28/04/2010 16:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα 120 δις. Θα φτάσει η βοήθεια – 25 το ΔΝΤ

Στο ποσό των 120 δισ. ευρώ θα φτάσει τελικά η βοήθεια του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα. Αυτό υποστήριξε πριν από λίγο σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντ. Στρος Καν επιβεβαιώνοντας και ότι το ΔΝΤ θα δώσει όχι 15 αλλά 25 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα, εκτός από το μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα που θα υπογράψει μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπορεί για τρία χρόνια να μην πηγαίνει για δανεισμό στις αγορές, να κλείσει ουσιαστικά το κεφάλαιο του δανεισμού από το εξωτερικό.

Όμως στην τριετία αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και φυσικά στο σφίξιμο του ζωναριού ώστε να πετύχει μείωση των ελλειμμάτων και τους χρέους. Αλλιώς, αν στο τέλος της τριετίας δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο που της παρέχουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τότε για κάθε χρόνο καθυστέρησης θα πληρώνει 1% επιπλέον επιτόκιο, οπότε πάμε στο 6%, δηλαδή με όρους υψηλών spreads.

Κι αν αναρωτιέστε που θα βρεθούν τα χρήματα μέχρι το 2013, περιμένετε να δείτε πόσο σκληρά θα είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Στο 4% οι απολύσεις από 2% σήμερα, απομάκρυνση χιλιάδων υπαλλήλων – συμβασιούχων, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, λουκέτα σε φορείς, συγχωνεύσεις και άλλα πολλά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Greenhorses avatar
  Greenhorses 28/04/2010 16:55:29

  Όσο ποιο πολλά τόσο ποιο βαθιά (και ασάλιωτα)...

 2. Κομοτηνη avatar
  Κομοτηνη 28/04/2010 16:59:27

  μήπως τα μέτρα περιλαμβάνουν και καμιά περικοπή στην επικράτεια της χώρας;
  Ξέρετε ποσα χρήματα θα γλυτώσουμε αν το κράτος απαλλαγεί απο το βάσανο να επιδοτεί τις άγονες γραμμές των νησιών μας;
  Απο το ΔΝΤ όλα να τα περιμένει κανείς

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 28/04/2010 17:26:36

  Πως διασκεδάζω...

  ...Αν μειωθεί το ύψους 300 δισ. ευρώ χρέος της Ελλάδας στο μισό, τότε η χώρα πιθανότατα θα μπορέσει να δανειστεί εκ νέου από τις αγορές», δήλωσε, τονίζοντας ότι τα χρήματα δεν είναι απαραίτητο να καλυφθούν από κρατικά ταμεία"...

  λέει Γερμανός της Deutsch Bank... που τα έχει καλά με τη Μέρκελ http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=27803147

  Δύο παρατηρήσεις:

  1) αν τα ανθωπάρια που παριστανουν την Κυβέρνηση είχαν ούμπαλα, θα είχαν ήδη βολιδοσκοπήσει τις 3-4 μεγάλες πιστώτριες τράπεζες, με την διαμεσολάβηση της Goldman ή Deutsche, ή του ...αντινιουζ. Εάν το έχουν κάνει και έχουν φάει πόρτα, συγγνώμη. Αλλά δεν το έχουν κάνει, και για αυτό βγαίνει ο Φριτζ και λέει αυτά που λέει

  2) αν ήμουν Γάλλος θα έλεγα στον Γερμανό "έχει και άλλα έξυπνα παιδία η μαμά σου?"

  αλλά αυτό είναι οι ...αναδιαρθρώσεις

  • Titos avatar
   Titos @ archaeopteryx 29/04/2010 10:31:05

   Ναι… αλλά η προσφυγή σε πιστώτριες Τράπεζες δεν έχει… μίζες!!!
   Ενώ η Βοήθεια από την Ε.Ε. είναι άλλο πράγμα. Έχει μία Γκλαμουριά, βρε αδερφέ και πολύ χαλαρούς ελέγχους.
   Ε!!! ρε γλέντια: που θα έλεγε ο σοβαρότατος Καραγκόζης

 4. anonymyous avatar
  anonymyous 28/04/2010 17:31:21

  120 δις είναι πολλά, πάρα πολλά. Δε μπορούμε να τα αποπληρώσουμε σε 3 χρόνια.
  Το σύνολο των υπαλλήλων είναι 690.000 λένε. Από αυτούς οι μισοί δουλεύουν σε νοσοκομεία, στρατό, σώματα ασφαλείας και παιδεία. Αν διώξουν 300.000 υπαλλήλους, που είναι μεγάλο νούμερο γιατί δε μπορεί να διώξει από νοσοκομεία, στρατό, αστυνομία και παιδεία τότε θα εξοικονομήσουν 6 δις. Πρέπει να φτάσουν τα 40 δις το χρόνο σε εξοικονόμηση. Που θα τα βρουν;
  Θα πρέπει να καεί το σύμπαν.

  Μόνο αν δεχτεί η νομενκλατούρα να κόψει τις μίζες της μπορεί να βρεθούν τα χρήματα αυτά.

  Έσοδα προϋπολογισμού έχουμε 120 δις το χρόνο, αν θυμάμαι καλά.

