#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/04/2013 19:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα χέρια του ΤΧΣ περνά η EurobankΤην αδυναμία συγκέντρωσης από ιδιώτες μετόχους της ελάχιστης συμμετοχής του 10% επί των κεφαλαιακών της αναγκών, επιβεβαιώνει η Eurobank και πλέον η τράπεζα θα περάσει στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο θα καλύψει το 100% της αύξησης κεφαλαίου.

Είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που μπαίνει στο ΤΧΣ ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της ενώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι καταθέσεις στη Eurobank είναι πλήρως διασφαλισμένες.

Στη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της τράπεζας εξέτασε τις συνθήκες και τα δεδομένα της προσπάθειας προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους Barclays Bank plc και Deutsche Bank.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αξιολογήθηκαν οι ιδιαιτερότητες του εγχειρήματος αυτού για την τράπεζα και συγκεκριμένα η αβεβαιότητα της συγχώνευσης ή μη με την Εθνική Τράπεζα και η συνεπαγόμενη αδυναμία αξιολόγησης της επενδυτικής πρότασης.

Επιπλέον, επισημάνθηκε η απουσία της παραδοσιακής βάσης των δεκάδων χιλιάδων μετόχων της Eurobank, η οποία λόγω της πρόσφατης ανταλλαγής μετοχών υποκαταστάθηκε από τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά περίπου 85% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ακολούθως, το Δ.Σ. προέκρινε την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 5,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και επομένως, την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της, και θα εισηγηθεί σχετικά στη Γενική Συνέλευση της 30ής Απριλίου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την απόφαση αυτή, η Eurobank αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τους μετόχους και τους δυνητικούς επενδυτές, θέτει τις βάσεις ώστε να αποκαταστήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των πελατών και εργαζομένων της Τράπεζας, καθώς και του συνόλου των πολιτών.

Επίσης, εφόσον οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν τελικά τη μη πραγματοποίηση της συγχώνευσης, η Τράπεζα θα υποβάλει, ως οφείλει, ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο να προσελκύσει ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό το ταχύτερο δυνατόν, όπως άλλωστε προβλέπει και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

 

Από δω και πέρα πλέον η Eurobank περνά στα χέρια του ΤΧΣ και δεν αποκλείεται να πωληθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη. Επειδή στην αγορά θεωρείται «καλό και μαζεμένο μαγαζί» μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, αρκεί φυσικά το τίμημα που θα δοθεί να είναι το καλύτερο δυνατό.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/04/2013 21:10:46

  Μπα δεν ανησυχώ έχω και δηλώσεις: ....του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή αναφορικά με τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, λέγοντας ότι «κάποιοι μιλούν για ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank. Ας περιμένουμε να δούμε αν έγινε κάτι τέτοιο. Ας μην προτρέχουμε».

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 22/04/2013 21:13:27

  Έτσι ολοκληρώθηκε το "πέρασμα" του Λάτση στην Εθνική και το "αναίμακτο" ξεφόρτωμα της άκρως προβληματικής Eurobank.

  Τον μέλλον μιας τράπεζας που, όπως και να το κάνουμε, άλλαξε τα δεδομένα στο ελληνικό banking, είναι αβέβαιο, αλλά δεν θα πάει χαμένη. Αν αντέξει η Εθνική και αποφύγει την υπαγωγή στο ΤΧΣ, το μέλλον του ελληνικού banking προδιαγράφεται ελληνικό. Η Eurobank ακόμη και να περάσει σε ξένα χέρια δεν θα αλλάξει τον κατά βάση ελληνικό χαρακτήρα του ελληνικού banking, όπως δεν το άλλαξαν η Credit Agricole και η Societe Generale.

  Η Εθνική χωρίς το "βαρίδι" της Eurobank, που τελικά δεν το ήθελε κανένας (ούτε η Alpha, ούτε ο πρώην μεγαλομέτοχός της) έχει πολύ καλύτερες προοπτικές επιτυχούς εξόδου από την περιπέτεια της ανακεφαλαιοποίησης.

