#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/09/2011 16:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στον αέρα η συμφωνία της 21ης ΙουλίουΗ προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ήπια (εθελοντική) αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, έληξε.  Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η συμμετοχή των τραπεζών είναι απογοητευτική και βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο 70 – 80%.  Με τα δεδομένα αυτά ολόκληρη η συμφωνία της 21ης Ιουλίου βρίσκεται στον αέρα και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις στην Ευρώπη για το τι μέλλει γενέσθαι.  Η μάχη είναι ιδιαίτερα σκληρή και έχει ήδη τεράστιες απώλειες από όλες τις πλευρές.  Υπενθυμίζω την ηχηρή παραίτηση Σταρκ από το Δ.Σ. της ΕΚΤ και την επικείμενη παραίτηση Γιουνκέρ που έβαλαν φωτιά στις αγορές

Η εξέλιξη αυτή, η οποία φυσικά ήταν αναμενόμενη και στηλιτεύτηκε αμέσως από κορυφαίους οικονομολόγους, φέρνει την κυβέρνηση μπροστά σε ένα δίλημμα, καθοριστικό για το μέλλον της χώρας:

Αν τελικά η κυβέρνηση συμφωνήσει στην ανταλλαγή των ομολόγων, θα έχει πετύχει μια ισχνή ελάφρυνση του χρέους της, αλλά θα έχει θυσιάσει το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό όπλο που διαθέτει.  Ποιο είναι αυτό;  Είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι συνδεδεμένο με το ελληνικό δίκαιο, συνεπώς μια απλή νομοθετική ρύθμιση θα μπορούσε να το ‘’κουρέψει’’ μεγαλειωδώς, χωρίς νομικές συνέπειες ή καταπτώσεις εγγυήσεων.  Αντίθετα το νέο χρέος που πρόκειται να προκύψει από την ανταλλαγή των ομολόγων (roll over) θα εναπόκειται στο Αγγλικό δίκαιο και θα συνοδεύεται από ισχυρές εγγυήσεις. 

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος των φημών που κυκλοφορούν έντονα στην Ευρώπη περί επικείμενης χρεοκοπίας, καθώς πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να ξεφορτωθεί το χρέος της και κάθε σθεναρή ηγεσία θα λάμβανε σοβαρά υπ’ όψιν ένα τέτοιο ενδεχόμενο..

Ωστόσο είναι προφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα και κυρίως την εξάρτηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τα κέντρα εξουσίας.

Όμως η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη και οι ενδείξεις δείχνουν ότι δεν ελέγχεται πλέον από το Μαξίμου, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στον οποιονδήποτε σχεδιασμό:

Οι κοινωνικές αντιδράσεις που αγγίζουν το όριο της εξέγερση.
Η έκδηλη αμηχανία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ
Η κατρακύλα των χρηματιστηρίων διεθνώς
Οι πολεμικές ιαχές Τουρκίας και Ισραήλ με φόντο την Κύπρο και το Αιγαίο

Ειλικρινά κάθε πρόβλεψη είναι εντελώς παρακινδυνευμένη και είναι τώρα η ώρα, όσο ποτέ άλλοτε, να ακούσουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση εξόδου από την παγίδα, από τα χείλη του Σαμαρά στη ΔΕΘ.  Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το προφανές και καθώς οι εκλογές ίσως αποτελέσουν το μοναδικό καταφύγιο της παραπαίουσας κυβέρνησης είναι επιτακτική ανάγκη να νιώσουμε μια αισιόδοξη προοπτική.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 10/09/2011 16:36:31

  Εκδηλη αμηχανία στην ομάδα του ΠΑΣΟΚ????
  Ποτέ δεν ήταν πιο συμπαγές και αποφασισμένο το ΠΑΣΟΚ από τώρα. Πιστεύουν βαθιά πως ο Παπανδρέου σώζει την χώρα και θα κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν αυτή την πίστη τους.
  Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει συμπαράσταση από ΛΑΟΣ, Ντόρα και Κουβέλη. Όλοι αυτοί μαζί προκαλούν όσα βλέπουμε να συμβαίνουν και ισχυροποιούν ακόμη περισότερο την άποψη πως πρόκειται περί ομάδας αρπακτικών

