Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση»
14/02/2014 16:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση»

Στην χθεσινή ομιλία, ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ουσιαστικά στήριξε την πολιτική Στουρνάρα.

Για όσους πιστεύουν ότι μόλις έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα καταργηθούν οι φόροι, όλοι θα περνάνε υπέροχα, λεφτά θα υπάρχουν στα ταμεία και θα μας κάνουν αέρα τα... ουρί του Παραδείσου, τους αφιερώνουμε μέρος της ομιλίας του οικονομολόγου και βουλευτή Γιώργου Σταθάκη, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, με την οποία ουσιαστικά στήριξε την πολιτική Στουρνάρα.

«Η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση» είπε εννοώντας την υστέρηση που παρουσιάζεται στη χώρα, σε ό,τι αφορά τα έσοδα από την φορολογία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα έσοδα είναι μόλις στο 38% του ΑΕΠ. Οφείλουμε να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα στο 43%. Η τρύπα είναι στο 6% σε σχέση με Γερμανία στα φυσικά και νομικά πρόσωπα» είπε ο κ. Σταθάκης και περιγράφοντας ένα μέρος του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε:

Ότι συμφωνεί με τον Γ. Στουρνάρα που είχε μιλήσει κι αυτός για χαμηλή φορολόγηση είναι δεδομένο. Τουλάχιστον ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν λένε ότι είναι γεμάτα τα ταμεία και δεν χρειάζονται άλλοι φόροι. Αυτοί θα κριθούν από τον κόσμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, που λέει άλλα από αυτά που υποστηρίζει ο κ. Σταθάκης, άραγε τι σκέφτεται να κάνει;

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, για τις δηλώσεις Σταθάκη ότι «η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση». ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για νέα προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεών του για τη φορολογία.

«Οφείλει να εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι εννοεί το μέλος του Οικονομικού Επιτελείου του κόμματος κ. Γ. Σταθάκης, όταν λέει ότι η Ελλάδα "υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση" και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να αυξήσει τους φόρους κατά 5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 10 δισ» είπε συγκεκριμένα, ο κ. Κεδίκογλου.

Επίσης πρόσθεσε ότι «οφείλει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ να μας ενημερώσει σε ποιους Έλληνες θα αυξήσει την φορολογία. Μήπως σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μήπως στους αγρότες ή τους ελεύθερους επαγγελματίες ή μήπως μαζί με αυτές τις κατηγορίες θα υπερφορολογήσει την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις, όπως, άλλωστε, ορίζει και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;» και κατέληξε: «Περιμένουμε σήμερα ξεκάθαρες απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ με ποιον –συγκεκριμένο- τρόπο θα «ανακουφίσει τον πόνο του Έλληνα από την χαμηλή φορολόγησή του»…

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε ότι γίνεται νέα προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεών του για τη φορολογία.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση των φορολογικών εσόδων (και ΟΧΙ των φόρων) στο μέσο όρο της ΕΕ, την οποία και εκφώνησε στη χτεσινή εκδήλωση του TVXS ο Γιώργος Σταθάκης, δεν είναι καινούρια. Πρόκειται για βασικό άξονα του φορολογικού συστήματος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ , το οποίο χαρακτηρίζεται από τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και κινείται στον αντίποδα της φορολογικής ασυλίας των πλουσίων, της φοροδιαφυγής, καθώς και της επιβάρυνσης των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων που επιβάλλει η μνημονιακή κυβέρνηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

Ο κ.Σταθάκης παραδέχθηκε επίσης την διάσταση απόψεων που τον χωρίζει από τον πρόεδρό του σχετικά με το "επαχθές" χρέος. " Να μιλήσω για το χρέος πριν να έρθει ο Τσίπρας" είπε με ελαφρύ μειδίαμα, πριν από την έλευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μελιτίνη avatar
  μελιτίνη 14/02/2014 17:53:04

  Διαδώστε αυτή τη δήλωση και δεν θα χρειαστεί καμμία άλλη προεκλογική καμπάνια....

 2. patriotis avatar
  patriotis 14/02/2014 17:58:47

  Η συγκυβέρνηση είναι κοντά,εμείς αυτό καταλαβαίνουμε..καλά κουράγια

 3. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 14/02/2014 18:12:35

  Το άρθρο είναι παραπλανητικό δεν μιλούσε γι΄αυτο θέλετε να δείξετε.

