22/02/2010 19:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη Βουλή η απελευθέρωση των υπηρεσιών

Το προσχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών κατέθεσε σήμερα στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Με το νομοσχέδιο απελευθερώνονται σχεδόν όλα τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα (νομικών, φορολογικών συμβούλων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, λογιστών, τοπογράφων), οι τεχνικές εταιρείες, οι και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις (π.χ. συντήρησης, οργάνωσης εκδηλώσεων, τηλεφωνικών κέντρων κλπ).

Επίσης, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, στον τουρισμό, , στην ψυχαγωγία, άθληση και περιποίηση σε βοηθητικές υπηρεσίες μεταφορών (πχ σχολών οδήγησης, μετακόμισης, ενοικίασης, φορτοεκφόρτωσης), μεσιτών, πιστοποίησης, πνευματικών δικαιωμάτων κλπ.

Υπάρχουν όμως και σαφείς εξαιρέσεις που αφορούν τα επαγγέλματα των : συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών, τυχερών παιγνίων, τις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας, τις μη οικονομικές υπηρεσίες γενικού ενδιαφέροντος, τα γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας, τα οπτικοακουστικά μέσα, την άσκηση δημόσιας εξουσίας, τις κοινωνικές υπηρεσίες στέγασης, παιδικής μέριμνας και στήριξης των οικογενειών, υγειονομικής περίθαλψης (απελευθερώνονται όμως οι μη ιατρικές υπηρεσίες όπως λογιστηρίου, καθαρισμού κλπ), χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και μεταφορών (εναέριες, θαλάσσιες, εσωτερικές πλωτές, οδικές, σιδηροδρομικές, , αστικών συγκοινωνιών, ταξί και ασθενοφόρων).

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει την σχετική κοινοτική οδηγία (γνωστή ως Μπολκενστάιν) που επιτρέπει την ελεύθερη εγκατάσταση και παροχή υπηρεσιών ανά την Ε.Ε. από κατοίκους ενός κράτους μέλους. Έπρεπε να έχει ψηφιστεί έως τις 28 Δεκεμβρίου

Η κυβέρνηση έχει και μετά την ενσωμάτωση της οδηγίας πολλή δουλειά να κάνει: πρέπει να εφαρμοστούν μία σειρά αποφάσεις, να γίνουν τα Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) στον χώρο των ΚΕΠ όπου οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορούν να ιδρύουν με μία «στάση» την εταιρεία τους ή να λαμβάνουν άδεια άσκησης επαγγέλματος και να αλλάξουν οι νόμοι που εμποδίζουν την ελευθερία παροχής υπηρεσιών.

Ελευθεροτυπία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 22/02/2010 19:50:23

  Ακόμη μια κωλοτούμπα.
  Με τα ΤΑΧΙ τι έγινε;Παλί χαϊδέψαμε αυτιά;
  Πάλι οι εξαγγελίες πάνε στο βρόντο;

 2. fantomas avatar
  fantomas 22/02/2010 20:21:43

  Κανείς δεν τα βάζει με την κίτρινη φύλη !!!

 3. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 22/02/2010 22:56:59

  Τώρα γιατί βλέπω ότι α περισσότερα δεν τα άγγιξαν;

  Ερε δούλεμα που πέφτει.

 4. JOHN avatar
  JOHN 22/02/2010 23:54:57

  Δουλεμα αλλα σιγα σιγα τους πηραν χαμπαρι κι οι πετρες.Οσο για τη κιτρινη φυλη τα κουκια της ειναι πολλα και μετρανε!

 5. KNWD avatar
  KNWD 23/02/2010 00:45:35

  Τι πρόβλεψη έκανε ο Λοβέρδος για την ανεργία; 1 εκ. για το 2010;
  ΧΑΧΑΧΑ
  Μάλλον μετριοπαθείς ήταν οι προβλέψεις του. Τώρα είναι που θα πάει η ανεργία στα ύψη.


  «ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ»
  Κανένας δεν ξέρει πώς ήρθαν οι Λευκορώσοι

