24/11/2008 16:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στα πρόθυρα της διάσπασης οι Γάλλοι σοσιαλιστές

Ένα σοσιαλιστικό κόμμα κομμένο στα δύο, που συγκλονίζεται από βαθιά κρίση και κινδυνεύει να εκραγεί, είναι ο απολογισμός της αναμέτρησης για την ηγεσία ανάμεσα στη Μαρτίν Ομπρί και στη Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Με μόλις 42 ψήφους διαφορά και ενώ το τελικό αποτέλεσμα δεν είχε ακόμα επικυρωθεί, η Μαρτίν Ομπρί αυτοανακηρύχθηκε το Σάββατο νικήτρια της εκλογικής μάχης. Το αποτέλεσμα αυτό αμφισβητεί η Σεγκολέν και το επιτελείο της που καταγγέλλουν «παρατυπίες» και «απάτη» στην ψηφοφορία, απαιτώντας την επανάληψή της. Υποστηρίζουν ότι διαθέτουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπερίσχυσε η Ρουαγιάλ. Τονίζουν πως «δεν θα αφήσουμε να μας κλέψουν τη νίκη» και απειλούν για προσφυγή στη δικαιοσύνη αν δεν λάβουν ικανοποίηση.

Με αρκετά στελέχη τής άλλοτε ισχυρής παράταξης του Φρανσουά Μιτεράν να εκφράζουν την ανησυχία τους για επικείμενο «διαμελισμό» των σοσιαλιστών, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ,πρώην υποψήφια για την προεδρία της χώρας, ζήτησε χθες την επανάληψη της ψηφοφορίας την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ συνεργάτες της δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν τις εξελίξεις «καθαρή κλοπή» της νίκης τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neoinileias avatar
  neoinileias 24/11/2008 16:40:06

  Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθήσαμε ίσως τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει το σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας, τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση την τελευταία 20ετια. Εκεί που όλοι περίμεναν ότι η εσωτερική εκλογική διαδικασία θα άμβλυνε τις διαφορές, η κρίση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με απρόβλεπτο τέλος.

  Τα αποτελέσματα των εσωτερικών εκλογών στη βάση, μετά την αποτυχία του συνεδρίου να εκλέξει αρχηγό, έφεραν με διαφορά 42 ψήφων νικήτρια την πρώην υπουργό Εργασίας Μαρτίν Ομπρι. Τα αποτελέσματα και η διαδικασία που ακολουθήθηκε αμφισβητούνται έντονα από την προηγούμενη υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

  Αν λάβουμε υπόψη ότι το σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας στο παρελθόν είχε επηρεάσει σημαντικά την πολιτική φιλοσοφία των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η κρίση για την ηγεσία του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν είναι παρά μια κρίση ταυτότητας και στρατηγικής του Ευρωσοσιαλισμού.

  Έτσι γεννάται το ερώτημα, ποιο είναι σήμερα το κριτήριο βάσει του οποίου καθοδηγείται ο σοσιαλισμός στην Ευρώπη, σε ποιους εξωτερικούς ερεθισμούς αντιδρά, αν αντιδρά για να διαμορφώσει την πολιτική του πλατφόρμα. Αν πάμε λίγο πίσω θα δούμε ότι το 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας στη Γαλλία χαρακτηρίστηκε πριν από μία δεκαετία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις της τότε σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Λιονέλ Ζοσπέν, επειδή η μείωση του χρόνου εργασίας θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας και έτσι θα μειωνόταν η ανεργία.

  Οι επικριτές, και όχι άδικα, ισχυρίστηκαν ότι αντί να αυξήσει την εργασιακή πίτα, μοίρασε την ίδια πίτα σε περισσότερους, αύξησε το κόστος παραγωγής και άνοιξε το δρόμο για τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης που οδήγησε σε κάμψη την οικονομική ανάπτυξη των εργαζόμενων.

