#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/11/2010 10:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στον οικονομικό Καιάδα οι αδύναμες χώρεςΕίμαστε πλέον βέβαιοι ότι αυτά που περνά η Ελλάδα είναι μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου από τις αγορές και τους ισχυρούς της Ευρώπης προκειμένου οι μεν πρώτες να κερδοσκοπήσουν οι δε δεύτεροι να βγάλουν από πάνω τους, τους «αδύναμους» κρίκους της Ευρωζώνης.

Μοιάζει με την αρχαία Σπάρτη όπου τα προβληματικά παιδιά τα έριχναν με συνοπτικές διαδικασίες στον Καιάδα. Έτσι και σήμερα ρίχνονται με σχέδιο στον οικονομικό Καιάδα οι προβληματικές χώρες.

Αυτό που ζει τώρα η Ιρλανδία είναι ότι πέρασε η Ελλάδα προτού μπει στο μηχανισμό στήριξης. Όπως και τότε όπου ο ένας μετά τον άλλο οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβάθμιζαν τη χώρα, το ίδιο συμβαίνει και για τον κέλτικο τίγρη που μπροστά στις αγορές αποδεικνύεται γατούλα. Ο οίκος αξιολόγησης «Standard&Poor’s» προέβη σήμερα στην άμεση υποβάθμιση της αξιολόγησής της για όλες τις ιρλανδικές τράπεζες κρίνοντας ότι η ιρλανδική κυβέρνηση πιθανόν να πρέπει να επανεκτιμήσει τη στάση της απέναντι στην «Anglo-Irish Bank», αξιολογώντας την πλέον—με υποβάθμιση κατά έξι βαθμίδες—με σκέτο «B» έως και «σκουπίδι».
Επίσης η «Bank of Ireland» αξιολογείται πλέον από τον οίκο με «BBB+», ενώ αξιολογούνται με «BBB» οι τραπεζικοί όμιλοι «Allied Irish Banks» και «Irish Life and Permanent».

Προτείνει επίσης, τα κρατικά ιρλανδικά ομόλογα να μη γίνονται δεκτά στην ονομαστική τους αξία, άμεσα, δεδομένου του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των 85 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία.

Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά; Μα φυσικά ότι συνέβαινε και με την Ελλάδα. Γι’ αυτό είναι θέμα χρόνου, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο να μπει και τυπικά στον μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία. Δεν ξέρουμε αν ο Ιρλανδός πρωθυπουργός θα προτιμήσει να ανακοινώσει στους πολίτες το νέο από το δικό του… Καστελόριζο αλλά σίγουρα τα επικοινωνιακά κόλπα πλέον δεν πιάνουν.

Και μετά τι; Όλοι λένε ότι ακολουθεί η Πορτογαλία αν και όλοι το διαψεύδουν, όπως φυσικά γινόταν και με την Ελλάδα και τώρα την Ιρλανδία. Άρα και η Πορτογαλία θα μπει στο στόχαστρο μέχρι να αποφασίσει να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Έπεται η Ισπανία και η Ιταλία; Ο χρόνος θα δείξει μέχρι που μπορεί να φτάσει το μέγεθος της κρίσης και της κερδοσκοπίας. Αν οι ισχυροί του Βορρά θελήσουν να φτιάξουν μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, τότε μπορούν να τραβήξουν διαχωριστική γραμμή μεταξύ βορρά και νότου. Αν οι αγορές από την άλλη αφεθούν στο να κερδίσουν ανεξέλεγκτες τεράστια ποσά τότε η Ελλάδα ήταν απλώς η προθέρμανσή τους, το ορεκτικό τους.

Κι έτσι αποδεικνύεται ότι η χώρα μας αποτέλεσε το πείραμα για την Ευρώπη, για να δουν πώς θα αντιδράσουν οι Έλληνες και τι να περιμένουν από τους άλλους. Οι δρόμοι πλέον είναι τρεις:

1.     Κερδίζει η Μέρκελ και η παρέα της φτιάχνοντας μια Ευρώπη uber alles.

2.     Αποφασίζει ο καλός θεός της Ευρώπης να παρέμβει, τυπώνονται ευρω-ομόλογα και σώζονται οι χώρες με το τεράστιο χρέος.

3.     Δημιουργείται κοινωνικό τσουνάμι από τα πραγματικά θύματα της κρίσης, τους πολίτες των χωρών, ένα τσουνάμι ικανό να συμπαρασύρει όλη την Ευρώπη, να διαλύσει δομές και σταθερές και σε ακραίες περιπτώσεις να οδηγήσει σε πόλεμο.

Κάθε σενάριο έχει τις δικές του πολλές πιθανότητες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 27/11/2010 10:16:37

  Να υποθέσω οτι για την είσοδο της Ιρλανδίας και μελλοντικά της Πορογαλίας και της Ισπανίας στο Μνημόνιο, θα ευθύνεται ο ....Καραμανλής.

