#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/06/2008 14:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στάχτη στα μάτια με Ίμβρο και Τένεδο

 

(Διορθωμένο). «Να γίνουν η Ίμβρος και η Τένεδος οι απτές αποδείξεις του σεβασμού της Τουρκίας στα δικαιώματα των πολιτών της και πρότυπο της ελληνο-τουρκικής συνεργασίας» ζητά από την Άγκυρα με ψήφισμά της η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για ιστορική δικαίωση που ήλθε «έπειτα από 85 χρόνια λήθης και εγκατάλειψης» κάνουν λόγο οι εξόριστοι Ίμβριοι και Τενέδιοι. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται με την έγκριση ψηφίσματος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνονται η απόδοση στους αρχικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν και δεν χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς, η άμεση και αποτελεσματική αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η επαναλειτουργία τουλάχιστον ενός ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο. ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο νησιών καθώς και με ελληνικά λιμάνια κλπ.

Η απόφαση όμως αυτή αποτελεί ουσιαστικά στάχτη στα μάτια, επειδή παράλληλα η Ολομέλεια του ΣτΕ κατοχύρωσε με  έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, σε Ψήφισμα,  τον  όρο «τουρκική», ως προσδιορισμό της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Στο πλαίσιο της συζήτησης της έκθεσης Γκρος, για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο και Τένεδο εγκρίθηκε, τροποποιημένη, από τον εισηγητή, τροπολογία Τούρκου βουλευτή, με βάση την οποία τα μειονοτικά σχολεία στη Δυτική Θράκη θα αποκαλούνται σχολεία «της τουρκικής μουσουλμανικής κοινότητας, για άτομα τουρκικής προέλευσης, Πομάκους και Ρόμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση γύρω από την έκθεση για τις ελληνικές μειονότητες σε Ίμβρο και Τένεδο εξελίχθηκε σε έναν μονόλογο υπέρ των αιτιάσεων της Άγκυρας για το θέμα των μειονοτήτων, από μία πλειάδα Τούρκων και Τουρκοκύπριων βουλευτών, που είχαν φροντίσει έγκαιρα να εγγραφούν ως ομιλητές, ενώ απουσίαζαν επιδεικτικά οι Έλληνες βουλευτές. Οι παρεμβάσεις των παριστάμενων Ελλήνων βουλευτών-μελών της συνέλευσης του ΣτΕ, Άννας Ψαρούδα -Μπενάκη και Ντίνου Βρεττού, δεν μπόρεσαν να αποσοβήσουν τη δυσάρεστη, για τις ελληνικές θέσεις, αυτή εξέλιξη. Οι Τούρκοι βουλευτές ανακάλυψαν επίσης την ύπαρξη 4.000 Τούρκων μειονοτικών στην Κω και τη Ρόδο ενώ ο εισηγητής της έκθεσης διαβεβαίωσε το Σώμα ότι έχει πάρει το πράσινο φως από την ελληνική πρεσβεία να επισκεφθεί τα δύο αυτά ελληνικά νησιά και να συντάξει ανάλογη έκθεση για το πώς... συμπεριφέρεται η Ελλάδα στους Τούρκους μειονοτικούς.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 28/06/2008 15:53:51

  ΔΥΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ "ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ" ΠΟΥ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" ( 25 + 26 /6/ 2008 )
  -------------------------------------------------
  ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ" ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΤΑΣΟΥ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1996 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  -------------------------------------------------

  ΕΚΘΕΣΗ- ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ "ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  =================================================

  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 12 ΧΡΟΝΙΑ

  Καταδικάστηκε η Τουρκία για τους φόνους Ισαάκ - Σολωμού

  Υπεύθυνη για τη δολοφονία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στην Κύπρο έκρινε την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