  Έτσι, ούτε η ανεργία μειώθηκε, αφού αρκετές επιχειρήσεις έφυγαν από την Ευρώπη αναζητώντας φθηνό εργατικό δυναμικό στις χώρες της Ασίας, αλλά και η μερική απασχόληση έγινε κανόνας. Αξίζει να αναφέρουμε οτι το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζι κατάργησε το 35ωρο.
  Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι, οι διαφορές στο Γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα σχετικά με τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας δείχνουν, ότι, επικρατεί σύγχυση και δεν σημειώθηκε "ρήξη" με το παρελθόν. Επιπλέον, είναι εντυπωσιακά εμφανής η απουσία ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης, δεν φάνηκε να υπάρχει «σημαντική» πρόταση που να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα σημερινά πιεστικά προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι (δηλαδή οι σοσιαλιστές) δημιούργησαν στην Ευρώπη.

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/11/2008 16:59:14

  Αυτή η Royal είναι παλαβή. χώρισε τον άντρα της γιατί έχασε τις εκλογές κι έλεγε ότι δεν τη στήριξε. Άσχημα μπλέξανε κι άντε τώρα να ξεμπλέξουν.

 3. neoinileias avatar
  neoinileias 24/11/2008 17:04:08

  O άντρας της Σεγκολέν Ρουαγιάλ ή ο σοσιαλισμός που «ξέμεινε» από πολιτικούς στόχους είναι το πρόβλημα!

 4. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 24/11/2008 17:13:48

  Καλά ακόμη δεν κατάφεραν οι Γάλλοι σοσιαλιστές να πετάξουν στα αζήτητα την λουλού που το παίζει και γκόμενα, και βγάζει ακόμη μεροκάματο χάριν του πρώην (στο κρεβάτι μόνο) που ελέγχει τους μηχανισμούς του Κόμματος ;

 5. ataktos avatar
  ataktos 24/11/2008 18:49:09

  Μένω άφωνος από τα σχολειά σας ΑΝΤΡΕΣ δηλ. ο Αντρέας ,Καραμανλής ,Μιτεράν δεν πέρασαν από κρεβάτια αλλά ήταν τότε άντρες ,και για την οποία κύρια Ρουαγιαλ αυτό είναι το αρνητικό και όχι το θετικό .Άιντε δεν ντρεπόμαστε εμείς η άντρες .Εχει ο factorx τέτοιο υπονοούμενο .στο άρθρο του . Ντρέπομαι

 6. Νἰκος avatar
  Νἰκος 24/11/2008 19:02:11

  Σιγα το ζητημα που προβαλλεις ΠαραγονταΧ. Δεν πα να διαλυθουν στα εξ ων συνετεθησαν. Ουτβως ή αλλως πιονακια ειναι, σας τους δικους μας σοσιαληστες.

  Αυτο δω πως σου ξεφυγε; Ή μηπως η "ἀδελφοσυνη" των λαων θα κανει το θαυμα της;

  Απο το GREECE-SALONIKA.

