#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/01/2011 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στο ΠΑΣΟΚ ομολογούν τώρα την αποτυχία του Μνημονίου …

...και αρχίζουν και ανακαλύπτουν ότι έφταιγε ο …Ανδρέας !!!Καθυστερημένα ανακάλυψαν στο ΠΑΣΟΚ αυτά που εμείς γράφουμε χρόνια

Ανδρέας Λοβέρδος: Δημαγωγήσαμε ως αντιπολίτευση και το πληρώσαμε διαβάζουμε στην “Καθημερινή”

Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση κατέφυγε σε δημαγωγία και λαϊκισμό που επηρέασαν τη διακυβέρνησή του, παραδέχεται ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ομολογεί ότι οι ρίζες της κρίσης βρίσκονται στον Ανδρέα Παπανδρέου και καλεί τους «ενοχικούς» υπουργούς να μην καλλιεργούν φρούδες ελπίδες.

Ο κ. Λοβέρδος, φωτογραφίζει» μάλιστα ευθαρσώς «τους υπουργούς που σχετίζονται με την ανάπτυξη, μη διστάζοντας να υπογραμμίσει ότι «χάθηκε χρόνος», ενώ θεωρεί ότι κάποιοι συνάδελφοί του εξακολουθούν να διακατέχονται από ενοχικά σύνδρομα και ότι δεν λένε την πλήρη αλήθεια στους πολίτες.

Ο κ. Λοβέρδος παραδέχεται επίσης ότι οι ρίζες της σημερινής κρίσης βρίσκονται «στη δεκαετία του ’80», δηλαδή στον τρόπο διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, θεωρεί «αυτοκτονία» για τη χώρα το σενάριο ο Γιώργος Παπανδρέου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές την άνοιξη, ενώ επαναλαμβάνει πως αν οι στόχοι που έχει θέσει στο υπουργείο του μέχρι τα τέλη Μαρτίου δεν ικανοποιηθούν, θα δώσει την ευχή του να το πράξει ο διάδοχός του. Τέλος, αφήνει την παρατεινόμενη κινητοποίηση των φαρμακοποιών «στην κρίση των πολιτών».

Ζοφερό το κλίμα

Σε άλλο ρεπορτάζ της Καθημερινής επισημαίνεται πως  είναι διάχυτη στο κυβερνητικό επιτελείο η βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία κινείται στην κόψη του ξυραφιού ε, με κορυφαίους υπουργούς να αναμένουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου κινήσεις ανάταξης του κλίματος, που μοιάζει ζοφερό.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κυβερνητικά στελέχη επενδύουν πλέον στην ανακοίνωση της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής που τοποθετείται τη μεθεπόμενη εβδομάδα –ήδη γίνεται αγώνας δρόμου ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν νωρίτερα, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει «γκρίνια» για την καθυστέρηση– καθώς οι εξελίξεις αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν «έπεισε» τις αγορές.

Ομολογούν δηλαδή πλέον ότι το Μνημόνιο απέτυχε και οτι η κυβέρνηση αναγκάζεται πλέον να προσφύγει σε νέα μέτρα τα οποία όμως θα επιδεινώσουν την κατάσταση:

Συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αφήνουν να εννοηθεί πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι επώδυνα, αλλά και ικανά να κατευνάσουν τις επιθέσεις εις βάρος της χώρας. Οπως σημειώνουν, δεν είναι τυχαίο ότι, από το Νταβός, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για πρώτη φορά ευθέως σε μειώσεις μισθών, περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και δεσμεύθηκε για την ανάληψη όλων των απαιτούμενων πρωτοβουλιών για μείωση του ελλείμματος. Πάντως, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν και στελέχη που δυσπιστούν αναφορικά με τις τελικές επιλογές του κ. Γ. Παπανδρέου. Εξ άλλου, και τους αμέσως προηγούμενους μήνες είχαν προαναγγελθεί αποφάσεις που θα μετρίαζαν τις πιέσεις Βρυξελλών και αγορών, αλλά τελικώς παρέμειναν κενό γράμμα.Κρίσιμα λάθη

