03/03/2010 13:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην εξεταστική για την Ζήμενς απαγορεύεται η λέξη «Ιντρακόμ»

Όπως γράψαμε και χθες καυγά μεταξύ δυο βουλευτών της ΝΔ – μελών της εξεταστικής για την Ζήμενς προκάλεσε η κατάθεση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη. Ως γνωστόν, ο κ. Βουρλούμης  τοποθετήθηκε στη θέση αυτή το 2004, επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε η αίσθηση ότι θα αντιμετωπιζόταν ευνοϊκά από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό, όμως, δεν συνέβη, καθώς ο Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσης του επικεφαλής του ΟΤΕ επιτέθηκε εναντίον του, χαρακτηρίζοντας τον, μάλιστα, "γελοίο".

Δείτε όλο το σχετικό διάλογο εδώ: http://olympia.gr/2010/03/03/kammenos-vourloumis/#more-13934

Ακολούθησε χθες έντονο φραστικό επεισόδιο ενώπιον μάλιστα δημοσιογράφων, μεταξύ του Π. Καμμένου και του Κωνσταντίνου Τζαβάρα συντονιστή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εξεταστική επιτροπή. Ο πρώτος υποστήριξε ότι ο δεύτερος τον πήρε τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθεί για τη στάση του: «Δεκαεφτά χρόνια βουλευτής έδωσα όρκο στο Σύνταγμα να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα του λαού και όχι του κόμματός μου. Δεν δέχομαι οδηγίες, ούτε κριτική από κανένα. Και χθες ο κ. Τζαβάρας με πήρε τηλέφωνο και μού είπε ότι τα έκανα χάλια».

Από τη μεριά του, ο Κ. Τζαβάρας είπε ότι το περιστατικό διεξήχθη μόνο στη φαντασία του Π. Καμμένου και υποστήριξε ότι πήρε τηλέφωνο τον βουλευτή μόνο για να τον ρωτήσει τι διεξήχθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, δεδομένου ότι απουσίαζε.

Εμείς πάντως είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως (Προς επιλήσμονες βουλευτές της ΝΔ που την είδαν κήνσορες κατά της διαπλοκής). Και επαναλαμβάνουμε:

1   Όσοι καταφέρονται τώρα με τόση δριμύτατα εναντίον της διαπλοκής, γιατί σιώπησαν επιδεικτικά κατά την πενταετία Καραμανλή;

2   Ως γνωστόν όταν, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και εν συνεχεία από τις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Μητσοτάκη οι ψηφιακές παροχές προσφέρθηκαν στην ΖΗΜΕΝΣ και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, η δεύτερη πήρε το μεγαλύτερο κομμάτι. Γιατί λοιπόν στις εργασίες της εξεταστικής δεν ακούγεται λέξη για το Κοκκαλιστάν της Παιανίας;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πάνος Καμμένος avatar
  Πάνος Καμμένος 03/03/2010 21:28:08

  x-factor ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΑΔΙΚΟΣ ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ.
  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

  Θα συνεχίσω από εκεί που σταμάτησε ο συνάδελφος, ο κ. Αϊβαλιώτης.

  Κύριε Μάρτυς, όταν κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το αν έχει γίνει ποτέ απογραφή στον Ο.Τ.Ε., που δεν είχε γίνει στα υλικά, είναι αλήθεια ότι δεχθήκατε τεράστιες πιέσεις, εσείς προσωπικά και ο μακαρίτης ο Στυλογιάννης για την ερώτηση που κατέθεσα τότε στη Βουλή;

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Ναι.

  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Απειληθήκατε κιόλας, απ’ ό,τι θυμάμαι.

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Ναι, είναι αλήθεια.

  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά η σύνδεση ποια είναι; Κατετέθη μια ερώτηση. Εσείς γιατί απειληθήκατε;

  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας απαντώ. Θα σας βοηθήσω εγώ για να μπορέσει να το βγάλει ο μάρτυρας. Να σας πω, λοιπόν, ότι η ερώτηση που κατατέθηκε, αν θυμάμαι, πριν το 2002 αφορούσε τη μη απογραφή των αποθεμάτων του Ο.Τ.Ε. Δεν είχε γίνει ποτέ απογραφή των αποθεμάτων του Ο.Τ.Ε., που αυτό εξυπηρετούσε τους προμηθευτές να παρέχουν συνεχώς υλικά με το 7% που ανέφερε.

