10/08/2010 17:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην έμμεση φορολογία οφείλεται η εκτίναξη του πληθωρισμού

Τουλάχιστον 4 από τις 5,5 μονάδες του τρέχοντος πληθωρισμού οφείλονται στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα από το μνημόνιο, εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ .

Σχολιάζοντας την πορεία του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, τόνισε ότι «η φορολογική ακρίβεια ακυρώνει τις προσπάθειες του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά».

Επισήμανε εξάλλου ότι οι αστοχίες της τρόικας στην πρόβλεψη της εκτίναξης του τιμάριθμου καθιστούν επιτακτικό τον επαναπροσδιορισμό των δεδομένων βάσει των οποίων προέκυψαν οι αρχικές στοχοθετήσεις του μνημονίου.

«Η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους εκτίναξε τον πληθωρισμό τον Ιούλιο στο 5,5% και μας γύρισε πίσω 13 χρόνια στα αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου του 1997», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης, σημειώνοντας ότι τόσο οι «φορολογικές αυξήσεις» που πέρασαν στην αγορά, όσο και αυτές που πρόκειται να επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέχρι τέλος του έτους, ακυρώνουν την «ειλικρινή προσπάθεια των εμπόρων να μειώσουν τις τιμές».

«Η αύξηση του τιμαρίθμου, ειδικά σε μια περίοδο εκπτώσεων που χαρακτηρίστηκε από μεγάλα ποσοστά μείωσης τιμών, θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ειδικούς ελεγκτές της Τρόικας, στο βαθμό που η αρχική εκτίμησή τους για 1,9% έχει ήδη τριπλασιαστεί», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από 0,6% πέρυσι τον Ιούλιο και 2,4% φέτος τον Ιανουάριο, ανήλθε τον Ιούλιο στο 5,5%, συνεχίζει ο κ. Κορκίδης, προειδοποιώντας για περαιτέρω παρενέργειες στην αγορά όπως η αύξηση των λουκέτων, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και η στέρηση του εισοδήματος των καταναλωτών.

Όπως τονίζει επίσης, η προσπάθεια του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε πολλά καταναλωτικά αγαθά απεικονίζεται στους πρόσφατους πίνακες των ετήσιων και μηνιαίων μεταβολών του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής αρχής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους παραπάνω πίνακες, αρνητικά πρόσημα παρατηρούνται στην ένδυση και υπόδηση με μείωση των τιμών της τάξης του -7,5%, στα διαρκή αγαθά και είδη νοικοκυριού (-2,3%), στα είδη διατροφής - λαχανικά και φρούτα (-2%), ενώ πολλά άλλα βασικά αγαθά έχουν σχεδόν μηδενική μεταβολή.

Οι επιβαρύνσεις στον μέσο πληθωρισμό –κατά την ΕΣΕΕ- οφείλονται στα καύσιμα (39%), τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (16%-19%), στα τέλη κυκλοφορίας (29%), τις μεταφορές (18%), τα ασφάλιστρα (11%), την κινητή τηλεφωνία (10%), λογαριασμούς ΔΕΚΟ (7%), περίθαλψη (7%), την εστίαση (3,5%), τα δίδακτρα (3%) και άλλα αγαθά και υπηρεσίες (4%).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 10/08/2010 18:50:44

  Πέφτω από τα σύννεφα, να δεις ότι σε λίγο θα ανακαλύψουν ότι η ύφεση φταίει και για την πορεία των εσόδων που ήταν λιγότερα τον εφετινό Ιούλιο και από τον Ιούλιο του 2009, παρά τις επιβαρύνσεις των έμμεσων φόρων.

  Αλλά έχω τη λύση να προσλάβουμε ένα ακόμα σύμβουλο και να εκδώσουμε άλλη μια εγκύκλιο.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Ο Ιθαγενής 10/08/2010 20:30:11

   +1000

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.