Στη Βουλή η δικογραφία για Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου για τα υποβρύχια
18/06/2014 19:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη Βουλή η δικογραφία για Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου για τα υποβρύχια

Σοβαρά ερωτηματικά για το λόγο που είχε η κυβέρνηση να κλείσει άρον άρον τη Βουλή, προκύπτουν μετά την αποκάλυψη ότι δικογραφία για τα υποβρύχια εστάλη από τους εισαγγελείς μία ημέρα πριν το κλείσιμο του κοινοβουλίου για καλοκαιρινές διακοπές.

Σοβαρά ερωτηματικά για το λόγο που είχε η κυβέρνηση να κλείσει άρον άρον τη Βουλή, προκύπτουν μετά την αποκάλυψη ότι δικογραφία για τα υποβρύχια εστάλη από τους εισαγγελείς μία ημέρα πριν το κλείσιμο του κοινοβουλίου για καλοκαιρινές διακοπές.

Οι εισαγγελείς εντόπισαν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και διαβίβασαν τη σχετική δικογραφία στη Βουλή.

Ωστόσο, η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή την 4η Ιουνίου 2014, ημέρα κατά την οποία η Ολομέλεια έκλεισε με απόφαση της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσει σε θερινά τμήματα.

Ως εκ τούτου, όλες οι πιθανές ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου -άρα και των ενδεχόμενων ευθυνών που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη δικογραφία- έχουν παραγραφεί.

Το διαβιβαστικό που υπογράφεται από την αντιεισαγγελέα Ελένη Ράικου προς την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου αναφέρει ότι «σας ενημερώνουμε ότι από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περι ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών-μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεώργιου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 κ.ε. Επομένως, πρέπει να υποβληθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρ. 86 Συντ., 1 και 4 Ν. 3126/2003 και 83 παρ.1 του ΚτΒ, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Με τη σειρά της, η κυρία Παπανδρέου διαβιβάζει στις 18.3.2014 το φάκελο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επαναλαμβάνοντας τη σημείωση ότι «από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης» των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου και από εκεί περνά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τελικό σταθμό τη Βουλή.

Το θέμα ασφαλώς προκάλεσε σοβαρές πολιτικές αναταράξεις καθώς όλοι θεωρούν ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίο το κλείσιμο της Βουλής μια ημέρα μετά με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για μεθόδευση με στόχο να την γλιτώσει ο κ. Βενιζέλος.

Ακόμη κι έτσι να μην είναι οι εντυπώσεις μένουν και είναι κακές για την κυβέρνηση που δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί έκλεισε τη Βουλή με αποτέλεσμα την παραγραφή υποθέσεων όπως αυτή με τα υποβρύχια.

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, απάντησε κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό τέχνασμα της Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία διαβίβασε όλα τα πρακτικά της Βουλής στους εισαγγελείς.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

Το Δεκέμβριο του 2013, μετά από μακρά καθυστέρηση και υπό την πίεση των συνεχών προσκλήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια του ΠΝ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η πρόταση συζητήθηκε στις 18 .12.2013 στην Ολομέλεια της Βουλής και απορρίφθηκε πανηγυρικά με συντριπτική πλειοψηφία που υπερέβαινε την πλειοψηφία στήριξης της κυβέρνησης. Όλοι θυμούνται πώς εξελίχθηκε η συζήτηση, την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου και την αμηχανία του κ. Τσίπρα.

Μάλιστα λίγους μήνες αργότερα, στις 10.4.2014, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» και ουσιαστικά αποδέχθηκε τη ρύθμιση ( άρθρο 26 ν.4258/2014) που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα έτοιμα προς παραλαβή υποβρύχια που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου με το νόμο 3885/2010. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ρητά ότι κατά τα λοιπά ισχύει ο νόμος του 2010. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε και ουσιαστικά (δηλώνοντας παρών) αποδέχθηκε αναδρομικά τη λύση του 2010.

Την επόμενη της συζήτησης του Δεκεμβρίου 2013 για τη απορριφθείσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κωνσταντόπουλου - αντιλαμβανόμενη την κοινοβουλευτική ήττα του κόμματος της - κατέθεσε στην εισαγγελία τα πρακτικά της Βουλής ,γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η εισαγγελία είναι να διαβιβάσει στη Βουλή τα ίδια τα πρακτικά της «από υπηρεσιακό καθήκον» και «χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο του κ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή.

Επρόκειτο για μια παιδαριώδη επικοινωνιακή κίνηση κατά παραβίαση του Συντάγματος. Καμία εισαγγελική αρχή δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει οποιαδήποτε δήθεν προκαταρκτική εξέταση ή πολύ περισσότερο να κάνει οποιαδήποτε δήθεν αξιολόγηση.

Η κα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είμαστε βέβαιοι ότι θα ελέγξει όλη αυτή την αντισυνταγματική και παράνομη μεθόδευση για τη δημιουργία φευγαλέων εντυπώσεων προς κομματική χρήση.

Άλλωστε αν ο ΣΥΡΙΖΑ νόμιζε ότι έπρεπε να δώσει συνέχεια στη Βουλή, μπορούσε όλους αυτούς τους μήνες να το κάνει καθώς η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και γνώριζε πολύ καλά τι περιέχεται στα ίδια τα πρακτικά της! Δεν θέλησε όμως ή μάλλον δεν τόλμησε να επανέλθει .

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αποδέχθηκε τη λύση του 2010 με τη στάση του στον πρόσφατο σχετικό νόμο 4258/2014. Το ίδιο είχε κάνει προηγουμένως και με ανάλογη ρύθμιση για τις πυραυλακάτους και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας . Αφού αυτό έχει κάνει επί της ουσίας, γιατί δεν το παραδέχεται με πολιτικό θάρρος;

Αρκετά συνεπώς με τις χυδαιότητες και τις κραυγαλέες αντιφάσεις . Κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την επιλογή να στοχεύσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτίθεται και ηττάται κοινοβουλευτικά και πολιτικά .

Ας εγκαταλείψει λοιπόν αυτόν τον άγονο δρόμο και ας ανταποκριθεί πολιτικά απέναντι στις προτάσεις του Ευαγγέλου Βενιζέλου για εθνική ενότητα και στοιχειώδη δημοκρατική συναίνεση .