  Όταν, λοιπόν, μου εδόθησαν τα στοιχεία και προέβην σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, τότε από το μακαρίτη τον Στυλογιάννη πήρα το μήνυμα ότι «μας έχουν βάλει με τον Μπαριτάκη στη γωνία και μας απειλούν θεοί και δαίμονες, οι προμηθευτές και στελέχη του Ο.Τ.Ε.», που σήμερα φαίνεται ότι χρηματίστηκαν. Είναι αλήθεια ή όχι;

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Ναι, δεχόμαστε πιέσεις για να μην μπούμε στη διαδικασία της πραγματικής απογραφής και να αποδεχθούμε αυτά που… Όμως, ονόματα εγώ δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή.

  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Σκαρπέλης ήταν τότε στον Ο.Τ.Ε.;

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Ο κ. Σκαρπέλης εμένα προσωπικά δεν με πίεζε, όμως οι πιέσεις γίνονταν με άλλο τρόπο. Γίνονταν από τους προμηθευτές και αυτό ο Στυλογιάννης το πλήρωσε ακριβά.

  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από τι χάθηκε ο συνάδελφός σας, ο μακαρίτης ο Στυλογιάννης;

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Εγώ απ’ αυτά που άκουσα μετά, εκ των υστέρων, γιατί υπηρεσιακά είχαμε μια σχέση με τον κ. Στυλογιάννη και είχαμε κάνει και τις ίδιες σπουδές, ερχόταν πολλές φορές προβληματισμένος στο γραφείο του. Του ζήτησα να τον απαλλάξω από τη διαδικασία της Επιτροπής κάποια στιγμή και δεν ήθελε. Όμως, απ’ αυτά που θα σας πει και ο κ. Μεγαρίτης και έμαθα εκ των υστέρων, υπήρξαν πολλών ειδών πιέσεις.

  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συγγνώμη, κύριε Μάρτυς. Από τις πιέσεις πέθανε;

  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, κύριε Πρόεδρε. Να δούμε αν έγινε νεκροψία, ποια ήταν η αιτία θανάτου. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες. Δεν μπορεί να το ξέρει ο συγκεκριμένος μάρτυς. Υπάρχουν διάφορες φήμες στον Ο.Τ.Ε., αλλά δεν μπορεί να στηριχθεί ο μάρτυς σε φήμες, τη στιγμή που έχει ορκιστεί.

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Είναι δυνατόν η υποστήριξη να μην ξέρει από τι πέθανε ο Στυλογιάννης;

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να κάνουμε υποστήριξη στο συγχωρεμένο τον κ. Στυλογιάννη.

  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν έδιναν στοιχεία για να κάνουμε ερωτήσεις σε Υπουργούς Μεταφορών που είχαν την απόλυτη ευθύνη και εν συνεχεία, κάποιος πεθαίνει αιφνιδίως χωρίς να γίνει ούτε νεκροψία, νομίζω ότι υπάρχει ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξετάσουμε.

  Υπήρξατε Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου ενός εντιμότατου πολιτικού, άλλου χώρου απ’ αυτού στον οποίο εγώ ανήκω, του Κώστα Μπαντουβά, που σημαίνει ότι, εκτός από την εμπειρία σας στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, είχατε και εμπειρία σε σχέση με την πολιτική εξουσία που μπορεί να ασκήσει ένας Υπουργός Μεταφορών.

  Στο σημείο αυτό, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι ανεξαρτήτως της μετοχικής συνθέσεως του Ο.Τ.Ε. -και θέλω να ρωτήσω τον μάρτυρα αν το επιβεβαιώνει ή όχι- πάντα ο Υπουργός Μεταφορών, ακόμα και σήμερα, έχει την απόλυτη εξουσία στον Ο.Τ.Ε. και αυτό προκύπτει από το άρθρο 2 παρ. 4 του ν. 2246/1994, από το Νόμο περί της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που λέει ότι «η αυτοτέλεια της Αρχής δεν αποκλείει την εποπτεία του Υπουργού» και είναι το άρθρο 12 παρ. 2 του ν. 2932/2001 και το άρθρο 4 παρ. 2 του ν. 2773/1999 για τη ΡΑΕ…

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Ποιος τα λέει αυτά;

  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας τα λέω, κύριε συνάδελφε.