…Πίσω από τις κλειστές πόρτες των υπουργικών γραφείων και στο περιστύλιο της Βουλής, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζεται πως και τους τελευταίους μήνες διαπράχθηκαν κρίσιμα λάθη. Ποια είναι αυτά; Οπως λέγεται, πρώτο σημείο καμπής για την πλήρη απαξίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας ήταν η επιλογή να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009 στο 12,7%, με αποτέλεσμα η Αθήνα να «στοχοποιηθεί» τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τις διεθνείς αγορές. Κατά πολλούς, η συγκεκριμένη επιλογή ήταν άμεσα συνυφασμένη, με την εσφαλμένη, όπως αποδείχθηκε, εκτίμηση του ίδιου του κ. Γ. Παπανδρέου και των κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκας Κατσέλη, ότι η κυβέρνηση θα διασφάλιζε τετραετή και όχι τριετή περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεύτερο κρίσιμο λάθος θεωρείται το άκρως «χαλαρό» μήνυμα που εξέπεμψε ο προϋπολογισμός του 2010. Κατά τις συζητήσεις εν όψει της κατάρτισής του, στελέχη όπως οι κ.κ. Αννα Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Π. Μπεγλίτης, αλλά και ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχαν επισημάνει τον κίνδυνο να αποσταλούν εσφαλμένα μηνύματα προς το εξωτερικό. Ομως, στην ενδοκυβερνητική διελκυστίνδα επικράτησαν οι απόψεις των κ.κ. Λούκας Κατσέλη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Παπουτσή και άλλων, που πίεζαν για έναν προϋπολογισμό εν πολλοίς προσαρμοσμένο στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που είχε μετάσχει στις σχετικές διεργασίες, εάν ο προϋπολογισμός αποτύπωνε πλήρως και ευκρινώς τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και την αυστηρή εισοδηματική πολιτική που εκ των πραγμάτων είναι πλέον υποχρεωμένη να υιοθετήσει η κυβέρνηση, ίσως η εικόνα σήμερα να ήταν διαφορετική.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί πως η τελική επιλογή του Νοεμβρίου να μετατεθούν για τις αρχές του 2010 τα όποια επώδυνα μέτρα ανήκε αποκλειστικά στον κ. Γ. Παπανδρέου και στο στενό του επιτελείο. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε σε κλειστή σύσκεψη πως «δεν θα ακολουθήσει πολιτικές Καραμανλή». Εξ ου και το «άδειασμα», λίγες ημέρες αργότερα, του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το πάγωμα των μισθών άνω των 2.000 ευρώ, το οποίο, κατά πληροφορίες, έγινε από στενούς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, χωρίς να έχει καν ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, που όταν ανέκυψαν οι γνωστές δηλώσεις του κ. Χρ. Παπουτσή απουσίαζε στο εξωτερικό.

Εσφαλμένα μηνύματα

Το τρίτο λάθος που καταλογίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι αποστέλλουν όλο το τελευταίο διάστημα εσφαλμένα μηνύματα στο εξωτερικό. Η «πολιτικοποίηση» του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, με τις αναφορές σε κερδοσκόπους που έχουν στοχοποιήσει είτε την Ελλάδα είτε γενικότερα το ευρώ, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η συνεχής διαβούλευση, αντί της λήψης άμεσων μέτρων, που έχει επισημάνει η κ. Βάσω Παπανδρέου ως πρόβλημα, ένα άλλο. Οι χειρισμοί υπουργών, όπως εκείνοι της κ. Λούκας Κατσέλη στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες, ένα ακόμη, ενώ κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η έκτακτη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο, για τις συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ, προκειμένου να μην πάει «με άδεια χέρια» ο πρωθυπουργός στο Νταβός, είναι σαφές πως δεν επαρκούν για να αντιστραφεί το κλίμα.

Με τα ανωτέρω δεδομένα, είναι προφανές πως το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο για την κυβέρνηση, αλλά και συνολικά για τη χώρα. Μένει δε να φανεί εάν ο πρωθυπουργός θα λάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ή θα επιμείνει στη γραμμή πλεύσης των τελευταίων μηνών, που, ως φαίνεται, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα σε καθεστώς κηδεμονίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TopGunZ avatar
  TopGunZ 31/01/2011 10:05:04

  Το λυπηρό για το λαό μας είναι ότι την δρομολογημένη ομολογία για την ούτως ή άλλως προδιαγεγραμένη αποτυχία ο μέσος ΠΑΣΟΚος θα την εκλάβει ως δείγμα ανώτερου πολιτικού επιπέδου και αυθεντικής ειλικρίνειας απέναντι στο λαό. Κοινώς, ο στόκος έχει πηξει σε μη αναστρέψιμα επίπεδα σε μερικά κεφάλια.

 2. Νικος avatar
  Νικος 31/01/2011 10:06:02

  Επιτέλους. Κάποιος από τους ασκήσαντες (που ασκεί και σήμερα) κυρίαρχη (και όχι παρενθετική ) πολιτική εξουσία μετά τη μεταπολίτευση, δέχεται μια ιστορική αλήθεια, που δεν τόλμησαν ούτε οι δεξιοί πολιτικοί τόσα χρόνια να διατυπώσουν. Ακόμη, και ο τέως πρωθυπουργός λιβάνιζε την πολιτεία και τα έργα του "μεγάλου". Και στην ως άνω ιστορική αλήθεια δεν εμπεριέχονται μόνο τα θεμέλια της τωρινής οικονομικής καταστροφής. Εκεί βρίσκονται και οι σπόροιτης προϊούσας παρακμής σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και όχι μόνο.

 3. ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΠΟΛΙΤΗΣ 31/01/2011 10:10:04

  ΠΑΝΤΟΣ ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΑ ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ.ΑΝ ΛΕΓΑΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΑΜΕ?

