#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/11/2013 23:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στουρνάρας: "Όχι" στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών"Όχι" στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τις αρχές του νέου έτους, είπε ο υπουργός Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα φέρει την κατάρρευση των τραπεζών. Επεσήμανε ότι με τους πλειστηριασμούς θα γεμίσει η αγορά από φθηνά σπίτια καθώς θα πέσουν οι τιμές, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με την Τρόικα όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό εξηγώντας ότι η Κυβέρνηση προτείνει μέτρα της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ, ή διαφορετικά ύψους1.3 δις, προτάσεις που θα εξεταστούν την Κυριακή οπότε και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τρόικα στην Αθήνα. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα κλείσει η συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους.

«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».

Επίσης, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί «αρκετά μεγάλη προσέγγιση» μεταξύ ελληνικών αρχών και τρόικας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους. Ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα έχουν χαρακτήρα λιτότητας, αλλά δημοσιονομικό χαρακτήρα, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις για την εξοικονόμηση του 0,7% του ΑΕΠ βασίζονται πάνω στις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

- Κλείσιμο της τρύπας εσόδων από τη συλλογή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή τη στιγμή, ο υπουργός εκτιμά πως υπάρχει σταδιακή βελτίωση της συλλογής εισφορών.

- Μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο δαπανών

- Συγχωνεύσεις σε υγεία και παιδεία

- Αυστηρή εφαρμογή με ποινές σε όσους παραβιάζουν το ενιαίο μισθολόγιο

Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, που η τρόικα ζητά να μπει λουκέτο ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αντίρρηση με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, αλλά δεν δέχεται η εταιρεία να χάσει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό.

Ανέφερε, δε, ότι εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup ότι λόγω γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί μεγάλο στρατό και οφείλει να έχει αμυντική βιομηχανία η οποία θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορεί να εξάγει.Μιλώντας για το πρωτογενές πλεόνασμα εκτίμησε το ύψος του στο 1% του ΑΕΠ αφού όπως είπε το αδύνατο σημείο που ήταν ως τώρα τα έσοδα του κράτους και στο 7μηνο του 2013 ήταν υπό του στόχου, έχει αλλάξει στο 10μηνο καθώς έχει ήδη καλυφθεί η διαφορά και το Ελληνικό κράτος βρίσκεται 300 εκατομμύρια ψηλότερα από την αρχική εκτίμησή.

Μιλώντας, τέλος, για την ύφεση εκτίμησε ότι θα είναι μικρότερη του αναμενόμενου, καθώς αντί για την αρχική πρόβλεψη του -4% του ΑΕΠ, μετά την αναθεώρηση βρίσκεται πλέον κάτω από το 3%. Ο υπουργός εκτίμησε, επομένως, πως υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης, γεγονός που, όπως είπε, αναγνωρίστηκε από τους υπόλοιπους υπουργούς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άφωνος... avatar
  Άφωνος... 15/11/2013 03:26:44

  @η Κυβέρνηση προτείνει μέτρα της τάξεως του 0,7% του ΑΕΠ, ή διαφορετικά ύψους1.3 δις

  Τι λέει, ρε, ο άνθρωπος; Ο πρόεδρος δεν είπε στον Πρετεντέρη, και όπου σταθεί και βρεθεί, "ΟΧΙ νέα μέτρα";;;;

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Άφωνος... 16/11/2013 14:30:50

   E, και;

 2. Νεος avatar
  Νεος 15/11/2013 03:43:09

  Από τα λεγόμενα του υπουργού συνάγεται πως εκείνοι οι οποίοι σήμερα κρίνεται οτι δεν πρέπει να χάσουν τα σπίτια τους γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα τους αδικούσε στην κατάσταση που έχουν περιέλθει, σε επόμενο χρόνο και με σταδιακό τρόπο που βολεύει τις τράπεζες και την αγορά ακινήτων θα τα χάσουν. «Χρόνο κερδίζουμε απέναντι στην κοινωνία αλλά και την αγορά, για να μη τους έρθει συμφόρηση». Αυτό κατάλαβα εγώ. Αν κατάλαβε κανείς κάτι άλλο, ας το συζητήσουμε.