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NikosP avatar
  NikosP 18/06/2014 21:18:48

  Δεν υπάρχει έλληνας πολιτικός με μπέσα; Κανενας δεν παραιτείται, κανενας δεν αποδέχεται την εξέταση των πεπραγμένων του απο τη δικαιοσύνη. Στην Δύση παραιτούνται για 1000 ευρω παράπτωμα. Εδώ η γαϊδούρια δεν εχει όρια.

 2. popolaros avatar
  popolaros 18/06/2014 21:41:55

  Κύριοι Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελε Βενιζέλο και λοιποί του Πασοκ, μην ανησυχείτε καθόλου. Σας καλύπτει η κυβέρνηση της ΝΔ.

 3. παπαδοπουλος ηλίας avatar
  παπαδοπουλος ηλίας 18/06/2014 23:45:50

  Τι! δεν έκλεισε η Βουλή για να προστατευθεί ο Κασιδιάρης για την υποκλοπή με τον Μπαλτάκο? Η δικογραφία για τον Μιχελάκη έφτασε η πρέπει να περάσει και άλλη "κοινοβουλευτική περίοδος" για να μην έχουμε ατύχημα?

 4. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 19/06/2014 08:12:36

  ντροπή! κατά τα άλλα, η πρώτη εξεταστική θα γινόταν για το μνημόνιο... είναι απλό, αλληλοπροστατεύονται, όπως το ένα χέρι νίβει το άλλο...

  • Naruto avatar
   Naruto @ Νίκος Αργεάδης 19/06/2014 09:38:54

   Η συνενοχή συσπειρώνει .

 5. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 19/06/2014 08:20:45

  Καλά ξεκινά το άρθρο, αλλά στην συνέχεια προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής μόνο τυχαίο που δεν μπορεί να είναι. Άλλωστε, από την αρχή, δεν άφησε αμφιβολίες ότι γίνεται για να συγκαλύψει ανομίες(*). Και άλλοτε έκλεισε πρόωρα η Βουλή. Και πάλι για να συγκαλύψει σκάνδαλα(*). Ο Σαμαράς συνεργάζεται στην αθλιότητα αυτή, διότι διαφορετικά ο Βενιζέλος θα ρίξει την κυβέρνηση. Αξίζει, όμως, να είσαι πρωθυπουργός-όμηρος, για να είσαι πρωθυπουργός με οποιοδήποτε κόστος; (*) Παραπέμπω στα σχόλιά μου εδώ.

 6. Μαρία Κ. avatar
  Μαρία Κ. 19/06/2014 08:48:45

  Δε νομίζω πως η βουλή έκλεισε στις 4 Ιουνίου για αυτό το λόγο. Απλά η δικογραφία θα έφτανε εκπροθεσμη οπότε και να έκλεινε η βουλή. Θα παραδιδόταν εκπροθεσμη έτσι και αλλιώς

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Μαρία Κ. 19/06/2014 09:24:53

   Γιατί έκλεισε τότε; Γιατί να κλείσει πρόωρα η Βουλή, χωρίς λόγο; Διάβασες τα σχόλιά μου εκεί που παραπέμπω;

   • Νίκος Κ. avatar
    Νίκος Κ. @ Επισκέπτης 19/06/2014 14:17:48

    Συμφωνώ με το παλιό σου σχόλιο με την έννοια ότι το πρόωρο κλείσιμο της βουλής δεν είναι αθώο. Απλά πιστεύω πως η δικογραφία για τον Βενιζέλο δεν είναι ο μόνος λόγος. Την δικογραφία την είχαν θαμμένη μια χαρά για 4 μήνες και μπορούσαν να την εμφανίσουν όποτε θέλουν δηλαδή ακόμα και ένα μήνα αργότερα (φτάνει πάντα να είχε κλείσει η βουλή και η υπόθεση να είχε παραγραφεί).

    • Επισκέπτης avatar
     Επισκέπτης @ Νίκος Κ. 20/06/2014 09:37:00

     Μα ούτε κι εγώ ισχυρίστηκα ότι είναι ο μόνος λόγος. Ίσως ένας απ' αυτούς. Άλλωστε, όταν έγραψα τα σχόλια, δεν ήξερα για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων. Δυστυχώς, ο Σαμαράς συμπράττει και αυτό απογοητεύει όσους πίστεψαν σ' αυτόν.

 7. ΓΕΩΡΓΙΟΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ 19/06/2014 09:01:53

  Τις συνέπειες της συνεργασίας με το ΚλεφτοΠασοΚ,χάριν της σωτηρίας της χώρας θα τις διαπιστώσουν οι συνεργάτες του κου Σαμαρά,το βράδυ της Κυριακής των επόμενων εκλογών όποτε αυτές γίνουν.Τα αυτογκόλ συνεχίζονται με καταπληκτική συνέπεια.

 8. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 19/06/2014 09:29:23

  Και απόπειρα τρομοκράτησης των δικαστών! "Πειθαρχικό έλεγχο στους Εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριανό και Πόπη Παπανδρέου, θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ ύστερα από τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή για την υπόθεση των υποβρυχίων προς διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Ο Βενιζέλος δεν θα το αφήσει έτσι», είπε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Η κ. Παπανδρέου «δεν είχε δικαίωμα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και στην ουσία δεν τη διενήργησε καθώς το μόνο που έκανε ήταν να σχηματίσει δικογραφία που περιλαμβάνει μόνο τα πρακτικά της Βουλής», είπε ο κ. Ρήγας υποστηρίζοντας ότι «προφανώς πρόκειται για λάθος διατύπωση». Πρόσθεσε ακόμη ότι η ενέργεια της Π. Παπανδρέου «είναι νομικά απαράδεκτη και δημιουργεί πολιτικό ζήτημα»". (πηγή)
  Πιάσαμε πάτο, ή ακόμη;

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Επισκέπτης 19/06/2014 09:46:07

   "Πιάσαμε πάτο, ή ακόμη;" προφανώς, όχι, ο πάτος ορίζεται από το θράσος των πασόκων...αυτών που "υπερασπίζονται" την δημοκρατία...