 4. STATHIS avatar
  STATHIS 31/01/2011 10:16:28

  Αναφερόμενος και στους δύο κυρίους που γράψατε παραπάνω θα πώ ότι:

  Προκειμένου να μη ΔΕΧΤΟΥΝ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ
  ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ είναι διατεθημένοι να κάνουν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΔΟΧΗ αφορά σε προηγούμενες "νεκρές" ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ.
  ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ" ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ .!!!!!! (λοιπόν άσε καλύτερα ...... θα φάμε γλάρο)


  *Μιά άποψη.-

 5. φωτεινη avatar
  φωτεινη 31/01/2011 10:31:26

  και οχι μονο.για να διαλυσουν τις υποψιες οτι ολα εγιναν ΕΠΙΤΗΔΕΣ και βαση σχεδιου δεν εχουν προβλημα να ξεφτυλισουν και τη μνημη του πατερα τους.

 6. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 31/01/2011 10:34:20

  Δεν είναι και τόσο ανιδιοτελής η ομολογία Λοβερδου. Ως βενιζελικος χρεώνει την αποτυχία στον ΓΑΠ, οπότε ενισχύει την θέση του Βαγγελη. Εμάς τι μας νοιάζει αν ομολογουν, Εμείς θα πληρώσουμε την ανικανότητα τους...

 7. Armageddon avatar
  Armageddon 31/01/2011 15:07:26

  ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΠ ΝΑ ΜΟΝΟΛΟΓΕΙ
  ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ .,ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΟΣΑΝ
  ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ,Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ
  Φ Υ Λ Α Κ Η....

  • Orestios avatar
   Orestios @ Armageddon 31/01/2011 22:13:12

   +1000

 8. The Saint avatar
  The Saint 31/01/2011 16:41:12

  Πήραν χαμπέρι ότι δεν τους βγαίνει με τίποτα, και άρχισαν ήδη με ελαφρά πηδηματάκια τα ποντίκια να φεύγουν απο το πλοίο....

 9. Κατερίνα Κ. avatar
  Κατερίνα Κ. 31/01/2011 18:36:34

  Πολύ όψιμα αναγνώρισε την αιτία του κακού στην Ελλάδα ο κ. Λοβέρδος και είναι και πανεπιστημιακός. Στην επόμενη 30ετία θα αναγνωρίσει και το ατελέσφορο του μνημονίου

 10. 3birdssitting avatar
  3birdssitting 31/01/2011 18:38:09

  Υποκριτές για άλλη μια φορά.

  Αναγκάζονται να αναγνωρίσουν οτι ψεύδωνταν γιατί θελουν την επιείκια του κόσμου (αμ..δεν!)


  "κροκοδείλια δάκρυα" απο τον "μαχητή " του Πασοκ Λοβέρδο

  (ναι ντε...αυτόν που δήλωνε τα 3 μεγάλα "Δεν" για το ασφαλιστικό

  ( Δεν ΘΑ .... εισφορες
  ( Δεν ΘΑ .... χρονια εργασίας
  ( Δεν ΘΑ .... μειωθουν οι συνταξεις

 11. thanasis avatar
  thanasis 31/01/2011 19:11:52

  η θεση του παπανδρεου στον ΟΗΕ φαινεται οτι εκλεισε
  και τωρα γαια πυρι μειχθητω

 12. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 31/01/2011 19:36:33

  Άντε καλέ, απέτυχε το Μνημόνιο, άντε τώρα όλο κινδυνολογείτε.

  Αυτά τα κόλπα του στυλ"mea culpa" κτλ., ελπίζω να μην περάσουν ειδικά αυτή την εποχή γιατί μετά δεν θα μας κλαίνε ούτε οι ρέγγες.

 13. δημης avatar
  δημης 31/01/2011 21:06:59

  Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ,,,,,ΑΝ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ....ΔΥΣΤΥΧΩΣ...

 14. panos avatar
  panos 18/02/2011 20:34:11

  Το τραγικο ειναι οτι δεν εχουν κανει τιποτε ΛΑΘΟΣ,ξερουν πολυ καλα τι κανουν, με δηθεν λαθη και αστοχιες πετυχαινουν την εξαθλιωση των πολιτων και την απαξιωση της χωρας. Αυτον τον ρολο τους εδωσαν και τον παιζουν αψογα. Στην αρχη πιστευα οτι ηταν απλα ηλιθιοι,εκανα λαθος,ειναι προδοτες και ανθελληνες. Ειναι μικρα ανθρωπακια αδιστακτα ταγμενα στις υπηρεσιες των αχορταγων ,μισανθρωπων αφεντικων τους. Εχουμε την ατυχια να ειναι η χωρα μας το καλυτερο οικοπεδο,το ποιο ομορφο ,το ποιο πλουσιο,περιζητητο,ΔΕ ΜΠΟΡΕΣΕ κανεις να το χωνεψει πως αυτος ο θησαυρος ανοικει σε δεκα εκατομυρια ψωροελληνες (οσοι οι μισοι κατοικοι της Κωνσταντινιυπολης), θα πεινασουμε,θα ψοφησουμε και ποιος νιαζεται, αυτοι που υποτειθεται οτι μας κυβερνουν εχουν εξασφαλισει τους μικροαστικους κομπλεξικους στοχους τους για γενεες δεκατεσσερεις.ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΕΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΘΟΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.