Στουρνάρας: «Τα πράγματα είναι δύσκολα»
13/03/2014 22:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στουρνάρας: «Τα πράγματα είναι δύσκολα»

Ξεκινήσαμε να κοιτάζουμε το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας με στόχο να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα» σημείωσε, ενώ για το ενδεχόμενο να δεχτεί η τρόικα τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στα ζητήματα με το γάλα και τα φάρμακα απάντησε ότι «το κουβεντιάζουμε και θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Αντιθέτως με τον Στουρνάρα αισιόδοξος ο Βενιζέλος

Έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο και είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στα πολύ μεγάλα είναι πιο εύκολο να συμφωνηθούν τα πράγματα απ’ ότι στα μικρότερα που όπως τόνισε δεν είναι βέβαια καθόλου μικρά. Μικρά δεν υπάρχουν, είπε, υπάρχουν τα πολύ μεγάλα και τα μεγάλα, για να τονίσει ότι στα πολύ μεγάλα οι επιδόσεις είναι τέτοιες που κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το πλεόνασμα υπάρχει και είναι δεδομένο και πως η διανομή του πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους. Όπως είπε, όταν βοηθάς τους φτωχούς ανθρώπους βοηθάς και την οικονομία, κάνοντας λόγο και για κοινωνική συνοχή και για αξιοπρέπεια και για ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις δύσκολες και μακρές διαπραγματεύσεις ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πώς εξελίσσεται αυτή η ιστορία τόσους μήνες δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών και εξήγησε ότι το λέει αυτό για λόγους τάξης σε σχέση με αυτούς που νομίζουν, όπως είπε, ότι με την τοπική πολιτική ισχύ τους, τον τσαμπουκά ή τη γοητεία τους θα λύσουν προβλήματα που αγωνιζόμαστε επί χρόνια να λύσουμε.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι φυσικά τα διαθρωτικά θα περάσουν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και πως «εμείς ενεργούμε στο όνομα της Βουλής».

Νομοσχέδιο-σκούπα με όλα τα προαπαιτούμενα

Στην απόφαση να φέρουν στη Βουλή σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο το σύνολο των προαπαιτούμενων για την επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Στόχος της κίνησης αυτής είναι όχι μόνον να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες κοινοβουλευτικές δοκιμασίες για την κυβέρνηση, αλλά και να κλείσει, το ταχύτερο δυνατόν, ο κύκλος των εκκρεμοτήτων προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση παραμένει «ανοικτή» ως προς τα ακανθώδη ζητήματα, με κύριο το ύψος του πλεονάσματος, ο κ. Βενιζέλος χθες, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής δίωρης σύσκεψης με τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχε και ο κ. Γ. Στουρνάρας, χαρακτήρισε εφικτή την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα μέχρι την Κυριακή. Ως προς την κοινοβουλευτική διαδικασία, πηγές της «Κ» εκτιμούσαν αργά χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει το σύνολο των διατάξεων σε ένα και μόνον άρθρο, μία πρακτική η οποία εγείρει σοβαρές πολιτικές ενστάσεις. Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται όχι μόνον οι διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στα εργασιακά και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και «εξισορροπητικές» διατάξεις όπως οι βελτιώσεις στον φόρο υπεραξίας των ακινήτων και η μείωση στα φορολογικά πρόστιμα, προκειμένου να καταστεί πιο ευχερής η υπερψήφισή του από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.