#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/10/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην φάκα της "λίστας Λαγκαρντ" πιάστηκε ο ΒενιζέλοςΝα κληθούν για να καταθέσουν στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, για το σκάνδαλο –όπως εξελίσσεται η υπόθεση- της «λίστας Λαγκάρντ», οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών, Βαγγέλης Βενιζέλος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Σουρνάρας, ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων. Χτές στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου, όπου κατέθεσαν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης, εμμέσως πλην σαφώς πέταξαν το μπαλάκι των ευθυνών στους Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου. Ιδιαιτέρως, ο κ.Διώτης έκανε ειδική αναφορά και στον τότε πρωθυπουργό, κ.Γ.Παπανδρέου, για τον οποίον είπε ότι ο ίδιος ήταν ενήμερος για το θέμα με τις καταθέσεις στην Ελβετία.

Ο κ.Καπελέρης, ο οποίος τοποθετήθηκε στο ΣΔΟΕ μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και παρέδωσε στον κ.Διώτη το Μάϊο του 2011, κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Διαφάνειας, εκινείτο στο μήκος κύματος του  «δεν είδα, δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν θυμάμαι». Κάτι που έκανε τον βουλευτή της ΝΔ, κ.Μ.Κεφαλογιάννη, να πεί: «Συμφωνώ και εγώ με τη γνώμη των υπολοίπων βουλευτών ότι ο κ.Καπελέρης δεν ήρθε σήμερα εδώ με διάθεση να βοηθήσει. Περισσότερο ήρθε να συσκοτίσει παρά να ρίξει φως με τις απαντήσεις του».

Ως γνωστόν, στον κ.Καπελέρη είχε δώσει ο κ.Παπακωνσταντίνου, ανεπίστημα και χωρίς να έχουν καταγραφεί στα εισερχόμενα έγγραφα του ΣΔΟΕ, λίστα μόνον με 20, 27 ή 50 ονόματα, όπως λέγεται, από τα 1991 της «λίστας Φαλσιανί». Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Ζωή Κωνσταντοπούλου τον «κάρφωσε», λέγοντάς του: «Μα καλά, δεν σας απασχόλησε ότι μπορεί να γίνονταν αντικείμενο εκβιασμού;» Η ίδια βουλευτής επίσης, υπογράμμισε το γεγονός πως παρ’ότι ο κ.Καπελέρης παραχώρησε τη θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ στον κ.Διώτη, «παρέμεινε στη συνέχεια ως γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, άρα συνυπήρξε με τους Παπακωνσταντίνου και Διώτη».

Ο κ.Διώτης από τη μεριά του, «καρφώνοντας» τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αφού εξήγησε ότι του είχε δώσει την περίφημη λίστα, την οποία του παρέδωσε προηγουμένως ο απελθών τότε υπουργός Οικονομικών, κ.Παπακωνσταντίνου, είπε για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση ο κ.Βενιζέλος και για το γεγονός ότι ουδεμία οδηγία του έδωσε για το πώς να χρησιμοποιήσει τη λίστα: «Δεν μπορώ να ξέρω πως σκέφτηκε ο κ.Βενιζέλος. Εγώ πιστεύω ότι αυτά τα χειρίζεται κεντρικά η κυβέρνηση». Ο ίδιος ανέφερε ότι επανειλημμένως είχε θέσει το ζήτημα στον τότε υπουργό Οικονομικών, κ.Βενιζέλο: «Σε επόμενη συνάντηση με τον κ.Βενιζέλο, όταν του είχα πεί για το θέμα της λίστας που εκκρεμούσε, μου είχε πεί: “A… ναι. Αυτά που είναι έτσι…”. Και αυτό μου το είχε πεί έτσι παρεπιπτόντως». Ακόμα, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, κ.Π.Παυλόπουλου, «εάν ο κ.Βενιζέλος ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου σας έλεγε να προχωρούσατε στην έρευνα, θα το κάνατε;», ο κ.Διώτης απάντησε καταφατικά. Και συμπλήρωσε: «Εγώ δεν είχα άλλη επιλογή. Και τώρα να γυρίζαμε πίσω τον χρόνο, το ίδιο θα έκανα. Θα το πήγαινα στον υπουργό».

