά μούτρα τούς Κροάτες τού Πάβελιτς που έσφαξαν 700000 Σέρβους.

  ΦΤΥΝΩ τούς δοσίλογους και ταγματασφαλίτες ,που έμειναν ατιμώρητοι στην Ελλάδα και πρόκοψαν κιόλας…

  ΤΙΜΗ στο Ε.Α.Μ. και΄σε όλους οσοι αντιστάθηκαν στον Ναζισμό…

  Στούς Αγγλους πολίτες τού Κοβεντρυ πού καρτερικά υπέμεναν τούς βομβαρδισμούς..

  Στούς Εβραίους,στούς Τσιγκάνους,στούς ψυχικά πάσχοντες πού χάθηκαν στά Στρατόπεδα Συγκεντρώσεως

  Και

  ΤΙΜΗ σε όσους σήμερα αντιστέκονται στον Νεο Δοσιλογισμό τών Νεοταξιτών…

  Σέ λίγο με τίς ΄αναθεωρήσεις΄τής Ιστορίας,που επιχειρούν ,τα παιδιά μας δεν θα γνωρίζουν τί σήμαινε Ναζισμός,Φασισμός και Δοσιλογισμό".

  Ερώτησις κρίσεως: Συνυπογράφεις ή όχι, αδερφέ; ("οεο" εις την νιοστήν!)

 71. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 17:22:44

  Nηπιε Γεροντα πήγε γιά μπιλιάρδο το παιδί μάλλον...
  Ας αναφωνήσω λοιπόν και εγώ οέο και ας πάω στην καφετέρια απ΄όπου με ΄μάζεψαν΄.

 72. nas avatar
  nas 11/05/2008 17:56:57

  Factorxα, χαίρε! Σκέψου... 75 σχόλια για τους... ροζ εκδρομείς του ΣΥΡΙΖΑ στα Σκόπια! Φαντάσου, αύριο μεθαύριο της... "Μακεδονίας οι εκδρομείς" να αναλάβουν την διακυβέρνηση και ο Τσίπρας να κάνει καμιά ψιλοανάθεση στα φασονάδικα του Γκρούεφσκι τι σχόλια έχεις να μαζέψεις... και αφήστε ήσυχο τον Βελουχιώτη, αν ζούσε σήμερα θα σας είχε πάρει τα κεφάλια!!! (...ως συνεργάτες του καθεστώτος...).

 73. Factorx avatar
  Factorx 11/05/2008 18:02:59

  @nas. Διευκρίνησε ποιων τα κεφάλια θα είχαν πέσει.