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Είναι απάντηση δική μου.

  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι απάντηση δική σας, που σημαίνει ότι ο Υπουργός έχει την απόλυτη εξουσία. Και οι Υπουργοί Μεταφορών έχουν πολιτική και ποινική ευθύνη. Αυτό θέλω να πω.

  Και παράλληλα μετά, υπάρχει και επεξήγηση του Συντάγματος, με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας 385/1995 για τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό στο πλαίσιο του ν. 2867/2000 για το μέτοχο και το κράτος, που σημαίνει ότι εδώ διερευνούμε τις πολιτικές ευθύνες.

  Σας ερωτώ, κύριε Μάρτυς από την εμπειρία σας ως Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του τέως Υπουργού, του κ. Μπαντουβά, αλλά και σαν στέλεχος του Ο.Τ.Ε., οι εκάστοτε Υπουργοί Μεταφορών είχαν ή όχι την πολιτική ευθύνη για ό,τι συνέβαινε στον Ο.Τ.Ε.;

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Είχαν, αλλά εδώ υπάρχει το εξής περίεργο, ότι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του Ο.Τ.Ε. δεν συζητούσαν με τους Υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, αλλά συζητούσαν με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας τότε. Δηλαδή, πήγαιναν στον μέτοχο που είχε τα οικονομικά αποτελέσματα. Όμως, εδώ μιλάμε προφανώς για το ότι η όλη διαδικασία της εποπτείας είναι ακριβώς αυτή, ποιος έχει την εποπτεία ως προς την πολιτική ευθύνη.

  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι τυχαίο ότι στελέχη της διοικήσεως του Ο.Τ.Ε. εν συνεχεία αναλαμβάνουν πολιτικά πόστα, έχοντας τη γνώση; Και θέλω την άποψή σας για τον κ. Μαντέλη, ο οποίος ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού και εν συνεχεία, Υπουργός Επικοινωνιών και τον κ. Παπακωνσταντίνου, που υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εν συνεχεία, Γενικός Γραμματέας Εθνικής Οικονομίας, με αρμοδιότητα εκ του μετόχου ορίζει τη διοίκηση του Ο.Τ.Ε.

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Η δική μου άποψη είναι ότι όσοι έχουν συμμετάσχει στα Διοικητικά Συμβούλια του Ο.Τ.Ε. από οποιαδήποτε θέση έχουν τη δική τους ευθύνη για ό,τι ψήφισαν ή για ό,τι δεν ψήφισαν και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του κάποτε.

  ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία. Η ερώτηση είναι, λοιπόν: Κατά την άποψή σας, ο κ. Παπακωνσταντίνου, σαν μέλος της διοικήσεως του Ο.Τ.Ε., είχε γνώση όλων αυτών των θεμάτων την επίμαχο περίοδο που είχαμε αυτές τις μεγάλες προμήθειες;

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είχε γνώση. Και είπα και στην προηγούμενη κατάθεσή μου ότι πολλοί στα Διοικητικά Συμβούλια του Ο.Τ.Ε. ήταν ωσεί παρόντες. Μάλλον, δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, με αποτέλεσμα ότι, όταν προέκυψε η δικογραφία αυτή με την τεχνική υποστήριξη που φαίνεται ως ένα θέμα που είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα άλλα, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχαν πανικοβληθεί και έλεγαν «τι δίκιο είχε ο Μπαριτάκης τότε και δεν τον ακούγαμε». Διότι στο Διοικητικό Συμβούλιο που κλήθηκα, ένα βασικό ερώτημα ήταν: «Γιατί δεν ήρθατε να μας τα πείτε αυτά πριν πάρουμε την απόφαση;». Και τους είπα: «Μπορείτε να την αναιρέσετε την απόφαση». Και το δεύτερο ότι «αν προσφύγουμε στα δικαστήρια τι κάνουμε; Ο Ο.Τ.Ε. θα κερδίσει;». Ας πάνε οι προμηθευτές μια φορά τον Ο.Τ.Ε. στα δικαστήρια. Δεν έχει να χάσει τίποτα. Τα στοιχεία τα έχουμε.

