#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/04/2010 16:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σταματήστε να μιλάτε κ. ΠαπανδρέουREUTERS BREAKINGVIEWS
«Γράμμα στον Πρωθυπουργό»

Από τον Πιερ Μπριανσόν

Προς:

Γιώργο Παπανδρέου

Μέγαρο Μαξίμου

Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, οι αγορές δεν έχουν πειστεί ότι η κυβέρνησή σας μπορεί να αντιμετωπίσει την πιστωτική κρίση που έχει τυλίξει την Ελλάδα. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το 7,1% αυτή την εβδομάδα, με τα spreads στα υψηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία του ευρώ. Πρέπει να αντλήσετε 11 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τα τέλη Μαΐου. Το τεράστιο spread σημαίνει ότι η απουσία εμπιστοσύνης στην Ελλάδα προσθέτει 400 εκατομμύρια ετησίως στο χρέος της. Καθώς προσπαθείτε να πείσετε τους Αμερικανούς επενδυτές να σας δανείσουν, θα ήθελα, με όλο το σεβασμό, να προτείνω το εξής σχέδιο:

1. Γίνετε ρεαλιστής. Οι εταίροι σας στην ευρωζώνη δεν θα σας βοηθήσουν μέσα στον επόμενο μήνα. Μπορεί να υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια πριν από δύο μήνες, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους πριν τις τοπικές εκλογές της 9ης Μαΐου στη Γερμανία που είναι κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος πιστεύει εξάλλου ότι δεν πρέπει να λάβετε βοήθεια – οι ψηφοφόροι της δεν θέλουν να πληρώνουν τους συνταξιούχους σας. Αλλά τώρα επιμένει ότι η βοήθεια που υποσχέθηκε η ΕΕ πρέπει να διατεθεί μόνο στα επιτόκια της αγοράς. Σε αυτή την τιμή, γιατί να τη λάβετε; Δεν προβλέπω να συμβιβάζεται η ευρωζώνη σε αυτό το ζήτημα στο προσεχές μέλλον.

2. Σταματήστε να μιλάτε. Τους τελευταίους μήνες, επιμένετε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πακέτο στήριξης, την ίδια στιγμή που αναζητάτε «αλληλεγγύη» από τους Ευρωπαίους εταίρους σας και που απειλείτε να πάτε απευθείας στο ΔΝΤ αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης. Υποστηρίζετε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να δανειστεί με «κανονικά» επιτόκια. Ωστόσο, κάθε φορά που ανοίγετε το στόμα σας – είτε για να υποβαθμίσετε, είτε για να αναβαθμίσετε την κατάσταση – οι αγορές φοβούνται ακόμα περισσότερο. Οπότε καλύτερα να σιωπήσετε. Επικεντρωθείτε στην οικονομική μεταρρύθμιση και στο να αλλάξετε την πορεία της χώρας. Δουλειά σας είναι να «επιτεθείτε» στο δημοσιονομικό έλλειμμα, επίπτωση του οποίου είναι το χρέος. Αφήστε τις αγορές στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεστε δεν θα έρθουν φθηνά. Κρίμα. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γιʼ αυτό. Η χαμένη αξιοπιστία θα ανακτηθεί μόνο με συντονισμένη δράση μετά από πολλούς μήνες.

3. Συνεχίστε να δουλεύετε. Η Κομισιόν η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι σας θεωρούν αξιόπιστο το σχέδιό σας για τη μείωση του ελλείμματος. Μπορούν να καταλάβουν γιατί η κυβέρνησή σας αισθάνεται περισσότερο σα θύμα παρά σαν ένοχος παλαιάς στατιστικής πλαστογράφησης και δημοσιονομικής ανευθυνότητας που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει να βοηθήσει και οι εμπειρογνώμονές του είναι ήδη στην Αθήνα για να εργαστούν μαζί σας. Ακούστε τους. Ακούστε προσεκτικά τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει αποδειχθεί ο πιο ανθεκτικός, σκληρός αλλά δίκαιος φίλος σας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Εξακολουθεί να έχει κάποια πειθώ στη Μέρκελ. Δεν είστε μόνος σας.

