#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/02/2013 22:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα 4,5 δισ. οι καταθέσεις στη "λίστα Λαγκάρντ"Καταθέσεις 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και όχι 2,2 δισ., όπως υποστήριξε ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχουν οι μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, όπως αναφέρει στην έκθεσή του το στέλεχος του ΣΔΟΕ, Παναγιώτης Μαντούβαλος. Είναι προφανές λοιπόν, ότι εάν πολλοί από αυτούς φοροδιαφεύγουν -όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και για μεγαλοκαταθέτες άλλων χωρών, από τους οποίους σοβαρά ευρωπαϊκά κράτη που πήραν αντίστοιχες λίστες, εισέπραξαν πολλά χρήματα- το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Με την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα βιαστεί και δεν θα βάλει στο συρτάρι του τη λίστα όπως έκαναν οι κ.κ.Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος.

Η έκθεση ήδη δόθηκε στους  οικονομικούς εισαγγελείς και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Βέβαια, σε περίοπτη θέση μέσα στην έκθεση, αναφέρεται κατ' επανάληψη μάλιστα, ότι λείπουν τα τρία ονόματα των συγγενών του Γ.Παπακωνσταντίνου. Στους λογαριασμούς δύο εξ' αυτών βρέθηκαν 1.222.335 δολάρια.

Το ΣΔΟΕ συνέκρινε το “USΒ Παπακωνσταντίνου”, δηλαδή την “πειραγμένη” λίστα που έδωσε ο πρώην υπουργός στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη, και αυτός κατόπιν στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με το CD της λίστας Λαγκάρντ, που ξαναπήρε από τη Γαλλία η Ελλάδα στο τέλος του 2012. Όπως είναι γνωστό η αρχική λίστα Λαγκάρντ εδόθη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στον κ.Παπακωνσταντίνου, σε CD, το 2010. Αυτός όμως, όχι μόνον αντέγραψε τα αρχεία του CD σε USB, αλλά τώρα λέει πως ούτε καν ξέρει τι απέγινε το πρωτότυπο CD.Στην έκθεση του ΣΔΟΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

1.Η διαφορά ανάμεσα στο USB και το CD, είναι ότι το πρώτο περιλαμβάνει 2059 ονόματα και εταιρείες, και το δεύτερο 2.062 και όχι 2.059. Λείπουν βέβαια, οι εξαδέλφες του κ.Παπακωνσταντίνου και ο σύζυγος της μιας.

2.Ωστόσο, τα ξεχωριστά άτομα και εταιρείες είναι 1.831 τα πρώτα και 246 οι δεύτερες.

3.Η λίστα, προφανώς δεν είναι μια απλή λίστα με ονόματα και εταιρείες, αλλά αναλυτικές καρτέλες κίνησης λογαριασμών από το 2005 έως και το 2007.

4.Τα χρήματα που κινήθηκαν μέσω των συγκεκριμένων λογαριασμών, είναι 4.511.378,828 δολ. Και όχι 2,2 που είχε καταθέσει ο κ.Παπακωνσταντίνου.

5.Στα αρχεία εντοπίστηκε μεγάλο πλήθος διεθνών τραπεζικών λογαριασμών (Ι.Β.Α.Ν. -4.800 καταχωρήσεις), και βέβαια πάρα πολλές κινήσεις χρηματικών ποσών από και προς τους λογαριασμούς.

6.Για σχεδόν 150 πρόσωπα και εταιρείες  δεν υπάρχει στην καρτέλα τους κανένα στοιχείο κίνησης, παρά μόνον ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, κ.ο.κ.. Γεγονός που γεννά ερωτηματικά ή δείχνει ότι ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν αυτοί οι λογαριασμοί.

