21/09/2009 18:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στον αέρα 1.000.000 ασφαλισμένοι στις εταιρείες του Π. ΨωμιάδηΑναταραχή σε περίπου 1.000.000  ασφαλισμένους με ακίνητα, αυτοκίνητα ή συμβόλαια ζωής, έχει προκαλέσει το “λουκέτο” σε πέντε ασφαλιστικές του ομίλου Ασπίς του επιχειρηματία Π. Ψωμιάδη. Πρόκειται για τις εταιρείες «Ασπις Πρόνοια ΑΕΓΑ», «Ασπις Πρόνοια Ζωής», της «Γενική Ένωση», «Γενική Πίστη» και της «Σκούρτης». Η Επιτροπή  Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης του υπουργείου Οικονομίας αποφάσισε να πάρει τις άδειες λειτουργίας των εταιρειών αυτών καθώς ο Π. Ψωμιάδης δεν κατάφερε να φέρει εγγυήσεις για χρέη άνω των 200 εκατ. Ευρώ. Πλέον, εκτός από τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν νέο ασφαλιστικό φορέα, μετά από ένα μήνα που καλύπτονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο, πρόβλημα είναι τις θα γίνει με 200.000 συμβόλαια ζωής. Λογικά θα πρέπει να μπει εγγυητής το Δημόσιο και να βρεθεί κάποια ασφαλιστική εταιρεία να πάρει πακέτο τα συμβόλαια αυτά.

Στον αέρα είναι, τέλος, και περίπου 700 εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές που βάζουν λουκέτο.

Με νύχια και με δόντια κρατούσαν τους τελευταίους μήνες τον όμιλο Aspis του κ. Ψωμιάδη προκειμένου να μην καταρρεύσει. Οι καλές σχέσεις του με κυβέρνηση, αλλά και μεγαλοεκδότες του εξασφάλιζε παράταση ζωής. Ωστόσο, ο κόμπος φαίνεται ότι έφτασε στο χτένι και με χρέη άνω των 200 εκατ. Ευρώ οδηγούμαστε στην κατάρρευση του ασφαλιστικού κλάδου η οποία όμως ενδεχομένως να οδηγήσει σε κατάρρευση και την τράπεζα. Εκκαθαριστές πήγαν στα γραφεία των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια, Ασπίς Γενικών Ασφαλειών, στις δύο εταιρείες General και στην εταιρεία Σκούρτης του ίδιου ομίλου.

Χιλιάδες ασφαλισμένοι αναμένεται να βρεθούν στον αέρα με ανασφάλιστα οχήματα και με συμβόλαια ζωής χωρίς αντίκρισμα.

Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά; Μήπως οι γνωστοί επιχειρηματίες – φίλοι του κ. Ψωμιάδη που στήριζαν έναν χάρτινο πύργο;

Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης συνεδρίασε σήμερα 21.09.09 και μετά από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των χιλιάδων ασφαλισμένων, των εργαζομένων και της αξιοπιστίας του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης, αποφάσισε ομόφωνα την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟIΑ ΑΕΑΖ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (General Union), ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (General Trust) και Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΕΓΑ, διότι οι εν λόγω εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα περιθώρια φερεγγυότητας, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Επισημαίνεται, ότι η ΕΠ.Ε.Ι.Α. από μακρού χρόνου, εξάντλησε όλα τα περιθώρια επίλυσης του προβλήματος δίνοντας επανειλημμένα την ευκαιρία να καλυφθούν τα απαραίτητα περιθώρια φερεγγυότητας. Παρά ταύτα, οι εν λόγω εταιρείες παρουσίαζαν αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους, αλλά και των εργαζομένων τους.

Αντί να κατατεθούν τα οφειλόμενα ποσά στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, στις 16 και στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 εμφανίστηκε στην ΕΠΕΙΑ ο κ. Παύλος Ψωμιάδης (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) και προς κάλυψη των απαιτούμενων ποσών των τεσσάρων πρώτων εκ των προαναφερόμενων εταιρειών κατέθεσε εγγυητική επιστολή ύψους 550 εκατ. ευρώ της τράπεζας HSBC, η οποία μετά από έλεγχο της Τραπέζης της Ελλάδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι γνήσια. Το γεγονός αυτό μας γνωστοποίησε η ΤτΕ με σχετικό έγγραφό της (αρ.πρ: ΙΔ/27 της 18/09/09) υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και την άμεση ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών, ενημέρωση στην οποία η ΕΠ.Ε.Ι.Α. έχει ήδη προβεί από 18/09/09.