 3. Δημητριος avatar
  Δημητριος 15/11/2013 08:16:07

  Δεδομενης της προηγουμενης τακτικης της κυβερνησης, γιατι εχω την υποψια οτι πισω απο τα περισσοτερα δανεια "κρυβονται" ΔΥ κ συνταξιουχοι, τους οποιους κ προσπαθει να "προστατεψει" ?

 4. Hawk avatar
  Hawk 15/11/2013 08:49:49

  Τι να πει και ο Στουρνάρας και τι να κάνει και πως να βρει άκρη, μήπως δεν ξέρει ότι όλοι μας είμαστε παγιδευμένοι σε ένα δίχτυ που τίνει να μας στραγγαλίξει, όταν ένα κράτος έχει να ταίσει 3,5 εκατομμύρια άτομα τι να κόψει και τι να ράψει. Στην άλλη στήλη βλέπουμε το μέσο μισθολογικό κόστος, βάλε τώρα και το υπόλοιπο δημόσιο συν όλους τους συνταξιούχους, συν δαπάνες δημοσίου, μπρρρρρ................
  Γερό σκαρί ο Γιάννης για να αντέχει και να μην τα έχει βροντήξει.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Hawk 15/11/2013 20:53:19

   Ναι ο κακομοίρης. Υποφέρει. Και που θα βρούμε αντικαταστάτη του αν τα βροντήξει. Δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑΣ ενδιαφερόμενος...

   • Πλάνη εικαστική avatar
    Πλάνη εικαστική @ ΝΙΚΟΛΑΣ 16/11/2013 15:54:34

    Δε θα τα ...βροντήξει ΠΟΤΈ ο κατόπιν εορτής ...αντιμνημονιακός επαναστάτης. Θα την πάει ως το τέλος την ''αποστολή'', γιατί τότε μονάχα θα λάβει ως επιβράβευση την ακριβή θεσούλα-''μπόνους''. Η τιμή τιμή δεν έχει και χαρά σ΄τον που την έχει!

 5. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 15/11/2013 12:55:50

  “Όχι” στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τις αρχές του νέου έτους, είπε ο υπουργός Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα φέρει την κατάρρευση των τραπεζών.
  Αν θυμάμαι καλά o συγκεκριμένος , όταν ο Σκορδάς προ μηνών είχε ανοίξει το θέμα της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών, επιχειρηματολογούσε (και ο Σκορδάς) υπέρ της άρσης λέγοντας ακριβώς το αντίθετο ότι δηλαδή η απαγόρευση των πλειστηριασμών μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση των Τραπεζών.
  Και μετά έχουν την απαίτηση (οι πολιτικοί) ο πολίτης να τους πιστεύει.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Γιάννης Κιαπέκος 15/11/2013 20:55:08

   Οι αριστεροί πολίτες δεν τους πιστεύουν και είναι πλειοψηφία αλλά αυτοί έχουν το μπόνους των 50 εδρών...

 6. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 15/11/2013 20:45:46

  Εμείς δεν θέλουμε πλήρη ή μη πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών . Θέλουμε ΜΗ ΑΡΣΗ απελευθέρωσης των πληστηριασμών όσων έχουν ΜΟΝΟ την Α' κατοικία ως μοναδικό ακίνητο, και μάλιστα μέχρι να αποκτήσουμε επαρκές εισόδημα για να εξοφλήσουμε τα χρέη μας.
  Με άλλα λόγια δεν χρειάζεται ψήφιση νέου νόμου αν οι συγκυβερνώντες δεν είναι απατεώνες. Διότι όσοι έχουν και δεν πληρώνουν την τράπεζα μπορούν ακόμα και φυλακή να πάνε με τον υπάρχοντα νόμο. Ο καινούριος νόμος είναι απάτη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.