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 14/02/2013 22:54:13

  Η μεγάλη "λίστα" της ΤτΕ περιλαμβάνει 8πλάσιο ποσό καταθέσεων.
  Ακόμη και άν αγνοήσουμε άλλες 5 - 6 λίστες που "κυκλοφορούν" σε όλη την Ευρωπη σε cd "προιοντα παρανόμων πράξεων" (UBS, Barclays, RBS, Τράπεζα Κύπρου, Citigroup), μιλάμε περίπου για 40 δις καταθέσεων απο τις 2 λίστες.
  Άν υποθέσουμε ότι το 50 % των ποσών δικαιολογηθεί - εξαιρετικά χλωμό έως αδύνατο το βλέπω - απομένουν 20 δις φορολογήσιμα.
  Έχουμε και λέμε με συντελεστή 40 %, φόροι 8 δις. Μόνον απο τη μεγάλη λίστα και τη λίστα Λαγκάρντ.
  Τι σημαίνει να έχεις λαμβάνειν 8 δις (εντός 2ετίας άς πούμε), έναντι ερήσιων εσοδων καθαρών του τακτικού προϋπολογισμού 26 δις περίπου (2012); Καταλαβαίνουμε;
  Ανατρέπεται όλη η εικόνα μιζέριας ή όχι;
  Δεν είναι χαζοί. Απλώς μέχρι τώρα δεν θέλουν. Το στοίχημα για τη χώρα είναι να εξαναγκασθούν οι κυβερνώντες να θελήσουν.
  Οι αριθμοί δεν λένε ψέμματα.

  • George avatar
   George @ Uncle Stgm 15/02/2013 01:27:59

   Έχετε απόλυτο δίκιο.

   Ωστόσο, είναι λάθος να θεωρούμε ότι τα ποσά που δεν δικαιολογούνται θα πρέπει να φορολογούνται μόνο με 40%. Αν ένας δημ υπάλληλος βρεθεί πχ με 500.000, θα πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσον τα ποσά αυτά είναι προϊόν παράνομης συναλλαγής (πχ φακελάκια). Αν διαπιστωθεί ότι πράγματι είναι, θα πρέπει να κατάσχονται στο σύνολο (100%). Άρα τα 8δις που θεωρητικά αναφέρετε θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα.

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Uncle Stgm 15/02/2013 01:37:55

   Ναι, αλλά ακόμη κι αν εισπράττοντο (ευσεβείς πόθοι) θα έλυναν μερικώς το πρόβλημα άπαξ και όχι δια παντός. Δυστυχώς το δημόσιο ταμείο θέλει τάισμα ετησίως... Καλοδεχούμενα όσα και όποτε έλθουν, αλλά -φευ- ούτε αυτά είναι η λύση.

   Αυτό που αναρωτώμαι είναι, σήμερα με επιχειρηματική τάξη να αιωρείται επικίνδυνα μεταξύ άρθρου 99, Τειρεσία και φυλάκισης / διαπόμπευσης για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων φορολογουμένων, ποιος προτίθεται να επενδύσει. (Κάποιοι μάλιστα προχωράνε σε αποεπενδύσεις από την Ελλάδα, όπως μεγάλη εφοπλιστική εταιρεία που ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιό μου). Ποιος θα είναι ο επόμενος ανήσυχος νους που θα δημιουργήσει ένα νέο εργοστάσιο, μια νέα εταιρεία οδικής βοήθειας, ιδιωτικό νοσοκομείο, εμπορική αλυσίδα ή κατασκευαστική εταιρεία, όταν κάθε μέρα ακούει για προσωρινές κρατήσεις διαχειριστών παρομοίων εταιρειών για χρέη;

   Η αγορά έχει παραλύσει και αυτοί μιλάνε για κατώτατους μισθούς και σκέπτονται αν θα βάλουν αυτόματες ταμειακές μηχανές στα καταστήματα λιανικής με απευθείας σύνδεση με το υπ. οικονομικών και χρήση φοροκάρτας (λες και το μείζον πρόβλημα της οικονομίας είναι τα καταστήματα λιανικής), αν θα πάρουν ΑΦΜ οι 18χρονοι (για να κάνουν μηδενικές ως επί το πλείστον, φαντάζομαι, φορολογικές δηλώσεις) και πώς θα γίνεται πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και με μικρά υπόλοιπα, για χρέη. Αντί να κάτσουν να συντάξουν ένα δεκασέλιδο φορολογικό νόμο, και να ακυρώσουν μερικές εκατοντάδες νόμους, αναλίσκονται με τη διαχείριση τού τίποτε και σιγά σιγά ο χρόνος χάνεται: με 15-20-25-30% ανεργία καθιστούν κάποιους (ως επί το πλείστον νέες/ους) μονίμως στο περιθώριο και εκτός συστήματος, απογοητευμένες και παραιτημένους. Όμως πώς θα οδηγήσεις την κοινωνία σε υπερβάσεις, όταν δεν έχεις μαζί σου σημαντικό (και παραγωγικό) τμήμα της;