  Το Δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει οι οικογένειες των δολοφονηθέντων, απέρριψε τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, που έφεραν τον μεν Ισαάκ να έχασε τη ζωή του λόγω του συρματοπλέγματος που έχει τοποθετηθεί από τους κυανόκρανους, τον δε Σολωμού να υπήρξε θύμα «αδέσποτης» σφαίρας. Βασισμένο σε καταθέσεις και σε υλικό από το Ρόιτερς έκρινε ανυπόστατους τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Παρατηρώντας μεταξύ άλλων ότι ο Σολωμού δέχθηκε πέντε σφαίρες, το Δικαστήριο σημειώνει ότι αυτό «δύσκολα συμβιβάζεται» με τη «θεωρία» περί ατυχήματος, ενώ διαπιστώνει ότι «τίποτα δεν δείχνει» πως η Τουρκία ενδιαφέρθηκε να ερευνήσει την υπόθεση. Κατόπιν αυτού στις οικογένειες των δύο, επιδικάσθηκαν ποσά σχεδόν 350.000 ευρώ.
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_25/06/2008_275264

  Hμερομηνία δημοσίευσης: 26-06-08

  Το Συμβούλιο της Ευρώπης «καταδικάζει» την Τουρκία
  Της Μαριας Δεληθαναση
  --------------------------------------------------
  Κόλαφος είναι για την Τουρκία η έκθεση για τη «λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία:

  Πρόσφατες εξελίξεις», που θα παρουσιασθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη μορφή του κατεπείγοντος. Η έκθεση, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της διερεύνησης των δημοκρατικών θεσμών στα κράτη-μέλη του ΣτΕ, προκάλεσε έντονη δυσθυμία στην Αγκυρα χθες το απόγευμα, όταν γνωστοποιήθηκε. Το βαρύ κλίμα φαίνεται να υπήρξε και κύριος λόγος ματαίωσης της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ, που είχε επίσημα προσκληθεί από την Ολομέλεια.

  Πλέον σημαντικό στοιχείο αποτελεί η διαπίστωση ότι η Τουρκία (που είναι μέλος του ΣτΕ για περισσότερα από 50 χρόνια) θα πρέπει να ξαναμπεί σε «καθεστώς επιτήρησης». Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «η Επιτροπή Παρακολούθησης θα πρέπει να εντείνει τη συνεργασία της με την Τουρκία, να παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη των δημοκρατικών λειτουργιών των κρατικών θεσμών και ιδιαίτερα τη διαδικασία σύνταξης νέου Συντάγματος. Αν κριθεί αναγκαίο θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο επανέναρξης για την Τουρκία, διαδικασίας παρακολούθησης».

  Οι συνεχόμενες καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η διάλυση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και η απαγόρευση πολιτικής δράσης στα 71 μέλη του, μεταξύ των οποίων ο νυν Τούρκος πρωθυπουργός και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, προβληματίζουν σοβαρά την Επιτροπή για το Σεβασμό των Υποχρεώσεων και των Δεσμεύσεων έναντι των κρατών-μελών. Οπως σημειώνεται, οι μηνύσεις εναντίον νομίμων κομμάτων και η απαγόρευσή τους δημιουργεί πολιτική αστάθεια και καθυστερεί τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

  Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναμένει, τέλος, από την Τουρκία να τερματίσει την άσκηση πιέσεων στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, που έχουν οδηγήσει σε καταδίκες για παραβίαση ιδιαίτερα των άρθρων 10 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_26/06/2008_275420

 2. Lara avatar
  Lara 28/06/2008 16:47:41

  Ενα ευχαριστω στον μεγαλο Ελβετο ιδεολογο, που ειχε τη θεληση, κουραγιο και δυναμη να φερει εις περας αυτο το μειζον θεμα αποκαταστασης ηθικης ταξης.
  Το ονομα του ισως θα επρεπε να φιγουραρει στον υψηλοτιτλο.
  λαρα

 3. Lara avatar
  Lara 28/06/2008 17:34:44

  Εννοω τον Ελβετο Βουλευτη Andreas Gross, που ηταν ο κυριος εισηγητης αυτου του καυτου θεματος στο Παρισι
  την προσπαθεια του οποιου οφειλουμε να εκφρασουμε ενα ευχαριστω
  βλεπε λινκ κατω λαρα
  http://kostasxan.blogspot.com/2008/04/blog-post_7518.html

