#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/01/2013 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην εποχή Σαμαρά«Ήταν μια πρώτη μεγάλη νίκη». Αυτή η φράση κυριάρχησε στο πρωθυπουργικό γραφείο, μόλις άκουσαν την είδηση ότι υποχωρούν οι απεργοί του Μετρό. Ο Αντώνης Σαμαράς, για πρώτη φορά, έριξε μια τόσο δύσκολη πολιτικά ζαριά, αλλά του βγήκε, όπως φάνηκε. Η αγωνία του ήταν μεγάλη.

Όσοι τον ξέρουν, είπαν ότι δεν κοιμήθηκε σχεδόν καθόλου το βράδυ της Πέμπτης, περιμένοντας να ξημερώσει και να επέμβουν τα ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια. Ο φόβος για αιματηρά επεισόδια τον τρόμαζε.

Η πορεία των γεγονότων, τον δικαίωσε, σε σημείο που σχεδόν όλες οι κυριακάτικες εφημερίδες, κεντρώες, δεξιές και άλλες, να αναδεικνύουν, η καθεμιά από τη σκοπιά της, την πυγμή Σαμαρά. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί στο πολιτικό σύστημα αντιλήφθηκαν ότι «Ο Σαμαράς άλλαξε» και «δεν παίζει».

Πράγματι τον τελευταίο καιρό ο Πρωθυπουργός αποδεικνύει ποικιλοτρόπως ότι έχει σε μεγάλα αποθέματα την ιδιότητα την οποία ορισμένοι θεωρούσαν ότι ουδόλως διαθέτει: αποφασιστικότητα!

Μερικοί, άρχισαν να μιλάνε για τη στάση του Βενιζέλου και του Κουβέλη, για το εάν τον βοήθησαν ή όχι. Ο Σαμαράς, φαίνεται ότι έχει ενστερνιστεί, τουλάχιστον σε μερικές κρίσιμες στιγμές, αυτό που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου: «η πρωθυπουργία δεν είναι συλλογικός θεσμός». «Τώρα αντιμετωπίζει τους πάντες με την απαιτούμενη φυσική απόσταση» αναφέρει στενός συνεργάτης του επισημαίνοντας ότι «τον γοητεύει πλέον η δουλειά που κάνει».

Η «γοητεία της εξουσίας» είναι κάτι καινούργιο για έναν άνθρωπο σαν τον Σαμαρά. Όλοι γνωρίζουν ότι για μια μεγάλη περίοδο έδειχνε με έντονο τρόπο ότι στη δική του θεώρηση των πραγμάτων η «πρωθυπουργία δεν είναι το παν».

Εννοεί προφανώς ότι η πρωθυπουργία δεν είναι αυτοσκοπός. Και αυτό ήταν το πιο ισχυρό όπλο του ως την­ πανθομολογούμενη πλέον ­επικράτησή του ως η βασική σταθερά του συστήματος, ενώ ξαφνικά τον ανακαλύπτουν και γοητεύονται από τον τρόπο που ασκεί την  εξουσία και οι άλλοτε επικριτές του.

Το «ιμπέριουμ Σαμαρά» τώρα αναδεικνύεται καθαρά και όλοι διακρίνουν μια «εσωτερική δύναμη στα όρια της πυγμής». Απέναντί του όλοι είναι ίσοι και προπαντός κρίνονται με το ίδιο μέτρο: το έργο τους! «Δεν υπάρχουν υπουργοί με καλές ή κακές σχέσεις μαζί του ,αλλά υπουργοί με έργο και άλλοι που καθυστερούν». Όπως υπάρχουν και σε κάθε υπουργείο υποθέσεις που προχωρούν και άλλες που παρουσιάζουν υστέρηση.

Μερικές φορές ο ίδιος τις γνωρίζει καλύτερα από τους υπουργούς.

Εκτός από το έργο των υπουργών παρακολουθεί πολύ στενά και τις σχέσεις μεταξύ τους. Τον τελευταίο καιρό επισημαίνει με όλο και πιο αυστηρό τρόπο ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί ­ συγκρούσεις ή αντιδικίες μεταξύ τους.

Τα μηνύματα φθάνουν σε ολόκληρο το κυβερνητικό σχήμα και οι γνωρίζοντες λένε ότι «στο εξής πολύ δύσκολα υπουργός θα επικρίνει υπουργό». Σε κάποιες περιπτώσεις ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε σε υπουργούς: «να προσέχετε τους συνεργάτες σας».

