#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/12/2013 19:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη: Πήγαμε καλύτερα του αναμενομένου και το ίδιο θα γίνει και το 2014Ολοκληρώθηκε ύστερα από έξι ώρες η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που παραμένουν ανοιχτές ενόψει και της έλευσης της τρόικα στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε πως η αρχή της χρονιάς βρίσκει την χώρα να προεδρεύει στην ΕΕ με πρωτογενές πλεόνασμα και διαφαινόμενη ανάκαμψη, επισημαίνοντας πως το μεγάλο στοίχημα είναι να βγει η χώρα στις αγορές .

«Πήγαμε καλύτερα του αναμενομένου και το ίδιο θα γίνει και το 2014» τόνισε ο κ. Στουρνάρνας επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως τα δύσκολα πέρασαν και πως το 2014 θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά . «Είναι η πρώτη χρονιά μετά από καιρό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» δήλωσε, επισημαίνοντας πως το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθούν πρωτοβουλίες με στόχο να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και φιλική προς τις επενδύσεις .

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης είχε ανακοινώσει πως με εντολή του πρωθυπουργού επανέρχεται το ΕΚΑΣ σε άτομα με αναπηρία πάνω από 80% ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας.

Ο διαλογος του Γιάννη Στουρνάρα με τους δημοσιογράφους:

 Ι. Στουρνάρας: Καταρχήν να ευχηθώ χρόνια πολλά. Η αρχή του χρόνου βρίσκει την Ελλάδα στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτογενές πλεόνασμα, με διαφαινόμενη ανάκαμψη. Ένα μεγάλο στοίχημα είναι η δυνατότητα να βγούμε στις Αγορές. Πήγαμε καλύτερα του αναμενομένου το 2013 και πιστεύω απόλυτα ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2014.

Δημοσιογράφος: Σήμερα ολοκληρώσατε κάποιες εκκρεμότητες;

Ι. Στουρνάρας: Σήμερα κάναμε έναν συντονισμό ευρύτατο για όλα τα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε με την τρόικα στις επόμενες ημέρες.

Δημοσιογράφος: Για την αιθαλομίχλη;

Ι. Στουρνάρας: Όχι, δεν ήταν αυτό το αντικείμενο σήμερα.

Δημοσιογράφος: Έχετε αποφασίσει κάποια πράγματα σήμερα;

Ι. Στουρνάρας: Σχεδιάζουμε για τις ημέρες τις δύσκολες που θα υπάρχει αιθαλομίχλη, να υπάρχει η δυνατότητα να δώσουμε με έκπτωση ηλεκτρικό ρεύμα από ορισμένες καταναλώσεις και κάτω.

Δημοσιογράφος: Ο στόχος τώρα για τις μνημονιακές υποχρεώσεις είναι να έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση μέχρι τις 27 Ιανουαρίου;

Ι. Στουρνάρας: Ναι, ναι βέβαια.

Δημοσιογράφος: Και η τρόικα να μην ξαναέρθει το ’14, κ. Υπουργέ;

Ι. Στουρνάρας: Μέχρι το καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 31/12/2013 19:38:56

  «Πήγαμε καλύτερα του αναμενομένου και το ίδιο θα γίνει και το 2014» τόνισε ο κ. Στουρνάρας επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
  Μάλιστα κ. Υπουργέ!
  Ασφαλώς και στο τέλος της καταναγκαστικής πορείας, στην οποία οδήγησε και σπρώχνει το λαό και τη χώρα η τρόικα, χωρίς να τους αφήνει περιθώρια, δεν θα υπάρχουν λύσεις και διέξοδοι.
  Όποιος το πιστεύει είναι εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας.
  Αν στο τέλος αυτής της ελεεινής πορείας ο λαός καταφέρει να είναι στο επίπεδο της εποχής της δεκαετίας του εξήντα, θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένος. Φυσικά και πάλι θα υπάρχουν πλούσιοι και πάλι θα υπάρχουν πλουσιότεροι, όμως το θέμα δε θα είναι το πόσους εκατομμυριούχους θα έχουμε σε ευρώ ή τρισεκατομμυριούχους σε δραχμές, αλλά το πόσα εκατομμύρια Ελλήνων θα είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και πιστέψτε με, θα είναι πάρα πολλά.
  Το έχουμε πει και το ξαναλέμε και τώρα με την ευκαιρία των ευχών για το 2014 και θα το ξαναπούμε σε όποια ευκαιρία μας δοθεί:
  Η μόνη διέξοδος -και προσωπικά για τον καθένα- από την κρίση είναι οι δεξιότητές του και οι ικανότητές του, τα ταλέντα του και η ευφυΐα του, δουλεμένα όμως σε σχολεία – «κάτεργα», αν θέλουμε να περισώσουμε κάτι από αυτό το καταμπασταρδεμένο έθνος.
  Και επειδή εμείς μεγαλώσαμε, όλη η προσοχή στους μικρούς και τους αγέννητους Έλληνες, που εξ απαλών ονύχων θα πρέπει να είναι έτοιμοι για μάχες…
  Λέω, αλλά … ακούει κανείς;