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Orestios 10/09/2011 19:18:16

   Παρακαλώ να δώσετε βάση στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς πολλά στελέχη προέρχονται από την αστείρευτη δεξαμενή του δημοσίου τομέα και αντίστοιχα αντλούν την ψήφο τους από εκεί. Μπορεί το μεσοπρόθεσμο να πέρασε σχεδόν αναίμακτα, καθώς ήταν γενικόλογο, αλλά με τις απολύσεις το πράγμα αλλάζει.

 2. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ avatar
  Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ 10/09/2011 16:40:56

  Ο Αντώνης Σαμαράς είναι η μοναδική ελπίδα που απομένει στην πατρίδα,πριν η ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση πασόκ, μας οδηγήσει στον όλεθρο και στην εποχή των σπηλαίων.
  Είναι προφανές και πασίδηλο ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να τα βάλουν με τα σπλάχνα τους.Προτιμούν να χορέψει όλη η Ελλάδα μαζί τους το χορό του Ζαλόγγου.
  Συνεπώς είναι επιβεβλημένη ανάγκη,να μας αδειάσουν τη γωνία άμεσα διότι κάθε μέρα που παραμένουν,η ζημιά για την πατρίδα γίνεται ανεπανόρθωτη και μας φέρνει πιο κοντά , λόγω της διεθνούς συγκυρίας στην ανατολική μεσόγειο,πολύ φοβάμαι σε νέα εθνική τραγωδία.
  Σαμαρά πάρε την κατάσταση στα χέρια σου τώρα! Τα ψέμματα τελειώσαν...

 3. anonymous avatar
  anonymous 10/09/2011 16:47:02

  Δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους περί τα 100 δις είναι σε ελληνικά χέρια. Αν η Εθνική, Eurobank, Alpha, Αγροτική, ΤΤ κλπ. χάσουν όλες μαζί 50 δις θα χρεοκοπήσουν ή αν δε χρεοκοπήσουν θα κρατικοποιηθούν και θα μείνουν υπό τον έλεγχο του κράτους με σωληνάκια για 20 χρόνια, μέχρι να συνέλθουν.

  Για τα ασφ. ταμεία δε μιλάμε διότι αν χάσουν το 50% τότε συντάξεις γιοκ.

  Γι αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν κάποια ρύθμιση αναχρηματοδότησης, έστω και πλασματικής, του χρέους.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ anonymous 10/09/2011 19:23:06

   Εδώ ακριβώς έγκειται και το μεγάλο δίλημμα, αφού αν γίνει η αναδιάρθρωση χάνεται το σύμπαν, αν όμως δε γίνει, δε βγαίνουν τα νούμερα! Οι προσπάθειες αναχρηματοδότησης έδωσαν όσο χρόνο μπορούσαν να δώσουν. Τώρα φτάσαμε στο τέλος. Και αν τελικά επιλέξουν μία ακόμα παράταση, χάνουν οριστικά τη δυνατότητα μιας αναίμακτης αναδιάρθρωσης. Πραγματικά δύσκολο πρόβλημα.

 4. τάσος avatar
  τάσος 10/09/2011 16:53:59

  όλα τα πασοκικά τομάρια, οι άνθρωποι που κατέλυσαν το κράτος αφού πρώτα εξάρτησαν την ύπαρξή του από τα δανεικά, είναι ακροβολισμένοι στις ταβέρνες. πάω κι εγώ να τους κάνω τσά.

  • loretta avatar
   loretta @ τάσος 10/09/2011 17:10:43

   ....βογκανε οι συναγριδες και τα φαγκρια στις 7 θαλασσες!!!

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ loretta 10/09/2011 17:23:45

    Πού να σκάσουν μύτη και οι ''Δελφίνοι''...θα σημειωθεί οικολογική καταστροφή...