Όλα αυτά γίνονται πλέον με ύφος που θυμίζει «περισσότερο ηγέτη και λιγότερο έναν ευγενικό συνομιλητή, όπως έδειχνε στην αρχή» λέει κυβερνητικό στέλεχος που συνομίλησε πρόσφατα μαζί του.

Στην τρέχουσα συνεργασία του με τους υπουργούς ο Σαμαράς είναι σχεδόν μονότονος. Όλοι οι πολιτικοί συλλογισμοί του κινούνται σε δυο τεμνόμενους άξονες. Ο ένας είναι η επιθυμία του να επέλθει ηρεμία στην κοινωνία. Ο άλλος είναι η σύγκλιση και η βελτίωση της θέσης της ελληνικής οικονομίας στην ευρωζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εκ παραλλήλου τον διακρίνει η έμμονη στην αντιμετώπιση των μικρών και καθημερινών προβλημάτων. Πολλά καταγράφονται στα πολλά χαρτάκια που είναι στο γραφείο του, αλλά και στο ipad που το έχει πάντα μπροστά του όταν τηλεφωνεί ή στέλνει σημειώματα.

Μερικές φορές οι υπουργοί έχουν ξεχάσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Ο ίδιος τις θυμάται. «Με είχε ρωτήσει πότε θα τελειώσει ένα έργο» λέει υπουργός.  "Του απάντησα τυχαία μια ημερομηνία και μου τηλεφώνησε μετά από καιρό, την περίοδο που του είπα, για να με ρωτήσει που βρισκόμαστε".

Μπορεί να ρωτήσει με το ίδιο ενδιαφέρον για ένα κρίσιμο νομοσχέδιο και για μια απόφαση ρουτίνας. «Είναι υπουργός των υπουργών του» έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Αποτέλεσμα; «Υπουργοί αγωνιούν μήπως χτυπήσει το τηλέφωνο και δεν έχουν έτοιμη απάντηση». Δεν ήταν από την αρχή έτσι.

Όλοι και όλα κρίνονται, όπως γράψαμε προ ημερών στο κείμενο για τους υπουργούς υπό προθεσμία. Πολλοί αισθάνονται πλέον ανασφάλεια και όταν βρεθούν με κάποιον στενό συνεργάτη του ρωτούν: «Είπε τίποτε για μένα;».

Σε κάθε περίπτωση ο Σαμαράς, διατηρεί το χαμόγελό του αλλά κρατά σε κάποια απόσταση τον συνομιλητή του. Με όλους πλέον έχει μια σχέση «ιεραρχίας», αν και είναι οικείος με όσους θέλει: είναι ο Πρωθυπουργός και βρισκόμαστε στην «εποχή Σαμαρά».

Μάρκος Αυρήλιος

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 27/01/2013 08:36:48

  “Ο καθένας από εμάς, φέρει μέσα του ένα κομμάτι καλών ειδήσεων. Και οι καλές αυτές ειδήσεις είναι ότι αγνοούμε το πόσο επιτυχημένοι μπορούμε να είμαστε! Με πόση δύναμη μπορούμε ν’ αγαπήσουμε! Τι στόχους μπορούμε να επιτύχουμε! Πόσο τεράστιες οι δυνατότητές μας είναι!” ~Άννα Φρανκ (από το ημερολόγιό της)

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 27/01/2013 09:17:55

  ''Υπαρχουν 2 ενεργειες που οδηγουν στην επιτυχια.Η μια ειναι να προσδιορισεις προσεκτικα και με ακριβεια τι θελεις να κανεις η δευτερη να το κανεις .''Μαριο Κουομο τ Κυβερνητης της Νεας Υορκης .Ο Σαμαρας εχει εξελιχθει σ'εναν πολυ καλο manager μην αφηνοντας τιποτα στην τυχη αλλα προσαρμοζοντας την στα μετρα του με την εξισωση της στο αθροισμα καλος σχεδιασμος + προσεκτικη εκτελεση .Εχει ενα μεγαλο προσον που λειπει απο πολλους ηγετες ειναι μορφωμενος τοσο με την φιλοσοφικη εννοια οσο και με την ορθολογικη εννοια χρησης της μορφωσης στην λειτουργικοτητα των αποφασεων.Ομολογουμενως δεν του τοχα ακομη και στις εσωτερικες εκλογες αναδειξης του στην ηγεσια της ΝΔ που κρινοντας τις εκ των υστερων ευτυχως που υπηρξαν πολλοι νουνεχεις ψηφοφοροι και τον ανεδειξαν αρχηγο της .Ειναι ενα απο τα καλα της παραταξης που θα γραψει ιστορια .Εαν ειχε και τους στρατηγους που επρεπε τοτε θα ειχαμε ενα μιγμα εκρηκτικης επιλυσης των προβληματων διοτι κακα τα ψεματα ο μονος τροπος να ξεφυγεις απο το προβλημα ειναι να το επιλυσεις και αυτο ο Σαμαρας φαινεται να το καταφερνει .Μπραβο του και καλη συνεχεια !