 5. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 28/04/2010 17:33:35

  δεν έχετε καταλάβει ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και η Ελλάδα μόνο ο αδύναμος κρίκος (για αυτό και στοχοποιήθηκε τόσο εύκολα)......η Ε.Ε θα μας χορηγήσει δεκάδες δις ευρώ όχι τόσο για λόγους κοινοτικής αλληλεγγύης, όσο για να στηρίξει και να προστατέψει όλη την ευρωζώνη.
  Και μόνο με τις αυξημένες πιθανότητες της ελληνικής πτώχευσης κινδύνευε σοβαρά ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ.
  Και μας ζητούν ταυτόχρονα με τον δανεισμό να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές για να πετύχουμε μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους, έτσι ώστε να μην πάνε χαμένα τόσα χρήματα (οπότε και ο κίνδυνος για την ευρωζώνη δεν θα έχει εκλείψει).

  Αν μας δοθούν 120 δις ευρώ και ταυτόχρονα δεν πάρουμε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, τότε δεν κάνουμε τίποτα.....ή περισσότερο θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Πρέπει να πάρουμε λοιπόν μέτρα για να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, για να μειωθούν τα ελλείμματα.

  Η Ε.Ε μας δίνει μεν τα δάνεια, αλλά απαιτεί μείωση ελλειμμάτων και δημόσιου χρέους. Τι περιμένατε? Να μας δανείσει και να μας αφήσουν ανεξέλεγκτους για να τα σπαταλήσουμε ή να τα κακοδιαχειριστούμε και αυτά?

  Έχετε εξάλλου σκεφτεί ότι αν μας δανείσουν χωρίς να μας ζητήσουν να πάρουμε μέτρα δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν επαρκώς στους πολίτες τους την στήριξη της χώρας μας με δισεκατομμύρια ευρώ και τότε θα έχουν πρόβλημα?

  • donaE avatar
   donaE @ μια αλεπού στο παζάρι 28/04/2010 17:47:59

   Για αυτο στοχοποιηθηκε τοσο ευκολα,επειδη ειναι αδυναμος κρικος;
   Επειδη η αιτια της στοχοποιησης παραμενει..δεν μας σωζει τιποτα.

  • giorp avatar
   giorp @ μια αλεπού στο παζάρι 28/04/2010 17:59:03

   Η Στοχοποίηση από την Γερμανία και ΗΠΑ δεν ήταν αναίτια. Υπήρχαν τα πετρέλαια (Αιγαίο), η Θράκη και η Θεσσαλονίκη. Συνυπάρχει και το όραμα της "Μεγάλης Γερμανίας" Απλά τους ξέφυγε ο έλεγχος των κερδοσκόπων και φοβήθηκαν το ξύλο.
   Προσωρινά την γλύτωσαν οι Έλληνες Πολίτες. Τώρα, δεν πρέπει να γλυτώσουν οι Έλληνες Βουλευτές από τους Έλληνες Πολίτες.
   http://anatropi.pblogs.gr/

 6. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 28/04/2010 17:43:52

  κατάλαβα κάτι λάθος;
  άντε και μειώνουμε το έλλειμα. στο τέλος της τριετίας πρέπει να εξοφλήσουμε το δάνειο. η ρήτρα αύξησης του επιτοκίου ουσιαστικά καθορίζει και το επιτόκιο που θα χρειαστεί να καταβάλουμε στις αγορές. γιατί να μας δανείσει κάποιος με πχ 4.90% όταν γνωρίζει οτι κάθε χρόνο θα αυξάνει κατά 1 μονάδα; τι μας λέει αυτό; εγώ καταλαβαίνω ότι δεν πρόκειται να έχουμε ποτέ ξανά επιτόκια κοντά στο γερμανικό, ακόμη κι αν γίνουμε οι πιό καλοί οι μαθητές. εκτός βέβαια κι αξεπηδήσει πετρέλαιο από τους καμπινέδες

 7. giorp avatar
  giorp 28/04/2010 17:52:18

  Η βοήθεια ήρθε γιατί έχασε η Γερμανία τον έλεγχο όταν μπήκε στο χορό της χρεοκοπίας η Πορτογαλία.
  Είναι πολύ απλό. Η Γερμανία θα έτρωγε μπουγέλο από όλες τις Νότιες Χώρες μαζί αφού είναι γνωστό ότι προσπάθησε να παίξει με την Ελλάδα καταδίδοντάς την στους Αμερικάνους (πετρέλαια, χρυσός, διαμάντια)
  Το ντόμινο της χρεωκοπίας πολλών μεσογειακών χωρών ταυτόχρονα ήταν άμεσο.
  Η Γερμανία φοβήθηκε ότι θα φάει μαζικό ξύλο και πανικοβλήθηκε δίνοντας την βοήθεια. Το 4ο Ραϊχ φρέναρε... Ελπίζουμε να το εξαφανίσουμε από το χάρτη.
  http://anatropi.pblogs.gr/

  • Giorgos avatar
   Giorgos @ giorp 28/04/2010 18:22:46

   Αν θες να συνεισφέρεις στην συζήτηση, γράψε κάτι χρήσιμο και εντός θέματος. Αλλιώς διαφήμισε απλώς το Link σου και άσε μας στους προβληματισμούς μας.

 8. giorp avatar
  giorp 28/04/2010 18:36:37

  Δεν διαφημίζω link γιατί δεν είναι δικό μου. Απλώς νομίζω ότι το link αναλύει και προσφέρει. Αν θές κάνεις κλικ. Αν δεν θες μείνε με τους δικούς σου ανακυκλωμένους προβληματισμούς. Πάντως στο site είδα ενδιαφέρουσα σκέψη.

 9. Greenhorses avatar
  Greenhorses 28/04/2010 18:40:27

  Ακριβώς αυτό είναι το θέμα ότι υπάρχει απλά μια χρονική μετάθεση τίποτα παραπάνω, αν δεν έρθει και ανάπτυξη όσους και να διώξουμε δεν θα αρκεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.