 4. Σπύρος avatar
  Σπύρος 28/06/2008 19:25:28

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=33417360

  Ποιά δικαίωση??
  Στάχτη στά μάτια έριξαν...
  Μάς ΄έδοσαν΄υποτίθεται τίς αφελληνισμένες Ιμβρο και Τένεδο καί επί τής ουσίας κατήργησαν τήν Συνθήκη τής Λωζάννης..
  Οι Τούρκοι κέρδισαν σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ΄Τουρκική Ενωση Θράκης΄-υπερψήφισε και ένας φιλέλλην Παραράς ονόματι,κάτι σαν τον άλλον τον Ροζάκη προφανώς-και οι Ευρωβουλευτές ανεφέρθησαν στα ΄φλέγοντα΄θέματα τής Μουσουλμανικής Μειονότητας...
  Οταν τά διάβασα χτές (τα μισά σχεδόν)στο in.gr ένοιωσα ικανοποίηση αλλά το σημερινό άρθρο της ΄Ε΄βάζει τά πράγματα στην θέση τους...
  Στάχτη στά μάτια.......................

 5. Factorx avatar
  Factorx 28/06/2008 20:20:56

  Σπύρο, έχεις δίκαιο. mea culpa. Το διορθώσαμε.

 6. Προφήτης avatar
  Προφήτης 28/06/2008 21:29:31

  Γεια σου φίλε Σπύρο.

  Όταν περνάς από την Εγνατία, οι μιναρέδες σού "τρυπάνε την καρδιά".
  Ένας εκδότης στην Θράκη έγραφε πριν λίγο καιρό ότι ΕΠΙΤΗΔΕΣ φτιάχνουν νέους πολύ ψηλούς μιναρέδες για να φαίνονται και να υποδηλώνουν θρησκευτική κυριαρχία.
  Το επίσημο ελληνικό κράτος "κοιμάται".

 7. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 28/06/2008 22:17:38

  Η ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ...
  ---------------------------------------

  Ο-Η φίλος-φίλη "Lara" έγραψε :
  "...Ενα ευχαριστω στον μεγαλο Ελβετο ιδεολογο, που ειχε τη θεληση, κουραγιο και δυναμη να φερει εις περας αυτο το μειζον θεμα αποκαταστασης ηθικης ταξης.
  Το ονομα του ισως θα επρεπε να φιγουραρει στον υψηλοτιτλο...

  Εννοω τον Ελβετο Βουλευτη Andreas Gross, που ηταν ο κυριος εισηγητης αυτου του καυτου θεματος στο Παρισι
  την προσπαθεια του οποιου οφειλουμε να εκφρασουμε ενα ευχαριστω..."

  Μία προσεκτική ανάγνωση θα πρέπει να προβληματίσει:

  " ...Υπερασπιζόμενος την έκθεσή του και μιλώντας για «ισορροπίες», ο εισηγητής κ. Αντρέας Γκρος δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά Κω και Ρόδο, για να συντάξει δεύτερη έκθεση σχετικά με «τις τουρκικές μειονότητες» που ζουν στα νησιά αυτά.

  «Ο Έλληνας πρέσβης μου έδωσε το πράσινο φως, είπε, και η δεύτερη αυτή έκθεση για τις τουρκικές μειονότητες στην Ελλάδα θα είναι απτή απόδειξη της αμεροληψίας της Επιτροπής». Στρεφόμενος στη συνέχεια προς τους Τούρκους συναδέλφους του, είπε χαρακτηριστικά: «Προτού μιλάτε θα πρέπει να ακούτε και αυτά που έχουμε να σας πούμε, η Συνθήκη της Λωζάννης είναι το κοινό στοιχείο αναφοράς. Υπάρχει διάβρωση δημογραφική σε πολλά άλλα νησιά, όταν όμως υπάρχει και μονομερής πολιτισμική διάβρωση το πρόβλημα είναι μεγάλο, και για αυτό το πρόβλημα συζητούμε σήμερα. Όλοι μας θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να μη βάζετε τις φωνές σε κάποιον ο οποίος προσπαθεί να αναζητήσει και να δείξει την αλήθεια».

