#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στουρνάρας: Τα μέτρα είναι οδυνηρά αλλά δεν υπάρχει άλλη πρότασηΑποκαλυπτικός για όλα τα θέματα της επικαιρότητας ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξη που έδωσε στους Φακέλους του Αλέξη Παπαχελά.

Έβγαλε μάλιστα και αρκετές ειδήσεις τόσο για τη φορολογική μεταρρύθμιση όσο και για το παρασκήνιο σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη ενώ μίλησε για μικροκομματικά συμφέροντα, υποκρισία ορισμένων αλλά και ρουσφέτια που ήθελαν διάφοροι υπουργοί από τον ίδιο. Σημαντική ήταν η αποστροφή του σχετικά με τη δική του θέση.  «Αν εγώ δεν τους αρέσω, σας είπα είμαι εδώ από πατριωτικό καθήκον, τα μοναστήρια να είναι καλά, έχω πάει σε πολλά μοναστήρια….».

Αναφερόμενος στην ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου είπε ότι "ερχόταν υπουργοί και μου έδιναν τροπολογίες για δασκάλους, αναπήρους, κληρικούς. Και έλεγα τι γίνεται εδώ μέσα".

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μια επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα. "Θα έχουμε χάος. Αν πάμε στην δραχμή θα σταματήσει η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη. Δεν θα έχουν λεφτά στα ATM. Δεν θα γίνονται εισαγωγές σε καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα".

Για το καυτό θέμα του φορολογικού είπε θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου ως προαπαιτούμενο.

Σχολιάζοντας τα σενάριο για φόρο 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ σημείωσε ότι ο συντελεστής στην πρόταση που εστάλη την Παρασκευή στα κόμματα συνοδευόταν  με παράλληλη έκπτωση φόρου για όλους 1.950 ευρώ, κι άφησε αιχμές για υποκρισία, εκτιμώντας ότι οι διαφορές ανά κλιμάκιο ήταν της τάξης των 10 – 20 ευρώ. Έκανε επίσης λόγο για εναλλακτικές προτάσεις κομμάτων για φόρο επιτηδεύματος 2.000 ευρώ σε όλους, για ένταξη όλων και των αγροτικών εισοδήματος σε  κλίμακα κ.α. Υπάρχουν δηλαδή ακόμη χειρότερες εναλλακτικές προτάσεις. Τόνισε ότι αν χαλαρώσουμε στο θέμα αυτό υπάρχουν οι ρήτρες που θα μας επιβάλλουν νέα μέτρα. «Αυτή η ρήτρα είναι συμμετρική. Αν πάμε καλύτερα, μπορούμε να πάρουμε λιγότερα μέτρα. Μπορώ να διαβεβαιώσω αν πετύχουμε τους  στόχους. Αν νερώσουμε το κρασί μας στην φορολογική μεταρρύθμιση και αν δεν πιάσουμε τα 3 δισ. ευρώ τότε βεβαίως μπορεί να πάρουμε μέτρα. Αν είμαστε στόχων εκτός ύφεσης τότε αλλάζει», πρόσθεσε «αλλά αν είμαστε εκτός γιατί για παράδειγμα η απελευθέρωση αγοράς εκτελωνιστών δεν  γίνει για να προστατέψουμε συμφέροντα τότε αυτό αφήνει ανοικτό το παράθυρο για μέτρα».

Αναφερόμενος στην απόφαση του πρωτοδικείου επί του φόρου ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "θα εξαντλήσουμε όλα τα στάδια θα δούμε τι νομικά εργαλεία έχουμε". Έκανε ειδική αναφορά στους δικαστές λέγοντας ότι πρέπει να χάσουμε όλοι μέρος των εισοδημάτων μας για να έχουμε εισόδημα, για να έχουμε συντάξεις.

Για το σχέδιο της επαναγοράς ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στη συνάντηση του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου.

Υπογράμμισε ότι η επαναγορά ομολόγων πρέπει να πετύχει, σημειώνοντας ότι "ήταν άλλωστε ελληνικό αίτημα, ζητούσαμε να λάβουμε λεφτά από το EFSF για την επαναγορά και αυτό έγινε".

Επανέλαβε ότι η διαδικασία είναι εθελοντική. "Δεν θα δοθεί καμία πολιτική εντολή, είναι θέμα των Δ.Σ. των ταμείων να δουν τους όρους και να αποφασίσουν", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Για τις ελληνικές τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για ένα κρατικό σύστημα τραπεζών επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης για ένα διάστημα κρατικοποιήθηκαν τράπεζες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία με την πολιτεία να πουλάει στη συνέχεια τις συμμετοχές της. Το ίδιο θα συμβεί και εδώ, πρόσθεσε.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την αξιοπιστία που έχουμε πετύχει», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, και τόνισε ότι «δεν πρόκειται να είμαι αυτός που θα  βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά ή το φίδι από την τρύπα και στην Ελλάδα θα κάνω άλλα».