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ Νίκος Αργεάδης 19/06/2014 10:06:15

    Μόνο των πασόκων, Νίκο; Οι άλλοι υπερασπίζονται την δημοκρατία; Η χώρα κυβερνάται με προεδρικά διατάγματα νομοθετικού περιεχομένου, ο πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται στην Βουλή και η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι δεν ενημερώνεται. Σε όλα αυτά, του προώρου κλεισίματος της Βουλής συμπεριλαμβανομένου, οι "άλλοι" δεν έχουν καμμία ευθύνη; Κάνεις ακόμη διάκριση μεταξύ συμμοριών;

 9. Άσπρος Καβαλάρης avatar
  Άσπρος Καβαλάρης 19/06/2014 13:35:29

  Καλά που ήταν και τέλος Μαΐου οι εκλογές και το κρατούσαν μυστικό μέχρι τότε γιατί αλλιώς φέτος η Βουλή θα έκλεινε για καλοκαιρινές διακοπές από τον Μάρτιο.

 10. Άσπρος Καβαλάρης avatar
  Άσπρος Καβαλάρης 19/06/2014 17:03:19

  Σοφία Βούλτεψη 11 Απριλίου του 2012 στην προσωπική της ιστοσελίδα
  Μαζί με τη χώρα «έσωσαν» και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 11/04/2012 Έχω την υποψία πως μέσα στο μπαράζ των αλλεπάλληλων «σωτηριών» της χώρας, μας έχει διαφύγει ο… σωσμός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

  Σωτήρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος (ως υπουργός Άμυνας) επί μήνες πανηγύριζε (το 2010) για τη… σωτήρια συμφωνία που ο ίδιος «διαπραγματεύτηκε» και έφερε σε πέρας, αναλαμβάνοντας, βέβαια, ένα σωρό δεσμεύσεις, οι οποίες εξαφανίστηκαν από την ειδησεογραφία.

  Η υπόθεση των Ναυπηγείων αποτελεί μια ακόμη πολύ οδυνηρή χάντρα στο κομπολόι των... διαπραγματευτικών ικανοτήτων του μετέπειτα «τσάρου» και σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που μάλιστα επιδιώκει και την πρωτιά.

  Πλέον είναι δύσκολο να διακρίνουμε ποιος (μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου) είναι ο πρωταθλητής σ’ αυτήν την πρωτοφανή σκυταλοδρομία, στη διάρκεια της οποίας πηγαίναμε από σωσμό σε σωσμό.

  Ειδικά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από τον πολύ… σωσμό, οι νέοι ιδιοκτήτες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα εκ περιτροπής εργασία - μία ημέρα την εβδομάδα ξεκινώντας από τις 18 Απριλίου - υπογραμμίζοντας πως για πάνω από έναν χρόνο η εταιρία εξοφλούσε το σύνολο των αποδοχών των εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνει χρήματα από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, που είναι ο μοναδικός πελάτης της – σύμφωνα με τη «σωτήρια» συμφωνία του κ. Βενιζέλου, η οποία μάλιστα νομοθετήθηκε (Ν. 3885/2010).

  Οι… σωτήρες του σωτήρα υπενθύμισαν επίσης ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση να αναλαμβάνει το Ναυπηγείο εργασίες από ξένες χώρες, ενώ, όπως λένε, με την ερμηνεία, που δίνει το υπουργείο Άμυνας, απαγορεύεται ακόμη και η συμμετοχή της εταιρείας σε διαγωνισμούς, που προκηρύσσονται από το Πολεμικό Ναυτικό.

  «Το υπάρχον πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων διακόπηκε, διότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν καταβάλλει τις προβλεπόμενες από τη σύμβαση πληρωμές», κατέληγε η σχετική ανακοίνωση.

  Το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα» είχε από τις 20 Φεβρουαρίου προειδοποιήσει ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ναυπηγείου, αλλά έπεσε θύμα της γνωστής κώφωσης.

  Πώς «σώθηκαν» τα Ναυπηγεία

  Προφανώς. Διότι αν δινόταν έστω και η παραμικρή σημασία, τότε θα αποκαλύπτονταν οι συνθήκες υπό τις οποίες ο κ. Βενιζέλος «έσωσε» τα Ναυπηγεία.

  Η συμφωνία για την οποία πανηγύρισε, περιλαμβάνει τα εξής πρωτοφανή:

  Για δεκαπέντε χρόνια, το Ναυπηγείο απαγορεύεται, βάσει αποφάσεων της ΕΕ – η οποία απαιτεί να επιστραφούν παράνομες επιδοτήσεις – να κατασκευάζει εμπορικά πλοία, να έχει επισκευαστική δραστηριότητα, να κατασκευάζει και να επισκευάζει πολεμικά πλοία άλλων χωρών.

  Επιτρέπεται να έχει μόνο έναν πελάτη, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να εξυπηρετούνται μόνο οι ανάγκες της Ελλάδας – για τον λόγο αυτό το Ναυπηγείο χαρακτηρίστηκε από την ΕΕ «στρατιωτικό», πλην όμως μόνο για τις ανάγκες της Ελλάδας.

  Πόσες παραγγελίες, όμως, να κάνει η πτωχευμένη Ελλάδα; Ήδη οι δύο μοναδικές συμβάσεις κατασκευής των υποβρυχίων παραμένουν «παγωμένες» λόγω της οικονομικής κρίσης.

  Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό Δημόσιο δεν εφαρμόζει ούτε τον νόμο 3885/10, ο οποίος ρητά καθόριζε τους όρους της συμφωνίας και προέβλεπε ότι η μη τήρηση των συμφωνηθέντων προσφέρει την δυνατότητα στον Ανάδοχο να καταγγείλει τη σύμβαση.

  Το πρώτο βήμα προς την καταγγελία γίνεται τώρα, με τον Ανάδοχο να επιβάλει στους εργαζόμενους μια ημέρα εργασίας την εβδομάδα!

  Πραγματικά μεγάλη επιτυχία του κ. Βενιζέλου – που θέλει και να συσπειρώσει τους οπαδούς του για να μας κυβερνήσει (και αυτός)!