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΠΕΛΙΑΣ 14/02/2014 19:09:12

   Καλά είσαι σοβαρός; Ωάξε να δεις το βίντεο

 4. Μάτα Χάρι avatar
  Μάτα Χάρι 14/02/2014 18:17:06

  Δε φαντάζομαι να ..φαντασιώνεται ο κ. Σταθάκης οτι θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους από τη δική μας φορολόγηση!! Δεν τον έχω για τόσο αφελή... Ας γκρεμίσει τις βαριές τριπλοαμπαρωμένες πόρτες που οι άλλοι δεν χτύπησαν καν. Από εμάς και να θέλαμε να του δώσουμε, δεν πρόκειται να λάβει τί-πο-τε.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Μάτα Χάρι 14/02/2014 19:15:22

   Αποκλείται όμως, να ...φαντασιώνεται ο Σταθάκης, φορολόγηση των δικών του εκατομμυρίων σε Blackrock, JPMorgan κτλ ... άρα...τι μένει από την ξανά-υπερ-φορολόγηση των χαμηλών υποζυγίων ;

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Μάτα Χάρι 14/02/2014 19:29:41

   Δεν φαντάζομαι να φαντάζεστε ότι ο Σταθάκης θα μαζέψει ευρά από ευρόδενδρα. Κλαυσίγελος...Θα ψηφίσω τσίριζα έλεγε κάποιος γιατί βαρέθηκα να πληρώνω φόρους.. Με τον Σύριζα στην κυβέρνηση οι Έλληνες θα πληρώνουν με χαρά τους (αυξημένους) φόρους του Σταθάκη και δεν θα έχουμε ανάγκη δανεικών έλεγε ένας τσιριζαίος εν πλήρει σοβαρότητα. Ανώμαλη προσγείωση, χωρίς τροχούς και αριστερή μηχανή καμένη δεν θα γινει χωρίς απώλειες. Μπορείτε να πηδήξετε από το σκάφος, περιφέρονται πολλοί στα σύννεφα με τα διαστημόπλοια τους ,αναζητώντας ευρόδενδρα, κάποιος θα σας μαζέψει κυρία Μάτα μας.

   • Μάτα Χάρι avatar
    Μάτα Χάρι @ ορεσείβιος 14/02/2014 20:07:25

    Απλώς φαντάζομαι οτι όχι μόνο ο κ.Σταθάκης, αλλά και ο κ. Κριθαράκης, αναγκαστικά θα μαζέψει ευρά από εσάς τους ...ορεσείβιους που διαθέτετε άφθονα και κανείς μέχρι σήμερα δεν σας τα πήρε, γιατί τα δικά μου, ήδη τ΄αρπάξανε οι Χάροι ΔιαβολοΧάροι και οι λοιποί οικονομολόγοι αστέρες, που πετάνε τους νόμους σαν χαρτοπόλεμο με το ξημέρωμα και τους μαζεύουνε ζεματισμένοι το απόβραδο.... Από την άλλη, φοβηθείτε εσείς καλέ μου Σκρούτζ και προφυλάξτε το παγκάρι σας. Ουκ αν λάβουν παρά της μη εχούσης! Όσο για το Κρουαζιερόπλοιο, εγώ δεν το εγκαταλείπω. Θα παρακάμψουμε το παγόβουνο. Πηδήξτε εσείς στα παγωμένα νερά. Εγώ θα προσπαθήσω με οποιοδήποτε μέσον, ν΄αλλάξω τη ρότα!

 5. Hans avatar
  Hans 14/02/2014 19:16:20

  Φυσικά και πάσχει από φορολόγηση, αλλά στοχευμένη σε ελευθ. επαγγελματίες, αγρότες, περιπτεράδες, ταξιτζήδες κλπ κλπ κλπ Αν φορολογούσαμε όσο ο μέσος όρος των χωρών του OECD, θα είχαμε 10 δις παραπάνω.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Hans 14/02/2014 21:21:26

   Προφανώς αστειεύεστε! Για ρίξτε μιά ματιά στα αφορολόγητα όρια των χωρών που επικαλείστε!

   • Hans avatar
    Hans @ σιδεράκιας 15/02/2014 10:10:51

    Από έκθεσγ του ΟΟΣΑ "Από φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή η Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια. Μόνο από τους αυτοαπασχολούμενους το κόστος στα έσοδα είναι 1,75% του ΑΕΠ ετησίως (περίπου 3,5 δισ. ευρώ). Αν μειωνόταν τα επίπεδα φοροδιαφυγής – εισφοροδιαφυγής στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ η Ελλάδα θα είχε ΑΕΠ υψηλότερο κατά 6%". Με απλά λόγια, όποιος μπορεί να φοροδιαφύγει, το κάνει.

 6. πολίτης avatar
  πολίτης 14/02/2014 21:18:35

  Εδώ και πολλά χρόνια επαγγελματικές ομάδες και κοινωνικές τάξεις φοροδιαφεύγουν ασύστολα. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Και δεν αναζητήθηκαν φόροι απ' αυτούς γιατί αποτελούν εκλογική πελατεία, όπως οι διορισμοί για άλλους. Δεν ήταν αδυναμία του συστήματος, ήταν επιλογή. Οι οργανωμένες κοινωνίες έχουν φόρους. Αρκεί να μην είναι ληστρικοί, να εισπράττονται δίκαια και να γίνονται κοινωνικές παροχές, όχι να πηγαίνουν στις τσέπες επιτήδειων. Ο Σταθάκης δεν είπε τίποτα περισσότερο. Δεν υπήρξαν φορολογικά έσοδα εδώ και πολλά χρόνια παρά μόνο από μισθωτούς, συνταξιούχους και ελάχιστους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν κατάλαβα την ιερή αγανάκτηση.