Με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η ΕΠ.Ε.Ι.Α. ορίζει επόπτες ασφαλιστικής εκκαθάρισης και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να ορίσει Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής. Σημειώνεται ότι:

1. Για τον Κλάδο Αυτοκινήτων κάλυψη θα παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο.

2. Για τον Κλάδο Ζωής, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, ο οποίος αναλαμβάνει τη λειτουργία της εταιρείας μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια ζωής σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους και δικαιούχους, καθώς και τους μισθούς στους εργαζόμενους.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Ζωής, δε θα χάσουν τα δικαιώματά τους και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει.

Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρείες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 21/09/2009 18:57:59

  Ο Παν. Λαφαζάνης, Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για αναστολή της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών: Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust και Γ.Η. Σκούρτης ΑΕΕΓΑ , έκανε την παρακάτω δήλωση:
  Η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για την αναστολή, εν μέσω προεκλογικής περιόδου της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust και Σκούρτης ΑΕΕΓΑ, αφήνει κυριολεκτικά στο δρόμο, στο έλεος της ανεργίας και μάλιστα απλήρωτους για δεδουλευμένα πολλών μηνών, πάνω από 700 εργαζόμενους, προκαλώντας εκρηκτικά οικογενειακά δράματα κι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες και ακραία αντικοινωνικές μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες, στο όνομα της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών, τιμωρούν πρώτα απ’ όλα και κυρίως τους εργαζόμενους σε αυτές τις εταιρείες με την εσχάτη των ποινών, που είναι η ανεργία, για ενδεχόμενες ευθύνες που έχει η ιδιοκτησία των εταιρειών αυτών καθώς και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, με το ανεπαρκές πλαίσιο εποπτικών ελέγχων
  Αυτή την ώρα καλούμε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην υπάρξει καμιά δυσμενής επίδραση στην απασχόληση των εργαζομένων στις ως άνω ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι να αναλάβει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.
  Καλούμε, επίσης, όλα τα κόμματα, πρώτα απ’ όλα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να δεσμευτούν εδώ και τώρα, δημόσια, ότι θα πάρουν μετεκλογικά, άμεσα, όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η απασχόληση όλων των εργαζομένων στις εν λόγω εταιρείες και η εξόφληση των δεδουλευμένων τους.
  Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει προς αυτή την κατεύθυνση τις ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ).

 2. Nick avatar
  Nick 21/09/2009 19:02:18

  αγαπητέ, η πληροφορία είναι μηνύσημη αν δεν επιβεβαιωθεί. στείλε μας τα ντοκουμέντα και την ανεβάζουμε

 3. Edo avatar
  Edo 22/09/2009 12:40:11

  Εβαλαν «λουκέτο» πέντε ασφαλιστικές εταιρείες με 1,2 εκατ. ασφαλισμένους
  Βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της ασφαλιστικής αγοράς αποτελεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας των πέντε εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Γενική Ενωση, Γενική Πίστη και Ασφάλειες Σκούρτη, τις οποίες η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) έθεσε χθες σε εκκαθάριση

  Aπο Καθημερινή

 4. Nick avatar
  Nick 22/09/2009 13:30:15

  @FactorX

  Την είδηση την αλίευσα από εδώ.

  http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1375903&nid=817080

  Είναι το 8ο μήνυμα από εργαζόμενο στην Ασπίδα (Logical_x)

 5. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 22/09/2009 15:24:45

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠ.Ε.Ι.Α Η ΟΠΟΙΑ ΕΒΓΑΛΕ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ 800 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΕΖΑ! ΕΙΣΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! ΠΩΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΤΑΝ ΣΕ 15 ΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ΄???

 6. Διογένης avatar
  Διογένης 22/09/2009 22:17:19

  Ο Alpha 9.89, στο δελτίο των 11 το πρωί, μετέδωσε πως ο επιχειρηματίας προσπάθησε να πληρώσει με πλαστή επιταγή 500.000 ευρώ. Αν αληθεύει αυτό πώς κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος;

 7. Nick avatar
  Nick 22/09/2009 23:21:17

  Δεν κατάλαβες. 550 εκατομμύρια Ευρώ. Διάβασε το παρακάτω άρθρο του Πέτρου Λεωτσάκου μετά τη συνέντευξη που πήρε από τον Ψωμιάδη στο SBC.

  http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=224113

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.