 3. nick avatar
  nick 27/01/2013 09:20:32

  Ο σωστός άνθρωπος, στη σωστή στιγμή σε μια χώρα που είχε βρεθεί σε αδιέξοδο...
  Όσοι αγωνιστήκαμε για να γίνει πρώτα αρχηγός της ΝΔ και ύστερα Πρωθυπουργός, αισθανόμαστε μια μεγάλη δικαίωση. Μια δικαίωση που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν βλέπεις να τον αναγνωρίζουν και να τον επιβραβεύουν αυτοί που παλαιότερα ήταν από επικριτές του μέχρι ορκισμένοι εχθροί του...

  • Ιάκωβος Δανιέλος avatar
   Ιάκωβος Δανιέλος @ nick 29/01/2013 12:23:41

   Συμφωνώ ότι πιθανώς και μακάρι ο κ. Σαμαράς να γίνει αυτό που έλειπε χρόνια από την Ελλάδα. ΗΓΕΤΗΣ. Ο άνθρωπος δηλαδή με το όραμα. Ο άνθρωπος που θα δημιουργήσει την διαφορά τάσης μεταξύ της σημερινής πραγματικότητας και του μελλοντικού οράματος και θα τραβήξει την κοινωνία προς τα μπροστά.
   Το πρόβλημα είναι για άλλη μια φορά σε αυτούς που τον "βοηθήσαν"... Λειτούργησαν όλοι με ανιδιοτέλια για το συλλογικό καλό ή για το προσωπικό "μέλλον" τους.
   Άλλο ένα τεράστιο στοίχημα για αυτόν που πρέπει να κρίνει, να διακρίνει και να αποφασίσει.
   Ευχαριστώ.

 4. Aspetos avatar
  Aspetos 27/01/2013 09:24:00

  Δυστυχώς πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα που βρισκόμαστε και εξακολουθούν να παίζουν.
  Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι εκτός τόπου και χρόνου και οδηγούν τους εργαζόμενους σε λαθεμένες για την εποχή διεκδικήσεις...
  Από πού μπορεί να διεκδικήσει κάποιος σήμερα και ποιος μπορεί να του τα δώσει...
  Οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης απλά ... συμμερίζονται την αγωνία του πρωθυπουργού!
  Πάλι καλά!

 5. Ραβινος avatar
  Ραβινος 27/01/2013 09:47:30

  ''Υπαρχουν 2 ενεργειες για μια επιτυχημενη προσπαθεια η πρωτη ειναι να σχεδιασεις προσεκτικα και με ακριβεια τι θελεις να κανεις η δευτερη να το κανεις ''Μαριο Κουομο τ Κυβερνητης Νεας Υορκης.Ο Σαμαρας εξελισσεται σε εναν παρα πολυ καλο ηγετη φερνοντας τον παραγοντα τυχη στα μετρα του με την εξισωση της στο αθροισμα Τυχη=καλος σχεδιασμος + προσεκτικη εκτελεση των προσπαθειων του.Ομολογουμενως δεν του το ειχα ακομα και στην περιοδο των εσωκομματικων εκλογων αναδειξης του σε αρχηγο της ΝΔ .Οφειλουμε την εκτιμηση μας στους νουνεχεις εκεινους ψηφοφορους που τον επελεξαν αρχηγο της ΝΔ .Ο Σαμαρας εχει ενα μεγαλο προσον που συνηθως λειπει απο τους ηγετες και αυτο ειναι οτι ειναι μορφωμενος οχι μονο με την φιλοσοφικη εννοια αλλα και με την ορθολογικη εννοια της χρησης της μορφωσης για την επιλυση των προβληματων διοτι κακα τα ψεματα ο μονος τροπος να ξεφυγεις απο τα προβληματα ειναι να τα επιλυσεις .Δεν θα ξεχασω το λεχθεν του ''Το ωσαννα απο το σταυρωσον αυτον '' .Στην πολιτικη ζωη μιας χωρας ως η Ελλαδα αυτο απεχει πολλη λιγο.Οταν καποιος εχει αυτο στο μυαλο του αξιζει τον σεβασμο μας .Εαν στην προσπαθεια του ειχε και τους στρατηγους που επρεπε τοτε οι πιθανοτητες επιτυχιας του θαταν πολλαπλασιες .Ειναι πολλα τα προβληματα που εχει να επιλύσει και χρειαζεται την συμπαρασταση ολων μας οχι για τιποτα αλλο αλλα γιατι η ανιδιοτελεια του αξιζει την αναγνωριση και επιβραβευση μας .Μπραβο του και καλη συνεχεια !