  Στα σοβαρά τώρα: Νομίζω οτι το σύστημα αυτό του Μνημονίου (αν και οικονομικά περιλαμβάνει και την Ισπανία) δε θα μπορέσει να διαχειριστεί την ένταξη της τελευταίας.
  "Είναι πολλά τα λεφτα"¨και αλλάζουν τα δεδομένα.

  Γιατί να τεθεί θέμα Ισπανίας, τότε ανοίγουν οι ορέξεις για Ιταλία και Γαλλία!
  Το πράγμα ξεφεύγει...

  • aristotelis avatar
   aristotelis @ Κώστας Ροδινός 27/11/2010 10:27:38

   Εκείνο που με προβληματίζει είναι αν ευθύνεται ο Κ.Κ β και για την μελλοντική περίπτωση Ιταλίας...Για τις υπόλοιπες χώρες είναι σίγουρο ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη. Ηδη ο ΓΑΠ ξεκινάει νέα εξεταστική επιτροπή...

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ aristotelis 27/11/2010 10:42:55

    Ο Μπερλουσκόνι κάποτε του είχε, δημοσίως, κάνει δώρο μια ....γραβάτα.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 27/11/2010 10:17:31

  Δεν είναι τα ευρωομόλογα λύση. Για μένα, λύση θα είναι να καταγγελθεί δημόσια αυτό το παιχνίδι από τις κυβερνήσεις των χωρών-θύματα και να κάνουν το παν για να ξανασταθούν στα πόδια τους.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Επώνυμος 27/11/2010 10:19:09

   Και υπόψιν ότι όλο αυτο συμβαίνει επειδή στις χώρες-θύματα κάποιοι άνοιξαν Κερκόπορτες... Χωρίς αυτούς, θα ήταν όλα ομαλά...

   • aristotelis avatar
    aristotelis @ Επώνυμος 27/11/2010 10:36:20

    Μα όλες οι χώρες - εκτός της Γερμανίας που και αυτηνής το χρέος δεν υπολείπεται αλλά το αντιμετωπίζει με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουν πρόβλημα. Διάβαζα σε ένα άρθρο την άποψη ενός Αμερικάνου οικονομολόγου που αποδίδει την σημερινή κατάσταση στον εκτροχιασμό του συστήματος και την πλήρη του χρηματιστηριοκοποίηση. Και μάλλον έχει δίκιο οπότε σε συνδυασμό με την κυρίαρχη γραφειοκρατική ελίτ που κυβερνάει σήμερα χωρίς να έχει εξουσιοδότηση από κανένα εκλεκτορικό σώμα φτάσαμε σε αυτό το σημείο...Παράλληλα φτάσαμε και εμείς (αναφέρομαι και στον εαυτό μου) στο σημείο αν και υποστηριχτές του φιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης να χρησιμοποιώ επιχειρήματα που πριν 15 χρόνια θα με έκαναν να μειδιώ. Οπως το είπε και πιο απλά ο πατέρας μου...στο τέλος αυτοί θα μας καταντήσουν όλους κομουνιστές...(με όλον το σεβασμό που τρέφω στον κομμουνισμού αλλά και στους υποστηρικτές του ως μια αντίθετη ιδεολογία, αλλά το γράφω απλώς για να δώσω μια διάσταση του τι περνάει η μεσαία και μικρομεσαία τάξη.

 3. ataktos avatar
  ataktos 27/11/2010 11:14:52

  http://www.youtube.com/watch?v=Fw1fCpDMthY&feature=player_embedded

 4. sawas avatar
  sawas 27/11/2010 11:16:56

  Το ευρω-ομολογο είναι μονόδρομος (ανηφορικός) αυτήν την στιγμή με δεδομένη την αντίδραση ΜΕΡΚΕΛ + Αξελ Βεμπερ.

  H**p://www.handelsblatt.com/politik/international/schuldenkrise-der-merkel-aufschlag;2699429

  H**p://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/besuch-in-frankreich-weber-auf-werbetour-in-paris;2700094

  H**p://nachrichten.rp-online.de/titelseite/bundesbankchef-notfalls-euro-hilfen-aufstocken-1.194359


  Αν η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ και οι συνέπειες της θα μπορούσε ίσως να απορροφηθεί από τα εναπομένοντα οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης, εντούτοις ένα ντόμινο τέτοιων εξελίξεων δεν θα μπορούσε παρά να έχει μόνο καταστροφικές συνέπειες για την Γερμανία και επομένως για τις γερμανικές εξαγωγές. Το 64% των εξαγωγών της παγαίνει στην ευρωπαϊκή ένωση

  H**p://de.wikipedia.org/wiki/Wirtschaft_Deutschlands
  H**p://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Handelszahlen_DE_mit_Europa.png

  Υπόθεση εργασίας
  Οπότε δεν συμφέρει την Γερμάνια το ντόμινο πτωχεύσεων. Αντ αυτού κινούμενη σε 2 κατευθύνσεις οι Γερμανοί θα χρηματοδοτήσουν (μέσο ΕΚΤ) τα κράτη με ευρωομόλογα και θα εφαρμόσουν σκληρή πολιτική (βλεπε μνημονια) με μειώσεις των ελλειμμάτων των χώρων αυτών, όπως επίσης διαθρωτικές αλλαγές και αναδιοργάνωση της παράγωγης των χωρών αυτών.

