Σταμάτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των Ελλήνων
02/01/2015 14:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σταμάτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των Ελλήνων

Φωτιές ανάβει στο πολιτικό σκηνικό με νέες του δηλώσεις ο Γιάννης Τόλιος περί έκδοσης εντόκων γραμματίων τα οποία θα αγοράσει ο ελληνικός λαός και οι καταθέτες προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η ροή χρημάτων στο δημόσιο ταμείο θα είναι συνεχής. Σφοδρή ήταν η αντίδραση του μεγάρου Μαξίμου με τον Δημήτρη Σταμάτη να καταγγέλλει plan b του ΣΥΡΙΖΑ με εσωτερικό υποχρεωτικό δανεισμό που θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες.

Αναλυτικά ο Γιάννης Τόλιος σημείωσε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι: «κάθε τρίμηνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας βγάζουν αυτά τα έντοκα γραμμάτια και ανακυκλώνονται, λήγουν και ξανά-ανανεώνονται. Δεν ισχύει αυτό που λέτε. (...) Όταν μιλάμε με τους πιστωτές τους μεγάλους αυτούς που έχουμε εκκρεμότητα και τους πιστωτές που μιλάμε και κάνουμε διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους κλπ εκεί είναι πολιτική διαπραγμάτευση. Πρέπει να ζυγίσουν και αυτοί τι θέλουνε, έχουνε ευθύνες που έβαλαν έναν λαό στο κόκκινο. Δεν είναι ανάγκη να τα αγοράσουνε οι ξένοι και ο ελληνικός λαός και οι καταθέτες μπορούν να τα αγοράσουν».

Στην ερώτηση εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάρει και υποχρεωτική μορφή, ο Γιάννης Τόλιος απάντησε: «Όχι δεν ισχύει αυτό, σας ανέφερα ένα μικρό παράδειγμα».

Η απάντηση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη:

«Αποκάλυψη Τώρα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει μόνο σε διακοπή πληρωμής τόκων, οδηγώντας τη χώρα σε χρεοκοπία! Επίσημα μας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε εσωτερικό δανεισμό, χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των Ελλήνων, ακόμη και των μικροκαταθετών, για αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Δηλαδή, κάθε δεκαπέντε μέρες θα «τραβάνε», προφανώς υποχρεωτικά, από τις καταθέσεις των Ελλήνων. Αυτό είναι το Plan B του ΣΥΡΙΖΑ! Επιτέλους, τι θέλουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι και μόνη αυτή η αποκάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες; Τόσο ανεύθυνοι είναι;»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/01/2015 16:26:44

  Ποιές καταθέσεις; "Τα μονόλιρα, πεντόλιρα τσε πού 'ντα, ο πεζεβέγκης τά 'χει στην πούγκα..." Κολλάει γάντι το άτιμο το τσυπριώτικον (όμως οι αδελφοί απο τσην Μεγαλόνησον αποδεικνύονται μάγκες, ενώ η δική μας αριστεροδεξιά "αδελφότητα", όπως πάντα οι συνήθεις κουραδόμαγκες).

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 02/01/2015 18:57:15

  Τα έχει πει και ο Γλέζος για τις καταθέσεις. Δεν είναι νέο. Το θέμα είναι ότι θα ξαναχρεωκοπήσουν οι τράπεζες μόνο που θα το πουν, προτού καν γίνει. Και τότε πράγματι οι θυσίες μας θα έχουν ακυρωθεί σε 1 εβδομάδα...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Γεώργιος Τ. 03/01/2015 00:07:09

   Οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν αμέσως άν δεν τους επιτρέπεται να αντλήσουν ρευστότητα απο την ΕΚΤ (καταθέτοντας ως εγγύηση περιουσιακά στοιχεία τους) ή αποκοπούν απο το σύστημα μεταβιβάσεων target 2. Αυτό δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με τις καταθέσεις: Οι διαθεσιμες για κυκλοφορία ρευστότητας καταθέσεις, στις σημερινές συνθήκες (με τις συνεχείς και ανακυκλούμενες αγορές τρίμηνων έντοκων γραμματίων απο τις τράπεζες για παροχή πίστωσης στο δημόσιο), δεν εξασφαλίζουν ούτε κατ΄ελάχιστο τη ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες για να λειτουργούν καθημερινά. Για την απαιτούμενη ρευστότητα χρησιμοποιούν ως "ρεζερβουάρ" και ανακυκλώνουν διαρκώς, την ΕΚΤ και τα υπόλοιπα αποθεματικά του ΤΧΣ.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Uncle Stgm 03/01/2015 13:51:14