  Ξέρετε, όποιος προσφεύγει στη δικαιοσύνη για τέτοια πράγματα, έχει και την πίεση του τύπου «τι πας να κάνεις τώρα, πας να τα βάλεις με ένα σύστημα». Υπήρξαν αυτά σε μένα. Τα αποτελέσματα της δικαιοσύνης διέψευσαν πολλές τέτοιες φωνές. Αυτό, λοιπόν, δείχνει ότι τα διοικητικά συμβούλια του Ο.Τ.Ε. διορίζονται για να πειθαρχούν στις αποφάσεις του ενός ανδρός -αυτή είναι η δική μου αίσθηση- ό,τι πει ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος. Γιατί; Διότι πολλοί απ’ αυτούς που διορίζονται εκεί μέσα έχουν και άλλες δραστηριότητες και μέσα από τον Ο.Τ.Ε. παίρνουν κονδύλια. Να πούμε, δηλαδή, τα πράγματα με το όνομά τους κάποτε. Έχουν δραστηριότητες, είναι νομικοί σύμβουλοι, είναι καθηγητές που παίρνουν επιχορηγήσεις από εδώ και από κει με το όνομα του Ο.Τ.Ε. έτσι;

  Κάποτε, λοιπόν, πρέπει να δούμε τι γίνεται και πως διορίζονται τα διοικητικά συμβούλια. Έτσι, δηλαδή, επειδή θέλω εγώ να έχω έντεκα εκλεκτούς να μου λένε «ναι» σε όλα;

  (AD)

  (DE)

  Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει, δηλαδή, κάποια στιγμή να το δούμε. Δεν νοείται ιοικητικό συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. να οραματίζεται, να σχεδιάζει και να εκτελεί τη νέα τεχνολογία και να μην υπάρχουν μέσα άνθρωποι των τηλεπικοινωνιών, δηλαδή τηλεπικοινωνιακοί μηχανικοί. Είναι τραπεζίτες, είναι δικηγόροι ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.

  Το τηλεπικοινωνιακό μάνατζμεντ δεν είναι μόνο πολιτικοί και μόνο νομικοί και μπορεί πολλές φορές ακόμα και ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Τ.Ε., αν δεν έχει τη γνώση, να παρασύρεται από τους κάτω, οι οποίοι μπορεί να έχουν κάνει οποιουσδήποτε συμβιβασμούς.

  Πρέπει, λοιπόν, να έχεις δικλείδες ασφαλείας στο διοικητικό συμβούλιο, για να μπορεί και ο Υπουργός να ασκήσει την πολιτική του που δεν μπορεί να την ασκήσει με τον Μπαριτάκη. Προφανώς και εγώ, αν είχα τη δυνατότητα να πάω στον κ. Νεράντζη να τον ενημερώσω, θα του έλεγα «ξέρεις, κύριε Υπουργέ, αυτή είναι η άποψή μου. Μπορεί να είναι λάθος η άποψή μου, αλλά αυτή είναι εν πάση περιπτώσει.».

  Και ξέρετε ποιο είναι το περίεργο στον Ο.Τ.Ε.; Ποτέ δεν πήγαν στην κατώτερη άποψη. Πήγαιναν στην ανώτερη, δηλαδή ποτέ το κατώτερο ποσό δεν ήταν το σωστό. Έπρεπε να είναι μεγάλο το ποσό. Δηλαδή, αν εγώ έλεγα «100», θα πήγαιναν στα «100». Ας βάλουμε και αυτή τη διάσταση κάποτε.

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μείνουμε λίγο στους καθηγητές. Πώς κρίνετε ότι ο ίδιος συνήγορος υπερασπίσεως, ο καθηγητής κ. Γιαννίδης, έχει την υπεράσπιση του Χριστοφοράκου και του κ. Βουρλούμη;

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Προφανώς κάτι δείχνει. Εσείς είστε Βουλευτές και μπορεί να έχετε την ελευθερία να τα λέτε όλα αυτά τα πράγματα. Εμείς τα βλέπουμε, τα καταλαβαίνουμε, αλλά δεν είναι εύκολο να τα πούμε.

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι κατά τη διάρκεια ενασχόλησής τους με την πολιτική και όταν υπήρχε η άδεια για να ασκούν και το επάγγελμά τους, του δικηγόρου, έκαναν γνωμοδοτήσεις υπέρ των παροχέων για τη σύμβαση 8002, για παράδειγμα, που ερευνούμε εδώ;

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Διάβαζα και εγώ στις εφημερίδες ότι πολλοί…

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Ρωτώ αν ξέρετε, όχι τι διαβάζατε στις εφημερίδες.

