22/03/2010 13:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στήριξη από Μπαρόζο και Ισπανία, Γαλλία. Ιταλία

Έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτιμώντας ότι, αν στη Σύνοδο Κορυφής της δεν ληφθεί κάποια απόφαση, θα απειληθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μπαρόζο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν για ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων που θα τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας.

 «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως είμαστε, καθώς αυτό θα απειλήσει την σταθερότητα της ευρωζώνης και θα ενθαρρύνει την κερδοσκοπία.» τόνισε και πρόσθεσε:  «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και σταθερότητα. Χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει Ένωση. Και η σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων»

Στήριξη από Θαπατέρο

Στο μεταξύ ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ισπανική προεδρία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να δείξει εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα, την οποία αξίζει, μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου, παρά τις επιφυλάξεις της Γερμανίας. Προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες ο Μιγέλ Άνχελ Μπορατίνος πρόσθεσε ότι είναι σημαντική στιγμή για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ.

Και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ιταλίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ της χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, παίρνοντας έτσι αποστάσεις από τη Γερμανία, η οποία αρνείται προς το παρόν να αναλάβει δέσμευση. "Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίξουμε, δηλαδή κυρίως τη ζώνη του ευρώ γιατί η Ελλάδα ανήκει σ' αυτήν", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.     "Μπορούμε να έχουμε πρωτότυπες ιδέες που θα αποδώσουν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες). Όμως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υποστηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας, οι οποίοι πρότειναν ένα πολύ θαρραλέο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής για να μειώσουν το έλλειμμά τους", πρόσθεσε ο Κουσνέρ.     "Θα ήταν καλύτερο εάν καταφέρναμε να μιλήσουμε γι' αυτό πριν από τη σύνοδο κορυφής", τόνισε ο γάλλος υπουργός απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις θα πληγούν από τις διαφορές των δυο πλευρών στο ζήτημα αυτό.

 Και ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην εγκαταλείψουν την Αθήνα. "Έχουμε ανάγκη από μια συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα, πιστεύω ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης", πρόσθεσε.

    
Ο ομόλογός του του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έμμεσα επέκρινε τη γερμανική στάση, λέγοντας ότι υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ.-

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Y. avatar
  Y. 22/03/2010 18:07:07

  Πριν 20 και βάλε χρόνια (οι παλαιότεροι θα θυμούνται), και με αφορμή τα ΜΟΠ του ΑΓΠ, είχε τεθεί, από τη Γερμανία κυρίως, το θέμα της Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Οι βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, δυσανασχετώντας με τα αναπτυξιακά κονδύλια που κατευθύνονταν στις χώρες του Νότου, και τη μη αποτελεσματική τους αξιοποίηση, ζητούσαν την απαγκίστρωση των βορείων χωρών από αυτές τις πολιτικές (ανεπίσημα βέβαια, και ποτέ στα Ευρωπαϊκά φόρα). Στις αρθρογραφίες δε της εποχής από πολιτικούς ευρωαναλυτές, είχε διατυπωθεί και η άοπψη, η τότε ΕΟΚ να σπάσει στα δύο.

  Μήπως τελικά το θέμα αυτό, με αφορμή τα προβλήματα της Ελλάδας και των λοιπών Νοτίων χωρών επαναδιατυπώνεται κεκριμμένα? Και μήπως τελικά δεν θα ήταν άσκοπο, ο άτυπος σήμερα συνασπισμός των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, να πάρει μια πιο θεσμική μορφή? Ελέγχουμε τη βόρεια λεκάνη της Μεσογείου, και ιστορικά διατηρούμε άριστες σχέσεις με τις βορειοαφρικανικές χώρες, που ελέγχουν τη νότια πλευρά αυτής.
  (Αγαπητέ καθηγητά Μάζη, για ρίξε μας μια αναλυσούλα)

  • anonymous avatar
   anonymous @ Y. 22/03/2010 21:39:18

   Στο ίδιο το Γερμανικό σύνταγμα υπάρχει μια ρήτρα όπου τα πλουσιότερα κρατίδια συνεισφέρουν για να αναπτυχθούν τα φτωχότερα. Ο λόγος είναι προφανής. Η κοινωνική συνοχή.
   Στην ΕΕ ωφελούνται διότι μαζεύουν χρήμα. Θα πρέπει λοιπόν ένα μέρος να το επιστρέψουν. Προφανώς δε θέλουν. Γούστο τους καπέλο τους. Δεν νομιμοποιούνται όμως να μας βρίζουν, να επαναφέρουν τις θεωρίες του Φαλμεράιερ και να μας επιτίθενται με πρωτοφανή αγριότητα. Αυτή τη στιγμή όλη η Ευρώπη είναι εναντίον τους. Και τι ζητάμε; Να έχουμε ένα λογικό spread και αυτό είναι όλο. Κάποια μέτρα πήραμε και στο μέλλον έρχονται κι άλλα. Δηλ. η κατάσταση μαζεύεται.

  • Y. avatar
   Y. @ Y. 23/03/2010 07:08:21

   Δημοσιονομικό μάζεμα anonymous μπορεί να υπάρξει, πιθανόν για το ’10 και μόνον. Μέτρα, ενέργειες και πολιτικές για ανάπτυξη δεν βλέπω, για το από ‘κεί και πέρα.
   Το κύριο ερώτημα στο πιο πάνω σχόλιο είναι, για τα “γεωπολιτικά ενδεχόμενα” που μπορούν να προκύψουν από ένα συνασπισμό των Μεσογειακών χωρών, σε αντιστάθμισμα δυναμικότερων αποφάσεων των βορείων (και κυρίως της Γερμανίας), αν στο επόμενο διάστημα δημοσιονομικά θέματα αναδειχθούν και για τις υπόλοιπες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, και κυρίως Γαλλία).

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ Y. 23/03/2010 13:49:34

   Υ.
   Ο Σαρκοζί δεν σχεδίαζε κάτι σαν μεσογειακή ένωση έναν καιρό; (στην οποία βέβαια το απόλυτο αφεντικό θα ήταν η Γαλλία, και λόγω Μαγκρέμπ)

 2. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 23/03/2010 13:50:51

  Μάλλον θα φοβήθηκε ο Μπαρόζο που θα τον κλητεύαμε να καταθέσει στην επιτροπή για την οικονομία και γι' αυτό μας στήριξε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.