  • xmkm avatar
   xmkm @ Διογένης 23/04/2013 10:40:33

   ο μεγαλομέτοχος της πως έγινε πρωην στο μαγαζι που διέλυσε; τι ειναι να δινεις το δικο σου ποσοστο απο σαπακι και να παιρνεις ποσοστο σε μαγαζι γωνία ακριβως; μας εχουν για τοσο βλάκες;

 3. tpe avatar
  tpe 22/04/2013 21:54:38

  Κυρ Σπύρο σου βγάζω το καπέλο...
  Σε λίγα χρόνια η οικογένεια θα κατέχει την ΕΤΕ, έτσι;

  • xmkm avatar
   xmkm @ tpe 23/04/2013 10:40:50

   ++ σε αυτόν ντροπή και ξεφτίλα σε εμάς...

 4. ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
  ΑΓΡΟΤΗΣ 22/04/2013 22:44:58

  Τελικά τι είναι; Προβληματική ή καλό και μαζεμένο μαγαζί;

 5. The Camel avatar
  The Camel 22/04/2013 23:09:31

  Είναι μάλλον απίθανο να ενδιαφερθούν σοβαροί ξένοι επενδυτες για μια αμιγώς ελληνική τράπεζα που δραστηριοποιείται στη χώρα. Γι' αυτούς όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

  Οσον αφορά την ελληνικοτητα των τραπεζών, ας το αφήσουμε λιγακι. Εδώ άλλοι βάζουν τα λεφτά (φορολογούμενοι) για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες κι άλλοι τις ελέγχουν παρότι αντιπροσωπεύουν το 2%-3% των συνολικών κεφαλαίων.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ The Camel 22/04/2013 23:18:37

   "..άλλοι βάζουν τα λεφτά ... και άλλοι τις ελέγχουν..."
   Μήπως οι "άλλοι" που ελέγχουν τις τράπεζες είναι προτιμότερο να είναι Έλληνες ;
   Νομίζω πως αν χαθεί η ελληνικότητα των τραπεζών,
   μη-ελληνικά (έως και ανθελληνικά συμφέροντα),
   θα έχουν το αποκλειστικό προνόμιο να ανοιγοκλείνουν τις στρόφιγγες ρευστότητας προς επιχειρήσεις/περιφέρεια (δήμοι κτλ.) κατά το δοκούν, (άρα και τις όποιες χαραμάδες ανάπτυξης).

   • nikos avatar
    nikos @ roadrunner 23/04/2013 03:17:08

    σωστο αυτο που λες

 6. giorgos avatar
  giorgos 23/04/2013 00:26:31

  Η ελληνικοτητα των τραπεζων και συγκεκριμενα της Εθνικης αναφερεται στους μετοχους της που ειναι και καταθετες ,ασφαλιστικα ταμεια και δημοσιοι οργανισμοι,η Εκκλησια,ο σκληρος πυρηνας του κρατους.Ολοι αυτοι σε περιπτωση που η τραπεζα περασει στα χερια του ΤΧΣ τα χασαν ολα.Καταλαβαινει κανεις τι εχει να γινει.Οσο για τις χορηγησεις χωρις το ΟΚ απ΄τον Ραιχμπαχ δεν γινεται τιποτα.

 7. kokoras avatar
  kokoras 23/04/2013 09:39:28

  «καλό και μαζεμένο μαγαζί» αυτο φυσικα ειναι ανεκδοτο ........!!!

 8. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 23/04/2013 19:28:31

  Ξέρετε τι λέει ο Γ. Βαρουφάκης για τις τράπεζες τις μέχρι τώρα σε "Ελληνικά" χέρια: Βαρίδι για το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς κανένα όφελος για την Ελληνική κοινωνία (πλην πλουσίων, φαταούλικων μεγαλοκομμάτων και σία)...
  Και μπορεί ο εν λογω καθηγητής, στα πολιτικά θέματα να είναι "ολίγον" out, αλλά στα τραπεζικά δεν έχει πέσει έξω μέχρι τώρα.
  Στο TXS/EMS ολες.
  Και μετά από 5 -6 χρόνια επαναπώληση μετοχών σε καλή τιμη. Σε Γάλλους, Κινέζους, Γιαπωνέζους, Γερμανούς, Σικαπουρινούς ή οτιδήποτε. Να ξεχρεώσει το Δημόσιο απο ιδιωτικό χρέος θαλασσοδανειστών, κακοδιαχειριστών και "ημετέρων", για το οποίο δεν έχει κανονικά ΚΑΜΜΙΑ υποχρέωση.
  Και αέρα, αέρα, να φύγει η χολέρα. Όλη ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.