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Ραβινος 27/01/2013 09:51:13

   Σωστο =''..πολυ λιγο ''

 6. aris. aold avatar
  aris. aold 27/01/2013 10:34:48

  Είναι η πρώτη φορα μετά την μεταπολίτευση που η δεξιά έχει τους αντιπάλους της διασπασμενους
  Διαπλοκή και ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυναμεις που έλεγχαν συνδικάτα και τύπο.
  Δεν θελει οίκτο και ελεος απεναντι και στους δυο πρέπει ο Σαμάρας να προχωρήσει στην οριστική τους διάλυση.
  Ο κόσμος περιμενει δικαιοσυνηκαι ρήξεις καο εκεί καθυστερει

  • averageJoe avatar
   averageJoe @ aris. aold 28/01/2013 14:38:40

   Είσαι σίγουρος πως πρέπει να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ; Γιατί αυτό που έρχεται μετά, βλέπε Σύριζα, είναι πολύ χειρότερο. Τουλάχιστον με τους Πασόκους στα βασικά μπορείτε να συνεννοηθείτε. Με τους άλλους σας χωρίζει άβυσσος.

  • vagos avatar
   vagos @ aris. aold 28/01/2013 17:05:55

   Τι θα κάνουμε μετά χωρίς "βαρβάρους"?

 7. Α avatar
  Α 27/01/2013 10:37:40

  Επιτέλους σοβαρότητα σε όλα, στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίησή τους.
  Τέλος στα υπουργιλίκια χωρίς έργο.
  Τέλος στην ανέξοδη φλυαρία και στην αδράνεια των κυβερνώντων. Λόγια και έργα σε αντιστοιχία.
  Χρόνια είχαμε να δούμε κάποιον που να δουλεύει πραγματικά, με σοβαρότητα με ρεαλισμό αλλά και με ευαισθησίες.
  Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, σοβαρή, ζούμε σ΄έναν εφιάλτη, κάνουμε όλοι υπομονή, αλλά δεν ανεχόμαστε και το μπλοκάρισμα των δρόμων, των συγκοινωνιών, ή όποιες άλλες ενέργειες στρέφονται εναντίον της εξυπηρέτησης του κοινού.
  Επιπλέον ας σημειώσουμε ότι από τα πρώτα χρήματα της δόσης των 31 δις της δανειοδότησης, οι αγρότες έλαβαν τις αποζημιώσεις που τους ωφείλονταν.
  Στη συνέχεια πληρώνονται οι συμβαλλόμενοι με τον ΕΟΠΠΥΥ και παραμένουν απλήρωτοι χιλιάδες επαγγελματίες που περιμένουν χρόνια τώρα (3-4) τις επιστροφές ΦΠΑ ή την πληρωμή έργων του δημοσίου που εκτελέστηκαν, αλλά δεν πληρώθηκαν ποτέ. (Δεν εννοώ τους μεγαλοεργολάβους, αλλά τους μικρούς εργολήπτες έργων).
  Όλες οι επαγγελματικές ομάδες, μα όλες έχουν αιτήματα και δίκαια αιτήματα. Αλλά σε συνθήκες κρίσης, πρέπει να τηρούνται προεραιότητες άμεσης ανάγκης, μέχρι να ορθοποδήσουμε.
  Σίγουρα θα υπάρξουν και αδικίες με πρώτη και μεγαλύτερη την ΑΝΕΡΓΙΑ.

 8. S avatar
  S 27/01/2013 10:53:51

  Πολυ σωστή η ενέργεια του Σαμαρά, μπράβο του. Αλλά θα πρέπει να τον κρίνουμε στο σύνολο του έργου του και όχι σε ένα μεμονομένο γεγονός.