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Όχι, δεν ξέρω. Συγκεκριμένα δεν το ξέρω. Απ’ ό,τι έχω διαβάσει στις εφημερίδες, υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, αλλά εγώ δεν μπορώ …

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γεώργιος Νικητιάδης): Τι διαβάσατε στις εφημερίδες; Ποιοι ήταν αυτοί;

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για τον πρώην Υπουργό κ. Σταθόπουλο ως Υπουργό Δικαιοσύνης. Υπήρχε και ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, την οποία μπορεί να την αναζητήσει η Επιτροπή, όπου ως Υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε κατά πόσο έκανε γνωμοδότηση υπέρ της SIEMENS και της INTRACOM για τις 8002 και 8004 συμβάσεις με τον Ο.Τ.Ε.

  Σε αυτό αναφερόμουν. Ίσως και άλλοι.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όπως;

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι προς έρευνα, κύριε Πρόεδρε.

  (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μα, είναι μεμπτό ένας καθηγητής να κάνει μία γνωμοδότηση; Ο κ. Παυλόπουλος έχει κάνει εκατό γνωμοδοτήσεις. Θα ψάξουμε να δούμε πότε έκανε και αν έτυχε μετά να έχει μία συναλλαγή με δημόσιο οργανισμό;

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βλέπω ότι αντιδρούν κάποιοι συνάδελφοι δικηγόροι. Πάντως, κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να δηλώσω σ’ αυτό το σημείο ότι αν κάποιος πολιτικός χειρίστηκε ως δικηγόρος τα συμφέροντα μίας εταιρείας, η οποία αποδεικνύεται ότι έδινε «μαύρο» χρήμα σε πολιτικούς σε ποσοστό 2% και σε στελέχη του Ο.Τ.Ε. κατά 8%, αυτό είναι αντικείμενο προς έρευνα της Επιτροπής κατά πόσο υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν ποινικοποιείται η εργασία…

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Δεν ποινικοποιείται η δουλειά κατά την άποψη των δικηγόρων της Επιτροπής.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Τζαβάρα, τι θέλετε να πείτε;

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, διαφωνώ με την ποινικοποίηση της εργασίας. Δηλαδή, αν κάποιος δεν είναι πολιτικός, έχει το δικαίωμα να δίνει τις υπηρεσίες του σε όποιον τις ζητά –αυτόν τον όρκο έχει δώσει ο δικηγόρος ή ο γιατρός- και βέβαια δεν μπορεί να κάθεται να εξετάζει εάν αυτός έχει κάνει κάτι επιλήψιμο στη ζωή του ή όχι. Άλλωστε, εμείς οι δικηγόροι είτε με κακούργους, είτε με παραβάτες ασχολούμεθα.

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να πω και εγώ κάτι;

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γεώργιος Νικητιάδης): Συμπληρωματικά έχει το λόγο ο κ. Νεράντζης και θα κλείσουμε αυτό το θέμα.

  Ορίστε, κύριε Νεράντζη, έχετε το λόγο.

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Εγώ παρ’ όλο που εισπράττω ότι ούτε τον κ. Τζαβάρα αφορά το συζητούμενο θέμα ούτε εμένα, έχω να σας πω το εξής: Όλη αυτή η ιστορία έγινε γιατί κάποιος –ο κ. Σταθόπουλος, δεν είναι του Κόμματός μου- έδωσε προ δέκα ετών, ενώ δικαιούτο, μία γνωμοδότηση και μετά από δέκα χρόνια πήγε στο Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. Δηλαδή, τι πρέπει να κάνουμε; Να του πούμε «εσύ δεν μπορείς να είσαι στο Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε., επειδή γνωμοδότησες υπέρ του «Χ», του «Ψ» ή του «Α»»;

  Αυτή η άποψη είναι επικίνδυνη, εκτός όλων των άλλων. Εκείνο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να επιμείνει είναι ότι την ώρα που είσαι στο Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε., δεν μπορείς να παίρνεις θέση υπό οποιαδήποτε ιδιότητα –νομικού ή δεν ξέρω τι άλλο- εναντίον των συμφερόντων του Ο.Τ.Ε. και υπέρ ενός προμηθευτού.

