27/05/2010 07:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην πυρά… το Ασφαλιστικό (και) για τους δημοσιογράφους

Οι… διαμορφωτές της κοινής γνώμης απέδειξαν πόσο ανύπαρκτα αντανακλαστικά διαθέτουν για τον ίδιο τους τον κλάδο. Ο λόγος για τους δημοσιογράφους που δεν κατάφεραν να δώσουν το παρών ούτε κατά το 1/10 των μελών τους στην ετήσια συνέλευση του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικούρησης Ασφάλισης και Περίθαλψης. Αποτέλεσμα ήταν, την ώρα που η χώρα βιώνει τις δραματικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, η συνέλευση να μη διεξαχθεί λόγω της μη απαρτίας…

Με παρόντες εντέλει περί τα 600 άτομα, οι δημοσιογράφοι «κατάφεραν» να διεξαχθεί μία άτυπη συζήτηση, για το αύριο(;) του ΕΔΟΕΑΠ. Η συζήτηση, που μόνον πολιτισμένη δεν ήταν, ανέδειξε την ώρα μηδέν (και) για το Ασφαλιστικό των δημοσιογράφων. Τις τελευταίες εβδομάδες τα ίδια τα ΜΜΕ επικοινωνούσαν πως «από την ενοποίηση των ταμείων σε 3 εξαιρούνται οι ίδιοι», για τον δε ΕΔΟΕΑΠ πως «θα παραμείνει άθικτος». Αμ δε…

Μέτρα ΔΝΤ προ ΔΝΤ

Από τον Ιανουάριο η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ - που είναι ΝΠΙΔ, δε χρηματοδοτείται από το κράτος και είναι αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο - προέβη σε μία σειρά επώδυνων περικοπών (μειώσεις συντάξεων, περικοπές επιδομάτων, εξετάσεων κ.λπ.), προκαλώντας τη διαμαρτυρία των μελών. Την ίδια στιγμή οι παρατάξεις που εξέλεξαν τα μέλη του ΔΣ με ανακοινώσεις τους εγκαλούσαν τους εκπροσώπους τους(!), ζητώντας εδώ και τώρα την αναστολή των περικοπών. Από την πλευρά του το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ έκανε λόγο για «αναγκαία μέτρα», επικαλούμενο πρόβλημα βιωσιμότητας.

Σήμερα η πρόεδρος Ελένη Σπανοπούλου, προανήγγειλε νέες περικοπές της τάξης του 10%, επισημαίνοντας ότι «οι (πρότερες) περικοπές ήταν απαραίτητες, καθώς τα έξοδα αυξάνονται και τα έσοδα μειώνονται». Σύμφωνα με την κυρία Σπανοπούλου, «σε βάθος χρόνου απειλείται και η καταβολή των συντάξεων», αφού «το 2009 ο "κουμπαράς" έλαβε 2 εκατ. ευρώ αντί για 8 εκατ. ευρώ, που προβλέπονταν». Για το τρέχον έτος, στόχος καθίσταται η συλλογή εσόδων 70,2 εκατ. ευρώ. Το α’ 3μηνο, πάντως, εξέπεμψε σήμα κινδύνου καταγράφοντας μείωση εσόδων 20%, καθώς αντί των αναμενόμενων 17,5 εκατ. ευρώ σημειώθηκε εισροή 13,9 εκατ. ευρώ…

Στη συζήτηση μέλη από την ΕΣΗΕΜΘ και την ΕΣΗΕΑ ανήρτησαν πανό με τίτλο «Κάτω η ασφα-ληστρική τρομοκρατία», προκαλώντας τη δυσφορία μελών του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ ένταση επικράτησε ανάμεσα σε μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ, με τους μεν να ζητούν από τους δε «αναλυτική ενημέρωση με αριθμούς».

Επόμενη μέρα

Με το Ασφαλιστικό Λοβέρδου, η κύρια σύνταξη των δημοσιογράφων μειώνεται δραματικά, καθώς καθίσταται πλέον επίδομα προνοιακού και όχι κοινωνικοασφαλιστικού χαρακτήρα και καμία σχέση δεν έχει με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα.

 Χωριζόμενη σε βασική και αναλογική, η μεν πρώτη αναλογεί στα 360 ευρώ και καταβάλλεται από τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία με ίδιους πόρους (ΤΣΠΕΑΘ), η δε δεύτερη διαμορφώνεται βάσει των ασφαλιστικών παροχών.