  Στο στόχαστρο των Τούρκων το Καστελόριζο.
  Στο Καστελόριζο,το ακριτικό νησί των 200 κατοίκων έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία …1.500 αμφιλεγόμενες συμβολαιογραφικές πράξεις μετεγγραφής ακινήτων, οι περισσότερες από τις οποίες σε αλλοδαπούς και ξένες εταιρίες αμφιλεγόμενης ταυτότητας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι στη συνέχεια μεταγράφτηκαν με ιδιωτικά συμφωνητικά σε ιδιώτες και εταιρίες της .. Τουρκίας ( http://www.e-tipos.com/newsitem?id=62269)
  «Το Καστελόριζο θα αναδειχθεί στο Βατοπαίδι του Αιγαίου» εκτιμούν τοπικοί παράγοντες, που καταβάλουν προσπάθειες να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας και προσθέτουν: «Οι γείτονές μας φαίνεται ότι αξιοποίησαν την ασυδοσία στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Καστελόριζου».
  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΕΤ, «η συντριπτική πλειοψηφία των πράξεων νομιμοποίησης στο Καστελόριζο έχει γίνει με τη μέθοδο της χρησικτησίας με βεβαίωση από δύο κατοίκους ότι κάποια έκταση ανήκει στον Α κάτοικο, βεβαίωση του δήμου ότι ο Α κάτοικος δεν οφείλει τέλος ακίνητης περιουσίας, συμβολαιογραφική πράξη και δήλωση στο υποθηκοφυλακείο με αυτά τα παραστατικά».
  Σχετικά με το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το Καστελόριζο, σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο του 2000 Τούρκοι στρατιωτικοί κάλεσαν τους αμυντικούς ακολούθους ξένων πρεσβειών στην Άγκυρα για ενημέρωση. Η συζήτηση ήταν εφ’ όλης της ύλης των ελληνοτουρκικών και, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά εκφράστηκε επισήμως η αμφισβήτηση από την Τουρκία της ελληνικής κυριαρχίας στο Καστελόριζο. Γραπτό κείμενο δεν δόθηκε, αλλά οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν τότε δεν διαψεύστηκαν ποτέ. Έκτοτε η Τουρκία υπενθυμίζει συστηματικά τα «ζωτικά συμφέροντά» της στην περιοχή.
  Πριν από περίπου ένα χρόνο, εξάλλου, η Άγκυρα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το Κάιρο, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη ελληνοαιγυπτιακές διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία ζήτησε την εξαίρεση του Καστελόριζου από τη διαδικασία με επιχείρημα την πάγια θέση της ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».
  Μετά το πρόσφατο επεισόδιο με το νορβηγικό πλοίο ερευνών, Τούρκος διπλωμάτης, μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολού», υποστήριξε ότι τα ελληνικά διαβήματα απορρίφθηκαν γιατί οι έρευνες έγιναν «σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας». Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αρχικά προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός και στη συνέχεια να το υποβαθμίσει, εμφανίζεται...ικανοποιημένο από την έκβαση της υπόθεσης.

  Εχετε καιρο για να μαθετε τουρκικα. Ποτε δεν ειναι αργα.

 7. Νἰκος avatar
  Νἰκος 24/11/2008 19:04:51

  «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα»
  λενε οι καλοκαγαθοι Οθωμανοι (Ρεpussy, Βερεμ-εφεντιμ, Κουλουρ-χανουμ, Λιακος και ΣΙΑ).

  Εγω λεω οτι θα χασετε και την υφαλοτρυπιδα σας, ειδικα τωρα που η χωρα ειναι "ἀκυβερνητη πολιτεια".

 8. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/11/2008 19:05:58

  @ neoinileias:

  Το πρόβλημα είναι ότι η Σεγκολέν είναι προβληματική προσωπικότητα. Όσο και καλούς στόχους να είχαν οι σοσιαλιστές θα ήταν επικίνδυνη. Δεν έχω τίποτε με τις γυναίκες πολιτικούς αλλά κάποιες συμπεριφορές δε μου αρέσουν.

  ΥΓ.
  Η Ομπρί είναι κόρη του Ζακ Ντελορ.

 9. ataktos avatar
  ataktos 24/11/2008 19:10:09

  Η Ομπρί είναι κόρη του Ζακ Ντελορ και ο ΓΑΠ του Αντρεα,ο Μπους του Μπους κλπ σωστος κυροιος και εχουμε δημοκρατια .

 10. αχα avatar
  αχα 24/11/2008 19:10:27

  Απο τετοιους "σοσια-ληστές" γεμισε ο κοσμος.
  Προσοχη μη τους ματιασουμε.
  Για ποσο βλακες μας περνατε, τελικά ???

