#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2013 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα χνάρια της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΓΑΠ ο ΣΥΡΙΖΑ


Σε δύο επίπεδα προτίθεται να κινηθεί στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παγιώσει και να ενισχύσει τις τάσεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων που τον φέρνουν να υπερέχει σε σημαντικούς δείκτες έναντι της κυβέρνησης, χωρίς πάντως να είναι ευδιάκριτο ένα ρεύμα σαφούς υπεροχής του έναντι της κυβέρνησης. Απ’ τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρεί να εμφανίζεται ως δύναμη με λόγο και ρόλο σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα και απ’ την άλλη θα αυξήσει την αντιπολιτευτική του πίεση μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και επενδύοντας σε αντιθέσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.


Δείγματα γραφής έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αμέσως μετά το χρίσμα που πήρε ως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του αυτή ως «επιλογή που τιμά τους αγώνες του ελληνικού λαού για μια δίκαιη έξοδο απ’ την κρίση» και εξέφρασε «την επιδίωξή του να αξιοποιήσει αυτή την υποψηφιότητα για να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα στην Ευρώπη για ένα άδικο και βάρβαρο πρόγραμμα λιτότητας. Πρόθεσή μου, σημείωσε, είναι να συμβάλλω στο  πλαίσιο του δυνατού στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας στην Ευρώπη αλλά και της δυνατότητας να αποκατασταθεί η ισότιμη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».


Υπό μίαν έννοια η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ως προς αυτό το σκέλος το επόμενο διάστημα θα θυμίζει κάτι από Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος αξιοποιούσε για να εδραιώσει τη θέση του στο εσωτερικό το ρόλο του ως προέδρου της σοσιαλιστικής διεθνούς στο εξωτερικό.


Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει και θα διευρύνει την πίεσή του με μπαράζ κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών προκειμένου να δοκιμάζεται συνεχώς η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στοιχείο αυτής της τακτικής εκτός απ’ το άνοιγμα πολλών και ταυτόχρονων μετώπων στο επίπεδο της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου θα είναι και η προσπάθεια όξυνσης των αντιθέσεων εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.


Ο Αλέξης Τσίπρας και πάλι έδωσε το έναυσμα με την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ως προτεραιότητες το θέμα των πλειστηριασμών και της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, καθώς όπως είπε άπτονται της «ιδιωτικής περιουσίας και της εργασίας» και ζήτησε να μην παρακαμφθεί η βουλή από «εξωθεσμικούς οργανισμούς» φωτογραφίζοντας την τρόικα.


Ενώ τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη φθορά της κυβέρνησης επενδύοντας στον αδύνατο κρίκο της, το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή την υπόθεση των υποβρυχίων. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πιέσει πλέον τον πρωθυπουργό είτε να πάρει πάνω του τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είτε να τον αδειάσει με ότι αυτό συνεπάγεται. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση Τσίπρα σε ερώτηση για τη συζήτηση που επίκειται στη βουλή για το θέμα των υποβρυχίων. «Θα έρθει ο πρωθυπουργός στη βουλή να υπερασπιστεί και να καλύψει τον αντιπρόεδρό του ή δια της απουσίας και της σιωπής του θα αφήσει τον αντιπρόεδρό του επί ξύλου κρεμάμενο; Έχει ενδιαφέρον…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.


Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί μέσω αυτών των πρωτοβουλιών για την ανάδειξη κυβερνητικών αδυναμιών να ξεπεράσει και δικές του αδυναμίες και εσωκομματικά αδιέξοδα.


Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Free Democrat avatar
  Free Democrat 18/12/2013 08:37:21

  Αγαπητέ Κάλχα,

  Την ίδια στρατηγική- ως προς το σκέλος της εγχώριας πολιτικής σκηνής- ακολούθησε και ο νυν πρωθυπουργός ως αργηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  Είναι μία κοινότοπη στρατηγική σφυροκοπήματος όταν η αντιπολίτευση αισθάνεται ενδυναμωμένη δημοσκοπικά και εκτιμά ως δυσχερή και αδύναμη τη θέση της κυβέρνησης.

  Ο Τσίπρας δεν κάνει τίποτα διαφορετικό από αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε πρόεδρος κόμματος που σέβεται τον θεσμικό πολιτειακό του ρόλο και κατά τα φαινόμενα βρίσκεται ante portas της εξουσίας.

  Θα συμφωνήσω ότι ο Τσίπρας εκμεταλεύεται στο έπακρον την ευνοική για αυτόν συγκυρία στα διεθνή φόρα και χτίζει επιμελώς το ηγετικό προφίλ του. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ευνοική εξέλιξη και για την εικόνα και τα συμφέροντα της Ελλάδας και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

  Σε αυτό που πραγματικά όμως διαφέρει ο Τσίπρας από τους προκάτοχούς του αρχηγούς κομμάτων αξιωματικής αντιπολίτευσης στην μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία είναι το στρατηγικής σημασίας ηθικό και ηλικιακό πλεονέκτημα που διαθέτει. Αυτό προφανέστατα θα μετρήσει καταλυτικά στην επιλογή των πολιτών στις επερχόμενες εκλογές.

 2. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 18/12/2013 11:32:37

  Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έγραφε τώρα πάνω από 40% στις δημοσκοπήσεις, αν οι συνιστώσες του δεν είχαν τόσο ανθελληνικές θέσεις και δεν ήταν τόσο παράλογα παθιασμένοι υπέρ των λαθρομεταναστών και περιθωριακών ομάδων!
  Η Πολιτική αυτή αρμόζει μόνο σε ένα μικρό κόμμα του 4%, που αγρεύει
  ψήφους από το περιθώριο της Κοινωνίας.
  Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι η ΑΜΛΕΤΙΚΗ αναβλητικότητα και ατολμία των άλλων, μπορεί να τον οδηγήσει στην εξουσία!

 3. Avariel avatar
  Avariel 18/12/2013 12:06:30

  Καλά οι ξένοι είναι κουτοί, δεν ξέρουν. Είναι ποτέ δυνατόν ρε παιδιά να θεωρούμε τον Τσίπρα ηγέτη; Πόσο πιο χαμηλά μπορούμε ως πολιτικό σύστημα να πέσουμε πια;

 4. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 18/12/2013 13:02:54

  Εδώ ο Ελληνικός λαός εξέλεξε για Πρωθυπουργό τον ΓΑΠ!!
  Ο Τσίπρας μας μάρανε;

 5. Ήρων avatar
  Ήρων 18/12/2013 13:07:43

  Αυτό είναι φανερό εδώ και καιρό. Το μόνο που απομένει είναι να γράψει κι ο Αλέξης ένα κείμενο για τα ευεργετήματα της μαριχουάνας. Αλλά για να μην λένε ότι τον αντιγράφει ο Αλέξης θα πάει ένα βήμα μπροστά... Θα υπερθεματίσει για την ηρωϊνη!

  • Free Democrat avatar
   Free Democrat @ Ήρων 18/12/2013 22:25:11

   Μια που αναφέρεσαι στα ναρκωτικά, πες μας τι πίνεις!

   Σίγουρα πάντως είναι απ'τα βαριά...

 6. ΠΑΝΟΣ avatar
  ΠΑΝΟΣ 19/12/2013 18:07:03

  Ειχαμε και προεδρο της σοσιαλιστικης διεθνους και μας προκοψε................

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.