   Διάβαζα για τις υποβληθείσες προσφυγές στο ΣτΕ από φορείς της Κέρκυρας για την πώληση δημοσίου ακινήτου εκεί (επειδή περιλαμβάνει, λένε, ακτή και αιγιαλό), πριν στεγνώσει η μελάνη των υπογραφών και δεν εκπλήσσομαι πλέον γιατί δεν εμφανίζεται ενδιαφερόμενος αγοραστής για τα λοιπά προς πώληση ακίνητα. Οι πολλοί (και μερικοί εξ αυτών πρόχειροι) νόμοι που παρήγαγαν αφειδώς οι υπουργοί μας μάς εκδικούνται με τον τρόπο των! Σκεφθείτε τι έχει να γίνει αν/όταν έλθει άλλη κυβέρνηση και βάλει τις μνημονιακές συμβάσεις, τους εφαρμοστικούς νόμους και άλλα όπως λ.χ. τη σύμβαση πώλησης του ολυμπιακού αυθαιρέτου κτίσματος στο μικροσκόπιο...

   Δεν θα μάς βγάλει μακριά αυτό το σκαρί...

   • Θαλής avatar
    Θαλής @ Αντίθεσις 15/02/2013 14:20:09

    Αγαπητέ Αντίθεσις το σημαντικό είναι οτι ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ οτι τα 8 αυτά δις είναι καλοδεχούμενα και ΕΠΡΕΠΕ ήδη η κυβέρνηση να είχε αρχίσει να τα εισπράττει, γιατί τώρα καθίσταται συνένοχη.
    Με μια κυβέρνηση συνένοχη των κλεπτών, όλα τα άλλα όντως είναι φρούδες ελπίδες.
    Μπορεί τα 8 δις να μην λύσουν όλο το πρόβλημα. Θα ήταν όμως η ΑΡΧΗ και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Διότι αν πείς κατα την προσφιλή μέθοδο των κλεπτών-πολιτικών μας, έλα τώρα με 8 δις δεν λύνεται μόνιμα το πρόβλημα, ας τους αφήσουμε να τα χαίρονται αυτά οι κλέφτες, τους επιτρέπεις να σου κάνουν κι όλα αυτά τα θλιβερά που διαπιστώνεις οτι συμβαίνουν γύρω μας..

 2. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 14/02/2013 23:00:37

  150 ἀκίνητοι λογαριασμοί,πολλοί δέν εἶναι γιά μιά λίστα μέ 2262 ὀνόματα;
  Νά ὑποθέσω ὁτι οἱ ὑπόλοιποι θά ἦταν ὑπερκινητικοί...

 3. δημης avatar
  δημης 14/02/2013 23:57:07

  και...στο 0 ΜΗΔΕΝ Η ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ....

 4. πολιτης avatar
  πολιτης 15/02/2013 10:56:35

  ας παρουν επιτελους τα "ετοιμα" απο τις διαφορες λιστες που διολου ευκαταφρονητα σαν ποσα ειναι και συγχρονως να δωσουν και ενα στιγμα δικαιου και ισονομιας....
  δινοντας τα μισα απο αυτα για επενδυσεις και τα αλλα μισα για ελαφρυνση τριετη των φορολογικων βαρων.
  εαν παραλληλα απλοποιωντας το φορολογικο συστημα και εγκαθιστωνντας μηχανισμο αυτοματης εισπραξης του καταβληθεντος ΦΠΑ απο τους καταναλωτες στα κρατικα ταμεια, καταργωντας τη διακριτικη ευχερια του ειπσραξαντος να τον αποδωσει οσο κι αμα θελει, θα σταματησει η αδιεξοδη απαιτηση για απομυζηση των συνεπων και συνηθων υποζυγιων που δεν εχουν αλλο αιμα να δωσουν......
  και μετα μπορουμε να παμε παρακατω.....

 5. roadrunner avatar
  roadrunner 15/02/2013 18:49:10

  "Καταθέσεις 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και όχι 2,2 δισ., όπως υποστήριξε ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχουν οι μεγαλοκαταθέτες της λίστας Λαγκάρντ"
  Υπάρχει ΕΝΑ έστω, σωστό σημείο διαχείρισης της λίστας από τον ΠΑΠΑΚ ;
  Γιατί εμφάνισε υποδιπλασσιασμένο, το συνολικό ποσό των καταθέσεων της λίστας ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.