 11. comment avatar
  comment 24/11/2008 19:11:24

  Το πρόβλημα είναι ότι έχουν χάσει τις εκλογές. Ας τις χάσει κι ο Σαρκοζί (όταν) και μετά τα λέμε ποιος "το παίζει γκόμενος" κλπ. βαθυστόχαστες αναλύσεις

 12. neoinileias avatar
  neoinileias 24/11/2008 19:22:49

  @ εξακτινε, δεν μπορώ να γνωρίζω την προσωπικότητα της Σεγκολέν Ρουαγιάλ αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι η πρώην υπουργός Εργασίας Μαρτίν Ομπρι είναι και η εισηγήτρια του 35ωρου γ αυτό και γράφω στην παραπάνω ανάρτηση ότι δεν σημειώθηκε "ρήξη" με το παρελθόν

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 24/11/2008 19:23:18

  Στη Γαλλία ο συσχετισμός ευρυτερης αριστεράς - δεξιά ς δεν είναι 60-40 όπως στην Ελλάδα αλλά 45-55.
  Επομένως για να κερδίσει εκλογές σοσιαλιστης πρέπει να είναι μεγάλη προσωπικότητα και ο μόνος που το έκανε ήταν ο Μιττεράν.

 14. ataktos avatar
  ataktos 24/11/2008 19:25:21

  Και μια ιστορική ανάμνηση όταν ο Αντρέας έφερε στο αεροδρόμιο και νομιμοποίησε με το χέρι την Μιμή του σε ένα κράτος ανδροκρατούμενο .Πέρασαν τα χρόνια σήμερα διαβάζω ότι» 80.000 συντάξεις φεύγουν στο εξωτερικό (δεν ξέρω αν αληθεύει η πληροφορία )» .Αίτια οι άντρες χώρισαν της ελληνίδες και παντρεύτηκαν ξένες κοπελίτσες ,πήγαν στο παράδεισο . Και Αυτή ήταν η προσφορά του ΑΝΤΡΑ ανδρεα .

 15. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/11/2008 19:48:54

  Δεν τα ξέρεις καλά άτακτε. Τις κοπελίτσες τις παντρεύτηκαν για να του γηροκομήσουν και μετά να πάρουν τη σύνταξη... Μπορεί να είχαν πεθάνει οι γυναίκες τους. το πρόβλημα δεν είναι η σύνταξη που φεύγει στο εξωτερικό αλλά το ότι θα πληρώνεται για άλλα 50 χρόνια.

 16. ataktos avatar
  ataktos 24/11/2008 20:17:17

  @Εξάκτινος-Όντως όλα δεν τα ξέρω (άλλωστε δεν διεκδικώ πρωταγωνιστικό ρολό) έχω όμως συναντήσει τον Γιώργο Η. εργάστηκε 3 χρόνια!!! και έπαιρνε σύνταξη 65!!!! .Να δεις τι ΑΝΤΡΑΣ ήταν. (αυτός θα μείνει στη μνήμη του διεθνούς σοσιαλιστικού κινήματος πρωτάρης )

 17. Factorx avatar
  Factorx 24/11/2008 20:45:17

  @Νίκος: αυτό τι είναι λιγα ποστ πιο πισω; "Η Τουρκία αγοράζει το … Καστελόριζο;" http://www.antinews.gr/?p=4354

 18. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 24/11/2008 21:42:20

  Η Σεγκολέν είναι μια εξαιρετικά κομπλεξική προσωπικότητα, από τις κομπλεξικότερες φεμινίστριες που υπάρχουν. Εκτός των άλλων, εξαιρετικά αδίστακτη. Απορώ πώς πήρε τόσες ψήφους, πώς τη στήριξαν τόσοι άνθρωποι. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που έχασε από γυναίκα, γιατί τώρα πια δεν θα μπορεί να λέει "με χτυπούν γιατί είμαι γυναίκα". Αυτά έλεγε όταν τη στρίμωχναν και δεν είχε τι άλλο να πει. Πώς να συμπαθήσω τις φεμινίστριες μετά; Μου θυμίζει μια που πήγε να με τρακάρει επειδή παραβίασε το Stop της και αφού συγκράτησα με κόπο τα μπινελίκια μου, μου λέει "καλά, μη δείτε γυναίκα στο τιμόνι" και ενώ με κοιτούσε και μου τα έλεγε αυτά, συνέχισε απτόητη να παραβιάζει το Stop της και πήγε, απτόητη, να πατήσει μια γιαγιά που περνούσε εκείνη την ώρα μπροστά από το αμάξι της. Λεπτομέρεια: δεν είχε πει κουβέντα για τη γυναικεία οδήγηση - ούτε καν είχα σκεφτεί. Αυτά με τον κομπλεξικό φεμινισμό.

