#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/07/2009 19:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα πρότυπα της Cosa Νostra το οργανωμένο έγκλημα στην ΕλλάδαΣτα πρότυπα της ιταλικής Cosa Νostra, στον πυρήνα εγκληματικών οργανώσεων βρίσκονται μέλη της ίδιας οικογένειας και μάλιστα με ρόλους που καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την ιεραρχία μέσα στην οικογένεια.

O Παναγιώτης Βλαστός δρούσε μαζί με τον αδελφό του Κώστα, ο οποίος σκοτώθηκε το 1998 στην αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς στην Καλλιθέα, ενώ ο τρίτος γιος της οικογένειας Βλαστού, Μάρκος, πλήρωσε με τη ζωή του γραμμάτια στον υπόκοσμο που είχαν δημιουργήσει με τη δράση τους τα άλλα δύο μέλη της οικογένειας.

Την ίδια τύχη είχε και ο ένας εκ των τριών αδελφών Ναστούλη, ο Γεράσιμος: δολοφονήθηκε από τους αδελφούς Βλαστού έξω από το νυχτερινό κέντρο «College» στη Λεωφόρο Καβάλας, ενώ ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικογενειακής εγκληματικής δράσης είναι αυτό της οικογένειας Γρηγοράκου, που ξεκληρίστηκε στον πόλεμο μεταξύ αντίπαλων ομάδων. Ο τρόπος, εξάλλου, που λειτουργούν στο έγκλημα οι αδελφοί Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας είναι χαρακτηριστικός τής εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης που απαντάται στις φαμίλιες της Cosa Νostra.

Χαρακτηριστικότερες πάντως, είναι οι περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών από συμμορίες στις οποίες μετέχουν μέλη της ίδιας οικογένειας. Πριν από λίγους μήνες, για παράδειγμα, συνελήφθησαν τα μέλη μιας οικογένειας στα Άνω Λιόσια με την κατηγορία της εισαγωγής και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων χασίς από την Αλβανία, στην Ελλάδα. Ως εγκέφαλος της σπείρας είναι υπόδικος ο πατέρας της οικογένειας, 60 ετών, κάτοικος Άνω Λιοσίων, ενώ συγκατηγορούμενοί του είναι η σύζυγός του, 57 ετών, οι δύο γιοι τους, 32 και 33 χρονών, δύο ανίψια τους 30 και 28 ετών και δύο ακόμα άτομα 29 και 47 ετών.

«Το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα ακολουθεί το μοντέλο της Μαφίας», λέει η εγκληματολόγος Βάσω Αρτινοπούλου. «Η βασική αρχή που λειτουργεί, είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών μιας εγκληματικής ομάδας, που ενισχύεται σημαντικά όταν πρόκειται για συγγενείς, για ανθρώπους δηλαδή που έχουν δεσμούς αίματος». Όπως προκύπτει από τις κοινωνιολογικές έρευνες στις οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες η δομή και η ιεραρχία αποτελεί αντανάκλαση της δομής και της ιεραρχίας μέσα στην οικογένεια και ταυτόχρονα αναπαράγονται και τα στερεότυπα στους ρόλους των δύο φύλων: ο πατέρας ή ο μεγαλύτερος αδελφός έχει τον ρόλο του αρχηγού, ενώ οι γυναίκες της οικογένειας, εφόσον εμπλακούν, λειτουργούν επικουρικά, περιφερειακά.

Ο νόμος της σιωπής

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτή η δομή εξασφαλίζει την ομερτά (τη σιωπή) μεταξύ των μελών, αλλά διευκολύνει και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της συμμορίας, κυρίως μάλιστα ως προς τη διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από τις παράνομες δραστηριότητές της. «Στους κόλπους της ίδιας οικογένειας το μέλος που θα εμπλακεί στην άνομη δράση λειτουργεί εύκολα ως παράδειγμα προς μίμηση από άλλα μέλη», λένε.

 http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4525319

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 07/07/2009 21:43:46

  Καμία σχέση δεν έχει η Ελληνική "μαφία" με την Ιταλική.

  Στη Ιταλία η Μαφία είναι κοινωνικός θεσμός, εδω απλά οργανωμένες συμμορίες που συχνά αυτοδιαλύονται λόγω εσωτερικών διαφωνιών κάτι που είναι σπάνιο στη γείτονα χώρα.

  Εδω όλοι θέλουν να το πάιζουν αρχηγοί. Όσο αφορά τους συγγενικούς δεσμούς, πάντα έτσι γίνεται από την εποχή των ληστών των Ορέων".

  Πάλι τα αυτονόητα αναμασούν οι τηλεπερσόνες κυρίως για να μην μπουν στην ουσία των πραγμάτων, που είναι...

  Ποιοί τα έπαιρναν στη ΓΑΔΑ?

  Ποιός είναι πάνω από το Βλαστό και τους λοιπούς?

