#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/04/2011 13:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα ύψη το spread ενώ η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης συνεχίζεται

 Στα ύψη κινείται και σήμερα το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (1.060 μονάδες !) ενώ το Χρηματιστήριο σημειώνει και νέα πτώση, με φόντο τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης και τις εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα ούτε το 2012 να μην βγει στις αγορές για δανεισμό.

Πρώτο θέμα στο  μεγάλο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg “παίζει” το πρωί της Δευτέρας το ελληνικό χρέος με φωτογραφία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της καθώς η δεύτερη λύση, δηλαδή η παράταση της χρηματοδότησης από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έντονη πολιτική διαμάχη και δημόσια αγανάκτηση στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης».

Σύμφωνα με την 'Ελευθεροτυπία" η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. την επιμήκυνση του συνολικού δημόσιου χρέους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να αρχίσει να συζητείται τον προσεχή Ιούνιο, με στόχο να υλοποιηθεί μέσα στο 2012. Το αίτημα της κυβέρνησης φέρεται να διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην άτυπη σύνοδο του Ecofin που διεξήχθη στην Ουγγαρία και κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.

Ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας στην «Ε», ανέφερε ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις έδωσε την εντολή «για την περίπτωση της ελληνικής επιμήκυνσης, οι διαψεύσεις να έρχονται μέχρι την τελευταία στιγμή». Χθες, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην αμερικανική πρωτεύουσα, «έπεσε γραμμή» τόσο από Ε.Ε. όσο και από ΔΝΤ να σταματήσουν οι διαρροές στα ξένα ΜΜΕ, γιατί «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται πολύ εκνευρισμένοι».

Τρία σενάρια

Προς την κατεύθυνση να προχωρήσει η Ελλάδα στην επιμήκυνση του χρέους συναίνεσε και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, στη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με τον Ελληνα ομόλογό του: «Πρέπει να το κάνετε ("you have to do it")», είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, το ΔΝΤ και η Γερμανία προωθούν «εθελοντική και φιλική» προς την αγορά αναδιάρθρωση του χρέους, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της. Υπάρχουν δύο σχέδια:

1. Το πρώτο προβλέπει ανταλλαγή του ελληνικού χρέους σε τιμές αγοράς με ασφαλή ομόλογα, τα οποία θα φέρουν την εγγύηση της ευρωζώνης, κάτι ανάλογο με τα «Brady Bonds» που εξέδιδαν χώρες της Νότιας Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

2. Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει την εξαγορά ομολόγων από επενδυτές και τη μετέπειτα απόσυρση ή επιμήκυνση της διάρκειας ωρίμανσής τους, παρόμοια τακτική με αυτήν που εφαρμόζει το ΔΝΤ για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες.

3. Ενα τρίτο εναλλακτικό σενάριο, το οποίο φέρεται να επεξεργάζεται το Βερολίνο, είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESF) με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενδεχομένως ακόμη και διαγραφή μέρους του χρέους. Στο ενδεχόμενο μιας «ήπιας αναδιάρθρωσης» κάθετα αντίθετοι είναι η ΕΚΤ και η Γαλλία, γιατί πολλές τράπεζες της τελευταίας είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, το Ταμείο θα παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής των σχεδόν 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσε στην Ελλάδα από 3 έως 7 χρόνια, προκειμένου να συμβαδίσει με την παράταση που δόθηκε από την ευρωζώνη στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Το ΔΝΤ είπε ότι είναι ανοιχτό σε μετακίνηση του προγράμματος ελληνικής δανειοδότησης από το stand by lending facility (δανειακή διευκόλυνση), η οποία συνήθως έχει τριετή περίοδο αποπληρωμής, στο πρόγραμμα extended fund facility (διευκόλυνση με παράταση της ωρίμανσης του δανείου), η οποία αφορά αποπληρωμές μέχρι και σε 10 χρόνια.

Η κυβέρνηση διαψεύδει

Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση την έναρξη συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν είναι αλήθεια. Ο υπουργός το κάλυψε πλήρως το θέμα χθες», τόνισε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες από την Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης χρέους και διέψευσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση του συνόλου του χρέους.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ο κ. Στρος-Καν του μετέφερε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν την πεποίθησή του ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις θα ήταν «καταστροφικές».

«Το αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης θα ήταν πραγματικά καταστροφικό», δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι, σημειώνοντας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις θετικές. «Δεν έχει τεθεί στο τραπέζι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε.

(Ελευθεροτυπία, Πρώτο Θέμα, Skai κλπ)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 18/04/2011 13:20:42

  Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι επήλθε συμφωνία για αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από την Κερατέα.

  Για να κλείνει όπως-όπως μέτωπα η κυβέρνηση, μάλλον ετοιμάζεται να ανοίξει ένα και μεγάλο...

  • Περίεργος avatar
   Περίεργος @ Αυριανιστής 18/04/2011 13:52:09

   Διαφωνώ

   Όταν γίνεται της τρελλής ..... Η Κερατέα περνάει απαρατήρητη ....

   Απλώς..... Η Κερατέα ΔΕΝ περνάει απαρατήρητη .... και κοστίζει....

 2. Ρήγας Φερραιος avatar
  Ρήγας Φερραιος 18/04/2011 13:32:16

  Για οσους ξεχνουν ευκολα!!!!!!!!!!!!
  Αλεκοοοοοοοοοο!!!!! χαχαχαχχα

  h**p://www.youtube.com/watch?v=cNkkWxjuPOY

 3. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 18/04/2011 14:41:45

  Συμφωνώ ότι η παθητική στάση έχει και κάποια όρια..
  Αν είσαι αγανακτισμένος, δεν λες "χμμ είμαι αγανακτισμένος"...αλλά ορμάς, επιτίθεσαι κατά του αδίκου...
  Πρέπει εκεί στο ΠΑΣΟΚ να νιώσουν έντονα ότι οι αποφάσεις τους επηράζουν ανρώπινες ζωές..