  Μια «επιτυχία» που οδηγεί στην ανεργία 1.200 ανθρώπους, βυθίζει στην ανέχεια 10.000 οικογένειες που άμεσα ή έμμεσα επιβιώνουν χάρη στο Ναυπηγείο και δίνει την χαριστική βολή στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία της χώρας – μιας χώρας, θυμίζω, που έμεινε χωρίς ναυπηγείο, αν και διαθέτει 16 χιλιάδες χλμ ακτογραμμή! (Για την άθλια περιπέτεια, βλέπε ΕΔΩ).

  Το έπος της δεύτερης φάσης της «σωτηρίας» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει ως εξής:

  Τον Μάρτιο του 2010 (με τον κ. Βενιζέλο στο τιμόνι της εθνικής άμυνας, για να μην ξεχνιόμαστε), οι Άραβες της Αμπού Ντάμπι Μαρ απέκτησαν το 75,1% των «Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ». Η (γνωστή και μη εξαιρετέα) Τύσσεν Κρουπ Μαρίν Σίστεμς κράτησε το 24,9%.

  Είχαν προηγηθεί οι φοβερές και τρομερές διαπραγματεύσεις Βενιζέλου:

  2 Φεβρουαρίου 2010: Η Lazard, ως ανεξάρτητος εκτιμητής υπέβαλε την αρχική θετική έκθεσή της ως προς την αξιοπιστία και το παραδεκτό της μιας και μόνης πρότασης της ΤύσσενΚρουπ να μεταβιβάσει στην Αμπού Ντάμπι Μαρ το 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου.

  11 Φεβρουαρίου 2010: Διαπραγμάτευση στο υπουργείο Άμυνας μεταξύ Βενιζέλου και του Ατσποντίεν, εκτελεστικού προέδρου της Τύσσεν και του Ισκαντάρ Σάφα, εκτελεστικού προέδρου της Αμπού Ντάμπι Μαρ, παρουσία των εκπροσώπων της Λαζάρ. Αντηλλάγησαν σχέδια επιστολών και τελικά επιστολές μεταξύ των τριών πλευρών, όπου αποτυπωνόταν σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης της 11ης Φεβρουαρίου και εντοπίζονταν τα σημεία που έχρηζαν περαιτέρω διαπραγμάτευσης και εξειδίκευσης (λέμε τώρα).

  22 Φεβρουαρίου 2010: Αρχίζουν οι επαφές των ομάδων νομικών και τεχνικών συμβούλων των δύο πλευρών, με τους εργαζόμενους να ξεκινούν απεργία, υποστηρίζοντας (και όπως αποδείχθηκε είχαν δίκιο) ότι δεν διασφαλίζονταν οι θέσεις εργασίας.

  Αμέσως άρχισαν οι θριαμβολογίες: «Η συμφωνία διασφαλίζει τη λειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας και την απασχόληση των 1.300 εργαζομένων»!

  Η αλήθεια είναι πως από την αρχή υπήρχαν γκρίζες ζώνες, όπως το μετοχικό σχήμα, το πρόγραμμα των υποβρυχίων και το ζήτημα της επιστροφής χρημάτων στην ΕΕ.

  Δεν γνωρίζω τι ψιθυρίστηκε στο αυτί του Γαλλολιβανέζου Σάφα και τι είχε στο νου του ο άνθρωπος που, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», έχτισε την περιουσία του ως μεσολαβητής σε διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και το 1993 κατάφερε να αποκτήσει τα γαλλικά Ναυπηγεία CMN.

  Σ’ εκείνη τη συμφωνία είχε ζητήσει να εξασφαλίσει παραγγελίες για τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ δεν είχε δεσμευτεί για τις 2.000 θέσεις εργασίας.

  Αναφέρεται επίσης ότι, σύμφωνα με την United States Committee for a Free Lebanon, απέκτησε γνωριμίες που εκτείνονται από τη Χεζμπολάχ μέχρι τη Μοσάντ, ενώ η εφημερίδα Ταϊπέι Τάιμς, έγραψε πως υπήρξε και σύμβουλος του Καντάφι.

  Έναντι ενός ευρώ!

  Πού τον βρήκαν οι δικοί μας, άγνωστο. Αλλά απέκτησε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έναντι ενός ευρώ πριν καν το πάρουν χαμπάρι εκεί στο υπουργείο Άμυνας του κ. Βενιζέλου.

  Υπενθυμίζω επίσης ότι στις 20 Φεβρουαρίου του 2010, η Λούκα Κατσέλη από το Αγρίνιο όπου επρόκειτο να πάει για να μιλήσει σε εκδήλωση γυναικών, βρέθηκε στο Αμπού Ντάμπι με τον Χάρη Παμπούκη, σε ένα ταξίδι – αστραπή με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο.

  Επισήμως, το ταξίδι έγινε για να… βρουν επενδυτές για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο!

  Ανεπισήμως, είχαν αρχίσει τα πάρε-δώσε (στην πραγματικότητα μόνο «δώσε»), για τα οποία υπήρχε ένδοξο παρελθόν.

  Η μεταβίβαση του Σκαραμαγκά το 2002 στην HDW συνοδεύθηκε από «προίκα» ύψους 3 δις ευρώ μέσω αναθέσεων του Π.Ν. Οι συμβάσεις ύψους 1,5 δις ε ήταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του Εθνικής Άμυνας, υπερκοστολογημένες κατά 30%.

  Τα ήξεραν αυτά Άραβες και Τύσσεν και επιδίωκαν το «καλύτερο» (για τους εαυτούς τους):

  Οι Άραβες διεκδικούσαν προίκα 1 δις ευρώ και η Τύσσεν, αν και είχε λάβει 2,5 δις ευρώ για τα υποβρύχια που δεν είχε παραδώσει, αξίωνε επιπλέον τα προς την ΕΕ χρωστούμενα 450 εκ ε ως «συμβατική υποχρέωση».

  Τελικά, τον Μάρτιο του 2010, η κυβέρνηση (δηλαδή ο Βενιζέλος), αποφάσισε να πληρώσει περί τα 1,35 δις ευρώ για παλιές και νέες παραγγελίες υποβρυχίων, καθώς και την παραλαβή του «Παπανικολής», του υποβρυχίου που γέρνει (εντάξει, έγερνε και το… ίσιωσαν).

  Παράλληλα, ξεκίνησε η παραλαβή και των άλλων τριών υποβρυχίων (που δεν έγερναν μεν, υπερκοστολογήθηκαν δε) και αρχίσαμε να καταβάλλουμε το υπόλοιπο των 460 εκ ευρώ από τα 2,84 δις του προγράμματος.