  Ενα μήνα προσπαθούν να μάθουν ποιος έδωσε την άδεια για να έρθουν στην Ελλάδα και με ποιες συνθήκες 150 Λευκορώσοι εργάτες και να εργαστούν στην κατασκευή δεξαμενών πετρελαίου στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, και ακόμα δεν μπόρεσαν να βρουν άκρη.
  Αυτό κατήγγειλαν χθες ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος και ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον κλάδο του μετάλλου στη Β. Ελλάδα, Δημήτρης Σιαμπάνης. Οπως είπαν, η μια υπηρεσία τούς στέλνει στην άλλη, το ένα υπουργείο στο άλλο, και το μόνο σίγουρο είναι ότι 17 Λευκορώσοι έχουν ήδη πιάσει δουλειά κι ενώ εργάζονται στην Ελλάδα αμείβονται με μισθούς Λευκορωσίας και ασφαλίζονται στην πατρίδα τους.
  «Δεν βάζουμε φραγμούς ούτε είμαστε ρατσιστές, αλλά δεν θα ανεχθούμε την εφαρμογή της οδηγίας Μπολκεστάιν από το παράθυρο», τόνισαν οι δύο συνδικαλιστές. Αναρωτήθηκαν με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι Λευκορώσοι εργάτες, όταν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετοί έμπειροι τεχνίτες μετάλλου που είναι άνεργοι. Μέσω διεθνούς διαγωνισμού το έργο έχει αναλάβει η ελληνική τεχνική εταιρεία «Αθηνά», η οποία έχει δώσει μέρος του σε εταιρεία της Λευκορωσίας ως υπεργολαβία.
  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/03/2009


  Γενικεύεται ο «Βούλγαρος υδραυλικός»

  Ανεξέλεγκτες ίσως διαστάσεις έχει πάρει το τελευταίο χρονικό διάστημα η απασχόληση ανασφάλιστων Βούλγαρων εργατών στον νομό Σερρών και αλλού.
  Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Αλκης Απιδόπουλος, που ζητεί την παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και του εισαγγελέα της περιοχής. Οπως λέει, σχεδόν κάθε μέρα 500 τουλάχιστον Βούλγαροι περνούν τα σύνορα από τον Προμαχώνα και από αλλού, δουλεύουν σε επιχειρήσεις, οικοδομές, αγροτικές καλλιέργειες κ.λπ. για 20-30 ευρώ τη μέρα και το βράδυ επιστρέφουν. Ο πρόεδρος του Ε.Κ. καταγγέλλει εξάλλου ότι επιχειρήσεις που έκαναν απολύσεις κάλυψαν τις θέσεις των απολυμένων με Βούλγαρους εργάτες και εμποδίζουν την είσοδο στους συνδικαλιστές κάθε φορά που αυτοί επιχειρούν να ενημερωθούν ή κρύβουν τους αλλοδαπούς. Η ανεργία στο νομό ξεπερνά το 20% και αν συνυπολογίσει κανείς και τη «μαύρη» εργασία, τότε το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 30-32%.
  * Στην Καβάλα, σύμφωνα με επανειλημμένες καταγγελίες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, οργιάζει η μαύρη εργασία κυρίως στα εποχικά επαγγέλματα και το ποσοστό αδήλωτης απασχόλησης φθάνει στο 25%. Στην Ξάνθη το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς, εκτός από τους αδήλωτους Βούλγαρους εργάτες, υπάρχουν και Ρουμάνοι, οι οποίοι δουλεύουν στα χωράφια κυρίως και σε μικρές βιοτεχνίες με εξευτελιστικό μεροκάματο. Στην Κομοτηνή το ποσοστό της μαύρης εργασίας φθάνει ακόμα και το 70%, κυρίως στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και τέλος στον Εβρο το 30%.

  Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

  • what avatar
   what @ KNWD 23/02/2010 02:56:27

   Αυτό το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας πριμοδοτεί τον ρατσισμό και δίνει λαβές για μη αποδοχή του διαφορετικού.

  • KNWD avatar
   KNWD @ KNWD 23/02/2010 09:55:19

   Έχετε τυφλωθεί με την καραμέλα του ρατσισμού και δεν βλέπετε που οδηγούν τους λαούς της Ευρώπης με όλες αυτές τις αποφάσεις οι γραφειοκράτες της ΕΕ. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι ξανά εδώ και δεν το πήρατε χαμπάρι.
   Θέλεις και ένα δημοσίευμα που δεν είναι ρατσιστικό;


   Ο ρατσισμός, η Ε.Ε. και το πείραμα του Λίντσεϊ
   http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=15/08/2009&id=73250


   Να συμπληρώσω λίγο ακόμα την εικόνα, με τις 65+ ώρες την εβδομάδα
   http://archive.enet.gr/online/online_text/c=114,id=78327816,84121992,41822280,89545192

  • KNWD avatar
   KNWD @ KNWD 23/02/2010 10:36:49

   Τι θα λέγατε άραγε, αν μαθαίνατε ότι πολλά από αυτά που απαιτεί η ΕΕ τις τελευταίες βδομάδες, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης (που υποτίθεται ότι μας προέκυψε μόλις τώρα, ενώ τα ίδια χάλια δεδομένα υφίστανται εδώ και χρόνια), όπως κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων κλπ. περιλαμβάνονται σαν προτάσεις σε μελέτη για την λαθρομετανάστευση!!! η οποία εκπονήθηκε από το γνωστό θινκ τανκ ΕΛΙΑΜΕΠ πριν από μισό χρόνο;

   Επειδή έχω μελετήσει τη μεταναστευτική πολιτική και την στροφή 180 μοιρών τα τελευταία χρόνια αρκετών άλλων κρατών, σημειώνω ότι οι προτάσεις αυτές είναι διαμετρικά αντίθετες με τις πρακτικές των υπόλοιπων κρατών.