  Αυτό το αντιλαμβάνομαι και θα ήμουν ο πρώτος που θα έριχνα το λίθο, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να ενοχοποιήσουμε και να ποινικοποιήσουμε τη γνωμοδότηση του «Χ». Και είναι πολλοί οι καθηγητές. Απ’ αυτά ζουν, κύριε Πρόεδρε. Κάτι έχετε ακούσει και εσείς εκεί στη Ρόδο. Δεν είναι μόνο το πήδημα εκεί, είναι και η Ρόδος εκεί.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορθώς τοποθετηθήκατε, κύριε Νεράντζη.

  Κύριε Καμμένο, βλέπετε ότι προεδρεύει και δικηγόρος, οπότε τώρα…

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ είμαι σύζυγος δικηγόρου. Πάντως, σας λέω ότι ευχαριστώ τον κ. Νεράντζη για τον όρο του «επικίνδυνου», έτσι με έλεγαν πάντα, όταν ρωτούσα για τον Ο.Τ.Ε…

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Δεν είπα ότι είσαι επικίνδυνος. Η άποψή σας είναι επικίνδυνη.

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, είπατε ότι η άποψή μου είναι επικίνδυνη. Όταν ρωτούσα για τον Ο.Τ.Ε. και για τις μίζες που έπαιρναν πολιτικοί από τη SIEMENS εκείνη την περίοδο και για τους εθνικούς προμηθευτές, ήμουν και επικίνδυνος και τρελός και στη γωνία.

  Επιμένω, λοιπόν, να διερευνήσει η Επιτροπή κατά πόσο εν ενεργεία πολιτικοί απ’ όλα τα κόμματα, ως δικηγόροι και την ίδια στιγμή ενώ είχαν την ιδιότητα του Βουλευτού ή του Υπουργού, έδιναν γνωμοδοτήσεις υπέρ εταιρειών προμηθευτών του δημοσίου που σήμερα αποδεικνύεται ότι πλήρωναν πολιτικό χρήμα και στελέχη του Ο.Τ.Ε., για να παίρνουν τις δουλειές.

  Σ’ αυτό, λοιπόν, επιμένω. Ευχαριστώ για τον όρο «επικίνδυνος» και παρακαλώ να μη σβηστεί τίποτα από τα Πρακτικά, γιατί εδώ θα είμαστε και θα βγουν και τα πορίσματα αργότερα.

  Κύριε μάρτυς, συνάδελφοί σας φαίνεται ότι διαχειρίστηκαν 8% από τα «μαύρα» ταμεία. Μάλιστα, υπήρχαν και πολιτικοί που έπαιρναν ένα 2%, κόμματα ή πολιτικοί αυτόνομα.

  Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως αν υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις από Υπουργούς υπευθύνους για τον Ο.Τ.Ε. –δηλαδή τους Υπουργούς Μεταφορών ή από άλλους πολιτικούς- σχετικά με την ανάληψη καίριων θέσεων στον Ο.Τ.Ε. για τη Διεύθυνση Προμηθειών ή άλλες Διευθύνσεις και για καλό, δηλαδή να διορίσουν κάποιους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και για να διώξουν κάποιους άλλους.

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Δεν ξέρω ποιος έκανε παρέμβαση και σε τι. Σας είπα και την προηγούμενη φορά για την εταιρεία που έκανε τις επιλογές για κάποια περίοδο. Εκείνο που επικρατούσε ως αίσθηση στον Ο.Τ.Ε. για πολλά χρόνια –χωρίς βέβαια να αποδεικνύεται, αλλά αυτή είναι η αίσθηση που επικρατούσε- είναι ότι αν δεν ήσουν αρεστός στους προμηθευτές, δεν έπαιρνες υψηλές θέσεις. Απόδειξη είναι ότι ο συγχωρεμένος Στυλογιάννης μου έλεγε «φίλε, εσύ τους ξέφυγες».

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, θα σας ζητήσω να μας καταθέσετε τις ανακοινώσεις που κατά καιρούς έχετε βγάλει συνδικαλιστικά όργανα όλων των παρατάξεων σχετικά με τέτοιου είδους παρεμβάσεις εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών για θέσεις «κλειδιά» που τελικά υπέγραψαν και αποφάσισαν προμήθειες στον Ο.Τ.Ε.

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Καταγγελίες υπήρχαν από τα συνδικάτα και στο πρόσφατο παρελθόν και πιο πίσω. Τώρα, εδώ και κάποιον καιρό, έχουν σιωπήσει τα συνδικάτα στον Ο.Τ.Ε. και δεν ξέρω για ποιο λόγο. Όμως, υπήρχαν τέτοιες φωνές.