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 14/02/2014 21:54:33

  Αμφιβάλλει κανείς ότι ζούμε σε χώρα με πολύ υψηλή φοροδιαφυγή (και ακόμη πιό υψηλή υποφορολόγηση), εκείνων των ευτραφών που μπορούν - και θα έπρεπε - να πληρώνουν; Και με πολύ ξεζούμισμα (μέχρι την πέτσα) σε αποχυμωτή υψηλής ταχύτητας, εκείνων που είναι πετσί και κόκκαλο; Μάλλον για αναγκαστική αιμοληψία με το μπουρί της σόμπας πρόκειται...

 8. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 14/02/2014 22:19:59

  Tόσο πολύ φοβούνται τον Τσίπρα,που τα λένε όσο λείπει;...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Κυθήριος 15/02/2014 00:31:11

   Κρητικό χιούμορ. Αλλά ξέρω εξ ιδίας πείρας, πόσο τα μασάει τα κουζουλά των σύντεκνων ο Ηπειρωτικής προελεύσεως Τσίπρας.

 9. Y. avatar
  Y. 15/02/2014 09:34:37

  http://www.youtube.com/watch?v=6QMtOkdTqVM

 10. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 15/02/2014 10:41:08

  Είτε Στουρνάρας, είτε Σταθάκης, δεν υπάρχει ούτε λεπτό του €. Αν θέλουν να παν να βρουν το ΠΑΣΟΚ στο 4%, ας τολμήσουν να αυξήσουν έστω και 1%.. Τα ειδικά μισθολόγια ένστολων, δικαστικών κ.λ.π. που βγάζει το ΣτΕ να πληρωθούν απ' τη λίστα Lagarde και τις άλλες λίστες.. Από δω δεν υπάρχει μία! Αν δεν βρεθούν από κει, ας μην πληρωθούν ποτέ. Με την ΔΕΗ που αυξάνει τα τιμολόγια της για να συντηρείται αλλά σκοτώνει την εναπομείνασα βιομηχανία (πρόσφατα Χαλυβουργική, παλιότερα ΜΕΛ που πουλήθηκε στους Τούρκους), τι θα γίνει? Ούτε εθελουσία, ούτε τίποτε για τις φάλαινες και τους καρατεμπέληδες που έχουν μαζευτεί εκεί μέσα? Που 'ναι ο ανταγωνισμός στην παραγωγή ενέργειας, που θα φτιάξει και την ΔΕΗ να λειτουργεί καλύτερα? Τώρα όταν έχει έλλειμμα αυξάνει τα τιμολόγια και το χρεώνει σε μας και λέει ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό! Τι λέτε μωρέ! Έξυπνοι! Και δεν μιλάω για απατεώνες στυλ Energa και Hellas Power. Αλλά δεν μπορεί η ΔΕΗ να'ναι μονοπώλιο και να κάνει ό,τι θέλει! Και στις τηλεπικοινωνίες λειτούργησε ο ανταγωνισμός τελικά και τα λαμόγια που βγήκαν αρχικά, εξαφανίστηκαν. Τώρα που υποτίθεται υπάρχει και πιο αυστηρός κρατικός έλεγχος, γιατί να μην πετύχει η απελευθέρωση της ενεργειας? Άντε, τολμήστε επιτέλους!

 11. Ωραίος των Ορέων avatar
  Ωραίος των Ορέων 15/02/2014 19:10:48

  Ο Σταθάκης αφού εξασφάλισε τη μη άρση της ασυλίας του με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, στέκεται με ευγνωμοσύνη απέναντι στο σύστημα, που του εξασφάλισε ότι δεν θα συγκατοικήσει με τον Τσοχατζόπουλο στον Κορυδαλλό κι είναι πολύ φυσικό να υιοθετήσει τις θέσεις αυτών που τον ευεργέτησαν. Να μην ξεχνάτε σύντροφοι, ότι όλοι αυτοί αγωνίζονται για τον σοσιαλισμό ...

  • Sisyfos avatar
   Sisyfos @ Ωραίος των Ορέων 15/02/2014 20:31:27

   Λες να φυλάει ο φόβος τα ...έρμα; Από όλους αυτούς, τα πάντα περιμένουμε πια.

 12. ΙΑΣΩΝ avatar
  ΙΑΣΩΝ 16/02/2014 18:54:05

  ο κ. Σταθάκης τεκμηριώνει ( τάχα μου δήθεν ) ότι στη Γερμανία τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις είναι κατά 6% περισσότερα από την Ελλάδα άρα υπάρχει ένα κενό από το οποίο μπορεί να αντλήσει φόρους ως και 10 δις!!! κ. Οικονομολόγε της πλάκας οι Γερμανικές επιχειρήσεις είναι οι πλέον ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του κόσμου με υψηλή προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους και μεγάλες εξαγωγικές επιδόσεις άρα παρουσιάζουν και πολύ μεγαλύτερο margin από τις Ελληνικές επιχειρήσεις οπότε αποδίδουν και πολύ περισσότερους φόρους τι συγκρίνεις πορτοκάλια με λεμονόκουπες ρε αθεόφοβε οικονομολόγε ....................

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.