 9. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 27/01/2013 11:09:18

  Από εδώ και πέρα, η μάχη είναι πρωτίστως εσωτερική.
  Οι ''αντίπαλοι'', δεν είναι παρά οι αναγκαίοι κομπάρσοι, που σε ωθούν κάθε φορά να υπερβείς τον εαυτό σου. Ηγέτης ή αξιοπρεπής και τίμιος διαχειριστής;
  Με τόσα σπάνια και πολύτιμα όπλα διαθέσιμα, ποιός θ΄ανεχόταν να περιοριστεί στη μετριότητα και να μην απαντήσει στις θαυμάσιες προκλήσεις;
  Έρχονται όμως μάχες πιό απαιτητικές σε θάρρος και δύναμη. Είναι εκείνες οι απαραίτητες μετωπικές συγκρούσεις, με τους μεγαλοαπατεώνες και τα αισχρά συμφέροντα που λυμαίνονται ακόμη τη χώρα. Αυτές που τελικά θα δώσουν το σαφέστατο μήνυμα στο σύνολο του Ελληνικού λαού, για την οριστική στροφή.
  Εγώ αυτές θα περιμένω, για να χαρώ. Και τις περιμένω.

  '' Τα τρία Τ της επιτυχίας : Ταλέντο, Τύχη, ΤΟΛΜΗ ''.
  Οδυσσέας Ελύτης

 10. Aggelos avatar
  Aggelos 27/01/2013 11:25:41

  μην χαιρομαστε πολυ ακομα μεεις που τον ψηφισαμε πιστεψαμε

  μεστο 13 αν δενππερασει η χωρα τον καβο,,εχει τελειωσει η κυβερνηση,,και ερχεται το χαος των ακρων..

  σαμαρα,,εδω σε θελουμε..η υπομονη του λαου τελειωνει συντομα..αν διαψευθει και τωρα ...

 11. panos avatar
  panos 27/01/2013 11:36:14

  Ο Α. Σαμαρας πρεπει να ριξει ολο το βαρος σε μεγαλυτερο κουρεμα του χρεους γιατι αλλιως δεν βγαινει κανενα προγραμμα και να μειωσει το σπαταλο κρατος και τον κρατισμο, οπου στις συγχρονες ευρωπαικες χωρες κανενας πολιτης δεν ερχεται σε επαφη με τη λεξη δημοσιο. Οι μεταρυθμισεις πρεπει να ειναι πρωτη προτεραιτητα οπως και οι επενδυσεις, αλλα οχι με φορολογικα νομοσχεδια του τυπου μπαλωνουμε τρυπες οπως καναμε τωρα. Ο Σαμαρας θα μεινει στην ιστορια σαν ο μεγαλος ηγετης αν κανει την μεταβαση σιγα και σταθερα της ελληνικης κοινωνιας απο μια παλαιου τυπου σοβιετ σε μια συγχρονη ευρωπαικη, αν και αυτο απαιτει κοπο και μεγαλες θυσιες.

 12. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 27/01/2013 12:45:35

  Ὁ Ἀ.Σαμαρᾶς εἶναι,κατά τή γνώμη μου,ἀξιέπαινος καί γιά ἕναν ἀκόμη λόγο:
  γιά τήν σωστή συνεργασία πού δείχνει ὅτι ἔχει μέ τούς ἄλλους δύο ἀρχηγούς τῆς κυβέρνησης.Δέν ξέρω ἄν κάνω λάθος,ἀλλά φαίνεται ὅτι ὑπάρχει ἕνας ἀλληλοσεβασμός πού δέν εἶναι ἀπόρροια μόνο τῆς ἀναγκαστικῆς συνύπαρξης μεταξύ τους..

 13. Ξενοφών avatar
  Ξενοφών 27/01/2013 13:34:08

  Ρε Μάρκο, τι γλύψιμο είναι αυτό; Έχουν κι άλλο σάλιο οι σιελογόνοι αδένες σου;

  • ΛΜ avatar
   ΛΜ @ Ξενοφών 27/01/2013 16:21:55

   Ρε Ξενοφώντα, αν έχει κι άλλο σάλιο διαθέσιμο, εσύ τι ακριβώς του ζητάς; Να σε φτύσει μη σε ματιάσουνε; Περίεργος είσαι.

 14. Ξενοφών avatar
  Ξενοφών 27/01/2013 13:48:27

  Στωΐκός φιλόσοφος, ο άνθρωπος. "Ένδον σκάπτε, ένδον η πηγή του αγαθού και αεί αναβλύειν δυναμένη, εάν αεί σκάπτεις". το πράττεις;