  Αποφασίστηκε επίσης η ναυπήγηση άλλων δύο υποβρυχίων του ιδίου τύπου αντί 1 δις ευρώ – αυτά που έχουν παγώσει γιατί την ίδια ώρα ο κ. Παπανδρέου, με την ανοχή του κ. Βενιζέλου, μας έβαζε στο Μνημόνιο.

  Υπενθυμίζεται ότι είχαμε ήδη πληρώσει 2,33 από τα 2,85 δις ευρώ της αρχικής συμφωνίας, ο συμψηφισμός έβγαλε επιπλέον κόστος 500 εκ. ευρώ και συνολικά θα πληρώσουμε περί το 1,35 δις ευρώ μέχρι το 2019.

  Έτσι, το ελληνικό Δημόσιο βρέθηκε εκτός Σκαραμαγκά (μεγάλη επιτυχία), απεμπόλησε κάθε δικαίωμά του επί του ελέγχου και της σύνθεσης του Δ.Σ., καθώς και από μελλοντική μεταβίβαση της εταιρίας.

  Η υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Αμπού Ντάμπι Μαρ έγινε στις 27 Οκτωβρίου 2010, μετά από σειρά περιπετειών και δυσκολιών, μεταξύ των οποίων και η αδυναμία των Ναυπηγείων να εισπράξουν από το Δημόσιο περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, επειδή δεν είχαν φορολογική ενημερότητα, καθώς όφειλαν στο Δημόσιο περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ.

  Η φορολογική ενημερότητα εξασφαλίστηκε στις 26 Οκτωβρίου, το ποσό εισπράχθηκε και κατέστη δυνατή η μεταβίβαση των Ναυπηγείων από τη γερμανική στην αραβική εταιρία.

  Νέος γύρος θριάμβου

  Σημειώστε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και ενέκρινε τις συμβάσεις για τον Σκαραμαγκά, τις οποίες ενέκρινε και η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.

  Και ιδού οι θριαμβολογίες Βενιζέλου:

  «Κόβουμε ένα γόρδιο δεσμό που ταλαιπωρεί το δημόσιο και το Ναυτικό δέκα ολόκληρα χρόνια. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκτήσει εγγυήσεις, τα υποβρύχια περιέρχονται στο Πολεμικό Ναυτικό και πιάνουν τόπο δύο δισεκατομμύρια ευρώ που είχε πληρώσει το δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια δίχως να έχει πάρει στα χέρια του τίποτα στην πραγματικότητα».

  Επίσης:

  «Νομίζω ότι οι νέες εγγυήσεις με τις οποίες περιβάλλεται η σύμβαση αυτή, η κατάργηση των αντισταθμιστικών, οι θεσμοί διαφάνειας που θα λειτουργούν, δημιουργούν και μια νέα ατμόσφαιρα στο δημόσιο βίο. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει από την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συναινέσει ψηφίζοντας το κυρωτικό νομοσχέδιο που θα δίνει εντολή σε εμένα και στον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε την οριστική σύμβαση, εκτελώντας ένα νόμο του κράτους εφόσον η ίδια η Βουλή κρίνει ότι αυτή η σύμβαση είναι συμφέρουσα και επωφελής».

  «Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά, η Βουλή είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας, έτσι ώστε οι πάντες να γνωρίζουν τα πάντα και να σπάσει ο αδιανόητος φαύλος κύκλος που δηλητηριάζει το δημόσιο βίο».

  Διαβεβαίωσε επίσης ότι «οι εργαζόμενοι, είναι απολύτως διασφαλισμένοι καθώς εφαρμόζεται η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία ανεξαιρέτως και δεν υπάρχει καμία διαδικασία ομαδικών απολύσεων ούτε κανένα ειδικό προνόμιο για τους νέους ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

  Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα απορροφούνταν στο Ναυπηγείο οι 150 περίπου εργαζόμενοι της παλαιότερα αποσχισμένης εταιρίας τροχαίου υλικού.

  Όταν τον ρώτησαν αν οι εργαζόμενοι επηρεάζονται από την απαγόρευση της εμπορικής λειτουργίας των ναυπηγείων, απάντησε ότι… οι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι, η νέα ιδιοκτησία ξέρει πολύ καλά ποιοι περιορισμοί έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί έπρεπε να λύσουμε το ζήτημα της επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων και στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετείχαν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

  Υπενθυμίζω ότι στις 2 Ιουλίου του 2008, η Κομισιόν κάλεσε την Ελλάδα να ανακτήσει παράνομες επιδοτήσεις που είχαν χορηγηθεί υπέρ μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων.

  Φυσικά, τα Ναυπηγεία δεν επέστρεψαν ποτέ τις επιδοτήσεις και έτσι, κατά την τελευταία μεταβίβαση, η Ελλάδα (ο κ. Βενιζέλος δηλαδή) ανέλαβε μια σειρά από πρωτοφανείς δεσμεύσεις, που ουσιαστικά εξουδετέρωναν τον Σκαραμαγκά.

  Μάλιστα, αυτή που πρότεινε τις δεσμεύσεις - εγγυήσεις ήταν η ίδια η Ελλάδα, που για άλλη μια φορά έβαλε τα δάχτυλα και έβγαλε τα μάτια της.

  Επ’ αυτού, δεν υφίσταται η παραμικρή αμφιβολία, καθώς υπάρχει δήλωση του ίδιου του Επιτρόπου για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος είπε πως «οι δεσμεύσεις που προσεφέρθη να αναλάβει η Ελλάδα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της παρούσας υπόθεσης».

  Καταλάβατε; ΠΡΟΣΕΦΕΡΘΗ!

  Και ιδού τι σημαίνει αυτό το «προσεφέρθη»:

  «Τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΑΕ ((Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ) που δεν έχουν σχέση με τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων θα πωληθούν και το προϊόν της πώλησης θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική επιστροφή των ασυμβίβαστων ενισχύσεων.

  Η ΕΝΑΕ θα παραιτηθεί από τη χρήση των γηπέδων που της έχουν παραχωρηθεί από την Ελλάδα και τα οποία δεν είναι αναγκαία για τις στρατιωτικές της δραστηριότητες.

