#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/10/2009 10:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην εποχή Νταβούτογλου

 

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη λαμβάνει χώρα, καθώς η διεθνής κοινότητα αναμένει με αγωνία την απάντηση του Ιράν στη συμβιβαστική πρόταση του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η αποδοχή της οποίας αναμένεται να μειώσει την ένταση μεταξύ Δύσης και Ιράν. Η Τουρκία και το Ιράν ενισχύουν τη συνεργασία τους, στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, της ασφάλειας και του πολιτισμού.

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις δυτικές δυνάμεις ότι αντιμετωπίζουν το Ιράν με άδικο τρόπο για το πυρηνικό του πρόγραμμα, και χαρακτήρισε “φίλο”, τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ. Επιπλέον σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, υποβίβασε σε κουτσομπολιά, του φόβους της Δύσης για την πιθανότητα το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και αποκάλεσε “υποκριτές” τους κατηγόρους του Ιράν, γιατί αποδέχονται άλλες χώρες μέλη και μη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να έχουν πυρηνικά όπλα, ενώ θέλουν να απαγορεύσουν στο Ιράν, να κάνει το ίδιο. Είπε δε ότι μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν θα είναι “καθαρή τρέλα”, και ότι δεν μπορεί να σβηστεί από το χάρτη ένα έθνος με 10,000 χρόνια ιστορία.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών της Μεσογείου στην Κωνσταντινούπολη, που έλαβαν χώρα στο γνωστό ξενοδοχείο Conrad, o πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί την εμβάθυνση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Χαρακτήρισε την Κωνσταντινούπολη γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, και την Τουρκία, σύνδεσμο επικοινωνίας μεταξύ της Δύσης και του Ισλάμ, που προωθεί την οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και θρησκευτική συνεργασία και διάλογο μεταξύ των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου. Προσέθεσε δε ότι τα μεγαλύτερο προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι, η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η παράνομη μετανάστευση, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ξενοφοβία, η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσει τις πολιτικές, οικονομικές, εμπορικές, στρατιωτικές και πολιτιστικές της σχέσεις, με χώρες όπως η Αλβανία, η F.Y.R.O.M, η Βουλγαρία, στα Βαλκάνια, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία στον Καύκασο, η Ρωσία (πρόσφατα Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν τη συνεργασία των δύο πλευρών τόσο για τον αγωγό South Stream όσο και για τον αγωγό Μπακού Τσεϊχάν), αλλά και η Συρία, το Ιράν και η Αίγυπτος στη Μέση Ανατολή, αλλά και το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν στην κεντρική Ασία. Η Τουρκία παράλληλα διατηρεί τις στενές της σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την οικονομική της συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν με την σιωπηρά τουλάχιστον αποδοχή και έγκριση των Τούρκων στρατηγών που διατηρούν την καίρια θέση τους και όλες τις εξουσίες που έχουν εδώ και πολύ καιρό εντός του τουρκικού πολιτικο – στρατιωτικού οικοδομήματος.

Παράλληλα η παρουσία της ισλαμικής θρησκείας εντείνεται και επεκτείνεται μέσα στην Τουρκία, ενώ αργά αλλά σταθερά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν ενισχύει την επιρροή του στο πολιτικό σύστημα της χώρας, με σημαία του το Πολιτικό Ισλάμ, και υποστηρικτή του τα πλατιά λαϊκά στρώματα, και τις κυρίως τους φτωχότερους Τούρκους, αλλά και Κούρδους.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Vachus avatar
    Vachus 28/10/2009 20:44:12

    Η Τουρκία παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Όλα αυτά εντός ενός πλαισίου προσέγγισης ή άλωσης των μουσουλμανικών κρατών εκ μέρους των στρατηγικών της εταίρων, θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτά από τους δυτικούς και τους Ισραηλινούς, μιας και θα εξυπηρετούσαν τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Εδώ όμως αρχίζει και διαφαίνεται μια ανίερη συμμαχία μεταξύ Ιράν και Τουρκίας πρωτίστως και Συρίας κατ΄επέκταση. Θα φανεί βέβαια στην πράξη όλο αυτό.Αν επαληθευτεί αυτή η συμμαχία πολλοί φίλοι της Τουρκίας θα αναγκαστούν να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στην χώρα αυτή και οι Τουρκαλάδες θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.