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως βρισκόμαστε σε ένα δημοσιονομικό γκρεμό και τα μέτρα είναι πολύ οδυνηρά, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχει δει καμία άλλη πρόταση. Παραδέχθηκε πάντως, ότι υπάρχουν σκληροί όροι στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς και ότι το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα εμπροσθοβαρές σημειώνοντας ότι "αυτό που δεν πέτυχα είναι να κάνω το πρόγραμμα λιγότερο εμπροσθοβαρές".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αργατεία avatar
  αργατεία 05/12/2012 08:34:01

  με το "εμπροσθοβαρές" δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε ο υπουργός

  • yiao avatar
   yiao @ αργατεία 05/12/2012 10:45:27

   Πως λέμε οπισθοβαρές; Το ακριβώς αντίθετο.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 05/12/2012 09:28:42

  http://www.antinews.gr/2012/09/11/178909/
  "Τι συζήτησε ο Σαμαράς με τον Ντράγκι"

 3. Guardian Angel avatar
  Guardian Angel 05/12/2012 09:29:26

  ΕΝΝΟΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΠΑΝΩΤΑ ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ ΟΛΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ 01/01/2013

 4. Κοσμάς Πανέσιος avatar
  Κοσμάς Πανέσιος 05/12/2012 09:35:53

  Θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία δηλώνει αφελώς ο κ. Στουρνάρας. Προφανώς δεν έχει κατανοήσει ότι άλλο το κράτος στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και άλλο στο τόπο μας όπου το κράτος είναι αντιπαραγωγικό, διεφθαρμένο και ανίκανο. Η κρατικοποίηση των τραπεζών θα είναι η μεγαλύτερη αρνητική διαρθρωτική αλλαγή που θα μας καθηλώσει στο πάτο.

  • Κοινὸς νοῦς avatar
   Κοινὸς νοῦς @ Κοσμάς Πανέσιος 05/12/2012 09:41:47

   Κοσμᾶ, συμπληρώνω τὴν τελευταία σου φράση:

   .. καὶ τὴν ὁποίαν ἀρνητικὴ διαρθρωτικὴ ἀλλαγὴ σφόδρα ἐπιθυμεῖ τὸ κομματικὸ κράτος ὅλων τῶν ἀποχρώσεων - τοῦ Σαμαρικοῦ συμπεριλαμβανομένου....

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 05/12/2012 09:40:48

  Καλημέρα. Δυστυχώς εγώ αποκόμισα την εντύπωση πως ο κ. Στουρνάρας μιλούσε σαν υποτακτικος και ραγιάς. Σαν τον κακό μαθητή που επιζητεί την επικρότηση του δασκάλου του (Σώϋμπλε). Αυτή η νοοτροπία βρίσκεται παντού: Στους κυβερνώντες, στα ΜΜΕ με το ΜΕΓΑ πχ να μας δείχνει επί πολλή ώρα τι λέει η Μερκελ ο Μοσκοβισί και ο πάσα ένας, διανθιζόμενα με τις αναλυσεις του ποδαριού των κ.κ. Πρετεντέρη, Καψή και Τσίμα. Σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας η ελίτ περασε την κακομοιριά, την επιζήτηση του "χτυπήματος στην πλάτη" όσων νομίζουμε για ανώτερους.

