28/08/2009 01:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη δίνη του κουρδικού η ΤουρκίαΕδώ και μερικές εβδομάδες, από τότε που ο Ερντογάν  αποκάλυψε την πρόθεσή της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει οριστικά το κουρδικό ζήτημα, η τουρκική πολιτική σκηνή ασχολείται αποκλειστικά μερ το ζήτημα αυτό.

 Η κυβέρνηση διέρρευσε στην «Ζαμάν» τα δέκα κύρια σημεία της πρωτοβουλίας της για επίλυση του κουρδικού,  αφού ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών με κόμματα, διανοουμένους, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς:

-  Διασφαλίζεται η ενιαία δομή και διακυβέρνηση του τουρκικού κράτους.

 - Επιτρέπονται οι πολιτικές διαδηλώσεις, εκστρατείες, τα σλόγκαν και τα φυλλάδια στην κουρδική γλώσσα. 

-  Συζητείται η διδασκαλία των Κουρδικών στη δημόσια εκπαίδευση, πιθανόν προαιρετικά, ενώ μάλλον αίρεται η απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών κουρδικών καναλιών. 

-  Αίρεται η απαγόρευση χρήσης της κουρδικής γλώσσας σε φυλακές. 

-  Επανέρχονται τα κουρδικά τοπωνύμια στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου είχαν αντικατασταθεί με τουρκικά.

- Θα ιδρυθούν τμήματα κουρδικής γλώσσας και λογοτεχνίας και Ινστιτούτα Κουρδικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του Μαρντίν και του Ντιγιάρμπακιρ. 

-  Οι ανήλικοι Κούρδοι που συλλαμβάνονται σε διαδηλώσεις θα πάψουν να θεωρούνται τρομοκράτες. 

-  Τίθεται σε εφαρμογή ο ξεχασμένος «νόμος ενεργού μετανοίας», που προβλέπει αμνηστία για τους αντάρτες του ΡΚΚ που καταθέτουν τα όπλα. 

- Κατοχυρώνεται η ελεύθερη έκφραση με αλλαγή του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα, αλλά θα τιμωρούνται η «προφορική διασπορά μίσους» και τα «εγκλήματα μίσους». 

-  Επιστρέφεται η τουρκική ιθαγένεια σε χιλιάδες Κούρδους, κυρίως διανοουμένους, που τους είχε αφαιρεθεί τα προηγούμενα χρόνια.

 Οι αντιδράσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην κυβερνητική πρωτοβουλία έχουν να κάνουν κυρίως με τις τυχόν αλλαγές σε μια ενιαία δομή του κράτους. Σε μήνυμα του στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου, αναφέρεται: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούν αλλαγή της μορφής ή της δομής του κράτους για οποιοδήποτε λόγο… σεβόμαστε τις πολιτιστικές διαφορές αλλά δεν τις επιτρέπουμε να μετατραπούν σε πολιτικές διαφορές που θα βρουν το δρόμο να εισέλθουν ως πολιτικά στοιχεία ταυτότητας μέσα στο Σύνταγμα της τουρκικής Δημοκρατίας».

Επισημαίνεται, όμως, ότι στις θέσεις του  πανίσχυρου Εθνικού Συμβουλίου  Ασφαλείας για πρώτη φορά αντανακλάται η θέληση της κοινής γνώμης προκειμένου να πάψουν οι εχθροπραξίες μεταξύ του τουρκικού στρατού και του ΡΚΚ. Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού επιτελάρχου Ιλκέρ Μπασμπούγ οι θέσεις των Τούρκων στρατηγών συνοψίζονται σε πέντε βασικά σημεία:

 - Ο στρατός δεν συνομιλεί σε καμία περίπτωση με τους «τρομοκράτες» του ΡΚΚ και θα εξακολουθήσει να τους μάχεται.

- Οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προασπίζονται το ενιαίο εδαφικά έθνος-κράτος, που έχει επίσημη γλώσσα την τουρκική.

- Οι πολιτιστικές διαφορές είναι σεβαστές, αλλά δεν μπορούν να κατοχυρωθούν στο τουρκικό Σύνταγμα.