 2. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 31/12/2013 19:47:56

  Φαντάσου να'χαμε πάει και χειρότερα δηλαδή!

 3. Skeptikisths avatar
  Skeptikisths 31/12/2013 20:23:19

  Σήμερα είχα μια συζήτηση με κάτι φίλους κι εκεί που λέγαμε για την κατάσταση στην Ελλάδα και πως πάει η οικονομία της ένας από την παρέα είπε κάτι που με έχει βάλει σε σκέψεις. Η συλλογιστική του ήταν η εξής: Είναι προφανές ότι έχουμε τρομακτικές μειώσεις στους μισθούς και τα έσοδα μας ως πολίτες και η καθημερινότητα έχει γίνει εφιάλτης για όλους μας ενώ το κόστος ζωής παραμένει σε επίπεδα προ κρίσης. Αυτό που αναρωτιέται λοιπόν είναι γιατί το κράτος δεν κάνει προσπάθειες με έκτακτα μέτρα και παρεμβάσεις να ρίξει το κόστος ζωής στην χώρα ώστε να "ρεφάρει" ο κόσμος από τις μειώσεις και να ανασάνει κάπως; Αυτό δεν θα οδηγούσε σε μία μεν συρρικνωμένη οικονομία αλλά σε υγιείς βάσεις οικονομία; Μήπως πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση το 2014 και με αυτό το θέμα σοβαρά; Δεν ξέρω άμα είναι εφικτό αλλά όταν στο όνομα της έκτακτης ανάγκης τα πάντα επιτρέπονται γιατί όχι και κάτι τέτοιο;

 4. Dal avatar
  Dal 31/12/2013 20:29:37

  Το 2013 αναμένεται χρέος 175% του ΑΕΠ (μετά από δύο κουρέματα) και ο άνθρωπος δηλώνει ότι πήγαμε καλλίτερα, όταν το μνημόνιο Α προέβλεπε στο τέλος του 2012 χρέος 149%. Τι να πει κανείς?

  Όμως ας υποθέσουμε ότι δανειζόμαστε με 3%. Τότε θα απαιτείται το 5% του ΑΕΠ μόνον για την εξυπηρέτηση των τόκων (1,75Χ3) . Επομένως χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα 5% για να ισοσκελίζεται ο προυπολογισμός. Δεν γνωρίζω άλλη χώρα να πετυχαίνει τέτοιο υψηλά θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα, τουλάχιστον εντός ΕΖ. Αλλά ας το υποθέσουμε και τούτο.

  Για να κατέλθει το χρέος στο 120%(εκεί όρισε η τρόικα το ποσοστό βιωσιμότητας ,κούνια που τους κούναγε) χρειάζεται μέση ανάπτυξη τα επόμενα 7 χρόνια 5%.
  Είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί, με ταυτόχρονα πρωτογενές αποτέλεσμα+5%.

  Για να μειωθεί δε το χρέος στο 60% , με 2% μέση ανάπτυξη και ισοσκελισμένο τον προυπολογισμό , θα απαιτηθούν περίπου 50 χρόνια δηλαδή εως το 2065.

  Τώρα τι επίθετο να του προσάψει κανείς?.Είναι και χρονιάρες μέρες.

  Καλή Χρονιά με Υγεία και Χαρά σε όλους/ες και στους φιλόξενους διαχειριστές του Antinews.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Dal 31/12/2013 23:44:28

   "Για να μειωθεί δε το χρέος στο 60% , με 2% μέση ανάπτυξη και ισοσκελισμένο τον προυπολογισμό , θα απαιτηθούν περίπου 50 χρόνια δηλαδή εως το 2065."