 19. ataktos avatar
  ataktos 24/11/2008 21:48:12

  Επώνυμος -κομπλεξική προσωπικότητα ειναι και στους αντρες και στης γυναικιες .Αλλοστε πουταna δυχος πουτανο υπαρχει;;;;

 20. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 24/11/2008 21:50:32

  Ναι, αλλά αυτή το έπαιζε φεμινίστρια και τρομοκρατούσε με το φεμινισμό της τους αντιπάλους της που δεν είχαν τι να της απαντήσουν. Ζήτω η Μαρτίν Ομπρί! Ζήτω η οικογενειοκρατία! (να δούμε πόσο πιο χαμηλά ακόμη θα με ρίξει αυτή η Σεγκολέν)

 21. Νἰκος avatar
  Νἰκος 24/11/2008 21:55:21

  Ειδες τι συμβαινει οταν κανεις σαν του λογου μου δεν μπορει να ειναι τακτικος αναγνωστης;
  Οπως παντα, μια συγγνωμη δεν βλαπτει.
  Ευχαριστω για την υπενθυμιση.

 22. ataktos avatar
  ataktos 24/11/2008 22:03:32

  Επώνυμος- ναι σε αυτο αναφερομουν τοσσα παιδια υπαρχουν διπλα μας .Στο Αμερικα Ομπαμα τον λενε (εγω πρoτημω το ινδιανο Vinetou τον Apatsi )αλλα ....εδω δης ,νης ,λος κλπ παλι ΓΑΠ ,ΚΚ, ακη κλπ ;;;

 23. donaE avatar
  donaE 24/11/2008 22:05:51

  Οι γυναικες στην εξουσια ειναι περιεργη κατασταση.Οντας αναγκασμενες να επιβληθουν σε αντρικο χωρο γινονται πιο πολυ σκληρες αναγκαστικα.Καταπιεζουν εως εξαφανισης την γυναικεια πλευρα τους η την ξεπουλανε για να μην ειναι τρωτες.Δεν μπορω να καταλαβω πως αντεχουν την εξωθεν επιθεση.Παρ'ολα αυτα παλι καταφεραν να δωσουν δικαιωματα με τα υστερικα τους.

 24. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 24/11/2008 22:09:11

  Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη Θάτσερ, ούτε με τη Μέρκελ, ούτε με τη Μπεναζίρ Μπούτο, ούτε με την Εβίτα Περόν, ούτε με την Πασιονάρια. Με τη Σεγκολέν έχω πρόβλημα, αυτό το απίστευτο πολιτικό μηδενικό, που μου είναι αδυνατον να καταλάβω πώς έγινε πολιτικό μέγεθος.

 25. donaE avatar
  donaE 24/11/2008 22:16:18

  Η Μπεναζιρ Μπουτο ητανε κληρονομος,και η Εβιτα συζυγος.Και η Σεγκολεν κατι θα κληρονομησε,με τον προεδρο δεν ζει?Ειναι σκληρος χωρος.

 26. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 24/11/2008 22:20:36

  Η Θάτσερ και η Μέρκελ όμως δεν κληρονόμησαν τίποτα. Μόνες τους τα κατάφεραν, με την υποστήριξη των συζύγων τους - πίσω από κάθε μεγάλη γυναίκα κρύβεται ένας μεγάλος άνδρας ή κάπως έτσι.

  Στην Αγγλία είχε ιδρυθεί και Σύλλογος Φίλων του Ντένις Θάτσερ. Πατέρας και σύζυγος.

 27. donaE avatar
  donaE 24/11/2008 22:28:58

  Ε,αρα?τελος παντων σαν γυναικα σου λεω πως,αν δεν εισαι καποιου παραμενεις βοηθητικη,παντου ομως.Η γινεσαι bitch.Ψαγμενα πραγματα ξανα και ξανα.