  Για τον κ. Γκρος «οι διαφωνίες αφορούν την ιστορία». «Η βία που ασκήθηκε και από τις δύο πλευρές, πρόσθεσε, δεν θα ξεχασθεί ποτέ, γι' αυτό θα πρέπει να γίνει προσπάθεια προσέγγισης και να εστιασθούμε στις κοινότητες του σήμερα και στη συμφιλίωση των λαών», κατέληξε ο κ. Γκρος. Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παίρνοντας το λόγο δήλωσε την πλήρη υποστήριξη της Επιτροπής στην έκθεση του κ. Γκρος, η οποία «χαιρετίζει την πρωτοβουλία για τη βελτίωση μιας κατάστασης προς το όφελος των πολιτών και συγχαίρει τον εισηγητή αλλά και την κ. Παπαδημητρίου και τον Τούρκο κ. Μερτσάν που συνέβαλαν στη σύνταξη αυτής της έκθεσης..."

  Καιμοι πολιτικές προτροπές ...

  "...Οι βουλευτές ζητούν τέλος από την Ολομέλεια να καλέσει την Ελλάδα και την Τουρκία να ξεκινήσουν διάλογο και να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, για να εξετάσουν διμερώς όλα τα θέματα που αφορούν τις μειονότητες, όπως προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάννης. Η εν λόγω τροπολογία εγκρίθηκε, παρά την παρατήρηση της Αννας Μπενάκη ότι είναι άτοπη καθ’ ότι έμμεσα ζητείται να ξανασυζητηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης. Οι βουλευτές ζητούν να οργανωθεί σειρά συζητήσεων ανάμεσα στην τουρκική ηγεσία και τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων..."

  Από το 1952 - , όταν εντάχθηκαν Ελλάδα και Τουρκία στο ΝΑΤΟ η μόνιμη εποδώς της "Συμμαχίας των προθύμων" ήταν η αποκατάσταση της "Ελληνο-Τουρκικής Φιλίας" για την εξασφάλιση της πολεμικής ετοιμότητας (χωρίς "τριβές" μεταξύ των συμμάχων που κατέχουν σημαίνουσα "γαιωστρατηγική θέση" ) στην λεγόμενη "Νότια-Ανατολική Πτέρυγα" στον αγώνα , τότε και μέχρι το 1990 , κατά της κραταιάς "Σοβιετικής" Ένωσης.

  Στο αναγεννημένο ΝΑΤΟ με την "Νέα Στρατηγική" για την "Νέα-Νέα Τάξη Πραγμάτων" η υποτιθέμενη "Ελληνο-Τουρκική Φιλία" σκοπεύει και πάλι στην έλειψη τριβών μεταξύ των συμμάχων της Ν-Α Πτέρυγας για να είναι πάντα ανεπιφύλακτα και απρόσκπτα διαθέσιμοι στον "αγώνα" κατά του "Τρίτου Κόσμου" ( στην Αφρική-Ασία )...

  Τότε , το 1954 πάρθηκε η απόφαση να κατέβουν οι εικόνες από τις σχολικές τάξεις των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 ( Κολοκοτρώνη, Παπφλέσα κ.α. ) επειδή καλλιεργούσαν "στερεότυπα" και μισαλοδοξία...

  Σήμερα , 2008 , θέλανε μέσω της επιστημονοσίνης της κ.Ρεπούση , με το ίδιο σκεπτικό , να σβήσουν τη μνήμη για πραγματικά ιστορικά γεγονότα...

  "Να τα βρείτε" με την Τουρκία , έλεγε ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας , Ρίχαρντ Βαϊτσέκερ , κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα το 1987 , "όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ με τον Ελ. Βενιζέλο , το 1932 ,στο Ελληνο-Τουρκικό Σύμφωνο Φιλίας" ...

  Βέβαια δεν εξετάζουν εάν από το 1932 μέχρι το 2000 έχουν αλλάξει κάποια πράγματα σε Ελλάδα και Τουρκία...Η "Νοτι-Ανατολική Πτέρυγα" ενδιαφέρει , τα λιμάνια , τα αεροδρόμια , οι ελεύθεροι δίοδοι για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και οι αγορές τοποθέτησης των προϊόντων της Μητρόπολης...

 8. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 28/06/2008 22:19:29

  Ξέχασα να βάλω το σχετικό link για το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης :

  http://www.greekinsight.gr/?conID=12685&PHPSESSID=dde88d56ffaa24479ddd1374290c92dc#

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.