   Για να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη ορισμένων για τις απαιτήσεις της ΕΕ, ξαναδίνω το λινκ ενός χαρακτηριστικού δημοσιεύματος, όπου υπάρχει και μία φράση κλειδί
   «Πειραματόζωο» η Ελλάδα στα νέα σχέδια
   http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4561413

  • KNWD avatar
   KNWD @ KNWD 23/02/2010 11:14:17

   Πριν δώσω το λινκ για τη μελέτη που έλεγα, όπου συστήνω να διαβάσετε τα διαφωτιστικά για τις έως τώρα κινήσεις του ΓΑΠ στο μεταναστευτικό, Part III: Discussion and policy implications (σ. 75-79) και Part IV: Specific Policy Recommendations for Irregular Migration in Greece (σ. 80-81), παραθέτω και το βιογραφικό του "χαρισματικού" συγγραφέα, ο οποίος ένα χρόνο μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού του δούλευε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη σαν ερευνητής!!!

   Ο Θάνος Μαρούκης είναι κοινωνιολόγος. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην θεματική «Εθνικότητα και Πολυπολιτισμικότητα» στο Πανεπιστήμιο του Bristol (Αγγλία) (2002). Πρόσφατα ανακυρήχθηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (2007). Η διδακτορική του διατριβή αφορά τις συνέπειες της μετανάστευσης στην ελληνική αγορά εργασίας. Την τρέχουσα περίοδο (2007-09) εργάζεται ως ερευνητής στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητικό πρόγραμμα CLANDESTINO (Irregular Migration: counting the uncountable. Data and trends across Europe). Στο παρελθόν (2003-5) έχει εργαστεί ως βοηθός ερευνητής για το ΕΛΙΑΜΕΠ στο πρόγραμμα IBEU (Functional Borders and Sustainable Security: Integrating the Balkans in the European Union). Το 2003 είχε απασχοληθεί από το Γραφείο του Πρωθυπουργού ως ερευνητής στην σύνταξη του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη 2003-2005. Ειδικεύεται στα πεδία της μετανάστευσης, της μελέτης των εθνικισμών και σε θέματα αγοράς εργασίας και εργασιακών σχέσεων. Η ερευνητική του εμπειρία περιλαμβάνει την Νότια, την Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

   http://clandestino.eliamep.gr/wp-content/uploads/2009/10/clandestino_report_greece_final_3.pdf

   ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Ο ΓΑΠ δεν μας έχει εκθέσει διεθνώς λόγω ανικανότητας, αλλά λόγω σχεδίου. Προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό για να τον αναγκάσει να υποκύψει. Και φυσικά κάνει εκτεταμένη χρήση του "διαίρει και βασίλευε". Όλοι εναντίον όλων. Ιδιωτικός τομέας εναντίον δημόσιου τομέα. Έλληνες εναντίον μεταναστών, κοκ

 6. ss_sk avatar
  ss_sk 23/02/2010 01:05:46

  Δεν μπορώ να μιλήσω για άλλους παρά μόνο για την πάρτη μου.

  Αναφορικά με τους Αρχιτέκτονες η Οδηγία 36/2005 (γιατί περί αυτής πρόκειται) καθορίζει τα μίνιμουμ θεωρητικά/ακαδημαϊκά προσόντα που πρέπει να διαθέτεις ώστε να ασκείς αρχιτεκτονική. Οι καταρτισμένοι αρχιτέκτονες θα μπορούν να εργάζονται (ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες) σε όποια χώρα του ΕΟΧ επιθυμούν, χωρίς να περνάνε από επίπονες διαδικασίες αναγνώρισης.

  Δεδομένου ότι στην ''Ελλαδάρα'' ό,τι δηλώσεις είσαι τη σήμερον ''αρχιτεκτονούν'' επαγγελματίες που στην ουσία δεν έχουν περισσότερες γνώσεις από τους...πελάτες τους (με τις ευλογίες του ΤΕΕ αυτό). Αν καταφέρουμε να βγάλουμε τους Έλληνες Πολιτικούς Μηχανικούς (που μπήκαν σφήνα αφού στην πρώτη Οδηγία 384/1985 δεν είχαν συμπεριληφθεί...υπόψιν πως στις υπόλοιπες χώρες οι αντίστοιχοι επαγγελματίες πρέπει να αποδείξουν πολυετή εμπειρία πριν τους επιτραπεί το αρχιτεκτονιλίκι) θα μπορέσουν οι Έλληνες να καταλάβουν επιτέλους τί σημαίνει να ζεις σε ένα σωστά σχεδιασμένο σπίτι (όσοι λίγοι τέλος πάντων θα έχουν την πολυτέλεια αυτή).