 15. πολίτης avatar
  πολίτης 27/01/2013 14:24:49

  Η μόνη ρήξη που μπορεί να κάνει μια ακραία δεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο κ. Σαμαράς είναι με τα δικαιώματα των πολιτών.
  Θα επιστρατεύσει και τα ΜΜΕ για να τους πάρει τις συχνότητες που κατέχουν παράνομα; Θα εισπράξει αυτόν τον φόρο επί των διαφημίσεων που πάει από χρόνο σε χρόνο; Ή χωρίς την υποστήριξή τους δεν αντέχει ούτε ώρα;
  Διάβαζα ότι η λίστα Λαγκάρντ έχει αφεθεί στην τύχη της στο ΣΔΟΕ γιατί δεν έχουν πάει γαλλομαθείς υπάλληλοι για να την επεξεργαστούν. Για φαντάσου!
  Με τη σπέκουλα και την τρομολαγνεία δεν πας μακριά.
  Οι κοινωνίες σε κρίσεις γίνονται συντηρητικές, ειδικά ο λαός μας έχει ταλέντο σ' αυτό. Η μικροαστική ψυχή αγαλλιάζει με τα κοινωνικά στρώματα που ρίχνονται στην πυρά της διαπόμπευσης και της σιδηράς πυγμής, μη κοιτώντας τη δική της φτωχοποίηση.
  Το εκμεταλλεύεται στο έπακρο ο κ.Σαμαράς. Η πολιτική που ακολουθεί όμως δε θα τον δικαιώσει. Γιατί είναι άδικη.

 16. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 27/01/2013 15:47:30

  Στην εποχή Σαμαρά απαλλαχτήκαμε οριστικά από το όνειδος της προσωπικής ατζέντας πρωθυπουργού που ζήσαμε στην μεταπολίτευση (βάζω και τον μεγάλο Καραμανλή μέσα).
  Ο Σαμαράς δημιουργεί τέτοιο προηγούμενο στους αξιακούς άξονες ηγεσίας και άσκησης της εξουσίας που οι επόμενοί του θα τα βρουν μπαστούνια.
  Προσωπικά θεωρώ πως ο Σαμαράς έχει όλη την απαραίτητη αρματωσιά, πνευματικά, ψυχικά, ηθικά για να μεγαλουργήσουμε υπό την καθοδήγησή του, δια του προσωπικού του παραδείγματος ως έθνος, και έχω τεράστιες απαιτήσεις από αυτόν. Απαιτήσεις στις οποίες ξέρω πως μπορεί να ανταποκριθεί. Απαιτήσεις τις οποίες δεν είχα ποτέ από κανέναν πρωθυπουργό, είναι ψηφοφόρος από το 85 και κανέναν δεν εκτιμούσα ως άνθρωπο και πολιτικό όπως αυτόν, Καραμανλή (ως πρόεδρο, με ένα δάκρυ μόνον στα στερνά, δεν απαλλάσεται) Αντρέα, Μητσοτάκη, Σημίτη, Γιωργάκη (εξαιρώ τον Κώστα Καραμανλή, ως άνθρωπο -δεν είναι τυχαίο που ο Σημίτης έριχνε τα δάνεια στα δημόσια έργα και ο Καραμανλής στους μισθούς και στις επιστροφές φόρων στα μεσαία στρώμματα, αλλά όχι ως πολιτικό).
  Ο Σαμαράς είναι το καλούπι για τις επόμενες γενηές πολιτικών. Μεγάλο φορτίο να το υπηρετείς με συνέπεια, αλλά το μπορεί,
  Συνεπώς έχω επιλέξει να είμαι αμείλικτη μαζί του. Διάβασα τον Δαναό που ανέφερε ένα συμβάν και πως είναι Άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Ακριβώς επειδή είναι Άνθρωπος με Α κεφαλαίο δεν συγχωρείται οιαδήποτε αβελτηρία και έλλειψη ελέγχου.
  Περιμένω μεγαλύτερη αυστηρότητα απ΄ αυτόν στην απόλυτη προτεραιότητα που πρέπει να έχει η κυβέρνησή του, στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία. Το θέμα πχ των σκαφάτων πρέπει να το πάρει επάνω του άμεσα, δεν είναι δυνατόν 160.000 πολίτες έχοντες και κατέχοντες να απαλλάσονται από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης επειδή ο υφυπουργός είναι Χιώτης! Και στο θέμα του Στουρνάρα να πιάσει το χαλινάρι -πολύ μαγειρεύει ο κύριος... Και σε άλλα πολλά, τα ξέρει. Υπομονή έχουμε, ανοχή δεν έχουμε. Εμείς, που πιστεύουμε στην Αποστολή του.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Β.Κ.Σ. 27/01/2013 22:54:02

   Με το θάρρος της παλαιάς γνωριμίας : ας κάνουμε και καμμιά κρυφή ευχή να είναι καλά ο άνθρωπος, όρθιος και γερός, να μακροημερεύει...

