Στάσιμη η Χρυσή Αυγή, παρά την υπόθεση Μπαλτάκου, σε νέα δημοσκόπηση
06/04/2014 11:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στάσιμη η Χρυσή Αυγή, παρά την υπόθεση Μπαλτάκου, σε νέα δημοσκόπηση

Η ΝΔ διατηρεί τα ποσοστά της ενόψει ευρωεκλογών και δεν δείχνει να έχει υποστεί σοβαρή ζημία από τις πολιτικές προεκτάσεις που πήραν οι αποκαλύψεις Μπαλτάκο

Πόλωση του πολιτικού κλίματος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποβαίνει εις βάρος της Χρυσής Αυγής, παρά τις ανατροπές που προκάλεσε το θέμα Μπαλτάκου, δείχνει νέα δημοσκόπηση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. για λογαριασμό του iefimerida.gr

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 3 και 4 Απριλίου 2014, αμέσως μετά το βίντεο με τον Μπαλτάκο που υπέκλεψε ο Ηλίας Κασιδιάρης κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους. Είναι επομένως ενδεικτική του πολιτικού κλίματος και των αντιδράσεων των πολιτών οι οποίες ελήφθησαν «εν θερμώ».

Η δημοσκόπηση αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία για τρεις λόγους:

1. Η ΝΔ διατηρεί τα ποσοστά της ενόψει ευρωεκλογών και δεν δείχνει να έχει υποστεί σοβαρή ζημία από τις πολιτικές προεκτάσεις που πήραν οι αποκαλύψεις Μπαλτάκου. Ενδεχομένως υπολογίστηκε υπέρ της κυβέρνησης και το θετικό πολιτικό περιβάλλον το οποίο δημιουργήθηκε αφενός από το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο χωρίς να γίνει αποδεκτή η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα καθώς επίσης και από το γεγονός ότι το Ecofin ενέκρινε την νέα δόση και η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές, για πρώτη φορά μετά την κρίση. Οι θετικές αυτές εξελίξεις δεν φαίνεται να υποσκελίστηκαν από το θέμα Μπαλτάκου, όπως φαίνεται από τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 2 μονάδων έναντι της ΝΔ, με την πόλωση που προκάλεσε για το μείζον θέμα Μπαλτάκου.

3. Η Χρυσή Αυγή, παρότι προσδοκούσε να αποκομίσει πολλαπλά πολιτικά οφέλη από τις καταγγελίες της για «στημένες διώξεις» της ηγεσίας και των βουλευτών του κόμματος, όπως επιδίωξε να αποδείξει με το βίντεο Μπαλτάκου, δεν ανεβάζει τα ποσοστά της και δείχνει να παραμένει στάσιμη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 3 και 4 Απριλίου 2014, αμέσως μετά το βίντεο που υπέκλεψε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 19,5%, η ΝΔ 17%, το Ποτάμι 9%, η Χρυσή Αυγή 7,5%, το ΚΚΕ 7%, η Ελιά 4,5%, οι ΑΝΕΛ 3,5%, η ΔΗΜΑΡ 2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 8% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 21%.

Στην πρόθεση ψήφου βέβαιων ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 21,5%, η ΝΔ 19,5%, το Ποτάμι 8,5%, η Χρυσή Αυγή 7,5%, το ΚΚΕ 7,5%, η Ελιά 5%, οι ΑΝΕΛ 3%, η ΔΗΜΑΡ 2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 7% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 17,5%.

Πώς ψηφίζουν οι ηλικίες

[photo_1]

Διαφωτιστικοί είναι οι πίνακες της έρευνας για το πώς ψηφίζουν οι πολίτες ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους.

Συγκεκριμένα, οι ηλικίες από 18-34 ετών προτιμούν τη ΝΔ (12%), τον ΣΥΡΙΖΑ (16,5%) και το Ποτάμι (11,5%) και τη Χρυσή Αυγή (11%) ενώ τα άλλα κόμματα κινούνται χαμηλά.

