#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/09/2010 13:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Στέγνωσε» από ρευστό η αγοράΆμεσο κίνδυνο για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους, αντιμετωπίζουν περίπου 180.000 επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, επιχειρήσεις από το χώρο του εμπορίου, των κατασκευών, της μεταποίησης, του επισιτισμού, της παροχής υπηρεσιών έχουν «στεγνώσει» από ρευστό, αδυνατούν ή καθυστερούν πολύ να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ΦΠA και τους μισθούς και βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «λουκέτο».

Από τον «χάρτη» που συνέταξε το ΣΕΠΕ, με βάση τις καταγγελίες για τις καθυστερήσεις πληρωμών στους εργαζόμενους και άλλες διαφορές, προκύπτει ότι οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις σχεδόν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Ακόμα μεγαλύτερο δείχνει να είναι το πρόβλημα στστη Θεσσαλονίκη

Tο πρόβλημα επιβεβαιώνει στην εφημερίδα και ο πρόεδρος της Eθνικής Συνομοσπονδίας Eλληνικού Eμπορίου, B.Kορκίδης, υπογραμμίζοντας ότι «το εμπόριο έχει γονατίσει» και «πολλοί επαγγελματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε οικονομικές υποχρεώσεις τους που διώκονται ακόμη και ποινικά, όπως είναι η μη απόδοση του ΦΠA».

«Ήδη, 45.000 ασφαλισμένοι έχουν διαγραφεί από τον OAEE και 16.000 έμποροι έχουν βάλει λουκέτο» σημειώνει.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν ακόμα οι κατασκευές και οι συναφείς κλάδοι (παραγωγή σκυροδέματος, λατομεία, κεραμοποιεία), οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχιακά στον τουρισμό (καταλύματα, εστίαση), οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών (σχεδόν στο σύνολο της χώρας), βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη έρευνα της ΓΣEBEE έδειξε ότι περίπου 175.000 μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται, ήδη, στα πρόθυρα «λουκέτου».

Δυσοίωνες προβλέψεις και για το 2011

Δυσοίωνες προβλέψεις για την αγορά εργασίας και τις συνθήκες απασχόλησης περιλαμβάνει η εφετινή έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η εφετινή έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που θα παρουσιαστεί στις 14 Σεπτεμβρίου εκτιμά ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ της οικονομίας, ενώ προβλέπει ότι για εφέτος η ύφεση θα κινηθεί τουλάχιστον στο μείον 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας, τo 2010 επήλθε μείωση έως 30% στα εισοδήματα, ενώ ο αριθμός των ανέργων θα προσεγγίσει το 1 εκατομμύριο στα τέλη του 2011.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ :

- Στο ασφαλιστικό επέρχονται από το 2011 ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Αύξηση από την 1/1/2011 των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010). Η αύξηση των ορίων ολοκληρώνεται, στα περισσότερα Ταμεία, το 2015. Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (εφαρμογή της αναλογικής σύνταξης) για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2015.

- Στα εργασιακά καθιερώθηκε νέο καθεστώς για τη διαιτησία, αλλά και η κατάργηση της επέκτασης των συμβάσεων εργασίας σε όσους εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ακόμη, θεσμοθετήθηκαν η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, ελαστικά ωράρια, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμφωνιών έναντι των άλλων συμβάσεων (των κλαδικών ή ακόμη και της Εθνικής).

- Το 2010 επήλθε δραματική μείωση εισοδημάτων για μισθωτούς- συνταξιούχους από 20 έως 30%. Αφαίρεση ή περικοπή επιδομάτων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας. Μείωση συντάξεων και συντάξιμων αποδοχών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το εύρημα της έκθεσης ότι η αγοραστική δύναμη κινείται στα επίπεδα του 1984!

- Σημειώθηκε δραματική αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων με περαιτέρω επιπτώσεις στα εισοδήματα των μη κατεχόντων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. salmonellas avatar
  salmonellas 06/09/2010 14:04:51

  Οποιος θυμαται τη ζωη στην Ελλαδα τη δεκαετια του 1950, θα εχει καταλαβει που παμε. Κουρεμα γουλι και συσιτιο στα σχολεια, ρουχα και παπουτσια απο την Προνοια, κρυες σχολικες αιθουσες, μια φορα την εβδομαδα κρεας και να θεριζει η φυματιωση. Να χεσω το ΔΝΤ και τους νανους που τοφεραν εδωπερα.

 2. Factorx avatar
  Factorx 06/09/2010 14:15:10

  Δηλωσεις προέδρου ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλου, μετά τη σημερινή του συνάντηση με Σαμαρά:


  Δ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξηγήσαμε στον κ. Πρόεδρο, σήμερα, ότι η πραγματική οικονομία, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λυγίζουν επικίνδυνα. Εξηγήσαμε, επίσης, ότι δεν είναι δυνατόν να έχεις δημοσιονομική ευταξία, χωρίς ταυτόχρονα να έχεις και ανάπτυξη. Δημοσιονομική ευταξία και ανάπτυξη είναι οι δυο όψεις ενός νομίσματος. Γι΄ αυτό, πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα, για να σωθούν οι επιχειρήσεις τώρα, σήμερα. Έτσι, ώστε να υπάρξει αύριο. Να υπάρξουν καλύτερες επιχειρήσεις για το αύριο. Αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε τις επιχειρήσεις του σήμερα.