 74. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 18:18:43

  Νήπιος
  Φυσικά και συνυπογράφω, εκτός από την τελευταία πρόταση, γιατί όταν στην "Νέα Τάξη" ο Σπύρος βάζει τον Μανδραβέλη και τον Δήμου -γενικά η κασέτα «νέα τάξη» έχει παραπαιχτεί- το γλυκό εκεί για εμένα χαλάει.
  Ενδεικτικό του τρόπου αντιμετώπισης του είναι ότι όταν είδε «Μίχας» έσπευσε να κατακεραυνώσει, να απαξιώσει και να διαγράψει όλο το κείμενο, ενώ ο ίδιος ο Μίχας έκανε απλή παράθεση κειμένου γραμμένο από εν ενεργεία πρέσβη.
  Τώρα τι ακριβώς εννοεί, οτι το κείμενο είναι φαντασιακό από το κεφάλι του Μίχα? Οτι ο πρέσβης ανύπαρκτος? Είδε «Μίχας», άρχισε να χώνει. Τσουκαλαδισμός, TV Magic και βάλε.
  Το γελοίο της υπόθεσης είναι οτι ενώ την ψυχραιμία μου ξεκίνησα -όντως- να την χάνω όταν αντιλήφθηκα οτι με γκρουποποιεί με το ζόρι σε συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις, αναφέρεται σε κόμματα που κατά τη «διαίσθησή» του στηρίζω, ανθρώπους που με χρηματοδοτούν κλπ, όταν μίλησα για καφετέριες αμέσως πειράχτηκε λέγοντας «και που ξέρεις την ιστορία του καθενός».
  Αυτό φίλε Σπύρο που λές είναι σωστό, υπό την προϋπόθεση οτι ισχύει για όλους και πρώτα πρώτα για εσένα. Δεν μπορείς να μιλάς όπως σου καπνίζει στον άλλον και να έχεις την απαίτηση από εκείνον με τη σειρά του να στέκετε στο ύψος του κάθε στιγμή.
  Κοίτα το ύφος γραφής σου, κοίτα τους χαρακτηρισμούς και τον τρόπο αντιμετώπισής σου απέναντί μου αρχικά σε αυτό το ποστ όπως και σε προηγούμενα, και προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ποιος από τους δύο μιλάει σαν παιδάριο (ανεξαρτήτου ηλικίας), ποιος βγάζει την κουβέντα εκτός ορίων και ποιος δυναμιτίζει το κλήμα από τα πρώτα του σχόλια.
  Από την πλευρά μου αναπτύσσω όσο πιο απροκάλυπτα μπορώ τις απόψεις μου, έστω και χονδροειδώς πολλές φορές, ακόμα και ελέφαντας με υπερμετρωπία θα καταλάβαινε οτι δεν έχω να κρύψω πράγματα ούτε και ντρέπομαι για αυτά που πιστεύω ώστε «να τα φέρνω λάου-λάου» όπως μου προσάπτεις.

  Στο προκείμενο τώρα. Σίγουρα παίζονται παιχνίδια. Πάντα παίζονταν, πάντα θα παίζονται. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση μας αρέσει να παιχτούν, άσχετα από το πια είναι η αλήθεια. Στα ιστορικά ζητήματα, περί «αλήθειας» πιάσε το αυγό και κούρευτο. Ο καθένας επικαλείται τις πηγές που πιστεύει και τρέχα γύρευε. Άλλος πείθει εμένα, άλλος εσένα. Αν υπάρχει μια αλήθεια, και περί αυτής ομιλώ, είναι πως όντος υπάρχει θέμα Μακεδονικής μειονότητας, όπως και Μακεδονικής γλώσσας. Τεχνητό ή οχι, είναι αδιάφορο από τη στιγμή που ισχύει, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν οτι δικαιούνται να ονομάζονται «Μακεδόνες» και πως η γλώσσα που μιλούν είναι «Μακεδονική». Από την στιγμή που είμαστε προ τετελεσμένων –κακώς, αλλά είμαστε- το θέμα είναι τι χειρισμούς κάνεις και προς τα που το πας. Αν είναι να σηκώνουμε λάβαρα υπερ πίστεως και πατρίδος ή να χειριστούμε το πράγμα εξυπνότερα. Η δική μου η πρόταση, η ταπεινή, θα ήταν:
  «Τί θέλεις φίλε Σκοπιανέ? Να λέγεσαι Μακεδόνας? Μάλιστα. Πολύ ευχαρίστως. Μας τιμά η προτίμηση σου αυτή. Καταλαβαίνουμε οτι είσαι ενα νεο-σύστατο κράτος που θέλεις ψαχουλεύεσαι πως τα σταθείς στα πόδια σου και κάνεις λαμογιές με την ιστορία όπως όλος ο ντουνιάς σε τούτη την περιοχή. Να σου δώσουμε και τίποτα Αρχαία να βάλεις στα μουσεία σου? Μπάτσους ή Στρατό για ενίσχυση χρειάζεσαι τίποτα? Εμείς είμαστε εδώ για ότι θελήσεις»
  Να σου έλεγα εγώ μετά αν θα επέμεναν να λέγονται Μακεδονία. «Άσε ρε, αυτοί έτσι που το πάνε θα μας προσαρτήσουν στο τέλος». Κι αν δεν υποχωρούσαν, η προσάρτιση θα ήταν επί της ουσίας ήδη τελεθείσα από τα πρώτα χρόνια με τους κατάλληλους χειρισμούς.
  Αλλά θέλει άντερα μια τέτοια μορφή εξωτερικής πολικής και ευρύτερη συναίνεση. Να συνεννοείται η κυβέρνηση με τον λαό «με τα μάτια» που λένε. Είναι μια τακτική που τώρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όταν ήταν ο καιρός κατάλληλος ο λαός ήταν ανέτοιμος γιατί ποτέ του δεν έμαθε να παίζει έτσι στην διεθνή σκακιέρα. Παρά να κατεβαίνει σε συλλαλητήρια και να αναγκάζετε μια δεκαετία μετά ουσιαστικά και εκ των πραγμάτων, σε άτακτη υποχώρηση.

