26/04/2010 14:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στην Βουλή το θέμα της εποπτείας των συναλλαγών απο την Τράπεζα της Ελλάδος

Για το μεγάλο σκάνδαλο της εποπτείας του συστήματος παρακολούθησης συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος γράψαμε εδώ: Δανεισμός: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους;

Σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης έφερε το θέμα στην Βουλή

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Σοβαρότατα ερωτηματικά καλύπτουν την εποπτεία του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί τίτλων με Λογιστική Μορφή από την Τράπεζα της Ελλάδος και ειδικότερα τη διατήρηση του χρονικού περιθωρίου Τ+3 (και υπό ορισμένες προϋποθέσεις Τ+10).

Το μπαράζ των κερδοσκοπικών επιθέσεων το οποίο, επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον ευρώ σε τόκους, εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσον η Τράπεζα της Ελλάδος, θωράκισε επαρκώς τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Μάλιστα, ορισμένα δημοσιεύματα, έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι διευκόλυνε τα διάφορα κερδοσκοπικά funds, να διευρύνουν την εφαρμογή της ευρέως διαδεδομένης κερδοσκοπικής πρακτικής του short selling επιμηκύνοντας το χρόνο διακανονισμού σε 10 εργάσιμες ημέρες (Τ+10). Η Τράπεζα της Ελλάδος, αντέκρουσε τις κατηγορίες, επικαλούμενη την τεχνική εναρμόνιση με την διεθνή πρακτική της αυτόματης επανεισαγωγής (recycling), χωρίς όμως η απάντηση αυτή να τεκμηριώνεται με την επισύναψη επίσημων εγγράφων, από άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Σε κάθε όμως περίπτωση παραμένει το ερώτημα γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος επέτρεψε εν μέσω συντονισμένων κερδοσκοπικών επιθέσεων τη συνέχιση της πρακτικής του short selling με χρόνους διακανονισμού Τ+3, σαν να μη συνέβαινε τίποτα μέχρι τις 07.04.2010, όπου ο σχετικός χρόνος μειώθηκε σε Τ+1. Ακόμα, και στον πιο καλοπροαίρετο πολίτη προκαλεί ερωτηματικά η μη δημοσίευση των επίσημων εγγράφων της Τράπεζας της Ελλάδος βάσει των οποίων αποφασίζονται οι όποιες τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί τίτλων με Λογιστική Μορφή, όπως και η ουσιαστική απουσία κάποιας μορφής οργανωμένης αγοράς,- άρα και εποπτείας,- για τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (Credit Default Swaps - CDS). Τέλος, είναι εξόχως προβληματική η απουσία επίσημων δημοσιευμένων στοιχειών σχετικά με τα πρόστιμα που έχει επιβάλει ο Διαχειριστής του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί τίτλων με Λογιστική Μορφή, σε φορείς που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των αντισυμβαλλόμενων τους.

Επειδή, εν μέσω παράδοσης της χώρας στο διευθυντήριο ΔΝΤ, η κυβέρνηση και οι εποπτικές αρχές οφείλουν τουλάχιστον να λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.

Επειδή, οι κερδοσκοπικές επιθέσεις επιβάρυναν και θα επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο με επιπλέον καταβολή τόκων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Για ποιο λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος συνέχιζε επί τόσους μήνες να επιτρέπει το διακανονισμό των μη-προθεσμιακών συναλλαγών επί ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, έως και 3 ημέρες (και υπό ορισμένες προϋποθέσεις) μετά την κατάρτιση της συναλλαγής;

Γιατί συνεχίζεται η ουσιαστική απουσία κάποιας μορφής οργανωμένης αγοράς,- άρα και εποπτείας, για τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) επί ομολόγων του ελληνικού δημοσίου;

Τέλος, παρακαλούνται ο κ. Υπουργός, όπως καταθέσει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή τα παρακάτω στοιχεία.

               Α.  Τον όγκο των συναλλαγών οι οποίες υποδηλώνουν πρακτική short selling, ανά φορέα από 01.01.2008 έως και σήμερα.