  Αναβροχιά και χαλάζι, που λένε. Αλλά με το νομοσχέδιο δεν ''απελευθερώνονται...τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα'' αλλά αντίθετα κάποια ορίζονται καλύτερα. Μην τα ισοπεδώσουμε όλα!

 7. ΜιχΜιχ avatar
  ΜιχΜιχ 23/02/2010 02:01:00

  Οι ταξιτζήδες κάνουν PR γιατί μπαίνει πολύς κόσμος μέσα στα οχήματά τους και οι συμβολαιογράφοι είναι απαραίτητοι για τις νομίμες και ηθικές μπίζνες των βουλευτών. Απλό.

 8. Μάρκο Τ avatar
  Μάρκο Τ 24/02/2010 00:05:26

  H EE έχει πει ότι η αμοιβή των συμβολαιογράφων με ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του μεταγραφόμενου ακινήτου είναι παράνομη. Εντούτοις, αυτό το ανατολίτικο σύστημα παραμένει, κάτι σαν μπαξίσι στον συμβολαιογράφο. Για το ζήτημα αυτό, που επιβαρύνει άδικα τους πολίτες, κουβέντα.

 9. IOANNA avatar
  IOANNA 19/03/2010 19:33:21

  Προφανώς οι μισοί από όσους παίρνουν το λόγο είναι υπαλληλίσκοι της δεκάρας που ζηλεύουν τα πάντα και τους πάντες ή εισοδηματίες που δεν έχουν τι να κάνουν.
  Προς ενημέρωσή σας μία άδεια ταξί για να αγοραστεί απαιτείται ένα μεγάλο ποσό, το οποίο για να αποσβέσει κάποιος χρειάζονται πολλά χρόνια. Το να απελυθερωθεί το επάγγελμα και συνεπώς μία άδεια να χάσει την αξία της είναι έγκλημα του κοινού ποινικού κώδικα (πρβλ. εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας). Το γεγονός ότι αντί να τα βάζετε με το κράτος που έχει προβεί σε όλες αυτές τις παράλογες ή μη ρυθμίσεις προτιμάτε να τα βάζετε με συμπολίτες σας που χάριν αστεισμού καλείται η κίτρινη φυλή, είναι ανήθικο.
  Περαιτέρω όσον αφορά τους δικηγόρους, συμβολαιογράφους (τυχαίνει να΄είμαι ένα από τα δύο) πάλι οι απόφοιτοι λυκείου που γνωρίζουν να σηκώνουν τηλέφωνα και να κρατάνε ένα ταμείο με ευκολία εκμηδενίζουν τα χρόνια που κάποιοι άνθρωποι πέρασαν διαβάζοντας και θεωρούν κουραλόχαρτα τα πτυχία τους, οπότε θα τους βόλευε να μην χρειάζεται να τους πληρώνουν αλλά να τους πετάνε φιλοδωρήματα. Νομίζετε ότι μπορείτε και εσείς να δικάσετε (πανεύκολο ε;) να συντάξετε ένα συμβόλαιο (σαν την λίστα του σουπερ μάρκετ;;) οπότε αναγνωρίζετε το γεγονός ότι θα καταργηθούν οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές, ως αποδεκτί με το μικροαστικό μυαλό σας.
  Δεν ξέρετε βέβαια πως έτσι θα γεμίσει η Έλλάδα με ταξί (απελευθέρωση αδειών) , φτωχούς πτυχιούχους και παραρτήματα αλλοδαπών εταιρειών που θα απορροφούν όλους τους πελάτες.

  Μια άλλη άποψη.

 10. ΘΑΝΟΣ avatar
  ΘΑΝΟΣ 29/03/2010 13:38:52

  Συμφωνώ απόλυτα με την προλαλήσασα Ιωάννα, επιτέλους μια σωστή φωνή εδώ μέσα! Το κάθε τεμπελόσκυλο νομίζει ότι θα πίνει φραπέ & θα καρπωθεί τα λεφτά ανθρώπων που έχουν επενδύσει την περιουσία τους, τα χρόνια τους ή/και την ευφυΐα τους για να έχουν μια δουλειά αξιοπρεπή!
  Όσον αφορά τα ταξί & φορτηγά, σκεφθείτε: Αν, ας πούμε, κάποιος αγόραζε για 100.000 € μια θέση στο Δημόσιο, πώς θα αισθανόταν εάν ξαφνικά μπαίναν όλοι δωρεάν; Σαν κορόιδο μήπως;

 11. FOTIS avatar
  FOTIS 10/04/2010 19:15:12

  ΙΟΑΝΝΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ!!ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΟΣΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.