 5. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 10/09/2011 17:41:54

  ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ: Δεν οδεύουμε στον γκρεμό. Έχουμε πέσει από τον γκρεμό. Γι αυτό η στιβαρή εξουσία πρέπει να δώσει άμεσα λύσεις στους αδικηθέντες. Οι άνεργοι, οι μισθωτοί που τους έχουν κόψει τους μισθούς, οι συνταξιούχοι που τους έχουν κόψει τις συντάξεις, οι επιχερηματίες που βάλανε λουκέτο, ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσουν. Γιατί όμως να ψηφίσουν ΝΔ; Για να διαπραγματευτεί σθεναρά το χρέος μας ο στιβαρός μας αρχηγός; Όχι βέβαια. Θέλουμε δουλειές και αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν. Να πληρώσουν αυτοί που φταίνε, αυτοί που τα κονομάγανε τόσο καιρό και αυτοί που συνεχίζουν να τα κονομάνε.

  • Ariadne avatar
   Ariadne @ Χρήστος Δημάρης 10/09/2011 18:08:33

   Γειά στό στόμα σου!!!!!

 6. trans avatar
  trans 10/09/2011 17:56:26

  Εδώ ο κόσμος χάνεται και .........Δεν περιμένουμε να δούμε πρώτα τις εξελίξεις,τουλάχιστον σε οικονομικό πεδίο στην ΕΕ, και μετά να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα;;;;;;;;;

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ trans 10/09/2011 19:24:59

   Ποιά εύκολα συμπεράσματα... Εσείς μπροστά σε δύο τέτοιες επιλογές, τι θα αποφασίζατε;

 7. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 10/09/2011 18:08:22

  Τίποτα δεν θα αλλάξει στην Ελλάδα όσο υφίστατε το Πασόκ ως κόμμα. Η μόνη λύση είναι να αυτοδιαλυθεί το Πασόκ και να πάρει μαζί του ό,τι βρωμερό έχει εκθρέψει 35 χρόνια τώρα…

  Και ο Α.Σ με την τακτική του αυτό επιδιώκει: Να σκοτώσει το Πασόκ τον ίδιο του τον εαυτό.

  Λίγη υπομονή ακόμη και πίστη στον Αντώνη!

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 10/09/2011 18:50:13

  «Κι η Ελλάδα, τελευταίος θάμνος στον γκρεμό.
  Να τον αρπάζει η λευτεριά και να κρατιέται.»

  ~Ποιητής Κώστας Μόντης, Κύπρος

 9. καβουρας avatar
  καβουρας 10/09/2011 19:14:57

  για το PSI να περιμένουμε 1 εβδομάδα? Η λογική λέει ότι η συμμετοχή θα ειναι 80% που θα φτάσει στο 90% με αλλαγή όρων (θα συμπεριληφθούν πιο μακρινά από το 2020 ομόλογα). Ποιος τρελός θα θέλει να κάτσει με τις πατσαβούρες (ελληνικά ομόλογα) στα χέρια ? Ρε παιδιά αν η ΝΔ θα μας σώσει τι στο διάολο έκανε μεταξύ 2004-2009 ακριβώς? Μιλάμε για το χρέος και το θέμα αναδιάταξης του δημοσίου. Ουτε η ΝΔ ούτε το Πασοκ μπορει να βγάλει τα ίδια του τα μάτια , δηλαδή να συρικνώσσει το δημόσιο. βέβαια επειδή θα γίνουμε γερμανική επαρχία, θα το κάνουμε θέλουμε δεν θέλουμε....Καθείστε να δείτε αν οι Γερμαναράδες μας δωσουν φράγκα το Νοέμβριο αντί τον Σεπτέμβριο και οι δημόσιοι υπάλληλοι πάρουν 40% προκαταβολή αντί για το μισθό τους , τι έχει να γίνει... Και γιατί όχι δηλαδή , στον ιδιωτικό τομέα ο πολύς κόσμος πληρώνεται πλέον μια φορά το τρίμηνο.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ καβουρας 10/09/2011 19:28:21

   Δεν χρειάζεται να περιμένουμε μία εβδομάδα, η παράσταση τελείωσε. Και το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, 70 - 75%. Σωστό αυτό με τις πατσαβούρες, αλλά όταν μια τράπεζα ή ένα ασφαλιστικό ταμείο είναι στα κόκκινα, προφανώς αρνείται να υπογράψει τη θανατική καταδίκη και ελπίζει σε χάρη μέχρι την τελευταία στιγμή. Η ιστορία του roll over, απέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την πραγματική -κάκιστη- κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Διεθνώς.