 6. Βασίλης avatar
  Βασίλης 05/12/2012 09:41:17

  Όχι άλλα ψέματα.
  Ο υπουργός απάντησε στην ερώτηση(sic) που του ετέθη για το θέμα της απειλής της εξόδου από το ευρώ, ότι δεν θα πετυχαίναμε τίποτε περισσότερο από το να σταματήσει η ρευστότητα στις τράπεζες, ότι δεν είχαμε λεφτά για πετρέλαιο κλπ...
  Μετά ερωτάται(sic) "..μα ο Σόιμπλε είπε στη Γερμανική Βουλή ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για τη Γερμανία.." και ο υπουργός απάντησε: τη φράση αυτή ο Σόιμπλε την είπε μετά το 'eurogroup', χωρίς άλλο σχολιασμό ή περαιτέρω επιμονή του δημοσιογράφου για απάντηση... Μα φυσικά αφού πρώτα δεχθήκαμε την απόλυτη επιτροπεία, αφού όλα όσα πετυχαίνουμε στην Ελλάδα θα πηγαίνουν για αποπληρωμή των δόσεων των δανείων που λάβαμε, χωρίς καμιά πρόνοια για τους πολίτες, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς σχολεία, χωρίς καύσιμα και σύντομα χωρίς πλουτοπαραγωγικές πηγές...
  Έρχεται ΜΕΤΑ από όλα αυτά ο Σόιμπλε και λέει την ΑΛΗΘΕΙΑ.
  Δεν γνωρίζω αν υπάρχει πλέον δυνατότητα για τα επόμενα πενήντα (50) χρόνια να αλλάξει αυτή η επιτροπεία, αυτή η υποδούλωση...
  Μην ξεχνάμε ότι τα δάνεια που "επιμηκύναμε" θα τα ξεπληρώνουμε κανονικότατα (είναι αγγλικού δικαίου) μετά το 2024. Ο μόνος τρόπος να μην τα αποπληρώσουμε είναι να μην υπάρχει έως τότε Αγγλία ή ίσως και Αμερική. Δηλαδή μόνο ο πόλεμος μπορεί να σου χαρίσει την ελευθερία πλέον.
  Όποιος ακόμη πιστεύει ότι ζει σε μια χώρα ελεύθερη να το δηλώσει αμέσως.
  Το ξέρω κ. Factor, ότι το σχόλιο αυτό δεν θα "ανεβεί". Δεν με πειράζει, αρκεί που το διάβασες εσύ.....

 7. Guardian Angel avatar
  Guardian Angel 05/12/2012 09:48:20

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΤΕ ΟΣΟΙ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΟΙ.

  ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΛΟΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΗΔΕΝΟΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ.

 8. Γεωργία avatar
  Γεωργία 05/12/2012 10:38:40

  Έτσι δεν είναι κ.Στουρνάρα;

  Αυτό το 1950 ευρώ, θα είναι το μαξιλάρι ή η ρήτρα περικοπών στην περίπτωση που θα πέσει έξω το πρόγραμμά σας. Θα κρατηθούν τα 4, 5 και 6 χιλιάρικα,
  και όταν θα γίνει εκκαθάριση θα..επιστραφούν θα λέει ο νόμος.
  Αμ δε που θα επιστραφούν!!

 9. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 05/12/2012 12:07:29

  "Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα και καταπίοντες την κάμηλον..."

 10. Economist avatar
  Economist 05/12/2012 13:28:43

  Άλλη πρόταση υπάρχει. Δύσκολος δρόμος αφού έχουμε πλέον οικονομικά καταστραφεί ως λαός και χώρα. Ο δρόμος αυτός όμως θα οδηγήσει κατά την προσωπική μου άποψη πολλούς στη φυλακή και σε δήμευση περιουσιών και αυτό δεν το θέλουν. Και αφού αυτοί έχουν στην κατοχή τους και το καρπούζι και το μαχαίρι θα προσπαθήσουν να τον αποφύγουν.

 11. xzetta avatar
  xzetta 05/12/2012 13:31:19

  ήταν μια καλή συνέντευξη.

 12. TARAMAS avatar
  TARAMAS 05/12/2012 13:47:06

  Μάλλον σοβαρότερος από τους άνευ ουσίας και εναλακτικής λύσης υλακούντες...

 13. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 05/12/2012 14:51:19

  Είπε και για την ευθύνη της "ελιτ" και τα χρήματα έξω...Αλλά δεν είπε πως θα έρθουν μέσα...Νόμιμα και παράνομα...

 14. Γιώργος Π. avatar
  Γιώργος Π. 05/12/2012 16:40:20

  Καμιά σχέση με Αλογοσκούφη, Παπαθανασίου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο.
  Διαυγής, σοβαρός και άμεσος δείχνει αυτός, ούτε τσιρίζει, ούτε λειτουργεί ανώφελα και με φλυαρία.
  Αλλά πάλι το ταμείο θα δείξει.

 15. aeroporos avatar
  aeroporos 05/12/2012 23:13:27

  Τι να πούμε ρε παιδιά. Από που να βρούνε τα χρήματα?
  1) Μείωση βουλευτών από 300 σε 200 ( Άρθρο 51 συντάγματος)
  2) Σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων την τελευταία 20 ετία στην εφορία, με την κινητή και ακίνητη περιουσία του καθ ενός μας. Ότι δεν δικαιολογείται να δεσμεύετε για το κράτος.
  ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.