     Β. Επίσημα έγγραφα τα οποία να τεκμηριώνουν την ισχύ της πρακτικής «αυτόματης επανεισαγωγής» (recycling), σε αντίστοιχα συστήματα διακανονισμών συναλλαγών επί τίτλων του δημοσίου στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες.

     Γ. Επίσημα έγγραφα τα οποία να τεκμηριώνουν, την πρόβλεψη περί απεριόριστου χρόνου αυτόματης επανεισαγωγής στην υπό σχεδιασμό νέα Ευρωπαϊκή κοινή πλατφόρμα διακανονισμού τίτλων ΤARGET 2.

     Δ. Τα έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος, με αριθμούς πρωτοκόλλου, 690/5.10.2009 και 691/22.10.2009, τα οποία επέβαλλαν τις σχετικές τροποποιήσεις στην πρακτική του recycling.

     E. Τα πρόστιμα τα οποία επεβλήθησαν από το Διαχειριστή του Συστήματος Παρακολούθησης Συναλλαγών επί τίτλων με Λογιστική Μορφή, από 01.01.2008 έως και σήμερα, αναλυτικά κατά ημερομηνία επιβολής, αντισυμβαλλόμενο και ύψος.

Ο ερωτών και αιτών Βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 26/04/2010 15:45:55

  η Βουλή πρέπει να ζητήσει επιτακτικά εξηγήσεις από τον διοικητή της ΤτΕ.
  Πρέπει να τον ελέγξει, όπως έχει δικαίωμα από τον νόμο.
  Η ερώτηση απευθύνεται στον κύριο υπουργό των Οικονομικών, ο οποίος θα απαντήσει βάση της ενημέρωσης που θα του γίνει.
  Δεν γνωρίζει όμως προσωπικά το ζήτημα.
  Προσωπικά το γνωρίζει ο διοικητής της ΤτΕ.
  Και εφόσον η ΤτΕ είναι ανεξέρτητο όργανο, ο διοικητής της πρέπει να κληθεί σε ακρόαση από την Βουλή.

 2. αβγδε avatar
  αβγδε 26/04/2010 16:45:30

  Τώρα σωθήκαμε που έφτασε στην Βουλή. Οι 330 θα λύσουν τα πάντα.

 3. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 26/04/2010 19:40:31

  Φιλτατε αβγδε βεβαιως οι τριακοσιοι (οχι του Λεωνιδα αλλα της Βουλης των Ελληνων) λυνουν τα παντα. Μετα τις "φοβερες" περικοπες στις αποδοχες τους που εκανε ο κυριος Πετσανλικος, αυτοι βρηκαν αμεσως τον τροπο οχι απλως να αντικαταστησουν τα "περικοπεντα" αλλα και να αυξησουν τις συνολικες αποδοχες τους. Η μεθοδος τους απλη και ιδιαιτερα αποδοτικη, οπως αλλωστε κανουν για ολα οσα αφορουν τους ιδιους και τα μαντροσκυλα που εχουν γυρω τους: Εκοψαν στη μεση, κανοντας τις ετσι διπλες, τις συνεδριασεις των κοινοβουλευτικων επιτροπων στις οποιες μετεχουν και μ' αυτον τον τροπο παιρνουν διπλη αποζημιωση, που σημαινει οτι οι "υπερωριες" τους κυμαινονται γυρω στα 600 Ευρουλακια την ημερα. Μαλιστα Ελληνες, οσα παιρνει ενας πολιτης για την πολυωρη καθημερινη δουλεια ενος ολοκληρου μηνος, αυτοι τα παντελονιαζουν μεσα σε μια ημερα, περα φυσικα απο τις αλλες αποδοχες και ολα τα αλλα που εχουν εξασφαλισει για τον εαυτουλη τους. Κι' ερχονται τωρα τα "κορακια" του ΔΝΤ να αξιωνουν την μειωση και περικοπη των γλισχρων αποδοχων στον ιδιωτικο τομεα και το αξιοθρηνητο κουβερνο μας να στεκεται σουζα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.