  Η ΕΝΑΕ δεν θα ασκήσει καμία μη στρατιωτική δραστηριότητα κατά τα επόμενα 15 έτη.

  Η Ελλάδα και η ΕΝΑΕ θα καταγγείλουν μια σειρά εγγυήσεων τις οποίες η Επιτροπή είχε κρίνει ασυμβίβαστες με την απόφασή της του 2008.

  Η Ελλάδα θα υποβάλλει έκθεση ετησίως σχετικά με την τήρηση από μέρους της ΕΝΑΕ της απαγόρευσης άσκησης μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων επί όσο χρόνο διαρκεί η εν λόγω απαγόρευση.

  Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει ταχέως τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις. Όταν θα έχουν εφαρμοσθεί πλήρως όλες οι δεσμεύσεις (εξαιρουμένης της δεκαπενταετούς υποχρέωσης υποβολής εκθέσεων σχετικά με την απαγόρευση της άσκησης μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων), η Κομισιόν θα εξετάσει τη σκοπιμότητα ανάκλησης της προσφυγής την οποία άσκησε ενώπιον του Δικαστηρίου».

  Η Κομισιόν έλαβε τις αποφάσεις της στις 30 Ιουλίου 2010 και έκανε δεκτή την «προσφορά» τον Δεκέμβριο.

  Στο ενδιάμεσο, όμως, στις 3 Νοεμβρίου, ο ίδιος ο Σάφα είχε ζητήσει ανατροπή της κοινοτικής απόφασης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «θέλουμε όλο το Ναυπηγείο και όχι ανάπηρο».

  Την προηγουμένη, στις 2 Νοεμβρίου 2010 και ενώ όλα βρίσκονταν στον αέρα – όπως αποδείχθηκε με τον πλέον επώδυνο τρόπο την περασμένη εβδομάδα – ο κ. Βενιζέλος πρωταγωνίστησε στην παράτα ύψωσης της ελληνικής σημαίας και παραλαβής του «Παπανικολής», στο Κίελο.

  Και αφού τα κανόνισε όλα τέλεια, τον Φεβρουάριο του 2011 θέλησε να δείξει την εξοικείωσή του με την… κελεμπία και ταξίδεψε στο Αμπού Ντάμπι για να συζητήσει με τον σεΐχη πρίγκιπα διάδοχο, τη… στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με έμφαση στον πολιτικό, στρατιωτικό και βιομηχανικό τομέα!

  Ένα μήνα αργότερα, ο κ. Βενιζέλος ξαναθυμήθηκε τα υποβρύχια που έγερναν και ανακοίνωσε την… πρόθεση του Δημοσίου να παραστεί ως πολιτικός ενάγων για την υπόθεση, διότι «έχουν προκύψει στοιχεία, ιδίως από γερμανικές πηγές, υπάρχει ανοιχτή έρευνα στη γερμανική Δικαιοσύνη, στην ελληνική Δικαιοσύνη, το πόρισμα του ΣΔΟΕ και όλα αυτά έχουν συγκροτήσει μια δικογραφία, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη προσοχή».

  Αν είδατε τίποτε, πέστε το και σε μένα.

  Τον Αύγουστο (του 2011, έ;), είχαμε νέο κύμα προπαγάνδας. Με απόφαση Χρυσοχοΐδη, που τότε (για να μην ξεχνιόμαστε) ήταν υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, συγκροτήθηκε… «διαρκής επιτροπή για τη διερεύνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης»!

  Έργο της, όπως μας είπαν, ήταν η συστηματική διερεύνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων με στόχο την οικονομική ανάκαμψή της μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της!

  Έλεος!

  Μάθαμε επίσης ότι οι εισηγήσεις της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι φορέων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, θα υποβάλλονται στον υπουργό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  Έλεος! Έλεος!

  Πρόεδρος της επιτροπής ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σ Ξυνίδης, με αναπληρωτή τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Αλ. Φούρλα ενώ μετέχουν ακόμη στελέχη της πρώτης Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, της τρίτης Διεύθυνσης Κλαδικής Βιομηχανικής Πολιτικής, ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΑΥΣΟΛΠ Απ. Σίγουρας, εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά της Ομοσπονδίας Εργοδοτικών Ενώσεων Επιχειρήσεων Ναυπήγησης και Επισκευής Πλοίων Πειραιά και Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών, της Ομοσπονδίας Εργοδοτικών Ενώσεων Επιχειρήσεων Ναυπήγησης και Επισκευής Πλοίων Πειραιά, της Ένωσης Ηλεκτρολόγων Πλοίων Πειραιά, της Ένωσης Εργοληπτών Αμμοβολών Χρωματιστών-Καθαρισμών Αττικής, της Ένωσης Βιοτεχνών Εργοδοτών-Μηχανουργών Πειραιά, του Συνδέσμου Εργοληπτών Ναυπηγοξυλουργικών Εργασιών, της Ένωσης Σιδηροβιοτεχνών Επισκευαστών Πλοίων Πειραιά, ο πρόεδρος της ΒΙ.ΠΑ.Σ. Α.Ε. (Διαχείριση Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού) Ι. Πολυχρονόπουλος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (Π.Ο.Ε.Μ.) και του Συλλόγου Διπλωματούχων Ναυπηγών Ελλάδος, του Πανελλήνιου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων, του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγοεπισκευαστικών Ζωνών!

  Έλεος! Έλεος! Έλεος!

  Αν μάθατε πως έκανε τίποτε αυτή η επιτροπή, πέστε το και σε μένα.

  Άλλωστε ήταν… διαρκής, οπότε κάπου εδώ γύρω θα βόσκει ακόμη!

  Όλα αυτά, την ώρα που οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούσαν 653 πλοία σε Κορέα και Κίνα και μόνο ένα στην Ελλάδα!

  Μεγάλη επιτυχία Βενιζέλου, Χρυσοχοΐδη και… διαρκούς επιτροπής, πράγματι!