  Πως συνδέεται όλο αυτό με την τρομοκρατία?

  Και πως το κράτος χτυπά το παρακράτος μέσω αυτής της υπόθεσης?

  Όοσι είναι παρατηρητικοί και έχουν κάποιες πληροφορίες, θα έχουν προσέξει ότι τα τελευταία 24ωρα επικρατεί ένας φοβος που φυλάει τα έρημα σε αρκετούς κύκλους της Ελληνικής δημόσιας ζωής που ενδεχωμένως να είναι αυτό που λέμε "παρακρατικοί" και που ενδεχωμένως να έπαιξαν βρώμικο ρόλο στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας τους προηγούμενους μήνες.

  Όπως είχα γράψει σε προηούμενο ποστ προ ημερών για όσους θυμούνται με αφορμή τη "Σέχτα"...η άκρη του νήματος για αυτές τις υποθέσεις είναι το οργανωμένο έγκλημα και ...σιγά-σιγά ξηλώνεις το πουλόβερ.

  Έξτρα πόντοι για ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης και φυσικά της Αστυνομίας που αρχίζουν και κινούνται σε μια άκρως θετική κατέυθυνση με πρωτόγνωρους για τα Ελληνικά δεδομένα ρυθμούς.

  Υ.Γ
  Ωραίο το νέο λοοκ της ιστοσελίδας, Φάκτωρ. Καλή συνέχεια!

 2. ataktos avatar
  ataktos 07/07/2009 21:52:38

  Dubai Expatriate- παρακαλώ τέτοιου είδους αναλύσεις μην κάνεις διότι πρόκειται να στενοχωρήσεις σφοδρά πολλά «χρυσοπαιδα » από οικογένειες με ρίζες και με μέλλον…. …

 3. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 07/07/2009 23:45:25

  Ούτε ρίζες ύτε μέλλον έχουν, πιστεψέ με.
  Το παραμύθι αρχίζει τελειώνει και θα ξυπνήσουν απότομα μερικοί "χρυσοί" που τους έχουμε επιπλέον πληρώσει σε χρυσό εδω και δεκαετίες.

  Τα "χρυσόπαιδα" πρέπει εάν έχουν το νου, να μελετήσουν την έννοια της ασσύμετρης απειλής. Δεν κερδίζει ο μεγαλύτερος αλλά ο πλέον ευελικτος και τα "θωρηκτά" οδεύουν πλέον στα διαλυτήρια.

 4. ΣΟΒΟΚΑΗΣ avatar
  ΣΟΒΟΚΑΗΣ 08/07/2009 08:38:18

  κάποιοι κατάλαβαν ότι και στην Ελλάδα μπορείς να κλέβεις κάποιους που βγάζουν λεφτα αέρα πατέρα και το κάνουν. Καμ΄μιά φορά προεκλογικά η Αστυνομία πιάνει μερικούς και γεμίζει τα δελτία των 8. Δεν προκαλεί πάντως και κανενα φοβερό ενδιαφέρον. Ασε που αυτόι φαίνονται σαν να παίζουν ρόλους και σε λίγο θα πέσουν τα γράμματα της παραγωγ'ης και θα πάνε στις δουλείες τους ειτε μέσα είτε εξω από τη φυλακή. Αναρωτηθείτε ποιός ρόλος είναι καλλίτερος του δεσμοφύλακα η κάποιου από αυτά τα μούτρα?

 5. ΣΟΒΟΚΑΗΣ avatar
  ΣΟΒΟΚΑΗΣ 08/07/2009 08:40:17

  κάποιοι κατάλαβαν ότι και στην Ελλάδα μπορείς να κλέβεις κάποιους που βγάζουν λεφτα αέρα πατέρα και το κάνουν. Καμμιά φορά προεκλογικά η Αστυνομία πιάνει μερικούς και γεμίζει τα δελτία των 8. Δεν προκαλεί πάντως και κανενα φοβερό ενδιαφέρον. Ασε που αυτόι φαίνονται σαν να παίζουν ρόλους και σε λίγο θα πέσουν τα γράμματα της παραγωγ'ης και θα πάνε στις δουλείες τους ειτε μέσα είτε εξω από τη φυλακή. Αναρωτηθείτε ποιός ρόλος είναι καλλίτερος του δεσμοφύλακα η κάποιου από αυτά τα μούτρα?

 6. dr.thess avatar
  dr.thess 08/07/2009 09:46:19

  στην ιταλία οι μαφιόζοι ακουν caruso....εδω ακουνε τουρκοσκυλάδικα

 7. Quasimodo avatar
  Quasimodo 08/07/2009 10:23:55

  Ω! sole Mio

 8. Στα πρότυπα της Cosa Νostra το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα | Search Top Greek Blog avatar
  Στα πρότυπα της Cosa Νostra το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα | Search Top Greek Blog 09/07/2009 13:05:23

  [...]  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4525319 Επιστροφή στην πηγή της δημοσίευσης ! [...]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.