 75. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 18:38:27

  Νήπιος btw να προσθέσω πως ο λόγος που δεν κατάλαβα το υπονοούμενο είναι πως οι Ιδαιοί Δακτύλοι, είχαν στα αυτιά μου αρνητική χροιά ως χαρακτηρισμός
  -δαιμόνια γαρ- και δεν κατάλαβα οτι το είπες από την οπτική που εξήγησες

  Factorx επειδή τα μισά σχόλια σχεδόν εδωμέσα είναι δικά μου και έκανα κι αυτό το ποστ σαν τα μούτρα της Φάνης, αν και όταν απηυδήσεις πες ένα "κόφτε το" και θα σταματήσω

 76. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 20:02:58

  Σπύρος είπες:
  «Δεν τολμουσε άνθρωπος να μιλησει για Πατριδα γινοταν αμεσως ΄εθνικιστής ΄και ΄φασιστας΄..»

  Ωραίες εποχές όντως.. Από κάθε άποψη κι ας μη τον πήγαινα τον Σημίτη τότε, ούτε το ΠαΣοΚ. Ήταν μια Ελλάδα που, για την εποχή της, την γούσταρα όμως και το συνειδητοποιώ τώρα. Σήμερα, πάρε μια Ν.Δ στο κεφάλι που μιλάει για «πατρίδες» και τίποτα δεν κάνει, να σου βρίσκεται. Τότε τουλάχιστον, περνάγαμε καλά. Όπως και επί Αντρέα. Διέλυσε-ξεδιέλυσε τη χώρα, καλά περνούσαμε. Είδαμε και αυτούς που δεν την διαλύουν αλλά τα έχουν όλα υπό έλεγχο. ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΣΗΜΙΤΗ ΡΕ ΦΙΛΕ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ? ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΣΤΕΡΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ, ΤΟΝ ΘΕΛΩ ΞΑΝΑ ΣΑΝ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟ.
  Αλλά τί ξέρω εγώ το αμούστακο που έχω και άποψη, πάω να κουρκουτιάσω το κεφάλι μου με το playstation, σε αφήνω εσένα να βυθιστείς στα γράμματα τις τέχνες και την διανόηση, αναπολώντας την χαμένη αίγλη της παλιάς, σωστής, όμορφης και τίμιας Ελλάδας, πρό του ’81 και ή και του ’50 ακόμα όταν όλα ήταν αγνά, οι νεράιδες χόρευαν στη στεριά και στα λιμάνια τριγύριζαν όμορφα παλικάρια .

 77. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/05/2008 20:16:19

  Ξένε Δάκτυλε,

  μη μασάς! Ανδρεία σημαίνει να υπερασπίζεσαι την γνώμη σου μέχρι τελευταίας ρανίδας και ελληνικότητα να είσαι, ταυτόχρονα, έτοιμος να αλλάξεις αυτή την άποψη, λόγω μιας κρίσιμης πληροφορίας. Κι αν είσαι 25 χρονών, εμένα, μου 'φτιαξες και ...την νύχτα, σήμερα! Γι' αυτό, πάρε κι ένα δώρο και σταμάτησε να διαβάζεις οτιδήποτε άλλο, μέχρι να μάθεις την Ελληνική Ιστορία, Προϊστορία και Μυθολογία, αφ' ενός, και την ελλ. Γραμματεία, αφ' ετέρου!