Στις ηλικίες 35-54 σαφές προβάδισμα παίρνουν τα δύο κόμματα της πόλωσης, ΝΔ (13,5% και ΣΥΡΙΖΑ (23%) ενώ τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων χαμηλώνουν.

Στις ηλικίες 55+ παρατηρείται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο με τη ΝΔ να προηγείται (24,5%) και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18,5%. Είναι ενδεικτικό ότι και η «Ελιά» κερδίζει κάποια ποσοστά στους 55 και άνω (7,5%) ενώ στις μικρότερες ηλικίες γνωρίζει σημαντικότατη πτώση.

Με κριτήριο το φύλο


Αλλά και το κριτήριο του φύλου παρουσιάζει ενδιαφέρον στην πρόθεση ψήφου.

Οι άνδρες προτιμούν τη ΝΔ (17,5%), τον ΣΥΡΙΖΑ (21,5%) και τη Χρυσή Αυγή (10%) ενώ όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω του 10%.

Οι γυναίκες προτιμούν τη ΝΔ (17%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (18) ενώ όλα τα άλλα κόμματα είναι κάτω του 10%. Επίσης, οι γυναίκες δείχνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό πιο αναποφάσιστες για την ψήφο τους (28%) από τους άνδρες (16%)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aristea avatar
  Aristea 06/04/2014 12:04:33

  "H NΔ παραμένει σταθερή στα ποσοστά της" Υπάρχει δεξιός που να το πιστεύει; Aντι να προσπαθείτε να κοιμήσετε τους ψηφοφόρους καλό θα ήταν να τους αφυπνίσετε γιατί βλέπω το ΣΥΡΙΖΑ με 40%. Η ΝΔ βουλιάζει. Το βλέπεις παντού. Παρότι της αξίζει τιμωρία για τις επιλογές της, δεν θα ήθελα να δώ το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτό απο μόνο του όμως δεν θα με κάνει να την ξαναψηφίσω. Θέλω να δώ πράξεις και ξεκαθάρισμα.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Aristea 06/04/2014 12:43:46

   Να προσέχουμε τι σχολιάζουμε. Δεν το γράφουμε εμείς, αλλά site κάθε άλλο παρά νεοδημοκρατικό. Και πως τα καταφέρνεις βρε παιδί μου και είσαι παντού και βλέπεις τη ΝΔ να βουλιάζει;

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Aristea 06/04/2014 14:17:21

   ΤΟ 40% ΠΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ? ΑΘΡΟΙΖΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ,ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ? ΕΝΤΑΞΕΟ ΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ,,,,,

  • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
   Γιάννης Αυλακιώτης @ Aristea 06/04/2014 17:42:21

   αν δεξιός σημαίνει κουμπουροφόρος με ξυρισμένο κεφάλι, όπως μάλλον εννοείτε, μάλλον δίκιο θα έχετε.

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 06/04/2014 12:45:40

  Η ΝΔ υπέστη σοβαρή δημοσκοπική ζημιά, διότι η έξοδος στις αγορές θα ήταν το πρώτο απτό σήμα ότι εξερχόμαστε από την κρίση. Νομίζω ότι η Metron Analysis έδειξε εκρηκτική, για τα πρόσφατα δημοσκοπικά δεδομένα, άνοδο της ΝΔ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και ενόψει εξόδου στις αγορές. Αυτό τώρα έχει χαθεί. Μπορεί να ξαναβρεθεί, αλλά ακόμη δεν ειναι σίγουρο και θέλει πολιτική τέχνη για να ξαναβρεθεί.

  • SKAIs avatar
   SKAIs @ Διογένης 06/04/2014 13:27:42

   Διογένη πιστεύεις ότι ο ΝΔκράτης επηρεάστηκε από το video Μπαλτάκου σε τέτοιο βαθμό που θα καταψηφίσει την ΝΔ η στιγμή, που όλα όσα του είχε πει ο Σαμαράς σχετικά με την οικονομία αρχίζουν να συμβαίνουν στ' αλήθεια? Κοίτα την Δημοσκόπηση στο ΒΗΜΑ. Μέσα σε 2 μέρες έχασε ένα προβάδισμα που είχε κερδίσει μετά από 6 μήνες λόγω Μπαλτάκου!!! Είναι να γελάς. Εκτός και αν υπάρχουν Έλληνες που σκέπτονται έτσι. Η ψήφιση του ΓΑΠ το 2009 δείχνει το αντίθετο!!!