  Εύλογο το ερώτημα εδώ: για πιο λόγο να βοηθήσουν τους ανταγωνιστές τους. Η απάντηση βρίσκετε πιο πάνω. Θα πέσουν μαζί με αυτούς.

  Παραλληλα την στιγμή αυτή, υπάρχει μια υποβόσκουσα πολεμική Κράτους-Κεφαλαιαγορών. Οι πρώτοι να προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα και οι άλλοι να τζογαρουν παντού και σε άνοδο και σε πτώση……

  Η Μερκελ (θέλω να πιστεύω) βάζει πάνω από όλα το κράτος
  Die Politik hat den Primat und nicht die Wirtschaft
  The policy has the primacy, not the economy

  Ο δικός μας (ΓΑΠινοκιο) είτε είναι άσχετος η λειτούργει σαν δούρειος ίππος των κεφαλαιαγορών. Άλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω.

 5. rasputin avatar
  rasputin 27/11/2010 11:25:03

  Ένα "αντιευρώ" με το οποίο θα συνασπίζονταν οι φτωχοί μικροί PIIGS ενάντια στο Βορά της Merkel και τις αγορές, θα ήταν εφικτό;

 6. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 27/11/2010 11:43:58

  Η μόνη λύση είναι αυτή που δεν προτείνει κανείς πολιτικός. Να σταματήσει η αυτονομία των αγορών από την κοινωνία και να επέμβουν οι 'δημοκρατικές' κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τους λαούς τους από την κερδοσκοπία. Αλλά βέβαια αυτό, δηλαδή το ζήτημα της ελεύθερης λειτουργίας των αγορών, είναι η μεγαλύτερη 'κατάκτηση' του φιλελευθερισμού, έχει αξιωματική θέση στην πολιτική οικονομία (ελεύθερη αγορά ίσον ευημερία) και κανείς δεν το αγγίζει.

 7. Aggelos avatar
  Aggelos 27/11/2010 12:08:05

  "Μοιάζει με την αρχαία Σπάρτη όπου τα προβληματικά παιδιά τα έριχναν με συνοπτικές διαδικασίες στον Καιάδα. "
  μια διορθωση,Ποτε δεν συνεβαινε αυτο..εχει αποδειχθει πια..

  μονο καταδικους ριχνανε στον Καιαδα,,οχι παιδια..

 8. thanos avatar
  thanos 27/11/2010 12:38:51

  Στο καλά οργανωμένο σχέδιο από τις αγορές και τους ισχυρούς της Ευρώπης προσθέστε τις "κατευθύνσεις" που δίνονται από κλειστές λέσχες τύπου Μπίλντεμπεργκ και το ποιος κάνει "κουμάντο" στον κόσμο σήμερα: Τράπεζες και Πολυεθνικές

 9. χρυσηίς avatar
  χρυσηίς 27/11/2010 12:39:45

  Ε.Ε. χωρίς Γερμανία και Γαλλία , δεν υπάρχει. Αν επιθυμούν το εγχείρημα αυτο να συνεχιστεί, επόμενο βήμα είναι η οικονομική ενοποίηση .
  Σύντομα θα φανεί τι επιδιώκουν καθώς θα ακολουθήσει και η Πορτογαλία ...

 10. Misha avatar
  Misha 27/11/2010 13:36:42

  Δεν υπάρχουν αδύναμε χωρες ή τουλάχιστον εμείς δεν ανήκουμε σε αυτές, ακόμα και με τα κριτήρια του τζογοκαπιταλισμού.
  Η ελληνική ναυτιλία είναι η πρώτη στον κόσμο.
  Η Ελλάδα είναι μέσα σους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.

  Και οι ναζήδες της Μέρκελ μας χρωστάνε περί τα 100 δις από τις πολεμικές αποζημιώσεις. Όσο είναι τα «δανεικά» το κατοχικού μνημονίου.

  «Λεφτά υπάρχουν» Να πού είναι!

  Δικά μας 100 δις ευρω, κατάδικα μας! το κλεμμένο αίμα των πατεράδων και των παππουδων μας είναι θησαυρισμένο στις κλεπταποθήκες του Ράιχσταγ.

  ΕΝΑΣ ηγέτης χρειάζεται με πίστη στον τόπο, την παράδοση και τις αξίες της Ρωμιοσύνης χρειάζεται, όπως είπε προχθές ο Μίκης , για να σηκώσουμε κεφάλι και να πάρουμε τον τόπο μας στα χέρια μας.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Misha 27/11/2010 20:54:04

   Ας αντηχήσει το "ΑΕΡΑ" στης Βαυαρίας τα βουνά και σου λέω για πότε μας παραδίδει το κολλιέ με τις χοντρές τις χάντρες η Μερκέλω!
   Αλλιώς, αέρα κοπανιστό !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.