  «Λένε πως ονομάστηκαν ΙΔΑΙΟΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ οι πρώτοι κάτοικοι στους πρόποδες της Ίδης. Πόδες λέγονται οι πρόποδες και κορυφές, οι μύτες των βουνών. Οι διάφορες κορυφές της Ίδης, που ήταν όλες αφιερωμένες στη μητέρα των θεών (τη Ρέα), λέγονταν Δάκτυλοι.

  Ο Σοφοκλής θεωρεί πως οι πρώτοι πέντε ήσαν αρσενικοί. Εφηύραν το σίδερο και το κατεργάστηκαν πρώτοι, καθώς και πολλά ακόμη χρήσιμα στη ζωή πράγματα. Πέντε ήταν και οι αδελφές τους. Από τον αριθμό τους ονομάστηκαν Δάκτυλοι ..

  Υπονοούν μάλιστα πως απόγονοι των Ιδαίων Δακτύλων είναι οι Κουρήτες και οι Κορυβάντες. Οι πρώτοι εκατό που γεννήθηκαν στην Κρήτη ονομάστηκαν Ιδαίοι Δάκτυλοι. Απόγονοί τους αναφέρονται εννέα Κουρήτες.», Στράβων, Γεωγραφικά Ι, C 473, ΙΙΙ, 22.

 78. Σπύρος avatar
  Σπύρος 11/05/2008 20:34:25

  Ανώνυμε 80 τις ηλιθιες ερωτήσεις να τίς κάνεις στον εαυτό σου.Δικανικές μ&λ&κιες να ρωτήσεις τον Μπούλη τον Ανδριανόπουλο.

  Ξενε Δακτυλε αφού λατρευεις τον Σημίτη πάρε τά βιβλία του να κοιμάσαι αγκαλιά μαζί τους..
  Μάλλον ξεχνας Χρηματιστηρια,γιουρο Ιμια,Οτσαλάν και Μ.Κ.Ο.
  Ειχε γράψει μια ωραία Σημιτιάδα απο την ανάποδη ο Προφήτης σε κάποιο θέμα εδώ μέσα αλλά δεν την βρίσκω...
  Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα βεβαίως.
  Για μένα ήταν και ειναι πιό τίποτα και απο τον Μητσοτάκη.

 79. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 21:24:58

  Ε όχι δα και χειρότερος από τον Μητσοτάκη!!!
  Το αν πέρασε ποτέ χειρότερος πολιτικός από τον δημόσιο βίο της χώρας σε σχέση με τον Μητσοτάκη, είναι όπως το ερώτημα "να ζει κανείς ή να μη ζει", δεν έχει απάντηση, δεν τολμάς να δώσεις απάντηση, απλά ίπταται ως ερώτημα σαν Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από όλους τους πολίτες αυτής της γενιάς.

  Νήπιε η Ελληνική Ιστορία, Προϊστορία, Μυθολογία και φυσικά η Γραμματεία, είναι κάτι παραπάνω από «ενδιαφέροντα κεφάλαια» στην πνευματική καλλιέργεια ενός ανθρώπου και φυσικά το δουλεύω το πράγμα όσο μπορώ και όσο με παίρνει.
  Αυτό το «μέχρι να μάθεις» όμως ως ατάκα, αποπνέει μια αίσθηση υπερβάλλουσας ανωτερότητας απέναντί μου που δεν ξέρω που να την αποδώσω καθ’ ότι δεν σε γνωρίζω ως σχολιαστή. Πηγάζει ίσως από κάποια μεγάλη διαφορά ηλικίας που έχουμε? Έχεις επαγγελματική σχέση με το αντικείμενο και οι διαφορά γνώσεων μεταξύ μας είναι τόσο χαώδης? Είχες περισσότερο ελεύθερο χρόνο από εμένα και έχεις αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες ποσοτικά και σημαντικότερες ποιοτικά? Αναλόγως του τι ισχύει, ίσως την δεχτώ, θα δείξει, έχουμε posts ακόμα μπροστά μας, ζωή να ‘χουμε