  • Last_Chance avatar
   Last_Chance @ Διογένης 06/04/2014 13:27:48

   Αρε καημένε Μπόμπολα με το τσιράκι σου τον Ντερμπεντέρη τι σας έμελε να πάθετε. Η αλήθεια είναι ότι το είχατε σχεδιάσει μια χαρά. Τέσσερις δημοσκοπήσεις μέχρι και τις ευρωεκλογές. Κάθε Δευτέρα και από μια στην εκπομπή «Ανατροπή». Φυσικά ο στόχος ήταν παράλληλα με τις «θετικές» εξελίξεις στην οικονομία να ανεβάζατε και τα ποσοστά της ΝΔ και του Ποταμιού. Παράλληλα θα καταποντίζατε όλο το αντιμνημονιακό τόξο. Τώρα κύριε Ντερμπεντέρη μου μαζί με τον Παναγόπουλο το άλλο τσιράκι τι θα βγάλετε? Πως θα αντιμετωπίσετε την όλη κατάσταση? Αύριο λοιπόν όλοι «Ανατροπή» θα πέσει γέλιο. Και κάτι ακόμη πολύ σοβαρό γιατί αυτό το θέατρο σκιών έχει παραγίνει. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων πλέον από γραφικές έχουν καταντήσει γελοίες. Δεν υπάρχει κανείς να τις πιστεύει και όπως στην υπόθεση Μπαλτάκου θα πρέπει να παρέμβει άμεσα εισαγγελέας.

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Last_Chance 06/04/2014 14:21:06

    ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ . ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ........ΕΣΥ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΣΑΙ ? ΤΣΙΠΡΑΚΙ ?

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 06/04/2014 17:44:59

     ῞Αγιε Πειραιώτη, Δέν εἶναι τσιπράκι, full ἀντιμνημονιακός ὁ κύριος. Πρώην ΝΔ καί μετά τήν συμμετοχή τοῦ ΑΣ στήν ὑπηρεσιακή κυβέρνηση, ΑΝΕΛ καί ἀφοῦ "ξεφούσκωσαν", FULL XA.

 3. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 06/04/2014 14:19:23

  Διακινδυνεύω μία πρόβλεψη ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα προκύψει συγκυβέρνηση-οικουμενική ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με μαξιλαράκια (buffer) την Ελιά και το Ποτάμι. Και βέβαια, τέτοια περίπτωση είναι απείρως καλύτερη από συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ελιάς-Ποταμιού. Πάντως, το ότι μετά τις αποκαλύψεις για τα στημένα ρεπορτάζ του Θεοδωράκη, για τα οποία έχω και προσωπική αντίληψη και πείρα, το Ποτάμι του ψευτοδημοσιογράφου εξακολουθεί να παίρνει 9% δηλώνει πολλά...

  • ΝδΑθήνα avatar
   ΝδΑθήνα @ ΒΙΣ 08/04/2014 11:00:25

   Το ποτάμι θα χάσει τη δυναμική του μετα τις ευρωεκλογές.Η δε Χρυσή Αυγή δε θα καταφέρει να πιάσει διψήφιο ποσοστό αλλά θα παραμείνει ισχυρή.Ο λαός της Νδ δεν επιθυμεί τη συνεργασία με το Σύριζα εκτός εάν έχουμε έναν πρωθυπουργό τεχνοκράτη που δεν είναι αριστερός.Σκεφτείτε που θα σκαρφαλώσει η ΧΑ αν συνεργαστούν έστω προσωρινά Νδ και Σύριζα.Και πιθανόν να εκτοξευτεί και το Σταλινικό ΚΚΕ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.