4. Αναπτύξτε εναλλακτικά σχέδια. Είναι ακόμα πιθανό η ευρωζώνη να αποδειχθεί ανίκανη να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης εάν η γερμανική επιμονή συνεχιστεί αφού κλείσουν οι κάλπες του ερχόμενου μήνα. Πρέπει να ετοιμάσετε ένα σχέδιο Β και Γ – αλλά χωρίς να αφήσετε καμία υπόνοια ότι το κάνετε. Αν οι αγορές συνεχίσουν να σας χρεώνουν υπερβολικά επιτόκια, υπάρχει η επιλογή αμιγούς προσφυγής στο ΔΝΤ. Μπορείτε να δανειστείτε από το ταμείο με λιγότερο από 3% και πιθανώς δεν θα σας επιφέρει περισσότερο οικονομικό πόνο από αυτόν που έχετε ήδη συμφωνήσει να προκαλέσετε. Τέλος, η ξεκάθαρη χρεοκοπία δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού. Τα προβλήματα τότε θα μετατίθεντο ξαφνικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα, συγκεκριμένα στους Γάλλους και Γερμανούς πιστωτές. Η Μέρκελ έχει ενσωματώσει στον προϋπολογισμό της το τεράστιο ποσό των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για πιθανές εγγυήσεις δανείων για τις γερμανικές τράπεζες. Τι εκπληκτική ειρωνεία θα ήταν εάν η αδιάλλακτη τακτική της την εξανάγκαζε να γράψει μία παχυλή επιταγή για να καθαρίσει τη δική σας ζημιά.

Με εκτίμηση,

Ένας φιλικός τραπεζίτης

http://www.naftemporiki.gr/news/pstory.asp?id=1800325

Periergos

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 10/04/2010 16:47:47

  Οδηγίες από τον υποβολέα.
  α)Οι Γερμανοί είναι κακοί,
  β)Κρύψου,
  γ)Συνεχιστε να δουλεύετε του έλληνες,
  δ)Πράσινη χρεωκοπία κι όποιον πάρει ο χάρος

  Τώρα είναι που πρέπει να μιλήσει το GAP. Είναι πρωθυπουργός και οφείλει να ενημερώνει τον λαό μιας και είναι υπέρμαχος της διφάνειας.
  Η σιωπή στην παρούσα φάση είναι ενοχή.

 2. ataktos avatar
  ataktos 10/04/2010 17:48:20

  Πάντως ο κ. Παπανδρέου μετά την επιστροφή από τη μεγάλη μητέρα πατρίδα, δηλαδή τις ΗΠΑ, φαίνεται σαν να έχει υιοθετήσει την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ήδη από τις ΗΠΑ έλεγε στους ομογενείς επιχειρηματίες ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει στο τραπέζι, από πλευράς Ελλάδας, μέχρι τουλάχιστον την ημέρα της κρίσης όπως την χαρακτήρισε, εννοώντας την ημέρα που θα αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και αυτό, όπως ανέφερε, συμβάλλει και στην κινητοποίηση της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι τυχόν προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως διαπιστώθηκε κατά τις συζητήσεις που είχε με αξιωματούχους του στην Ουάσιγκτον προχθές ο κ. Παπακωνσταντίνου, το ταμείο θα ζητούσε από την Ελλάδα να πάρει τα μέτρα που ήδη πήρε η χώρα. Η διαφορά, πρόσθεσε, θα ήταν ότι το ΔΝΤ θα διέθετε και τα χρήματα με τόκους κοντά στο 1%, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να δώσει χρήματα.» (ΑΠΕ, 10/3)

 3. ataktos avatar
  ataktos 10/04/2010 17:50:12

  κλασικός υποπρακτορ ...