 28. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 24/11/2008 22:35:05

  Τι "άρα;" Μην τσιμπάς DonaE, πλάκα κάνω, αμέσως τσίμπησες, τι είστε εσείς βρε; Ήθελα να δείξω ότι όταν λέμε για έναν άντρα ότι "πίσω από κάθε μεγάλο άντρα κρύβεται μια μεγάλη γυναίκα" είναι εντάξει, ενώ όταν λέμε το αντίστοφο τότε σημαίνει άραγε ότι καταλογίζουμε την επιτυχία της γυναίκας στον άντρα; Όχι βέβαια. Μην τσιμπάς. Εννοείται ότι και οι δύο αυτές περιπτώσεις (τουλάχιστον αυτές και σίγουρα υπάρχουν κι άλλες) έγιναν μόνες τους. Ο Ντένις Θάτσερ ήταν στο σπίτι και κρατούσε το σπίτι. Α, πήγαινε και για κυνήγι, νομίζω, ήταν δεινός κυνηγός.

  Τη Μέρκελ για να πω την αλήθεια δεν τη συμπαθούσα ιδιαίτερα μέχρι που έγινε καγκελάριος και τότε έδειξε τι αξίζει. Φοβερή, την παραδέχομαι.

 29. donaE avatar
  donaE 24/11/2008 23:00:40

  Το καταλαβα μην ανησυχεις.Αυτες που ανεφερες καταγραφονται στις bich,αλλα δεν προσεξες τι εγραψα.Ετσι η αλλιως.Την Μερκελ την συμπαθω και σαν γυναικα γιατι τις προαλλες φορεσε ντεκολτε με το ετσι θελω,που σημαινει οτι διατηρει μια αναλαφρη νοτα,εχει επιθυμιες ακομα.

 30. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 24/11/2008 23:03:09

  Φούστα δεν την έχουμε δει να φοράει ακόμα. Μόνον παντελονάτη τη βλέπουμε.

 31. donaE avatar
  donaE 24/11/2008 23:14:29

  Ειναι για να κινειται ελευθερα,αναμεσα σε τοσους ανδρες.Παντως εγω την ζηλευω,που δεν μασαει...

 32. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/11/2008 23:19:08

  Νομίζω ότι δεν είναι θέμα γυναικών πολιτικών ή όχι. Το θέμα είναι ότι η συμπεριφορά στη Σεγκό προς τον άντρα της, τον οποίο δεν είχε παντρευτεί αλλά είχε κάνει αρκετά παιδιά μαζί του, είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτη. Το ίδιο απαράδεκτη είναι και η συμπεριφορά ενός άντρα πολιτικού προς τη γυναίκα του γιατί τσακώθηκαν για τα πολιτικά. Δείχνει άτομο μικρού πνευματικού αναστήματος.

 33. donaE avatar
  donaE 24/11/2008 23:25:10

  Δειχνει αυτο που λεμε bich,για να φτασεις σε αυτες τις θεσεις χαλας μεσα σου.Αμα χαλασεις και σκυψεις μετα δεν το ξεχνας.

 34. Χριστόφορος avatar
  Χριστόφορος 24/11/2008 23:50:38

  Πρόκειται για έξυπνο τακτικό χτύπημα του Ντελανοέ. Θέλει να φθείρει τη Σεγκολέν χωρίς να εκτίθεται υπερβολικά ο ίδιος. Έτσι, όταν έρθει η ώρα του υποψηφίου για την προεδρία, η απαξιωμένη Σεγκολέν θα είναι ευκολότερη ως αντίπαλος (ή και, ήδη, εκτός κούρσας). Ντελανοέ και Ομπρί τα έχουν βρει: ο πρώτος στην διεκδίκηση της προεδρίας της Γαλλίας, η δεύτερη στην ηγεσία του κόμματος.