   Αν δε γίνει μείωση του χρέους με κούρεμα ή αν μείνει η ανάπτυξη πολύ χαμηλά συνεχώς. Ευτυχώς για όλους μας στα μακροοικονομικά υπάρχει το σπιράλ της ύφεσης (που κράτησε 4 χρόνια και κάτι και μόλις τέλειωσε) και αλληλοδιαδέχονται με το σπιράλ της ανάπτυξης. Επομένως ότι πρόβλεψη και να κάνεις εσύ ή ο οποιοσδήποτε και όσα και να κατέχεις ή κατέχει από οικονομικά, μόνο προφήτης έχει δικαίωμα τόσο μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων. Και οι πραγματικοί προφήτες του Θεού που έζησαν λίγα χρόνια πρίν και είχαν πει ΟΛΑ όσα βλέπουμε και όσα έρχονται, προείδαν μεγάλη βελτίωση στην Πατρίδα μας σε όλους τους κρίσιμους τομείς και πιο πολύ στην ψυχή μας. Εύχομαι ειδικά η τελευταία βελτίωση να ξεκινήσει ΧΘΕΣ! Καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία πνευματική πρωτίστως και σωματική εύχομαι σε όλους.

   • Practical Joke avatar
    Practical Joke @ Γεώργιος Τ. 02/01/2014 02:25:37

    Ρε φίλε ζεις πραγματικά σε αυτή την χώρα; Έχεις βγει τώρα τελευταία από την Συγγρού; Ποια κρίση τέλειωσε; Με 8 δις !!!!! χρέη προς ιδιώτες μιλάμε ότι βγάλαμε πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη; με 27%!!!! ανεργία; 1 στους 4 σε παραγωγική ηλικία δηλαδή αυτή την στιγμή δουλεύουν λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας. Πραγματικά κόψε τα σχόλια γιατί πλέον μπαίνεις στην κατηγορία του εγκάθετου.

    • Εμείς στο Νότο avatar
     Εμείς στο Νότο @ Practical Joke 02/01/2014 07:09:19

     ''...γιατί πλέον μπαίνεις στην κατηγορία του εγκάθετου''. :-) Πολύς κόσμος επιλέγει την αυτοεξαπάτηση, αντί των χημικών ηρεμιστικών μέσων. Το κακό είναι οτι προσπαθεί μετά να ''επιβάλλει'' την ''ευτυχία του'' στους ...καθαρούς από ουσίες συνανθρώπους του.

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ Practical Joke 02/01/2014 10:42:30

     Στην κατηγορία του εγκάθετου (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΙΤΗ?) μπαίνουν μάλλον αυτοί που προσπαθούν να μας επιβάλλουν την "απόγνωση" και τη "δυστυχία" τους με δήθεν προβλέψεις ως το 2065.

  • George Ν avatar
   George Ν @ Dal 01/01/2014 14:01:34

   Το πρόβλημα δεν είναι στο χρέος, αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα λυθεί γιατί δεν μπορεί να πληρωθεί. Αν το κράτος όμως συνεχίσει να δαπανά το 55% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση δεν αλλάξει αυτά που μας φέρανε εδώ αντί να επιμένει και να επαυξάνει σε ένα αδιέξοδο κρατικίστικο μοντέλο όπως κάνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, σε λίγο το χρέος θα είναι το τελευταίο που θα ενδιαφέρει. Ούτε καν τους ίδιους τους πιστωτές :-)

 5. tk avatar
  tk 31/12/2013 20:52:18

  Ναι, ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία φίλε Στου! Εύγε σας!!!
  Τι λόγια να πει κανείς χρονιάρες μέρες...τι λόγια θεέ μου..

 6. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 31/12/2013 20:54:56

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 31/12/2013 21:02:38

  Πολύ σωστά,αὐτό τό λέμε ὅλοι,ἀλλά ὅταν τό πετρέλαιο θέρμανσης κατ' ἐντολήν τῶν δανειστῶν καί καθ΄ ὑπόδειξιν τοῦ Στουρνάρα ΔΕΝ πρέπει νά μειωθεῖ,ὅταν θεωρεῖται μεγάλη ἐθνική νίκη ἡ μείωση τοῦ ΦΠΑ στήν ἐστίαση στό 13% κι αὐτό προσωρινά,λές καί ξημεροβραδυαζόμαστε στίς ταβέρνες,τότε,μήπως δέν πρέπει νά περιμένουμε πολλά πράγματα στό θέμα τῶν μειώσεων τῶν τιμῶν. Ἴσως ἔτσι ρεφάρουν καί τή μή λήψη νέων μέτρων...