    Μα για να κάνεις αυτά που λέει ο Τόλιος, αυτό σημαίνει ότι δε θα συμφωνήσεις με τους δανειστές. Αυτό σημαίνει τα σπρεντς χαλαρά άνω των 1000 μονάδων και πάλι (από 400 που είχαν φτάσει προτού προκληθεί η πολιτική αβεβαιότητα λόγω επερχομένων εκλογών που προκάλεσαν οι τυχοδιώκτες της πολιτικής) και απόλυτος αποκλεισμός από το δανεισμό. Άρα, χρεοκοπία και αναγκαστική έκδοση νέου νομίσματος. Άρα, πάπαλα το ρευστό από ΕΚΤ και τσάμπα οι κόποι μας και τα μνημόνια και η υπομονή μας. Είναι απλή η αλληλουχία.

 3. Σολδάτος Θ. avatar
  Σολδάτος Θ. 02/01/2015 20:32:19

  Η Ελλάδα ανήκει σε εκείνα τα κράτη που δεν εκδίδουν δικό τους νόμισμα, αλλά συμμετέχει σε μια νομισματική ένωση, στην οποία εκδίδεται νόμισμα από μια «ανεξάρτητη» τράπεζα την ΕΚΤ που δανείζει τις τράπεζες και στη συνέχεια οι τράπεζες δανείζουν τα κράτη. Για να δανείζεται το κράτος είναι ανάγκη τα ομόλογά του να μην έχουν χαρακτηριστεί ως σκουπίδια, δηλαδή να μην έχουν χαμηλή αξιολόγηση από τους αντίστοιχους οίκους. Διαφορετικά οι τράπεζες δεν αγοράζουν τα ομόλογα καθώς δεν γίνονται δεκτά από τις αγορές και την ΕΚΤ.
  Σε αυτήν την περίπτωση το κράτος έχει ήδη χρεοκοπήσει καθώς δεν μπορεί να δανειστεί για να μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του και τη λειτουργία του.
  Επίσης το κράτος χρεοκοπεί στην περίπτωση που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τους δανειστές που κατέχουν ομόλογα.
  Και στις δύο περιπτώσεις συνέπεια είναι έλευση του ΔΝΤ και του ΕΜΣ σε περίπτωση που η χώρα ανήκει στην Ευρωζώνη. Αυτοί οι δύο οργανισμοί αποτελούν τους χρηματοδότες της χώρας που επιβάλλουν μέτρα λιτότητας για την εξυπηρέτηση των παλιών και νέων χρεών προς τους δανειστές.
  Στην περίπτωση της Ελλάδας έχει επέλθει χρεοκοπία με την μορφή της αδυναμίας της χώρας να δανειστεί, δηλαδή λόγω απειλής αδυναμίας πληρωμής και άρα εξυπηρέτησης της πληρωμής των ομολόγων. Για αυτό το λόγο η χώρα έχει υπαχθεί στην διακυβέρνηση από το ΔΝΤ και την Τρόικα.
  Εξάλλου χρεοκοπία έχει χαρακτηριστεί και το κούρεμα χρέους με βάση το οποίο πληρώθηκαν CDS.
  Λόγω αυτής της χρεοκοπίας η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί εκούσια και ελεύθερα από τις αγορές και τις τράπεζες, αλλά μόνο από το ΔΝΤ και τον ΕΜΣ με σκοπό τα δάνεια που λαμβάνει να προορίζονται μόνο για την εξυπηρέτηση των τοκοχρεολυσίων και όχι για τη λειτουργία του κράτους. Η απειλή των ευρωενωσιακών αρχών και του ΔΝΤ συνοψίζεται στο εξής : «Αν κηρύξετε παύση πληρωμών ή αν δεν δεχτείτε άλλα μέτρα θα σταματήσουμε να σας δανείζουμε για να πληρώνετε τους δανειστές σας, δηλαδή εμάς». Συνεπώς η παύση πληρωμών είναι μια σαθρή αναγγελία επέλευσης ενός ανύπαρκτου κακού. Ο πληθυσμός της χώρας μας απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια υπό την επιτήρηση ευρωενωσιακών και Αμερικάνων, ότι μπορεί να ζήσει χωρίς τα λεφτά τους, χωρίς ευρώ, διότι ό,τι ευρώ προέρχεται από αυτούς προορίζεται για τους ίδιους.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Σολδάτος Θ. 02/01/2015 23:54:31