  Κατά τα άλλα, όσοι μιλάνε εναντίον της Σεγκολέν λένε... λίγα. Πρόκειται για απερίγραπτο πολιτικό φελλό, και τεράστιο ηθικό μηδενικό. Πολλοί (και εγώ) θα ήθελαν, για συμβολικούς λόγους, μια ικανή γυναίκα στο πηδάλιο μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας, έτσι η απογοήτευση είναι πιο έντονη.

  Πάνε χρόνια που το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα εκφράζει, με ευθύνη των ηγετικών στελεχών του, την αποκαλούμενη αριστερά του χαβιαριού (gauche-caviar), με τις υψιπετείς διατυπώσεις, τις ασαφείς θέσεις και την πολυτελή, "ιντελλεκτυέλ στυλιστίκ", χωρίς τύψεις ζωή (στην οποία διαπρέπει η Σεγκολέν). Δεν αναφέρομαι μόνο στην καθημερινή πράξη, αλλά και στη συνολικότερη ιδεολογική, θεωρητική, ανθρωπιστική συγκρότητση της Σεγκολέν και των κορυφαίων στελεχών. Τα στοιχεία, δηλαδή, τα οποία το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα θεωρεί ότι στοιχειοθετούν την ηθική/πολιτική του υπεροχή.

  Αν ο Σαρκοζί είναι αμοραλιστής, η Σεγκολέν είναι επιπλέον και βλαξ. Κρίμα για το σημαντικό (το πάλαι;) κόμμα της.

 35. Helmut avatar
  Helmut 25/11/2008 10:18:05

  Αν και φαινομενικά 'άντεχε', το ΣΚ Γαλλίας στην πραγματικότητα βαράει διάλυση από τις προεδρικές του 2003, όταν ο Ζοσπέν πήρε λιγότερες ψήφους από τον Λε Πεν και δεν πέρασε καν στον 2ο γύρο.

  Από εκείνο το σοκ δεν συνήλθε ποτέ η Γαλλική αριστερά, και δυστυχώς μερικές ψεύτικες αναλαμπές (δημοτικές εκλογές όπου οι Σοσιαλιστές σάρωσαν και κέρδισαν το δήμο του Παρισιού, ευρωεκλογές...), κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις και οι συμπαθητικοί camarades έκρυψαν το πτώμα στο ντουλάπι -αλλά η βαθιά κρίση που σοβούσε, δεν λύθηκε ποτέ.

  Σήμερα το απόστημα έσπασε, και ήρθε η ώρα της εξόφλησης παλιών γραμματίων. Το κακό είναι ότι ούτε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ούτε όμως και η Μαρτίν Ομπρί δείχνουν ικανές να φέρουν το Parti Socialiste πίσω σε τροχιά ανάκαμψης.

  Ιδεολογικό κενό ή σύγχυση στην καλύτερη, μέτρια στελέχη που αναλώνονται σε προσωπικές στρατηγικές: ο Sarkozy μπορεί να τρίβει τα χέρια του!

 36. Προβοκάτορας avatar
  Προβοκάτορας 25/11/2008 13:03:56

  Η κρίση του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος αντικατοπτρίζει με τον πιο ακραίο τρόπο την κρίση της Σοσιαλδημοκρατίας. Που καλείται να διαλέξει: Σοσιαλδημοκρατία ή Σοσιαλφιλελευθερισμός; Την πρώτη εκδοχή εκπροσωπεί η Μαρτίν Ομπρί. Σε πιο ριζοσπαστικές εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας κινούνται οι αμόν και Μελενσόν, που εγκατέλειψε το Κόμμμα.
  Η δεύτερη εκπροσωπείται από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
  Για πολλά χρόνια οι δυο αυτές τάσεις μνπορούσαν να συνυπάρχουν στο πλαίσιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σήμερα πια δε μπορούν. Γιατί οι σοσιαλφιλελεύθεροι συμπεριφέρονται με απύθμενο δογματισμό. Εξασφαλίζοντας, στη Γαλλία του τουλάχιστον, την κυριαρχία της Δεξιάς

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.