Με απλά λόγια η (σημερινή) σύνταξη των 1.000 ευρώ για 35 χρόνια ασφάλισης μετατρέπεται σε 700 ευρώ στα 30 χρόνια και σε 400 στα 25! Τι κάνει η ΕΣΗΕΑ και οι έτερες ενώσεις; Τίποτα δυστυχώς…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tom avatar
  tom 27/05/2010 08:54:15

  Τι δεν μας λένε τα βαμπίρ για το ασφαλιστικό

  http://g700.blogspot.com/2010/05/blog-post_20.html

 2. ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΥΛΟΣ avatar
  ΜΠΑΡΟΥΤΟΜΥΛΟΣ 27/05/2010 08:54:21

  Δεν αφορά τους παπαγάλους , αυτοί είναι βολεμένοι.

  Πρετεντερακιαμ',καμπουρακιαμ',τραγκάκιαμ' και καψάκιαμ' ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ

 3. michael avatar
  michael 27/05/2010 10:01:46

  Οι μέχρι και σήμερα παπαγάλοι των ΜΜΕ -ηλεκτρονικών & έντυπων- αρχίζει να τους τσούζει ο πισινός τους.
  Βγαίνουν στα παράθυρα 24 ώρες το 24ωρο και μας κάνουν πλύση εγκεφάλου και κατατρομοκράτηση λες και το χαίρονται. Στα πρόσωπά τους βλέπεις μια σκιά Λοβερδοσαδισμού όταν μεταδίδουν τέτοιες ειδήσεις.
  Τους προτείνω όταν έχουν τέτοιες ειδήσεις να βάζουν στο κάτω μέρος της οθόνης σε μαύρο φόντο και με κίτρινα γράμματα " ΛΟΒΕΡΔΟΣΑΔΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΘΥΕΛΑΣ" Στον υπουργό προτείνω κάτι διαφορετικό για το υπουργικό του γραφείο, να αντικαταστήσει την πινακίδα και να κρεμάσει μια νέα που να γράφει "ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ & ΑΝΑΤΙΝΑΞΕΩΝ Η ΟΔΟΣ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ"

 4. ΛΟΓΟΣ avatar
  ΛΟΓΟΣ 27/05/2010 12:30:52

  Αν ο Έλληνας έχει φτάσει σήμερα εδώ, σίγουρα έχει μεγάλο μερίδιο,
  η σε όλα τα επίπεδα προβολή της διεφθαρμένης «αρετής» στην ΤV.

  Έχει φύγει από εμάς τους γονείς η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας
  Εμείς οι ίδιοι έχουμε μεταλλαχθεί μέσα από την προβολή αυτής της διεφθαρμένης κοινωνίας των ΜΜΕ, που διδασκόμαστε όλοι μέσα στο σπίτι μας και φυσικά αναπαράγουμε.κατόπιν έξω με τον τρόπο ζωής μας.

  Γι΄ αυτό και τα χτυπήματα στην οικογένεια,
  και όχι μόνο (παιδεία, εκκλησία, ιστορία κ.α), όλα αυτά τα χρόνια.
  Για να φτάσουμε να γίνουμε εύκολα θύματα.

  Είναι πολύ μεγάλη η δύναμη της εικόνας σήμερα.

  Και πρέπει γι΄ αυτό, να βρεθεί τρόπος μετάλλαξης των ΜΜΕ,
  όχι μόνο σε επίπεδο δημοσιογραφίας, αλλά και αυτών των εκπομπών προβολής ήθους, αξιών και πολιτισμού (σήριαλ, διαφημίσεις, πολιτιστικά, ιστορικά ντοκυμαντέρ, κ.α).

  Αυτό το ΟΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
  δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό ήθος και πρέπει να σταματήσει,
  αλλιώς ο ελληνισμός, στην Ελλάδα τουλάχιστον θα ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ.

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 27/05/2010 16:04:40

  Μακάρι να καταργηθεί το ταμείο των δημοσιογράφων, έτσι τα ανεξάρτητα και αδέσμευτα ΜΜΕ θα αρχίσουν να μιλούν για το ασφαλιστικό του δεν υπάρχει σάλιο και αφού ζούνε τι να κάνουμε

  Μόνο όταν καίγεται και η αυλή των σφουγκωλάριων της εξουσίας θα δουν και την υπόλοιπη πυρκαγιά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.