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τελευταία ερώτηση. Για τη Σύμβαση 8002, για την οποία έχουμε αποδείξεις ότι πληρώθηκαν μίζες σε στελέχη του Ο.Τ.Ε. και σε πολιτικούς, οι συνεχείς ανανεώσεις αυτών των συμβάσεων, αλλά και οι επεκτάσεις σε αντικείμενα για τα οποία δεν προβλέπονταν από τη Σύμβαση –δηλαδή δοκιμές λογισμικού, τεχνική υποστήριξη, κλπ- μπορεί να υποκρύπτουν εκείνους τους λογαριασμούς από τους οποίους πληρωνόταν η μίζα σε πολιτικούς ή σε στελέχη του Ο.Τ.Ε.;

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Κοιτάξτε. Κατ’ αρχήν, εκ των όσων έχουν κατατεθεί, φαίνεται ότι αγοράζαμε ακριβά. Το υπερτίμημα, λοιπόν, ήταν δύο μορφών. Το ένα ήταν αυτά κύρια τα υλικά, τα οποία τα αγοράζαμε ακριβότερα απ’ ό,τι δηλώνουν και οι Γερμανοί στις καταθέσεις τους και το δεύτερο ήταν ο «αέρας» της τεχνικής υποστήριξης, γιατί πρόκειται περί «αέρα» όπως καταλαβαίνετε, εάν δεν έχεις πραγματικά στοιχεία. Όπως σας διάβασα την επιστολή της SIEMENS, λέει «εμείς βάλαμε το υλικό, δώστε μας 9%, είναι 1,5 εκατομμύριο ευρώ στα 17 εκατομμύρια».

  (Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)

  Αν γινόταν αυτό –που γινόταν- σε όλο το πακέτο των προγραμματικών συμφωνιών, σε όλα τα υλικά που παίρναμε, με το ποσό των προγραμματικών που έφθασε εκεί που έφθασε, αντιλαμβάνεστε πόσο ήταν αυτά τα μεγέθη. Άρα, αυτό το τίμημα πού πήγαινε και πώς το διαχειρίζονταν, εγώ δεν μπορώ να το ξέρω.

  (XF)

  (AD)

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για την περίπτωση των 140 εκατομμυρίων εσείς σε κάποιο σημείο λέτε ότι το διοικητικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Γενικό Διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων να διαπραγματευτεί συμβάσεις συντήρησης για το 2005, το 2006 και το 2007, εντός του ορίου, που να μην υπερβαίνει το 30% των καταβλητέων για τα έτη 2002-2004.

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαριτάκης): Το είπε το διοικητικό συμβούλιο αυτό.

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπήρχαν σε αυτήν την απόφαση δεδομένα που είχαν να κάνουν με δοκιμές λογισμικού και επεκτάσεις δικτύου γι’ αυτά τα έτη, πράγμα που δεν προβλεπόταν από τις συμβάσεις;

  ΜΑΡΤΥΣ (Νικήτας Μπαρ

  • Factorx avatar
   Factorx @ Πάνος Καμμένος 03/03/2010 23:17:54

   1. Μπερδευτηκες, με λενε factorx και οχι χ- factor
   2. Δεν βλέπω τίποτα για Κόκκαλη και Ιντρακόμ σε αυτά που μου έστειλες
   3. Ουτε και επι κυβέρνησης Καραμανλή ειδα καμια δηλωση για τους ίδιους
   4. Συνεπως γιατί είμαι άδικος;

 2. Πάνος Καμμένος avatar
  Πάνος Καμμένος 04/03/2010 00:03:13

  1.ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΑΝΤΙ
  2.ΤΟ X-FACTOR HTAN ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΩ ΟΤΙ Ο FACTORX ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΑΔΙΚΟΣ


  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για τον πρώην Υπουργό κ. Σταθόπουλο ως Υπουργό Δικαιοσύνης. Υπήρχε και ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, την οποία μπορεί να την αναζητήσει η Επιτροπή, όπου ως Υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε κατά πόσο έκανε γνωμοδότηση υπέρ της SIEMENS και της INTRACOM για τις 8002 και 8004 συμβάσεις με τον Ο.Τ.Ε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.