 8. aeroporos avatar
  aeroporos 01/01/2014 11:42:00

  Μπράβο.
  Ωραία.
  Έτσι ξέρω και εγώ να βγάλω πλεόνασμα. Ακόμα πιο μεγάλο από αυτό που λέτε ότι βγάλατε.
  Άμα ξετινάξω τον κόσμο σε περικοπές,μείνουν 1.500.000. άνεργοι,κόψω δημόσιες δαπάνες,κόψω ΕΚΑΣ, κόψω μισθούς,κόψω συντάξεις, κόψω,κόψω,κόψω.....................βάλω χαράτσια , χαράτσια,χαράτσια..... ξέρετε τι πλεόνασμα θα βγάλω?
  Δεν νομίζω να χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα να το πετύχει κανείς αυτό.

 9. guest avatar
  guest 01/01/2014 13:17:51

  Όσοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το «μονόδρομο» των μνημονίων και του ευρώ επιθυμούν (και το έχουν σχεδόν κάνει) τη συνταγματοποιηση του τυχοδιωκτικού καπιταλισμού των αγορών, της αιώνιας λιτότητας και της ακραίας κοινωνικής αδικίας σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων στους οποίους ανήκουν και οι ίδιοι . Και όλα αυτά με το δήθεν προκάλυμμα του νοικοκυρέματος και της δήθεν αξιοκρατίας αλλιώς θα καταντήσουμε Βόρειος Κορέα! Ας αφήσουν το παραμύθι ότι η ανάπτυξη θα έρθει με επενδύσεις αποκλειστικά από το εξωτερικό . Τα μεγάλα και ανεπτυγμένα κράτη αναπτύχτηκαν κυρίως με επενδύσεις από το εσωτερικό, κρατικές και ιδιωτικές, που συνδυάστηκαν με τη κυκλοφορία χρήματος και την αύξηση της ρευστότητας .

  Στην ΕΟΚ μπήκαμε για να πλησιάσει το βιοτικό μας επίπεδο αυτό της βορειοδυτικής Ευρώπης και όχι για να καπελωθούμε από τη Γερμανία . Όταν μπήκαμε στο ευρώ κυκλοφορούσε στην Ελλάδα μια συγκεκριμένη ποσότητα και αξία δραχμών που ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩ , με την φουσκωμένη ισοτιμία που επεδίωξε ο Σημίτης με τα Greek statistics. Με το ευρώ αυξήσαμε κατακόρυφα τις εισαγωγές μας σε βάρος του εμπορικού μας ισοζυγίου . Τα ευρώ που έβγαιναν από τη χώρα ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που έμπαιναν από τις εξαγωγές μας, των τουρισμό κτλ . Και μη ξεχνάμε και τα εμβάσματα των μεταναστών (νόμιμων και παράνομων) . Ήταν φυσικό κάποια στιγμή να στερέψουμε από ρευστότητα αφού δε μπορούμε και να τυπώσουμε νέο χρήμα . Επιπλέον με το ευρώ ο δανεισμός του κράτους έγινε πιο εύκολος αυξάνοντας έτσι το χρέος .

  Τώρα με τη ρευστότητα της οικονομίας μας στο ναδίρ και μη μπορώντας να κόψουμε νόμισμα θα χρειαστεί νέο χρηματοδοτικό πακέτο και άρα νέα μέτρα που πιθανόν να μη τα ονομάσουν μνημόνιο. Ας κοιτάξει τουλάχιστον η κυβέρνηση να μαζέψει τίποτα από τα συστεμικά λαμόγια (λίστες, οφ σορ) μήπως και αποφύγει την τελειωτική συντριβή στις ευρωεκλογές

 10. Μαίρη avatar
  Μαίρη 01/01/2014 22:18:48

  Οταν ανοίξει η βουλή θα μάθουμε για τη δικογραφία περί Στουρνάρα που διαβιβάστηκε ή θα το κάνουν γαργάρα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.