  Από την άλλη "επανάσταση" με το ζόρι δεν γίνεται..Γύρω μου βλέπω μια μοιρολατρία ανατολικού τύπου..Πολλοι μικροβολεμένοι λουφάζουν μήν γίνει κάτι και χάσουν την βολή τους..
  Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το τσουνάμι θα τους βρει όλους...κακομοίριδες, βολεμένους, αστούς, νεόπλουτους..

  Και τέλος, φτάνουν και οι διαπιστώσεις από τον Σαμαρά..Ας ζητήσει επιτακτικά εκλογές..Τίποτα να μην καταφέρει τελικά, θα αλλάξει το κλίμα, θα γεννηθεί καινούργια αισιοδοξία...και μετά βλέπουμε..μακάρι να αποδειχθεί αντάξιος των προσδοκιών..

  • Παναγος avatar
   Παναγος @ Φακ Κωστας 18/04/2011 16:50:54

   Ας ζητήσει επιτακτικά εκλογές
   ==
   Εχω την εντυπωση εκει ειναι το προβλημα και δεν μπορει να παρει πανω της η Ν.Δ.
   Μισολογα και τετοια.

   Ρε ! Εκλογες εκλογες τωρα τωρα .. Καθε μερα αυτο να ειναι το συμθημα : Εκλογες εκλογες ..καμμια κουβεντα με αυτα τα “γαπ”ια.
   Καμμια,,
   Εκλογες τωρα … Αχρηστοι ,εκλογες τωρα ..

   Αλλιως η Ν.Δ δεν προκειται να ανεβει πανω απο 20%.
   Σου λεει ο αλλος ,γιατι δεν ζηταει εκλογες??
   Γιατι τα ιδια θα κανει και αυτος .
   Η καποιος αλλος “πιο πονηρος” πιστευει οτι περιμενει το γαπ να βγαλει τα καστανα απο την φωτια..
   Η συνεννοημενοι ειναι η…η….

   λοιπον: Ζητα “εκλογες εδω και τωρα” που ειναι και πιασιαρικο..
   Κανεις δεν πιστευει οτι αμα βγεις εσυ πρωθυπουργος ,την αλλη μερα θα γινουμε Γερμανια η Αμερικη. Αλλα θελουμε να απαλλαγουμε απο την αλητοσυμμορια πασοκ. Και ειμαστε πολλοι τετοιοι.

   • Φακ Κωστας avatar
    Φακ Κωστας @ Παναγος 18/04/2011 18:37:37

    Πανάγο,
    οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι περίπου 200 δις και κάθε μήνα μειώνονται 2.5 δις..
    Αυτό τι σημαίνει?
    Ή πλέον δεν αποταμειεύει κανείς ή ο άνεργος πλέον τρώει από τα "ετοιμα" (άν έχει).

    Ο Σαμαράς πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αντοχές των πολιτων μειώνονται δραματικά..Σε λιγο και να θέλουμε δεν θα μπορούμε να κανουμε κάτι για να βγούμε από το βούρκο..

    Αν δεν ζητήσει εκλογές άμεσα είναι σχεδόν συνένοχος ή τουλάχιστον "εγκληματικά αμελής"

    • Παναγος avatar
     Παναγος @ Φακ Κωστας 18/04/2011 21:15:06

     "Καταθεσεις" ? αδελφε??
     Τι πραμμα ειναι αυτο? Εχω ξεχασει πια αν εχω το δικαιωμα να ..καταθετω. Αποταμιευση που μας λεγαν παλια στο σχολειο..

     Αδελφε ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ. Το τελευταιο εναμισυ χρονο η κατασταση εγινε εφιαλτικη ....

     Τωρα τι να σου λεω για σουπερ μαρκετ,βενζινα .... πως ηταν περυσι και πως ειναι τωρα επι πασοκ...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/04/2011 18:04:45

  Φίλε μου Πανάγο, ο δρόμος είν' ελεύθερος και τα σκυλιά δεμένα.
  Προσέχετε μόνον μη πάθετε καμμιά κράμπα στους ραχιαιονωτιαίους

  • Παναγος avatar
   Παναγος @ Ο Θείος 18/04/2011 18:40:09

   Θειε
   --
   Κατσε και κοροιδεψε.
   Δεν ειναι στο χερι μου "Θειε μου" ,δεν ειναι..

   Δεν ξερω ποιος δρομος ειναι ελευθερος και τινος σκυλια ειναι δεμενα.
   Ακουσα οτι συσταθηκε "νεα υπηρεσια που θα κυνηγα τους τζαμπατζηδες στα ΜΜΜ" .. Εσυ ακουσες τιποτα "θειε"?
   Καποιος μου ειπε εφαρμοζουν μαλιστα για τις προσληψεις το ..
   "ανοικτο τετοιο"! ακουσες κατι τετοιο?
   Επειδη καποιοι μου ειπαν οτι θα βολεψουν κατι πασοκοσκυλα εκει.
   Εγω δεν το πιστευω δηλαδη...

   Υ.Γ
   Γυμναζομαι "ειρησθω εν παροδω" οποτε ..κραμπες και τετοια ,μπορουν βεβαια να μου τυχουν,αλλα γενικα προσεχω ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.