#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/08/2008 14:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα σκυλάδικα και η Πλάκα

Άρωμα από Ψυρρή και Γκάζι φέρνει η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που αλλάζει τις χρήσεις γης στην Πλάκα, ανοίγοντας διάπλατα τα παράθυρα του νόμου στα οργανωμένα συμφέροντα που ορέγονται να μετατρέψουν την παραδοσιακή συνοικία της Αθήνας σε… παραλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή έχουν αγοραστεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 10 καταστήματα από γνωστό και πανίσχυρο επιχειρηματία νυχτερινών μαγαζιών, ο οποίος μάλιστα φέρεται να χρηματοδοτεί και τον νεοσύστατο «Σύλλογο Φίλων Πλάκας», που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της ιστορικής γειτονιάς του κέντρου !

Η απόφαση τροποποίησης του Π.Δ. εγκρίθηκε πριν από περίπου έναν μήνα από το αρμόδιο ΣΧΟΠ (Συμβούλιο Χωροταξίας Oικισμού και Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΧΩΔΕ και ήδη στάλθηκε για γνωμοδότηση στο υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα με καταγγελίες της Επιτροπής Κατοίκων της Πλάκας, το «βελτιωμένο» Π.Δ. προβλέπει την επέκταση των μπαρ και των εστιατορίων σε όλους στους ορόφους των διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της Πλάκας, πράγμα που απαγόρευε το ισχύον καθεστώς, επιτρέποντας καταστήματα μόνο στο ισόγειο ενός κτιρίου. Οι πολίτες της Πλάκας περιγράφουν την επικείμενη αλλαγή χρήσεων με τον «θάνατο του εμποράκου», καθώς όπως αναφέρουν «κανένα μικρομάγαζο δεν θα μπορέσει να αντέξει τις αδυσώπητες οικονομικές πιέσεις που θα ασκήσουν οι γνωστές εύρωστες και δυναμικές χρήσεις της εστίασης της αναψυχής και της διασκέδασης». http://www.protothema.gr/content.php?id=12870

ΣΧΟΛΙΑ

 1. syntaktis avatar
  syntaktis 05/08/2008 15:26:09

  Και να προστεθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού, που έχει αγοράσει πολλά διατηρητέα για αρχαιολογικούς σκοπούς, θέλει να τα πουλήσει για να γίνουν, φυσικά, ναοί του εμπορίου. Π.χ. εκεί όπου στεγάζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών θέλει να δημιουργήσει μια... γκαλερί νέων, εκεί όπου ήταν η εφορεία αρχαιοτήτων Αττικής θα βάλει μουσείο κοσμήματος κ.λπ. Προσοχή, όμως: ιδιωτικά μουσεία, γκαλερί κ.λπ. όχι κρατικά. Σιγά- σιγά, προς εμπορευματοποίηση και των νεοκλασικών της Πλάκας.

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 05/08/2008 15:33:31

  Δε μπορούν να τροποποιήσουν το παλιό ΠΔ επί το δυσμενέστερο. Αν προσφύγουν δικαστικά θα δικαιωθούν αν δεν τα έχουν πάρει οι δικαστές.

  Πάντως τα καλύτερα κτίρια στην Πλάκα είναι του ΥΠΠΟ. Προσωπικά δε θα με πείραζε να δημιουργηθούν γκαλερί και ήπιες χρήσεις που να μη διαταράσσουν την ατμόσφαιρα αλλά θα με πείραζε να γεμίζουν τα νεοκλασικά μέχρι τη στέγη και να ακούγεται το νταπα ντούπα στο δρόμο.

 3. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 05/08/2008 15:57:06

  Η Πλάκα, εκτός του ότι είναι η ωραιότερη γωνιά πάνω σ΄αυτόν τον πλανήτη, είναι και η αληθέστερη. Διότι εκτός από την πρόσφατη ιστορία, διασώζει όλη την ιστορία των Αθηνών, που δέθηκε αδιάρρηκτα με την ιστορία του Πνεύματος και τη Δημοκρατία. Η αλλοίωση της δεν αποτελεί απόπειρα να ξεριζωθή μόνο το κάλος από τις καρδιές μας, αλλά και η ιστορική μνήμη.

 4. Theodore avatar
  Theodore 05/08/2008 19:32:30

  Δηλαδη, το θεμα ειναι αν θα ζησει ο εμπορακος η ο μεγαλος;
  ΚΑΙ οι δυο το ιδιο δε βλαπτουν το τοπιο και την ψυχικη υγεια του κοσμου;

 5. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 05/08/2008 20:06:16

  Ο Ψωμιαδης ειναι ο επιχειρηματιας?

  Α ρε Τριτση!!!!!!!!!

 6. Ρομαντικός avatar
  Ρομαντικός 05/08/2008 21:49:39

  Μετά απο όλα αυτά καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά γιατί Μπομπολαίοι και Λαμπράκηδες έχουν λυσάξει να βγάζουν καταλληλότερο για Πρωθυπουργό τον Καραμανλή σε αντίθεση με τόν Παπανδρέου που μας τόν παρουσιάζουν σχεδόν βλάκα και ανίκανο ακόμη και για την αντιπολίτευση.
  Βλεπετε μόνο αυτοί ξέρουν να κάνουν αντίσταση.
  Ο ΑΓΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΙΑΓΩΝ που λέει και ο λαός

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.