 10. Λαόνικος avatar
  Λαόνικος 10/09/2011 20:15:41

  Κακοφωνίξ, αν σού ζητήσει κάποιος να κάνεις τον Προφήτη κακών, πότε υπολογίζεις η χώρα να χρεοκοπεί επίσημα;

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Λαόνικος 10/09/2011 20:32:38

   Κανονικά θα έπρεπε να το έχει κάνει ήδη. Ωστόσο, διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη λίγο παραπάνω από επίπεδο καφενείου (και αυτό γιατί υπάρχουν κάποιες καλές σταθερές), θα έλεγα ότι μια κυβέρνηση με ισχυρή βούληση θα βαρούσε το κανόνι μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, μια πιθανότερη εκδοχή είναι μεταξύ 6ης και 7ης δόσης, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους. Καθώς όμως θα υπάρχει ακόμα λίγο λίπος από τα τέλη κυκλοφορίας και από τις εκδόσεις εντόκων, μπορεί να συρθεί έως τον Φεβρουάριο, αλλά όχι παραπέρα.

 11. kakofonix avatar
  kakofonix 10/09/2011 20:36:19

  Υπ' όψιν ότι και η τωρινή αναδιάρθρωση (αυτή βρε, η επιλεκτική!) αποτελεί ουσιαστικά επίσημη χρεοκοπία, καθώς μειώνει το χρέος, άρα η χώρα καθίσταται κακοπληρωτής και αναξιόπιστη. Απλά η μέθοδος που επελέγη δεν έπεισε τις αγορές κυρίως επειδή μειώνει μόνο κατά 21% (στην καλύτερη περίπτωση) το χρέος, ενώ είναι προδήλως γνωστό ότι απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 70%.

 12. tpe avatar
  tpe 10/09/2011 21:08:00

  Η ιστορία της αναδιάρθρωσης έδειξε 3 πράγματα:
  1ον: Αφού πάνω από το 1/3 του χρέους ήταν σε Ελληνικά χέρια, και μάλιστα ΚΡΑΤΙΚΑ, ήταν εύκολο να γίνει rollover από το 2009. Τι θα έκανε το ΙΚΑ δηλαδή θα έλεγε όχι; Με σωστό προγραμματισμό (5 δις το 2010, 10 το 2011 κοκ, θα είχε αναδιαρθρωθεί το 30+% του χρέους χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
  2ον: Οι ξένοι ήθελαν να αποφύγουν το Ελληνικό δίκαιο (και το κατάφεραν)
  3ον: Τα πάντα είναι λογιστικά. Πραγματικά λεφτά δεν υπήρχαν στο τραπέζι, άλλα η διαγραφή του χρέους δεν θα είχε κανένα αρνητικό...

  Με αυτά τι θέλω να πω; Πως απλά εκτελούν ένα οργανωμένο σχέδιο.

 13. τάσος avatar
  τάσος 11/09/2011 01:59:32

  πρόκειται περί ορθίων σκύλων, τους οποίους σα μλκς ο κώστας καραμανλής τάιζε επί πεντέμισι χρόνια, οφείλοντας οπότε στη συνέχεια να κάτσει να τον χέσουν, και με τους οποίους μόνο ο κώστας μητσοτάκης, τον οποίον κακώς κράζετε μέρα-νύχτα, τόλμησε να τα βάλει. ο αντώνης σαμαράς οφείλει να τους συμπεριφερθεί ως έχουν. (σαν σκύλους)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.