   Κάνετε ένα λογικό λάθος στο συλλογισμό σας: Με αυτά που μας δανείζουν οι επίσημοι "δανειστές τελευταίας καταφυγής", δηλαδή ο Μηχανισμός, δεν αποπληρώνουμε τους ίδιους τους επίσημους δανειστές, αλλά τα εναπομένοντα ομόλογα που κατέχει ο "ιδιωτικός τομέας" - οι αγορές. Δηλαδή πληρώνουμε στη λήξη του το υπόλοιπο του παλαιού δανεισμού, αυτό που μετά το PSI δεν μεταφέρθηκε στον "επίσημο τομέα" (ΕSM, EKT και ΔΝΤ). Συνεπώς, άν όντως σταματήσει να δανείζει ο "δανειστής τελευταίας καταφυγής", που εμπόδισε την πραγματική χρεοκοπία το 2010, τότε ακριβώς θα επέλθει η παύση εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων ομολόγων, δηλαδή η πραγματική χρεοκοπία

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Uncle Stgm 03/01/2015 13:51:49

    Έτσι είναι.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Σολδάτος Θ. 02/01/2015 23:57:25

   Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έχει επέλθει πραγματική χρεοκοπία, διότι υπήρξε δανειστής τελευταίας καταφυγής. Θα υπάρξει όμως αυτόματα χρεοκοπία, άν παύσει να υπάρχει ο δανειστής τελευταίας καταφυγής.

  • George N avatar
   George N @ Σολδάτος Θ. 03/01/2015 08:32:23

   "ότι μπορεί να ζήσει χωρίς τα λεφτά τους" Αυτό ακόμα δεν έχει αποδειχθεί μια και αυτά τα χρόνια πήραμε καμιά 50 δις για την κάλυψη των δικών μας πρωτογενών ελλειμμάτων. Επίσης δεν έχει αποδειχθεί ακόμα ότι μπορούν να υπάρχουν τράπεζες στην χώρα μια και αυτές μένουν στην ζωή με δανεισμό από την ΕΚΤ. Την στιγμή που σταματήσει....δεν υπάρχουν τράπεζες. Ακόμα δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να υπάρχει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μια και το σύνολό του είναι από χρήματα της ΕΕ. Κάτι ακόμα που δεν έχει αποδειχθεί είναι η βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα χωρίς τις ενισχύσεις της ΕΕ. Για να μην πούμε τίποτα για την βιωσιμότητα της οικονομίας σε κατάσταση default εκτός κι θεωρείτε ότι όλα θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν να μην συνέβη τίποτα. Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει βάσιμα ότι ολόκληροι τομείς της οικονομίας θα σταματήσουν ενώ θα υπάρξει κατάρρευση εσόδων και εισφορών. Είναι άλλο ζήτημα αν θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε και "χωρίς τα λεφτά τους" κι άλλο αν αυτό το έχουμε ήδη αποδείξει.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Σολδάτος Θ. 03/01/2015 14:12:27

   Πες μου αν σπούδασες οικονομικά και που να δώσω συγχαρητήρια στους καθηγητές σου. Μιλάμε για εντελώς αβάσιμες υποθέσεις που οδηγούν σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα. Το μνημόνιο και η δανειακή έγινε για να έχεις χρήματα να αποπληρώνεις τα παλαιά σου χρέη κάθε έτους μέχρι και το 2014. Από το 2015 και μετά είσαι μόνος σου. Η προληπτική γραμμή των 10 δις έχει σκοπό να μην χρεοκοπήσεις αν κάτσει κάποια "στραβή" εντός του 2015. Μετά, τέλος. Αυτός είναι ο λόγος που ήδη από το 2015 ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος. Να μην χρειάζεσαι νέα δανεικά για να αποπληρώνεις παλαιά χρέη όπως γινόταν έως σήμερα. Μόνο το ΔΝΤ είναι άμεσα στην ουρά να πάρει χρήματα από το δάνειο του 2010 με το ληστρικό επιτόκιο του 6-7%. Οι Ευρωπαίοι μετέθεσαν πολλά χρόνια πίσω την αποπληρωμή και έριξαν το επιτόκιο τελείως κάτω. Και κάποιοι θέλουν να πληρώνω μόνο το ΔΝΤ και να πάω σε σύγκρουση μόνο με το σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Με προφανή στόχο να εξυπηρετηθούν συμφέροντα των ΗΠΑ που μέχρι τώρα υπηρετεί κυρίως η Μ. Βρετανία. Μιλάμε για επιδίωξη του σύριζα να συνεχίσει το έργο του ΓΑΠ δηλαδή. Θα τον αφήσουμε ή μάθαμε από τα λάθη μας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.