- Η κυβέρνηση και τα κόμματα μπορούν να διαβουλεύονται ελεύθερα, αλλά όχι με τρόπο που οδηγεί τη χώρα σε πόλωση, διχασμό και σύγκρουση. Επίσης δεν μπορούν να κάνουν κατάχρηση της δημοκρατίας με το να ανέχονται τρομοκρατικές δραστηριότητες

- Παρ όλα αυτά ο στρατός αποδέχεται τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το Κουρδικό στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού και των διεθνών σχέσεων.Κάθε κόμμα ερμήνευσε διαφορετικά τις δηλώσεις του αρχιστρατήγου. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ τις βρήκε «πολύ θετικές για την κυβέρνηση». Το εθνικιστικό ΜΗΡ έκρινε πως σηματοδοτούν «το τέλος του κουρδικού ανοίγματος» του Ερντογάν. Το CHP του Ντενίζ Μπαϊκάλ εκτίμησε πως «απηχούν τις ανησυχίες του στρατού για τα μυστικά σχέδια της κυβέρνησης». Θορυβημένοι οι Κούρδοι του DTP κάλεσαν τον Ερντογάν να επιδείξει «περισσότερο θάρρος και σοβαρότητα στη διαδικασία εκδημοκρατισμού», διαφορετικά θα βγει χαμένος.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ ότι το κουρδικό σχέδιο του Ερντογάν «απειλεί τη χώρα με διάλυση», ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως η Τουρκία δεν κινδυνεύει να διαλυθεί σαν τη Γιουγκοσλαβία αν παραχωρήσει δημοκρατικά δικαιώματα στους Κούρδους: «Η Γιουγκοσλαβία ήταν μια συνένωση πολύ διαφορετικών λαών, που σχεδιάστηκε στον χάρτη από τους νικητές του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, βγαλμένη από τη μήτρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με ιδρυτή τον μεγάλο ηγέτη Κεμάλ Ατατούρκ», είπε ο αρχιτέκτονας της διαβόητης συμφωνίας του Ντέιτον για τη Βοσνία.

Ένα άλλο σημείο τριβής είναι οι αντιδράσεις από τις οικογένειες των πολλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις μάχες με τους Κούρδους και τις οποίες επιχειρούν τώρα να εκμεταλλευτούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης .Όπως ο εθνικιστής Devlet Bahceli που δηλώνει : «η κυβέρνηση εξισώνει χασάπηδες και σφαγείς με τους ήρωες στρατιώτες μας…» και «ο πρωθυπουργός συνεργάζεται με τον Οτσαλάν σε μια προδοτική προσπάθεια διαίρεσης της χώρας μας…».

Με στοιχεία από το Έθνος και τοhttp://www.jamestown.org/programs/edm/single/?tx_ttnews[tt_news]=35452&cHash=678bb62d90

 (στις φωτογραφίες ο Μπασμπούγ και ο Χόλμπρουκ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 28/08/2009 02:00:46

  'Η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, βγαλμένη από τη μήτρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με ιδρυτή τον μεγάλο ηγέτη Κεμάλ Ατατούρκ'
  Αφού πρώτα εξολόθρευσε τους Έλληνες και Αρμένιους που ήταν εγκατεστημένοι στα εδάφη της Μικράς Ασίας πολλούς αιώνες πριν τον σχηματισμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας και άκμαζαν πολιτιστικά και οικονομικά.

 2. ambrosiac avatar
  ambrosiac 28/08/2009 02:19:55

  Πολυ ενδιαφερον αρθρο με αρκετες λιγο γνωστες λεπτομερειες για την Τουρκια και τον Ατατουρκ, περυσι στο London Review of Books, απο τον Perry Anderson (UCLA):

  http://www.lrb.co.uk/v30/n17/print/ande01_.html

 3. Orestios avatar
  Orestios 28/08/2009 02:48:56

  Κρίμα στους Κούρδους. Θα τραβήξουν όσα οι Τιμορέζοι, οι Σέρβοι και εσχάτως οι Πακιστανοί. Πραγματικός "peace ripper". Αυτός ο Ομπάμα τι είδους αλλαγή έφερε? Ξέθεψε όλους τους δεινόσαυρους από το ντουλάπι ή νομίζει ότι αυτός κυβερνά?. Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιυς καθυσηχαστικούς και τους κολλητούς τους στη χώρα μας!

  • anetos avatar
   anetos @ Orestios 28/08/2009 08:51:07

   η Τουρκία Βρήκε τον δούρειο ίππο της ....