Σε ερώτηση για ποιο λόγο ο κ.Βενιζέλος κράτησε τη λίστα για ένα χρόνο, ο κ.Διώτης, είπε: «Δεν μπορώ να ξέρω, εκείνος ξέρει».  Σε άλλη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, κ.Α.Νεράτζη, εάν πιστεύει ότι τελικώς με τον τρόπο που η τότε κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση, απέβη υπέρ της Ελλάδας, ο κ.Διώτης απάντησε «όχι». Και πρόσθεσε για τον τρόπο αξιοποίησης: «Εγώ το έδωσα για να αξιοποιηθεί από το νέο υπουργό (σ.σ.Βενιζέλος)». Ο ίδιος είπε ακόμα ότι το θέμα είχε συζητηθεί επανειλημμένως στο υπουργείο Οικονομικών και στην κυβέρνηση, όπως επίσης και το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας περί Τραπεζικού απορρήτου με την Ελβετία. «Στις συσκέψεις στο υπουργείο, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τον ειδικό γραμματέα τον Ηλία Πλασκοβίτη, το θέμα είχε τεθεί και σε σύσκεψη που μετείχα με τον πρωθυπουργό και είχα λάβει και εγώ μέρος. Ηταν Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου».

Να σημειωθεί πως από την ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Διαφάνειας, προέκυψε ότι γνώστες της υπόθεσης της λίστας ήταν και ο κ.Αναστάσιος Μπάνος, νομικός σύμβουλος του κράτους στο υπουργείο Οικονομικών, επί Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου. Επίσης, ο κ. Ηλίας Πλασκοβλίτης, ειδικός γραμματέας του ιδίου υπουργείου.

Μπορεί βεβαίως, ο κ.Διώτης να πέταξε το μπαλάκι στον κ.Βενιζέλο, και να επαναλάμβανε διαρκώς ενώπιον της Επιτροπής ότι η λίστα του είχε δοθεί «ατύπως», ωστόσο δεν τοποθετήθηκε πως είναι δυνατόν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες επίσης παράνομα είχαν αποκτήσει τη «λίστα Φαλσιανί» να «στρίμωξαν» τους μεγαλοκαταθέτες που φοροδιέφευγαν, αλλά στην Ελλάδα ουδέν παρόμοιο έγινε. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Ζωή Κωνσταντοπουλου του επισήμανε μάλιστα ότι ο κ.Παπακωνσταντίνου «παρέλαβε τη λίστα, όχι σαν φίλος της κυρίας Λαγκάρτ, αλλά σαν υπουργός Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας». Τότε, ο κ.Διώτης υποστήριξε: «Δεν ενθυμούμαι να μου είπε ότι ήταν επίσημο. Μου το έδωσε άτυπα και το παρέλαβα άτυπα. Όχι επίσημα». Στο ίδιο πλάίσιο, ο κ.Διώτης ισχυρίστηκε ότι τη «λίστα Φαλσιανί» την έφερε στην Ελλάδα η ΕΥΠ, μέσω των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. «Η λίστα έφτασε στην Ελλάδα με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών. Δεν μου είπε (σ.σ. Παπακωνσταντίνου) για την Λαγκάρντ. Θα το θυμόμουν. Νομίζω και έχω την εντύπωση ότι περιήλθε με τη συνδρομή μυστικών υπηρεσιών. Παράτυπα».

Τέλος, τόσο ο κ.Καπελέρης, όσο και ο κ.Διώτης, υποστήριξαν ότι στα ονόματα που είχαν στα χέρια τους δεν υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα, και ότι οι Τραπεζικοί λογαριασμοί αφορούσαν καταθέσεις της δεκαετίας 1990. Ωστόσο, δεν ερωτήθησαν εάν υπήρχαν εκεί συγγενικά πρόσωπα πολιτικών.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 04/10/2012 09:13:25

  ΑΘΛΙΟΣ
  Περνάει τους Ελληνες για ηλίθιους.
  Τεράστιο λάθος η συνεργασία μ αυτόν του Σαμαρά και οι εκβιασμοί που δέχεται.