 4. fatfat avatar
  fatfat 10/04/2010 18:16:56

  1) αύριο πιθανόν να διαψευστεί πανηγυρικά ο κύριος Μπριανσόν.....ότι και καλά οι υπόλοιπες χώρες-μέλη δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα πριν τις γερμανικές εκλογές στις 9 Μαίου......

  2) Ο κύριος Τρισέ δεν είναι ο σκληρός αλλά δίκαιος φίλος της Ελλάδας. Είναι ένας τραπεζίτης που παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει το ευρώ.
  Γνωρίζει ότι απειλείται η συνοχή της ευρωζώνης, ότι τυχόν πτώχευση της Ελλάδος θα είχε όχι μόνο αρνητικό αντίκτυπο αλλά θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα στο ευρώ και την αξιοπιστία του.
  Τα ίδια μέτρα θα έπαιρνε και αν οποιαδήποτε χώρα βρισκόταν στην θέση της Ελλάδας.

  3) Ο κύριος Μπριανσόν έχει σαφή προσανατολισμό προς το ΔΝΤ - μάλλον δεν θεωρεί ότι η ευρωζώνη θα στηρίξει αποτελεσματικά την Ελλάδα.

 5. donaE avatar
  donaE 10/04/2010 18:34:03

  Να που χασαμε τελικα την κυριαρχια μας,ηξερε τι ελεγε ο ΓΠ.Λενε στον πρωθυπουργο μας να το βουλωσει.Τι ρεζιλικι!

 6. Σπάρτακος avatar
  Σπάρτακος 10/04/2010 18:34:50

  Πάντως,βλέπω ν'άναι μακρύς και κακοτράχαλος ο....Μαραθώνας.Γι αυτό,όσο νωρίτερα ζητήσεις συγγνώμη γιά τις υποσχέσεις σου τις απατηλές(ενώ ήξερες και καλοήξερες την κατάσταση καλό μου,πολύ πρίν τις...κάλτσες)τόσο λιγώτερες θ'άναι και οι μαύρες σελίδες της Ιστορίας που θα σε αφορούν.Καληληνύχτα σου.

 7. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 10/04/2010 18:49:19

  Δεν θα σταθώ στο τι λέω ο κύριος. Θα σταθώ στην κατάντια μας ως χώρας.

  Φτάσαμε στο σημείο ένας υπάλληλος δημοσιογραφίσκος να στέλνει δημοσίως συμβουλές στον πρωθυπουργό της χώρας μας για το τι πρέπει να κάνει.

  Η επιτομή της κατάντιας ενός έθνους και της ηγεσίας του.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Αγανάκτηση 10/04/2010 19:19:37

   Αγανάκτηση,

   Τα πρακτορεία στέλνουν εντολές πια ξεδιάντροπα.

  • nancy avatar
   nancy @ Αγανάκτηση 11/04/2010 16:18:45

   Τραπεζίτης είναι..

 8. GreenHorses avatar
  GreenHorses 10/04/2010 21:36:38

  Τι να σταματήσει να μιλάει, αυτός αν δεν μας στείλει μια ώρα αρχύτερα ΔΝΤ δεν θα σταματήσει.

 9. alex papadimitropoulos avatar
  alex papadimitropoulos 11/04/2010 15:18:24

  Μη προσδοκάς από κάποιο να σου δώσει περισσότερα απ' όσα μπορεί.
  Ματαιοπονείς !

 10. άστεγος avatar
  άστεγος 11/04/2010 15:30:14

  Ηρεμήστε παιδιά.

  Ολα καλά.

  http://www.youtube.com/watch?v=LuLmkwW5i2c

  Τα βρήκανε (στις τσέπες μας).

  • nancy avatar
   nancy @ άστεγος 11/04/2010 16:20:25

   Κοίτα την κίνηση που κάνει με τα χέρια..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.