  Α, να μην ξεχάσω ότι τον Μάιο του 2011 – και ενώ ο ίδιος είχε συμφωνήσει για τα αντίθετα – ο κ. Βενιζέλος, κατά την συνάντησή του με τον Σάφα και τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ Μπούλος Χάνκας, με αφορμή την καταγγελία από τη HDW της σύμβασης για την κατασκευή άλλων δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214 και την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου «Ωκεανός» δήλωνε:

  «Το ελληνικό Δημόσιο αντιλαμβάνεται πως για την επιβίωση των ΕΝΑΕ δεν αρκούν οι παραγγελίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν και παραγγελίες από τα Πολεμικά Ναυτικά άλλων χωρών, δεδομένου ότι για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, τα ΕΝΑΕ δεν μπορούν να αναλάβουν εμπορικού χαρακτήρα εργασίες, σύμφωνα με τη γνωστή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της οποίας, βεβαίως, απαιτούνται διευκρινίσεις».

  Πάλι καλά που το αντιλαμβάνεται! Είναι κι’ αυτό μια πρόοδος!

  Και το σίριαλ των Επιτροπών

  Την ίδια ώρα, κατέθετε πρόταση (ο Βενιζέλος) για τη δημιουργία άλλης μιας «ειδικής» κοινοβουλευτικής επιτροπής αμυντικών εξοπλισμών και συμβάσεων, που θα λειτουργούσε παράλληλα με την ήδη αποφασισθείσα εξεταστική επιτροπή, αλλά… από την ανάποδη.

  Σύμφωνα με τον μεγαλοφυή αυτό σχεδιασμό, η μεν ειδική επιτροπή θα ξεκινούσε τη διερεύνηση της υπόθεσης από την περίοδο Βενιζέλου στο υπουργείο και θα πήγαινε προς τα πίσω και η άλλη, η κανονική, η προκαταρκτική, θα ξεκινούσε από την περίοδο Τσοχατζόπουλου και θα προχωρούσε στο… μέλλον, προκειμένου να «συναντηθεί» με την «ειδική».

  Τα αποτελέσματα αυτών των «συναντήσεων» είναι γνωστά:

  Στις 4 Αυγούστου 2011 η έκθεση της ειδικής επιτροπής για τις συμβάσεις των υποβρυχίων την περίοδο 2000-2009, κατέληξε πως ζημιώθηκε μεν το Δημόσιο, πλην όμως οι ευθύνες είναι μόνο… πολιτικές.

  Και όταν μιλούμε για «πολιτικές ευθύνες», μιλούμε για την πλήρη ανευθυνότητα και την απόλυτη ατιμωρησία.

  Στο μεταξύ, η προανακριτική επέρριψε ευθύνες στον Άκη Τσοχατζόπουλο και στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, ασκήθηκε ποινική δίωξη για οκτώ κακουργηματικές πράξεις, σε βάρος 29 εμπλεκομένων (υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συνδικαλιστών, ιδιωτών και εμπλεκομένων στελεχών της αρμόδιας διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου) στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, κατόπιν σχετικής παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

  Στη Γερμανία πάλι, η δίκη δύο πρώην στελεχών της εταιρίας Ferrostaal που κατηγορούνταν για δωροδοκία Ελλήνων και Πορτογάλων αξιωματούχων, ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου 2011.

  Πέντε (προσοχή, ΠΕΝΤΕ) μέρες μετά, οι κατηγορούμενοι πρώην μάνατζερς της εταιρίας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή, ενώ στην εταιρία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 140 εκ. ευρώ.

  Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής το μόνο που έχει συμβεί είναι να δεσμευτεί το σπίτι του Α. Τσοχατζόπουλου – γεγονός που ουδόλως εμπόδισε τον Σάφα να επιβάλει εργασία… τεσσάρων ημερών το μήνα!

  Και εις άλλες διαπραγματεύσεις με υγεία!

 11. Αθηνών πολίτης avatar
  Αθηνών πολίτης 19/06/2014 17:12:28

  Μεγάλο σφάλμα του Σαμαρά το κλείσιμο της βουλής. Αν συνέβει αυτό για να διασωθεί ο νεκροθάφτης της Ελλάδος Βενιζέλος, τότε από Σεπτέμβριο να περιμένουμε μεγάλες μάχες. Βαρίδι για τον Σαμαρά ο άσχετος Βενιζέλος. Πρέπει άμεσα να τον διώξει κι ας πέσει η κυβέρνηση. Φτάνει πια με τους εκβιαστές πασόκους.

 12. ACP avatar
  ACP 19/06/2014 17:33:28

  Εμένα πιο πολύ με εκνευρίζει το ότι κλείνει η βουλή παρά η πιθανότητα να έκλεισε εκ του πονηρού λόγω της δικογραφίας. Τί πάει να πει, κλείνει η βουλή και έχουμε θερινά τμήματα? Γιατί κλείνει. Έχουν οι βουλευτές ψαροταβέρνα σε νησί και θέλουν άδεια να πάνε να την δουλέψουν? Οι άλλοι που δουλεύουν καλοκαιριάτικα είναι κορόιδα. Μου αρέσει δε που τους υπερασπίζονται και μερικοί και έχουν να λένε για δασκάλους και γυμναστές ας πούμε που κάθονται 4 μήνες το χρόνο. Πολύ κακώς κλείνει η βουλή. Θα έπρεπε να υπάρχει κανονικά ολομέλεια όλο το καλοκαιρί και άντε να έχουν διακοπή 4-5 μέρες το 15αυγουστο και μέχρι εκεί.

  • Kr. Kappadokis avatar
   Kr. Kappadokis @ ACP 19/06/2014 18:14:48

   Και κλιματισμό έχουν και παγωτά και μπύρες παγωμένες. Γιατί διακόπτει επί τόσο μεγάλο διάστημα ; Περίεργη παλιά παράδοση να κλείνει το καλοκαίρι η Βουλή , από τα χρόνια που οι "εκπρόσωποι τού λαού" με την ευκαιρία αυτή θα πήγαιναν να αφουγκραστούν τάχα καλύτερα τις ανάγκες τού λαού στην "ύπαιθρο χώρα". Λούφα με την βούλα και ευκαιρία για τρίπλες που και στο παρελθόν κόστισαν ως πολιτικά ύποπτες κινήσεις . Σε πόσες και ποιές άλλες χώρες κλείνει η Βουλή για καλοκαίρι ;

   • Ιδιώτης avatar
    Ιδιώτης @ Kr. Kappadokis 19/06/2014 23:30:27

    Είναι ωραία στην Ελλάδα αν είσαι πολιτικός. Βάσει νομοθεσίας, αν καταφέρεις να σε βρει το καλοκαίρι εκτός φυλακής, καθαρίζεις και μπορείς ελεύθερα από Σεπτέμβρη να ξαναρχίσεις τη "δραστηριότητά" σου. Ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει μέχρι την άνοιξη. Το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό.