   • Β.Κ.Σ. avatar
    Β.Κ.Σ. @ δρόμος 27/01/2013 23:24:08

    Αγαπητή δρόμος, τα ανθρώπινα για τους ανθρώπους που εκτιμούμε και σεβόμαστε, θά ΄λεγα κι αγαπάμε σα δικούς μας ανθρώπους, εννοούνται...
    Έχει γερή κράση, θα μακροημερεύσει.

 17. Kostas G avatar
  Kostas G 27/01/2013 16:00:56

  Προφανώς έχετε πεισθεί οτι όλα πάνε ρολόι οπότε το άρθρο είναι δικαιολογημένο. Εκτος άν έχετε κατεβάσει τον πήχυ πολύ χαμηλά, ας πούμε στα 586 Ε οπότε πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και να δοξάζουμε τον σωτήρα μας.
  Από την άλλη πλευρά μακάρι να είναι όπως τα λέτε, ειλικρινά το εύχομαι, αλλά μήπως πρέπει να δούμε και το αποτέλεσμα το οποίο σήμερα είναι φόροι, μη είσπραξη φόρων και ΦΠΑ, μη διερεύνηση λιστών και κάλυψη πολιτικών. Η δική μου επιφυλακτικότητα νομίζω οτι είναι περισσότερο δικαιολογημένη από την δική σας υπεραισιοδοξία.

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Kostas G 27/01/2013 19:47:40

   Σεβαστή η επιφυλακτικότητά σου αγαπητέ Κώστα και δεν νομίζω ότι κανείς θα την επικρίνει. Πρέπει , όμως, να καταλάβεις ότι δεν πρόκειται για πανηγυρισμούς και διθυράμβους, αλλά για μια αισιόδοξη διαπίστωση νέας "στάσεως" πρωθυπουργού και νεοφανών προοπτικών ! Μια ανάσα καθαρού οξυγόνου μέσα στην πολιτική "πνιγμονή". Πιστεύω ότι αυτήν εκφράζει ο αρθρογράφος και επικροτούν οι σχολιαστές . Πάντοτε σκεπτόμενοι και κρίνοντες ......κατ' αναλογίαν !
   Ας μην είμαστε μικρόψυχοι,μικροπρεπείς και μίζεροι,........ μόνο για να είμαστε !!!

   • averageJoe avatar
    averageJoe @ Παύλος 28/01/2013 14:43:07

    Να δούμε και την πυγμή εντός του κόμματος όμως έτσι; Γιατί το μισό υπουργικό συμβούλιο είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων.

 18. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΩΝ 27/01/2013 20:52:36

  Αδέρφια, όσοι στήθηκαν με τις ώρες για την κινηματική εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ προ τετραετίας, το κάναν γιατί έπειθε -με την ως τότε πορεία του- για τον (αδιαπραγμάτευτο!) Πατριωτισμό του. Σε ποιό υπόγειο αλήθεια τον έχει ...καταχωνιάσει απ' όταν έγινε πρωθυπουργός;

 19. cool avatar
  cool 28/01/2013 09:30:59

  αγιος ο θεος ,αγιος ο ισχυρος αγιος ο Σαμαρας......

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ cool 29/01/2013 00:41:34

   Ελέησον υμάς !!!!

 20. cool avatar
  cool 28/01/2013 09:35:31

  αν ειναι οντος ηγετης θα επρεπε να εχει ριξειηδη στην φυλακη τον Βενιζελο,συν αυτα που ειπε παραπανω ο φιλτατος Ξενοφων...

  • averageJoe avatar
   averageJoe @ cool 28/01/2013 14:48:46

   Ωραία, να βάλει τον Βενιζέλο φυλακή και μετά να πέσει η κυβέρνηση. Έχετε πρόβλημα ρεαλισμού ορισμένοι. Νομίζετε πως η πολιτική γίνεται με τον σταυρό στο χέρι.

 21. cool avatar
  cool 28/01/2013 09:38:55

  εγω ειμαι εμπορος νομιζεται οτι θα επιβιωσω ? πως θα πληρωσω τους αδικους φορους ? στα 10 χιλ να πληρωνω 2600 συν φπα συν χαρατσια συν ,συν ,συν ? αλλα για να τον λιβανιζεται εσεις κατι παραπανω θα ξερετε ..

  • averageJoe avatar
   averageJoe @ cool 28/01/2013 14:45:44

   Κυρ εμπορα. Το Σαββάτο σε δύο μαγαζιά που πήγα στην Καλλιθέα μου έκοψαν απόδειξη μικρότερο ποσό. Δυστυχώς το κατάλαβα κατόπιν εορτής. Δεν αφήνετε την κλάψα να κοιτάξετε να σοβαρευτείτε λίγο; Νισάφι πια.

