Στουρνάρας: «Ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες. Να δούμε την μεγάλη εικόνα για την Ελλάδα».
03/04/2014 20:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στουρνάρας: «Ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες. Να δούμε την μεγάλη εικόνα για την Ελλάδα».

Η Ελλάδα δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο

«Ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες. Να δούμε την μεγάλη εικόνα για την Ελλάδα». Αυτή την επισήμανση έκανε πριν από λίγο ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Σε μια εμφανή προσπάθεια να αφήσουν πίσω τους το βαρύ πολιτικό κλίμα και να τονίσουν τη σημασία της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, υπάρχουν φήμες τις τελευταίες ώρες ότι η Ελλάδα βγαίνει στις Αγορές από λεπτό σε λεπτό ή από ημέρα σε ημέρα. Τι λέτε εσείς;

Ι. Στουρνάρας: Εγώ ήρθα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του ECOFIN, που όπως ξέρετε έγιναν στην Ελλάδα τις προηγούμενες 2 ημέρες. Στο Eurogroup, μετά από κοπιώδεις προσπάθειες 7 μηνών είχαμε αυτή τη θετική απόφαση που γνωρίζετε. Δόθηκε το πράσινο φως στα εθνικά Κοινοβούλια χωρών να αποφασίσουν για τη δόση.

Αλλά και το ECOFIN που εξηγήσαμε τις επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας εκεί. Όπου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλήξαμε σε σημαντικές αποφάσεις για την Τραπεζική Ένωση, για τη Διαφάνεια στις Κεφαλαιαγορές. Και ήθελα να ενημερώσω τον Πρόεδρο και για αυτό το πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι.

Η προσωπική επαφή του Προέδρου με τον κ. Dijsselbloem, τον Πρόεδρο του Eurogroup, με τον κ. Schäuble, κατ’ ιδίαν με όλους τους υπουργούς της Ευρωζώνης που έγινε το βράδυ στην Ακρόπολη, η ομιλία που έκανε, η οποία μπορώ να πω ότι συγκίνησε τους υπουργούς, νομίζω έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο και, πλέον, υπάρχει μία προσωπική επαφή του Πρωθυπουργού με τους παράγοντες στην Ευρωζώνη που αναμένεται να παίξει, επίσης, ένα σημαντικό ρόλο.

Τώρα, για το ερώτημα που μου κάνατε, για τις Αγορές, εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό. Η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να γίνει και την ερχόμενη εβδομάδα, κ. υπουργέ;

Ι. Στουρνάρας: Δεν μπορώ να σας πω τίποτα παραπάνω. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα πια, δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η Διεθνής Οικονομική Κοινότητα περιβάλλει την Ελληνική Οικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Τα spreads συνεχίζουν και πέφτουν. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βρισκόμαστε πια κοντά στο 6% στο 10ετές ομόλογο. Για σκεφτείτε. Πριν από την κρίση. Είμαστε ακριβώς σήμερα, πριν μισή ώρα, είμαστε στο 6,03%. Αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη.

Δημοσιογράφος: Φοβάστε ότι μπορεί να χαλάσει αυτή η καλή εικόνα και αυτή η εξέλιξη από το βίντεο που είδαμε;

Ι. Στουρνάρας: Δεν με ανησυχεί καθόλου. Ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες αυτές. Ας κοιτάξουμε λίγο τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι σημαντική για την Ελλάδα σήμερα.

Δημοσιογράφος: Την άλλη εβδομάδα μπορεί να βγούμε στις Αγορές, κ. υπουργέ; Αυτό είναι σημαντικό.

Ι. Στουρνάρας: Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Σας εξήγησα ότι η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΒ avatar
  ΜΒ 04/04/2014 10:07:47

  Τότε γιατί αυξάνεται η φορολογία; Ποιόν νομίζουν ότι παραμυθιάζουν με τέτοιου τύπου μεγαλόστομίες;

  • Θρίαμβος avatar
   Θρίαμβος @ ΜΒ 04/04/2014 10:15:50

   Από συνήθεια την αυξάνουν! Για τον ίδιο λόγο που θέλουν να πάρουν κι άλλα δάνεια από τις "αγορές" ενώ ταυτόχρονα έχουν πλεόνασμα! Θα γεμίσουν τα ταμεία χρήμα λέμε! Μετά θα αρχίσουμε να δανείζουμε τη Γερμανία όταν τη χτυπήσει η κρίση...

 2. Aegean times avatar
  Aegean times 04/04/2014 11:24:51

  Για τον Στουρνάρα έχουν ειπωθεί ουκ ολίγα, τι άνθρωπος του Σόϊμπλε, άνθρωπος των διεθνών τοκογλύφων, ξάδερφος της Μέρκελ, φούλ μνημονιάκιας και δεν ξέρω τι άλλο. Ανέλαβε όμως μια δουλειά, και την δουλειά αυτή την υπηρετεί πιστά δύο χρόνια τώρα με θετικά αποτελέσματα και έρχεται και λέει κάτι πολύ σοφό που κανένας από τους πολιτικάντηδες όλων των αποχρώσεων δεν μπορεί να διανοηθεί, πάψτε επιτέλους και κοιτάξτε μπροστά, αφήστε την γκρίνια και την κακομοιριά και δουλέψτε να φύγουμε μπροστά. Μπα στου κουφού την πόρτα, όλοι ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να αποτραπεί με λόγια του αέρα, χωρίς να σφιχτεί το ζωνάρι, χωρίς κόπο, χωρίς θυσίες, χωρίς αλλαγές, όλα έπρεπε να ήταν όπως πριν, τίγκα οι πίστες στο γαρούφαλο.... Μπράβο στον Στουρνάρα για την σταθερότητα και την επιμονή του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.