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ Kr. Kappadokis 20/06/2014 09:44:05

    Γιατί να κλείνει η Βουλή; Μα για να κουκουλώνονται τα σκάνδαλα; Δεν είναι αυτό αρκετό; Πότε τόσο πολλοί δεν αμείβονταν τόσο καλά, για να μην προσφέρουν τίποτε.

 13. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 24/06/2014 09:55:06

  Ας κάνει κι αλλιώς…
  Πλήρης κάλυψη Σαμαρά σε Βενιζέλο «Γίναμε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ», λένε οργισμένοι βουλευτές της ΝΔ
  ΟΙ χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα της δικογραφίας για τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προκαλούν δυσμενείς εντυπώσεις, ενώ η ευθεία επίθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εναντίον των εισαγγελικών λειτουργών εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.
  Την ίδια στιγμή, η πλήρης κάλυψη που παρείχε το Μέγαρο Μαξίμου, διά των αρμοδίων υπουργών, στον Β. Βενιζέλο προκαλεί έντονες και ποικίλες αντιδράσεις ακόμη κι εντός της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι ως αντιπολίτευση είχε ασκήσει δριμεία κριτική στις αποφάσεις της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μάλιστα λόγο για σκάνδαλο. Η ερμηνεία που δίνεται από πολλές πλευρές είναι ότι η πολιτική κάλυψη που προσφέρει το Μέγαρο Μαξίμου είναι «αποτέλεσμα» του «εκβιασμού» που ασκείται από την πλευρά του κ. Βενιζέλου με «αντάλλαγμα» τη στήριξη της κυβέρνησης. Ενισχύει με τον τρόπο αυτό και την εντύπωση που είναι διάχυτη όχι μόνο στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, ότι ο κ. Σαμαράς είναι «όμηρος» του ΠΑΣΟΚ και προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία είναι έτοιμος (πρόθυμος) να παράσχει κάθε είδους στήριξη ή πολιτική διευκόλυνση.

  Η θερμή υπεράσπιση που παρείχε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου προξένησε μεγίστη έκπληξη, κι όχι μόνο στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν αρκέστηκε μόνο στην αποδυνάμωση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιπλέον κατηγόρησε την ηγεσία του ότι έχει «στόχο» τον κ. Βενιζέλο κι όχι την ανάδειξη της αλήθειας. Υπερβάλλοντας κατά πολύ μάλιστα, χαρακτήρισε «φιάσκο» την προσπάθεια της Κουμουνδούρου και την παρομοίασε με τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ισπανίας-Ολλανδίας, όπου -όπως τόνισε- η πρώτη έβαλε ένα γκολ, αλλά στη συνέχεια δέχθηκε πέντε! Είναι σίγουρο ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κινήθηκε ύστερα από συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο, δεν ήταν δηλαδή αμιγώς δική του πρωτοβουλία. Άλλωστε λίγες ώρες νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφ. Βούλτεψη είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «ανύπαρκτο θέμα» και είχε αποδώσει τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα εσωκομματικά προβλήματά του. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) κάνουν λόγο για «επιχείρηση συγκάλυψης», άλλα (Ανεξάρτητοι Έλληνες) χαρακτηρίζουν τον κ. Σαμαρά «διαχρονικό δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ», ενώ και το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι κατά πολύ καλύτερο.

  Βουλευτές και στελέχη εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους λένε χαρακτηριστικά ότι «γίναμε η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ». Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα η υπόθεση αφορούσε και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. «Με τη στάση μας απαλλάσσουμε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στον προθάλαμο του Ειδικού Δικαστηρίου, ενδεχομένως και των φυλακών», σημειώνουν. Επισημαίνουν δε πως η τακτική αυτή έχει πολιτικό κόστος για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ένα τμήμα ψηφοφόρων της την εγκατέλειψαν βλέποντας τον κ. Σαμαρά να «θάβει» το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και να αθωώνει τους βασικούς υπεύθυνους. «Το μήνυμα που στέλνουμε στους πολίτες είναι ότι είμαστε το ίδιο με εκείνους που στο παρελθόν κατηγορούσαμε ως κλέφτες», λένε. Από ορισμένες πλευρές, η ανοιχτή στήριξη του κ. Σαμαρά προς τον κ. Βενιζέλο έχει να κάνει και με παράγοντες εκτός Ελλάδος, αφού ως γνωστόν στο σκάνδαλο των υποβρυχίων εμπλέκεται άμεσα κι ευθέως η Γερμανία. Που προφανώς δεν επιθυμεί την ανακίνηση (και τη διαλεύκανση) της υπόθεσης.

  Ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές... θυμήθηκαν ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευθεί για τη σύσταση μίας και μόνης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, αλλά κι αυτή πλέον έχει μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας! Είναι δε η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων που η στάση του Μεγάρου Μαξίμου έναντι του ΠΑΣΟΚ και του κ. Βενιζέλου προκαλεί τη δυσφορία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Η αμέσως προηγούμενη ήταν στον ανασχηματισμό, όπου το επιτελείο του πρωθυπουργού διαμήνυε ότι δεν επρόκειτο να αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά τελικά η Χαρ. Τρικούπη απέκτησε τρεις επιπλέον θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Έχουμε καταντήσει ουρά του ΠΑΣΟΚ», είναι το... σύνηθες σχόλιο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που ούτως ή άλλως δεν κρύβουν την οργή τους για τη διαχρονικά αλαζονική συμπεριφορά του. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι όσον αφορά την τελευταία υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων, ο μόνος που διαφοροποιήθηκε δημόσια ήταν ο πρώην υπουργός Π. Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Δικαιοσύνης. Επισήμανε ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έπραξαν αυτό που όφειλαν να κάνουν και αν δεν το έκαναν, θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για «κουκούλωμα».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.