 2. Μακεδόνας avatar
  Μακεδόνας 04/10/2012 09:31:26

  "η λίστα του είχε δοθεί «ατύπως», ωστόσο δεν τοποθετήθηκε πως είναι δυνατόν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες επίσης παράνομα είχαν αποκτήσει τη «λίστα Φαλσιανί» να «στρίμωξαν» τους μεγαλοκαταθέτες που φοροδιέφευγαν, αλλά στην Ελλάδα ουδέν παρόμοιο έγινε."Στην Ελλάδα είναι νόμιμο να περικόπτονται μισθοί, συντάξεις, εφάπαξ, που στο κάτω κατω είναι επιστροφή αποταμιεύσεων, να επιβάλονται μεγαλύτεροι φόροι σε αυτούς που πληρώνουν ενώ είναι παράνομο να ελέχθούν οι μεγαλοκαταθέτες. Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι ο άνθρωπος που το λέει είναι και καθηγητής συνταγματικού δικαίου. Και το λέει γιατί όλοι εμείς δεν πήραμε ακόμη μια σανίδα βρεγμένη.Στο μάθημα της πολιτικής αγωγής, οι μαθητές της Ε΄τάξης του δημοτικού, μαθαίνουν ότι ένας νόμος αλλάζει με την ψήφιση ενός άλλου νόμου για το ίδιο θέμα.Ο Βενιζέλος που ξεθεμελίωσε όλη την εργατική νομοθεσία δεν μπορούσε να κάνει νόμιμη την επεξεργασία της λίστας. Φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα νέο Γουδί!!!!

  • Κ.Σ.Μαυρόπουλος avatar
   Κ.Σ.Μαυρόπουλος @ Μακεδόνας 04/10/2012 10:18:49

   Σ΄αυτό τελικά ελπίζουμε, αφού μας θεωρούν τόσο βλάκες ώστε ακόμη μας πηγαίνουν "πινακωτή-πινακωτή, έλα από το άλλο μου το αυτί.

 3. parsifal avatar
  parsifal 04/10/2012 09:34:46

  Δηλαδή εάν η ΕΥΠ ως οφείλει προσκομίσει "προιόντα υποκλοπής" π.χ. απο COMINT για επικείμενη Τουρκική επιχείρηση στο Φαρμακονήσι αυτά θα αγνοηθούν ως "παρανόμως" αποκτηθέντα και θα αφεθεί το νησί στην τύχη του ;
  Οταν ξηλώθηκαν κυκλώματα εκβιαστών η συνελλήφθησαν τρομοκράτες τη βοηθεία ακροάσεων κινητών τηλεφώνων ΔΕΝ επρόκειτο περί υποκλοπής ;
  Με λίγα λόγια απο πότε τα Κράτη αγνοούν πληροφορίες που συλλέγονται με "παράνομο" τρόπο οταν πρόκειται για την εθνική ασφάλεια - και η φοροδιαφυγή είναι μια πλευρά της - , απο πότε οι Κρατικές υπηρεσίες υποχρεούνται να απολογούνται γιατί ξεκίνησαν ενα φορολογικό ελεγχο ;
  Γιατί υπάρχουν οι Δ/σεις "επιχειρήσεων" στις ειδικές υπηρεσίες ; Για καθήκοντα ...Τροχαίας ;

  • Xase avatar
   Xase @ parsifal 04/10/2012 12:07:29

   Φιλε μου ο Διωτης και ο Καπελερης ηταν πιονακια του Βενιζελου. Εκαναν οτι αυτος τους ελεγε.