 4. anetos avatar
  anetos 28/08/2009 08:47:10

  "...η Τουρκία δεν κινδυνεύει να διαλυθεί σαν τη Γιουγκοσλαβία αν παραχωρήσει δημοκρατικά δικαιώματα στους Κούρδους:..."

  Σε πρωτη φαση ναι ...αλλα μετα απο μερικα χρονια αφου παγιωθει το νεο στατους θα αρχιση η πραγματικη διαδικασια διαλυσης ...

 5. Ρήγας avatar
  Ρήγας 28/08/2009 13:34:47

  Μάγκες, ό,τι και να λέγεται και να γράφεται, η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική της έχει πρόσωπο, σχέδιο, "ειδκό εκτόπισμα", τακτ και ολίγον παραδοσιακό τσμπουκά (που είναι πλατιά διαδομέονος στους διπλωμάτες), τόσο στους διεθνείς οργανισμούς όσο και στα διπλαωματικά κέντρα. Αυτές οι κινήσεις, κουρδικής "γεύσης", ενισχύουν περαιτέρω το πρόσωπό της.
  οι αντίστοιχες ελληνικές αντιπροσωπείες, είναι άστα να πάνε, με μερικές εξαιρέσεις, φυσικά. Ο κανόνας όμως παραμένει: οι διπλωμάτες μας βαυκαλίζονται μέσα σε ένα γενικό μπουρδέλο που είανι η ελλ. εξωτερική πολιτική τώρα και με τη βούλα της άγιας οικογένειας...

 6. thouthou avatar
  thouthou 29/08/2009 01:02:30

  Κλαυσίγελως... Άντε πάλι να φάμε στην μάπα το πολυπαιγμένο θέατρο "καλός μπάτσος, κακός μπάτσος"....
  Πήραν αέρα τα μεμέτια, δέχτηκαν την νέα τους αποστολή, την αναβάθμισή τους σε "τοπική δύναμη", και άρχισαν τα τούρκικα πάλι...
  "Θα γίνουμε δυτική δημοκρατία, ελάτε Κούρδοι στο κοινό μέλλον, θα γίνουμε Βυζάντιο ξανά, μην σκιάζεστε κούρδοι, χριστιανοί, αρειανοί, νεφελίμ... Όσοι ζήσατε και δεν σας σφάξαμε, σας σεβόμαστε, θα κάνετε ό,τι γουστάρετε, θα είστε άρχοντες, αλλά μην το παρακάνετε, μην τολμήστε να είστε αντίθετοι στον Τουρκισμό, γιατί υπάρχουν και οι κακοί, που αν το παρακάνετε θα επανέλθουν και θα σας αφανίσουν... Το ξέρετε.. Άρα ελάτε, να βοηθήσετε στην πλανητική προσπάθεια του τουρκισμού....".....
  Πόση γελοιότητα δήθεν πολιτική θα φάμε στην μάπα πια;;;;;;
  "Εδώ ο κόσμος χάνεται, και θέλουν να θυσιάσω το παιδί μου. Δεν πηδιόμαστε λέω εγώ;" (Χάρυ Κλύν, Αλαλούμ).....

 7. apostolos34s avatar
  apostolos34s 29/08/2009 05:28:30

  @ Ρήγας: H Τουρκία αγαπητέ απλά μικραίνει κομμάτι-κομμάτι, αρκεί να το δεις μέσα στον ιστορικό (και όχι τον βιολογικό μας) χρόνο. Οι εξελίξεις που έρχονται είναι καταλυτικές και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση σε 3 κομμάτια (σ.σ. υπάρχουν και σχετικές αναλύσεις της CIA και αμερικανικών ινστιτούτων που έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν), αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τη δεκαετία του '80 δεν υπήρχε καν εθνική συνείδηση στον κουρδικό λαό, αλλά μόνο λογική φατρίας. Το πόσο ισχυρό Κράτος είναι η Τουρκία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι άρκεσαν μερικά χρόνια αντάρτικου του PKK και ηγεσίας Οτσαλάν για να γυρίσει ανάποδα η κλεψύδρα.
  Και μόνο η ύπαρξη αυτή καθ' αυτή του κειμένου με τα δέκα κύρια σημεία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Ερτογάν για επίλυση του κουρδικού, αποτελούν πραγματικό σεισμό για την τουρκική πολιτική ζωή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.