08/09/2013 16:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα σκαριά ενδιάμεση λύση για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδα

Στα σκαριά βρίσκεται μια ενδιάμεση λύση για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, μια λύση που ήδη έχει πέσει στο τραπέζι της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η τρόικα θα επιδιώξει τη μερική χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω των αγορών αλλά με συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Αποφεύγεται έτσι τόσο η χορήγηση απ’ ευθείας ενός νέου πακέτου, που θα σημάνει και νέα μέτρα, αλλά και η υποχρεωτική προσφυγή της Ελλάδας στις αγορές, που είναι προς το παρόν αμφίβολο αν θα αποδώσει.

Οι Βρυξέλλες ουσιαστικά θέλουν να ανοίξουν για την Ελλάδα ένα κανάλι χρηματοδότησης που δε θα επιβαρύνει τους πολίτες άμεσα, δηλαδή με ένα ακόμη δάνειο. Θα μπορεί ο ΕΜΣ να αγοράζει ομόλογα της Ελλάδας και θα καλύπτονται έτσι οι ανάγκες της χώρας που υπολογίζονται σε 10-15 δις ευρώ έως το 2016.

Το σχέδιο αυτό, πάντως, μπορεί να υλοποιηθεί υπό προϋποθέσεις, άλλωστε και ο ΕΣΜ μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπό όρους. Χρήση του εργαλείου αυτού θα γίνει μόνον εφόσον ιδιώτες επενδυτές δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Και φυσικά δεν είναι απαραίτητο να καλυφθεί ολόκληρο το χρηματοδοτικό κενό αφού φαίνεται να υπάρχει ένα «μαξιλάρι» της τάξης των 5 δις ευρώ που περισσεύουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως αναφέρεται επίσης, υπάρχει πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη συμμετοχή της σε αγορές κρατικών ομολόγων, έως και τριετούς διάρκειας, από χώρες που βγαίνουν από προγράμματα προσαρμογής, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται μνημονιακού τύπου κριτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας και συμμετέχει και ο ΕΜΣ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, που σημαίνει έμμεσο κούρεμα, μαζί φυσικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Το σχέδιο προβλέπει ότι τόσο ο ΕΜΣ όσο και η ΕΚΤ θα αγοράζουν μέρος των ομολόγων που εκδίδει η χώρα μας έως το 2016, όταν και υπολογίζεται η ολοκληρωτική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Το καταστατικό του ΕΜΣ προβλέπει ότι η συμμετοχή του σε εκδόσεις ομολόγων κρατών μελών μέσω του προγράμματος γραμμών πίστωσης δεν μπορεί, υπό κανονικές συνθήκες, να υπερβαίνει το 50% της αξίας της κάθε έκδοσης.

Υπό έναν όρο. Η χώρα στην οποία εφαρμόζεται το σχέδιο να έχει μερική πρόσβαση στις αγορές. Εξ’ ου και η αγωνία της κυβέρνησης να πάει σε πρωτογενή πλεονάσματα και να μπορέσει μέσα στο 2014 να βγει στις αγορές να πάρει κάποια χρήματα. Είναι το σχέδιο που λέει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ο Γ. Στουρνάρας. Να μπορεί η Ελλάδα να ζει ως κράτος χωρίς ελλείμματα, είναι ασφαλώς βασική προϋπόθεση για να μας εμπιστεύονται οι ξένοι ιδιώτες που αγοράζουν ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. fevgwpali avatar
  fevgwpali 08/09/2013 17:34:48

  γιατί, ρε παιδιά, χρηματοδοτικό κενό; δεν μας έλεγαν ότι με το τελευταίο μνημόνιο και τα κουρέματα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, όλα θα ήταν τακτοποιημένα και θα πήγαιναν κατ' ευχήν; γι' αυτό και ΜΟΝΟΝ δεν έγινε το τελευταίο μνημόνιο; τι στο καλό, κάθε φορά πρέπει να ανατρέχουμε στο παρελθόν (το όχι και πολύ παλιό, είναι η αλήθεια), για να βλέπουμε και να ξαναβλέπουμε και να μην πιστεύουμε στα μάτια μας;;;

  • Apostolos Vlahos avatar
   Apostolos Vlahos @ fevgwpali 09/09/2013 06:46:51

   Το τελευταίο μνημόνιο μέχρι το επόμενο...

 2. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 08/09/2013 18:26:10

  Τά 10 δίς πού περίσσεψαν ἀπό τήν ἀνακεφαλαιοποίηση τῶν τραπεζῶν,ἔγιναν 5 ;

 3. αρχαιολατρης avatar
  αρχαιολατρης 08/09/2013 20:40:43

  Μετριον αρρωστον !

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 08/09/2013 23:51:03

  Απάντησε η Μέρκελ στα "σχέδια" των προθύμων : 110% του ΑΕΠ το 2022.
  Είναι Σεπτέμβριος και έχω απογειωθεί ....στην πραγματικότητα.

  ΥΓ

  αν ανέβει το σχόλιο καθώς τώρα τελευταία ανεβαίνουν ....επιλεκτικά και ιδιαίτερα τα χειροκροτήματα αντίο στην παρέα των αντινέων (Προφήτη ΜΟ Κ Ροδινό και τους υπόλοιπους που ήταν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα) προβληματισμόύ και σκέψεων)

 5. ΝΚ avatar
  ΝΚ 09/09/2013 00:26:46

  Μην το εύχεστε. Θα είναι στο μοντέλο της Κύπρου.

 6. Apostolos Vlahos avatar
  Apostolos Vlahos 09/09/2013 06:53:46

  Τι δεν λέει το παραπάνω άρθρο είναι το τι θα συμβεί αν δεν αποδώσει η διαδικασία κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που περιγράφει. Διότι έτσι όπως είναι τοποθετημένο, οι πιθανότητες να πετύχει είναι ανύπαρκτες. Στο μόνο που είναι χρήσιμο είναι στην εξήγηση της υπεραισιοδοξίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Είναι πραγματικά απελπισμένος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.