  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι: Ακούγεται ότι ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει ένα πακέτο 3 δισ. ευρώ μέσω –το ΤΕΜΠΕ αλλάζει- μέσω άλλων φορέων, στην Αγορά. Εσείς είστε ικανοποιημένος από κάτι τέτοιο;

  Δ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί να είναι γρήγορα, να μην έχουν γραφειοκρατία, έτσι ώστε να γίνουν, το συντομότερο δυνατό, αποδεκτά από τις επιχειρήσεις.

 3. ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ 06/09/2010 15:56:32

  Ποιος ειπε οτι ειναι για κακο, εκει που "παμε"??? Κουρεμα γουλι οπως αναφερεται ο εκλεκτος κ.κ. "Σαλμονελλας", ραβασακια στις γκομενες, μπαλλα απ' το πρωι μεχρι το βραδυ, αμπαρτζα, κρυφτο, σκοινακι, γλυκα του κουταλιου και ολα τα λοιπα γνωστα συναφη για τους "ελαφρως, η πολυ" παλαιοτερους...Μηπως προτιματε εσαει, Κορομηλα,Λιαγκα και Σκορδα για να μεινετε τουβλα, "παλιοχαζοπουλια"???Ευκαιρια αφυπνισης και επαναπροσδιορισμου σχεσεων/υπαρξης των Ελληνων κατα βασει, ειναι η αυτη κριση.Τεραστια ΕΥΚΑΙΡΙΑ.Αν δεν την εκμεταλλευτουμε, κατοπιν, οντως ειναι το ΧΑΟΣ.

 4. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 06/09/2010 16:06:21

  Μπορεί να μην ζήσαμε την κατοχή,όμως από αυτά που ακούσαμε από τους γονιούς μας,που τη ζήσανε,μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μετά την κατοχή,τέτοιου είδους δυστυχία που μας έφερε το ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη, δεν έχουμε ξαναζήσει. Νάναι καταραμένος κι αυτός και οι λοιποί δοσίλογοι. Έστιν ουν δίκης οφθαλμός,ος τα πανθ ορά...

 5. Άργος avatar
  Άργος 06/09/2010 16:56:51

  Στο οξύμωρο σχήμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, στην απουσία πολιτικής ουσιαστικής ανάπτυξης, στο αναμενόμενο α-τόλμημα να μην φορολογούνται ισχυρές δεξαμενές κερδοφορίας, με σκοπό α) οι τράπεζες να περισυλλέξουν τις επισφάλειές τους μέχρι καταληκτική ημερομηνία τον Μάιο του '11, β) να μεταγγισθεί το χρέος 50% στην ΕΚΤ που με το Λουξεμβρούργο θα το απορροφήσει ανώδυνα για την ΕΕ, και 50% στις Ελληνικές τράπεζες μέχρι τον Μάιο του '11,

  δεν παραμένει ακατανόητο γιατί στεγνώνει η αγορά από ρευστό :

  Δεν ενδιαφέρει το ρευστό στην αγορά, μα ακριβώς __η ρευστοποίηση που η στενότητα τούτη θα επιφέρει__ κι η οποία θα τροφοδοτήσει το τραπεζικό σύστημα εντόπια και κατ' επέκταση στις σχέσεις τους εξωτερικά. Προκειμένου να υλοποιηθεί η συλλογή επισφαλειών οπωσδήποτε. Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός εκβιαστικός τρόπος.

  Άρα το κλείσιμο των επιχειρήσεων δεν ενδιαφέρει, ούτε ενδιαφέρει η ανέχεια της διογκούμενης ανεργίας και της μείωσης της εισοδηματικής και βιοποριστικής δυνατότητας.

  Αυτό ακριβώς διαγράφει την ερήμωση που επέρχεται.

  - - -

  Ιδιαίτερα μετά τις εκλογές, όταν φανεί __γιατί__ ο Καλλικράτης.

  Με το πέρασμα των εξόδων της κεντρικής κυβέρνησης στις Περιφέρειες - Υγεία, Παιδεία, Τάξη κι Ασφάλεια (και Πυροσβεστική ασφαλώς), Συγκοινωνίες, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός κλπ, στους ήδη υπερχρεωμένους Δήμους (που μόνο με νέους φόρους θα το παλέψουν), το κράτος θα μπορεί αν ισχυρισθεί ότι βελτιώνει τα δημόσια οικονομικά του αφού θα έχει απαλλαχθεί από τέτοια κονδύλια!

  Εκεί πια, την ερήμωση που επέρχεται, θα βιώσουμε ως εφιάλτη.


  Ίσως κάνω λάθος, βέβαια.

 6. loretta avatar
  loretta 06/09/2010 22:24:09

  ...ας δειξουν οι φανατικοι ΔΝΤΙΤΕΣ φωτογραφιες απο την πολη της θεσσαλονικης ...στην παραλια το λιμανι μεχρι το λευκο πυργο ενα στα τρια μαγαζια εχει κλεισει..στην τσιμισκι και μητροπολεως και στα στενα του κεντρου εχει αρχισει η σφαγη....κλεινουν το ενα πισω απο το αλλο ...στην παραλια της νεας κρηνης κλαινε τα μαγαζια...κλεινουν 2 στα 3
  Στην ΒΙΠΕ ΣΙΝΔΟΥ ετοιμαζονται μεγαλα κανονια.....
  .

  ....ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ??? Απορω.....με τι θρασσος μας λενε οτι με το ΔΝΤ και ταμετρα που εχουν παρει για την ανταγωνιστηκοτητα πανε ολα καλα.


  δραμα η κατασταση και το GAP το παιζει τρελλιτσες....γιαυτο μαυριστε τους στις επερχομενες εκλογες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.