 4. xzetta avatar
  xzetta 04/10/2012 10:21:04

  φαντάζομαι όλους αυτούς τους κακούς ξένους που θα διαβάζουν την παραπάνω οδύσσεια του στικακίου τι γέλιο θα ρίχνουν με όλους αυτούς τους απίθανους απατεώνες που κουμαντάρουν το κράτος διαχρονικά. Και δικαίως θα απορούν: γιατί να πρέπει να λυπηθούμε έναν τόσο ηλίθιο/διεφθαρμένο λαό που τους ανέχεται/στηρίζει/ψηφίζει τοοοοσα χρόνια;
  πραγματικά στην θέση τους δεν θα έβρισκα καμμία καλή δικαιολογία για οίκτο.

  • parsifal avatar
   parsifal @ xzetta 04/10/2012 10:25:07

   Ετσι ακριβώς. Αυτό το μπ@ρδέλο αυτοαποκαλείται κράτος...

 5. nikos avatar
  nikos 04/10/2012 10:27:19

  Απίστευτη η αθλιότητα αυτού του πολιτικού, όπως και όλου του συρφετου του πολιτικού φορέα που μας κυβερνούσε. Επιτέλους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους συναδέλφους τους της ΝΔ να συνεργαστούν και να εκκαθαρισουν το κοινοβούλιο απο τέτοια υποκείμενα. Οχι κάθαρση, εκκαθαριση! Υπάρχουν παρά πολλοί "ατυποι" τρόποι......

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/10/2012 10:47:57

  Τελικά το Ολυμπιακό αγώνισμα που παίζουν με την λίστα είναι το βόλλευ, έχει δίκιο η εφημερίδα.
  Έχει καρφώματα, μπλόκ, μπλόκ άουτ, χαμηλές άμυνες...
  Στο σερβίς ο Φαλσιανί, κι έβαλε πάρα πολλά φάλ(τ)σα.
  Δεν κουμαντάρεται η μπάλλα...

 7. Β Α Σ Ο Σ avatar
  Β Α Σ Ο Σ 04/10/2012 10:51:50

  δες εδώ ένα φοβερό άρθρο απο τον the slog και πως περιγράφει ολα τα γεγονότα για τη λίστα διάβασε και τα σχόλια που έχουν γράψει απο κάτω.

  http://hat4uk.wordpress.com/2012/10/03/exclusive-christine-lagarde-evangelos-venizelostroika-austerity-aims-and-german-corruption/

 8. GO avatar
  GO 04/10/2012 11:21:49

  Απολύτως!
  Απολύτως θλιβερός.

 9. unfair avatar
  unfair 04/10/2012 11:41:00

  Συνειρμικά με τον Βενιζέλο, μου 'ρχεται Λαυρεντιάδης, τράπεζα Proton κ βέβαια η "ευθύνη υπουργών" ...όλα αυτά μέσα σε μια τεθωρακισμένη γερμανική bwm, 700.000 ευρώ!!!

 10. TARAMAS avatar
  TARAMAS 04/10/2012 11:56:47

  Κάποιοι παριστάνουν το χαζό. Ανεξάρτητα από τις δεδομένες ευθύνες των υπουργών που θα έπρεπε να παρακολουθούν από κοντά αυτή την υπόθεση κι όχι να πασάρουν μια λίστα και να παθαίνουν αμνησία στη συνέχεια, από πότε δεν μπορούν να αξιοποιήσουν οι υπηρεσίες πληροφορίες που περιήλθαν με οποιοδήποτε τρόπο στην κατοχή τους, για να παρακολουθήσουν,να ελέγξουν και να μαζέψουν στοιχεία για συγκεκριμένα άτομα που υπάρχουν υπόνοιες ότι φοροδιαφεύγουν; Από πότε χρειάζεται ειδική εντολή υπουργού για να το κάνουν; Η δουλειά τους ποια είναι ακριβώς; Κρίμα και τον είχα σε εκτίμηση τον κο Διώτη...

 11. η Dimi avatar
  η Dimi 04/10/2012 22:44:10

  "Παν το πολύ τη φύσει πολέμιον"
  "Ο,τιδήποτε υπερβολικό είναι αντίθετο στη φύση"
  ~Ιπποκράτης, ο Πατέρας της Ιατρικής

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.