 80. FANTOMAS avatar
  FANTOMAS 11/05/2008 22:23:25

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ....
  ΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ.... ΡΕ !!!!

 81. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/05/2008 23:04:43

  Ξένε Δάκτυλε,

  πρωτα απ' όλα, λένε "ευχαριστώ", όταν τους κάνουν δώρο, -ε; Μετά, η προτροπή "μη μασάς" και το "μια αίσθηση υπερβάλλουσας ανωτερότητας" ΔΕΝ συνάδουν. Αν πήρες το "μη μασάς" ότι ήταν μόνο απέναντι στον Σπύρο, με παρεξήγησες. Κι επειδή είναι η δεύτερη φορά σήμερα, και "σύμπτωσις επαναλαμβανομένη παύει να είναι σύμπτωσις", πρέπει να το κοιτάξεις. Καλοπροαίρετα σου λέω, (τονίζω το καλοπροαίρετα, γιατ' είναι κι αργά, ε;) να μη βιάζεσαι, δεν είσαι στην γωνία, δεν στην βγαίνουν όλοι, σε καλό δρόμο είσαι, δεν είσαι μόνος, αλλά δεν έχουν κι όλοι άδικο. ΜΑΘΕ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΜΕ Τ' ΑΥΤΙΑ...

  Με το "μέχρι να μάθεις κλπ" ήθελα να δώσω έμφαση στην προτεραιότητα των Ελληνικών έναντι όλων των υπολοίπων και στο ότι και να μην διαβάσει κάποιος τίποτα από τα ξένα, ΔΕΝ χάνει και τίποτα.

  Τα ξαναλέμε! Γεια μας...

 82. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/05/2008 23:16:04

  ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  “Τις κρίσιμες στιγμές οι “ρομαντικοί” και οι “εξτρεμιστές” παίζουν πρωταρχικό ρόλο. Αργότερα γίνονται περιθώριο και κυβερνούν οι “ρεαλιστές” οι “δημοκράτες” και οι ¨καλοί κομμουνιστές¨”, "Νταντόν"

 83. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 11/05/2008 23:39:06

  Όχι, κανένα κόλλημα στο «μή μασάς», τη μόστρα όλη όμως αυτού που μου έγραψες τη χάλασε το "μέχρι να μάθεις", ήμουν σαφέστατος στην επισήμανση και δεν καταλαβαίνω γιατί αδυνατούμε να συνεννοηθούμε αφού συμφωνούμε.
  Άλλο ασυνεννοησία, άλλο ασυμφωνία, υπάρχει λεπτή μα σοβαρή εννοιολογική διαφορά. Δεν νομίζω να εννοείς πραγματικά το παράπονό σου περί "ευχαριστιών" (βοήθειά μας) όμως, έτσι?
  Αλλιώς σε κάθε παραπομπή, παρουσίαση ή αναφορά που εκ των πραγμάτων συνιστούν προσφορά στη συζήτηση και κατ’ επέκταση στον συνομιλητή, θα έπρεπε να ευχαριστιόμαστε και να υποκλινόμαστε σαν τους Γιαπωνέζους.
  Κομμάτια να γίνει όμως, ας μας δώσουμε άλλη μια ευκαιρία και άλλη φορά θα σου λέω ευχαριστώ ειδικά σε εσένα γιατί δείχνεις να έχεις "ζουμί"

 84. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 12/05/2008 00:14:19

  Ξένε Δάκτυλε,

  δεν το εννοώ. Χάρηκα κι εγώ για την γνωριμία. Να 'σαι καλά!..

  ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΙΙ

  «Και ο μεν νους αρχικός εστι του λόγου,
  ο δε λόγος υπηρετικός του νου,
  τύχη μεν ανάλωτος,
  συκοφαντία δ’ αναφαίρετος,
  νόσω δ’ αδιάφθορος,
  γήρα δ’ αλύμαντος.
  Μόνος γαρ ο νους παλαιούμενος ανηβά,
  και ο χρόνος τάλλα πάντ’ αφαιρών
  τω γήρα προστίθησι την επιστήμην»
  Πλούταρχος,
  «Περί παίδων αγωγής», 5e8-5f1

  «Και ο μεν νους εξουσιάζει τον λόγο,
  ο δε λόγος είναι υπηρέτης του νου,
  ακατανίκητος από την τύχη,
  άτρωτος από συκοφαντία,
  άφθαρτος από αρρώστια,
  απρόσβλητος από γηρατειά.

  Μόνο ο νους όσο παλιώνει, ξανανιώνει και ο χρόνος, ενώ μας αφαιρεί όλα τ’ άλλα, προσθέτει στα γεράματα γνώση». (: Γέρας = έπαθλο)

 85. Ξένος Δάκτυλος avatar
  Ξένος Δάκτυλος 12/05/2008 01:08:21

  O Λόγος (και σε αυτό όχι απλά συμφωνώ με τον Γιανναρά, αλλά επαυξάνω) είναι κάτι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ανώτερο από την έννοια του λατινικού “Ratio”. Δεν υπάρχει άλλη γλώσσα όπως η αρχαία ελληνική όπου να μπορεί να αποδοθεί ως λέξη στην πραγματική της διάσταση (γιατί στο έκτρωμα της σύγχρονης δεν έχει ιδιαίτερο νόημα πλέον). Είναι πάνω από το «θείο». Είναι ίσως ο «Άγνωστος Θεός» που συνέλαβαν τα αλάνια κάποτε και κάτι παραπάνω. Είναι πολύ σημαντική λέξη για να την ξεφουρνίζουμε έτσι, οι εβραίοι όταν έγραφαν την λέξη «Θεός» έσπαγαν την πένα. Ένα παρόμοιο είδος σεβασμού, αν όχι ανάλογο, οφείλει να δείχνει και αυτός που μεταχειρίζεται την λέξη Λόγος στην σωστή της διάσταση σήμερα.
  Προσωπικά σαστίζω με τα όσα περικλείει ως έννοια και όσα υποδηλώνει, στο δικό μου το κεφάλι ίσως, αλλά αυτό συμβαίνει, δεν την αναφέρω εύκολα με την σωστή της έννοια, αν δεν εκτιμώ τον συνομιλητή μου. Χαίρομαι που μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες
  Μη μου το χαλάσεις όμως καμία ώρα με τίποτα Ιληδόνιες, «Αστροναυτικές Εκστρατίες», Έβδομες Σφραγίδες, «Οι προφητείες είναι όλες γραμμένες μέσα στην Ιλιάδα», «οι λέξεις δεν έπρεπε να γράφονται με κενά αλλά κολλητά και με κεφαλαία γιατί είναι ιερές και δεν μας βγαίνουν οι ταυτότητες», 8.030.011.200 και τέσσερα εφτακόσα έντεκα ε, εγώ σέβομαι εσένα, σέβομαι τον εαυτό μου, σέβομαι και τους Αρχαίους όσο μπορώ, ελπίζω να εκπέμπουμε στο ίδιο σήμα περίπου..

 86. nas avatar
  nas 12/05/2008 15:54:14

  Factorx(α), (ξανα)διάβασε την διατριβή -διότι περί τέτοιας πρόκειται- για τον Άρη τον Αρχηγό των Ατάκτων και θα καταλάβεις...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.