  • vagos avatar
   vagos @ cool 28/01/2013 17:10:17

   Να το κλείσεις. Αυτό θέλουμε. Θα φέρουμε επενδυτές από το Κατάρ εμείς!

 22. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 28/01/2013 14:12:31

  Ο Μάρκος Αυρήλιος, ο μέγιστος των στοικών φιλοσόφων και πλήρης εσωτερικού μεγαλείου όπως αποδεικνύεται στο μοναδικό του σύγγραμμα "Τα εις εαυτόν", δεν θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτό του να καταστεί υποστηρικτής (βλ. κόλακας) κάποιου "Σαμαρά", όχι επειδή ήταν ο ίδιος αυτοκράτωρ Ρωμαίων αλλ' επειδή, πρωτίστως, υπήρξε σοβαρός άνθρωπος. Καλό θα ήταν το όνομά του να μην ευτελίζεται από κομματικά "θυμιατήρια" και "εξαπτέρυγα".

 23. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 28/01/2013 18:41:22

  Μηπως ηρθιε η ωρα για ενα νεο Ζάππειο ;

 24. ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
  ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 28/01/2013 18:57:12

  Exει και κάτι άλλο. Αυτό που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αφουγκράζεται το λαϊκό αίσθημα κάθε φορά και ενεργεί ταχύτατα και κεραυνοβόλα.

  Σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος -όπωςκαυχάτο ο περίγυρός του- δεν λειτουργεί ποτέ εν θερμώ, ο Σαμαράς με το προτέρημα του αυτό γίνεται κάτι παραπάνω από δραστικός. Γίνεται ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ.

 25. Δαρείος avatar
  Δαρείος 28/01/2013 22:22:46

  Μου άρεσε το άρθρο. Γιατί είδα καταγγεγραμμένο τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ο Αντώνης Σαμαράς. Όλοι είτε γνωρίζουμε, είτε καταλαβαίνουμε, είτε ακόμη καλύτερα, νιώθουμε ότι ο ΠΘ δουλεύει σκληρά και όπως γράφει ο Μάρκος Αυρήλιος, κοιτάζει και την παραμικρή λεπτομέρεια! Και κρατά αυτήν την "ιεραρχική" πλέον απόσταση για να μπορέσει να δώσει τη "σφαλιάρα" σε αυτόν που θα είναι είτε ασυνεπής στα χρονοδιαγράμματα, είτε βολεμένος και συμβιβασμένος στην υπουργική του καρέκλα, όπως χρόνια τώρα είχαν καλομάθει όλοι τους, για να εμφανιστούν λίγο πριν τις εκλογές παριστάνοντας αυτούς "που τα έλεγαν...".
  Είμαι σίγουρος ότι πέρα από τους δύο τεμνόμενους άξονες, οι οποίοι και προφανώς πρέπει να βρίσκονται σε ένα οριζόντιο επίπεδο οριζόμενο από την δύσκολη καθημερινότητα, ο Αντώνης Σαμαράς θα βρει εκείνον τον συνεχώς ανοδικό άξονα, που δε θα τέμνει τους δύο προηγούμενους, αλλά θα αποτελεί οδηγό τους: το Όραμα για μία Νέα Ελλάδα, μακρυά από οπισθοδρομικούς συμβιβασμούς και βλακώδη στερεότυπα μιας γενιάς που τη διέλυσε, γεμάτη φρέσκο αέρα, νέα μυαλά και κυρίως όρεξη για να χτιστεί κάτι σύγχρονο, μοντέρνο, πάνω στις ρήξεις με το χθες. Ρήξεις που τώρα είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής ο Αντώνης Σαμαράς.
  Μένω σε κάτι: όλο και πιο πολύ χαίρομαι να ακούω από όλο και πιο πολλούς ανθρώπους, που δεν ψήφισαν ΝΔ και κυρίως μιλούσαν κάποτε απαξιωτικά για τον Αντώνη Σαμαρά, τη μόνιμη πλέον ρήση "τελικά είναι καλός ο Σαμαράς... Φαίνεται ότι δουλεύει..."

 26. molly avatar
  molly 29/01/2013 22:20:14

  Είστε σίγουροι ότι του βγήκε? Έστρεψε εναντίον του άλλη μια ομάδα. Άνεργοι που πεινάνε, Συνταξιούχοι στην εξαθλίωση, Δικαστές, Στρατιωτικοι κ.λ.π. ..................Τι θα του μείνει στο τέλος? Για ξανασκεφθήτετο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.